Denní souhrn zpráv

Schodek rozpočtu na příští rok měl být podle analytiků nižší

Schodek státního rozpočtu na příští rok měl být při současném ekonomickém růstu nižší, shodli se analytici, které ČTK oslovila. Schodek má proti letošnímu schválenému deficitu klesnout o 30 miliard na 70 miliard korun. "Schválený deficit pro příští rok se v situaci současného ekonomického růstu jeví jako zbytečně vysoký a mohl by být o několik desítek miliard korun nižší," uvedl hlavní ekonom ING Jakub Seidler. Nakonec sice podle něj může být, stejně jako letos nebo i minulý rok, schodek nižší. "Nicméně s blížícím se volebním rokem bude méně pravděpodobné, že by vláda schválený deficit nevyužila a hospodařila úsporněji," dodal.

I podle hlavního ekonoma Roklen Lukáše Kovandy schodek měl a mohl být nižší. "Deficit ve výši 50 miliard korun, tedy o dvacet miliard nižší, byl dosažitelný, aniž by to vyvolalo jakékoli neblahé efekty plynoucí z přísnější rozpočtové politiky," uvedl. Kovanda dále uvedl, že se ani neozdravují veřejné finance, protože poklesu státního dluhu vláda dosáhla přechodným rozpouštěním rezervních prostředků.

Ministr Mládek: Situace v OKD je vážná

Situace v těžební společnosti OKD je podle ministra průmyslu Jana Mládka (ČSSD) vážná a zdaleka nejde jen o osud ztrátového Dolu Paskov. Hrozí propouštění a v krajním případě i vyhlášení konkurzu, prohlásil ministr po jednání s odborovými předáky. Situací se bude v pondělí zabývat vláda i tripartita. Prioritou kabinetu je podle Mládka chránit horníky a zachovat sociální smír, nikoliv pomáhat soukromé společnosti. Návrh společnosti New World Resources (NWR), která je majitelem OKD, na uzavření Paskova už na konci příštího roku, nebo jeho převedení na stát, označil za nedůstojný. Doufá, že do ledna, kdy má začít jednání státu s těžaři, předloží firma jiný.

Na Dole Paskov nyní pracuje 1700 kmenových zaměstnanců a 500 lidí z dodavatelských firem. V roce 2013 OKD oznámila, že prodělečný důl zavře. Vláda se loni s majitelem dohodla, že se tam bude těžit do konce roku 2017 a stát zaplatí 600 milionů korun na sociální programy horníků. Dohoda ale zřejmě na konci roku přestane platit kvůli klesající ceně uhlí.

Čeští vojáci zůstanou ve Slovinsku i na začátku příštího roku

Čeští vojáci, kteří pomáhají Slovincům při zvládání migrační krize, zůstanou ve Slovinsku i po začátku příštího roku. Během návštěvě jednotky to novinářům řekl ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Před Vánocemi čeští vojáci zemi opustí, na začátku příštího roku je tam ale vystřídá další jednotka. Česká armáda do Slovinska v polovině listopadu vyslala 27 vojáků. Část z nich tvoří zdravotníci, druhou polovinu ženisté s nákladními automobily. Zdravotníci působí v uprchlickém centru Šentilj nedaleko Mariboru. Stropnický dnes navštívil také vojáky v Maďarsku, kde působí téměř dvacítka ženistů.

O začleňování uprchlíků se příští rok zřejmě postará Charita ČR

Na 173,5 milionu korun by měly v příštím roce vyjít služby na pomoc při integraci cizinců, kteří v Česku získají azyl. Ministerstvo vnitra chce zakázku přidělit Charitě ČR. Návrh příští týden projedná vláda. Vnitro předpokládá, že Česko příští rok udělí mezinárodní ochranu 2000 cizinců. Na novou víceletou smlouvu na období od začátku roku 2017 chce ministerstvo příští rok vypsat řádné výběrové řízení.

Spolupráce státu a nového generálního dodavatele integračních služeb je součástí Státního integračního plánu (SIP), který koncem listopadu schválila vláda a který počítá i s pomocí válečným uprchlíkům. SIP má usnadnit proces začlenění lidí s mezinárodní ochranou v České republice. Vedle výuky českého jazyka se zaměří na pomoc při vstupu na trh práce a v oblasti bydlení, vzdělávání dětí a rekvalifikací.

