Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Vláda zpřísnila zákon o zbraních a munici

Zkrácení doby platnosti zbrojního průkazu z deseti na pět let, přístup lékařů do registru zbraní nebo větší pravomoci policie umožní novela zákona o zbraních, kterou schválila vláda. Zákon chce také zpřísnit pravidla pro nakládání s municí. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ocenil, že vláda takto dokázala zareagovat na výbuch muničních skladů ve Vrběticích a tragédii v Uherském Brodě, při níž střelec v restauraci zabil osm lidí a nakonec i sebe. O novele budou ještě rozhodovat poslanci a senátoři. Loni mělo v Česku zbrojní průkaz 292.283 lidí, z toho 62.286 ho potřebuje k výkonu povolání.

Vzestup Le Penové je podle Zaorálka varováním pro Evropu

Jako další varování pro Evropu i Českou republiku vnímá ministr zahraničí Lubomír Zorálek (ČSSD) výsledky prvního kola regionálních voleb ve Francii, které v neděli vyhrála nacionalistická Národní fronta Marine Le Penové. Bude důležité, jakou strategii zvolí ostatní strany před druhým kolem, nicméně podle Zaorálka se ukazuje, že Evropa musí umět odpovídat na otázky bezpečnosti, které ženou voliče do náruče extrémní pravice. "Pro mne je to nejenom celoevropské varování, ale i výzva k odpovědnosti i tady v České republice. Je nesmírně důležité, abychom se účastnili toho, aby Evropa skutečně byla schopna odpovědět na to, co dnes je hlavní vlna, která žene voliče extrémně pravicovým stranám. To je to, že se příliš dlouho otálelo se zásadními kroky, které mají garantovat, že Evropa bude schopna zvládnout migrační vlnu," řekl Zaorálek novinářům.

Zeman: Zmenšení Schengenu by byla kapitulace před teroristy

Prezident Miloš Zeman řekl, že vytvoření takzvaného mini-schengenu by bylo kapitulací před teroristy. Potřeba je podle něj chránit schengenské hranice ozbrojenou silou. Zeman to řekl zastupitelům a starostům v Ústí nad Labem, kde zahájil třídenní návštěvu Ústeckého kraje. V diplomatických kuloárech se v poslední době především v důsledku migrační krize objevilo několik neformálních návrhů na omezení schengenského prostoru, z něhož by tak teoreticky mohly vypadnout země střední Evropy.

Generální inspekci bezpečnostních sborů povede Michal Murín

Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS) povede nynější náměstek Michal Murín. Jeho jmenování schválila vláda. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) Murína už v pátek představil poslancům bezpečnostního výboru a získal jejich jednomyslnou podporu. Třiapadesátiletý Murín vystřídá ve funkci ředitele Ivana Bílka, který rezignoval s koncem listopadu. Podle Sobotkova vyjádření na twitteru jde o zkušeného policistu, který musí zajistit nestrannost inspekce.

Český průmysl v říjnu zrychlil meziroční růst na 3,8 procenta

Český průmysl v říjnu zrychlil meziroční růst na 3,8 procenta po zářijovém revidovaném zvýšení o procento. K růstu přispěl opět hlavně automobilový průmysl, klesla výroba elektřiny. Vyplývá to z informací Českého statistického úřadu. Stavební produkce v Česku v říjnu letos poprvé klesla. Meziročně se snížila o 1,3 procenta po zářijovém revidovaném růstu o 1,3 procenta. Dařilo se zejména inženýrskému stavitelství. V porovnání s loňským říjnem ale stavaři zahájili i stavbu více nových bytů, dokončili jich však méně.

"Český průmysl si v říjnu vynahradil to, co zameškal o dovolené v srpnu a co kvůli odstávkám v energetice zameškal v září. I s ohledem na horší údaje z průmyslu Německa je dnes zveřejněný údaj o vývoji českého průmyslu potěšující," uvedl analytik Raiffeisenbank Michal Brožka. Za celý letošní rok čeká nadále růst průmyslové výroby v ČR o 5,8 procenta a v příštím roce jeho zpomalení na 4,9 procenta.

Bilance zahraničního obchodu České republiky skončila v říjnu přebytkem 13,3 miliardy korun. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku to bylo o 1,2 miliardy více. Při započítání nového pronájmu stíhaček JAS-39 Gripen ve výši 9,9 miliardy Kč saldo klesne na 3,5 miliardy korun.

