Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Miloš Zeman jednal s předsedou rakouské Spolkové rady o migraci

Migrace a koordinace českého a rakouského postupu v této otázce dominovala čtvrtečnímu jednání prezidenta Miloše Zemana s předsedou rakouské Spolkové rady Gottfriedem Kneifelem. ČTK to po jednání sdělil ředitel zahraničního odboru prezidentské kanceláře Hynek Kmoníček. Dalším tématem rozhovorů byla regionální spolupráce, zejména příhraničních regionů. Obě strany vyjádřily s touto spoluprací spokojenost. Právě úzká spolupráce sousedů podle Hynka Kmoníčka svým způsobem nahrazuje nutné kroky ve chvíli, kdy je Brusel pomalejší než dynamicky se vyvíjející krizová situace. V otázce migrační krize se Miloš Zeman s Gottfriedem Kneifelem také shodli na nutnosti ochrany vnějších hranic EU a nutné angažovanosti všech evropských spojenců, včetně Evropské komise.

Zařízení pro migranty v Bělé není mučírna, říká ministr vnitra

Zařízení pro uprchlíky v Bělé pod Bezdězem na Mladoboleslavsku není mučírna. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) to prohlásil před čtvrtečním vstupem do zařízení, které je kritizováno kvůli údajně špatnému přístupu k běžencům. Ministr kritiku přístupu Česka k uprchlíkům dlouhodobě odmítá, podle něj jsou podmínky v ČR ale lepší než v jiných státech, jimiž migranti putovali. Při návštěvě tábora ho doprovázela ministryně práce sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD), která se přijela podívat na děti, jichž je v zařízení zhruba 30. V detenčním zařízení celkově ubylo lidí, je jich v něm jen 70, situace v táboře s kapacitou 700 míst se podle ministra Chovance z tohoto důvodu zlepšila. Ministr pozval do zařízení i velvyslance evropských zemí. Podmínky v detenčních zařízeních před časem kritizovala ombudsmanka Anna Šabatová, která po kontrole v táboře v Bělé-Jezové mimo jiné uvedla, že tam děti uprchlíků "žijí hůř než čeští vězni". Nemají prý teplé oblečení a obuv, hygienické podmínky jsou nedostatečné, běženci spí na matracích na podlaze v tělocvičně, v noci je budí policie. Situaci dlouhodobě kritizují také české nevládní organizace, ČR za přístup k uprchlíkům pokáral i Vysoký komisař OSN pro lidská práva. Ministr Chovanec trvá na tom, že podmínky uprchlíků v Česku odpovídají standardu 21. století.

Hasiči ukončili demontáž tábora pro běžence v Břeclavi-Poštorné

Hasiči ukončili demontáž tábora pro 300 běženců, který v září nechalo postavit ministerstvo vnitra z obav před silnou uprchlickou vlnou v areálu budoucí věznice v Břeclavi-Poštorné. Tábor nebyl využit. Celkem 25 stanů i s polními lůžky, matracemi a vybavením skončilo zpět ve skladech hasičů, řekl ČTK mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška. Stavební buňky si odvezla Správa uprchlických zařízení. Areál v Poštorné začne od 16. listopadu sloužit jako věznice pro 200 odsouzených. Starosta Břeclavi Pavel Dominik (Pro region) ČTK řekl, že je rád, že tábor nemusel být využit. Připomněl, že jeho zřízení pobouřilo část veřejnosti.

