Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Horníci by měli chodit do důchodu o pět let dřív než ostatní

Horníci z hlubinných dolů by měli chodit do důchodu o pět let dřív než ostatní pracovníci. Pro návrh se vyslovila vláda, která o předloze ministerstva práce a sociálních věcí jednala už popáté. Nová pravidla by měla platit od října příštího roku. Horníci podle nich půjdou do řádného důchodu asi v 58 letech. Celkové výdaje na opatření, které musí schválit Parlament, spočítalo ministerstvo práce na 11,6 miliardy korun do roku 2055. "Jsem rád, že vláda schválila předčasné důchody pro horníky z hlubinných dolů. Ti lidé si to zaslouží!," napsal na Twitteru premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). "Práce horníků patří k nejnáročnějším profesím a tito lidé se často potýkají se zdravotními následky. Jde o výrazné solidární opatření," doplnil později v prohlášení.

Předseda Sdružení hornických odborů OKD Jaromír Pytlík ČTK řekl, že rozhodnutí vlády je logické. Muži mají nyní do penze odcházet v necelých 63 letech. Důchodová hranice se každoročně odsouvá o dva měsíce. Podle návrhu by horníci teď tedy chodili do řádného důchodu v necelých 58 letech a do předčasné penze, která je možná až tři roky před termínem, by mohli nastupovat ani ne v 55 letech. Hlubinné doly jsou v ČR v současnosti provozovány zejména v Moravskoslezském kraji, a to v režii společnosti OKD. Hlubinným způsobem se dále těží i uran, a to v Rožné na Žďársku, tamní důl provozuje státní podnik Diamo. Hlubinné dobývání se pak v malé míře používá i v severních Čechách, kde společnost Severní energetická získala povolení k těžbě hnědého uhlí v bočních svazích lomu ČSA. Těžba tam začala letos v létě a měla by trvat asi pět let.

Nezaměstnanost v Česku klesla v říjnu na 5,9 procenta

Nezaměstnanost v České republice klesla v říjnu na 5,9 procenta ze zářijových šesti procent. Lidí bez práce bylo 430.432, což je nejméně od února 2009. Oznámil to Úřad práce ČR. Meziročně je pokles nezaměstnanosti výraznější, loni v říjnu činila 7,1 procenta a bez práce bylo o 89.206 lidí více. "V nadcházejících měsících by mohla nezaměstnanost stagnovat nebo, s postupným utlumováním sezónních prací a ukončováním pracovních poměrů na dobu určitou, mírně vzrůst. V meziročním srovnání by měla zůstat na nízkých hodnotách," uvedla generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková.

Z celkového počtu nezaměstnaných bylo v říjnu 413.314 lidí, kteří byli schopni okamžitě nastoupit do práce. Volných pracovních míst meziměsíčně mírně ubylo, zaměstnavatelé jich nabízeli 107.324. Na jedno volné pracovní místo tak nyní připadají čtyři uchazeči. Nejvíce lidí, víc než 15, se uchází o jedno místo na Ústecku. Následují okresy Bruntál, Karviná a Most. Zaměstnavatelé měli v říjnu největší zájem například o pomocné pracovníky ve výrobě, montážní dělníky, kováře a nástrojáře, řidiče nákladních automobilů, autobusů a tramvají, pracovníky v oblasti ochrany a ostrahy či obsluhu pojízdných zařízení. Přednost dávali kvalifikovaným specialistům s praxí.

Mezi jednotlivými kraji mají nejnižší míru nezaměstnanosti Plzeňský kraj, Jihočeský kraj a Praha, a to shodně 4,3 procenta. Nejhůře je na tom Ústecký kraj, kde podíl nezaměstnaných na konci října činil 8,9 procenta. Nezaměstnaní nad 50 let, kteří tvořili 30,6 procenta z celkového počtu uchazečů. V mezinárodním srovnání se Česká republika podle Úřadu práce drží dlouhodobě pod evropským průměrem nezaměstnanosti, který je 9,1 procenta. Podle posledních sezónně očištěných údajů evropského statistického úřadu za září mělo Česko míru nezaměstnanosti 4,8 procenta, druhou nejnižší po Německu.

