Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Islámský stát prý zařadil ČR mezi své nepřátele v "koalici ďáblů"

Radikální organizace Islámský stát (IS) prý nově zařadila ve svém nejnovějším propagandistickém videu Českou republiku mezi své úhlavní nepřátele v "koalici ďáblů". Extremisté vyhrožují odvetnými opatřeními alianci 60 zemí, jejichž vlajky se v záznamu objevují. Snímek, jehož pravost se stále ověřuje, zveřejnil panarabský deník Al-Haját a po něm jej převzaly západní weby. "Sčítáme vaše prapory. Podle našeho proroka jich bude 80. Pak vás nakonec sežehnou plameny války na pahorcích smrti," říká v záznamu hlas, který se zjevně inspiroval tónem, jakým se informuje o filmových novinkách. "Shromažďujte své spojence. Kujte proti nám pikle a neskýtejte nám čas k oddechu. Náš spojenec je ale největší. Je to Bůh a všechna sláva patří jemu," dodává se v komentáři, podle kterého zvyšování počtu nepřátel bude v bojovnících IS jen znásobovat jejich víru. Ve skupině údajné satanské koalice jsou fakticky všechny země NATO a státy arabské koalice, která se podílí na leteckých operacích proti IS. Zařazeno je mezi nimi i Rusko nebo Čína. Video bylo zveřejněno v několika jazykových mutacích, v angličtině a zřejmě i ve francouzštině, ruštině a turečtině.

Zadržený muž s vazbami na teroristy je Turek, hledal ho Interpol

Policie z Královéhradeckého kraje zadržela při úterní silniční kontrole třicetiletého muže turecké státní příslušnosti, kterého hledal Interpol. Muž je odsouzen za kriminální delikt s teroristickým podtextem a vyhýbal se nástupu do vězení, sdělila ČTK mluvčí policejního prezidia Jana Macalíková. Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) je zadržení muže důkazem, že bezpečnostní opatření přijatá po teroristických útocích v Paříži fungují. Policisté pohotovostního a eskortního oddělení krajského policejního ředitelství Královéhradeckého kraje muže zadrželi v úterý odpoledne. "Zkontrolovali ho v rámci silniční kontroly, a to po vytipování vozidla s cizí státní poznávací značkou," popsala zadržení mluvčí. Prověrkou v policejních evidencích následně zjistili, že je na něj vydán mezinárodní zatykač. "Dle dostupných evidencí byl odsouzen pro napojení na organizaci s politickými zájmy neslučitelnými se státním zřízením Turecka," uvedla Jana Macalíková. Dodala, že cizinec je nyní v režimu zadržení a připravuje se podnět na jeho vzetí do vydávací vazby.

Zvýšená bezpečnostní opatření budou v Česku platit i přes Vánoce

Zvýšená bezpečnostní opatření přijatá po teroristických útocích v Paříži budou v Česku platit i přes Vánoce a nejméně do Nového roku, řekl ČTK ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Policie od útoků více hlídá obchodní centra, mezinárodní letiště nebo francouzskou ambasádu. Podle ministra Chovance zatím není důvod opatření měnit. Záleží podle něj mimo jiné na vývoji v okolních i dalších evropských zemích. "V rámci vánočních nákupů je zřejmé, že se lidé budou shromažďovat ve větších počtech v nákupních centrech a na dalších místech České republiky a my budeme dělat maximum pro jejich bezpečnost," uvedl Milan Chovanec. Opatření potrvají minimálně do Silvestra. Zvláštní opatření přijala policie v noci ze 13. na 14. listopadu, během níž v Paříži při sérii teroristických útoků zemřelo kolem 130 lidí.

