Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Jiří Dienstbier: Miloš Zeman pomáhá vytvářet podhoubí pro fašizaci Česka

Prezident Miloš Zeman pomáhá vytvářet podhoubí pro fašizaci české společnosti, je přesvědčen ministr pro legislativu a lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD). Některé výroky hlavy státu jsou xenofobní a islamofobní a vytvářejí ve společnosti strach, řekl ministr Dienstbier v rozhovoru pro ČTK. Úterním vystoupením na Albertově prý Zeman překročil veškeré meze, když podpořil "nenávistné skupiny ve společnosti". Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček v reakci uvedl, že Jiří Dienstbier opět dokázal, že pohrdá občany, jejich názory a oprávněnými obavami. "Já jsem si nikdy neuměl představit, že hlava tohoto státu bude podporovat extremistické pozice, bude takovýmto způsobem rozdělovat, rozeštvávat společnost a především strašit lidi," řekl Jiří Dienstbier k úterní akci, na níž Miloš Zeman vystoupil po boku členů Bloku proti islámu, který zastává k islámu a přijímání uprchlíků z muslimských zemí velmi negativní postoje. Miloš Zeman nedávno hovořil například o hrozbě zavádění islámského práva šaría v Česku nebo o tom, že si většina uprchlíků nezaslouží soucit. Jeho výroky v říjnu kritizoval mimo jiné vysoký komisař OSN pro lidská práva, který je označil za xenofobní.

Při demonstracích v Praze zadržela policie zhruba dvacítku lidí

Při úterních demonstracích v Praze v rámci akcí k 17. listopadu zadržela policie dvě desítky lidí. Důvodem byly výtržnosti a napadení policisty. Na webu policie to oznámil mluvčí pražských policistů Tomáš Hulan. U třicítky účastníků akce Bloku proti islámu našla policie nože, obušky a další zbraně. Zdravotníci kvůli potyčkám ošetřili několik lidí. V Praze se uskutečnilo několik demonstrací zaměřených na kritiku vlády kvůli migrační krizi nebo proti islámu a uprchlíkům a zároveň demonstrace kritiků prezidenta Miloše Zemana a akce na podporu migrantů. Během dne byl podle policie vesměs klid, který narušily jen jednotlivé potyčky.

Studenti svolávají na Albertov Skutečnou oslavu 17. listopadu

Skutečnou oslavu 17. listopadu uspořádají v neděli 22. listopadu studenti, kterým se nelíbí to, že na výročí listopadových událostí roku 1989 a 1939 nemohli přijít k pamětní desce na Albertově. ČTK to řekli organizátoři akce. Reagují na to, že v den oslav 17. listopadu ochranka studenty k pamětní desce nepustila kvůli tomu, že na Albertově o několik hodin později začínalo shromáždění příznivců prezidenta Miloše Zemana. Podle studentů je takový postup neospravedlnitelný. Akci nazvanou "Skutečná oslava 17. listopadu na Albertově" založili organizátoři zatím pouze na sociální síti Facebook. Od úterka se k ní virtuálně připojily skoro 4000 lidí. Organizátoři ve svém prohlášení na Facebooku připomínají, že 17. listopadu se vzpomíná na násilné potlačení poklidné studentské demonstrace a následnou perzekuci studentů nacisty v roce 1939 a události, které v roce 1989 vedly k sametové revoluci.

STEM: Téměř tři pětiny lidí nerozumí krokům vlády vůči migrantům

Pro téměř tři pětiny Čechů (58 procent) není politika české vlády vůči migrantům srozumitelná. S kroky vlády v tomto směru ale souhlasí 52 procent lidí. Ochotu osobně pomoci uprchlíkům vyjádřilo 28 procent obyvatel. Vyplývá to z výsledků zářijového průzkumu agentury STEM mezi 925 respondenty. Postoj veřejnosti lze podle STEM shrnout takto: "Politice naší vlády v tomto ohledu moc nerozumím, ale spíše s ní souhlasím. Kolem sebe slyším spíše kritiku vlády než její ocenění. U nás se lidé nemusí moc přetvařovat, a tak otevřeně říkám, že já sám bych uprchlíkům určitě nepomohl." Zhruba pětina populace politice vlády ohledně migrantů nerozuměla vůbec. Podle STEM je zajímavé, že se v tomto ohledu příliš neliší názory mladých a starých lidí a že ani mezi lidmi s vysokoškolským vzděláním srozumitelnost vládních kroků vůči uprchlíkům nedosahuje většiny. Politiku vlády vůči uprchlíkům považuje za správnou 12 procent lidí určitě a 40 procent spíše. Určitě není správná pro 17 procent lidí. Kroky kabinetu výrazně častěji schvalují lidé s vysokoškolským vzděláním, zatímco široká veřejnost se vyjadřuje spíše zdrženlivě.

