Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Sněmovna přerušila schůzi k zavedení evidence tržeb

Sněmovna přerušila schůzi k zavedení elektronické evidence tržeb do příštího pátku. Pravici se dařilo jednání blokovat obstrukcemi. Koaliční poslanci schválili program navzdory výtkám pravicové opozice o protiústavnosti jejich postupu. Dolní komora si totiž před tím odhlasovala, že o programu rozhodne v 11:00. Poslanci s přednostním právem přišli o možnost o něm dál debatovat. Poslanci pravice bouchali při hlasování o programu do lavic, většina z nich byla z hlasovacího zařízení odhlášena. Předseda ODS Petr Fiala následně řekl, že to, co koalice schválila, je v naprostém rozporu s jednacím řádem.

Zatímco předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek předlohu hájil, šéf TOP 09 Miroslav Kalousek označil evidenci tržeb za "balkánský supertunel". "Chorvatsko díky balkánské novince nevybralo kunu navíc," řekl Kalousek. Podle něho tam naopak skončilo kvůli evidenci tržeb asi 25.000 živností.

Potravinářskou firmu Hamé kupuje norská Orkla za 4,7 miliardy Kč

Potravinářskou společnost Hamé kupuje norská firma Orkla. Podepsala smlouvu o převzetí Hamé za 175 milionů eur (4,7 miliardy Kč). Transakci posoudí antimonopolní úřady. Orkla už vlastní výrobce potravin Vitana. ČTK to sdělili mluvčí Vitany Milan Linka a manažer vnějších vztahů Hamé Petr Kopáček. Hamé loni vykázala tržby 4,9 miliardy korun a čistý zisk 234 milionů Kč. Téměř 70 procent tržeb je z České republiky a Slovenska, export firmy směřuje zhruba do 40 zemí světa na pěti kontinentech. Hamé má v Česku a na Slovensku vedoucí pozici na trhu u paštik, hotových jídel, konzervované zeleniny, džemů a dětské výživy.

ČR chce lepší ochranu hranic Schengenu a odmítá jeho zmenšování

Česko chce posílit ochranu vnějších hranic schengenského prostoru volného pohybu a odmítá opětovné zavádění vnitřních hranic v Evropské unii. Nesouhlasí také s povinnými kvótami na rozdělování běženců v EU, je ale připraveno pomáhat s řešením uprchlické krize na dobrovolném základě. ČTK a Českému rozhlasu to řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který vysvětluje český postoj německým politikům na sjezdu vládní Sociálnědemokratické strany Německa (SPD) v Berlíně. Sobotka si vyhradil na sjezd SPD dva dny, aby mohl s německými představiteli projednat rozdílné přístupy k řešení uprchlické krize.

Vláda projedná přesídlení 153 křesťanských uprchlíků z Iráku

Vláda příští týden projedná návrh ministerstva vnitra na přesídlení křesťanských uprchlíků z Iráku. O záměru dnes na twitteru informoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Do Česka by podle informací ČTK mohlo přijet 153 lidí. O přesídlení 37 rodin, které musely opustit domovy kvůli organizaci Islámský stát, usiluje Nadační fond Generace 21. Mediální zástupce fondu Martin Frýdl uvítal, že vláda návrh projedná. Podle dřívějších informací jsou mezi vybranými rodiny s dětmi, vdovy i sirotci. Polovina mužů a téměř třetina žen má vyšší vzdělání. Jde o uprchlíky, kteří jsou v táborech v iráckém Irbílu. Při výběru fond stanovil dvě podmínky. Chtěl, aby žadatelé měli ověřitelný příběh a aby chtěli do Česka.

Bečvář navštívil vojáky v Afghánistánu, přivezl dárky i hudebníky

Náčelník generálního štábu Josef Bečvář navštívil ve čtvrtek a dnes před vánočními svátky české vojáky v Afghánistánu. Přivezl s sebou vánoční dárky, do země s ním přiletěli i hudebníci Petr Kolář a Ondřej Pátek. ČTK to sdělil mluvčí generálního štábu Jan Šulc. Bečvář se setkal s vojáky z 5. strážní roty, kteří střeží základnu Bagrám, i s lékaři či logistiky ze základny HKIA v Kábulu. Úkolem strážní roty je zabránit možným hrozbám proti koaliční základně Bagrám.

