Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Sobotka očekává dramatický klimatický summit

Premiér Bohuslav Sobotka očekává, že klimatický summit v Paříži bude dramatický do poslední chvíle. Mezi zeměmi podle něj přetrvává řada rozporů. Stanoviska se dosud nepodařilo sblížit ohledně ambicióznosti snižování emisí skleníkových plynů a právní závaznosti aktu, který by měl z konference vzejít. Cílem pařížského zasedání je přijetí nové mezinárodní smlouvy o ochraně klimatu, která má nahradit Kjótský protokol a která by měla začít platit od roku 2020. Klimatická konference v Paříži (COP 21) slavnostně začala za přítomnosti téměř 150 hlav států a vlád a potrvá do pátku 11. prosince.

Spojené státy, Kanada a devět evropských zemí včetně Německa a Británie vytvořily fond, z něhož budou moci čerpat finanční prostředky rozvojové země postižené důsledky klimatických změn. Informovala o tom agentura AP. Ve fondu je zatím zhruba 250 milionů dolarů (asi 6,3 miliardy korun), jež mohou získat chudší státy třeba v případě, že je poškodí dlouhodobá sucha či stoupající hladina oceánu.

Dluhy českých domácností v říjnu vzrostly na 1,315 bilionu korun

Dluhy českých domácností stále rostou, ke konci října bankám dlužily 1,315 bilionu korun. Za desátý měsíc jim dluhy stouply o 7,3 miliardy a meziročně jsou vyšší o 87,8 miliardy korun. Více zadlužené jsou i podniky. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila Česká národní banka. Největší část dluhu domácností představují podle vedoucího oddělení auditorských služeb PwC ČR Marka Richtera úvěry na bydlení. "Rostoucí ekonomika spolu se zvyšujícími se příjmy domácností a klesající nezaměstnaností dodává stále více lidem odvahu k pořízení vlastního bydlení, případně k pořízení bytu jako investice," uvedl. Zároveň rostou i spotřebitelské úvěry, což podle něj naznačuje, že se blíží bohatší Vánoce než loni.

Stát vydal řádu maltézských rytířů část pozemků v Březiněvsi

Stát vydal v rámci majetkového vyrovnání s církvemi řádu maltézských rytířů část pozemků v pražské městské části Březiněves včetně ploch, na kterých obec plánuje stavět třeba školu. Pozemkový úřad ale také další pozemky v obci kvůli tomu, že jsou zastavěné či se na nich plánuje stavba Pražského silničního okruhu, odmítl vydat. Státní pozemkový úřad to uvedl v tiskové zprávě.

Šéf CzechInvestu: Korejské firmy oznámí další investice v ČR

Korejské firmy během návštěvy jihokorejské prezidentky Pak Kun-hje v Praze tento týden zřejmě oznámí další investice v ČR v řádu jednotek miliard korun. ČTK to řekl generální ředitel státní agentury CzechInvest Karel Kučera. Letos zatím tamní společnosti investovaly v tuzemsku ve třech projektech 3,7 miliardy korun, počet nově vytvořených míst by měl činit 770. Korea je co do objemu financí třetím největším zahraničním investorem v Česku po Německu a Japonsku. Mezi největší korejské investice v Česku z poslední doby patří Nexen Tire a Hyundai Mobis.

MPO: Je třeba podpořit bytovou výstavbu, peníze lze najít

V tuzemsku je třeba do budoucna podpořit bytovou výstavbu. Stát by potřebné finance mohl najít v operačním plánu ministerstva pro místní rozvoj, kde je finančních prostředků relativně dost. Na dnešním Žofínském fóru to řekl náměstek ministra průmyslu a obchodu a místopředseda Rady vlády pro stavebnictví ČR Jiří Koliba.

Bytová výstavba v Česku letos však zatím roste. Od začátku roku do konce září se podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) zvýšil počet zahájených bytů meziročně o víc než šest procent. Dokončených bytů přibylo o 5,6 procenta, když v bytových domech se jejich počet zvýšil o víc než pětinu.