Česko by mělo zvýšit zásoby jaderného paliva, shodli se odborníci

Česká republika by měla zvýšit zásoby paliva pro jaderné elektrárny, které bude skladovat na svém území. Shodli se na tom účastníci středeční konference o surovinové bezpečnosti. Dosud má Česko zásoby na jeden až 1,5 roku, schválená energetická koncepce počítá do budoucna s navýšením zásob až na čtyři roky. Navýšení zásob označil za jeden z úkolů pro společnost ČEZ také premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který se diskuse zúčastnil. Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš označil zvýšení zásob za nutnost. Poradce ministra průmyslu Pavel Šolc připomněl, Státní energetická koncepce počítá s navýšením zásob až na čtyři roky ve vazbě na navýšení podílu energie vyrobené z jaderných zdrojů. O kolik konkrétně plánuje zásoby rozšířit ČEZ, Daniel Beneš neupřesnil.

Plynovod ČR-Polsko a ropovod z Litvínova do SRN mezi projekty EU

Plynovod Stork II, který má propojit Česko s Polskem, či prodloužení ropovodu z Litvínova do rafinerie v německém Spergau se dostaly na aktualizovaný seznam evropských projektů společného zájmu. Seznam celkem 159 klíčových součástí budoucí evropské energetické infrastruktury Evropská komise zveřejnila společně s prvním hodnocením postupu prací na vznikající evropské energetické unii. K podobě seznamu projektů, které budou mít možnost získat evropskou podporu z finančního Nástroje pro propojení Evropy (CEF) a další výhody, se ještě mohou vyjádřit členské země EU i Evropský parlament. Seznam jako takový je úpravou prvotního širšího soupisu z podzimu 2013. Z něj se už nyní několik desítek bodů staví, do konce roku 2017 by mělo být dokončeno 62 projektů. Nyní je tedy na seznamu 108 záměrů v oblasti elektřiny, 77 projektů týkajících se zemního plynu, sedm projektů spojených s ropou a tři projekty inteligentních sítí. Česka se kromě Stork II a propojení Litvínova a Spergau týká také projekt na potrubí plynovodu mezi Břeclaví a Baumgartenem a Reinthalem v Rakousku. Uvnitř ČR je v evropském zájmu stavba vnitřních tras, rozvoden a trafostanic ve Vernéřově, Vítkově, Přešticích, Kočíně, Mírovce a Čebíně.

Největším problémem zdravotnictví je nedostatek personálu

Největším rizikem a problémem českého zdravotnictví je nedostatek kvalifikovaného personálu, shodl se ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) s odboráři. Slíbil jim, že bude usilovat o další peníze pro resort, a vyzval odbory, aby podpořily jeho snahy o další příliv peněz do zdravotnictví. Ministr je přesvědčen o tom, že zdravotnictví není černou dírou, jak tvrdí jeho kritici, a že má-li se zajistit kvalitní péče, musí ministerstvo dostat další peníze. Na středeční setkání odborářů z nemocnic z celé země přišel ministr podle svých slov proto, aby vyslechl reálná data z jednotlivých nemocnic. Odboráři mluvili o personální devastaci, letošní rok je podle nich dosud nejhorší ze všech. Výdělek zdravotníků by měl růst rychleji, aby české zdravotnictví bylo schopno konkurovat a sestry a lékaři neodcházeli do ciziny. Kvůli tomu bude nutné zvýšit odvody státu do zdravotního pojištění, na poradě odborářů z nemocnic to řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Podle něj není v Česku prostor na rušení nemocnic. Podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) se ale ve zdravotnictví plýtvá a je nutné ho restrukturalizovat.

