Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Zeman v Ústeckém kraji mluvil o hrozbě terorismu v ČR i dálnici

Česká republika, zřejmě Praha, se podle prezidenta Miloše Zemana stane dříve nebo později cílem teroristického útoku islámských radikálů. Prezident to řekl během návštěvy Ústeckého kraje. V Lovosicích hovořil o dokončení dálnice D8 z Prahy do Drážďan a slíbil, že přiletí helikoptérou na otevření posledního úseku přes České středohoří, které je plánováno na konec příštího roku. Do Loun se sice prostřednictvím sociálních sítí svolávali odpůrci hlavy státu, nakonec se jich sešla jen necelá desítka.

Poslanci začali projednávat zákaz kouření v restauracích

Poslanci začali projednávat normy, které mají vést k zákazu kouření v restauracích. Vystoupili zastánci i odpůrci restrikce. Jedni mluví o ochraně zdraví, druzí o omezení svobod.

Za nekuřáky se podle průzkumu Státního zdravotního ústavu označuje 59,7 procenta Češek a Čechů, z nich 38 procent nikdy v životě nevykouřilo ani jednu cigaretu. Dalších 24,4 procenta kouřit zkusilo, ale bylo to méně než sto cigaret za život, a už nekouří. Studie vyšla v roce 2012, podle předsedkyně odborné společnosti pro léčbu závislosti na tabáku Evy Králíkové se ale data dlouhodobě nemění. Příčinou podle ní je malá podpora státu pro nekuřáctví.

Nezaměstnanost v Česku zůstala v listopadu na 5,9 procenta

Nezaměstnanost v Česku zůstala v listopadu na 5,9 procenta, kam se dostala v říjnu po třech měsících vytrvalého poklesu. Nezaměstnaných ale proti konci října mírně přibylo, a to o 932 na 431.364 lidí. Oznámil to Úřad práce ČR. Situaci ovlivnilo podle úřadu postupné ukončování sezonních prací. Meziročně nezaměstnanost klesla, loni v listopadu činila 7,1 procenta.

ČNB v říjnu na devizovém trhu neintervenovala

Česká národní banka v říjnu neprovedla žádné intervence na devizovém trhu. Vyplývá to údajů o devizových obchodech ČNB ke konci října, které banka zveřejnila. ČNB přitom v předchozích měsících intervenovala kvůli posilující koruně, naposledy v září. Cílem intervencí je držet kurz u 27 Kč/EUR, v posledních měsících se koruna k této hranici několikrát přiblížila.

Ransdorf prý dal KSČM dokumenty vyvracející, že spáchal zločin

Europoslanec Miloslav Ransdorf prý přinesl na schůzku s vedením KSČM dokumenty, které vyvracejí, že se dopustil trestného činu. Novinářům to po zhruba hodinovém jednání řekl předseda strany Vojtěch Filip. Ransdorf vyloučil možnost, že naletěl podvodníkům. Švýcarská policie Ransdorfa zadržela ve čtvrtek v curyšské bance spolu se třemi Slováky a vyslýchala je kvůli podezření z finančního podvodu.

Mluvčí vrchního státního zastupitelství v Curychu Corinne Bouvardová uvedla, že švýcarská justice považuje europoslance Ransdorfa za obviněné. Žalobci podle ní vedou trestní řízení kvůli majetkovým deliktům.

Rada vlády doporučuje věnovat víc peněz na terapii násilných osob

Rada vlády pro rovnost žen a mužů doporučila ministerstvu vnitra, aby věnovalo víc peněz na práci s lidmi, kteří se chovají násilně ke svým blízkým. Na prevenci by měl resort zajistit ročně aspoň pět milionů korun místo dosavadních 1,6 milionu. Vládní rada tento návrh výboru pro prevenci domácího násilí schválila na svém zasedání. Podle náměstkyně ministra pro lidská práva Martiny Štěpánkové zástupce vnitra na jednání rady oznámil, že ministerstvo s dotacemi na programy pro práci s násilníky a násilnicemi počítá. Dotace mají sloužit právě k boji proti násilí za dveřmi domovů. Nyní se zaměřují hlavně na ochranu seniorů. Loni a předloni putovaly do projektů k předcházení domácímu násilí, v letech 2011 a 2012 k práci s násilnou osobou.

Předprodeje zájezdů na léto jsou kvůli obavám lidí nižší než loni

Předprodeje zájezdů na léto jsou zatím nižší než loni. Po nedávných teroristických útocích v Paříži či pádu ruského letadla na Sinaji se totiž zvýšily obavy lidí o bezpečnost v destinacích jako je Egypt, Tunisko či Turecko. Ve snaze podpořit prodej proto cestovní kanceláře začaly nabízet u zájezdů prodaných v režimu first minute možnost bezplatné výměny místa či termínu dovolené. Vyplývá to z ankety ČTK mezi prodejci zájezdů.