Podle ministra ČR k dohodě o klimatu stále chybí zásadní body

Vyjednavači na pařížské konferenci OSN dosud nevyřešili některé klíčové body nové klimatické dohody, která by měla nahradit kjótský protokol. Jak ČTK řekl český ministr životního prostředí Richard Brabec, jedním z nich je otázka, zda budou přímo v dokumentu zakotveny konkrétní závazky jednotlivých zemí snižovat emise skleníkových plynů či způsob, jak bude možné kontrolovat plnění takových slibů. O co nejambicióznější dohodu se na konferenci pořádané v pařížském Le Bourget snaží takzvaná "koalice sta", kam patří celá EU, ostrovní země bezprostředně ohrožené klimatickými změnami, ale také Spojené státy. Vznik takového bloku pokládá Brabec za velký pokrok proti kjótskému protokolu, který by nyní vznikající dohoda z Paříže měla po roce 2020 nahradit.

Senát podle očekávání neobvinil Zemana z protiústavnosti

Výroky prezidenta Miloše Zemana, v nichž zpochybnil sankce Evropské unie proti Rusku za jeho anexi Krymu, nejsou podle Senátu protiústavní. Petice, která v této souvislosti podezírala hlavu státu z velezrady, je proto nedůvodná, rozhodli senátoři. K hlasování o výzvě, aby Zeman jako hlava státu byl ve svých vyjádřeních zdrženlivější, neohrožoval jimi spojenecké závazky ČR a nerozděloval společnost, se ale horní komora nedostala. Řada levicových senátorů totiž opustila jednací sál, čímž hlasování znemožnila. Výzvu chtěli prosadit pravicoví senátoři, kteří připomínali také Zemanův odmítavý postoj ke jmenování některých profesorů nebo kritické výroky k islámu.

Senát bude věkový limit pro velvyslance rušit až v lednu

Novela služebního zákona, která má mimo jiné zrušit věkový limit pro velvyslance, letos přijata nebude. Senát ji bude projednávat až 6. ledna. Rozhodl o tom sněmovní organizační výbor. Novela měla být podle původních plánů přijata do začátku příštího roku, aby se mohla vztahovat na velvyslankyně v Sýrii Evu Filipi a na Slovensku Livii Klausovou. Za zpožděním jsou zřejmě především průtahy se schvalováním novely ve Sněmovně.

Věkový limit stanoví nynější znění služebního zákona, který se naplno uplatňuje od července. Změna v novele spočívá v tom, že diplomaté, kteří dovrší věk 70 let ve funkčním období, budou moci misi dokončit. Úprava, kterou prosazuje prezident Miloš Zeman kvůli Filipi, ale nebude platit zpětně. Filipi i Klausová by ve funkci měly skončit s letošním rokem, velvyslance ale jmenuje a odvolává prezident. Ministerstvo zahraničí proto bude záležitost řešit zřejmě jiným způsobem, pravděpodobně dohodou o pracovní činnosti. Novela také upravuje například výběrová řízení a práci diplomatů po jejich návratu ze zahraniční mise.

Senát schválil vyšší zdanění hazardu od příštího roku

Zdanění hazardu se od příštího roku zvýší. Daňové sazby mají od ledna vzrůst na 23 a 28 procent podle druhu her místo nynějších 20 procent. Denní poplatek za hrací automat se zvýší o 25 na 80 korun, což by mělo vést k omezení těchto přístrojů. Stát tak chce vybrat dvě miliardy korun ročně navíc. Senát to schválil v rámci novely loterijního zákona, kterou nyní dostane k podpisu prezident.

