Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Inspekci bezpečnostních sborů patrně povede náměstek Murín

Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS) byl měl vést nynější náměstek Michal Murín. Poslancům z bezpečnostního výboru to oznámil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Výbor Murínovo jmenování do čela inspekce jednomyslně podpořil. Třiapadesátiletý Murín vystřídá ve funkci ředitele Ivana Bílka, který rezignoval s koncem listopadu. "Soustředil jsem se na výběr zkušeného odborníka, který bude mít autoritu v rámci GIBS i bezpečnostních složek," řekl poslancům premiér. Je podle něho důležité, aby inspekce pracovala navzdory různým tlakům podle zákona a nenechala se ovlivňovat. Plukovník Murín je v inspekci od loňského června náměstkem pro trestní řízení. Před příchodem do GIBS působil hlavně ve Středočeském kraji. Byl šéfem odboru obecné kriminality středočeské policejní správy, vedl kladenskou policii a byl šéfem policejního oddělení Praha-západ.

Poslanci by měli začít schvalovat evidenci tržeb příští pátek

Zavedení elektronické evidence tržeb by měla Sněmovna začít schvalovat na mimořádné schůzi, kterou zahájí v pátek 11. prosince. Svolala ji z podnětu skupiny koaličních poslanců v zastoupení předsedy Sněmovny Jana Hamáčka první místopředsedkyně dolní komory Jaroslava Jermanová (ANO). Pravicová opozice zablokovala před týdnem závěrečné čtení vládní normy obstrukcemi a hodlá v nich pokračovat. Na řádné schůzi minulý týden stačila poslancům TOP 09 a ODS k odkladu zahájení debaty o evidenci tržeb pravidelná diskuse o úpravách jednání. Navrhli v ní desítky změn, k ničemu jinému se Sněmovna už nedostala. V případě mimořádných schůzí už takový postup nebude možný. Poslanci hlasují jen o navrženém programu bez možnosti jeho úprav. Vláda si od zákona o zavedení elektronické evidence tržeb slibuje omezení šedé ekonomiky a tím i narovnání podnikatelského prostředí a vyšší výběr daní. Pravice naopak tvrdí, že evidence zničí hlavně drobné živnostníky, kterým ztíží práci a zvýší výdaje.

Švýcarská policie zadržela europoslance KSČM Ransdorfa

Švýcarská policie zadržela českého europoslance KSČM Miloslava Ransdorfa. ČTK to řekl mluvčí curyšské policie Marco Cortesi. Na kauzu upozornil týdeník Respekt. Na kauzu upozornil týdeník Respekt, podle kterého byl zatčen s dalšími lidmi v curyšské bance, odkud se údajně pokoušeli vybrat větší obnos peněz na falešné doklady.

"Policie zadržela čtyři muže, mezi nimi i toho, kterého jste jmenovali. Byli u nás na policii vyslechnuti a předáni státnímu zastupitelství v Curychu. Víc informací k případu nemůžu sdělit," řekl ČTK Cortesi. Mluvčí českého policejního prezidia Jana Macalíková ČTK sdělila, že policie se švýcarskou stranou spolupracuje kvůli pokusu o podvod, na kterém se údajně podílel český občan. Bližší informace k případu neměla.

Valachová odmítá návrh s možností jmenování profesorů ze zákona

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) odmítá návrh, aby byli profesoři, pokud prezident 60 dní nekoná, jmenováni ze zákona. Na dotaz ČTK to řekla na setkání s novináři. Tento poslanecký návrh ve čtvrtek podpořila Česká konference rektorů (ČKR). Valachová s návrhem nesouhlasí primárně pro právní vady návrhu, ale nelíbí se jí ani jeho obsah. Sama preferuje zachování současného stavu. O možných změnách ve jmenování profesorů bude v pondělí jednat koaliční rada. Návrh, který k prezidentově pravomoci jmenování ze zákona doplňuje možnost jmenování automaticky po uplynutí 60 dnů, předložil 24. listopadu poslanec ANO David Kasal. Vedle něj jsou pod ním podepsáni místopředseda Sněmovny Petr Gazdík (TOP 09 a Starostové) a předseda KSČM Vojtěch Filip. "Princip je takový, že budete mít profesory, které jmenoval prezident, a profesory, kteří se jimi stali ze zákona kvůli prezidentově nečinnosti," uvedla Valachová. Vedle právních vad tento návrh odmítá také kvůli tomu, že dává prezidentovi možnost kandidáty na profesuru selektovat. Bylo by jen na něm, koho jmenuje osobně a komu bude muset stačit osvědčení z ministerstva.