EK: Ekonomika ČR letos prudce zrychlí, napřesrok opět zpomalí

Česká ekonomika v letošním roce zrychlí růstové tempo na 4,3 procenta z loňských dvou procent, příští rok ale její expanze prudce zpomalí na 2,2 procenta. V makroekonomické prognóze to předpověděla Evropská komise. Hlavní příčinou rozkolísaného vývoje bude podle ní průběh čerpání z evropských fondů. V roce 2017 by měla ekonomika zesílit růst na 2,7 procenta. Navzdory prudkému zrychlení hospodářského růstu zůstane letos deficit veřejných financí na loňské úrovni 1,9 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Podstatně se zároveň zhorší strukturální deficit, který přihlíží k vývoji ekonomiky, předpovídá komise. Vedle zvýšeného čerpání z fondů EU přispěje letos ke zrychlení růstu i tvorba zásob, což bude jednorázový důsledek předzásobení tabákovými produkty v reakci na změny daní. Oproti loňsku se na dvojnásobné tempo tři procenta zvýší soukromá spotřeba, které prospěje růst příjmů a nízká inflace.

ČR může na podporu zaměstnanosti získat z EU a od státu 70 mld Kč

Česko může na zlepšení zaměstnanosti, rovných šancí či na boj s chudobou získat v příštích letech z EU a rozpočtu kolem 70 miliard korun. Projekty z peněz operačního programu zaměstnanost by měly podpořit celkem 585.000 lidí. Sdělili to ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD) a její náměstek Martin Kučera. "Jsou to přímé investice do lidí, do lidských zdrojů. Peníze nepůjdou do žádných staveb," uvedla ministryně Marksová. Podle Martina Kučery je cílem dosáhnout v Česku do roku 2020 míry zaměstnanosti 75 procent. Letos ve třetím čtvrtletí podle statistického úřadu dosahovala 70,5 procenta.

Irák převzal první dodávku letounů L-159

Do Iráku z Česka dorazily první letouny L-159. Na Twitteru to oznámil ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Armáda v rámci obchodu vyřadila celkem 15 strojů, ze kterých Aero Vodochody zkompletovalo 12 letadel pro irácké letectvo. Ministerstvo obrany se dlouhodobě snaží prodat zhruba tři desítky nepotřebných letounů. Vedle Iráku by měla 21 cvičných letounů koupit americká firma Draken International. Z toho osm převezme ještě letos. Za celkem 72 bitevníků L-159 armáda v minulosti zaplatila 51 miliard korun, nyní využívá 24 strojů. Za peníze utržené při prodeji nepotřebných letounů nechá armáda přestavět tři stroje L-159 ze zakonzervovaných zásob z jednomístných na dvojmístné.

ČNB zlepšila odhad růstu HDP a prodloužila režim intervencí

Česká národní banka v nové prognóze zlepšila odhad růstu ekonomiky v letošním roce na 4,7 procenta z předchozích 3,8 procenta. Pro příští rok centrální banka odhad ponechala na 2,8 procenta. Vyplývá to z prezentace guvernéra ČNB Miroslava Singera po jednání bankovní rady. Odhad vývoje inflace ČNB mírně zvýšila. Bankovní rada se podle guvernéra shodla na tom, že ukončení režimu devizových intervencí se pravděpodobně odsouvá až do období kolem konce roku 2016. Dosud centrální bankéři hovořili o tom, že režim intervencí neopustí dříve než ve druhé polovině příštího roku. Samotná nová prognóza ČNB nadále počítá s intervenčním režimem do konce roku 2016.

Analytici: Česká měna do roka zpevní až na 26,65 Kč/EUR

Česká měna do roka citelně zpevní a vůči euru se dostane až na 26,65 Kč/EUR, i když se ji Česká národní banka (ČNB) snaží držet na slabší úrovni kolem 27 Kč/EUR. Předpokládají to analytici, které oslovila agentura Reuters. Díky silnějšímu hospodářskému růstu podle nich zpevní také polská a rumunská měna. Naopak maďarský forint kvůli politice maďarské centrální banky oslabí, ukázal průzkum mezi 41 analytiky a investory. ČNB před dvěma lety zahájila intervence s cílem zabránit posílení koruny k euru, od té doby se snaží kurz držet kolem 27 Kč za euro.