Odbory: Stávka řidičů by dokázala paralyzovat autobusovou dopravu

Stávka za zvýšení platů by dokázala paralyzovat veškerou autobusovou dopravu na krajských linkách. Vyplývá to z šetření mezi odborovými organizacemi, kterou uskutečnil Odborový svaz dopravy (OSD). Kvůli návaznosti jízdních řádů by pak protest řidičů autobusů přerostl i na jiné druhy dopravy, řekl ČTK předseda OSD Luboš Pomajbík. Nespokojení řidiči se snaží zakotvit do veřejných soutěží bod, který by jim zaručil vyšší mzdu. Vadí jim, že soutěže vypisované kraji hledí především na nízkou cenu, a přepravní společnosti pak na platech řidičů šetří. Nevylučují proto jednodenní výstražnou stávku. Ta by podle Pomajbíka mohla zastavit prakticky všech 7000 denně vypravovaných autobusů. Zároveň je podle něj stávka až krajní možností, pokud by selhala jednání.

Předsedkyně ERÚ odmítla jakýkoli podíl na podvodech se solárními elektrárnami

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková u brněnského krajského soudu opakovaně důrazně popřela, že by měla cokoli společného s údajnými podvody se dvěma solárními elektrárnami v Chomutově. Uvedla, že proti podvodům se solárními elektrárnami sama bojovala. Obžalobu považuje za vykonstruovanou, nepodloženou a především nepravdivou. Žalobce Radek Mezlík navrhuje Vitáskové za zneužití pravomoci úřední osoby devět let vězení. Předsedkyně ERÚ čelí obžalobě z podvodů společně s dalšími devíti lidmi.

Vše se týká toho, že do konce roku 2010 platily výhodné výkupní ceny za solární energii v ČR. Od ledna 2011 se snížily na polovinu. Elektrárny bratří Alexandra a Zdeňka Zemkových získaly licence od ERÚ po četných problémech doslova v posledních hodinách roku 2010. Byla jim tedy přiznána výhodnější výkupní cena za energii dodanou do veřejné sítě, čímž podle žaloby dosud vznikla škoda 300 milionů korun. Časem se prý mohla vyšplhat až na dvě miliardy korun. Vitásková u soudu zdůraznila, že na ERÚ nastoupila až v srpnu 2011 a nemohla tedy udílení licencí ovlivnit. Vitásková uvedla, že kauza má za cíl ji dostat pryč z postu předsedkyně ERÚ. Doplnila, že podpora solární energie v ČR byla silně "překompenzovaná". V minulosti na to podle ní poukázal i Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Výkupní ceny za solární energii jsou garantovány na 20 let. NKÚ ale zjistil, uvedla předsedkyně, že návratnost investice do výstavby solární elektrárny za starých cen se pohybovala okolo sedmi let, a to právě kvůli údajně příliš štědré podpoře majitelů solárních elektráren.

Ransdorf potvrdil, že ve Švýcarsku jednal za odsouzeného Huňka

Europoslanec Miloslav Ransdorf (KSČM) potvrdil České televizi, že ve švýcarské bance jednal jménem Vladimíra Huňka, který byl již dříve odsouzen za to, že sliboval lidem peníze, když mu pomůžou získat dědictví po příbuzné ve Švýcarsku. Ransdorf stále věří, že dokumenty, které v bance předkládal, jsou pravé. Neměl prý slíbenou žádnou provizi. Švýcarská policie zadržela Ransdorfa spolu se třemi Slováky ve čtvrtek v curyšské bance kvůli podezření z finančního podvodu. "Zaujalo mě na jeho přístupu, tedy co vím od jeho manažera, že chce dávat ty peníze na humanitární účely. Včetně zdravotní péče, protože on je údajně handicapovaný člověk," řekl ČT Ransdorf.

Ransdorf také oznámil, že pozastaví členství v krajně levicové frakci Evropského parlamentu. "Pozastavím své členství a uvidíme, jestli se do frakce někdy vrátím. Jsem ale přesvědčen, že nic špatného jsem neudělal," řekl ČT Ransdorf. Jeho kolegové z Evropské sjednocené levice a Severské zelené levice v Evropském parlamentu zatím nechtějí vydávat stanovisko, Ransdorf jim chce okolnosti svého zadržení vysvětlit.