Průměrná mzda v ČR ve 3. čtvrtletí vzrostla o 944 Kč na 26.072 Kč

Průměrná mzda v Česku se v letošním 3. čtvrtletí meziročně zvýšila o 944 Kč na 26.072 korun. Nominálně růst činil 3,8 procenta. Reálně, po odečtení inflace, mzda vzrostla o 3,4 procenta. Oznámil to Český statistický úřad (ČSÚ). Výsledek předčil odhady analytiků, kteří očekávali reálný růst mezd kolem tří procent.

Zemanovi věří polovina Čechů, 41 pct ho chce za prezidenta i dál

Prezidentu Miloši Zemanovi nadále důvěřuje zhruba polovina veřejnosti. Na počátku listopadu mu ji v průzkumu agentury STEM vyjádřilo 54 procent lidí, tedy podobně jako v září. Dvě pětiny lidí si Zemana jako hlavu státu přejí i v příštím pětiletém období. Tři pětiny ale věří tomu, že politické strany mu do boje o prezidentské křeslo najdou silného protikandidáta. ČTK má výsledky průzkumu k dispozici. "Když Václav Klaus jako prezident požíval nejvyšší důvěru veřejnosti před deseti lety, získával 70 procent kladných hodnocení. Miloš Zeman je na tom o něco hůře," uvedli autoři průzkumu. Zemanova podpora od počátku jeho funkčního období kolísá kolem 50 procent, zaznamenala za tuto dobu ale dva výraznější propady, a to pokles na 38 procent na počátku loňského roku a na 42 procent letos v lednu. Na otázku, zda si lidé přejí Zemana jako prezidenta i v dalším období, kladně odpovědělo 41 procent lidí. Nepřeje si to 59 procent občanů. Jedenašedesát procent lidí si rovněž myslí, že některá ze stran najde silného kandidáta, který by se mohl Zemanovi v příštích prezidentských volbách postavit. Opačného názoru jsou zhruba dvě pětiny veřejnosti.

Inspekce: Kvalita škol v ghettech je srovnatelná s běžnými ZŠ

Kvalita vzdělávání ve školách v sociálně vyloučených lokalitách je srovnatelná se základními školami fungujícími v běžných podmínkách. Vyplývá to z analýzy, kterou zpracovala Česká školní inspekce (ČŠI). Hodnotil se individuální pokrok žáků, řekl dnes novinářům ústřední školní inspektor Tomáš Zatloukal. Inspekce vycházela z výsledků národních i mezinárodních srovnání. Nesrovnávala ale absolutní hodnoty. "Musíme se na ty výsledky dívat z pohledu podmínek školy," řekl šéf školní inspekce. Při zohlednění těchto faktorů podle něj oba typy škol dosahovaly srovnatelných výsledků.

Podle Analýzy sociálně vyloučených lokalit, jejíž výsledky byly zveřejněny v květnu, je v Česku 606 sociálně vyloučených lokalit. Postupem času se rozmělňují a jejich počet roste. Velká část chudinských míst se soustřeďuje v severní části republiky. Inspekce udělala výběrové šetření, při němž srovnávala některé ze škol v těchto lokalitách s běžnými. Často se jedná o takzvané segregované školy, kde převažují romští žáci. Zjistila, že školy mají vzdělávací plány, jejichž výstupy odpovídají rámcovému vzdělávacímu programu. Školy při pokroku žáků dosahují srovnatelných výsledků. Pedagogové v chudinských čtvrtích přitom musejí řešit jiné situace než jejich kolegové z běžných škol. "Daleko více musejí pracovat s rodiči. Dětem, které doma nemají podporu, například nedávají domácí úkoly. Přípravu na školu zařazují třeba do doučovacích kroužků nebo družiny," uvedl Zatloukal.