Nemocnice i pacienty čeká velká změna v úhradách od pojišťoven

Nemocnice i pacienty v Česku čeká podle ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) nejzásadnější změna ve financování akutní nemocniční péče za posledních 15 let. Místo paušálů budou mít nemocnice od zdravotních pojišťoven platby za diagnózu DRG. Sjednotí se výše úhrad, toky peněz se zprůhlední, řekl dnes novinářům ministr. Péče bude podle něj dostupnější. Nemocnice už by neměly pacienty odmítat s odkazem na to, že jim ji pojišťovny nezaplatí. Nový systém by měl být naplno zaveden od roku 2018, vláda schválila, že přípravu uhradí z evropských peněz. Letošek byl prvním rokem příprav, jde o spravedlivé rozdělení 120 miliard korun, jež nemocnice ročně dostávají za péči od zdravotních pojišťoven. "Chceme, aby nemocnice dostaly spravedlivě zaplaceno za to, co vykonávají, a podmínkou toho je, aby se připravil úhradový systém, který bude odrážet reálné náklady většiny českých nemocnic," řekl mimistr Němeček před zahájením odborné konference, na níž po dva dny budou diskutovat o vývoji DRG zástupci nemocnic, zdravotních pojišťoven a krajů.

Na MEDEVAC by Česko mělo posílat 60 milionů korun ročně

Šedesát milionů korun ročně by měla od příštího roku dávat vláda na humanitární program MEDEVAC, kterým Česko pomáhá například uprchlíkům na Blízkém východě. Dosud byla částka každý rok jiná. Návrh ministerstva vnitra, o němž bude v pátek jednat kabinet, chce MEDEVAC rozšířit. Vláda se bude zabývat také koncepcí ministerstva pro asistenci uprchlíkům a státům pod silnými migračními tlaky. Ministerstvo vnitra navrhuje, aby se program MEDEVAC, s nímž má Česko zkušenost již od 90. let, stal stálým. Jako takový má "snižovat devastující dopady ozbrojených konfliktů, přírodních či lidmi způsobených katastrof na lidské zdraví a bude zvyšovat důstojnost těch, kteří jsou těmito událostmi zasaženi". Program, od něhož si vnitro slibuje mimo jiné zlepšování pověsti Česka v zahraničí, se bude uskutečňovat ve čtyřech základních podobách. Půjde o vysílání lékařských týmů do zahraničí, transport pacientů do Česka, školení zdravotnického personálu nebo zlepšování zdravotnické infrastruktury ve vybraných zemích.

Index AE: Tempo růstu českého exportu v únoru zpomalí

Tempo růstu českého exportu v únoru výrazně zpomalí. Předpovídá to aktuální Index Asociace exportérů (IAE), který pro únor klesl na 5,52 bodu z lednových 10,42 bodu. "Za poklesem stojí především propad německých průmyslových zakázek a celkové zpomalení poptávky na zahraničních trzích," sdělil ČTK místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk. Únorový index podle něj potvrzuje obavu asociace, že začátek příštího roku nebude znamenat jednoznačný růst českého vývozu. "Je třeba velmi bedlivě sledovat situaci u našeho západního souseda (Německa), který je pro náš export klíčový," uvedl Otto Daněk. Připomněl, že přední německé instituty zkraje října snížily odhad růstu německé ekonomiky v letošním roce na 1,8 procenta z původních 2,1 procenta.

MF: Daňové příjmy letos zatím stouply meziročně o 39 miliard Kč

Daňové příjmy státního rozpočtu včetně sociálního pojištění stouply do 16. listopadu meziročně o 38,8 miliardy na 855,9 miliardy korun. Na tiskové konferenci o tom informoval ministr financí Andrej Babiš (ANO). "Tyto výsledky jen potvrzují, co jsme říkali na počátku roku, že tu spotřební daň z tabáku vybereme a že bude větší výběr u daně z příjmu právnických osob," uvedl ministr. Ze spotřební daně rozpočet získal k 16. listopadu 126,4 miliardy korun, tedy meziročně o osm miliard více.

Finanční správa odhalila půlmiliardový podvod u DPH, peníze má

Finanční správa odhalila půlmiliardový daňový únik na dani z přidané hodnoty (DPH). Peníze se přitom podařilo zajistit ve prospěch státu. Zároveň v rámci letošní kontrolní akce zaměřené na transakce mezi členy nadnárodních skupin, tzv. převodní ceny, získala finanční správa od firem 170 milionů korun více na dani. Na tiskové konferenci o tom informoval generální ředitel Generálního finančního ředitelství Martin Janeček. O zahájení akce zaměřené na správnost nastavení převodních cen mezi personálně nebo majetkově spojenými firmami informovala Finanční správa v únoru letošního roku. Cílem akce je především zabránit možným daňovým únikům, kdy si spřízněné firmy ve vzájemných transakcích upravují ceny tak, aby zdanitelný zisk plynul do země s nižší mírou zdanění. Kontroly prováděl a bude provádět i příští rok Specializovaný finanční úřad. Ten se soustřeďuje na správu daní u firem s ročním obratem nad dvě miliardy korun, banky, pojišťovny a další finanční instituce.

