Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Sobotka: Přes Česko v minulosti projížděl terorista z Paříže

Jedna z osob, která je spojována s útoky v Paříži, podle premiéra Bohuslava Sobotky v minulosti projížděla dvakrát přes Česko. Stalo se tak před pěti a sedmi lety. Informaci o tom české bezpečnostní orgány předaly francouzské straně. Sobotka to řekl po jednání se zástupci bezpečnostních složek. Premiér dále uvedl, že bezpečnostní opatření v Česku přijatá po útocích v Paříži zůstávají na stejném stupni. Rozšířen ale bude po dohodě se Slovenskem monitoring česko-slovenské hranice. Policie a tajné služby již v noci na sobotu po útocích, které si v Paříži vyžádaly 129 obětí, přijala zvýšená bezpečnostní opatření. Týkají se například ostrahy některých budov nebo letiště.

Ministři varovali před provokacemi extremistů 17. listopadu

Během veřejných akcí 17. listopadu hrozí provokace extremistů, řekli po jednání o aktuálních bezpečnostních hrozbách premiér Bohuslav Sobotka a ministr vnitra Milan Chovanec (oba ČSSD). Sobotka uvedl, že obavy o průběh oslav souvisejí s napětím ve společnosti, které vyvolaly teroristické útoky v Paříži. Policie dnes informovala, že kvůli bezpečnostním rizikům vyšle do ulic českých měst více policistů, než bylo původně v plánu. Teroristický útok však v Česku podle policejního prezidia nehrozí. Podle členů vlády se 17. listopadu má především vzpomínat na oběti totality, den by se neměl zneužívat k šíření extremismu.

Babiš: Když se ihned neuzavře hranice EU, Schengen se rozpadne

Když nebude ihned uzavřena vnější schengenská hranice, rozpadne se schengenský prostor, bude ohrožena Evropská unie a lidé vezmou spravedlnost do vlastních rukou. Místopředseda vlády a předseda ANO Andrej Babiš to v souvislosti s pátečními teroristickými útoky ve Francii řekl ve videu, které umístil na svůj Twitter. Musí být podle něj dále navyšován rozpočet policie i armády.

Zaorálek: Pozemní operace Západu v minulosti posílily extremisty

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) v souvislosti s případnou pozemní operací proti takzvanému Islámskému státu varoval, že v minulosti podobné zásahy Západu vedly k posílení extremistů. Pokud se taková tragická zkušenost nemá opakovat, je nutná dohoda mocností i silných regionálních států. Zaorálek to uvedl na stránkách ministerstva zahraničí.

Lidé drželi minutu ticha před francouzskou ambasádou v Praze i na dalších místech Česka

Památku obětí pátečního teroristického útoku v Paříži uctilo před francouzským velvyslanectvím v Praze minutou ticha na 150 lidí. Byli mezi nimi také velvyslanci Řecka, Německa, Slovenska, Polska, Turecka nebo Kuby. Pietní shromáždění za oběti teroristů začalo v poledne minutou ticha. Přítomní pak společně zazpívali francouzskou hymnu. V kondolenční knize, která je na velvyslanectví k dispozici od neděle, bylo v poledne vepsáno víc než 200 vzkazů. Shromáždění před budovou velvyslanectví zahájil francouzský velvyslanec Jean-Pierre Asvazadourian. Po minutě ticha si příchozí zazpívali francouzskou hymnu Marseillaisu. Uctili tak památku přinejmenším 129 obětí pátečních teroristických útoků v Paříži, při kterých dalších 350 utrpělo zranění.

Minutu ticha v pravé poledne drželi lidé například také v Brně či na Univerzitě Pardubice. Některá města, mimo jiné Žďár nad Sázavou, Jihlava, Pardubice či Pelhřimov, vyjádřila solidaritu s Francií vyvěšením francouzské vlajky na radnicích.

CK: Češi po útocích zájezdy a letenky do Paříže hromadně neruší

Češi, kteří po pátečních útocích v Paříži stornovali či přerezervovali své letenky do francouzské metropole, se zatím počítají na desítky. Tuzemské cestovní kanceláře nabídku zájezdů do Paříže na nejbližší dobu omezí. Čedok v sobotu jeden letecký zájezd zrušil. Vyplývá to z ankety ČTK mezi prodejci zájezdů a letenek.

