Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

China Eastern příští rok zřídí přímou linku z Prahy do Šanghaje

Čínská společnost China Eastern po jednání s českým premiérem Bohuslavem Sobotkou potvrdila, že příští rok zřídí přímou linku z Prahy do Šanghaje. "China Eastern je významný partner. Zkoumali jsme, jestli existuje přímé letecké spojení mezi Šanghají a některou ze 16 zemí střední a východní Evropy, které spolupracují ve formátu 16+1, a ukazuje se, že to bude první přímé letecké spojení mezi Šanghají a některou z těchto zemí. To nám dává určitý náskok," uvedl Sobotka.

Premiér v Šanghaji navštívil také vývojové centrum společnosti Huawei. Při té příležitosti bylo podepsáno memorandum o spolupráci mezi touto čínskou společností a Českým vysokým učením technickým v Praze a Vysokou školou báňskou - Technickou univerzitou Ostrava (VŠB). Premiér zamířil rovněž do šanghajského závodu automobilky Škoda Auto.

Kontroly na hranicích Saska a ČR potrvají nejméně do února

Kontroly německé policie na hranicích Saska s Českem potrvají nejméně do února. S odvoláním na informace spolkové policie to uvedl zpravodajský server MOPO24. Německo hraniční kontroly dočasně obnovilo v září kvůli vysokému počtu přicházejících běženců. Minulý týden je posílilo v reakci na teroristické útoky v Paříži. Permanentní kontroly už od září jsou na dálnici A17 z Ústí nad Labem do Drážďan asi pět kilometrů za česko-německou hranicí. Policisté tam svádějí vozidla na odstavné parkoviště, kde kontrolují cestující. Kvůli kontrolám vznikají v době dopravní špičky ve směru do Německa kolony, které se v některých dnech táhly až na českou stranu hranice.

Anonym večer vyklidil Hlavní nádraží, policie má podezřelého

Provoz na pražském Hlavním nádraží i pod ním ležící stanicí metra se v neděli večer na více než dvě hodiny zastavil kvůli anonymnímu telefonátu s výhrůžkou, že se tam nachází bomba. Policisté nádraží vyklidili, pyrotechnici mezitím zkontrolovali celou budovu. České dráhy musely v silném víkendovém provozu odklánět ostatní vlaky na jiná pražská nádraží, metro stanicí Hlavní nádraží na lince C jen projíždělo. Žádný výbušný systém policie nenašla. Podezřelého zadržela.

Pivovary Lobkowicz chtějí získat na čínském trhu další zákazníky

Společnost Pivovary Lobkowicz doufá, že v nejbližších dnech získá v Číně další zakázky a podaří se jí na tamním trhu expandovat. Podle generálního ředitele Zdeňka Radila nebyly začátky jednoduché, před více než měsícem se ale stala významným akcionářem firmy čínská skupina CEFC, což by mohlo pomoci. Společnost vyváží na čínský strh již osm let a zpočátku prý trvalo například celý rok a půl, než uzavřela prvotní kontrakt. CEFC je šestou největší privátní společností v Číně, v září firma oznámila masivní investice v České republice. Získala například 60 procent ve fotbalovém klubu Slavia Praha, podíl v letecké společnosti Travel Service a právě se společností Pivovary Lobkowicz se dohodla, že v ní spolu s partnery převezme téměř 80 procent.

Dopravní odbory kvůli nízkým mzdám vyhlásily stávkovou pohotovost

Dopravní odboráři vyhlásili stávkovou pohotovost kvůli nízkým platům řidičů autobusů. Pokud se podmínky šoférů řídících linkové autobusy nezlepší, jsou odbory ochotné přijít s ostřejší podobou protestu včetně stávky. Na tiskové konferenci to řekl předseda Odborového svazu dopravy (OSD) Luboš Pomajbík. Odbory poukázaly na to, krajské zakázky na provoz autobusových linek vyhrávají firmy, které cenu přepravy snižují na úkor mezd řidičů. "Řidič autobusu stráví na pracovišti i více než 300 hodin měsíčně při 72 až 82 korunách hrubého na hodinu," uvedl Pomajbík. Více peněz podle něj dostávají i brigádníci, když vykládají ovoce do regálů v supermarketu. Počet přesčasových hodin, které řidiči slouží mimo jiné i proto, že je šoférů na trhu nedostatek, může s sebou nést zvýšené riziko nehod, doplnil.