Na 500 Ukrajinců získá povolení k práci rychleji, rozhodla vláda

Vláda souhlasí s návrhem na získání 500 technických specialistů z Ukrajiny pro české podniky. Nabídne jim rychlejší cestu k pracovnímu povolení. Jde o pilotní projekt, pokud se osvědčí, nabídne Česko zjednodušení vízového postupu i dalším profesím. "V první fázi půjde především o velmi kvalifikované pracovníky, kterých se v České republice nedostává. Obsadí ale pouze ty pozice, které budou více než 30 dní v nabídce na trhu práce a nebude o ně zájem," uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Doplnil, že vláda současně vyhodnotí další požadavky zaměstnavatelů, tak aby naplnila jejich poptávku po pracovnících, protože kvalifikovaná pracovní síla je základním předpokladem pro konkurenceschopnost zaměstnavatelů. Ministryně práce a sociálních věci Michaela Marksová (ČSSD) zároveň zpracuje analýzu volných pracovních míst a struktury nezaměstnaných, kteří jsou evidováni Úřadem práce. Projekt by se případně mohl rozšířit do dalších zemí, například Uzbekistánu a Mongolska, kde zájem o české pracovní karty také převyšuje možnosti konzulátů. Svaz průmyslu a dopravy postup vlády vítá, ocenil by nicméně, kdyby se zjednodušení vydávání pracovních povolení rozšířilo i na středně a nízkokvalifikované zaměstnance. Odbory naopak s novým systémem nesouhlasí. Podle nich už nyní mohou zahraniční experti získat zaměstnanecké karty. O novém systému chtějí odbory jednat se zástupci vlády a zaměstnavatelů na příští tripartitě.

Meziroční inflace v říjnu zpomalila na 0,2 pct

Růst spotřebitelských cen v říjnu zpomalil, meziroční inflace činila 0,2 procenta a byla tak o 0,2 procentního bodu nižší než v září. Podepsal se na tom zejména menší růst cen alkoholu a další zlevnění pohonných hmot a potravin. Analytici přitom očekávali stagnaci. V meziměsíčním srovnání zůstaly spotřebitelské ceny na úrovni září. "Data z české ekonomiky ukazují již řadu měsíců obdobný příběh. Jakkoliv české ekonomice nehrozí deflace v ekonomickém významu tohoto pojmu, tak nízká úroveň inflace i její výhled hovoří proti tomu, aby ČNB uspěchala svůj odchod ze stávajícího režimu měnové politiky," uvedl hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč. "Hlavní viníci nízké inflace jsou stále stejní. Potraviny a ropa," uvedl analytik Home Credit Michal Kozub. Při pohledu na inflaci v Evropě je podle něj jasné, že český výsledek je vlastně ještě dobrý.

OECD zlepšila odhad letošního růstu ekonomiky ČR na 4,3 procenta

Česká republika zrychlí v letošním roce růst na 4,3 procenta, a bude se jí tak ekonomicky dařit lépe, než se dosud předpokládalo. Ve svém pololetním výhledu to podle agentury Reuters uvedla Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Ještě v červnu předpovídala Česku pro letošek růst o 3,1 procenta. Pro příští rok ale OECD svůj odhad pro ČR zhoršila. Růst hrubého domácího produktu (HDP) podle nové prognózy zpomalí na 2,3 procenta. Ještě v červnu předpokládala zmírnění na 2,5 procenta. V roce 2017 poroste ekonomika ČR tempem 2,4 procenta.

Českou ekonomiku letos táhla vzhůru domácí poptávka a podpora v podobě veřejných investic financovaných z programů Evropské unie. V příštích dvou letech budou ke slušnému růst přispívat podpůrné finanční podmínky, růst mezd a firemních zisků a také zlepšující se poptávka ze zahraničí, předpovídá OECD.

Singer: Konec intervencí muže nastat na přelomu 2016 a 2017

Konec režimu devizových intervencí může přijít na přelomu roků 2016 a 2017. V blogu na internetových stránkách České národní banky to dnes uvedl guvernér ČNB Miroslav Singer. Pravděpodobnost, že by ČNB ukončila režim intervencí v létě nebo na začátku podzimu příštího roku, je podle Singera mizivá. Dodal, že základní úroková sazby se z technické nuly začne zvyšovat v roce 2017.

Ministr Babiš chce rozšířit seznam osob, které chrání policie

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) chce vládě navrhnout, aby rozšířila seznam osob, které má policie chránit. Podle něj by tam měl spadat i ministr financí. Pokud se seznam rozšíří, tak přijme policejní ochranu, o kterou požádal minulý týden. Babiš to řekl novinářům po jednání s policejním prezidentem Tomášem Tuhým a šéfem ochranné služby Jiřím Komorousem. Podle Babiše by měl být ministr financí chráněn policií jako jiní ústavní činitelé. Pod ministra totiž spadá celní správa, hazard, vybírání daní, daňové podvody a další případy, které prý mohou šéfa resortu dostat do problémů. "Myslím si, že ministr v tomhle směru je v pozici potenciálně ohrožené osoby. Myslím si, že je potřeba to řešit systémově," řekl novinářům Babiš.