Ministryně Šlechtová: ČR teď nechce kvůli migraci měnit čerpání z fondů

Až za několik měsíců budou mít ministerstva pro místní rozvoj (MMR) a vnitra vyhodnoceno, jak přesně je případně možné využívat peníze z evropských fondů na řešení problematiky migrace. V Bruselu to řekla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová. Podobná analýza podle ní zatím chybí i na celoevropské úrovni a Praha proto nyní nepokládá za nutné nějak revidovat dohodnutou podobu čerpání peněz z evropských fondů ve stávajícím víceletém finančním období. Evropské země nyní vzhledem k masivní migrační vlně diskutují o možnostech, jak zajistit dostatečné prostředky k jejímu zvládání. Projeví se to s velkou pravděpodobností také příští rok v debatě o možné revizi současného víceletého finančního rámce na léta 2014 až 2020. Především čistě plátcovské země podle ministryně Šlechtové upozorňují na potřebu například zajistit pro uprchlíky základní životní potřeby.

Ze Zbiroha vyjel do Makedonie konvoj s pomocí pro uprchlíky

Z Národní základny humanitární pomoci ve Zbirohu na Rokycansku odjel ve středu v poledne do Makedonie konvoj s pomocí v souvislosti s uprchlickou krizí. Tři nákladní soupravy, jeden vůz bez přívěsu a velitelské vozidlo vezou 10.020 přikrývek, 500 spacáků, 5000 pláštěnek, 4880 izotermických fólií a dvě elektrocentrály. Materiál celkem za dva miliony korun připravila ze svých zásob Správa státních hmotných rezerv, na místo jej vezou hasiči, řekla ČTK jejich mluvčí Nicole Zaoralová. Na místo určení do Skopje by měl konvoj dojet ve čtvrtek v noci, vykládat a oficiálně předávat náklad se bude v pátek. Makedonie leží na takzvané balkánské cestě, kterou využívají uprchlíci z Blízkého východu prchající přes Turecko a poté přes Řecko. Odtud míří na sever, ale musí překonat dvě země, které nejsou členy EU, tedy Makedonii a Srbsko. Poté pokračují do Maďarska nebo Slovinska, které na vnějších hranicích schengenského prostoru vybudovaly bariéry či ploty. Do Makedonie vstoupilo z Řecka ilegálně a bez registrace několik desítek tisíc migrantů.

O azyl v ČR v říjnu požádalo 130 cizinců, za celý rok tedy 1245

O azyl v Česku za letošních deset měsíců požádalo 1245 cizinců, tedy o 310 více než loni. V říjnu se počet žádostí o mezinárodní ochranu meziročně zvýšil jen mírně, a to o devět na 130 lidí, přičemž nejčastěji byla od občanů Ukrajiny a Sýrie. Ukrajinci vedou v počtu žádostí i z hlediska celého roku, následují žadatelé z Kuby, Sýrie a Vietnamu. Vyplývá to z aktuálních statistik odboru azylové a migrační politiky ministerstva vnitra, které byly zveřejněny na webu. Ukrajinci tvoří dlouhodobě největší část žadatelů o azyl. Od ledna do konce října podali 573 žádostí, z toho 46 v desátém měsíci. Druhou nejpočetnější skupinou byli v říjnu Syřané, o kterých se mluví v souvislosti se současnou migrační vlnou. O azyl v Česku požádalo v říjnu 38 z nich a pět jich azyl dostalo.

