Denní souhrn zpráv

Pařížskou klimatickou dohodu čeká v ČR ratifikace v parlamentu

Klimatickou dohodu, na které se země světa shodly v Paříži, bude v České republice ratifikovat parlament. ČTK a České televizi to bezprostředně po rozhodnutí klimatické konference OSN řekl český ministr životního prostředí Richard Brabec, který předpokládá, že celý proces bude završen podpisem prezidenta republiky. "Smlouva bude účinná od chvíle, kdy ji takto bude ratifikovat 55 států s minimálním podílem 55 procent na globálních emisích," vysvětlil ministr. Ratifikační proces by měl podle předpokladů začít v dubnu příštího roku a trvat 12 měsíců. Pokud budou podmínky ratifikace splněny, má dohoda od roku 2020 nahradit protokol z Kjóta.

Vědci: Výsledek klimatické konference je pro Česko velký závazek

Výsledek pařížské konference OSN o ochraně klimatu je velkým závazkem pro Českou republiku. Podle vědců a ekologů, které oslovila ČTK, by vláda měla co nejdříve schválit antifosilní zákon a prosadit jej v Parlamentu. Ještě více by se měly podporovat domácí obnovitelné zdroje a začít odstavovat uhelné elektrárny. Pařížská dohoda je podle expertů příležitostí pro rozvoj nových technologií, inovací a podnikání. Je ale potřeba postupovat rychle, politici i národ mají brát výsledek konference a její závazky vážně, shodli se experti. Ze schválené klimatické dohody vyplývá, že se má lidstvo v tomto století zbavit závislosti na fosilních palivech, směřovat k zastavení růstu globální teploty optimálně na hranici 1,5 stupně Celsia a nepřekročit hranici dvou stupňů

ČR by měla podle profesora ekologie Bedřicha Moldana učinit jakýsi vnitřní obrat. "V efektivitě využívání energie zatím naprosto zaostáváme. Aby prostě zejména ministerstvo průmyslu se na to zaměřilo a ne, aby pan (ministr) Mládek pořád dával návrhy na prolomení limitů (těžby uhlí). Vláda nějak na tyto výzvy příliš neslyší," řekl ČTK Moldan, zástupce ředitele Centra pro otázky životního prostředí na Univerzitě Karlově.

Správa rezerv podá v Německu trestní oznámení kvůli naftě z ČR

Správa státních hmotných rezerv (SSHR) do konce letošního roku podá v Německu trestní oznámení na neznámého pachatele v kauze Viktoriagruppe týkající se uložené české nafty. Hrozí totiž promlčení možného podvodu. V České televizi to řekl předseda SSHR Pavel Švagr, podle kterého je v Německu promlčecí lhůta v těchto případech pět let. Česko si ve skladech zkrachovalé firmy v bavorském Kraillingu uložilo od roku 2010 strategické zásoby nafty v hodnotě 1,5 miliardy korun, nyní se pře s insolvenčním správcem o její vlastnictví.

K zákonu o veřejných zakázkách se možná mimořádně sejde Sněmovna

Kvůli přijetí nového zákona o zadávání veřejných zakázek by se mohla konat mimořádná schůze Poslanecké sněmovny. Požádat o ni chce v případě potřeby ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová. Zákon podle ní musí začít platit do 18. dubna. Dosud ale neprošel ani sněmovním výborem a hrozí tak, že bude schválen později. Ministryně také počítá s tím, že se za podání stížnosti k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) bude platit poplatek. Řekla to v České televizi.

Zákon musí vstoupit v účinnost do 18. dubna příštího roku, protože do té doby musí Česko přejmout do zákona tři evropské směrnice, řekla Šlechtová. Do té doby se k němu musí vyjádřit sněmovní výbory, zákon musí ve druhém a třetím čtení schválit poslanci a následně Senát. Sněmovní výbor pro veřejnou správu ale projednávání do ledna přerušil.

Chovanec: Čeští policisté jsou připraveni se do Maďarska vrátit

V případě, že o to Maďarsko požádá, čeští policisté jsou připraveni kdykoli se do země vrátit a pomoci s ostrahou hranice takzvaného schengenského prostoru volného pohybu. Během své návštěvy Maďarska to uvedl český ministr vnitra Milan Chovanec. V příhraničním Szegedu jednal se svým maďarským kolegou Sándorem Pintérem a prošel se rovněž podél plotu, který byl postaven na hranici mezi Maďarskem a Srbskem a u kterého slouží české policejní hlídky.

