Denní souhrn zpráv

Průzkum: Češi podporují vazbu bez soudu pro podezřelé z terorismu

Pětaosmdesát procent Čechů by podpořilo vazbu bez soudu pro lidi podezřelé z terorismu, zjistil průzkum TNS Aisa pro Českou televizi. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (za ANO) v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce varoval, že se na tom podepisuje představa, že se to dotázaných netýká. Tak by to ale nemuselo být, doplnil. Za nepřijatelnou označil myšlenku vazby bez soudu i předseda KSČM Vojtěch Filip. Lhůtu 48 hodin pro zadržení považuje za dostatečnou, aby státní zastupitelství a soudy rozhodly. Ministr spravedlnosti zastává obdobný postoj. "Lidé si neuvědomují, že podezřelý a nařčený z terorismu může být každý," řekl. "Je absurdní ptát se lidí, zda se mají zpřísnit zákony, které neznají, protože se věnují něčemu jinému," poznamenal Pelikán.

Bečvář navštívil české vojáky v Mali, předal jim dárky i obrázky

Náčelník generálního štábu armády Josef Bečvář navštívil v sobotu české vojáky v Mali, aby v předvánoční době ocenil jejich práci. Spolu se zástupci ministerstva obrany jim předal drobné dárky a také obrázky, které pro vojáky v zahraničních operacích nakreslily děti ze škol na Praze 2. ČTK dnes o návštěvě informoval mluvčí generálního štábu Jan Šulc. Úkolem české jednotky je zajištění ochrany velitelství operace v hlavním městě Bamaku, na které se podílí 34 českých vojáků. Čtyři čeští instruktoři jsou ve výcvikovém táboře Koulikoro, kde se účastní výcviku příslušníků malijských ozbrojených sil.

Muslimové mají strach z evropského feminismu, říká sociolog Možný

Nejen Evropa má strach z islámu, ale také islám má strach z Evropy. Tvrdí to uznávaný sociolog Ivo Možný, laureát letošní ceny nadačního fondu Neuron za přínos světové vědě. Radikalizace mladých muslimů vzniká podle něj také ze strachu o obranu jejich tradičních hodnot. Muslimové se podle Možného obávají toho, že je současná evropská společnost, feminismus a odklon od rodiny ohrožují. Populační deficit a budoucnost Evropy by měli zachránit vzdělaní Evropané a uvědomit si, že největším bohatstvím nejsou peníze, ale vlastní děti, řekl v rozhovoru s ČTK Možný. Nikdo podle něj neví, co přinesou další roky. Evropa se bude s uprchlickou krizí vyrovnávat další čtvrt století, poznamenal.

Lidé prý prezidenta Zemana žádají, aby odvolal premiéra Sobotku

Prezident Miloš Zeman řekl, že za poslední týden dostal "kvantum" dopisů, v nichž ho lidé žádají o odvolání premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Hlava státu v Prezidentském Pressklubu na rádiu Frekvence 1 zalitovala, že tuto pravomoc nemá. Sobotku zkritizoval za to, že mu své odlišné názory sdělil přes média, nikoliv osobně. Nejvyšší ústavní činitelé se verbálně střetli kvůli událostem letošního 17. listopadu. Sobotka v rozhovoru pro Hospodářské noviny odsoudil Zemanovo vystoupení na Albertově po boku šéfa Bloku proti islámu Martina Konvičky. Uvedl, že prezident by neměl vystupovat na akci xenofobní sekty šířící nenávist. Zeman pak Mladé frontě Dnes řekl, že Sobotka postojem k migraci ohrožuje bezpečnost Česka.

Prezident Miloš Zeman prohlásil, že bude muset časem odvolat náčelníka hradní vojenské kanceláře Rostislava Pilce, který ztratil bezpečnostní prověrku na stupeň přísně tajné. Požádá proto ministra obrany Martina Stropnického a náčelníka generálního štábu Josefa Bečváře, ať mu doporučí jiného generála, který má odpovídající bezpečnostní prověrku a přitom bude chtít tuto funkci vykonávat.