Francouz dostal za nelegální převoz zbraní 14 měsíců vězení

Krajský soud ve Zlíně uložil občanovi Francie 14 měsíců nepodmíněně za nelegální převoz zbraní ze Slovenska do Česka. Christophe Etienne Dubroeucq se proti rozsudku odvolal, nedávno jej ale potvrdil olomoucký vrchní soud. Muž byl navíc na pět let z ČR vyhoštěn. Jeho komplic Jeremy Pierre Andre Onoo vyvázl s jednoletou podmínkou s odkladem na tři roky a také byl na pět let vyhoštěn. Na případ upozornil server Lidovky.cz, informace o soudním řízení ČTK řekla mluvčí soudu Simona Tesařová. Muži byli odsouzeni za zahraniční obchod s vojenským materiálem bez povolení nebo licence a za nedovolené ozbrojování. Hrozilo jim až osm let vězení. O případu zlínská policie informovala takzvaný Národní kontaktní bod pro terorismus spadající pod Útvar pro odhalování organizovaného zločinu. Jeho mluvčí Pavel Hanták serveru řekl, že zadržení muži převáželi znehodnocené expanzní zbraně koupené na Slovensku. Mají být upraveny tak, aby z nich bylo možné střílet jen slepými náboji. Na Slovensku se ale prodávají i samopaly, jimiž lze po drobných úpravách opět zabíjet, uvedl server.

Z kvádru vznikne základní kámen 5. bloku dukovanské elektrárny

Z lesa poblíž dukovanské jaderné elektrárny dělníci s pomocí těžké techniky vyzvedli kamenný kvádr, který bude symbolickým základním kamenem pátého bloku elektrárny. Po opracování bude osazen v blízkosti kapličky u obce Lipňany v prostoru, kde by měl blok stát. Svěcení kamene a jeho předání vládě se uskuteční příští rok na jaře při setkání rodáků vesnic Skryje, Heřmanice a Lipňany zaniklých kvůli stavbě elektrárny. ČTK to řekl předseda sdružení Energetické Třebíčsko Vítězslav Jonáš. "Základní kámen usazený u elektrárny bude symbolem nové perspektivy regionu a také připomínkou rozhodnutí vlády o směřování české energetiky," uvedl. S výstavbou pátého bloku počítá Národní akční plán rozvoje jaderné energetiky v ČR, který vláda schválila v červnu. Podle sdružení ale chybí navazující kroky směřující ke stavbě, která má v tomto území podporu. Energetické Třebíčsko podle Vítězslava Jonáše hájí zájmy tří desítek firem a 128 obcí na udržení Dukovan v provozu i po roce 2035, kdy by podle dosavadních předpokladů měly být odstavovány nynější dukovanské reaktory.

Lékaři z IKEM operovali pacientce žaludek unikátní metodou

Lékaři z pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) operovali pacientku s poruchou vyprazdňování žaludku unikátní metodou endoskopické pyloromyotomie. Zákrok představil přednosta Kliniky hepatogastroenterologie IKEM Julius Špičák a lékař, který ženu operoval, Jan Martínek. Metodu použili jako 17. na světě a první ve střední a východní Evropě. Při operaci se lékaři dostali pomocí endoskopu až k žaludku, kde nařízli sval, a povolili tím svěrač žaludku. Pacientka Stanislava Výšková popsala svůj stav před operací jako "ochrnutý žaludek". "Nemohla jsem přijímat potravu v takovém množství, abych nehubla," vysvětlila. Musela být dokrmovaná sondou zavedenou skrze nos do tenkého střeva. Lékaři ji operovali 9. listopadu, zákrok trval 90 minut. Dnes se cítí dobře a jí, na co má chuť. Jako první jídlo po operaci si dala svíčkovou s knedlíky. Takzvanou gastroparézou neboli poruchou vyprazdňování žaludku trpí v nějaké formě v Česku asi čtyři až pět procent populace. Obvykle pacienti berou léky a musí upravit své stravování.

Nejstarší archiv vín v tuzemsku obsahuje 8000 lahví

Kolem 8000 lahví skrývá Znovín Znojmo ve svém archivní sklepě v Jaroslavicích na Znojemsku. Větší archiv v tuzemsku není. Nejstarší vína z roku 1945 už ale na prodej nejsou. Modrého portugalu z tohoto roku zbyly už jen čtyři lahve. Přitom se prodával za 100.000 korun, řekl ČTK ředitel Znovínu Pavel Vajčner. Ta nejstarší archivní vína vyjdou na desítky tisíc korun. Movití zájemci tak mohou ochutnat například Veltlínské zelené a Ryzlink vlašský z roku 1947, který vinaři považují za dosud nejlepší. Tehdejší hrozny měly výjimečnou cukernatost podobně jako ty letošní. "Horko bylo takové, že se neurodilo ani obilí a muselo se vozit z Ruska," uvedl Pavel Vajčner. Letošní ročník se podle něj také bude hodit k archivaci a slibuje jedny z nejlepších vín za posední desítky let. V Jaroslavicích se začala vína archivovat po druhé světové válce válce. Nejsou zde všechny ročníky. Předchůdci dnešních vinařů zkoušeli, co se dá archivovat a průběžně také některé ročníky vyřazovali. Jejich nástupci postupují obdobným systémem. Některá vína archivaci nevydrží. Po 15 až 20 letech už svou kvalitu ale nemění.