Studie: Čeští studenti VŠ čekají nástupní plat 25.000 Kč čistého

Čeští studenti vysokých škol očekávají nástupní plat okolo 926 eur měsíčně, což je přibližně 25.000 korun čistého, zjistila studie společnosti Deloitte s názvem První kroky na trhu práce. Jsou skromnější než Slováci, kteří v průměru uvedli rovných 1000 eur (asi 27.000 korun), ale mají naopak vyšší nároky než jejich maďarští vrstevníci. Ti při vstupu na pracovní trh očekávají čistý měsíční příjem 806 eur (asi 21.800 korun). Studie zpracovávala odpovědi více než 2400 studentů VŠ z osmi zemí střední a jihovýchodní Evropy. Největší skupina tuzemských respondentů uvedla, že by se v práci chtěla stát expertem v daném oboru, ale nemusí to být na manažerské pozici. Založit si vlastní firmu chce jen jedenáct procent dotázaných.

Rada VŠ: Na vysokých školách v podstatě kolabuje aplikovaný výzkum

Na vysokých školách v podstatě kolabuje aplikovaný výzkum, upozorňuje předseda Rady vysokých škol (RVŠ) Jakub Fischer v dopise adresovaném vicepremiérovi pro vědu Pavlu Bělobrádkovi (KDU-ČSL), ministryni školství Kateřině Valachové (ČSSD) a ministru průmyslu Janu Mládkovi (ČSSD). Pro univerzity nyní není téměř žádný program, z něhož by mohly čerpat dotace. Zejména je ohrožen kolaborativní výzkum, na němž společně pracují vysoké školy a podniky.

Sobotka hovořil s norskou premiérkou o bratrech Michalákových

Český premiér Bohuslav Sobotka se v Paříži setkal s předsedkyní norské vlády Ernou Solbergovou a požádal ji, aby v kauze dětí Michalákových Norsko respektovalo mezinárodní závazky týkající se práv dítěte. Sobotka to uvedl na twitteru. Oba politici se potkali na okraj konference OSN o klimatických změnách. Považuji za mimořádně důležité, aby zodpovědné norské úřady skutečně zvážily všechny možnosti řešení situace, včetně návratu chlapců k jejich biologické rodině, dodal Sobotka.

Norská sociální služba odebrala českým rodičům syny v květnu 2011 kvůli podezření na zneužívání a zanedbávání. To se nepotvrdilo. Soud ale považoval zjištění za závažná a děti nechal u pěstounů. Eva Michaláková loni v prosinci požádala o přezkoumání své kauzy, rozhodnutí o zbavení rodičovských práv a adopci mladšího syna padlo letos v září. Chlapci se narodili v Norsku, jejich matka tam také žije.

Tři pětiny Čechů odmítají přijímání uprchlíků z válečných zón

Téměř tři pětiny Čechů míní, že by Česko nemělo přijímat uprchlíky ze zemí postižených válečným konfliktem. Pro jejich přijetí jen do doby, než se budou schopni vrátit zpět, je 45 procent lidí. Natrvalo by uprchlíky přijímala čtyři procenta Čechů. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), který se uskutečnil ještě před teroristickými útoky v Paříži. Proti říjnu se o sedm procentních bodů zvýšil podíl těch, kteří přijímání uprchlíků odmítají. "Z předchozích šetření víme, že česká veřejnost očekává, že se cizinci co nejvíce přizpůsobí zvyklostem české kultury a dlouhodobě je vnímá jako určité bezpečnostní riziko," uvedlo CVVM. Podpora přijímání uprchlíků; na přechodnou dobu se zvyšuje se vzděláním a životní úrovní, výrazně se neliší podle věku nebo pohlaví. Podobný postoj jako Češi mají i Slováci, naopak Poláci a Maďaři jsou k uprchlíkům vstřícnější.

Cheb poskytne byty pěti rodinám českých Ukrajinců

Cheb poskytne pěti rodinám českých Ukrajinců městské byty. Město rodiny, dočasně ubytované v Červené nad Vltavou, pozvalo i na prohlídku Chebu. Všechny rodiny, které se návštěvy zúčastnily, se rozhodly zůstat, řekl ČTK starosta Chebu Petr Navrátil (ČSSD). "Teď jsme ve fázi, kdy sjednáváme pronájem bytů a hledáme práci, protože ne všichni umí natolik česky, aby mohli přijmout jakoukoli pozici. Nicméně jsou to vzdělanější lidé, takže práce pro ně tady není problémem," uvedl Navrátil. Pozitivní dojmy z návštěvy Chebu dokonce vedly k tomu, že o Cheb projevily zájem i další rodiny.