Podle tureckého serveru Sabah.com jsou Zemanovy výroky skandální

Některým tureckým médiím neunikl názor prezidenta Miloše Zemana, že by Turecko se nemělo stát součástí Evropské unie. Zpravodajské servery prezidentovy výroky vesměs jen krátce zaznamenaly. Nicméně Sabah.com označil za skandální Zemanovo prohlášení, že ačkoliv je Turecko členem NATO, někdy se chová, jako by spíš bylo spojencem Islámského státu. Podobně jako další servery vydal Sabah.com stejný text, ve kterém se také uvádí, že Zeman kritizoval plán EU vyplatit Turecku tři miliardy eur, aby země zadržela dva miliony uprchlíků na svém území, ačkoli je dost silná na to, aby se o ně postarala.

Banky budou muset platit miliardy korun do Fondu pro řešení krize

Banky, družstevní záložny a obchodníci s cennými papíry asi budou muset dávat až tři miliardy korun ročně do nového fondu pro řešení finanční krize. Zároveň ale budou dávat méně do stávajícího Fondu pojištění vkladů. V návaznosti na evropskou směrnici jim to ukládá zákon o ozdravných postupech a řešení krize na finančním trhu, který schválil Senát. Přijal i doprovodný zákon, který má mimo jiné zvýšit informovanost klientů bank o pojištění jejich vkladů. V případě krachu banky by lidé měli dostat 100.000 eur (zhruba 2,7 milionu korun), v určitých případech až dvojnásobek.

Sněmovna podpořila novou regulaci hazardu, platit má od roku 2017

Sněmovna v úvodním kole projednávání podpořila trojici zákonů, které nově regulují hazard, upravují jeho zdanění a v této souvislosti mění jiné zákony. Pravomoci obcí v regulaci hazardu by měly být silnější, měla by být zavedena povinná zavírací doba heren, zdanění hazardu se má zvýšit a má se povolit podnikání zahraničních on-line sázkových společností. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) už tehdy poslancům řekl, že očekává dodatečný výnos 1,9 až 2,3 miliardy korun, které by měly sloužit k financování sportu.

Zákony přinášejí omezení i pro hráče. Prostřednictvím jejich rejstříku budou mít hazard zakázaný lidé, kteří pobírají dávky pomoci v hmotné nouzi, ti, vůči kterým byl pravomocně prohlášen úpadek v rámci insolvenčního řízení, či lidé, kterým hru zakázal orgán činný v trestním řízení. O zápis do rejstříku bude ale možné také dobrovolně požádat.

Důchodci dostanou v únoru k penzím jednorázově přidáno 1200 korun

Důchodci dostanou v únoru k penzím jednorázově 1200 korun navíc. Příspěvek má částečně dorovnat poměrně nízkou valorizaci důchodů v příštím roce. Penze se ze zákona mají zvýšit kvůli nízké inflaci 0,3 procenta jen o 40 korun měsíčně. Poskytnutí kompenzačního příspěvku schválil Senát, nyní jej dostane k posouzení prezident. Peníze na jednorázový příspěvek musí najít ministerstvo práce a sociálních věcí. Ministryně Michaela Marksová (ČSSD) uvedla, že tři miliardy korun budou pokryty z letošní úspory na důchodech a na dalších sociálních dávkách, dalších 580 milionů korun bude třeba získat z jiných zdrojů. Důchody se v Česku zvyšují pravidelně k lednu o růst cen a třetinu růstu reálných mezd. Inflace je letos nízká.

Starobní, invalidní a pozůstalostní důchody v Česku pobíralo podle údajů České správy sociálního zabezpečení na konci loňska 2,86 milionu lidí. Průměrný starobní důchod na konci loňska činil 11.075 korun, letos na konci prvního pololetí 11.316 korun.