Zeman: Žijeme ve svobodné zemi, kde může každý demonstrovat

Prezident Miloš Zeman odmítl kritiku předsedy ODS Petra Fialy, podle něhož je ostuda, že se nedistancoval od sobotní demonstrace v Praze. Zemana na demonstraci přišlo podle policie podpořit asi 1000 lidí. Akci svolaly Hnutí Za naši kulturu a bezpečnou zem a Národní demokracie. Zeman uvedl, že žijeme ve svobodné společnosti, kde každý může demonstrovat. Fialovi popřál, aby se našel dostatek demonstrantů na jeho podporu. Účastníci demonstrace se sešli na Václavském náměstí, kde měl proslov třeba bývalý předseda republikánů Miroslav Sládek. Pak se vydali cestou na Hrad za skandování hesel "Čechy Čechům", "Nic než národ" či "Multi-kulti nechceme".

Vláda má jednat o novele zákona o ovzduší s kontrolami kotlů

Jen dva dny po klimatické konferenci v Paříži se bude česká vláda zabývat novelou zákona o ovzduší. Klíčový zákon, který by měl posílit ochranu ovzduší a lidského zdraví před znečištěním, předloží v pondělí na jednání kabinetu ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Novela by měla nově umožnit úřadům kontrolovat, čím lidé v domech topí i ukládat pokuty. Kvůli možnému zásahu do práva na soukromí a pochybnostem o účinnosti má ale řadu kritiků. Novela upravuje například také pravidla pro vyhlašování a ukončování smogových situací a regulací a umožní, aby byly v nízkoemisních zónách v ČR, dosud zde žádné nejsou, uznávány německé emisní plakety. Podle ekologů je ale předkládaný návrh nedostatečný a znečištění snížit nepomůže.

Znečištěnému ovzduší je podle MŽP vystavena až polovina obyvatel

Ovzduší v České republice nadále nejvíce znečišťuje polétavý prach PM10, případně PM2,5 a rakovinotvorný benzo(a)pyren. V místech, která zatěžuje doprava, zejména v Praze, Brně a Ostravě, se k nim přidává oxid dusičitý. O kvalitě ovzduší za rok 2014 a zdravotních rizicích bude vládu informovat ministerstvo životního prostředí. Úřad zároveň předkládá novelu zákona o ovzduší, která mimo jiné navrhuje kontroly domácích kotlů i změnu ve vyhlašování smogových situací. Dokument uvádí, že nadlimitnímu působení znečištěného ovzduší bylo vystaveno 54,2 procenta obyvatel. Vloni se ale oproti roku 2013 zmenšilo území, na kterém byly překročeny imisní limity pro roční průměrné koncentrace prachových částic.

ČSSZ: Počet podnikatelů v ČR letos stoupl o 19.000 na 991.000

Počet podnikatelů, kteří si samostatnou výdělečnou činností skutečně vydělávají, stoupl za tři čtvrtletí letošního roku v Česku o 19.000 na 991.000. ČTK to zjistila z evidence České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ). Loni počet podnikatelů, tedy například soukromých lékařů, umělců nebo zemědělců, klesl o 5000 na 972.000.

Nejvíce podnikatelů je evidováno tradičně v Praze (167.000) a v krajích Středočeském (134.000) a Moravskoslezském (90.000). Ze všech osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) vzrostl o 7000 na 593.000 počet těch, kteří mají samostatnou výdělečnou činnost jako hlavní. Počet těch, kteří ji mají jako vedlejší, tedy pro ně podnikání není hlavním zdrojem příjmů, stoupl o 12.000 na 398.000.

Někteří obchodníci spustí příští týden předvánoční výprodeje

Některé obchodní řetězce spustí v příštím týdnu předvánoční výprodeje. Většina obchodníků ale nabídne plošné slevové akce jako každoročně až na Štěpána, internetové obchody pak o den dříve. Vyplývá to z ankety ČTK mezi obchodníky. Výprodeje před Vánocemi v posledních letech začínají později, řada obchodníků k nim už vůbec nepřistupuje. Vyhledávač slev Skrz.cz nyní sice registruje nárůst počtu slevových akcí, nejedná se ale o plošné výprodeje. "Obchodníci chtějí využít období nejvyšších prodejů na maximum a plošné výprodeje odsouvají," uvedl Petr Kováčik ze Skrz.cz.

