Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Česko bude podle premiéra Sobotky trvat na zachování volného pohybu v EU

Česká republika bude trvat na zachování volného pohybu osob a stejných práv pro všechny občany Evropské unie, uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v reakci na britské návrhy reformy osmadvacítky. Podobně se vyjádřil i vicepremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Krok Británie uvítala ODS, podle níž jím Londýn zahájil debatu o zásadní reformě unie. Britský premiér David Cameron v projevu o požadavcích reforem unie, které jsou podmínkou pro setrvání Británie v EU před nadcházejícím referendem o členství, vyzval k omezení volného pohybu osob uvnitř Evropské unie a k omezení sociálních dávek pro občany EU přicházející do Británie. Česká republika chce, aby byla v EU dodržována zásada volného pohybu pracovních sil, řekl v reakci na Cameronovy požadavky v Bruselu Andrej Babiš.

Jan Hamáček: ČR je připravena na díl odpovědnosti v uprchlické krizi

Česko je připraveno nést svůj díl odpovědnosti za řešení uprchlické krize v Evropské unii. Očekává však, že své závazky splní i ostatní členské země, posílí se ochrana vnějších hranic osmadvacítky a začnou fungovat registrační centra v Řecku a v Itálii. ČTK to řekl předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček, který na Berlínském fóru o zahraniční politice diskutoval o problematice s německým ministrem zahraničí Frankem-Walterem Steinmeierem a s Jeanem Asselbornem, šéfem diplomacie Lucemburska, které nyní EU předsedá. Jan Hamáček zopakoval, že Česko mělo jiný názor než většina zemí EU v otázce rozdělení 120.000 běženců mezi členské státy, které nakonec schválili unijní ministři vnitra. Praha však podle něj bude většinové rozhodnutí ministrů respektovat.

V Praze začalo dvoudenní Čínské investiční fórum 2015

V Praze začalo dvoudenní Čínské investiční fórum 2015 (CIF), jehož hlavním cílem je rozvoj ekonomické a investiční spolupráce. Přítomno je na 500 politiků a obchodníků z Číny a přes 200 hostů ze zemí střední a východní Evropy. V rámci jednání by mohly být oznámeny další čínské investice do tuzemských podniků. Na jaře příštího roku by mohlo být zavedeno nové letecké spojení mezi Prahou a Šanghají, uvedl na fóru premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Linka připravovaná za spolupráce s čínským leteckým přepravcem China Eeastern by tak měla rozšířit spojení s Čínou. V září byl zahájen provoz přímého leteckého spojení mezi Prahou a Pekingem, který provozuje čínská Hainan Airlines. Dále premiér uvedl, že během své návštěvy Číny ke konci listopadu projedná s čínskými nejvyššími představiteli smlouvu o strategickém partnerství. Ta bude podle něj podepsána v Praze příští rok při příležitosti návštěvy čínského prezidenta. ČR by se podle premiéra Sobotky mohla stát základnou pro vstup čínských finančních institucí na středoevropský trh.

Pavel Bělobrádek: ČR chce s Čínou spolupracovat v aplikovaném výzkumu

Česko má zájem o spolupráci s Čínou v oblasti aplikovaného výzkumu a vývoji nových technologií. Řekl to vicepremiér pro výzkum Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) na Čínském investičním fóru. Česko může podle něj nabídnout světovou výzkumnou úroveň v konkrétních oborech a zázemí velkých výzkumných infrastruktur. Za nutnou podmínku pro další rozvoj úspěšné spolupráce ale označil ochranu a využívání autorských a dalších ochranných práv. Zdůraznil, že Česku jde o férovou ochranu skutečných originálních výsledků, ne o "patentový fundamentalismus". Spolupráce obou států by neměla zůstat podle vicepremiéra jen na bilaterální úrovni. "Uvítáme silnější kooperaci v evropských programech, která je stále nedoceněná," poznamenal. Za strategickou výhodu ČR považuje příslušnost k Evropské unii, která je nejen největším světovým trhem, ale také výzkumnou supervelmocí.

Miroslav Singer: Banky v ČR již nyní splňují požadavky EU platné od 2018

Tuzemský bankovní sektor již v současnosti splňuje požadavky EU na stabilitu finančních institucí, které budou platné od roku 2018. Na Čínském investičním fóru to řekl guvernér České národní banky Miroslav Singer. Směrnice a nařízení EU nově upravují například oblast regulatorního kapitálu, kapitálových rezerv a krizového řízení. Nařízení rovněž nově upravuje strukturu, objem a kvalitu kapitálu, který budou finanční instituce EU povinny držet. Kapitálová přiměřenost českých bank je podle něj kolem 18 procent. Požadované regulatorní minimum je nyní osm procent. Guvernér Singer dále uvedl, že tuzemské banky jsou konzervativní, stabilní, ziskové a odolné vůči šokům. "Domácí sektor je plně integrován do EU a jeho výsledky jsou až nepoměrně výrazným příspěvkem do stability svých mateřských skupin," uvedl guvernér.