Hradecký soud zamítl návrh na obnovu řízení v kauze Pechanec

Krajský soud v Hradci Králové zamítl návrh Vlastimila Pechance na obnovu řízení v případu rasově motivované vraždy Roma na diskotéce ve Svitavách v roce 2001. Pechanec si proti rozhodnutí soudu podal stížnost k Vrchnímu soudu v Praze. Odsouzený nadále tvrdí, že důkazy jasně dosvědčují jeho nevinu. "Rozhodně jdeme dál, uvidíme se u Vrchního soudu v Praze," řekl Pechanec. Na dotaz, zda ví, kdo tehdy vraždil, odpověděl, že neví. Pechancův právní zástupce Robert Cholenský dnes novinářům řekl, že k obnově řízení bylo několik důvodů, například se na noži našla krev s krevní skupinou poškozeného. "Dříve se na tom noži žádná taková krev nenašla. To je nová skutečnost. Na noži není pachová stopa odsouzeného. Na noži je majoritní DNA, která nepatří odsouzenému a soud se ani nenamáhal zjistit, komu by mohla patřit a které další stopy tam jsou," řekl Cholenský. Požadoval provedení dalších důkazů. Soud to však zamítl.

Pechanec byl za vraždu v roce 2003 odsouzen na 17 let. Z věznice byl podmíněně propuštěn loni v červnu, soud mu stanovil šestiletou zkušební dobu. Pechanec, který se v minulosti hlásil k hnutí skinheads, podle soudu v červenci 2001 jako dvaadvacetiletý ubodal po předchozím slovním napadení místního třicetiletého Roma Otu Absolona.

Počet obětí nehod již letos dosáhl 629 jako loni za celý rok

Počet obětí dopravních nehod v Česku za letošní rok dnes vystoupal na 629, což je stejně jako loni za celý rok. Vyplývá to z policejních statistik a informací ČTK. Mrtvých na silnicích tak letos zřejmě opět meziročně přibude. Letos rostl počet zemřelých při nehodách ve srovnání s loňskem téměř každý měsíc. Nejméně lidí zahynulo na silnicích v lednu, a to 34, a naopak nejvíce životů si nehody vyžádaly v červenci a září, kdy zemřelo shodně 80 lidí.

Úřad pro ochranu údajů kritizuje pravidla pro registr dlužníků

Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) kritizuje uzákonění pravidel pro registr dlužníků, která ve středu přes odpor Senátu prosadila Sněmovna. Úřadu vadí, že u něj vznik registru nepodléhá standardnímu registračnímu řízení. ČTK o tom informoval mluvčí úřadu David Pavlát. Registr má sloužit úvěrovým firmám k posouzení spolehlivosti a platební morálky případných klientů. Požadavek na to, aby jeho vznik podléhal registračnímu řízení u ÚOOÚ, označil Pavlát za prvořadý.

Rada vysokých škol nesouhlasí s návrhem národní politiky výzkumu do r. 2020

Rada vysokých škol žádá přepracování návrhu Národní politiky výzkumu, vývoje a inovací ČR na léta 2016 - 2020 s výhledem do roku 2025. Jde o strategický dokument, který má být jedním z podkladů pro financování vědy a výzkumu v Česku. Rada VŠ návrhu vyčítá neurčité formulace a stěžuje si na malý prostor pro debatu. Úřad místopředsedy vlády pro vědu Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) obě výtky odmítl.

Akademické reprezentace vůbec materiál oficiálně nedostaly, uvedl na tiskové konferenci místopředseda Rady vysokých škol pro vědu Tomáš Opatrný. Upozornil, že podle zákona by měl mít dokument důležitou roli při sestavování návrhu státního rozpočtu pro vědu a také při přidělování financí na různé typy podpory výzkumu. Takový dokument má projít oponenturou každého, koho se bude týkat," poznamenal. Podle tiskového odboru Sekce místopředsedy vlády pro vědu, výzkum a inovace byl ale materiál poskytnut zástupcům Rady vysokých škol v dostatečném předstihu. Opatrný naproti tomu tvrdí, že se k návrhu dostal oklikou z titulu jiné své funkce.