Česko ve středu pošle do Iráku miliony nábojů a granáty

Česko v nejbližších dnech pošle do Iráku vládě i Kurdům deset milionů nábojů do samopalů a 5000 granátů. Jde o druhou část daru, který před časem schválila česká vláda. ČTK to sdělil Vladimír Lukovský z tiskového oddělení ministerstva obrany. Česká armáda do Iráku posílá výzbroj ze starších zásob, u které se kvůli přezbrojování a modernizaci nepředpokládalo další využití, dodal Lukovský. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) minulý týden řekl, že by Česko v příštích několika měsících mohlo Kurdům bojujícím proti radikální organizaci Islámský stát poslat asi 6000 samopalů a náboje.

Hodnota bankovek a mincí v oběhu poprvé překonala 500 miliard Kč

Celková hodnota bankovek a mincí v oběhu překonala ke konci minulého týdne poprvé 500 miliard korun. Informovala o tom Česká národní banka. Celkový počet bankovek a mincí v oběhu překonal dvě miliardy kusů. Nejvíce je v oběhu dlouhodobě tisícikorun a korunových mincí. Ke konci loňského roku bylo v oběhu téměř 1,97 miliardy bankovek a mincí za téměř 468 miliard korun. "I přesto, že dochází k rozvoji bezhotovostního placení a zavádění nových způsobů bezhotovostních plateb, růst hodnoty peněz v oběhu nebyl zatím nijak zásadně ovlivněn. Roční výroba peněz neklesá, naopak stoupá v důsledku ekonomického oživení a větší potřeby peněz," uvedla ČNB.

Akademici v dopise žádají premiéra o zachování peněz pro VŠ

Představitelé akademické obce v otevřeném dopise, který dnes poskytli ČTK, žádají premiéra Bohuslava Sobotku a ministra financí Andreje Babiše (ANO) a místopředsedu vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) o zachování rozpočtu pro vysoké školy v letošní výši 21,5 miliardy korun. Vládní návrh počítá s jeho snížením o 1,3 miliardy. Ministerstvo školství se snaží hrozící propad zmírnit. Resort školství má už od ministerstva financí k dispozici dříve slibovanou půl miliardu korun. Ministryně Kateřina Valachová (ČSSD) dříve slíbila, že dalších 300 milionů pro VŠ najde ve svém rozpočtu.

Valenta: Téměř polovina antibiotik je užita k léčbě zbytečně

Téměř polovina antibiotik je podle hlavního hygienika ČR Vladimíra Valenty užita k léčbě zbytečně. Stoupá tím odolnost bakterií vůči antibiotikům, roste nemocnost, úmrtnost i náklady zdravotních pojišťoven, upozornil Valenta při příležitosti zahájeného Evropského antibiotického týdne. Spotřeba antibiotik narostla v Česku v ambulancích mezi lety 1989 až 2014 téměř o čtvrtinu. Země je nad polovinou evropského žebříčku spotřeby s tendencí propadat se níž. Valenta vyzval k uvážlivému užívání antibiotik, což je téma i letošního Evropského antibiotického dne připadajícího na 18. listopadu. Pacienti by měli být v kampani obeznámeni s riziky spojenými s nadbytečným užíváním antibiotik.

Průzkum: Změna režimu stála za to, míní dvě třetiny Čechů

Skoro dvě třetiny Čechů jsou nyní přesvědčeny o tom, že změna režimu v roce 1989 stála za to. Opačný názor má čtvrtina lidí, ukázal aktuální průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Poměry před revolucí považuje za lepší pětina respondentů, zatímco 38 procent občanů vnímá jako lepší polistopadové poměry a dalších 30 procent při porovnání obou režimů tvrdí, že "je to tak půl na půl". Nejvíce lidé oceňují nabytou svobodu, hlavně svobodu cestovat, pracovat a studovat v zahraničí. Nadpoloviční většina dotázaných vnímá jako lepší i životní úroveň a zdravotní péči. Naopak pracovní příležitosti, sociální jistoty a bezpečnost občanů vnímají respondenti jako oblasti, v nichž se situace oproti totalitnímu režimu zhoršila.