Europoslanec Ransdorf: V Curychu jsem měl navázat komunikaci banky a klienta

Europoslanec za KSČM Miloslav Ransdorf v dnešním prohlášení uvedl, že v Curychu chtěl v doprovodu tří Slováků navázat komunikaci mezi tamní bankou a jejím klientem, od něhož měl plnou moc. S tímto vlastníkem "významného konta" s iniciálami V. H. prý banka deset let nekomunikuje. Zástupci banky s nimi podle Ransdorfa ale vůbec nejednali a zavolali policii kvůli tomu, že údajně předložili falešné dokumenty. Falšování poslanec odmítl s tím, že kopie dokladů dostal až těsně před návštěvou banky. Je prostě absurdní, aby ten, komu chodí výpisy z účtů, neměl s bankou, kde má konto, kontakt. Ale k žádnému setkání se zástupci banky nedošlo," uvedl v prohlášení Ransdorf. V něm nevysvětlil, jaký má vztah ke klientovi banky, jehož jménem měl navázat komunikaci.

Policie Ransdorfa zadržela ve čtvrtek a propustila v pátek večer. Na svobodu se ale dostal až v sobotu dopoledne kvůli čekání na povolení, že se může jako cizinec vrátit do České republiky. Na policii musel odevzdat nejen peníze a pas, ale i boty, opasek na kalhoty i léky. "Ke všem výslechům jsem chodil spoutaný, s rukama za zády," dodal poslanec Evropského parlamentu. KSČM uvedla, že Ransdorf s vedením strany stále nekomunikuje. Oficiálně ho proto vyzve, aby mu předložil doklady ke kauze svého zadržení v Curychu.

Energetický úřad podporu nevypíše, dokud dotace neschválí EU

Energetický regulační úřad (ERÚ) podporu pro výrobce energie z obnovitelných zdrojů na příští rok nevypíše, dokud ji neschválí Evropská komise. V diskusním pořadu České televize "Otázky Václava Moravce" to řekla předsedkyně úřadu Alena Vitásková. Podle ní takzvanou notifikaci, tedy souhlas komise, že je podpora vydávána oprávněně, má jen asi sedm procent příjemců v ČR. Stát přitom na podpoře ročně vyplatí zhruba 45 miliard korun. Důvod, proč notifikaci většina producentů dlouhodobě nemá, je podle Vitáskové mimo jiné i proto, že se podporovaným zdrojům platí z veřejných peněz více, než by se mělo. "V některých zdrojích, jako byly například některé druhy fotovoltaických elektráren, je návratnost sedm let, ale my budeme platit dvacet let tuto podporu," uvedla Vitásková.

Výplatu podpory pro energie z obnovitelných zdrojů ve středu schválila vláda. ERÚ však následně uvedl, že podporu nevyplatí a že usnesení vlády situaci vůbec neřeší. Vyplacením podpory by ERÚ údajně porušil zákon, argumentoval úřad. Ministr Mládek v reakci řekl, že řešení vyplacení podpory obnovitelným zdrojům pro příští rok se každopádně najde. Podnikatelské organizace vyzvaly ERÚ a vládu, aby urychleně našly řešení.

Průzkum TNS Aisa: ČSSD snížila ztrátu na vedoucí ANO

Sociální demokracie má podle listopadového volebního modelu TNS Aisa pro Českou televizi o 3,5 procentního bodu vyšší podporu než v říjnu. Díky tomu stáhla ztrátu na vedoucí hnutí ANO, kterému by nyní dalo hlas 29 procent občanů. ČSSD by volilo o 9,5 procenta lidí méně. O tři procentní body si meziměsíčně pohoršili komunisté, kterým by v listopadu dalo hlas 9,5 procenta dotázaných. Jejich náskok před čtvrtou TOP 09 se ztenčil na půl procentního bodu. Pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do Poslanecké sněmovny by v listopadu překročilo šest politických stran nebo hnutí. Vedle výše zmíněných to byly ještě ODS a KDU-ČSL.