Babiš požádal o přidělení ochranky minulý týden, kdy vyjádřil přesvědčení, že by měl mít na ochranku automaticky nárok. Zmínil případy ohrožení, mezi které patřilo to, že albánská mafie chtěla přepadnout jeho dům nebo dopis s jedem, který mu byl v minulosti odeslán. Ministr Babiš si zatím ponechá svojí soukromou ochranou službu.

Politikům by měly vzrůst od ledna platy asi o sedm procent

Politikům by měly vzrůst od ledna platy zhruba o sedm procent. Například základní měsíční odměna poslance a senátora se zvýší podle výpočtu ČTK o 4300 korun na 65.700 korun hrubého. Prezident by měl brát od příštího roku 218.900 korun a ministři 125.300 korun měsíčně. Plat se jim zvýší o 14.300 a o 8200 korun. Stoupnou taky náhrady. Růst platů ústavních činitelů je dán zvýšením průměrného platu v nepodnikatelské sféře i příslušným zákonem, který zákonodárci schválili už loni.

Politikům se zvednou platy víc než pracovníkům ve veřejném sektoru. Zaměstnanci veřejného sektoru, třeba policisté, hasiči, knihovníci a pracovníci v sociálních službách, si přilepšili z rozhodnutí vlády od listopadu o tři procenta. Stejný růst platí pro zaměstnance státních úřadů. Tarify učitelů stouply od nynějšího měsíce o 3,3 procenta a zdravotníci dostanou přidáno od ledna pět procent.

ČR a Slovensko letos nepočítají s přebíráním migrantů z EU

Česká republika ani Slovensko nepočítají s tím, že by v letošním roce přijaly uprchlíky v rámci jejich přerozdělování mezi členskými státy EU. Při příchodu na mimořádné jednání ministrů vnitra unie k otázkám migrace to uvedli zástupci obou zemí, tedy Milan Chovanec a Robert Kaliňák. Ministři upozornili, že zatím v Řecku vůbec nezačal fungovat systém takzvaných hotspotů, tedy registrace a identifikace přicházejících migrantů. Návrh závěrů připravených pro dnešní schůzku ale uvádí, že země by měly své kapacity pro přijetí prvních uprchlíků oznámit už za týden, tedy 16. listopadu. Zdůrazněna v nich je také nutnost posílit vznik hotspotů tak, aby jejich systém pracoval do konce tohoto měsíce.

Česko už podle svého ministra vnitra oznámilo, že v příštím roce by mohlo přijmout asi 35 procent - podle Chovance přibližně 900 lidí - z celkového počtu migrantů, které by mělo za dva roky v rámci systému kvót převzít. Česko by mělo do roku 2017 přijmout a rozhodnout o žádosti o azyl celkem 2691 Syřanů, Iráčanů a Eritrejců. "Ale bude to záviset na tom, zda se podaří systém hotspotů rozběhnout, zda to bude fungovat," upozornil Chovanec a připomněl, že Česko může případně z bezpečnostních důvodů také konkrétní osoby odmítnout.

Česko a Německo budou mít pracovní skupinu k migraci

Česko a Německo vytvoří pracovní skupinu, která se bude zabývat migrací. V jejím čele stane bývalý premiér Vladimír Špidla, řekl ČTK ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (oba ČSSD). Potvrdil tak informace Lidových novin, podle nichž má skupina pomoci překlenout "propast", která mezi oběma zeměmi kvůli migrační krizi je. K současné migrační vlně má Berlín výrazně jiný přístup než Praha, což se projevilo například i při hlasování o kvótách na přerozdělování uprchlíků, které Německo prosazovalo i přes odpor Česka. Vzájemný nesoulad v této otázce podle některých diplomatů značně poznamenal vztahy s nejdůležitějším sousedem Česka. Zaorálek ČTK řekl, že to byla Praha, kdo projevil zájem o podrobnější konzultace týkající se migrace i dalších kroků, které Německo plánuje. Nestačí podle něj situaci jen sledovat, ale je nutné vědět, kam pohyb na evropské scéně spěje.

Na Lesbu jsou už čeští dobrovolníci, mají za sebou akci na moři

Na řecký ostrov Lesbos se začínají sjíždět čeští dobrovolníci, aby pomáhali uprchlíkům, kteří připlouvají na člunech z nedalekého Turecka. První dvě Češky dorazily na místo o víkendu a mají již za sebou záchrannou akci, kterou podnikly v rámci mezinárodního týmu vídeňské organizace SOS Konvoi. ČTK to řekla koordinátorka Petra Quirke z iniciativy Pomáháme lidem na útěku. Jsou předvojem větší skupiny dobrovolníků z takzvaného Czech Teamu. Ta přiletí na ostrov o víkendu. Chce zde založit českou základnu, v rámci níž by zde dobrovolníci působili a pravidelně se střídali.

