Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Stropnický se kvůli mlze za vojáky do Maďarska nedostal

Ministr obrany Martin Stropnický zrušil svou dnešní cestu za českými vojáky, kteří pomáhají Maďarsku ve zvládání migrační krize. V návštěvě mu zabránila mlha v místě přistání. Maďarsku, které bylo před postavením hraničního plotu jednou z hlavních vstupních bran pro uprchlíky do Evropské unie, Česko vypomohlo 20 vojáky a 50 policisty. Vojáci do země dorazili před třemi týdny s nákladními automobily, ženijním strojem a polními kuchyněmi. Na místě by měli být asi do poloviny prosince. Čeští vojáci působí na základně Hódmezövásárhely asi 40 kilometrů od maďarsko-srbských hranic. Ministr Stropnický a náčelník generálního štábu Josef Bečvář měli kromě základny navštívit i migrační tranzitní zónu na přechodu Röszke na hranicích se Srbskem.

Vnitro chce sjednotit právní pomoc v detenčních zařízeních

Ministerstvo vnitra se dohodlo se Správou uprchlických zařízení (SUZ) a s Českou advokátní komorou na sjednocení pravidel pro poskytování právní pomoci v detenčních zařízeních pro cizince. Správa právníkům a zájemcům o jejich rady nabídne místnosti s kancelářským vybavením a dohodne se s poskytovateli pomoci na konkrétních termínech, v nichž budou za klienty dojíždět. Novinářům to řekli první náměstek ministerstva Jiří Nováček a ředitel SUZ Miloslav Koudelný. Výsledky jednání zašle ministerstvo ombudsmance Anně Šabatové, která podmínky v zařízeních kritizovala. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) trvá na tom, že podmínky uprchlíků v Česku odpovídají standardu 21. století. Ve čtvrtek ukáže zařízení v Bělé-Jezové velvyslancům evropských zemí.

Chorvatsko uzavírá přechod Berkasovo-Bapska, čeští dobrovolníci se za uprchlíky přesunou tam, kam bude třeba

Chorvatsko v noci na dnešek začalo uzavírat hraniční přechod se Srbskem Berkasovo-Bapska. Část uprchlíků, kteří se na přechodu nahromadili, ale ještě nechalo projít. ČTK to sdělila Petra Quirke, koordinátorka českých dobrovolníků, kteří na tomto místě působí. Do nového zimního tranzitního tábora v chorvatském městě Slavonski Brod zatím dorazil první vlak s asi tisícovkou uprchlíků, kteří přišli přes Srbsko. Dobrovolníci z takzvaného Czech Teamu se přesunou za uprchlíky tam, kam bude třeba, řekla ČTK mluvčí iniciativy dobrovolníků Pomáháme lidem na útěku Zuzana Lenhartová. Zatím vyčkávají, jak rozhodnou srbské úřady. Mají prý zkušenost s tím, že když se základna někde zrušila, běženci ještě nějakou dobu přicházeli.

Doktoři, kteří při českém týmu působí, stále nemají úředně potvrzenou akreditaci. Lékařka Pavla Hrdličková proto v dopise požádala o pomoc prezidenta Českého červeného kříže. "Vzhledem k tomu, že stále nemáme oficiální povolení, bylo nám v této službě aktivně bráněno srbskými komisaři i některými policisty," popsala nedávnou situaci v Berkasovu. To, že nemají povolení, omezuje jejich kompetence a rozsah poskytované péče. Nyní jsou na místě jako dobrovolníci čtyři čeští lékaři.

Bankovní asociace zlepšila odhad růstu HDP letos na 4,2 pct.

Česká bankovní asociace (ČBA) v aktualizované prognóze zlepšila odhad růstu ekonomiky v letošním roce na 4,2 procenta ze srpnových 3,2 procenta. Pro příští rok naopak odhad zhoršila na 2,5 procenta z předchozích 2,7 procenta. Vyplývá to z prognózy, kterou ČBA zveřejnila. Loni ekonomika rostla o dvě procenta. Od srpnové prognózy se v domácí ekonomice podle asociace prohloubila souhra jednorázových prorůstových faktorů, a to zejména v podobě investic spolufinancovaných z evropských fondů. "Dynamika českého hospodářství bude v roce 2015 i v roce 2016 vyšší než růst ve většině zemí eurozóny, což slibuje přibližování ekonomické úrovně k nejvyspělejším evropským ekonomikám," uvedla hlavní ekonomka asociace Eva Zamrazilová.

ČSÚ: V Česku je zaměstnáno nejvíce lidí od roku 1993

V Česku bylo ve 3. čtvrtletí letošního roku zaměstnáno 70,5 procenta lidí ve věku od 15 do 64 let. Je to nejvíce od roku 1993, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Celková zaměstnanost se ve 3. čtvrtletí meziročně zvýšila o zhruba 65 tisíc na 5,06 milionu lidí. Roste také počet podnikatelů se zaměstnanci, naopak ubývá podnikatelů bez zaměstnanců.