V Českých Budějovicích vybuchl plyn, jeden člověk je zraněný

V obytném domě v ulici U Tří lvů v Českých Budějovicích vybuchl plyn. Mladší muž utrpěl popáleniny. Výbuch se obešel bez následného požáru. Řízená evakuace obyvatel domu nebyla nutná. ČTK to řekla mluvčí krajských hasičů Vendula Matějů. Výbuch poškodil několik bytů, město zajišťuje nájemníkům náhradní ubytování. V domě podle hasičů vybuchla tlaková plynová láhev.

Do babyboxu v Ústí někdo odložil holčičku, dostala jméno Andělka

Do babyboxu v Ústí nad Labem někdo odložil holčičku. Protože se to stalo v době, kdy ulicemi měst a obcí prochází Mikuláš v doprovodu čertů a andělů, dostala jméno Andělka. Je to v pořadí páté dítě během šesti let existence speciální schránky pro děti. Za celou historii babyboxů, které fungují deset let, do nich lidé odložili zatím 129 dětí, 75 dívek a 54 chlapců. Zařízení na dítě okamžitě upozorní zdravotnický personál, který se hned o novorozence postará. V Česku zatím funguje 67 těchto schránek, další dvě by měly přibýt do konce letoška. Jejich zakladatel Hess dostal od prezidenta Miloše Zemana medaili Za zásluhy.

Vůči bohatým lidem má negativní postoj 77 procent Čechů

Více než tři čtvrtiny (77 procent) Čechů zaujímají spíše negativní postoj vůči majetným lidem, 61 procent lidí souhlasí s tvrzením, že bohatí jsou namyšlení a chovají se povýšeně. Vyplývá to z říjnového průzkumu firmy Ipsos pro sázkovou společnost Sazka, kterého se zúčastnilo 500 respondentů. Předsudky vůči bohatství jsou v Česku podle průzkumu pevně zakořeněné. Pouze 27 procent oslovených souhlasí s tvrzením, že bohatí lidé jsou pracovitější než ostatní. Ačkoliv podvědomě Češi vůči bohatým zaujímají negativní postoj, sami se bohatými chtějí stát. Z průzkumu také vyplývá, že větší sumu peněz by před okolím zatajilo 91 procent lidí.

Dobročinná aukce uměleckých děl v Olomouci vynesla 300.000 Kč

Více než 300.000 korun vynesla letošní dobročinná aukce uměleckých děl v Olomouci, kterou pořádalo sdružení na pomoc mentálně postiženým lidem. V Artum Centru bylo draženo zhruba 90 předmětů, mezi kterými byla i díla předních umělců včetně světoznámého sochaře Ivana Theimera či Olbrama Zoubka. Předloni se podařilo pomocí aukce získat bezmála 250.000 korun. Nezisková organizace Spolu Olomouc pomáhá lidem s mentálním postižením od roku 1995.

Čechům začíná chutnat šnečí maso, farma ho zpracovala stovky kg

Několik stovek kilogramů hlemýždího masa letos zpracovala šnečí farma Barkona Snails, která zhruba rok funguje na kraji Olomouce. Poptávka po hlemýždích delikatesách se v Česku postupně zvyšuje, přičemž výrazný nárůst objednávek majitelé šnečí farmy evidují v předvánočním období. Speciality ze šnečího masa už za první republiky patřily k oblíbeným postním jídlům. Farma za rok svého působení vykoupila až 100.000 sbíraných šneků zahradních. Zároveň chová tisíce šneků afrických, z jejichž vajíček vyrábí šnečí kaviár. Veškerou produkci specialit zatím prodává v Česku, kde zásobuje restaurace, vinotéky i specializované obchody s delikatesami.