Miloš Zeman jmenoval 31 nových soudců a soudkyň

Prezident Miloš Zeman na Pražském hradě jmenoval 31 nových soudců a soudkyň. Celkem 21 žen a deset mužů zamíří hlavně na okresní soudy v působnosti krajských soudů v Brně, Ostravě a Ústí nad Labem. Jednoho nového kolegy se dočkají soudci Nejvyššího správního soudu. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (za ANO) při nominaci zohlednil dlouhodobou přetíženost některých soudů. Prezident novým soudcům popřál, aby přispěli ke zrychlení práce soudů a k odstraňování nedodělků. Zopakoval, že neduhem českého soudnictví je nepřiměřená délka řízení, hlavně u ekonomických kauz.

ČSSD a Trojkoalice: pražská koalice je již definitivně mrtvá

Koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL a STAN) v Praze definitivně skončila. Zástupci ČSSD po úterním jednání s koaličními partnery uvedli, že ztratili důvěru k Trojkoalici, příčinou je hlasování jejích zastupitelů na jednání zastupitelstva minulý týden. "Hlasovali proti všem dohodám. Jedná se o regulérní rozvod," řekl lídr ČSSD Miloslav Ludvík. Konec koalice potvrdil i lídr Trojkoalice Petr Štěpánek (SZ). Koaliční krizi odstartovalo říjnové jednání zastupitelstva, kdy byli odvoláni čtyři radní, a to i hlasy koalice.

Premiér Sobotka: Koalice v Praze působila dojmem chromé kachny

Koalice na pražském magistrátu působila podle premiéra a předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky už delší dobu dojmem chromé kachny. Napsal to ČTK v reakci na definitivní rozpad koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice. Nyní je podle něj třeba začít jednat s čistým stolem. Na tahu je teď hnutí ANO, míní premiér. Sociální demokracie je podle svého šéfa připravena s ANO komunikovat a hledat řešení. To ale musí být dostatečně stabilní.

Policie podle ÚS při vyhoštění muže jednala ponižujícím způsobem

Policie chybovala při pokusu o vyhoštění Kamerunce, rozhodl Ústavní soud. Policisté se jej snažili dostat násilím do letadla. Dopustili se při tom zakázaného ponižujícího zacházení. Použili slzotvorný plyn i pouta, na letišti muže údajně převáželi s pomocí vozíku na zavazadla. S trestním oznámením na postup policie muž neuspěl, proto se obrátil na Ústavní soud. Podle jeho nálezu jsou cizinci povinni podrobit se rozhodnutí o vyhoštění a policie má právo vykonat rozhodnutí i proti jejich vůli. "Musí se tak ale dít způsobem, který plně respektuje důstojnost a práva vyhošťovaných lidí. Cizinec se nestává předmětem, který je nutné přepravit z místa A do místa B," uvedla soudkyně zpravodajka Kateřina Šimáčková.

Agentura pro začleňování otevře pobočky v Ostravě, Ústí a Praze

Vládní agentura pro sociální začleňování se chystá od ledna otevřít svá centra ve třech regionech. Pobočky by měly fungovat v Ostravě, Ústí nad Labem a v Praze. Na konferenci o činnosti agentury to řekl její ředitel Radek Jiránek. Do sociálního začleňování v Česku by mohlo v příštích letech plynout kolem deseti miliard korun z EU. Rozdělit si je má sedm desítek měst a obcí. Agentura bude jejich projekty koordinovat. Vládní agentura začala fungovat v březnu 2008. Je jedním z odborů úřadu vlády. Spadá pod ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD). Spolupracuje s městy a obcemi, v nichž jsou ghetta. Poradci agentury mají přispět k navázání kontaktů mezi radnicí, policií, školami či neziskovými organizacemi, které se pak společně snaží situaci zlepšit.