Poslanci navrhli přesunout v návrhu rozpočtu přes 44 miliard

Poslanci ve druhém čtení navrhli ve státním rozpočtu na příští rok přesuny peněz v celkovém objemu kolem 44 miliard korun. Peníze chtějí přidat hlavně na armádu, ochranu hranic, ale i na školství nebo sociální záležitosti. Ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO řekl, že svoje stanovisko k pozměňovacím návrhům sdělí ve třetím čtení, kam poslanci návrh propustili. Příjmy, výdaje a schodek ve výši 70 miliard korun Sněmovna schválila už v říjnu. Nyní mohli poslanci jen navrhovat přesuny uvnitř rozpočtu. Loni při druhém čtení letošního rozpočtu navrhli poslanci přesuny za 3,5 miliardy korun. Rozpočtový výbor minulý týden doporučil přesuny v celkovém objemu 1,9 miliardy.

Česká ekonomika loni rostla rychleji než EU i eurozóna

S dvouprocentním hospodářským růstem se Česko umístilo loni zhruba v polovině mezi všemi zeměmi EU. Zároveň ale tuzemská ekonomika rostla rychleji než byl průměr EU i eurozóny. Pokles hrubého domácího produktu loni zaznamenaly čtyři země EU, a to Finsko, Chorvatsko, Itálie a Kypr. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad ve Statistické ročence 2015. Ekonomika celé EU stoupla loni o 1,3 procenta a eurozóny o 0,8 procenta. Ze statistik dále vyplývá, že Česko loni mělo společně s Velkou Británií ze zemí EU pátou nejnižší nezaměstnanost. Ta činila 6,1 procenta. Nižší podíl nezaměstnaných měly Německo (pět procent), Rakousko (5,6 procenta), Malta (5,9 procenta) a Lucembursko (šest procent). Průměr EU činil loni 10,2 procenta.

EU stojí na rozcestí, uvedl premiér Sobotka na Pekingské univerzitě

Český premiér Bohuslav Sobotka se během čtvrtého dne své oficiální cesty v Číně přesunul do Pekingu, kde se setkal s vedením Pekingské univerzity a před zaplněným sálem vystoupil s přednáškou na téma Aktuální výzvy spolupráce mezi Evropskou unií a Čínou. "Evropská unie dnes stojí na rozcestí," uvedl premiér hned na úvod proslovu, po kterém se setkal i s českými studenty, kteří v Pekingu studují. "Na jedné straně je sama existence Evropské unie, která zahrnuje dlouhodobou mírovou spolupráci dvaceti osmi rozdílných a samostatných členských států založenou na společných hodnotách, vzájemné solidaritě a respektu. Na druhé straně čelí toto společenství snad nejvážnějším výzvám ve své historii," prohlásil premiér Sobotka. "Integrační projekt dnes stojí na pomyslné křižovatce. Buď se my Evropané shodneme, že budeme i nadále pokračovat na cestě sjednocení, neboť se jasně ukazuje, že bez prohloubené spolupráce se v některých klíčových oblastech neobejdeme, nebo se začneme bát sami sebe, zastavíme se a budeme stagnovat," dodal. Český premiér zdůraznil, že témata jako energetika, vnitřní trh Evropské unie, včetně otázek digitalizace, modernizace průmyslu či vědy a výzkumu, migrační a azylová politika, s nimi související volný pohyb osob, a v neposlední řadě pak politika sousedství, mezinárodní obchod a obranná a bezpečnostní politika vyžadují jednoznačně větší míru integrity uvnitř nynější osmadvacítky.

Česko se chystá podepsat úmluvu o boji proti násilí na ženách

Česko se chystá v příštím roce podepsat mezinárodní úmluvu o prevenci a potírání domácího násilí a násilí na ženách. Upraví pak i zákony. Návrh na podpis takzvané Istanbulské úmluvy dostane vláda do konce roku, sdělil ministr pro lidská práva a legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD). Na středu připadá mezinárodní den proti násilí na ženách. ČR patří k posledním osmi státům Rady Evropy, které se k dokumentu nepřipojily. Ženské organizace vládu opakovaně k podpisu vyzývaly. Kritizovaly ji za otálení. Kabinet tak podle nich dával najevo, že výpady za dveřmi domovů a vůči ženám nepovažuje za problém. Podle průzkumu agentury EU pro základní práva zažilo někdy fyzické či sexuální násilí 32 procent Češek.