Neuron ocení dětského onkologa Kouteckého i sociologa Možného

Pěti českým vědcům, kteří se úspěšně prosadili v zahraničí, udělí Nadační fond Neuron letošní cenu za přínos světové vědě. V Profesním domě na Malostranském náměstí v Praze ji v úterý 1. prosince převezme zakladatel české dětské onkologie Josef Koutecký, přední fyzik Petr Hořava, matematik Eduard Feireisl, chemik Josef Paldus i uznávaný sociolog Ivo Možný. Pět milionů korun na výzkumné projekty si odnese i šest talentovaných mladých vědců v rámci ceny Neuron Impulsy 2015. Fond, který rozvíjí mecenášství ve vědě, bude nově podporovat také obor biologie a představí nového mecenáše, který ho bude financovat. Cena Neuron za přínos světové vědě je určena významným osobnostem tuzemské vědy působícím v tuzemsku i v zahraničí.

Novou nadějí v léčbě plicní rakoviny je imunoterapie

Novou nadějí pro pacienty s plicní rakovinou je léčba posilující jejich imunitu v boji se zhoubným onemocněním. Podle lékařů je imunoterapie začátkem nové éry v léčbě zhoubné nemoci, jíž ročně v Česku onemocní na 6500 lidí. Do pěti let 80 procent zemře, nemoc se totiž u většiny zjistí v posledním stadiu. O imunologická léčbě, která umožní delší život, jednalo na 200 plicních lékařů z celého světa v Praze na 17. středoevropské konferenci o plicní rakovině. Během let klesla s vývojem léčby úmrtnost z 90 na 80 procent, důležitou součástí boje proti rakovině plic, a také nejlevnější, je prevence, tedy omezování kuřáctví. Jen šest procent nemocných jsou nekuřáci.

Lékaři úspěšně testovali nový preparát pro léčbu diabetické nohy

Tým lékařů a vědců z ostravského Centra buněčné terapie 4MEDi a Fakultní nemocnice Ostrava pracuje na novém preparátu, který by mohl pomoci při léčbě pacientů s kritickou končetinovou ischemií způsobenou onemocněním periferních tepen. Přípravek se již podařilo úspěšně testovat na zvířatech a odborníci plánují ověření jeho účinku i u pacientů, řekl ČTK vedoucí odborného týmu a náměstek ředitele fakultní nemocnice Václav Procházka. Nemoc takzvané diabetické nohy postihuje 500 až 700 nemocných na milion obyvatel a zhruba u třetiny pacientů končí amputací končetiny. Nově vyvíjený přípravek by mohl podle Procházky těmto lidem dát naději na její záchranu. Laicky lze říci, že při léčbě by se využíval silný koncentrát proteinu, který by přispíval k lepšímu prokrvování a obnově tkáně.

Studie: Kvůli domácímu násilí ztratí rozpočet za rok 1,3 mld Kč

Kvůli domácímu násilí ztratí veřejné rozpočty v Česku za rok kolem 1,3 miliardy korun. Suma zahrnuje náklady na policejní vyšetřování, soudy, podpory v nezaměstnanosti, nemocenské, zdravotnictví či řešení přestupků. Ukázala to studie společnosti proFem, jejíž výsledky na konferenci o domácím násilí přestavila ředitelka této organizace Jitka Poláková. Podle zahraniční studie by pak celkové ztráty kvůli domácímu násilí mohly v ČR dosahovat téměř 5,39 miliardy eur (kolem 145,7 miliardy korun). Násilí v životě zažily dvě pětiny dotázaných. V posledním roce s ním pak mělo zkušenost 11 procent žen. Při přepočtu na počet obyvatel tak násilné chování zakusilo v jednom roce na 400.000 Češek, upřesnila Poláková.

Režisér Vojtěch Jasný převzal Zlatou medaili AMU

Při příležitosti svých 90. narozenin scenárista a filmový režisér Vojtěch Jasný v Praze převzal Zlatou medaili Akademie múzických umění (AMU), jež letos slaví 70. výročí. Právě před 70 lety byl Jasný jedním z prvních studentů FAMU na oborech kamera a režie.