V českých věznicích bude brzy chybět 2300 míst, vypočítal ekonom

Pokud stát nebude řešit problém přeplněných věznic, bude v nich v nejbližších letech chybět přibližně 2300 míst. Tvrdí to ekonom Libor Dušek, který představil svůj model pro predikci počtu vězňů založený na statistikách Vězeňské služby. Zpřísnění trestů po účinnosti nového trestního zákoníku podle Duška ročně zvyšuje vězeňskou populaci o 2000 lidí a výdaje státního rozpočtu o 660 milionů korun. Náměstek ministra spravedlnosti pro trestní politiku Vladimír Zimmel uvedl, že ministerstvo nyní zmírnění trestů nechystá. V českých věznicích si nyní odpykává trest 18.609 vězňů. Ubytovací kapacity jsou pro 17.921 lidí, takže už nyní nedostačují.

Ministerstvo zahraničí varuje Čechy před cestami do Iráku

Ministerstvo zahraničí vyzvalo české občany, aby se kvůli nestabilní bezpečnostní situaci vyhnuli cestám do Iráku. Podle úřadu hrozí lidem nebezpečí zejména kvůli nárůstu aktivit teroristické organizace Islámský stát. Ministerstvo v aktuální výzvě na webových stránkách informovalo, že rizikový je nyní pobyt i v původně relativně bezpečné oblasti autonomního Regionu iráckého Kurdistánu.

Požár v turnovské továrně si vyžádal druhou oběť

Hasiči stále bojují s požárem v turnovské firmě AGBA na výrobu autodoplňků, který si vyžádal dva životy. Pokud půjde vše bez komplikací, večer by mohl být požár zcela zlikvidován. ČTK to řekla krajská mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová. Požárem se zabývá i policie. "Ve věci již byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu obecného ohrožení z nedbalosti," uvedl mluvčí semilské policie Petr Kmínek. "Vedení společnosti, stejně jako všichni zaměstnanci, v maximální možné míře spolupracují s vyšetřovateli. Do doby ukončení vyšetřování nejsme schopni poskytnout podrobnější vyjádření," uvedl společník firmy Jan Holas v prohlášení, které zaslal ČTK.

Požár vypukl v závodě v průmyslové zóně Vesecko ve čtvrtek ráno. Zahynula při něm žena, muž zemřel na následky poranění v liberecké nemocnici. Měl popáleniny na 75 procentech těla. Neštěstí se dvěma mrtvými je tak letos v ČR druhou nejtragičtější událostí v průmyslovém podniku, v září zemřeli tři dělníci ve Vlašimi v muničce Sellier&Bellot. Další dvě vážně zraněné ženy z turnovského požáru přepravili zdravotníci ve čtvrtek do Prahy na vinohradské popáleninové centrum. Podle Holase jsou mimo ohrožení života. Lehké zranění utrpělo při hašení i šest hasičů.

Některé střední odborné školy čekají problémy s praktickou výukou

Střední odborné školy a učiliště budou mít od ledna problém zajistit výuku v laboratořích a praxi ve firmách. Nezletilí žáci totiž nebudou smět pracovat s většinou chemikálií. ČTK to řekl předseda Asociace středních průmyslových škol ČR Jiří Zajíček. Při novele zákona o veřejném zdraví z prováděcí vyhlášky zmizel odstavec s výjimkou pro mladistvé připravující se na budoucí povolání. Ministerstvo školství to asi vyřeší novelou školského zákona, což se do začátku roku nestihne.

Resort školství se podle dnešní tiskové zprávy snažil s ministerstvem zdravotnictví vyjednat změnu vyhlášky, ale neuspěl. Od začátku připomínkového řízení před rokem až dvěma podle Zajíčka na možný problém oficiálně upozorňovali i lidé z praxe, ale rovněž neúspěšně. "Ministerstvo zdravotnictví odpovědělo, že našim připomínkám nemohou vyhovět, protože jenom převádějí evropskou legislativu do české," řekl Zajíček.