Čluny s uprchlíky připlouvají podle dobrovolnice Markéty Řehákové v průběhu celého dne i přes noc. "Náš tým při své cestě kolem pobřeží narazil na skupinu, která potřebovala pomoct, protože se kvůli silnému proudu nedokázala dostat k pobřeží. Na lodi bylo okolo 30 až 40 lidí, kteří začínali panikařit," popsala v telefonickém rozhovoru pro ČTK Řeháková, která situaci s mezinárodním týmem monitorovala na moři. Řeháková je studentkou žurnalistiky z Masarykovy univerzity v Brně. Se svou kamarádkou se vydala na Lesbos v rámci studijní cesty.

EGAP uzavřel dohodu s čínskou pojišťovnou SINOSURE

Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP) podepsala dohodu o vzájemném zajištění s čínskou SINOSURE. Jde o partnerskou exportní úvěrovou pojišťovnu, která byla založena v roce 2001 a patří k největším na světě. Tato dohoda umožňuje zapojit české exportéry do konsorcií při zakázkách ve třetích zemích. „Tato dohoda otevírá obrovské možnosti, Číňané mají navíc o tuto spolupráci velký zájem i v souvislosti se svými současnými investicemi v České republice. A jak se zdá, po Čínském investičním fóru, které bude příští týden v Praze, podobných investic ještě přibude,“ doplnil k nové spolupráci generální ředitel EGAP Jan Procházka. Jak dodal, v době, kdy české firmy nemají tolik možností získat velké zakázky, je cestou prosadit se do konsorcií firem, prosadit se i jako subdodavatelé.

GfK: Propad kupní síly Čechů se letos zastavil

Kupní síla Čechů letos dosáhla 53,6 procenta evropského průměru, což představuje 26. místo na žebříčku evropských zemí. Je to prakticky stejně jako loni. V ČR tak kupní síla na obyvatele činí v průměru 7313 eur (200.000 Kč). Lépe jsou na tom Slováci i Estonci. Vyplývá to ze studie společnosti GfK. V předchozích letech česká kupní síla klesala, i kvůli intervencím ČNB. V čele žebříčku je s velkým náskokem Lichtenštejnsko, druhé je Švýcarsko a třetí Norsko. V Lichtenštejnsku letos dosahuje kupní síla na obyvatele 64.900 eur (1,75 mil. Kč). Dvacet šest států z žebříčku nedosahuje ani evropského průměru. Na čtyři nejlidnatější země, tedy Německo, Velká Británie, Francie a Itálie, připadá celkem 40 procent evropské populace a téměř 60 procent kupní síly na starém kontinentě.

Čínští turisté v ČR v létě poprvé utratili víc než Rusové

Čínští turisté v Česku v letošním 3. čtvrtletí poprvé utratili více než Rusové. Od července do září připadlo na čínské návštěvníky 33 procent celkové částky, kterou turisté ze států mimo EU v ČR v obchodech nechali. Podíl Rusů klesl meziročně z 31 procent na 16 procent. Vyplývá to z údajů společnosti Global Blue, která turistům ze zemí mimo EU zprostředkovává vracení DPH. Průměrná výše nákupu stoupla meziročně u čínských turistů z 15.935 Kč na 19.404 korun. V případě ruských návštěvníků se zvýšila z 6836 Kč na 7172 korun. "Průměrný nákup turisty z Hongkongu se meziročně zdvojnásobil na 28.000 Kč, což je nejvyšší průměrná útrata turistů ze zemí mimo EU," uvedl jednatel společnosti Global Blue Jiří Macas.

ČSA má novou kolektivní smlouvu, platí do konce příštího roku

ČSA má novou kolektivní smlouvu, která platí do konce příštího roku. Vedení ji podepsalo se všemi pěti odborovými organizacemi. Kolektivní vyjednávání v ČSA trvalo od loňského podzimu. V únoru, po vypršení platnosti staré kolektivní smlouvy, prosadilo vedení společnosti razantní snížení platů provozních zaměstnanců. "Nové kolektivní smlouvy byly podepsány se mzdovým řádem, který byl odborovým organizacím prezentován v červnu letošního roku," uvedl mluvčí Daniel Šabík. Po ročních sporech přistoupili na návrh koaliční smlouvy i letušky a stevardi ČSA. V kolektivní smlouvě s jejich odborovou organizací (OOPL) se upravila pravidla pro plánování služeb, uvedl Šabík.

