Denní souhrn zpráv

Sobotka:Junckerova slova o nezměněném přístupu k migraci zklamala

Česko musí pomáhat lidem v nouzi, ale musí zároveň myslet i na svou bezpečnost. V reakci na páteční teroristické útoky v Paříži, které si vyžádaly na 130 lidských životů, to řekl v České televizi premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Slova šéfa Evropské komise Jean-Clauda Junckera o nezměněném přístupu k migraci ho zklamala.

Juncker uvedl, že země EU by neměly začít odmítat uprchlíky v reakci na útoky v Paříži. Podle něj není potřeba, aby osmadvacítka nějak měnila svůj přístup k řešení migrační krize. Juncker také zdůraznil, že pachatelé atentátů nebyli uchazeči o azyl, ale zločinci.

Čeští diplomaté nevědí, že by mezi oběťmi útoků v Paříži byli Češi

Pachatelů pátečních teroristických útoků v srdci Paříže bylo osm a místní úřady se domnívají, že jsou nyní všichni po smrti. S odvoláním na informace francouzského ministerstva vnitra to dnes večer ČTK řekla česká velvyslankyně ve Francii Marie Chatardová. Čeští diplomaté zatím nevědí o tom, že by mezi 130 oběťmi útoků byl český občan.

Na ambasádě je kondolenční kniha, na památku obětí zněly zvony

Více než stovka vzkazů soustrasti i obav z terorismu v několika jazycích se dnes objevila v kondolenční knize, do níž mohou lidé na francouzském velvyslanectví v Praze i v pondělí a úterý vyjadřovat solidaritu s francouzským lidem. Také v neděli u velvyslanectví zapalovaly svíčky a pokládaly květiny desítky lidí, i když jich bylo méně než sobotu. Páteční tragédii v Paříži, při níž zemřelo nejméně 129 osob, připomněly zvony tuzemských kostelů, jež se rozezněly v pravé poledne.

Duka: Je třeba pomáhat potřebným, ale také chránit své nejbližší

Předseda České biskupské konference Dominik Duka si myslí, že Evropané "určitým způsobem" ztrácejí identitu a někdy si neuvědomují okolní nebezpečí. V souvislosti a událostmi, jako byl páteční teroristický útok v Paříži a již řadu měsíců trvající migrační vlna zejména z muslimských zemí, Duka ČTK řekl, že je třeba pomáhat potřebným, ale také chránit své nejbližší. "Nežijeme ve snadné době. Je zapotřebí mít druhé lidi rád, pomáhat těm, kteří si pomoc zasluhují, ale také nezapomenout na nebezpečí a na to, že musíme chránit i naše nejbližší," řekl Duka ve Vlčnově na Slovácku.

Náměstek Tlapa jednal v Damašku se syrským ministrem zahraničí

Náměstek české ministra zahraničí Martin Tlapa jednal v Damašku se šéfem syrské diplomacie Valídem Mualim. Informovala o tom syrská státní agentura SANA a ČTK to potvrdilo české ministerstvo zahraničí.

"Jako ČR se podílíme na budování rovnováhy v Sýrii, která by umožnila politické řešení a konec násilí a vyhánění obyvatel v Sýrii," řekla ČTK mluvčí českého ministerstva Irena Valentová. Dodala, že Tlapa jel do Damašku primárně na návštěvu českého zastupitelského úřadu. ČR má i nyní v Damašku funkční ambasádu na rozdíl od řady západních zemí, jejichž zájmy tam zastupuje.

Armáda na jaře spustí největší cvičení aktivních záloh v historii

V březnu a dubnu příštího roku se uskuteční největší cvičení aktivních záloh od jejich vzniku. "Záložáci" budou na Libavé na Olomoucku cvičit dlouhodobou ostrahu důležitých objektů nebo společné nasazení s policií. Na jednání sněmovního výboru pro obranu to řekl náčelník generálního štábu Josef Bečvář. "Protože chci prověřit připravenost pěších rot aktivních záloh v rámci operačního nasazení na území České republiky, rozhodl jsem o naplánování a provedení společného cvičení všech pěších rot aktivních záloh na jaře příštího roku," řekl Bečvář.

Hodnota nových veřejných zakázek ve stavebnictví klesla o třetinu

Hodnota nově vypsaných veřejných zakázek ve stavebnictví v ČR ke konci října meziročně klesla o 34,6 procenta, z toho v pozemním stavitelství o 49,7 procenta a u zakázek na inženýrské stavby o 28,4 procenta. Počet těchto zakázek se meziročně snížil celkově o 32,1 procenta. Vyplývá to z analýzy inženýrské a poradenské společnosti ÚRS. "Je to dáno především úbytkem nově vypisovaných zakázek spolufinancovaných z prostředků EU spojeného s přechodem na nové finanční období," uvedl ředitel pro inženýrskou činnost ÚRS Zdeněk Kunc.