Senát schválil novelu, která má zvýhodnit důchodové připojištění

Důchodové připojištění bude zřejmě výhodnější. Zvýší se daňové úlevy pro klienty i zaměstnavatele, spořit bude možné už dětem. Výhodnější by mělo být i postupné vyplácení naspořených peněz. Senát změny v tomto třetím důchodovém pilíři schválil během pár minut v rámci novel souvisejících se zákonem o zrušení druhého důchodového pilíře. Novely přinesou zvýšení hranice pro daňovou úlevu pro příspěvek zaměstnavatele na pojištění a penzijní produkty z 30.000 na 50.000 korun. Hranici pro odpočet od základu daně účastníka zvýší z 12.000 na 24.000 korun. Věk lidí s nárokem na dávky by se navíc měl snížit z 65 na 60 let.

Lidé ve věku 18 let by si mohli podle schválené poslanecké změny jednorázově vybrat 30 procent částky, kterou si sami naspořili. Podmínkou by ale bylo to, že spoří nejméně deset let a v posledních dvou letech nezměnili penzijní společnost. Návrh zvýhodňuje postupné vyplácení naspořených peněz tím, že penze vyplácená déle než deset let by byla stejně jako doživotní penze osvobozena od daně z příjmů. Zmírnění by se měly dočkat přísné limity penzijních fondů pro investování.

Německo podporuje snahy ČR o rozšíření boje proti daňovým únikům

Německo podporuje snahu Česka, Slovenska a Rakouska o větší pravomoci v boji s daňovými úniky u DPH. Na tiskové konferenci po setkání s ministrem financí Andrejem Babišem to uvedl německý ministr financí Wolfgang Schäuble. Babiš chce především rozšíření přenesené daňové povinnosti. Uvedl, že Schäuble sdílí obavy a nespokojenost Česka s tím, že EU problematiku daňových úniků dostatečně neřeší. Ministři rovněž diskutovali o současné migrační krizi. Shodli se na potřebě zajistit vnější ochranu hranic EU. Schäuble zároveň uvedl, že podporuje i vznik evropské pohraniční policie.

Češi dluží 1,784 miliardy Kč, o 76 miliard více než před rokem

Češi dlužili koncem třetího čtvrtletí finančním institucím 1,784 bilionu Kč, což bylo o 76 miliard korun více než před rokem. Celkem mělo nějakou formu úvěru 3,1 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik Bankovního a Nebankovního registru klientských informací. Objem dlouhodobého dluhu činil 1,4 bilionu korun, což představuje meziroční růst o 4,4 procenta. Objem krátkodobého dluhu meziročně vzrostl o 4,5 procenta na 379,9 miliardy korun. Na 505.000 Čechů mělo oba druhy úvěrů zároveň. Největší objem úvěrů měli lidé ve věku 35 až 44 let. Tato věková kategorie se také nejvýrazněji podílí na objemu dluhu ohroženého nesplácením. Koncem třetího čtvrtletí dosáhla celková částka dluhu po splatnosti výše 50,8 miliardy korun, lidé ve věku 35 až 44 let se na ní podíleli 39 procenty.

Desetina lidí má potíže vyjít s příjmem, ČR je v EU na 10. příčce

Téměř desetina domácností v Česku vychází jen velmi obtížně se svými příjmy. Ve vlastním hodnocení chudoby je tak ČR v EU na desátém místě za západními státy a před jižními zeměmi. Míra příjmové chudoby je pak v Česku nejnižší v osmadvacítce. Trápí také skoro desetinu obyvatel. Podle sociologů je vlastní vnímání situace a schopnosti vyjít s penězi jako ukazatel chudoby přesnější. Zohledňuje totiž nejen příjem, ale i výdaje. Své výsledky novinářům představili Jiří Večerník a Martina Mysíková ze sociologického ústavu Akademie věd ČR. Pod hranicí příjmové chudoby se ocitá ten, kdo nemá ani 60 procent mediánu příjmu. Tato střední hodnota mzdy letos ve třetím čtvrtletí dosáhla 22.531 korun. Dvě třetiny odpovídají zhruba 13.500 korun. Chudoba kvůli nedostatečnému příjmu hrozila loni 9,7 procenta lidí, tedy zhruba milionu Čechů a Češek.

Firmou roku 2015 je výrobce stavebních modulů Koma Modular

Vítězem soutěže Firma roku 2015 je výrobce stavebních modulů Koma Modular. Ocenění Živnostník roku 2015 získala Rehana Ježková, jež vyrábí oblečení pro rodiče, kteří své děti nosí na těle. Výsledky desátého ročníku soutěže, jejímž posláním je podpora podnikání v Česku, byly vyhlášeny na pražském Žofíně. Vítěznou firmu zvolila 12členná porota. O sedmi finalistech Živnostníka roku rozhodla veřejnost v SMS hlasování, z nich vybrala vítěze porota.