Židům začal osmidenní svátek světel chanuka

Se západem slunce dnes začal osmidenní židovský svátek světel chanuka. Je spojený s postupným zapalováním svíček na osmiramenném svícnu, které symbolizují víru ve vítězství dobra nad zlem, svobody nad útlakem a poznání nad nevědomostí. Vrchní pražský rabín David Peter pronesl v Jeruzalémské synagoze požehnání a zapálil první svíci na chanukovém svícnu, menoře. Poté začalo na Palachově náměstí veřejné zapalování světel, které pořádá organizace Chabad Prague, jež v Praze reprezentuje chasidské hnutí.

Chanuka, z hebrejského slova zasvěcení, připomíná opětovné vysvěcení jeruzalémského chrámu v době povstání Makabejských před více než 2100 lety. Chrám byl předtím znesvěcen pohanskou bohoslužbou syrsko-helenistických vládců. Chanuka rovněž připomíná zázrak oleje, který hořel po osm dní. Na paměť zázraku se zapalují svíce a jí se jídla připravená na oleji.

CK: Strávit Vánoce na pláži u moře chce stále více Čechů

Strávit Vánoce na pláži u moře chce stále více Čechů, většina exotických pobytů na závěr roku je již vyprodaná. Největší zájem je o Spojené arabské emiráty (SAE), naopak poptávka po Egyptu klesla. V minulých letech byl větší zájem o exotické pobyty na přelomu roku, letos chtějí Češi strávit u moře spíše období Vánoc. Na konci roku vyjede do exotických zemí k moři zhruba 20.000 Čechů. Vyplývá to z ankety ČTK mezi prodejci zájezdů.

Soutěž krásy Miss Earth vyhrála zástupkyně Filipín, Mališová je první šestnáctce

Už podruhé v řadě zvítězila v soutěži krásy Miss Earth zástupkyně Filipín. Pětadvacetiletou Angeliu Ongovou korunovali na závěr sobotního slavnostního večera ve Vídni. Češka Karolína Mališová se dostala do první šestnáctky. V roce 2012 Češka Tereza Fajksová v soutěži Miss Earth zvítězila. Soutěž Miss Earth se koná od roku 2001 a od ostatních obdobných akcí se liší svým ekologickým zaměřením. Podmínkou účasti v soutěži Miss Earth je prokazatelné angažmá v některém z projektů, jejichž cílem je ochrana životního prostředí.

V Česku vznikne Evropské centrum pro ochranu orchidejí

V Česku vznikne Evropské centrum pro ochranu orchidejí. Založili ho vědci ze 12 univerzit a akademických ústavů z devíti evropských zemí. Centrum, které bude sídlit v Českých Budějovicích, se bude snažit o to, aby druhy těchto vzácných rostlin neubývaly. Na zmenšující se počty orchidejí mají negativní vliv globální změny, zvětšující se zástavba a intenzivní zemědělství. ČTK to řekl profesor ekologie Pavel Kindlmann. V České republice se vyskytuje kolem 50 druhů orchidejí, avšak za posledních několik desetiletí ubývají stejně jako v ostatních zemích.

Na hradě Špilberk vystavují stovku klobouků sběratelky Kopotové

Více než sto klobouků zaplnilo gotickou síň hradu Špilberk díky výstavě ze sbírky Magdalény Kopotové. Jako sběratelka se zaměřuje na historické pokrývky hlavy a zároveň sama vyrábí vlastní autorské klobouky. K výstavě, která potrvá do 24. ledna, připravuje Muzeum města Brna komentované prohlídky, výtvarnou dílnu, módní přehlídku i výměnný bazar, sdělil ČTK mluvčí muzea Michal Kalábek. Většinu kolekce sběratelky Kopotové tvoří elegantní klobouky z doby první republiky. Jsou mezi nimi i slavné kousky, například baret od Christiana Diora nebo klobouček od Elsy Schiaparelliové.

Klobouky Magdaléna Kopotová i vyrábí, a to podle starých postupů z králičí či zaječí plsti na původních formách. Inspiruje ji styl první republiky, ale i současné trendy. První vytvořila před třemi lety. "Byl z tmavě modré plsti, zdobený černým francouzským závojíčkem a říčními perlami," uvedla Kopotová.