Za prvních deset měsíců letošního roku získali stavaři od veřejné správy 5842 zakázek (tzv. zadané stavební zakázky) za 113,24 miliardy korun.

Respekt: Kontroly bezpečnosti Dukovan byly možná záměrně zanedbány

Kontroly bezpečnosti Jaderné elektrárny Dukovany byly možná záměrně zanedbány. V pondělním vydání časopisu Respekt to uvedla předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Dana Drábová. Chyby se našly ve snímcích potrubí, ale bezpečnost podle Drábové přímo neohrožují. Podle firmy ČEZ, která elektrárnu spravuje, šlo o pochybení jednotlivců. Drábová nevyloučila trestní oznámení.

V detenčním zařízení v Drahonicích je klid, hladovkářů prý ubývá

V detenčním zařízení v Drahonicích na Lounsku byl dnes dopoledne klid, počet migrantů odmítajících jídlo dál klesá. Na večeři jich v sobotu nepřišlo jen devět, dnešní oběd už vynechal jen jediný z běženců, což ale není nic výjimečného, řekla ČTK mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová, která tak hladovku v Drahonicích považuje za skončenou. Problémy nejsou podle ní hlášeny z žádného z detenčních zařízení v Česku.

V Praze vznikne první zubní ambulance pro bezdomovce

V Praze začne fungovat první zubní ordinace pro bezdomovce. Radní hlavního města na vznik a vybavení ambulance vyčlenili 564.000 korun. Dostane je nezisková organizace Naděje, která se o lidi bez domova stará. Vyplývá to z unesení rady. Na území hlavního města žije zhruba 4000 bezdomovců. Jejich počet by se podle magistrátních analýz do konce roku 2020 mohl až ztrojnásobit.

Pražskými ulicemi 17. listopadu popluje karnevalová loď bláznů

Pražskými ulicemi "propluje" v úterý 17. listopadu odpoledne loď bláznů. Průvod s karnevalovým plavidlem plným velkých loutek politiků se vypraví z Jungmannova náměstí na Kampu a odtud po Karlově mostě zpět. Celkem bude k vidění více než stovka masek. "Chceme, aby se 17. listopadu nekonaly jen demonstrace. Humornou formou upozorňujeme na to, co se ve společnosti děje. Ta satira, kterou my používáme, to kreativní vyjádření téma nijak neshazuje, ale umožňuje ho uchopit z jiné stránky. Zároveň přetavuje zlost a frustraci, kterou dlouhodobě zažíváme, v něco radostnějšího," řekla ČTK hlavní koordinátorka akce a předsedkyně sdružení FÓR_UM Olga Cieslarová.

Lear s Polívkou je novým návštěvnickým hitem brněnského divadla

Tragédie Král Lear v titulní roli s Boleslavem Polívkou je novým návštěvnickým magnetem Městského divadla Brno. Hra Williama Shakespeara v režii Stanislava Moši je na repertoáru od sobotního večera, všechny reprízy do konce roku jsou vyprodané, zjistila ČTK z rezervačního systému. Kvůli zájmu diváků se hraje na hudební scéně, která má vyšší kapacitu než sousední budova činohry.

Muzeum ve Svratce nabídne pohled na Vánoce v polovině 20. století

Tradiční vánoční výstava v Městském muzeu ve Svratce nabídne letos návštěvníkům pohled na Vánoce ve 40. a 50. letech minulého století. Kromě dokumentů a fotografií připomínajících uvedené období lidé uvidí také dobové předměty, které tehdy mohli najít pod vánočním stromečkem.

Sport

České tenistky vyhrály ve finále Fed Cupu nad Ruskem 3:2 a obhájily loňský triumf. V rozhodující čtyřhře dokonaly obrat z 1:2 na zápasy Karolína Plíšková s Barborou Strýcovou vítězstvím 4:6, 6:3 a 6:2 nad dvojicí Anastasia Pavljučenkovová, Jelena Vesninová. Češky získaly čtvrtý fedcupový titul za posledních pět let.

Rychlobruslařka Karolína Erbanová obsadila osmé místo v závodě Světového poháru v Calgary na trati 1000 metrů. V divizi B se den po vítězném vstupu do seriálu v závodě na tři kilometry představila Martina Sáblíková a vylepšila si osobní rekord na své doplňkové trati. Z vítězství se radovala Američanka Heather Richardsonová ve světovém rekordu.Sáblíková startovala tři hodiny před Erbanovou a potvrdila, že na začátku sezony je dobře připravená. Trojnásobná olympijská vítězka zajela čas 1:15,86.

Počasí v pondělí

Zataženo až oblačno. Teploty 10 až 14 stupňů Celsia.