Pozemkový úřad nevydal Německému řádu 1300 ha polí na Olomoucku

Pozemkový úřad nevydal Německému řádu bezmála 1300 hektarů zemědělské půdy na Olomoucku. Na pozemky, o které požádala Česká province Řádu bratří domu Panny Marie v Jeruzalémě, se nevztahuje zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi, řekla ČTK mluvčí Státního pozemkového úřadu Monika Machtová. Německý řád se o nevydané pozemky bude se státem soudit. Zamítavé stanovisko pozemkového úřadu s týká 136 pozemků v okolí Bouzova, Dlouhé Loučky, Křivé, Veveří, Karlova a Paseky, o jejichž vydání Česká provincie Řádu bratří domu Panny Marie v Jeruzalémě před časem požádala. "Důvodem pro nevydání je skutečnost, že nemovitosti, kterých se týkají předmětná rozhodnutí, se nestaly předmětem majetkové křivdy definované zákonem o majetkovém vyrovnání," uvedla Monika Machtová. Pracovníci krajského pozemkového úřadu v Olomouci podle ní zjistili, že Řád německých rytířů jako právní předchůdce České provincie Řádu bratří domu Panny Marie v Jeruzalémě nepodal žádost o navrácení majetku zabaveného německou okupační správou po 29. září 1938. Navracení takto zabaveného majetku řešil zákon z roku 1946. Česká provincie Řádu bratří domu Panny Marie v Jeruzalémě jako právní nástupce Řádu německých rytířů se proto podle Moniky Machtové k datu 25. února 1948, které je nyní rozhodné pro vydání nemovitostí církvím, nestala vlastníkem pozemků na Olomoucku.

Neslyšícím pomůže slovník technických termínů ve znakovém jazyce

Nový slovník odborných termínů pro neslyšící vznikl na Vysokém učení technickém v Brně. Studenti v něm najdou znaky pro akumulátor, amplitudu, anodu a tři stovky dalších pojmů. Najít pro ně vyjádření v českém znakovém jazyce nebylo dosud jednoduché, informovala ČTK mluvčí brněnské techniky Radana Kolčavová. Mnohé pojmy se musely opisovat prstovou abecedou. http://slovnikczj.vutbr.cz/ Slovník vytvořily pracovnice poradenského centra Přes bloky, které pomáhá handicapovaným studentům. Vznikal asi čtyři měsíce. Pro některé termíny existovalo více různých vyjádření, a tak bylo nutné znak ustálit. Pro velkou část odborných výrazů ale musely vzniknout znaky zcela nové. "Na fakultě strojního inženýrství studují neslyšící, kteří se setkávají s velkým množstvím odborné terminologie. Mezi neslyšícími je ale málo vysokoškoláků, kteří absolvovali technickou školu, tudíž i mezi uživateli znakového jazyka tato terminologie chyběla," uvedla Naďa Botková z poradenského centra. Nový slovník ale nezůstane jen u tří set výrazů. Rektor brněnské techniky Petr Štěpánek předpokládá jeho další rozšiřování.

Oprava kutnohorské kostnice odhalila původní gotické klenby

Oprava kutnohorské kostnice, která je jednou z nejnavštěvovanějších památek středních Čech, přinesla objevy, s nimiž odborníci nepočítali. Při rekonstrukci terasy dělníci odhalili původní gotické křížové klenby. Překvapením byly i zbytky gotického a barokního odvodnění, řekl hlavní projektant Vít Mlázovský. Náročná rekonstrukce, kterou sedlecká farnost financuje z peněz vybraných na vstupném, začala loni a trvat má až deset let. Náklady se odhadují na 55 milionů korun, po celou dobu oprav je památka přístupná návštěvníkům. Stavebníci zatím v rámci první etapy, jež má stát kolem osmi milionů korun, opravili krov a střechu někdejší hřbitovní kaple ze 14. století a nyní zajišťují jižní terasu. Předpokládali, že po odkrytí novodobé vrstvy najdou pod terasou klenby zpevněné ve 20. století betonem. Ukázalo se však, že zásypy kleneb pocházejí z barokní přestavby a samotné klenby jsou gotické. "Našli jsme vlastně autentickou situaci, kterou naposledy viděl Santini," řekl Vít Mlázovský s poukazem na proslulého architekta Jana Blažeje Santiniho (1677 až 1723), který je podepsán pod někdejší obnovou památky.

V Praze začala výstava diamantů za čtvrt miliardy korun

V pražské Široké ulici začala výstava diamantů a šperků za čtvrt miliardy korun. Nejdražší z exponátů, 11karátový diamant, má hodnotu 32,5 milionu korun a velikost knoflíčku od saka. Jeho cena je přibližně stejná jako 30 kilogramů zlata. Na tiskové konferenci to uvedli zástupci organizátora výstavy, společnosti Diamonds International Corporation (DIC). Lákadlem letošní výstavy, která potrvá do 20. listopadu, je také korunka vítězky Miss Universe. Ta má hodnotu zhruba 7,2 milionu korun. Obsahuje diamanty o celkové váze větší než deset karátů, či skoro 200 safírů o celkové váze 30 karátů. Korunka byla vyrobená v Česku, pracovalo se na ní 3000 hodin. Design korunky je stylizovaný do panoramatu mrakodrapů na americkém Manhattanu.