Podle informací místopředsedkyně OOPL Terezy Löffelmanové z minulého týdne bude podle nové dohody letošní snížení platů letušek kompenzováno jejich částečným zvýšením. Základní mzda se tak zvýší téměř o 4000 korun proti dosavadnímu stavu. Hlavní změnou v dohodě s posádkami letadel je podle ní bod, který letuškám zaručí minimálně 55 odlétaných a tedy i zaplacených letových hodin a zároveň i zvýšení taxy za odpracovanou letovou hodinu. Plat běžných letušek by se tak podle odborů měl zvýšit o více než 13 procent a v případě vedoucích kabin o více než desetinu. Kromě toho obsahuje kolektivní smlouva dohodu o transparentnějším systému propouštění, kdy by měl zaměstnavatel více zohledňovat zájemce o dobrovolný odchod dohodou.

Do ČR přijelo od ledna do září rekordních 21 milionů cizinců

Do Česka přijelo za tři čtvrtletí letošního roku rekordních 21,1 milionu zahraničních návštěvníků, meziročně o 8,3 procenta více. Většinu z turistů tvořili jednodenní návštěvníci (10,9 miliónu), 6,7 milionu hostů se ubytovalo v hotelech, penzionech a kempech a 1,6 milionu cizinců se ubytovalo jinde. Dalších 1,9 milionu zahraničních návštěvníků využilo ČR jako tranzitní zemi. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) a agentury CzechTourism.

Hostů ze zahraničí, kteří se v ČR ubytovali, přijelo meziročně o 527.000 více. Celkové průměrné výdaje zahraničních turistů stouply o 18 procent na 3500 korun za den. Většina (64 procent) zahraničních turistů, kteří přijeli do ČR, se ubytovala v Praze. Od ledna do září se počet ubytovaných návštěvníků z Německa zvýšil o 15,7 procenta. Z Číny přijelo o 40,1 procenta více hostů, kteří se v ČR ubytovali, z Jižní Koreje pak o 35 procent. Naopak se o 37,9 procenta meziročně propadl počet návštěvníků z Ruska. Do vývoje příjezdů zahraničních návštěvníků se promítla hlavně rostoucí poptávka turistů ze sousedních států platících eurem. "Kromě toho se projevil i dopad velkých akcí, jako bylo mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě, mistrovství Evropy ve fotbale do 21 let či Plzeň - Evropské hlavní město kultury," dodala generální ředitelka agentury CzechTourism Monika Palatková.

Čeští policisté odjeli hlídat hranice do Slovinska

Dvě desítky českých policistů odjely do Slovinska pomáhat střežit hranice schengenského prostoru. Sloužit budou pět týdnů v okolí měst Dobova a Obrežje. Na webu to oznámil mluvčí policejního prezidia David Schön. Česko již dříve poslalo na podobnou misi 50 policistů, kteří pomáhají střežit hranice v Maďarsku. Náklady na misi budou asi 3,5 milionu korun. Policisté budou pod slovinským velením střežit hranici s Chorvatskem.

Vláda schválila návrh na nákupy nových vlaků z peněz EU

Vláda schválila návrh ministerstva dopravy na nákup nových vlaků z peněz Evropské unie. Chce na ně až 20 miliard korun z evropských fondů. EU by na financování vlaků, které budou muset jezdit na konkrétní trati, mohla přispět až 85 procenty, zbylých 15 procent by měl platit objednatel dopravy, tedy kraj nebo stát. Úřad rovněž předpokládá, že mu program na pořízení nových vlaků pomůže s dočerpáním dotací z Operačního programu doprava I., které jsou k dispozici jen do konce letošního roku.

Dopravce RegioJet otevře autobusovou linku z Bratislavy do Vídně

Český soukromý dopravce RegioJet začne 18. listopadu provozovat autobusovou linku mezi Bratislavou, vídeňským letištěm a Vídní. ČTK to sdělil Aleš Ondrůj, mluvčí RegioJetu, který na Slovensku podniká v autobusové i železniční dopravě. Na zmiňované trase již léta vozí cestující slovenský autobusový dopravce Slovak Lines. RegioJet chce cestující přilákat i na nízké ceny jízdného. "Respektujeme aktuální nabídku na trhu a vstupujeme na něj s akční cenou jízdenek za euro. Maximální cena za jednosměrnou jízdenku bude čtyři eura. Tato cenová politika nám stačí k tomu, aby byla linka v zisku, a osobně mohu zaručit, že cena čtyři eura bude cestujícím dostupná trvale," uvedl majitel RegioJetu Radim Jančura.