Českoslovenští legionáři mají v Japonsku nový pomník

Českoslovenští legionáři mají v Japonsku na hřbitově Fučú v Tokiu nový pomník. Připomíná pětici legionářů, kteří zahynuli v japonských nemocnicích nebo na lodi při návratu do vznikajícího Československa v letech 1918 a 1919. ČTK to sdělil mluvčí ministerstva obrany Petr Medek. Pomník čtyřem Čechům a jednomu Slovákovi v Tokiu odhalil ministr obrany Martin Stropnický. "Dějiny, to nejsou pouze historická fakta, ale především osudy lidí. O některých vycházejí obsáhlé vědecké monografie, jsou po nich pojmenovávány ulice a náměstí, po jiných zůstaly jen nápisy na válečných hrobech," řekl Stropnický. Poděkoval všem, kteří se zasadili o to, aby jména pěti legionářů, kteří "stáli u počátků československé státnosti, byla vrácena historii našeho státu". Velvyslanec Slovenska Michal Kottman připomněl, že vojáky v Japonsku tehdy osobně navštívil generál Milan Rastislav Štefánik.

Čtyři českoslovenští legionáři byli původně pohřbeni ve společném hrobě na hřbitově Aojama. Pomník ve 20. letech minulého století několikrát poničilo zemětřesení. Po druhé světové válce mu už československé úřady nevěnovaly žádnou pozornost.V rámci úprav hřbitova byly v roce 1999 ostatky zpopelněny a převezeny na katolický hřbitov Fučú na okraji Tokia. Českému zastupitelskému úřadu se podařilo v roce 2012 místo uložení ostatků lokalizovat. Spolupráce s odborem pro válečné veterány ministerstva obrany a Vojenským historickým ústavem (VHÚ) vyústila v postavení nového pomníku na tomto místě. Jeho autorem je akademický malíř Pavel Holý z VHÚ. "Kromě čtyř legionářů je na něm připomenut také pátý, který zemřel na lodi Liverpool Maru při návratu do vlasti a byl pohřben v japonském přístavu Karacu v červenci 1919," dodal ředitel Vojenského historického ústavu plukovník Aleš Knížek.

Festival vánočních zvyků Souznění zahájí Hana a Petr Ulrychovi

Festival vánočních zvyků Souznění zahájí Hana a Petr Ulrychovi a skupina Javory. Sedmnáctý ročník přehlídky začne 10. prosince v kostele svatého Václava ve Václavovicích. Festival se uskuteční na několika místech Moravskoslezského kraje. Potrvá do 13. prosince. Zavítá také do Kozlovic, Ostravy či do Frýdku-Místku. Souznění je multižánrový festival. Folklorní, duchovní a autorská hudba naplní v předvánočním čase prostory kostelů, koncertních síní i exteriéry. K akci neodmyslitelně patří i umělecká řemesla, výstavy a lidová gastronomie. V sobotu 12. prosince se mohou návštěvníci těšit na tradiční Vánoční jarmark v Kozlovicích s ukázkami lidových řemesel, regionálními i zahraničními pokrmy a s koštem vybraných nápojů. Bude to doprovázeno hudebním a hraným programem. Představí se Hanácký soubor písní a tanců Klas Kralice na Hané, cimbálová muzika Konopjan z Ostravy a další. Závěrečný den festivalu bude patřit Ostravě. Vystoupí zde zpěvák Kamil Střihavka společně se svou rozšířenou kapelou.

Na Zelené hoře připomenou svátek sv. Lucie průvodem se svícemi

V poutním kostele svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou si lidé připomenou svatou Lucii průvodem se svíčkami. Slavnost světla se v ambitech bude konat v předvečer svátku této světice, tedy 12. prosince. Doprovázena bude rorátními zpěvy ze 16. století. V kostele pak budou rozsvíceny staré svícny, které se nyní vrátily z restaurátorské dílny, řekl ČTK kněz Vladimír Záleský. Se svátkem svaté Lucie dřív byla spojena řada zvyků i v tuzemsku, velmi populární je tato světice v Itálii. Žďárští farníci si ji slavností světla na Zelené hoře připomněli poprvé minulý rok. "Šlo o to pozvat lidi do toho místa, když tam je tma a když se rozsvítí jen svíčkami. Vytváří to neopakovatelnou atmosféru," uvedl Záleský.