V Milovickém prostoru začali agresivní trávy spásat i zubři

V bývalém vojenském prostoru Milovice dnes k divokým koním a praturům přibyli zubři. Pomohou stejně jako koně a pratuři se spásáním agresivních druhů trav. Tím zlepší podmínky pro vzácné rostliny i motýly. Tato kombinace kopytníků v jedné rezervaci je světovým unikátem. Zubři původně měli být na pastvinách ze tří druhů zvířat nejdříve, ale organizace jejich transportu byla nejsložitější. ČTK to řekl ředitel společnosti Česká krajina Dalibor Dostál. Zubři patří v Česku k původním živočišným druhům. Právě z území středních Čech jsou jedny z posledních archeologických nálezů dokládajících přítomnost zubrů na českém území.

V Krkonoších o víkendu lyžovalo 3000 lidí, nejvíc ve SkiResortu

Téměř 3000 lidí přijelo o víkendu lyžovat do východních Krkonoš. Největší návštěvu kolem 2500 lidí měl SkiResort Černá hora - Pec pod Sněžkou, který má v provozu nejvíce sjezdových tratí a vleků a lanovek. O víkendu se ještě lyžovalo v Mladých Bukách u Trutnova a sezonu v sobotu zahájilo středisko Malá Úpa. V sobotu se po pětitýdenní údržbě rozjela do zimní sezony lanovka z Pece pod Sněžkou na nejvyšší českou horu Sněžku.

Sport

Biatlonistka Gabriela Soukalová v Östersundu neudržela ve stíhacím závodu vedení po sobotním sprintu, musela na dvě trestná kola a dojela pátá. Přesto udržela žlutý trikot vedoucí ženy Světového poháru. Veronika Vítková skončila po deseti kilometrech osmá a Eva Puskarčíková dvaadvacátá. Zvítězila Finka Kaisa Mäkäräinenová před Dorotheou Wiererovou z Itálie a Franziskou Hildebrandovou z Německa.

Roman Koudelka skončil v závodu Světového poháru ve skocích na lyžích v Lillehammeru čtvrtý, Jakub Janda byl devátý. Poprvé vyhrál Nor Kenneth Gangnes.

Sdruženář Tomáš Portyk nevyužil páté místo po skokanské části k bodovému zisku ve Světovém poháru, v Lillehammeru doběhl 39. Vyhrál Nor Magnus Krog.

Rychlobruslařka Martina Sáblíková na trati 1500 metrů poprvé v sezoně Světového poháru nedosáhla na stupně vítězů. Po třetích místech z obou zámořských závodů Světového poháru dojela česká reprezentantka v Inzellu v čase 1:56,17 pátá. Světový pohár zakončila Sáblíková čtvrtým místem v závodu s hromadným startem.

Karolína Erbanová dojela v druhém závodě na 500 metrů na SP v Inzellu desátá. Oproti pátku si o jedno místo pohoršila, ale vylepšila čas na 38,37.

Český judista Lukáš Krpálek vypadl na Grand Slamu v Tokiu už v osmifinále, kde nestačil na olympijského vítěze z roku 2008 Tüvšinbajara Naidana z Mongolska. Nenavázal tak na medaile z turnajů stejné kategorie z Paříže a Abú Zabí. V Japonsku se nedařilo ani dalším dvěma českým reprezentantům. Radek Helc rovněž v kategorii do 100 kg prohrál s devatenáctiletým japonským reprezentantem Aaronem Wolfem. Jaromír Ježek v kategorii do 73 kg také nestačil v úvodním kole na domácího judistu Sojčiho Hašimota.

Počasí

Zataženo až oblačno. Ojediněle mrholení nebo slabý déšť. Nejvyšší teploty 7 až 11 °C, na Moravě místy kolem 5 °C, v 1000 m na horách kolem 6 °C.