Ministerstvo zdravotnictví založí fond na podporu otevírání nových praxí lékařů

Ministerstvo zdravotnictví založí fond na podporu otevírání nových praxí praktických lékařů v regionech, kde hrozí jejich nedostatek. Spolupracovat v tom bude s kraji, řekl novinářům ministr Svatopluk Němeček (ČSSD) po jednání se zástupci praktiků, krajů a zdravotních pojišťoven. Praktiků je podle něj nyní v Česku dost a také jich dostatek absolvuje atestace. Chystaná opatření ale mají část lékařů přesměrovat z velkých měst s nadbytkem lékařů tam, kde by mohli chybět. Do budoucna chce ministr dosáhnout rozšíření kompetencí praktických lékařů, což předseda Sdružení praktických lékařů Václav Šmatlák uvítal. Za důležité považuje šéf praktiků i to, aby lékaři v atestačním vzdělávání nemuseli v nemocnicích platit za vzdělávání neúměrné částky, což se nyní někde děje.

Velký pátek bude novým svátkem, novelu podepsal Zeman

Velký pátek připomínající biblické ukřižování Ježíše Krista se stane novým státním svátkem. Počítá s tím novela, kterou podepsal prezident Miloš Zeman, informoval ČTK mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Češi tak budou mít během roku dohromady 13 dnů pracovního klidu. Velký pátek jako součást velikonoční svátků byl státním svátkem i v někdejším Československu. Zrušen byl za komunistického režimu v roce 1951.

V Rusku sílí tlak na nevládní organizace a soudobé historiky

V Rusku se podle českých historiků zvyšuje tlak na tamní nevládní organizace a nezávislé badatele, kteří se věnují výzkumu nedávných dějin své země. Kromě toho, že upozorňují na zločiny komunistického režimu v bývalém Sovětském svazu a východní Evropě, také často kritizují současnou ruskou vládní politiku. Jsou šikanováni a je jim upírán přístup k financování, upozornili historici na závěr dvoudenní mezinárodní konference Historie versus propaganda - Vztah k minulosti v současném Rusku, která se konala v Praze.

"Jsme v těsném kontaktu s badateli a archiváři bývalého Sovětského svazu. Sledujeme situaci a vidíme, jak jsou v poslední době pod čím dál větším tlakem státu. Vede se proti nim štvavá kampaň v médiích, třeba proti muzeu Perm-36," řekl ČTK historik Štěpán Černoušek z Ústavu pro studium totalitních režimů a autor serveru Gulag.cz. Ruská vláda se podle něj snaží relativizovat totalitní minulost a například vyzdvihovat diktátora Josifa Stalina, stavět mu pomníky, nebo hovořit o událostech srpna 1968 a invazi do Československa jako o přátelské pomoci. "To nás velmi znepokojuje," zdůraznil. Návštěvníci konference se proto podepsali pod Výzvu českých historiků. Chtějí podpořit svobodné a kritické zkoumání sovětských dějin v současném Rusku.

V Prachaticích zemřel bývalý biskup českobudějovický Jiří Paďour

Ve věku 72 let dnes zemřel emeritní českobudějovický biskup Jiří Paďour. Informovala o tom Česká biskupská konference na svém webu. Podle ní zemřel po krátké nemoci v prachatickém hospici sv. Jana Nepomuka Neumanna. Z čela českobudějovické diecéze Paďour odešel loni na jaře ze zdravotních důvodů. Diecézi řídil od roku 2002. Po jeho rezignaci byla rok bez biskupa, letos v březnu jím papež František jmenoval Vlastimila Kročila.