Festival animovaného filmu nabídne tuzemské animace z 60. let

Ucelený pohled na československou animovanou tvorbu 60. let minulého století, soutěž současného pohyblivého obrazu, filmové projekce, výstavy, koncerty i přednášky nabídne návštěvníkům letošní ročník Přehlídky animovaného filmu (PAF) v Olomouci. Čtyřdenní přehlídka animované tvorby bude zahájena ve čtvrtek 3. prosince a skončí v neděli 6. prosince. Ředitel festivalu Alexandr Jančík řekl, že letošní ročník PAF zahrnuje sedm desítek programových položek. Tvorbu v Olomouci představí bezmála stovka hostů z Česka a zahraničí. Hlavní sekce festivalu ponese název Divoká 60. a nabídne unikátní pohled na dílo kreslíře Jiřího Wintera Neprakty. Animované filmy legendárního Zdeňka Milera v Olomouci představí dlouholetá pracovnice Krátkého filmu Praha Edita Picková, která zároveň povede animační dílu pro děti.

V Národním muzeu se koná Den s Ústavem pro českou literaturu

Výstava s názvem Věda - národ - dějiny Den s... ve středu a ve čtvrtek v Nové budově Národního muzea seznámí s jednotlivými ústavy Akademie věd ČR. Zájemcům představí Ústav pro českou literaturu a Etnologický ústav. Během celodenních programů se návštěvníci například dozvědí, jak spojit poezii s dnešní výpočetní technikou nebo jak prakticky využít online slovník české literatury. Dále budou mít možnost zhlédnout dokumentární film zabývající se aktuální uprchlickou krizí v Evropě, prostřednictvím přednášky si připomenou známé postavičky československého komiksu 20. století a odpoledne jim zpestří také pásmo živých lidových písní a tanců z Čech a Moravy. Série přednášek mimo jiné odpoví na otázky, zda rozumí počítač poezii, kdo poprvé v české poezii 19. století použil rýmovou dvojici láska-páska nebo co mají společného opičák Fuk, mravenec Ferda a pes Punťa s hrdinným náčelníkem lupičů Lipsem Tullianem, Kruanem ze Žluté planety nebo Zeleným Raoulem.

O trumpetistu Marsalise je v Brně zájem, přidá druhý koncert

Americký trumpetista Wynton Marsalis v reakci na velký zájem publika přidá v Brně druhý koncert. Lístky na vystoupení, které se uskuteční 12. února vpodvečer v Sonocentru, zmizely z předprodejů během dvou týdnů. Druhý koncert se po dohodě s Marsalisovým managementem uskuteční tentýž den, tedy rovněž 12. února, a to od 21:00, oznámil umělecký ředitel brněnského JazzFestu Vilém Spilka. Marsalis do Brna přijede s proslulým big bandem Jazz at Lincoln Center Orchestra. Čtyřiapadesátiletý trumpetista má na kontě devět cen Grammy. "Wynton Marsalis je hudební chameleon a díky své prvotřídní technice slaví úspěchy nejen v jazzu, ale také v klasické hudbě. Jako jediný muzikant má ve své sbírce ceny Grammy jak za jazz, tak za klasickou hudbu," uvedl Vilém Spilka.