Soud: Tendr hradeckého kraje na dopravu autobusy může pokračovat

Okresní soud v Hradci Králové zamítl návrh odborů na vydání předběžného opatření na zastavení tendru Královéhradeckého kraje na autobusovou dopravu. Soutěž na dopravu v letech 2017 až 2026 v hodnotě 5,5 miliardy korun tak může pokračovat. ČTK to řekla mluvčí hejtmanství Martina Götzová. Odbory tvrdí, že zadávací podmínky postavené jen na co nejnižší ceně povedou ke stagnaci mezd řidičů a jejich platové diskriminaci.

Zatím kraj v reakci na kroky odborů odsunul otevírání obálek s nabídkami z 8. prosince na 18. prosince, přičemž po úterním jednání s odbory oznámil, že termín ještě dál posune na polovinu ledna. Do té doby si chce kraj nechat udělat právní rozbor pro možnost přerušení a změn v soutěži, jak je požadují odboráři. Odboráři v úterý uvedli, že na podporu svých požadavků nevylučují uspořádání jednodenní výstražné stávky. Kraj si chce nechat právně posoudit možnost změny zadávacích podmínek soutěže pro případné vložení sociální doložky, která by se týkala mzdy řidičů. "Takto to má například i Moravskoslezský kraj, který stanovil 1,5násobek minimální mzdy," uvedla mluvčí kraje.

Pohonné hmoty v Česku klesly na nejnižší ceny za šest let

Pohonné hmoty v Česku se v uplynulém týdnu dostaly na nejnižší ceny za posledních téměř šest let. Litr benzinu stojí v průměru 29,27 koruny a litr nafty 28,60 koruny, přitom ještě v červnu byly pohonné hmoty téměř o čtyři koruny dražší. Níže než nyní byly ceny naposledy začátkem roku 2010. Od té doby výrazně kolísaly, v roce 2012 se dokonce benzin vyšplhal nad 38 korun a nafta nad 37 korun za litr.

Od neděle začne na železnici platit nový jízdní řád

Od neděle bude na železnici platit nový jízdní řád, přibude více vlaků a zrychlí se spojení na hlavních železničních tazích. České dráhy vypraví v průměru 8900 spojů, o 110 spojů meziročně více. Přibude vlaků do Polska, spojů mezi Prahou a Brnem a příměstských vlaků v okolí hlavního města. Navýšení počtu spojů ohlásila i soukromá konkurence státního dopravce. V mezinárodní přepravě se zvýší počet vlaků EuroCity do Polska ze současných tří párů na šest, po letech se rovněž obnoví přímé spojení z Varšavy přes Ostravsko do Bratislavy a Budapešti.

Soud přiznal mužům kolem Zádamského odškodné 6,8 milionu korun

Dvanáct mužů, kteří byli v minulosti trestně stíháni jako takzvaný Zádamského gang, má nárok na zadostiučinění od státu v celkové výši 6,8 milionu korun za způsobenou nemajetkovou újmu. Reálná částka bude ještě výrazně vyšší, protože Obvodní soud pro Prahu 2 mužům přiznal i úroky z prodlení. Verdikt není pravomocný. Skupina se domáhá celkem 43 milionů korun. Soudkyně Otília Hrehová přiznala každému z mužů 1500 korun za každý den, který strávili ve vazbě, tedy maximální možnou sazbu, jakou zákon připouští. "Do té doby byli bezúhonní, nikdy neměli nic společného s jakýmkoliv trestním jednáním. Do vazby byli vzati poprvé, setrvali tam tři roky a poté byli zproštěni viny," podotkla. Bratrům Milanovi a Petrovi Zádamským přisoudila navíc další peníze za negativní medializaci.

Muži z Karlovarska původně čelili obvinění z toho, že pod vedením Milana Zádamského nutili podnikatele v západních Čechách platit za poskytování "ochrany" a v případě neuposlechnutí jim ničili provozovny, napadali hosty, hrozili likvidací rodin vydíraných. Podle státního zástupce také půjčovali peníze a násilím vymáhali jejich splacení i s vysokými úroky. Soudy však nakonec konstatovaly, že tuto trestnou činnost mužům nelze prokázat.