K poměrům před rokem 1989 dávali častěji přednost lidé starší 60 let. Názor, že nynější režim je lepší, sílí spolu s rostoucím stupněm dosaženého vzdělání a spokojenosti s politickou situací. "Z hlediska krajů ho pak častěji najdeme v Praze, v kraji Plzeňském a Královéhradeckém," konstatovali sociologové CVVM.

České úřady mohou odebrat ohrožené děti i z rodin cizinců

České úřady mohou odebrat děti i z rodin cizinců. Pokud se sociální pracovníci dozvědí o týrání, zanedbávání či zneužívání, musejí zasáhnout bez ohledu na občanství dětí. ČTK to řekla ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD). Kolik dětí z rodin cizinců úřady v posledních letech odebraly či kolik opuštěných chlapců a děvčat s jiným občanstvím se dostalo do náhradní české rodiny, statistika ale nesleduje. "Pokud se jedná o nezletilé děti, tak naše české úřady postupují podle toho, jak mají. Je úplně jedno, jestli ty děti jsou děti cizinců. Je jedno, jaké mají občanství. Podstatné je, že žijí teď v České republice a že se jim děje něco špatného. Nám je úplně jedno, jakého původu to dítě je, my musíme přistupovat ke všem stejně," uvedla Marksová. Pokud se podle ní "sociálka" dozví o ohrožení dětí, musí zasáhnout a "jde i do rodin cizinců". "Stává se to. Není to pro nás nic překvapivého," řekl ČTK šéf Fondu ohrožených dětí Jan Vaněk. Fond klokánky provozuje. Těmito dětskými azylovými domy podle Vaňka tak prošly třeba slovenské, vietnamské či bulharské děti. V některých případech děvčata a chlapci pobyli v zařízení jen pár dní, než se dostali k příbuzným.

Cestování ve vlacích zdarma na Slovensku zaujalo tisícovky Čechů

Možnost cestovat zdarma ve státem dotovaných vlacích na Slovensku zaujala tisícovky obyvatel Česka. Češi jsou zároveň nejpočetnější skupinou cizinců, kteří se do slovenského systému bezplatného cestování vlakem zaregistrovali. Vyplývá to z údajů, které ČTK poskytl státní železniční dopravce Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK). Bezplatnou přepravu dětí, studentů, seniorů či osob, které pobírají například invalidní nebo sirotčí důchod, zavedla levicová vláda premiéra Roberta Fica před rokem coby jedno z opatření ze sociálního balíčku na zvýšení životní úrovně obyvatel. Cestovat ve většině vlaků zdarma v zemi mohou nejen Slováci, ale i občané ostatních států EU, kteří patří do zmiňovaných kategorií cestujících. Podmínkou je registrace do systému ZSSK.

Michal Dočekal byl zvolen prezidentem Unie evropských divadel

Ředitel Činohry Národního divadla Michal Dočekal byl zvolen novým prezidentem Unie evropských divadel (UTE). Naváže na práci svého předchůdce Ilana Ronena, ředitele Izraelského národního divadla Habima. Funkční období prezidenta UTE je dvouleté a může být o jedno období prodlouženo. ČTK o tom informoval mluvčí ND Tomáš Staněk. Unie je společenstvím divadel, jehož úkolem je podílet se na rozvoji Evropské unie prostřednictvím kultury a divadla. UTE například propaguje inscenace a představení připravená v partnerské spolupráci. Každoročně organizuje i divadelní festival, na kterém bývá zastoupen různý počet členských divadel.