ČR časem podle slovenského ministr financí Petera Kažimíra euro přijme

Česká republika do budoucna euro zřejmě přijme. Zatím by ovšem s přechodem na jednotnou evropskou měnu neměla kvůli nevyjasněné aktuální situaci v eurozóně spěchat. Vyplývá to z vyjádření slovenského ministra financí Petera Kažimíra na středeční přednášce na Vysoké škole ekonomické. Na Slovensku podle něj při přijetí eura převážily výnosy nad náklady. Ministr Kažimír soudí, že celý proces vývoje eurozóny urychlí migrační krize. Zároveň ocenil, že se v ČR na rozdíl od Slovenska ještě před přijetím jednotné evropské měny vede o tomto kroku debata. "Ale neměli bychom zavírat oči nad tím, že ČR je otevřená exportní ekonomika s většinou partnerů v Evropě," upozornil. V případě Slovenska podle něj přijetí eura zvýšilo výkon ekonomiky.

Důvěra v prezidenta stoupla, nejvíc ale lidé stále věří starostům

Důvěra v prezidenta Miloše Zemana se po říjnovém poklesu opět zvýšila. Aktuálně mu věří 56 procent lidí, tedy o pět procentních bodů více než v desátém měsíci. Nejdůvěryhodnější ústavní institucí pro občany ale zůstávají starostové a obecní zastupitelstva, které kladně hodnotí přes 60 procent veřejnosti. Naopak nejhůře z hodnocení vycházejí obě komory Parlamentu. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), které poskytlo jeho výsledky ČTK. Prezidentovi nyní věří zhruba stejný počet lidí jako v září. Více důvěry v něj mají lidé starší 60 let, důchodci a příznivci ČSSD a KSČM. Vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) se těší důvěře od 46 procent lidí, nejčastěji jsou mezi nimi lidé s dobrou životní úrovní a příznivci vládních koaličních stran ČSSD, ANO a KDU-ČSL. V porovnání s říjnem se důvěra vládě zvýšila o tři procentní body, což je na hranici statistické chyby. Zhruba stejný nárůst důvěry zaznamenalo CVVM u Sněmovny a Senátu, kterým tak nyní shodně důvěřuje 34 procent Čechů.

Ministr Mládek: Prezident Zeman šéfku ERÚ Alenu Vitáskovou odvolat neplánuje

Prezident Miloš Zeman neodvolá šéfku Energetického regulačního úřadu Alenu Vitáskovou kvůli sporu o vyplácení podpory za obnovitelné zdroje. Po středečním jednání na Hradě to řekli Aleny Vitásková a ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD). Vyplacení podpory na začátku prosince projedná vláda, která by měla vyjádřit souhlas s vyhlášením podpory, uvedl ministr Mládek. Hlavním tématem schůzky byl podle očekávání spor o vyplácení podpory za obnovitelné zdroje, které ERÚ oproti zvyklostem minulých let nechce většině provozovatelů obnovitelných zdrojů pro příští rok vypsat. Podle Aleny Vitáskové ze schůzky vyplynulo, že se záležitostí bude zabývat vláda, která by měla úřadu poskytnout garance, aby mohlo být cenové rozhodnutí vypsáno.

Sněmovna má Davidu Rathovi vyplatit čtvrt milionu náhrad za dobu vazby

Poslanecká sněmovna má bývalému středočeskému hejtmanovi a exposlanci ČSSD Davidu Rathovi zaplatit 280.000 korun jako náhrady na ošatné, dopravu a diety ze služebních cest i za dobu, kdy byl ve vazbě. Rozhodl o tom Obvodní soud pro Prahu 1, uvedl deník Aktuálně.cz. Sněmovna ale tvrdí, že by se vyplacením dopustila trestného činu a chystá odvolání. Soudkyně Jana Jurečková tvrdí, že i během více než ročního pobytu ve vazební věznici vykonával David Rath mandát zákonodárce, ke kterému přináležejí náhrady na reprezentaci. "Zákon předpokládá jedinou možnost, kdy tato náhrada nenáleží. A to pokud dočasně nevykonává svou funkci. To ale v tomto případě soud nemůže říct," zdůvodnila verdikt soudkyně. Podle ní je totiž v zákoně jednoznačně uvedeno, že náhrady se vyplácejí automaticky a paušálně, zákonodárci je nemusí nijak dokládat.