ČSÚ: Meziroční růst tržeb zrychlil v září na 5,1 procenta

Tržby v českém maloobchodě bez aut v září stouply o 5,1 procenta, v srpnu rostly o 3,3 procenta. Vyplývá to z informací Českého statistického úřadu. Na zvýšení tržeb obchodníků se kladně podepsal hlavně prodej potravin a prodej zboží přes internet nebo prostřednictvím zásilkové služby. Růst ale zaznamenaly všechny hlavní skupiny sortimentu prodejen.

Asociace: Nebankovní firmy letos poskytly o sedm pct více peněz

Členské společnosti České leasingové a finanční asociace (ČLFA) za tři čtvrtletí poskytly prostřednictvím leasingu, úvěrů a factoringu 105,4 miliardy korun, což je o téměř sedm procent více než ve stejném období loni. ČTK o tom informovala ČLFA. O čtvrtinu stouplo financování podnikatelských investic úvěry a leasingem, o šest procent financování spotřebitelskými úvěry či leasingem, naopak o 15 procent kleslo financování factoringem. "V klíčové oblasti financování podnikatelských investic jsme zaznamenali vůbec nejvyšší meziroční nárůst od odeznění recese. Firmy, zejména pak malé a střední podniky, tak pomocí produktů našich členů výrazně podpořily dobrý výkon celé ekonomiky," komentoval čísla předseda představenstva ČLFA Libor Bosák. Asociace sdružuje 42 předních poskytovatelů leasingu, podnikatelských i spotřebitelských úvěrů a factoringu.

Lékařské odbory se chtějí domoci vyšších platů předžalobní výzvou

Předžalobní výzvou chce Lékařský odborový klub (LOK) od ministerstva zdravotnictví dosáhnout splnění závazku, že platy lékařů v nemocnicích budou odpovídat trojnásobku průměrného platu v zemi. Závazek státu zakotvilo memorandum, které v únoru 2011 podepsal tehdejší šéf resortu Leoš Heger (TOP 09) s předsedou LOK Martinem Engelem. "Předžalobní výzvu jsme v říjnu dali na ministerstvo ohledně neplnění závazků České republiky plynoucích z memoranda. Pokud do dvou měsíců nezareaguje, bude následovat soudní žaloba," řekl Martin Engel ČTK. Průměrný plat lékařů ve státních nemocnicích podle zdravotnických statistiků dosáhl letos 62.735 korun, z toho polovina je za přesčasy a služby. Základní plat lékaře tak činí 32.450 korun, sestry 19.680 korun. Průměrný plat zaměstnance státu je 25.880 korun.

Deník Právo: Ministr Babiš požádal o přidělení policejní ochranky

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) požádal ve středu ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) o přidělení policejní ochranky. V poslední době se prý stalo několik incidentů, které ohrozily jeho život, píše deník Právo. Andrej Babiš si myslí, že by ministr financí měl mít na ochranku nárok automaticky. Sám je prý "mnohem ohroženější" než premiér.

V Rotterdamu odhalili památník k Masarykově návštěvě v roce 1914

V centru nizozemského Rotterdamu stojí od čtvrtka památník, připomínající návštěvu pozdějšího československého prezidenta Tomáše Garriguea Masaryka ve městě v roce 1914. Více než dva metry vysoké dílo sochaře Hanse Citroena společně odhalili velvyslanci Česka a Slovenska Jana Reinišová a Roman Bužek. Moderně pojatý památník je připomínkou Masarykova pobytu v nizozemském přístavu na počátku první světové války a jeho rozhovoru s britským spisovatelem a historikem Robertem Setonem-Watsonem. V memorandu s datem 5. listopadu, které o schůzce Seton-Watson poslal britskému ministerstvu zahraničí, byl poprvé nastíněn Masarykův plán na vznik samostatného Československa. Mapa státu, který Masaryk založil, je vyvedana v bronzu na vrcholu památníku, tuto jeho část vyrobili v České republice. Dílo ovšem též připomíná samotné místo setkání obou mužů - rotterdamský hotel Wiemar, později zcela zničený při německém bombardování města v roce 1940. Projekt iniciovali bývalý nizozemský velvyslanec v ČR Jan Cornelis Henneman a spoluautor několika publikací o česko-nizozemských vztazích Pieter J. Goedhart. "Nepochybuji, že čeští návštěvníci Rotterdamu si památník prvního československého prezidenta zařadí do seznamu míst, které musí v tomto krásném městě navštívit. Ale nebudou to jen oni. Pomník... určitě upoutá pozornost kolemjdoucích," poznamenal ve svém vystoupení předseda českého Senátu Milan Štěch.