Norský soud bude řešit odvolání v případu Michalákových v únoru

Norský soud se bude na konci února příštího roku zabývat odvoláním Evy Michalákové proti rozhodnutí úřadů o zbavení rodičovské odpovědnosti k oběma jejím synům. Norská sociální služba odebrala českým rodičům syny - dnes desetiletého Denise a sedmiletého Davida - v květnu 2011 kvůli podezření na zneužívání a zanedbávání. To se nepotvrdilo. Soud ale považoval zjištění za závažná a děti nechal u pěstounů. Eva Michaláková požádala loni v prosinci o přezkoumání své kauzy, letos v září padlo rozhodnutí o zbavení rodičovských práv a adopci mladšího syna. Proti tomuto rozhodnutí se matka odvolala. Chlapci se narodili v Norsku, jejich matka tam také žije.

"Termín odvolacího řízení byl na norské poměry stanoven poměrně rychle. Přičítám to i nedávným krokům pana premiéra Bohuslava Sobotky a dlouhodobému veřejného tlaku na Norsko," uvedl právník a člen petičního výboru na podporu rodiny Pavel Hasenkopf. Podle petičního výboru upozornily na pochybné postupy Norska v poslední době i rodiny z několika dalších zemí, například z Rumunska, Polska, Slovenska či Litvy.

V Mošnově mimořádně přistál let z Berlína, na palubě omdlel muž

Na mezinárodním letišti Leoše Janáčka v Mošnově na Novojičínsku muselo ve středu večer neplánovaně přistát letadlo letící z Berlína do Bagdádu. Na palubě totiž omdlel jeden z cestujících, který se předávkoval léky na spaní. Na zemi muže ošetřili moravskoslezští záchranáři. Příčinu kolapsu nebyli v první chvíli schopni určit. Pacient byl podle nich ve vážném stavu, ale dýchal. Muže vrtulník přepravil do Fakultní nemocnice v Ostravě. Tamní lékaři zjistili příčinu jeho zdravotních problémů.

Češi stále podávají málo patentových přihlášek do zahraničí

Čeští podnikatelé si své patenty registrují převážně jen v tuzemsku. Mezinárodních patentových přihlášek podávají málo, z toho může těžit především zahraniční konkurence. Úřad průmyslového vlastnictví loni přijal 910 patentových přihlášek a 1441 přihlášek užitných vzorů od domácích přihlašovatelů, mezinárodních patentových přihlášek ale bylo podáno pouze 189. "Pokud Češi nepřemýšlejí o ochraně svého vynálezu také v zahraničí, hrozí riziko, že přelomové technické řešení využije zahraniční konkurent. Inovativní řešení totiž při podání národní přihlášky může získat ochranu pouze na území ČR, přitom je na internetu k dispozici celému světu," uvedl předseda úřadu Josef Kratochvíl.

V Česku začíná dopisová kampaň na podporu obětí bezpráví

Na více než dvou stovkách míst v České republice se lze ode dneška zapojit do mezinárodní kampaně na podporu obětí bezpráví. Akcí nazvanou Maraton psaní dopisů chce organizace Amnesty International (AI) upozornit na osud konkrétních vězňů svědomí, ale i na rostoucí tlak na svobodu projevu ve světě. Češi se mohou k akci připojit do 20. prosince. Letos je Maraton psaní zaměřený na podporu několika osob uvězněných nebo obviněných za pokojné protesty.

Americký velvyslanec Shapiro ocenil ředitelku školy, která začleňuje Romy

Cenu Alice Garrigue Masarykové za práci v oblasti lidských práv převzala Marie Gottfriedová, ředitelka základní školy v Trmicích na Ústecku. Ocenění, které od roku 2004 uděluje americká ambasáda, jí předal americký velvyslanec Andrew Shapiro. V trmické škole se pod vedením Gottfriedové daří úspěšně pracovat s myšlenkou inkluzivního vzdělávání, podle níž by do stejných škol měly chodit žáci s různými vzdělávacími potřebami. V Trmicích, které jsou pokládány za sociálně vyloučenou lokalitu, se daří pracovat také s romskou menšinou a začleňovat děti do jednoho kolektivu.