Biskup Paďour v 60. letech studoval herectví na Divadelní akademii múzických umění, kde se setkal s Václavem Havlem. O kněžství začal uvažovat na studijní stáži na mezinárodním Institutu divadelní formy a výzkumu ve Francii. Světský život se rozhodl opustit v roce 1970 a začal studovat na Cyrilometodějské bohoslovecké fakultě v Litoměřicích. Po vysvěcení v roce 1975 byl dva roky kaplanem v Mariánských Lázních a okolí. Poté, co při kázání polemizoval s režimním komunistickým časopisem Tvorba, mu byl v červenci 1977 odebrán státní souhlas pro práci kněze. O rok později tajně vstoupil do kapucínského řádu. Na konci sedmdesátých let pracoval jako neoficiální sekretář kardinála Františka Tomáška. Po odmítnutí spolupráce se Státní bezpečností byl ze sekretariátu v roce 1979 propuštěn. V osmdesátých letech vedl typický život disidenta, pracoval jako uklízeč. Sloužil jako kněz v podzemí. Státní souhlas mu minulý režim vrátil v roce 1986.

Cenu Roma Spirit dostali škola, zpěvák, pěstounka či spisovatel

Ocenění Roma Spirit za pomoc romské menšině a snahy o dobré soužití získali letos organizace IQ Roma servis, Základní škola Trmice, pěstounka Daniela Cincibusová, hlavní redaktor serveru Romea.cz Zdeněk Ryšavý a zesnulý romský spisovatel a hudebník Andrej Giňa. Zvláštní cenu dostal zpěvák Antonín Gondolán a in memoriam romistka Milena Hübschmannová. Slavnostní ceremoniál se konal v Pražské křižovatce. Ceny se udílely popáté. Porota letos vybírala ze 142 návrhů. Podle pořadatelů má ocenění upozornit na snahu všech, kteří se podílejí na zlepšení situace Romů v Česku a na odbourávání předsudků.

Svěrák natočí nový film podle scénáře svého otce Po strništi bos

Režisér, scenárista a producent Jan Svěrák připravuje se svým otcem celovečerní film. Vznikne podle úspěšné knihy Zdeňka Svěráka Po strništi bos, v níž své vzpomínky převyprávěl optikou sedmiletého chlapce přesazeného z města na venkov. Režisér to řekl v pražském Bontonlandu, kde společně představili audioknihu Tři bratři s hudbou a písněmi ze stejnojmenné filmové pohádky. Tři bratři byli nejnavštěvovanějším snímkem loňského roku, film zhlédlo téměř 670.000 diváků a získal tři České lvy - za scénografii, kostýmy a masky.

Východočeské muzeum představuje náhodný nález bronzových šperků

Náhodně nalezené bronzové šperky u Hrochova Týnce na Chrudimsku vystavuje Východočeské muzeum. Podobný soubor ze starší doby železné se na území východních Čech ještě nenašel. ČTK to řekl Milan Mariánek z oddělení kultury a památkové péče krajského úřadu. V souboru jsou kovové a jantarové artefakty, jde o sedm nákrčníků a 14 náramků či jejich částí. Soubor objevil nálezce v okolí Stíčan a oznámil nález odborníkům. Archeologové šperky odborně vyzvedli, zdokumentovali a konzervovali a zařadili do nové expozice. Nálezci náleží odměna 25.000 korun.

Královna světové marmelády vyráží na Ostrovní expedici

Královna světové marmelády Blanka Milfaitová vyráží na další mezinárodní expedici, které dala název Ostrovní. Příští týden se ze svého domova v Srní na Klatovsku vydá na Sicílii, odkud bude pokračovat dál. Za devět měsíců chce navštívit dvanáct ostrovů v Evropě, Africe a Polynésii. Na své první expedici vařila marmeládu ve 40, většinou evropských a afrických, zemích. Milfaitová ČTK řekla, že na dalekou cestu vyráží společně se svým druhem Pavlem a dcerou Eliškou. Na trase, pravděpodobně mezi Sicílií a Maltou, se počet členů výpravy rozroste. "Jsem v osmém měsíci těhotenství. Narodí se nám holčička," uvedla Milfaitová.

Stejně jako na svém prvním turné, které absolvovala v roce 2014, a trvalo na den přesně rok, chce navštívit cizí země a ochutnat tamní speciality. Z místních surovin, které nasbírá, bude vařit a následně prodávat své vyhlášené marmelády. S nimi tři roky po sobě vyhrála sedm zlatých medailí na mistrovství světa, World Marmelade Awards, a vedle tisíců lidí je snídá i anglická královna. Podmínkou při přípravě jsou prvotřídní suroviny a exkluzivní, exotické přísady, které leckdy nečekaně míchá. Na turné chce napsat druhou knihu. Její literární prvotina Příběhy obyčejné vášně se stala bestsellerem. Stejně jako Příběhy chce Milfaitová pojmout knihu jako recepisný cestopis, který bude také plný příběhů místních lidí.