Nejvlivnější ženou Česka je potřetí za sebou Lenka Bradáčová

Ženou s největším vlivem na dění v Česku je potřetí za sebou vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Na druhém místě skončila finanční ředitelka společnosti PPF Kateřina Jirásková následovaná finanční ředitelkou Agrofertu Petrou Procházkovu. Vyplynulo to z žebříčku nejvlivnějších žen Česka, který sestavil časopis Forbes. V první desítce převažují ženy z byznysu, političky jsou tam jen dvě. "Lenku Bradáčovou do čela žebříčku nominují její činy, pracovitost, důslednost, neústupnost, odhodlání a odvaha, s níž se neúnavně pouští do největších tuzemských kauz, v nichž jde o propojení nejvyššího byznysu, politiky, lobbingu a stovek milionů, spíše miliard korun," uvedli autoři žebříčku.

V Rotterdamu odhalili připomínku pobytu TGM ve městě

Prvního československého prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka bude připomínat památník v nizozemském Rotterdamu. Přibližně 2,5 metru vysoké dílo bylo odhaleno ve čtvrtek přesně v poledne. Památník bude připomínkou Masarykova setkání s britským spisovatelem Robertem Setonem-Watsonem v roce 1914 v místním hotelu Weimar, která se dá považovat za počátek snah o samostatný československý stát. Projekt inicioval bývalý nizozemský velvyslanec v ČR Jan Cornelis Henneman a spoluautor několika publikací o česko-nizozemských vztazích Pieter J. Goedhart. Slavnostního odhalení by se měl kromě jiných zúčastnit předseda českého Senátu Milan Štěch.

Po 50 letech opět vyjede skútr Čezeta, bude na elektřinu

Po 50 letech se začne znovu vyrábět legendární skútr Čezeta přezdívaný Prase. Místo benzinového dvoutaktu jej bude pohánět elektromotor. Příští rok chce společnost Čezeta Motors dodat na trh 100 skútrů, v roce 2017 již 500 kusů a za pět let plánuje prodávat kolem 1000 strojů. Uvedli to zástupci společnosti na tiskové konferenci. Čezetu nyní pohání elektromotor, díky němuž může skútr dosáhnout rychlosti 100 km/h s dojezdem až 100 km. "Dobíjení skútru nyní trvá přibližně 4,5 hodiny, aktuálně však pracujeme na rychlejším systému nabíjení, díky kterému bude baterie plně nabita za 30 minut," uvedl britský konstruktér skútru i samotné baterie Neil Smith. Ručně vyráběný stroj pod označením 506 vychází z designu původních modelů 501 a 502, které se vyráběly pod značkou ČZ ve Strakonicích. Nově se bude vyrábět v Mirošovicích u Prahy. Elektromotor pochází z Číny, elektronika je podle Neila Smithe z Evropy. Kromě nulových emisí a minimálních nákladů na provoz je Čezeta 506 vybavená novými technologiemi, například možností propojení skútru s počítačem prostřednictvím USB, GPS vyhledávání či využití mobilní aplikace. Díky prakticky neslyšnému provozu je možné za jízdy poslouchat hudbu ze zabudovaných Bluetooth reproduktorů.