Stomatologická komora nemůže ručit za kvalitu zubařů bez zkoušky

Česká stomatologická komora nemůže ručit za kvalitu zubní péče v ordinacích, které zaměstnávají zubaře ze zemí mimo EU bez aprobační zkoušky. ČTK to řekl prezident stavovské organizace Pavel Chrz s tím, že takových zubařů přibývá. Z ministerského návrhu novely vypadlo zpřísnění podmínek pro cizince. Komora se podle Chrze proto obrátí na poslance, aby zpřísnění formou pozměňovacích návrhů prosadili. O obcházení aprobační zkoušky u cizinců jednal víkendový sněm komory. Cizinci ze zemí mimo EU musejí před aprobační zkouškou absolvovat pět měsíců praxe, v zákoně není podmínka, že to má být na státem garantované klinice, ani že to musí být v českém zařízení. Cizinci toho podle Chrze zneužívají, na zkoušku po pěti měsících nejdou a požádají o dalších pět měsíců. Zkoušku tím obcházejí, neustále poskytují péči a ošetřují pacienty.

"Hodně jsou to rusky či ukrajinsky hovořící zubaři a jsou zaměstnáni v soukromých zařízeních, která provozují majitelé ze stejné jazykové oblasti. My vůbec nevíme, zda umějí česky a jsou schopni se s pacientem dohodnout," řekl Chrz. "Například než zubař píchne anestetikum, musí s pacientem probrat, jaké užívá léky, jak je na tom zdravotně. Tito cizinci neumějí anamnézu od pacienta získat, protože si navzájem nerozumějí," vysvětlil.

Senioři budou mít právo na ochranu při vyšetřování trestných činů

Senioři by měli v blízké době získat větší ochranu v případě, že se stanou obětí trestného činu. Podle novely zákona o obětech trestných činů budou mít právo na ochranu podobně jako děti. Vláda novelu, kterou schválila, pošle k projednání Sněmovně. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) uvedl, že pro seniory, kteří se stávají často oběťmi zlodějů, je vyšetřování trestného činu dalším traumatem. Toho by je měla novela ušetřit. Lidé vyššího věku budou mít třeba nárok na vyslechnutí speciálně školenými policisty. Budou si moct i vybrat, jestli je vyslechne muž, nebo žena. Ministr zmínil i další opatření. "Mezi ta nejdůležitější patří právo, aby byla vyslýchána jenom jednou, aby byla vyslýchaná osobou k tomu zvláště proškolenou, nebo aby aby se nemusela setkat s pachatelem toho trestného činu například při výslechu," uvedl Pelikán.

Šabatová chce evidenci omezovacích prostředků ve zdravotnictví

Ombudsmanka Anna Šabatová chce, aby zákonodárci nařídili v novele zákona o zdravotních službách všem zdravotnickým zařízením vést evidenci toho, kdy a jak byly použity u pacientů omezovací prostředky. Týkalo by se to hlavně ústavů, v nichž jsou duševně nemocní. Evidence by měla obsahovat jasné informace o tom, kdy byl jaký prostředek použit. Data by pak bylo možné vyhodnocovat a podnikat kroky k tomu, aby se těchto prostředků užívalo méně. Vyplývá to ze zprávy Šabatové o její činnosti ve třetím čtvrtletí tohoto roku. Po zavedení evidence volal již předchůdce ombudsmanky Pavel Varvařovský. Ministerstvo zdravotnictví sice v roce 2009 doporučilo zdravotnickým zařízením evidenci vést, dosud to ale není povinností.

Začíná Týden rané péče, chce podpořit rodiny s postiženým dítětem

V Česku počínaje dneškem začíná Týden rané péče, který chce rozšířit mezi veřejností povědomí o pomoci rodinám s postiženým dítětem. Do akce se zapojí dvacítka organizací, které službu rané péče poskytují. Akci pořádá Společnost pro ranou péči a koná se již osmý ročník. Společnost prostřednictvím Středisek rané péče poskytuje odborné služby a pomoc rodinám, které mají dítě se zrakovým nebo s kombinovaným postižením. Do rodin dojíždějí jejich pracovníci, kteří s dítětem cvičí, půjčují mu hračky a pomůcky, které potřebuje, a pomáhají mu se správným vývojem. Rodinám rovněž radí v sociální a finanční oblasti.

Ze skály poblíž Libčic u Prahy se zřítil muž, je vážně zraněný

Ze skály poblíž Libčic u Prahy se zřítil muž, je vážně zraněný. Na místě zasahovaly dva vrtulníky, jeden z nich ho přepravil do pražské vojenské nemocnice. ČTK to řekla mluvčí středočeské záchranky Petra Effenbergerová. "Muž utrpěl mnohočetná poranění včetně zlomenin a byl v bezvědomí," uvedla Effenbergerová.