Mezi Českem a Polskem začaly jezdit regionální vlaky

Mezi Moravskoslezským krajem a polským Slezským vojvodstvím začaly jezdit regionální vlaky. Čtyři páry vlaků mají denně jezdit mezi Bohumínem na Karvinsku, Chalupkami a polskými městy Ratiboř, Rybnik a Katovice. Šest párů vlaků pojede mezi Frýdkem-Místkem, Českým Těšínem a polským Těšínem. Oznámily to České dráhy (ČD), které do polského Těšína vypravují motorové vlaky Regionova. Do Bohumína mají zajíždět vlaky polského dopravce Koleje Slezské, kvůli výluce ale do poloviny ledna budou mezi Bohumínem a městem Wodzislaw Ślonski jezdit náhradní autobusy.

Obchodníci: Lidé o třetí adventní neděli utráceli více než loni

Lidé v obchodech o třetí adventní neděli utratili více peněz ve srovnání s předchozím rokem i s minulým víkendem. Proti běžnému víkendu byly dnes útraty vyšší o desítky procent. Nejvíce nakupovali potřeby na pečení, hračky a oblečení, vyplývá z ankety ČTK mezi tuzemskými obchodními řetězci. Nejsilnější víkend očekávají ten příští

Vánoční přání si letos pošle většina Čechů, nejčastěji přes SMS

Vánoční přání si nějakou formou letos pošle 97 procent Čechů. Nejčastěji budou přát SMSkou nebo osobně. Krátké textové zprávě dává přednost 70 procent lidí, osobnímu setkání 64 procent. Vyplývá to z průzkumu společnosti ČP Cloud.

Tištěné vánoční pohlednice či přání pošle už jen necelá čtvrtina lidí. Nejvíce přání odejde přátelům (94 procent) a členům rodiny (70 procent), zatímco kolegům v zaměstnání pouze čtvrtina. Hlavním důvodem, proč si lidé o Vánocích přejí, je udělat radost (73 procent), tradice (60 procent) a v 60 procentech případů také společenská povinnost. Počet odeslaných přání se dle sdělení respondentů letos oproti loňskému roku výrazněji nezmění.

Do Česka dorazilo betlémské světlo, přivezli jej skauti z Vídně

Do Česka dorazil jeden ze symbolů Vánoc - betlémské světlo. Jde o plamínek zažehnutý v Betlémě, který skauti v sobotu vpodvečer přivezli vlakem z Vídně do Brna. Tři skauti si do Vídně vzali více svítilen. Kdyby jim nešťastnou náhodou světélko zhaslo, budou mít náhradní. Za 25 let, co ho z Vídně vozí, se to ale ještě nestalo.

Sport

České biatlonistky Eva Puskarčíková, Gabriela Soukalová, Lucie Charvátová a Veronika Vítková obsadily v úvodním štafetovém závodu Světového poháru v Hochfilzenu šesté místo. Vítězství v těsném finiši vybojovalo italské kvarteto o dvě desetiny sekundy před Němkami. Češky zaostaly o 29,8 sekundy.

Los mistrovství Evropy rozhodl o tom, že si čeští fotbalisté zahrají na třech ze čtyř nejmenších stadionů, které budou turnaj hostit. To je špatná zpráva pro fanoušky, neboť na každé utkání základních skupin bude pro české příznivce k dispozici zřejmě maximálně sedm tisíc vstupenek. Turnaj svěřenci trenéra Pavla Vrby zahájí 13. června soubojem se Španělskem v Toulouse na stadionu pro 33 tisíc fanoušků. Poté se 17. června utkají s Chorvatskem v St. Étienne, kde se vejde na tribuny téměř 42 tisíc diváků. A skupinu uzavřou 21. června proti Turecku v Lens na stadionu s kapacitou 38.223 míst. Už jen Nice s 35.600 místy se řadí mezi menší stadiony. Zbylých šest arén má kapacitu mezi 42 a 81 tisíci.

Počasí v pondělí

Zataženo až oblačno. Teploty 1 až 5 stupňů Celsia.