Prohlídka betlémů je tradičním cílem v adventní době

Adventní čas nabízí zájemcům na mnoha místech prohlídky historických a novodobých betlémů. Pražané za nimi vyjíždějí i mimo metropoli. Například na Karlštejn, kde mají v muzeu betlémů otevřeno celoročně. Dominantou desítek exponátů je královský betlém zaujímající plochu 80 metrů čtverečních. Je osazený šestačtyřiceti pohybujícími se dřevěnými loutkami oblečenými do dobových oděvů. Půvabná výstava tradičně láká návštěvníky do Muzea Karlova mostu, kde je i letos instalován betlém slaměný v nadživotní velikosti. Příchozí tu spatří betlém rybí, africký betlém s černými postavičkami a až do 3. února se poučí na ukázkách o vzniku betlémů dřevěných, keramických, tištěných a ručně malovaných. Za třešťskými betlémy mohou lidé zajít na Jindřišskou věž. Národní zemědělské muzeum na Letné přibližuje to nejzajímavější z české betlemářské tradice. Zájemci uvidí exponáty zapůjčené z Národního muzea, z Třebechovického muzea betlémů a od sběratelů. Na třímetrovém papírovém betlému ilustrátora Pavla Peciny je vysvětlena tradice jejich stavění a rozmístění jednotlivých figur. K nejstarším exponátům patří Krkonošský betlém, Valašský betlém Karla Langera, betlémy Josefa Chwaly, Josefa Korejze Blatinského či Josefa Reichla a Josefa Frimla. Vystaveny jsou i orientální a především reklamní betlémy z 30. let minulého století. Děti láká pohyblivý betlém Bohumila Duška. Rozmanitost této výroby dokládají betlémy vyrobené ze dřeva, papíru, překližky, cínu, šustí, perníku, skla, keramiky či kamenů. Tradicí je výstava, kterou pražský Bonsai servis pořádá v Betlémské kapli. Kromě přehlídky betlémů a originálních vánočních dekorací letos nabízí také improvizované řemeslné dílny, v nichž v některých dnech pozvaní mistři předvádějí mnohdy zapomenutá řemesla.

Olomoucké muzeum otevřelo výstavu věnovanou Karlu IV.

Vlastivědné muzeum v Olomouci otevřelo rozsáhlou výstavu věnovanou nadcházejícímu výročí 700 let od narození českého krále Karla IV. Muzeum je prvním v zemi, které toto výročí připomíná. Výstava zabrala největší výstavní sál svaté Kláry s plochou přes 400 metrů čtverečních. Vystaveno je přes 200 exponátů z období vrcholného středověku, které pocházejí hlavně z území Olomouckého kraje, řekli novinářům zástupci muzea. Vrcholem výstavy jsou mistrovské kopie českých korunovačních klenotů. Výstava přibližuje nejen život a dílo jednoho z nejvýznamnějších panovníků středověké Evropy, ale také epochu lucemburské vlády na Olomoucku, a to od nástupu Jana Lucemburského na český trůn roku 1310 až do počátku husitských válek. "Snažili jsme se, aby výstava byla koncipována tak, aby zaujala i nejmladší návštěvníky. Proto je zde připravena řada interaktivních prvků pro děti. Je to například fotokoutek v podobě trůnního sálu, mluvící meč či možnost ražby vlastní mince. K výstavě vznikl i edukační program základní školy," uvedl ředitel muzea Břetislav Holásek.

Sport

Rychlobruslařka Martina Sáblíková vyhrála i třetí závod Světového poháru na dlouhých tratích v sezoně. V Inzellu ovládla závod na 3000 metrů a poprvé v kariéře se na zdejší dráze radovala z triumfu. Trojnásobná olympijská šampionka porazila druhou Marije Jolingovou z Nizozemska o devět desetin sekundy a vyhrála pátou trojku v seriálu za sebou.

Počasí v sobotu

Skoro jasno až polojasno. Teploty 6 až 10 stupňů Celsia