NKÚ: Dosažení úspor ve spotřebě energie v ČR se nemusí podařit

Dosažení úspor ve spotřebě energie v takové míře, v jaké se Česko zavázalo do roku 2020, se nemusí podařit. Varoval před tím Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Pokud chce země naplnit své cíle, ke kterým se na základě evropských směrnic zavázala, musí v příštích pěti letech každoročně o sto procent navýšit úspory z loňského roku. Úspory energií se Česká republika snaží dosahovat mimo jiné u vlastních budov využívaných vládními institucemi. V roce 2014 se sice cílové hodnoty úspor podařilo naplnit. NKÚ prověřil poskytování peněžních prostředků na podporu úspor energie. Kontroloři prověřili 25 projektů z pohledu pravidel přidělování dotací a nezjistili závažné nedostatky.

RegioJet přestane na Slovensku provozovat dálkové vlaky

Český soukromý dopravce RegioJet ukončí v prvním čtvrtletí příštího roku provoz svých dálkových vlaků mezi Bratislavou a Košicemi. Společnost tento krok odůvodnila údajně nekalou konkurencí slovenského státního dopravce ZSSK, proti které nezakročil tamní ministr dopravy Ján Počiatek. "Vlaky IC ZSSK nebyly nikdy v zisku, od začátku jezdí za podnákladové ceny, které ZSSK v den, kdy RegioJet oznámil své ceny, snížila na polovinu s cílem zničit nového konkurenta. Trpělivě jsme v zájmu našich zákazníků čekali, až se to politicky odpovědný ministr Počiatek rozhodne vyřešit.

Starostové středních Čech jsou proti způsobu rozdělování dotací

Před středočeským krajským úřadem v Praze se sešlo asi 50 lidí na demonstraci starostů proti údajně nespravedlivému rozdělování krajských dotací. Hejtmanství vedené ČSSD a KSČM podle nich přiděluje dotace podle politického klíče a některé malé obce nejsou schopny získat peníze ani na základní infrastrukturu. Vedení Středočeského kraje tvrdí, že hejtmanství dodržuje zákon a přidělování dotací je transparentní.

Podle návrhu Sdružení místních samospráv by se dotace měly přidělovat pouze menším obcím do 5000 obyvatel, které mají menší příjmy z rozpočtového určení daní. V závislosti na počtu obyvatel by pak měla být vytvořena pro každou obec její dotační obálka na delší, například čtyřleté období, a mělo by být umožněno obcím, aby si v rámci své obálky připravily projekty, které budou v souladu s dotačními programy. Nebudou pak podle starostů tisíce zbytečně připravených projektů a každý bude vědět předem, kolik dostane peněz a sám si mezi programy vybere.

CVVM: Češi se nejvíce hlásí k sociálnědemokratickým názorům

Češi se nejčastěji hlásí k sociálnědemokratickým politickým názorům. Celkem 34 procent dotázaných uvedlo, že s touto politickou orientací souhlasí nejvíc, případně na druhém místě. Liberální postoje jsou blízké 23 procentům obyvatel a ekologické 21 procentům lidí. Vyplývá to z říjnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Na dalších místech se umístily politické názory konzervativní, křesťanskodemokratický, socialistický, komunistický a nacionalistický. Odpověď "žádný" zvolilo jako první odpověď 11 procent lidí, jako druhou dokonce polovina dotázaných. Jedno procento lidí také uvedlo, že se hlásí k "jinému" politickému postoji.