Historikové z celé Evropy přijedou do Brna diskutovat o Zikmundovi

Zatímco v obecném povědomí žije Zikmund Lucemburský jako spíše negativní postava, současní historici jej vidí jako silného a významného panovníka. Čtyři desítky odborníků z celé Evropy přijedou tento týden o Zikmundovi diskutovat do Brna. Setkání věnované také panovníkovu dvoru a kanceláři začíná ve středu na hradě Špilberk, potrvá čtyři dny, oznámilo novinářům Muzeum města Brna. Zikmund Lucemburský (1368 až 1437) byl synem Karla IV. Náležela mu koruna krále římského, uherského i českého. Dlouho stál v opozici proti husitskému hnutí, česká tradice mu připisuje podíl na smrti Jana Husa. "I když nabývá aury téměř záporné postavy, nejde o jeho přesnou charakteristiku. Byl to silný a významný vladař a právem se o něm hovoří jako o posledním císaři středověku. Jeho vliv se neomezoval pouze na České země, ale zasáhl i do evropských poměrů a dokonce i do poměrů uvnitř katolické církve," uvedl historik Muzea města Brna Ctibor Ostrý.

Sametovou revoluci připomene přehlídka v kině Lucerna

Stejně jako minulý rok připomene pražské kino Lucerna 17. listopadu výročí "sametové" revoluce celodenním maratonem filmových projekcí. Zástupce kina Andrej Štůla ČTK oznámil, že od časného odpoledne až do večerních hodin budou moci diváci zdarma navštívit a zhlédnout snímky, které reflektují událost listopadu 1989 či jeho hlavních protagonistů. "Dokumentární snímek režisérky Andrey Sedláčkové Život podle Václava Havla tuto přehlídku ve 13:00 hodin symbolicky odstartuje," uvedl. Po něm dostane prostor originální filmová výpověď o době před šestadvaceti lety nazvaná Z deníku Ivany A. režiséra Karla Strachoty, kterou vystřídá hodinový sestřih z různých vystoupení Václava Havla na tehdejším rozjitřeném Slovensku s názvem Verejné fórum. Vpodvečer dostane prostor strhující ohlédnutí režisérky Olgy Sommerové za dosavadním životem sportovní legendy Věry Čáslavské Věra 68. Od 18:45 hodin filmový maraton uzavře snímek s názvem Listopad natočený v česko-slovenské koprodukci. Vypráví příběh tří kamarádů, kteří žijí svůj studentský život v Praze koncem 80. let a souhra náhod je přivede k událostem na Národní třídě. Je dílem režisérů Garyho Griffina a Josefa Lustiga, který tak na plátno převedl scénář svého otce.

Před 55 roky byl zaveden státní znak socialistického Československa

Zákonem ze 17. listopadu 1960 získalo Československo nový státní znak, který navenek završil červencovou změnu názvu země na Československou socialistickou republiku. Tradiční dvouocasý český lev sice ve znaku zůstal, jinak ale dílo malíře a grafika Milana Hegara rezignovalo na dodržování heraldických pravidel. Namísto tradičního štítu byl lev umístěn na husitské pavéze a královskou korunu nahradila nad jeho hlavou pěticípá rudá hvězda. Slovensko pak úplně přišlo o svůj symbol, dvojramenný kříž na třech pahorcích, již od první republiky umístěný na prsou heraldického zvířete. Nahradil jej zcela nový znak, modré pohoří Kriváň, na němž hoří vatra symbolizující Slovenské národní povstání. Socialistický státní znak platil téměř 30 let, změnu přinesl až listopad 1989.

Na několika jihočeských stanicích padly teplotní rekordy

Na šesti jihočeských stanicích padly teplotní rekordy. V Husinci meteorologové naměřili 17,9 st., nejvíce v ČR. Teplotní rekordy hlásí i jiné stanice. Teploty jsou v současné době asi 10 st.C nad průměrem.

Sport

Házenkářky Mostu se dnes v odvetě utkají s Dinamem Volgograd o postup do osmifinále Poháru EHF. V neděli skončil první vzájemný duel mezi českými šampionkami a semifinalistkami Ligy mistryň z minulé sezony nerozhodně 31:31. Hrát se bude po předchozí dohodě klubů opět v Mostě a zápas začne v 18:00.

Počasí v úterý

Zataženo až oblačno s přeháňkami. Teploty 10 až 14 stupňů Celsia.