STEM: Více než třetina lidí nevěří ve zlepšení ekonomiky ČR

Více než třetina Čechů se obává, že hospodářská situace země bude za pět let horší než v současnosti. Opak očekává jen každý čtvrtý člověk. Vyplývá to z výsledků průzkumu Střediska empirických výzkumů STEM. Podíl pesimistů se oproti stejnému období loňského roku zvýšil o osm procentních bodů. Ve zhoršení ekonomické situace Česka v horizontu pěti let věří 36 procent respondentů, zatímco loni v říjnu to bylo 28 procent. Výrazný nárůst pesimistických odpovědí sociologové zaznamenali ve věkové skupině nad 60 let.

Vláda zamítla návrh ODS na odložení kontrolních hlášení u DPH

Vláda dnes zamítla návrh opoziční ODS na roční odklad zavedení kontrolních hlášení u daně z přidané hodnoty. Kontrolní hlášení je jedním z nástrojů, od kterých si kabinet slibuje omezení daňových úniků. Ministři nevyslyšeli argumenty ODS, podle nichž nová povinnost poškodí podnikatele. Kontrolní hlášení by podle návrhu poslanců z ODS měla platit až od roku 2017 místo od ledna příštího roku. Odklad zdůvodňují tím, že podnikatelé nejsou o zavedení hlášení dostatečně informováni a nejsou na novinku připraveni. Podle předsedy ODS Petra Fialy navíc stát ohrozí obchodní tajemství.

HN: Po Dukovanech se prověřují kontroly potrubí také v Temelíně

Po odstavení dvou ze čtyř reaktorů v jaderné elektrárně Dukovany kvůli nekvalitním kontrolám svarů na potrubí se preventivně prověřuje dokumentace také z elektrárny Temelín. Kvůli údržbě atomových elektráren se v pátek sešla předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Dana Drábová s generálním ředitelem energetické společnosti ČEZ Danielem Benešem. Napsaly to Hospodářské noviny (HN). Drábová je podle deníku na ČEZ "opravdu naštvaná". Už dříve uvedla, že v Dukovanech možná byly kontroly bezpečnosti záměrně zanedbány. Při prověrce dokumentace se našly chyby v rentgenových snímcích potrubí, které mají odhalit případné netěsnosti. SÚJB sdělil, že pochybení byla u snímků z jaderné i nejaderné části elektrárny, bezpečnost ale podle Drábové přímo neohrožují. U dvou bloků Dukovan se ale potrubí nově kontroluje, a proto jsou odstaveny.

Vláda schválila jednodušší registraci aut

Lidé v budoucnu nebudou muset kvůli změnám v registru vozidel chodit jen na úřady v místě bydliště nebo sídla firmy, ale budou je moci vyřídit na jakémkoliv úřadě obce s rozšířenou působností. Vyplývá to z novely zákona o pravidlech provozu na pozemních komunikacích, kterou schválila vláda. Zrušení místní příslušnosti úřadů registru vozidel je navíc dalším ulehčením pro majitele aut. Od začátku letošního roku totiž už nemusí při převodu vozu na registr vozidel chodit prodávající i kupující zvlášť, ale stačí jediná návštěva.

Další novinkou, která má platit od příštího roku a s níž počítá zákon přijatý už v roce 2013, je několikrát odložený start takzvaných registračních značek na přání. Majitelé aut si budou moci za poplatek nechat na registrační tabulku vytisknout vlastní text, který by ale neměl obsahovat například vulgarity.

Linka Praha - Šanghaj začne létat 2. dubna

Očekávané letecké spojení mezi Prahou a čínskou Šanghají začne fungovat od 2. dubna příštího roku. Letadla společnosti China Eastern Airlines budou na trase létat třikrát v týdnu v úterý, ve čtvrtek a v sobotu. ČTK to řekla mluvčí pražského letiště Marika Janoušková. "Čína je jednou z našich priorit v rozvoji dálkových spojení a Šanghaj určitě má potenciál zájmu cestujících srovnatelný s již zavedenou linkou do Pekingu. Zároveň se jedná o lokality s rozdílnou strukturou cestujících, u Šanghaje se dá předpokládat větší podíl byznys klientely," uvedl Václav Řehoř, ředitel Českého Aeroholdingu, do kterého pražské letiště patří.