Trendem Vánoc jsou letos čiré skleněné koule uvnitř s peříčky

Trendem Vánoc jsou letos čiré skleněné koule, které na stromečku vypadají vzdušně a elegantně. Jablonecký palác skla a bižuterie jich nabízí velký výběr. Zákazníci je kupují zdobené třpytivými dekory, hitem jsou koule, které mají uvnitř barevná peříčka. Zájem je ale i o tradiční barevné kombinace s červenou, zlatou a stříbrnou, stále více lidí ale kupuje ozdoby tak, aby ladily s interiérem. Vánoční program v Jablonci akcí v paláci skla a bižuterie nekončí. Příští středu tam začínají Vánoční slavnosti s kulturním programem a tradičními trhy, na něž se každoročně sjíždí více než stovka prodejců.

Sport

Fotbalisté Sparty zvítězili na hřišti APOEL Nikósie 3:1 a do play off Evropské ligy postoupili z druhého místa, když ve skupině K skončili o dva body za Schalke. O výhře Letenských na Kypru rozhodli jednou brankou Lukáš Juliš a dvěma zásahy David Lafata, kteří otočili skóre po úvodním gólu Fernanda Cavenaghiho. Soupeře pro jarní vyřazovací část týmu kouče Zdeňka Ščasného určí pondělní los.

Fotbalisté Plzně se rozloučili s Evropskou ligou domácí remízou 3:3 s Villarrealem. Český mistr, který už byl bez šance na postup, zakončil skupinu E na třetím místě se čtyřmi body. Také fotbalisté Liberce do jarních vyřazovacích bojů Evropské ligy nepostoupili. V závěrečném 6. kole skupiny F Slovan doma podlehl v přímém souboji o druhé místo v tabulce Marseille 2:4 a skončil třetí.

Biatlonistka Gabriela Soukalová dál vede průběžné pořadí Světového poháru. V čele seriálu se udržela i po sprintu v Hochfilzenu, přestože v něm dnes doběhla nejhůře v sezoně osmá. Životní výkon předvedla v Rakousku na trati 7,5 km dvaadvacetiletá Lucie Charvátová, která se blýskla pátým místem. Díky bezchybné střelbě se z prvního vítězství v kariéře radovala Franziska Hildebrandová před Maren Hammerschmidtovou, která vybojovala premiérové pódiové umístění. Třetí Miriam Gössnerová čekala na medailovou pozici dva a půl roku.

Hokejový útočník Jaromír Jágr přispěl 731. brankou v NHL ke čtvrteční výhře Floridy 4:1 nad Washingtonem a v historické tabulce střelců soutěže se vyrovnal čtvrtému Marcelu Dionneovi. České hvězdě schází deset tref na třetího Bretta Hulla. Nejlepší je Wayne Gretzky s 894 góly před Gordiem Howem, který jich dal o 93 méně než kanadská legenda. Jágr, který předchozích osm zápasů neskóroval, se prosadil hned v prvním střídání. Na 731 gólů potřeboval v základní části ligy 1577 zápasů.

Tovární jezdec Škody Jan Kopecký poosmé ovládl motoristickou anketu Zlatý volant v kategorii rallye a vytrvalostní soutěže. V jubilejním desátém ročníku ankety Zlatá řídítka se ze svého prvního vítězství radoval Jakub Kornfeil, letos nejúspěšnější Čech v mistrovství světa silničních motocyklů.

Počasí

Zataženo až oblačno, v jižní polovině Čech, na Moravě a ve Slezsku místy déšť, v polohách nad 1000 m, na severovýchodě nad 600 m srážky sněhové. Nejvyšší teploty 4 až 8 °C, v 1000 m na horách kolem 0 °C.