Karel Schwarzenberg předá o víkendovém sněmu vedení TOP 09 Miroslavu Kalouskovi

Po šesti letech končí na své přání v čele TOP 09 její spoluzakladatel Karel Schwarzenberg. O víkendu převezme roli stranického předsedy dosavadní Schwarzenbergův statutární zástupce a hlavní hybatel dění v TOP 09 od jejího vzniku Miroslav Kalousek. Ve volbě nemá protikandidáta a nepředpokládá se, že by se takový našel. Sněm v Praze tak bude fakticky rozhodovat jen o postech místopředsedů. Chystá se omlazení týmu a zřejmě i větší zapojení žen do vedení strany. Karel Schwarzenberg, který 10. prosince oslaví osmasedmdesáté narozeniny, by se měl podle navržené změny stanov stát čestným předsedou s právem účastnit se zasedání všech stranických orgánů, formulovat zahraniční politiku strany a zastupovat ji v zahraničí. V souvislosti s výměnou mají změny stanov umožnit i přesunutí některých pravomocí, které dosud mohl vykonávat první místopředseda Miroslav Kalousek, na předsedu.

Lidé z německé Lužice protestovali u ČEZ proti rozšiřování dolů

Lidé z německé Lužice ve středu protestovali u pražského sídla elektrárenské společnosti ČEZ proti případnému rozšiřování uhelných dolů, pokud česká firma koupí část švédského státního podniku Vattenfall. Podle zpravodaje ČTK se jich na místě sešlo zhruba 15. Zástupcům firmy předali více než 40.000 pohlednic od místních lidí, kteří žádají utlumení těžby. Obyvatelé německé Lužice, zástupci tamních občanských iniciativ a české pobočky organizace Greenpeace vybudovali před ČEZ obývací pokoj, aby ukázali, že se problém týká přímo jejich domovů. Měli transparenty s nápisy například "ČEZ, nech Lužici na pokoji", "Žádné další ničení lužických vesnic a měst" nebo "Nenecháme se prodat". Pohlednice, které předali, byly adresovány přímo generálnímu řediteli ČEZ Danielu Benešovi.

Brno postavilo v Minsku památník umučených Židů

Brno dalo v Minsku postavit za 170.000 korun památník, který připomíná tisíce brněnských Židů umučených za druhé světové války v nynějším běloruském hlavním městě. Památníkový komplex je na místě bývalého židovského hřbitova v ulici Suchaja 25, sdělila Zuzana Taušová z brněnského magistrátu. Brno se tak podle ní přidalo k dalším městům, která si na minském pamětním místě své umučené občany připomínají. Brněnští Židé zahynuli po deportaci do ghetta v Minsku. "Jiná města v Minsku připomínku utrpení svých Židů měla, Brno dosud chybělo. Když se kvůli tomu na vedení města obrátilo prakticky souběžně ministerstvo zahraničních věcí a Židovská obec Brno, neváhali jsme v rámci Roku smíření ani okamžik a vznik pamětní stély jsme samozřejmě podpořili," řekl náměstek primátora Matěj Hollan (Žít Brno), který se pondělního odhalení památníku v Minsku zúčastnil.