Škoda způsobená vykolejením vlaku v Dřísech je zhruba 11 mil. Kč

Škoda způsobená nedělním vykolejením čtyř cisternových vozů s naftou v Dřísech u Prahy je odhadnuta na 11,5 milionu korun. Ekologická havárie nehrozí. Pro cestující na úseku mezi Starou Boleslaví a Všetaty zavedly České dráhy náhradní autobusovou dopravu. Příčinou nehody bylo podle šetření vykolejení na lomu koleje. ČTK to sdělil mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Podle prvotních informací vykolejily dva vozy, dnes Drážní inspekce potvrdila vykolejení čtyř. Jedna z cisteren se převrátila na bok. Škoda na vlaku činí zhruba sedm milionů korun, další více než čtyři miliony činí škoda způsobená na trati.

Kroměříž odhalila pamětní desku svým rodákům bojujícím v RAF

Kroměříž na Hanáckém náměstí v místě někdejších Žižkových kasáren odhalila pamětní desku svým rodákům, kteří za druhé světové války bojovali v řadách britského královského letectva (RAF). Jsou na ní jména pilotů Svatopluka a Zdeňka Bachůrkových, palubních střelců Miloslava Eugena Mikulíka a Karla Valacha a příslušníka pozemní služby RAF Ladislava Ševčíka. Slavnostní ceremoniál zahájil přelet dvou stíhaček JAS-39 Gripen. Do Kroměříže přijel i dvaadevadesátiletý Alois Dubec, jeden z posledních žijících českých příslušníků britského královského letectva. Akce je součástí letošních oslav 70. výročí konce druhé světové války.

Ve věku 95 let zemřel historik umění František Dvořák

Ve věku pětadevadesáti let zemřel dnes náhle historik umění František Dvořák. Do poslední chvíle se zajímal o umění a dění kolem sebe. ČTK o jeho úmrtí informovala jeho rodina. Dvořák byl autorem více než pětatřiceti monografií, z nichž řada byla přeložena do cizích jazyků včetně japonštiny. Nedávno dokončil knihu o malíři Karlu Chabovi, odevzdal text pro knihu o Václavu Špálovi a ještě na jaře při oslavě svých půlkulatých narozenin hovořil o tom, že by rád napsal například o uměleckých sbírkách Pražského hradu.

Do historie českého výtvarného umění se František Dvořák zapsal knihami věnovanými především tvorbě Františka Tichého, Jana Zrzavého, Kamila Lhotáka či Adolfa Borna. Jeho knižní bibliografie čítá 154 položek. Do povědomí širší veřejnosti se zapsal i jako autor několika televizních cyklů - například o historii Karlova mostu, o českých moderních malířích nebo umělecké výzdobě Národního divadla. Do svých 92 let působil jako osobní průvodce v městech umění a galeriích - v Paříži, Benátkách či Vídni. František Dvořák až do svých devadesátin přednášel na Filozofické fakultě. V roce 2010 převzal z rukou ministra kultury vyznamenání Artis Bohemiae Amicis za šíření dobrého jména české kultury ve světě. Ve stejný rok mu Václav Klaus udělil Zlatou plaketu prezidenta republiky.

Festival spisovatelů ocenil literáta a diplomata Kokossise

Řecký spisovatel, komentátor a diplomat Constantine Kokossis převzal v Praze Cenu Spirose Vergose za svobodu projevu. Festival spisovatelů tak ocenil jeho hlubokou oddanost intelektuální, politické i společenské svobodě. Ocenění převzal z rukou Vergosovy dcery Larisy. Kokossis, který v minulosti působil jako řecký velvyslanec v České republice, opustil diplomatickou dráhu; nyní působí jako humanitární pracovník a pomáhá uprchlíkům, tedy těm, kteří prchají před strachem. A právě téma strachu je hlavním tématem jubilejního 25. ročníku tohoto setkání spisovatelů z osmi zemí, letos například také z Iráku, USA, Izraele, Íránu či Sýrie. Česko zastupují básník Miroslav Topinka a prozaik Marek Šindelka.

Ve veselském muzeu jsou k vidění panenky princezny i indiánky

Panenky různých velikostí, národností, profesí a představující pohádkové postavy jsou k vidění v Městském muzeu Veselí nad Moravou na Hodonínsku. Jejich sběratelka Veronika Petraturová je sbírá asi 15 let a většinu z nich si přivezla z amerického Wisconsinu, kde 14 let žila. V současnosti má kolem 1700 panenek, muzeum vystavuje asi čtvrtinu. Výstava potrvá do 7. února. Řada panenek vznikla pro americký trh, a proto se jim podobné v Evropě vyskytují velmi málo. Sběratelka pochází z Veselí nad Moravou na Hodonínsku, v současnosti žije v Medlovicích na Uherskohradišťsku a panenky si pořídila za oceánem. „Mám celoporcelánové panenky z různých druhů porcelánu, mezi nimi jsou černošky, Eskymačky, pohádkové bytosti, Karkulka, princezny, indiánky, ale také obyčejná děvčátka," řekla Petraturová.