Průzkum zjišťoval i postoje lidí k některým otázkám, které souvisí s politickou orientací. Většina lidí si například myslí, že stát má zaručit, aby ten, kdo chce pracovat, pracoval. Stát by se také podle lidí měl postarat o sociální zabezpečení občanů. Češi také výrazně tíhnou k maximalizaci svobod i k představě státu, který svobody a práva svých občanů hájí v případě jejich porušení. Průzkum se uskutečnil od 5. do 12. října a zúčastnilo se ho 1045 lidí.

LN: Nový majitel skladu české nafty v Německu nabízí spolupráci

Nový majitel zkrachovalé firmy Viktoriagruppe, v jejíchž skladech v bavorském Kraillingu uložilo Česko strategické zásoby nafty za 1,2 miliardy korun, nabízí státu spolupráci. Cílem je ochránit společné zájmy a zabránit škodám státu i akcionářů firmy. Píšou to Lidové noviny s tím, že vítězem arbitráže a jediným akcionářem Viktoriagruppe se před dvěma týdny stala firma Cioltit. Nový vlastník Viktoriagruppe tvrdí, že k rozprodávání majetku není důvod a insolvence iniciovaná předchozím majitelem byla zbytečná. Podle Cioltitu má Viktoriagruppe dost prostředků na to, aby závazky vůči věřitelům uhradila.

V národní potravinové sbírce se vybralo celkem 236 tun jídla

Do sobotní národní potravinové sbírky lidé a firmy darovali celkem 236 tun jídla. Je to o 64 tun víc než v minulém roce. V některých krajích byl výtěžek potravin proti loňsku dokonce trojnásobný. Konečné výsledky dnes ČTK sdělil Jakub Unger z pořádající platformy Byznys pro společnost. Národní potravinová sbírka se poprvé konala na podzim 2013, teď byl třetí ročník. Zapojilo se do něj 470 obchodů, kde mohli kupující pořídit potraviny pro potřebné a věnovat je. Vybrané jídlo putuje do potravinových bank. Potraviny z nich získají neziskové organizace, které je pak rozdělují potřebným.

Zástupci charity se na Ukrajině dostali s pomocí do válečné zóny

Až do válečné zóny na Ukrajině se podařilo dostat v těchto dnech s humanitární pomocí pracovníkům Arcidiecézní charity Olomouc (ACHO). Lidem z vesničky Čemarlyk v Doněcké oblasti, která leží přímo v bojové linii, dovezli hygienické i potravinové balíky. Zásoby pro jednu rodinu vystačí zhruba na měsíc. Potřební dostali touto cestou již několik set těchto balíků. V oblasti zůstává podle humanitárních pracovníků zhruba 600 lidí, kteří nemají možnost odejít jinam. Vjezd na jinak uzavřené bojové území byl pracovníkům ACHO i zástupcům charit z Ukrajiny a Německa umožněn v neprůstřelných vestách v humanitárním konvoji v doprovodu vojáků.

ACHO pomáhá na Ukrajině dlouhodobě. Podílela se tam na vybudování několika moštáren, každoročně organizuje projekt vánočních balíčků pro stovky dětí z dětských domovů a chudých rodin. V souvislosti s konfliktem v zemi pomohla ve čtyřech regionech vybudovat psychosociální centra. Do země poslala i kamiony naložené tunami teplého oblečení.

V Břeclavi-Poštorné zahájila provoz nová věznice

V břeclavské místní části Poštorná zahájila provoz nová věznice pro 200 odsouzených. Vznikla z policejního záchytného střediska pro běžence. Areál byl léta nevyužitý. Před časem jej ministerstvo vnitra převzalo od ministerstva spravedlnosti a oplocený komplex přeměnilo ve věznici. Byly nutné jen drobné technické úpravy. Věznice zaměstná 80 lidí, hlavně dozorců.

Kvůli antibiotikům v medu skončila dozorčí rada Včelpa

Předsednictvo republikového výboru Českého svazu včelařů odvolalo dozorčí radu společnosti Včelpo, kterou vlastní. Společnost dávala do oběhu med s obsahem antibiotik, která se v EU nesmí podávat zvířatům. V prosinci se na sjezdu svazu zvolí i nové předsednictvo firmy, informoval ČTK tajemník svazu Milan Petrů. Svaz nyní zjišťuje, jakým způsobem se do medu antibiotika dostala, respektive který dodavatel firmě med označený za český prodal. Nejspíš byl totiž v prodávaném medu přimíchaný dovozový med. Firma si proto začne uchovávat kontrolní vzorky od každého dodavatele a bude více kontrolovat své prodávané výrobky.