Jablonecké muzeum skla chce návštěvníky okouzlit perličkami

Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou chce návštěvníky okouzlit perličkami. Nová výstava představuje velkou část sbírky francouzského sběratele Bertranda Frieda. Ukazuje, že skleněné perličky nemusejí najít uplatnění jen na šatech nebo ve špercích, ale šikovné ruce z nich umí vytvořit kytice kouzelných květů, vějíř nebo třeba náprstek. Výstava Okouzlení perličkami začíná ve čtvrtek. Před rokem muzeum vystavovalo tisíc perličkových kabelek a kvůli velkému zájmu ji muselo i prodloužit. "Tato výstava není věnována výšivkám, je věnována nejrůznějším kuriozitám, které jsou z perliček vyrobené všemi různými technologiemi. Kromě výšivek a kabelek se tu najde spousta dalších předmětů jako boty, obrázky, servírovací kroužky, také třeba obal na pero," řekla při instalaci výstavy ČTK ředitelka muzea Milada Valečková. Drobné skleněné perličky lákaly šikovné ruce po staletí, perly z různých materiálů jsou oblíbené v celém světě, v některých oblastech už od starověku. K rozmachu domácího zpracování perliček výrazně přispěly v polovině 19. století ženské časopisy a magazíny, které otiskovaly předlohy a návody na výrobu rozmanitých předmětů a dekorací. Měly také vliv na šíření nových technik zpracování a jejich zdokonalování. Z perliček vznikala i originální díla, jež ukazovala zručnost autorky.

Výstava Tam a zpátky představí díla s tématem času a současnosti

Díla s tématem času představí výstava Tam a zpátky, která se uskuteční v galerii UM v Praze. Umělecké objekty z oblasti současného designu, architektury a urbanismu se podle kurátorky Lady Hubatové-Vackové snaží zodpovědět otázku, co znamená být "současným". Výstava potrvá od 11. listopadu do 5. ledna. "Kritériem výběru byla tematizace času, respektive různé roviny časů současnosti," uvedla Lada Hubatová-Vacková. Vztah k času se prý u jednotlivých děl mění - od návratu k tradici po vizionářské experimenty, které čas předbíhají a naznačují možnou budoucí perspektivu. Vystavena budou díla Zuzany Kubíčkové, Zuzany Ševčíkové, Elišky Kuchtové, Vojtěcha Říhy, Jana Čtvrtníka, Ondřeje Michálka a Jana Vybírala.

Letošní Dny Bohuslava Martinů budou ve znamení jubileí

Letošní 21. ročník festivalu Dny Bohuslava Martinů konaného na různých místech Prahy bude ve znamení jubileí tuzemských hudebníků. Připomínka 125 let od narození Bohuslava Martinů nabídne 22. listopadu první ze tří prologů. Zahajovací koncert Dětského pěveckého sboru Českého rozhlasu se uskuteční 1. prosince v Sále Martinů Lichtenštejnského paláce. Festival zakončí 20. prosince v Rudolfinu komorní sbor Martinů Voices a PKF - Prague Philharmonia, informoval dramaturg festivalu Václav Riedlbauch. V programu festivalu, který se orientuje na díla Bohuslava Martinů a dalších českých skladatelů, se letos objeví Symfonický orchestr Českého rozhlasu, Symfonický orchestr hl.m. Prahy FOK, Pražský filharmonická sbor, Český filharmonický sbor, Český spolek pro komorní hudbu při České filharmonii, Jihočeská filharmonie, Rozhlasový Big Band Gustava Broma a další.

Tenistkám u prvního tréninku asistovala plná tribuna dětí

Aplaus po tenisových úderech i po kopech při nohejbálku na závěr tréninku slyšely české tenistky při úterním prvním seznamování s kurtem v pražské O2 areně před víkendovým finále Fed Cupu. Ještě před domácím týmem si zahrály Rusky, ale stále ještě bez Marie Šarapovové. V momentě, kdy Petra Kvitová rozehrála první údery svého hodinového tréninku s Denisou Allertovou, se na jednu z tribun nahrnuly děti z vybraných pražských škol. Ty pak sledovaly rozehrání dvojnásobné wimbledonské vítězky Petry Kvitové na dvorci, na kterém už Češky loni a v roce 2012 ve finále v O2 areně získaly trofej. "Teď už se mi fedcupový duch dostává do hlavy a čím víc se to bude blížit, tím to bude silnější," řekla Petra Kvitová, která dokáže ve finále ze sebe dostat to nejlepší.

Krátce o počasí v Česku:

Oblačno až zataženo, místy slabý déšť. Teploty 15 až 19 stupňů Celsia.