Sbírku Muchových plakátů shromážděnou Lendlem uvidí v Miláně

Kolekce plakátů Alfonse Muchy, kterou léta shromažďoval bývalý tenista Ivan Lendl, se představí v Itálii. Ode dneška do března ji v Miláně uvidí návštěvníci Královského paláce (Palazzo Reale di Milano), příští rok pak bude vystavena v Janově. ČTK o tom informovala Pavlína Stránská za Nadační fond Richarda Fuxy, který sbírku od Lendla získal. Před dvěma lety se výstava Muchových plakátů v Praze stala velkou událostí. Z kolekce čítající 116 plakátů je nyní zapůjčeno téměř devět desítek děl, která budou navíc ve výstavě s názvem Alfons Mucha a atmosféra Art Noveau doplněna dalšími secesními artefakty od různých zahraničních institucí a dalších majitelů. I když Muchovy plakáty má ve svých sbírkách řada institucí, ta Lendlova je výjimečná svojí uceleností. Některé z plakátů nejsou známy ve světě ani ve třech exemplářích, jiné dokonce existují pouze v jednom, které jsou součástí této kolekce.

Hudečkův film Furiant o Stroupežnickém míří na festival Sundance

Krátký film Ondřeje Hudečka Furiant zaměřující se na klíčový moment v životě slavného českého dramatika 19. století Ladislava Stroupežnického, byl vybrán do soutěžní sekce prestižního amerického festivalu Sundance. Uskuteční se koncem ledna. ČTK to oznámila Denisa Štrbová z Českého filmového centra. Snímek je letos jedním z nejúspěšnějších českých filmů, co se týče účasti na mezinárodních festivalech. Furiant zobrazuje romantický vztah mezi Stroupežnickým a Janem Alšem, který navždy změnil jeho život. Do hlavní role obsadil režisér německého herce Juliuse Feldmeiera.

Film o Stanislavu Kolíbalovi připomene jeho devadesátiny

V den 90. narozenin sochaře, ilustrátora a jevištního výtvarníka Stanislava Kolíbala se v pátek pražském kině Lucerna bude konat premiéra dokumentu o něm. Režisérkou je Lucie Klímová. Kolíbal je jedním z mála českých výtvarníků, kteří se prosadili v zahraničí. Jako jeden ze zásadních momentů své tvorby Kolíbal zmiňuje propojení umění s architekturou, které začalo roku 1963, kdy dostal nabídku zúčastnit se soutěže na výtvarné prvky budovy československého velvyslanectví v Brazílii. Mezi nejznámější Kolíbalovy realizované architektonické projekty patří například opěrné zdi Nuselského mostu z roku 1964. Známý je také Kolíbalův projekt Památník obětem fašismu v Praze z roku 1969.

Muzeum v Turnově vydá kompletní zápisky sedláka Dlaska

Muzeum v Turnově vydává publikaci, v níž jsou všechny zápisky sedláka Josefa Dlaska z Dolánek u Turnova. Jde o jeden z historických pokladů Turnovska, texty jsou z první půlky 19. století. Zápisník si Dlask vedl asi od roku 1800 přes 50 let. ČTK to řekla historička muzea Alžběta Kulíšková. Josef Dlask byl majitelem statku, který je dnes národní kulturní památkou ve správě turnovského muzea. Zájem o sebevzdělávání získal Dlask díky tomu, že chodil do školy. "Byl z první generace, která prošla povinnou školní docházkou," řekla Kulíšková.

Sport

České florbalistky splnily ve čtvrtfinále mistrovství světa v Tampere roli favoritek, porazily Polsko 8:2 a počtvrté za sebou se dostaly mezi nejlepší čtyřku. Definitivně rozhodly ve druhé třetině, v které zvýšily z 3:2 na 6:2. V boji o finále narazí svěřenkyně trenéra Miroslava Janovského v pátek od na domácí Finky, které rozdrtily Německo 16:0.

Počasí

Jasno až polojasno, postupně přibývání oblačnosti. Nejvyšší teploty 3 až 7 °C, při nízké oblačnosti kolem 1 °C, v 1000 m na horách kolem 4 °C.