Masarykův onkologický ústav našel látku na odhalení nádoru mozku

Masarykův onkologický ústav (MOU) ve spolupráci s Ústavem jaderného výzkumu (ÚJV) Řež vyvinul nové radiofarmakum, které pomáhá k lepšímu odhalení nádorů mozku. Při injekční aplikaci látky do těla pacienta ji zachytí nádorové buňky, nádor se tak krátkodobě zvýrazní a lékaři ho mohou lehce rozpoznat při vyšetření. Díky tomu se zlepší diagnostika nádorů mozku a péče o tyto pacienty, řekl dnes novinářům náměstek pro vědu a výzkum Masarykova onkologického ústavu Marek Svoboda.

V České republice se každý rok objeví přes 800 pacientů s primárním zhoubným nádorem mozku, který v mozku přímo vznikl, a dalších více než 1000 pacientů, kterým lékaři zjistí mozkové metastázy z jiného nádorového onemocnění.

Správní rada VZP schválila peníze na péči pro příští rok

Správní rada Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) schválila zdravotně pojistný plán na rok 2016, řekl novinářům po jednání správní rady její předseda Jiří Běhounek. Na zdravotní péči dá největší pojišťovna s téměř šesti miliony klientů 152,8 miliardy korun, meziročně o čtyři procenta víc. Po období propadu bude už druhým rokem plnit rezervní fond. Lékařům a nemocnicím zaplatí podle dohod a úhradové vyhlášky, která počítá s růstem úhrad ve všech typech péče.

Duka odmítá kritiku, kterou sklidil za mši v Lánech

Kritiku desítek křesťanů, kterým se nelíbila páteční mše kardinála Dominika Duky sloužená v Lánech za představitele státu, považuje hlava české katolické církve za neoprávněnou. ČTK to řekl kardinálův tajemník Milan Badal. Bohoslužba byla jen součástí dlouho předem domluvené schůzky prezidenta Miloše Zemana a kardinála Duky. Schůzka se podle Badala týkala zejména dvouapůlleté snahy o dohodu v rámci majetkového vyrovnání státu a církve. "Je zřejmé, že schůzku na této úrovni nelze domluvit ze dne na den," oponuje Badal kritikům, kteří poukazují na to, že se schůzka i bohoslužba konala jen několik dní poté, co prezident promluvil 17. listopadu na shromáždění za přítomnosti představitelů Bloku proti islámu. Podle Badala nelze mši vnímat jako podporu Zemanovy politiky. Uvedl, že kardinál Duka se snaží o dobré sousedské vztahy se všemi.

V bývalém vojenském prostoru v Milovicích se mění vegetace

V části bývalého vojenského prostoru v Milovicích na Nymbursku, kde se od ledna pasou divocí koně, se po deseti měsících změnila vegetace. Divocí koně spásají agresivní trávy, čímž se zachovávají vzácné přírodní druhy, například byliny a hmyz. Pastvina se po deseti měsících změnila k nepoznání, roste tam množství léčivých rostlin, informoval ČTK ředitel společnosti Česká krajina Dalibor Dostál. Dovezení divokých koní z Anglie do Milovic je součástí projektu zaměřeného na záchranu ohrožených motýlů a mizejících stepních společenstev podpořeného Evropskou unií. Od října prostor spásají také pratuři. "Pastvina se stává jednou velkou lékárnou. Namísto hustých porostů agresivních travin se zde objevilo velké množství léčivek," uvedl Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd ČR.