NKÚ: Třetina eurodotací na akci Plzeň EHMK zůstala nevyčerpaná

Na projekt Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015 nebyla kvůli nepřipravenosti vyčerpána třetina schválených peněz z evropských dotací. Zjistil to Nejvyšší kontrolní úřad. Podle jeho závěru bylo ze 17 dílčích projektů celé akce realizováno pouze 11. Regionální rada regionu soudržnosti Jihozápad vyčlenila na projekt Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015 (Plzeň EHMK) evropské dotace ve výši 19,5 milionu eur, z nichž šest milionů zůstalo nevyčerpáno. Plzeňského primátora Martina Zrzaveckého (ČSSD) i předsedu Regionální rady Iva Grünera (ČSSD) zpráva zaskočila a překvapila.

V rámci 17 plánovaných projektů akce Plzeň EHMK mělo vyrůst například pět nových sídel kulturních institucí. Dokončena ale byla pouze novostavba divadla za 952 milionů korun. Kontroloři mohli z této sumy podle zákona prověřit necelých 233 milionů korun, vydaných mimo jiné na interaktivní skulpturu. Při kontrole na místě ale inspektoři NKÚ zjistili, že skulptura není z plánovaného materiálu, takže neplní svůj účel, stejně jako některé další plánované architektonické prvky.

Logistické centrum systému Galileo v Ústeckém kraji nebude

Logistické centrum evropského satelitního systému Galileo nebude v Ústeckém kraji. Prezident Miloš Zeman dnes řekl zastupitelům a starostům v Ústí nad Labem, že v boji o umístění odloučeného pracoviště vyhrála Belgie. Administratitivní centrum Galilea je v Praze. Prezident uvedl, že napsal evropské komisařce lobbistický dopis, kde vyjádřil podporu kraji, stejný nápad měl podle něj i belgický král. Logistické centrum má jako jediné v Evropě skladovat náhradní díly pro infrastrukturu Galilea, včetně částí družic, pozemních antén a dalších IT komponent.

ČOI dala provozovatelům předváděcích akcí ve 3. čtvrtletí pokuty ve výši 3,7 milionu Kč

Česká obchodní inspekce (ČOI) uložila provozovatelům předváděcích akcí ve 3. čtvrtletí 42 pokut v celkové výši 3,7 milionu korun. Porušení předpisů zjistili inspektoři v téměř třech čtvrtinách z 82 provedených kontrol. Takto vysoký podíl byl ale ovlivněn cíleným zaměřením kontrol na vytipované problémové firmy. "Pořadatelé těchto akcí přicházejí stále s novými způsoby, jak spotřebitele oklamat a přilákat je na prezentaci, a stále důmyslnějšími triky se snaží vyhnout jakékoliv kontrole," uvedl ústřední ředitel České obchodní inspekce Mojmír Bezecný.

V ČR přibývá problémových uživatelů drog, loni jich bylo 47.700

V Česku v posledních letech přibývá lidí, kteří mají vážný problém s užíváním drog. Loni bylo těchto problémových uživatelů 47.700, tedy o 2500 víc než v roce 2013. Pervitin bralo 36.400 osob. Výsledky výroční zprávy o stavu drog za rok 2014 představil na tiskové konferenci šéf národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti Viktor Mravčík. Ve vysoké míře se v ČR užívají i legální drogy - alkohol a tabák. Kouří 31 procent lidí nad 15 let - 37 procent mužů a 26 procent žen. Alkohol denně pije 12,5 procenta mužů a žen.

MfD: Český soud poprvé uznal adopci dětí gayi

Český soud poprvé uznal homosexuální pár za rodiče adoptovaných dětí. Informoval o tom deník Mladá fronta Dnes. Pár gayů adoptoval dva dnes desetileté chlapce už jako kojence v americké Kalifornii, kde je také vychovává. Děti však každoročně tráví prázdniny u babičky v Česku, kde k nim otec doposud neměl žádná práva. Prostějovský okresní soud vynesl rozsudek letos 5. listopadu na základě změny právních předpisů. Účinnosti totiž nabyl nový zákon o mezinárodním právu soukromém, který umožňuje, aby české soudy uznávaly cizí rozsudky o osvojení.