Sbírkou panenek je známá i Monika Chmelařová z nedalekých Polešovic na Uherskohradišťsku, jejíž sbírka také obsahuje přes 1000 kusů. Chmelařová je oproti Petraturové ale sama vyrábí. Občas některou panenku vydraží, aby částku věnovala na pomoc nemocným dětem.

Cenu loutkářů Erik získalo pražské Divadlo Minor

Předáním ceny Erik za nejinspirativnější počin v oblasti loutkového a alternativního divadla za uplynulou sezonu skončila dnes vpodvečer oborová přehlídka loutkových divadel Přelet nad loutkářským hnízdem, která se od pátku konala v pražském Divadle Minor. Putovní cenu v podobě ptáčka sedícího na vajíčku získalo pražské Divadlo Minor za inscenaci autora a režiséra Jiřího Jelínka Mami, už tam budem?. Je věnována dětem od tří let, konkrétně "malým autistům i velkým nemotorům", hlavní roli v ní ztvárnila Lenka Volfová. Vítěz vzešel z výsledku hlasování odborné veřejnosti o nejinspirativnější inscenaci; nejde tedy o festivalovou cenu, nýbrž o ocenění Českého střediska mezinárodní loutkářské organizace UNIMA.

Sport

Lukáš Krpálek se poosmé za sebou stal vítězem české ankety Judista roku. Dvojnásobný mistr Evropy a mistr světa Krpálek se v roce 2015 vracel po dlouhé pauze, zaviněné zraněním. I když na zlaté medaile nedosáhl a neobhájil tituly mistra Evropy a světa, tak na ME získal stříbro a medaile bral i na prestižních grandslamech v Paříži a Abú Zabí či na Masters v Rabatu.

Jakub Kornfeil zakončil sezonu mistrovství světa v závodech silničních motocyklů třetím místem ve Valencii. K druhému letošnímu umístění na stupních vítězů v Moto3 mu pomohl pád tří soupeřů v poslední zatáčce. Souboj o titul v královské kubatuře MotoGP pro sebe rozhodl Španěl Jorge Lorenzo. Při jeho vítězství nestačilo italskému rivalovi Valentinu Rossimu k udržení vedoucí pozice ani čtvrté místo; Lorenzo jej porazil o pět bodů. V Moto3 si devátým místem si zajistil titul britský jezdec Danny Kent, Portugalci Miguelu Oliveirovi k jeho předstižení nestačil ani třetí triumf za sebou a šestý v sezoně. Karel Hanika závod po pádu nedokončil.

Motocyklový jezdec Karel Abraham končí v seriálu mistrovství světa silničních motocyklů a v příštím roce bude startovat ve světovém šampionátu superbiků. Jméno týmu, za který bude jezdit, by měl oficiálně oznámit tento týden. Posledních pět let startoval pětadvacetiletý závodník v královské kategorii MotoGP.

Hokejisté Švédska porazili v závěrečném zápase turnaje Karjala domácí Finsko 3:2 a obhájili tak prvenství na úvodní akci seriálu Euro Hockey Tour z loňského roku. Oba celky získaly šest bodů, ve prospěch Švédů rozhodlo vítězství ve vzájemném souboji. Český tým obsadil se ziskem dvou bodů poslední čtvrté místo.

Ve věku 87 let v pátek zemřel olympijský vítěz Karel Mejta. Na zisku prvního olympijského zlata pro české veslování se v Helsinkách v roce 1952 podílel jako člen čtyřky s kormidelníkem, kterou dále tvořili Stanislav Lusk, Jan Jindra, Jiří Havlis a kormidelník Miroslav Koranda. O Mejtově úmrtí informoval web veslo.cz. Na olympiádě v Helsinkách "chlapci z neznáma" s přehledem porazili favorizované posádky ze Švýcarska, USA a Velké Británie. "Za medaili jsme dostali čtyři metry látky na osobu. Šikovný krejčí z toho ušil kalhoty a dvě saka," vzpomínal Mejta. Na mistrovství Evropy 1953 v Kodani pak Češi prvenství z olympiády potvrdili, o rok později si na evropském šampionátu dojeli s novým kormidelníkem Radomírem Plškem pro bronz.

Počasí

Oblačno až zataženo, ojediněle občasný déšť, zejména na severu a severovýchodě území. Nejvyšší teploty 15 až 19 °C, v 1000 m na horách kolem 12 °C.