Zlatá medaile AMU je nejvyšší ocenění, které rektor školy uděluje významným českým i mezinárodním odborníkům a umělcům, kteří na Akademii múzických umění v Praze působili jako pedagogové. Za FAMU jsou jejími držiteli i režiséři Jan Švankmajer, Věra Chytilová, Ivan Passer a kameraman Ilja Bojanovský.

Výročí narození Karla IV. oslaví četné kulturní i vědecké ústavy

Do oslav 700. výročí narození Karla IV., které připadá na příští rok, se zapojí mnohé české kulturní, akademické i vědecké instituce. Mezi nejvýznamnější projekty má patřit mezinárodní výstava, kterou za českou stranu připravuje Národní galerie v Praze. Představí v ojedinělém výběru památky kultury a umění doby Karla IV. Výstava mimo jiné představí vzácnou korunovační korunu Karla IV. z Cách, která se poprvé objeví na českém území. Začne 14. května, ve výroční den Karlova narození, ve Valdštejnské jízdárně. Odtud se na podzim přesune do Norimberku.

Národní technické muzeum připravuje výstavu Vita Caroli, která představí stavitelství gotické doby. Ukáže třeba repliku dřevěného středověkého jeřábu na lidský pohon. Největší pražskou akcí bude podle radního pro kulturu Jana Wolfa otevření stálé expozice Karel IV., Praha a Lucemburkové v Domě U Zlatého prstenu. Pro studenty vznikne aplikace, která uživatele seznámí s dobou Karla IV. prostřednictvím hry. Za hranicemi ČR výročí připomenou Česká centra. Vláda dá na výročí asi 90 milionů korun.

Havířov si 60 let od vzniku města připomene roční výstavou

Státní okresní archiv Karviná otevře ve čtvrtek roční výstavu s názvem "60 let a stále nejmladší" věnovanou nejmladšímu městu Česka - Havířovu. Návštěvníci si budou moci prohlédnout dobové dokumenty a seznámit se s rozvojem života ve městě za posledních 20 let, řekla dnes ČTK mluvčí magistrátu Eva Wojnarová. Expozice je členěna do dvou částí. První tvoří převážně archivní dokumenty z jednotlivých obcí, na jejichž katastru Havířov vznikal. "Jsou tady dobové pohlednice a fotografie, mapy a plány a také obecní kroniky," uvedla ředitelka karvinského archivu Irena Hajzlerová. Návštěvníci se ale dovědí i podrobnosti o soutěži, v níž se vybíral název nově vzniklého města, nebo si prohlédnout jeho insignie. "Ty může návštěvník obdivovat i v reálu, protože řetěz, pečetidlo i městský prapor máme pro tuto výstavu od primátora zapůjčeny," uvedla Hajzlerová. V druhé části expozice hodnotí vývoj města za posledních 20 let.

V Plzni je obří socha králíka požírajícího člověka, budí emoce

Silné emoce, negativní i pozitivní ohlasy budí v Plzni socha obřího růžového králíka, který požírá drobné bledé lidské tělo bez hlavy. Za tmy třítunové soše od Adama Trbuška, studenta Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara, svítí díky solárnímu napájení oči. Sochu autor a představitelé prvního městského obvodu odhalili na nejrušnější křižovatce sídlištního komplexu Lochotín. Na místě zůstane nejméně rok, řekl ČTK starosta obvodu Miroslav Brabec (ČSSD). Socha nazvaná Panoptikum je Trbuškova bakalářská práce. Je jeho reakcí na současnou společnost a konzumní způsob života.

Počasí v úterý

Zataženo až oblačno. Teploty 4 až 10 stupňů Celsia.

Silný vítr, před kterým v neděli varovali meteorologové, bude pokračovat. Foukat bude i v noci na úterý, v nárazech bude vítr dosahovat rychlosti 70 kilometrů za hodinu, na horách až 110 kilometrů za hodinu. Slábnout bude postupně od západu v úterý ráno. Kvůli vydatnému dešti a oteplení platí povodňová bdělost pro Klatovsko, Prachaticko a Strakonicko, informoval Český hydrometeorologický ústav.