Do zoo Plzeň se po letech vracejí pumy, jediné čistokrevné v ČR

Tři americké pumy získala plzeňská zoologická zahrada. K chovu těchto kočkovitých šelem se tak vrací po třináctileté přestávce. Z berlínského Tierparku, který s chovem tohoto druhu končí, přivezli plzeňští chovatelé tři šelmy. Stejný poddruh chová v Evropě již pouze zoo v Mnichově, kde žije pár zvířat, řekl ČTK mluvčí zoo Martin Vobruba. I když v různých chovech v ČR se podle něj pumy vyskytují, prokazatelně čistý původ nemají. "Nazývá se česky puma kanadská - Puma concolor missoulensis, německy jako puma montanská," tvrdí mluvčí plzeňské zoo. Plavě zbarvené šelmy, které ve volné přírodě žijí samotářským životem, uvidí návštěvníci od příštího týdne ve venkovním výběhu, kde donedávna byli čínští levharti.

Vánoční strom pro Prahu bude z České Lípy

Vánoční strom pro pražské Staroměstské náměstí bude letos z České Lípy, kde vyrostl na pozemku soukromé firmy. Statný smrk je 23 metrů vysoký a rostl zhruba 50 až 65 let. Lesníci jej pokácejí 22. listopadu. Na náměstí se rozzáří 28. listopadu, oznámila dnes společnost Taiko, která v metropoli pořádá tradiční vánoční trhy. Smrk z České Lípy musí ustoupit výstavbě. Investor místo něj vysází desítku jiných stromů. Vybraný strom musí mít nejenom bezchybný vzhled, ale musí být i zdravý. Bezpečnostní hledisko se v Praze stalo citlivou věcí po neštěstí v roce 2003, kdy se více než pětadvacetimetrový smrk za vichřice zřítil. Zranil pět lidí, z toho britského turistu vážně. Soud mu přiřkl odškodné přes 1,5 milionu korun. Vánoční trhy začnou na Staroměstském náměstí 28. listopadu a potrvají do 6. ledna 2016. Vítězný strom se slavnostně rozsvítí v první den trhů.

Ve Středočeském kraji byla vyhlášena smogová situace

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vyhlásil smogovou situaci pro Středočeský kraj. Řidiči automobilů by neměli vyjíždět, situace by se zhoršila, uvedl Jan Šrámek z ČHMÚ. Na některých stanicích v kraji překročil 24hodinový průměr koncentrací částic polétavého prachu 100 mikrogramů na metr krychlový ve dvou po sobě následujících dnech. Mezní hranice je 50 mikrogramů na metr krychlový. Lidé s chronickými dýchacími potížemi, srdečním onemocněním, starší lidé a malé děti by se neměli příliš zdržovat venku a měli by se vyvarovat zvýšené fyzické zátěže. U dospělých bez zdravotních potíží nejsou podle ČHMÚ nutná žádná omezení.

V Moravskoslezském kraji jsou zhoršené rozptylové podmínky

V Moravskoslezském kraji jsou opět zhoršené rozptylové podmínky. Ve Věřňovicích na Karvinsku je imisní limit pro polétavý prach překročen téměř trojnásobně, naměřeno tam bylo 144 mikrogramů na metr krychlový. Mezní hranice je 50 mikrogramů na metr krychlový. Nadlimitní hodnoty vykazují všechny stanice v regionu. Vyplývá to z dat, které zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Průměrné denní koncentrace polétavého prachu byly ráno v rozmezí od 60 do 144 mikrogramů na metr krychlový. Více než dvojnásobné hodnoty byly naměřeny kromě Věřňovic ještě v Orlové na Karvinsku a Frýdku-Místku.