Čeští fotbalisté budou při losu ME ve třetím koši

Čeští fotbalisté budou při losování závěrečného turnaje mistrovství Evropy 12. prosince v Paříži až ve třetím ze čtyř výkonnostních košů. Postup Ukrajiny je odsunul na třinácté místo a ve skupině tak mohou narazit nejen na jednoho z favoritů z prvního koše, ale zároveň i na obávanou Itálii z druhého koše. Určitě se vyhnou svému dnešnímu přemožiteli Polsku. V prvním koši jsou vedle hostitelské Francie také Německo, Španělsko, Portugalsko, Anglie a Belgie a skupina, do níž bude přilosována Itálie, tak bude pravděpodobně nejtěžší ze všech. Ve druhém koši jsou také Chorvatsko, Rusko, Švýcarsko, Rakousko a Ukrajina. Příští rok ve Francii určitě nedojde na duel se Slovenskem, ani na odvetu za prohru s Polskem. Tyto týmy jsou spolu s Rumunskem, Maďarskem a Švédskem ve stejném koši jako český tým. Ve čtvrtém koši jsou "staří známí" z kvalifikace Turecko a Island, trojice zástupců ostrovního fotbalu Irsko, Severní Irsko a Wales a největší překvapení kvalifikace Albánie.

Fotbalistky Slavie se pokusí v mrazu postoupit do čtvrtfinále LM

Fotbalistky Slavie minulý týden zvítězily v úvodním osmifinále Ligy mistrů nad Permem 2:1 a ve čtvrtek je čeká odveta v Rusku. Pražanky mohou postupem do čtvrtfinále vylepšit své historické tažení soutěží, ale vedle soupeře, který v roce 2009 došel až do finále, se budou muset vyrovnat i s obrovským mrazem. V době utkání má na stadionu panovat teplota mínus sedmnáct stupňů. "Počasí hraje do karet soupeři, který je na to zvyklý. Teploty mají být pro nás opravdu extrémní, ale podmínky jsou stejné pro oba týmy a my věříme, že se nám tady podaří uspět," uvedla kapitánka Blanka Pěničková.

Česká účast na Rallye Dakar bude netradičně vysoká

Netradičně vysoký počet českých účastníků se představí na blížící se Rallye Dakar. V kategorii automobilů by se na legendární soutěži mělo představit šest českých posádek, ve zveřejněné startovní listině nechybí pět motocyklistů a šest pilotů kamionů. Velká změna je zejména v elitní kategorii automobilů, do které zasáhne český účastník seriálu mistrovství světa v rallye Martin Prokop, jenž bude členem továrního týmu Toyoty. Po letech se na Dakar vrací zkušený Miroslav Zapletal, který v roce 2009 obsadil celkově sedmé místo, což je historicky nejlepší český výsledek. V kategorii motocyklistů a kamionů nechybějí tradiční jména. Velké ambice mezi jednostopými stroji budou mít zejména v minulém ročníku dvacátý Ondřej Klymčiw a na jubilejní desátý Dakar se chystající David Pabiška. Hlavní českou postavou mezi řidiči kamionů je Aleš Loprais, jenž tentokrát pojede s Ivecem. Další Češi v čele s Martinem Kolomým nebo Tomášem Vrátným zůstali věrni tatrám. České zastoupení budou mít i posádky Kazacha Artura Ardavičuse a Alberta Llovery z Andorry. Na zahraniční spolupracovníky spoléhají ale i Miroslav Zapletal, v Austrálii žijící Peter Jerie nebo Aleš Loprais. Osmatřicátý ročník Rallye Dakar se uskuteční od 2. do 16. ledna v Argentině a Bolívii. Zapojí se do něj 354 závodních strojů, na jejichž posádky čeká více než 9000 km. Přibližně polovina z nich by měla být součástí měřených úseků.

Česko zasáhl silný vítr, na Sněžce o rychlosti 198 km/h

Česko ve středu zasáhl silný vítr. Na Sněžce dosáhl v nárazech rychlosti až 198 kilometrů za hodinu, tedy síly orkánu. V nižších polohách byla rychlost někdy i přes 80 kilometrů za hodinu, a to hlavně v Čechách. ČTK to řekli pracovníci Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Nejsilnější náraz větru, přes 208 kilometrů za hodinu, byl v Česku zaznamenán v roce 2007 na Labské boudě v Krkonoších. Rychlost 198 kilometrů v hodině byla na krkonošské Sněžce naměřena podle meteorologů stanicí na polské straně. Vítr o síle orkánu se objevil také v Krušných horách, kde bylo na hoře Fichtelberg na německé straně pohoří naměřeno 137 kilometrů za hodinu. Orkán je podle takzvané Beaufortovy stupnice síly větru schopen pohybovat těžkými předměty a ničit domy.

Krátce o počasí v Česku:

Zataženo, ojediněle přeháňky nebo déšť. Teploty 13 až 17 stupňů Celsia.