V ČR začínají Srdíčkové dny na pomoc postiženým dětem

V Česku dnes začíná tradiční sbírka, kterou na pomoc těžce postiženým dětem pořádá organizace Život dětem. Takzvané Srdíčkové dny potrvají do pátku a zájemci si během nich budou moci od dobrovolníků v ulicích měst koupit plastová srdíčka, přívěsky na klíče nebo žetony do nákupních vozíků. Získané peníze pak poslouží na nákup zdravotních pomůcek, například na nákup invalidních vozíčků, zdravotních kočárků, chodítek, polohovacích zařízení a přístrojů pro domácí terapii nebo na úhradu ozdravných pobytů. Organizace za 15 let své existence díky dárcům nakoupila zdravotní pomůcky za téměř 162,9 milionu korun.

Zemřel první polistopadový šéf činohry ND Ivan Rajmont

Ve věku 70 let po dlouhé nemoci zemřel režisér Ivan Rajmont, první polistopadový šéf činohry Národního divadla (ND) v Praze. ČTK o tom informoval mluvčí ND Tomáš Staněk s odkazem na oznámení rodiny. Rajmont vedl činohru ND a byl také někdejším tvůrcem slavné epochy ústeckého Činoherního studia, uměleckým vedoucím činohry libereckého divadla F. X. Šaldy a hostoval na řadě dalších divadelních scén. Známá je jeho práce pro televizi a rozhlas i dlouholetá pedagogická práce.

Herec Karel Heřmánek se s Rajmontem setkal nejen v ústeckém divadle, ale i v Divadle Na zábradlí a posléze v Divadle Bez zábradlí. "Vždycky je to smutné a on byl dlouho nemocný. My jsme se potkávali tak střídavě. V Ústí s námi udělal legendární představení s Jirkou Bartoškou Jakub a jeho pán od Milana Kundery a to představení prakticky hrajeme dodnes. To jsou role, které nás s Jirkou provází celý život," řekl Heřmánek ČTK.

Česká asociace festivalů je proti návrhu dát přímo v rozpočtu peníze na sedm festivalů

Zástupci České asociace festivalů (ČAF) protestují proti poslaneckému návrhu vyčlenit v rozpočtu ministerstva kultury pro příští rok peníze na sedm festivalů klasické hudby. Návrh je nesystémový a poskytuje výhodu úzké skupině festivalů na úkor jiných zásadních akcí, stojí v dopise, který zaslali ministru kultury Danielu Hermanovi (KDU-ČSL). Kdyby byl návrh schválen, v rozpočtové položce kulturních aktivit by bylo z 536,7 milionu korun přímo vyčleněno celkem asi 45 milionů korun na festivaly Pražské jaro, Český Krumlov, Smetanova Litomyšl, Dvořákova Praha, Janáček Brno, České doteky hudby a Janáčkův Máj. Poslanci budou schvalovat konečnou podobu návrhu státního rozpočtu ve středu.

Na Betlémském náměstí se otevře kavárna uvnitř velké sochy

Z kovového objektu sochaře Čestmíra Sušky se stane dočasná kavárna. Jeden z jeho rozměrných artefaktů, které vytvořil prořezáváním plášťů vysloužilých železných cisteren a kontejnerů, se na pražském Betlémském náměstí dnes otevře pro ty, kdo se v jeho interiéru budou chtít občerstvit v adventním čase. Kavárna se nazývá podle svého tvaru Šiška. Patří k nejrozměrnějším objektům, které Čestmír Suška ze starých nevyužívaných cisteren vytvořil. Mezi těmi nejvyššími je rozhledna z obřího kontejneru na kerosin, která po předloňské premiéře na Suškově výstavě v DOXu nyní stojí v Botanické zahradě v Praze. Nápad na objekty ze starých rozměrných kovových nádob Suška dostal na rezidenčním pobytu ve Vermontu v roce 2005, kde se ve sběrně kovových odpadů setkal se starými nádržemi na topení.

Sport

Ve čtvrtfinále fotbalového Poháru FAČR se obhájce trofeje Liberec utká se Spartou, Plzeň s Olomoucí, Mladá Boleslav s druholigovým Hradcem Králové a Dukla s Jabloncem. Rozhodl o tom los na Strahově. První zápasy se odehrají 2. března, odvety jsou na programu o dva týdny později.

České florbalistky utrpěly ve druhém vystoupení na mistrovství světa od Švédska krutý debakl 2:17 a dnes je čeká na závěr skupiny B souboj po postup do čtvrtfinále s Německem. V duelu, který začne ve 14:30 SEČ, stačí týmu kouče Miroslava Janovského i remíza.

Počasí

Zataženo nízkou oblačností, ojediněle mlhy. Nejvyšší teploty 3 až 7 °C, v 1000 m na horách kolem 5 °C.