Letošní Cenu Pelikán získá veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová

Veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová se stane letošní laureátkou ceny Pelikán, kterou za zásluhy o politickou kulturu a občanský dialog každoročně uděluje dvouměsíčník Listy založený olomouckým rodákem Jiřím Pelikánem v roce 1971 v exilu v Římě. Plastiku pelikána převezme Šabatová v Olomouci ve čtvrtek, řekl ČTK Tomáš Tichák z redakce Listů. Půjde o 12. ocenění v pořadí, které v minulosti získaly také osobnosti z Polska, Maďarska, Slovenska i Německa. "Anna Šabatová cenu obdrží za dlouhodobou práci na poli obrany lidských práv počínaje angažmá v Chartě 77 a Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných a pokračuje po listopadu 1989 jak úctyhodnou prací ve vedení Českého helsinského výboru, tak nyní ve funkci veřejné ochránkyně práv," uvedl Tomáš Tichák. Společně s předáním prestižní ceny se uskuteční debata o otázce dnešního humanismu, na které vystoupí veřejná ochránkyně práv Slovenska Jana Dubovcová, komentátor Petr Uhl, signatářka Charty 77, publicistka Hana Holcnerová a politolog Lukáš Jelínek, uvedl Tomáš Tichák.

Česká mincovna razí pamětní medaile s tváří Waldemara Matušky

Česká mincovna v Jablonci nad Nisou razí pamětní medaile s tváří oblíbeného českého zpěváka Waldemara Matušky. Ražba je z nové série medailí Slavíci ve zlatě, věnované českým pěveckým legendám. Mincovna jí navázala na velmi úspěšnou ražbu k pětasedmdesátinám Karla Gotta z roku 2013. ČTK to sdělila mluvčí mincovny Jana Kratochvílová. Své medaile by v budoucnu měly mít také třeba Lucie Bílá nebo Matra Kubišová. Novou sérií chce vzdát Česká mincovna hold držitelům prestižních českých, respektive československých hudebních ocenění Zlatý slavík, později Český slavík. "Podmanivý hlas Waldemara Matušky je pro celý národ nezapomenutelný. S Karlem Gottem byli celoživotními kolegy, ale i pěveckými rivaly. V ostře sledované anketě spolu svedli nespočet soubojů. Proto jsme se rozhodli Matuškovi věnovat v naší sérii čestné místo po Gottově boku," uvedl marketingový manažer mincovny Lukáš Jokl.

Průzkum potvrdil, že část hradeb zámku Frýdlant postavili Švédové

Na zámku Frýdlant na Liberecku skončila oprava parkánové zdi, která se před dvěma lety v důsledku přívalových dešťů zřítila. Součástí prací za čtyři miliony korun byl i archeologický průzkum. Potvrdil, že část hradeb postavili Švédové za třicetileté války. ČTK to řekla kastelánka zámku Jana Pavlíková. Zámek Frýdlant patří k nejrozsáhlejším památkovým celkům v severních Čechách. První zmínka o něm je z počátku 11. století. Spojuje v sobě středověký hrad a renesanční zámek. První část parkánové zdi zřejmě vznikla v 15. nebo na začátku 16. století spolu se strážní věží a takzvanou Rytířskou stezkou. Druhá část je ze 17. století.

Festival nabídne aktuální produkci italské kinematografie

Současnou italskou kinematografii představí v Praze od 2. prosince putovní přehlídka 13. ročníku Středoevropského festivalu Mittel Cinema Fest 2015. Festival se koná v metropoli v kině Lucerna už potřetí a letos poprvé od 9. prosince také v Brně v kině Scala. Celkem bude promítnuto devět filmů. Akci zahájí 1. prosince koncert italských filmových melodií, informoval ředitel Italského kulturního institutu Giovanni Sciola. "Ve výběru jsme ve dvou případech zvolili komedii, témata dalších snímků odrážejí problémy současné italské společnosti. Mezi kritéria výběru patřilo stáří filmů, které nesmí být větší než dva roky," uvedl Giovanni Sciola. Filmy budou promítány v původním znění s českými titulky.