Rybáři: Letošní sucho může snížit produkci ryb až o 15 procent

Letošní škody způsobené suchem můžou snížit tržní produkci českých ryb o deset až 15 procent, jak kvůli úhynům, tak kvůli menším přírůstkům. Na setkání s novináři to odhadl viceprezident Rybářského sdružení ČR Ladislav Vacek. Celkové škody ještě nemá sdružení spočítané, jedná s ministerstvem zemědělství o případné kompenzaci. Podle Vacka jsou navíc ryby malé, pokud v zimě nezamrznou rybníky, bude větší riziko škod od kormoránů. Spotřebitelé by ale letos rozdíl neměli poznat, sdružení pomůže nejvíce poškozeným rybníkům.

První úspěšná dialýza u české pacientky proběhla před 60 lety

Úspěšnou léčbu umělou ledvinou podstoupila první česká pacientka před 60 lety, 10. prosince 1955 v nynější pražské Všeobecné fakultní nemocnici (VFN). Praha se tak stala po Vídni, Hamburku, Curychu a Lundu pátým městem v Evropě, kde byla dialyzační léčba zavedena, řekl dnes ČTK přednosta kliniky nefrologie 1. lékařské fakulty UK a VFN profesor Vladimír Tesař. Celosvětově se dialýzou léčily loni téměř dva miliony lidí, v ČR 7756. Optimální postup při selhání ledvin je transplantace, ta ale má některé nevýhody, například není dost orgánů a musí se u pacienta celoživotně tlumit imunita, aby tělo nový orgán neodmítlo. Budoucnost náhrady funkce ledvin vidí profesor v přenosném dialyzátoru a umělé biologické ledvině.

Průzkum: Většina Čechů chce zákaz chovu kožešinových zvířat

Většina Čechů nesouhlasí s chovem takzvaných kožešinových zvířat. Lidé se odmítavě staví také k testování čisticích prostředků na zvířatech a využívání divokých zvířat v cirkusech. Ukázal to průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění Sociologického ústavu Akademie věd (CVVM). Více než tři čtvrtiny občanů zastávají názor, že by se současná společnost obešla bez kožešinové módy. "Pro mě je jasným signálem 70 procent obyvatel, které žádají zrušení farem na kožešinová zvířata. Myslím si, že by i ostatní politici měli toto reflektovat ve svém postoji. Je to přání velká části obyvatel ČR a to už nějakou váhu má," řekla senátorka Ivana Cabrnochová (SZ), která podle svých slov připravuje vlastní legislativní návrh zákazu těchto farem. CVVM v listopadu oslovilo 1054 respondentů, mapovalo postoj veřejnosti ke kožešinovým zvířatům a dalším tématům, které s tím souvisejí. Průzkum si zadala organizace Svoboda zvířat.

Národní galerie musí církvi vydat obraz Madony z Veveří

Národní galerie (NG) musí vydat církvi obraz Madony z Veveří. Rozhodl o tom pravomocně pražský městský soud, který zamítl odvolání galerie. Potvrdil tak původní rozsudek, jenž vyhověl žalobě římskokatolické církve, která chce vzácnou středověkou památku získat. Podle soudu se prokázalo, že obraz patří církvi a stát není jeho vlastníkem. Proti rozsudku se nelze odvolat. Možné je pouze dovolání k Nejvyššímu soudu, které však nemá odkladný účinek. Ode dne doručení rozsudku běží pro vydání obrazu lhůta 30 dní.

Muzeum umění v Olomouci zakoupilo sérii 33 grafik Vasarelyho

Muzeu umění v Olomouci se podařilo získat potřebné peníze na zakoupení série 33 grafických listů světoznámého malíře a grafika maďarského původu Victora Vasarelyho. Majitelem těchto děl se muzeum stalo v pondělí. Je tak zároveň jedinou státní institucí v zemi, která vlastní tak početný a průřezový soubor tohoto průkopníka op-artu. Společně s Vasarelyho obrazem a tapiserií, které má muzeum od loňska, mapuje olomoucká sbírka padesátiletou historii tvorby této jedinečné osobnosti. "V pondělí jsme tato díla zakoupili. Jsme nesmírně šťastní. Jedno malé město ve střední Evropě a jeho instituce získala konvolut děl Vasarelyho, který po jeho smrti v takové kvalitě a v takovém rozsahu není. Žádná jiná instituce jej nevlastní, je to jedinečná událost," řekla ČTK historička umění a kurátorka muzea Gina Renotière.

Národní soutěž vín poprvé vyhrálo červené

Šampionem Národní soutěže vín ČR 2016 bylo ve Valticích na Břeclavsku vyhlášeno poprvé červené víno. Vyhrál Merlot 2012 výběr z hroznů, barrique od firmy CHÂTEAU VALTICE - Vinné sklepy Valtice, a.s. Hrozny pocházejí z mikulovské vinařské podoblasti, z obce Brod nad Dyjí, viniční tratě Brodské stráně. V soutěži bylo letos 1423 moravských a českých vín od 215 vinařů. Porota dnes nejlepší víno vybírala z 200 finalistů, kteří vzešli z jednotlivých vinařských regionů.

Počasí v úterý

Zataženo s deštěm. Teploty 3 až 7 stupňů Celsia.