Odsouzený počítačový pirát se dohodl na alternativním trestu

První odsouzený počítačový pirát v Česku, který dostal tříletou podmínku, způsobil sdílením softwaru výrobcům škodu 5,7 milionu korun. Tu však není schopen uhradit, a tak se s poškozenými mimosoudně dohodl na alternativním trestu. Musí dosáhnout 200.000 zhlédnutí videa se svým "pirátským" příběhem. Informovala o tom aliance softwarových firem BSA. V profesionálně natočeném klipu hraje přímo Jakub F. na základě jím odsouhlaseného scénáře. Klip realisticky popisuje jeho životní pirátský příběh. Podle poslední analýzy BSA se v Česku užívá nelegálně 34 procent počítačových programů a roční ztráta výrobců softwaru tak činí 3,6 miliardy korun.

V Praze se dnes uskuteční večer světových i českých muzikálů

Večer světových i českých muzikálů u příležitosti 25 let rozhlasového pořadu Muzikál expres se dnes uskuteční v Obecním domě v Praze. Společně se symfonickým orchestrem Českého rozhlasu zazpívají například Bára Basiková, Hana Fialová nebo Václav Noid Bárta. Zahrají také houslista Václav Hudeček a klavírista Jan Simon, dirigovat bude Libor Pešek. Návštěvníci koncertu se mohou těšit na melodie z muzikálů Jesus Christ Superstar, Evita, Fantom opery, Cats, Bídníci, Chicago, Moulin Rouge, Dracula, Hamlet, Johanka z Arku nebo Přízrak Londýna. Večerem návštěvníky provedou Lucie Výborná a Jan Pokorný.

Rozhlasový pořad Muzikál expres se věnuje divadelnímu i filmovému muzikálu v domácím i celosvětovém rozsahu. Vedle pohledu na historii a současnost muzikálového odvětví nabízí posluchačům i zábavu a mnoho autentických nahrávek.

Lední medvědice Cora ze Zoo Brno přivedla na svět potomka

Lední medvědice Cora z brněnské zoo přivedla o víkendu na svět mládě. Dosud odchovala nejprve dvojčata Billa a Toma a později Nanuka a Kometu. Další porod je podle odborníků velkým chovatelským úspěchem. Medvědice je se svým potomkem v porodním boxu, kde má naprostý klid. Chovatelé ji pozorují pomocí online kamery. ČTK to dnes řekla mluvčí zoo Monika Brindzáková. Odchov ledních medvědů v zajetí je mimořádně složitý.

Sport

Rychlobruslařka Karolína Erbanová obsadila na Světovém poháru v Salt Lake City dvanácté místo na 1000 metrů v čase 1:15,24. Česká reprezentantka zaostala o více než tři sekundy za nejrychlejší Brittany Boweovou z USA, jež vyhrála v novém světovém rekordu 1:12,18. Třiadvacetileté Erbanové se nepodařilo na její nejoblíbenější trati dostat do elitní desítky, což se jí povedlo před týdnem v Calgary, kde byla osmá.

Motocyklový jezdec Jan Veselý původně plánoval, že nadcházející Rallye Dakar bude sledovat jen v televizi. Telefonát od manažera týmu Moto Racing Group Ervína Krajčoviče však všechno změnil. Místo rekonvalescence po náročné operaci se posedmé v kariéře postaví na start legendární soutěže. Veselý věří, že se s podmínkami na náročné soutěži vyrovná. Libereckého rodáka trochu uklidňuje, že Dakar bude odstartován až na začátku ledna. Radost mu neudělali pořadatelé volbou tratě. Nepojede se v Peru a účastníky tak čeká méně dun a více technických pasáží na území Argentiny. "Malinko se toho bojím. Dakarská rallye se hodně změnila. Postupně se to od písečných etap, dun a pouště přesouvá do hor a k zimě. Už letos bylo písku minimálně a naopak bylo hodně zimy, deště a nízkých teplot. Já jsem teplomilný člověk a a priori jezdím na Dakar proto, že tam je teplo," pousmál se Veselý.

Počasí

Jasno až polojasno, ojediněle zataženo nízkou oblačností nebo i mrznoucí mlhy.Nejvyšší teploty 0 až +4 °C, v 1000 m na horách kolem -3 °C.