Turnovské muzeum vystaví betlémy ze sbírky manželů Scheybalových

Muzeum v Turnově připravuje výstavu betlémů ze sbírky manželů Jany a Josefa Václava Scheybalových. Jako ucelený soubor nebyla dosud sbírka nikdy prezentována. Její součástí jsou také unikátní betlémové archy z první poloviny 19. století. ČTK to řekla ředitelka muzea Vladimíra Jakouběová. "Sbírka není početná. Je ale zajímavá tím, co obsahuje," uvedla. Velká část výstavy, která začne ve čtvrtek, je věnována betlémům tištěným. V Kamenářském domě budou vystavené i jedny z nejstarších dosud známých betlémovým archů v Čechách. Jde o díla rytce Bohmanna z první poloviny 19. století. Na výstavě jsou i originální tištěné betlémy, které vytvořily v závěru 19. století přední čeští výtvarníci a malíři jako byli Mikoláš Aleš, Josef Lada nebo Vojtěch Kubašta. Kolekci tištěných betlémů doplňují malované na kartonu, vznikly v oblasti severovýchodních Čech. "Dohadujeme se o autorství, protože většina betlémů vychází z předloh betlémáře Ginzela, který působil v Liberci. Měl řadu kopistů, víceméně amatérských autorů, kteří se inspirovali jeho betlémy a snažili se malovat stejně," uvedla Jakouběová. Na výstavě jsou také betlémové figury malované temperou na papíře turnovským trafikantem Kosem, jeden skleněný betlém ze Železného Brodu, řezaný betlém zámečníka z Lomnice nad Popelkou Jaroslava Zajíce či dřevěné figury z betléma Josefa Junka. Výstava betlémů v turnovském muzeu potrvá do 6. ledna.

Jičínské muzeum vystaví dílo malířky Fischerové - Kvěchové

Muzeum a galerie v Jičíně ve čtvrtek zahájí výstavu děl malířky Marie Fischerové - Kvěchové, která ilustrovala například knihu Babička Boženy Němcové a mnoho klasických pohádek, například Šípkovou Růženku nebo Sněhurku a sedm trpaslíků. ČTK to sdělila Martina Pajerová z jičínského muzea. Muzeum vystaví na 150 ilustrací, které jsou ze sbírek rodiny autorky. "Vybrali jsme ilustrace s vánoční tematikou, zastoupené budou i ilustrace koled, říkadel a pohádkových knížek. Hodně zastoupené jsou také ilustrace s andílky," řekla kurátorka výstavy Jarmila Hakenová. Vystaven bude i autoportrét autorky či ukázky jejích betlémů.Výstava bude otevřená do 10. ledna.

Zdeněk Štybar se na přelomu roku chystá na čtyři cyklokrosové starty

Český cyklista Zdeněk Štybar se nakonec přeci jen také v nadcházející zimě zapojí do krosových závodů. Trojnásobný mistr světa v cyklokrosu se původně se svou silniční stájí Etixx-Quick Step dohodl na tom, že zimní závody v terénu vynechá, podle listu Het Nieuwsblad ale absolvuje na přelomu roku několik startů v Belgii. Vítěz šesté etapy na letošní Tour de France, jenž se silniční kariéře začal naplno věnovat v roce 2011, už prý listu potvrdil účast v závodech v Antverpách, Loenhoutu, Bale a Lovani.

Rudolf Lhotský se chystá na první Dakar

Motocyklový jezdec Rudolf Lhotský se v lednu poprvé v kariéře postaví na start Rallye Dakar a splní si tím sen. K tomu, aby se mu to podařilo, se ale musel stát dvakrát evropským šampionem v dálkových závodech cross-country Baja. Když se totiž před lety přihlásil do legendární rallye, organizátoři jeho přihlášku odmítli s vysvětlením, že mu chybí zkušenosti s podobnými typy závodů. "Hlásil jsem se před čtyřmi lety, ale oni si vybírají jezdce. Kdo nemá nic odjetého, nemá šanci se tam dostat, protože se hlásí 500 lidí a oni jich berou 200. A jen asi třicet nováčků. Řekli mi, že pokud se tam chci dostat, tak musím začít jezdit dálkové závody pod hlavičkou FIM (mezinárodní federace)," řekl Rudolf Lhotský ČTK na slavností prezentaci týmu Barth racing před dakarskou rallye.

Krátce o počasí v Česku:

Oblačno až zataženo, místy slabé sněžení. Teploty 0 až 4 stupně Celsia.