Festival francouzského filmu uvede 57 snímků

Celkem 57 filmů uvede Festival francouzského filmu, jehož 18. ročník zahájí 18. listopadu v pražském kině Lucerna předpremiéra hudební komedie Rodinka Bélierových. Hlavní představitelka Louane Emeraová získala za svůj výkon francouzskou obdobu Českých lvů - cenu Césara pro nejlepší začínající herečku. Ztvárnila dceru neslyšících rodičů, u které učitel hudby objeví velký talent. "Přehlídka, která se kromě Prahy uskuteční v Brně, Ostravě, Českých Budějovicích a Hradci Králové, v metropoli skončí 25. listopadu projekcí filmu Zbrusu nový zákon režiséra Jaka van Dormaela," řekla na tiskové konferenci v Praze dramaturgyně Anna Mitéranová z Francouzského institutu. Tři předpremiérové tituly v Praze doprovodí jejich tvůrci. Režisér Xavier Beauvois uvede 20. listopadu ve Světozoru svůj film Cena slávy, jeho kolega Arnaud Desplechin představí o tři dny později v Lucerně svůj nejnovější počin Tři vzpomínky a Jean-Pierre Améris uvede 25. listopadu v Kině 35 Francouzského institutu komedii Rodina k pronájmu. Výběr předpremiérových titulů nabídne tucet žánrově pestrých celovečerních filmů včetně snímků uvedených v hlavní soutěži letošního festivalu v Cannes.

Nová výstava v Brně ukazuje proměnlivost orientálních loutek

Proměnlivost orientálních loutek ukazuje nová výstava Moravského zemského muzea v Brně. V Dietrichsteinském paláci návštěvníci najdou různé typy loutek - stínové, hůlkové, maňásky i marionety. Většinu jich shromáždila ředitelka Theater am Faden ve Stuttgartu Helga Brehmová. Výstavu tvoří exponáty z různých koutů orientu. "Dominují v ní stínové loutky z Indonésie, Indie a Číny, dále indonéské spodové hůlkové loutky trojrozměrné i reliéfní, unikátní hůlkové loutky typu bunraku z Japonska, čínské maňásky a také velké marionety z Barmy," sdělila ČTK náměstkyně ředitele muzea Eva Pánková. Loutky doplňuje obrazový materiál, návštěvníci si přečtou také základní informace o specifických formách loutkového divadla asijských kultur. Okrajově výstava představuje také divadelní aktivity Theater am Faden, které vzniklo ve Stuttgartu v roce 1972. Výstava potrvá do 30. června.

Češi v žebříčku FIFA klesli na 17. místo, poprvé vede Belgie

Čeští fotbaloví reprezentanti se v novém vydání žebříčku FIFA propadli oproti říjnovému pořadí o dvě pozice na 17. místo. Poprvé v historii se dostala do čela Belgie, která sesadila Argentinu. Český tým sehrál v říjnu závěrečné dva zápasy kvalifikace mistrovství Evropy v příštím roce ve Francii, kam už si v září s předstihem zajistil postup. Reprezentanti si v žebříčku pohoršili kvůli říjnové domácí porážce 0:2 s Tureckem a k udržení patnáctého místa jim pak už nestačila ani nečekaná výhra 3:2 v závěrečném duelu kvalifikace v Nizozemsku.

Budějovičtí volejbalisté nakročili v Poháru CEV k postupu

Volejbalisté Českých Budějovic vyhráli úvodní duel prvního kola Poháru CEV v Apeldoornu 3:0 a vypracovali si výbornou výchozí pozici do odvety, kterou budou hostit 17. listopadu. O den později se bude Karlovarsko snažit odvrátit vyřazení, které mu akutně hrozí po hladké porážce 0:3 v Perugii.

Nymburk proti Aarhusu překvapivě přišel o domácí neporazitelnost

Basketbalisté Nymburku ve svém druhém utkání v Poháru FIBA Europe překvapivě doma prohráli s Aarhusem 64:66. Dánští mistři využili osmiminutového střeleckého výpadku favorita na přelomu třetí a čtvrté čtvrtiny a připsali si druhou výhru ve skupině F, kterou vedou. Zároveň ukončili domácí neporazitelnost Nymburku v této sezoně.

Po nepovedeném poločase USK nakonec jasně přehrál v EL Krakov

Basketbalistky ZVVZ USK Praha ve 4. kole Evropské ligy zvládly domácí zápas s Wislou Krakov a vyhrály 64:40. Připsaly si druhou výhru ve skupině B. Obhájkyně titulu se sice znovu herně trápily, pomohl jim ale návrat srbské mistryně Evropy Sonji Petrovičové po zranění. V dresu Krakova neodvrátila prohru ani česká křídelní hráčka Kateřina Zohnová, která dala dva body. "Nebylo to hezké utkání, ale důležité vítězství, protože kdybychom prohrály s Wislou, tak bychom šly na bod mrazu se sebedůvěrou," řekla ČTK trenérka USK Natália Hejková.

Zuzana Hejnová se dostala do širší nominace na nejlepší atletku světa

Zuzana Hejnová bude letos znovu usilovat o ocenění pro nejlepší světovou atletku IAAF. Česká reprezentantka, jež na mistrovství světa v Pekingu obhájila titul na 400 metrů překážek, je v širší nominace za kategorii překážkářů. Z mužů ji doplnil Rus Sergej Šubenkov, který v Pekingu triumfoval na 110 metrů překážek. V novém modelu ankety vybírají funkcionáři, sportovci a zástupci médií od října devět mužů a žen v jednotlivých kategoriích. Atlety roku vybere Rada Mezinárodní atletické nadace (IAF), vítězové budou slavnostně vyhlášeni 28. listopadu na galavečeru v Monaku. Zuzana Hejnová už byla v užší tříčlenné nominaci na světovou atletku roku v sezoně 2013, v níž neprohrála. Tehdejší nejlepší atletka Evropy však ocenění IAAF nezískala.

Karolína Plíšková v Ču-chaj porazila Saru Erraniovou a je v semifinále

Česká tenistka Karolína Plíšková postoupila na turnaji Elite Trophy v Ču-chaj do semifinále. Třetí nasazená hráčka deklasovala ve svém druhém utkání v tříčlenné skupině C Italku Saru Erraniovou 6:0, 6:3 a v Číně pokračuje bez porážky dál. Třiadvacetiletá Karolína Plíšková se stejně jako v prvním duelu s Jelenou Jankovičovou utkala s hráčkou, s níž jediný dosavadní vzájemný duel prohrála. Zatímco srbskou soupeřku ve středu zdolala po třísetovém boji, se Sarou Erraniovou udělala mnohem kratší proces a porazila ji za 61 minut.

S Ruskami přijede na finále Fed Cupu také Světlana Kuzněcovová

Ruské tenistky přiletí do Prahy na finále Fed Cupu i se Světlanou Kuzněcovovou. Bývalá světová dvojka je pátou členkou výběru kapitánky Anastasie Myskinové, ale do čtyřčlenné nominace se může dostat. České obhájkyně titulu se utkají s Ruskami v pražské O2 areně příští víkend 14. a 15. listopadu. Jedničkou soupeřek by měla být Maria Šarapovová (4. v pořadí WTA) a na pozici dvojky je Jekatěrina Makarovová (23.), která ale od US Open nehrála kvůli zraněné noze. Naopak dvojnásobná grandslamová vítězka Světlana Kuzněcovová (26.) nedávno získala titul v Moskvě a nyní hraje turnaj Elite Trophy v Číně. V nominaci jsou dále Anastasia Pavljučenkovová (27.) a osmá deblistka světa Jelena Vesninová. Sestavy pro finále se mohou změnit ještě hodinu před losem, který bude v pátek v poledne 13. listopadu. I Češky, které útočí na čtvrtý titul během pěti let, se budou na finále připravovat v pěti. V nominaci jsou Petra Kvitová, Lucie Šafářová, Karolína Plíšková a Barbora Strýcová a v roli náhradnice s týmem bude i Denisa Allertová.

Krátce o počasí v Česku:

Oblačno až zataženo, místy slabý déšť. Teploty 10 až 14 stupňů Celsia.