Praha má nejnižší dlouhodobou nezaměstnanost z regionů EU

Z evropských regionů je nejméně lidí bez práce déle než jeden rok v Praze. S mírou dlouhodobé nezaměstnanosti 0,8 procenta se hlavní město Česka loni dělilo o první místo s Horním Bavorskem a Západním Rakouskem. Vyplývá to z informací Českého statistického úřadu. Dlouhodobou nezaměstnaností jsou postiženy zejména oblasti na jihu Evropské unie. Z 265 regionů je na tom nejhůře španělská autonomní oblast Ceuta s mírou 22,9 procenta. Ve dvacítce regionů s nejnižší mírou Českou republiku zastupuje pouze Praha. Z dalších regionů jsou nejblíže Střední Čechy na 64. místě.

Vláda chce kvalifikovaným Ukrajincům usnadnit cestu k práci v ČR

Specialistům a vysoce kvalifikovaným lidem z Ukrajiny, kteří mají zájem o práci v Česku, chce stát usnadnit cestu k získání povolení k pobytu či modré karty. Ve středu premiér Bohuslav Sobotka a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (oba ČSSD) představí pilotní projekt, který zajistí přednostní zpracování žádostí takových lidí. Příští pondělí bude návrh pilotního projektu na programu jednání kabinetu. Po zlepšení systému přidělování pracovních povolení volá ministr financí a vicepremiér Andrej Babiš (ANO), podle kterého by měl být cizincům usnadněn přístup k zaměstnání ve firmách hledajících pracovníky. Ukrajince označil za skupinu, která má k Česku blíž než ostatní migranti a se kterou mají čeští zaměstnavatelé dobré zkušenosti.

CETA: Češi ročně zatají ekonomické transakce za 614 miliard Kč

Češi ročně před veřejnými institucemi skryjí ekonomické transakce až za 614 miliard korun. Významný podíl stínových aktivit se týká malých hotovostních plateb, které domácnosti provádějí v sektoru služeb. Uvádí to studie Stínová ekonomika v ČR, kterou na tiskové konferenci představilo Centrum ekonomických a tržních analýz (CETA). Za všechny peníze, které se ročně protočí v české stínové ekonomice, by se podle analýzy CETA mohlo vytvořit přes 1,5 milionu pracovních míst oceněných průměrnou mzdou. Odhady úřadů práce, podle kterých až třetina nezaměstnaných pracuje na černo, tak prý dostávají reálný rozměr.

Zpráva: Podíl malých romských dětí v dětských domovech roste

Podíl romských chlapců a děvčat v dětských domovech pro děti do tří let se v posledních letech zvedl. Zatímco v roce 2010 tvořili pětinu osazenstva kojeneckých ústavů, loni na konci roku to byla třetina. I když malých dětí v ústavech postupně ubývá, pro romské děti se náhradní rodiny hledají obtížně. Vyplývá to ze zprávy o stavu romské menšiny za rok 2014. Na konci loňska bylo v ústavech 1213 malých dětí, z nich 389 bylo romských. "Náš nejobvyklejší klient je tří až čtyřletý romský chlapec. Je to dítě, které tady tři až čtyři roky čekalo na to, aby našlo vhodnou formu náhradní rodinné péče. Nenašli se pro něj pěstouni, nebo osvojitelé. To je samo o sobě alarmující," řekl ČTK ředitel Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí Zdeněk Kapitán.

ANO, ČSSD a Trojkoalice budou dále jednat o vedení Prahy, rozpad koalice hrozí v Brně

Zástupci ANO, sociální demokracie (ČSSD) a Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL a STAN) budou pokračovat v jednání o budoucí podobě vedení Prahy. Novinářům to řekli představitelé všech tří politických seskupení po dnešním jednání. Tvrdí, že do čtvrtečního jednání zastupitelstva o případné jiné koalici jednat nebudou. Koaliční krizi odstartovalo říjnové jednání zastupitelstva, kdy byli odvoláni čtyři radní, a to i hlasy koalice. Koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice dosud měla na pražské radnici většinu jediného hlasu.

V Brně hrozí rozpad koalice složené z hnutí ANO, Žít Brno, KDU-ČSL a Strany zelených. Novinářům to potvrdila primátorova náměstkyně Klára Liptáková (KDU-ČSL). Důvodem sporů v koalici jsou podle ní problémy uvnitř hnutí ANO, které chce odvolat z pozice radního svého člena Tomáše Kratochvíla (ANO). Pokud Kratochvíl sám nerezignuje, může ho odvolat pouze zastupitelstvo.

MfD: Žalobce zrušil stíhání za házení vajec na Zemana

Státní zástupce jako nezákonné zrušil trestní stíhání za loňské házení vajec na prezidenta Miloše Zemana na pražském Albertově. Obvinění z trestného činu výtržnictví čelili od konce srpna dva lidé. Žalobce věc vrátil policii k doplnění. Napsala to Mladá fronta Dnes (MfD). "Policie samozřejmě může i změnit názor na trestní stíhání," uvedl šéf Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 2 Tomáš Bláha. Podle deníku nyní policie může buď obvinění opravit, nebo případ odložit.

Na vzdělávacím veletrhu mají silné zastoupení britské univerzity

Britské univerzity mají letos výrazné zastoupení na veletrhu pomaturitního vzdělávání Gaudeamus, který začal v Brně. Kromě dvou desítek ostrovních škol je na výstavišti také britské poradenské centrum. Jeho cílem je odstranit administrativní bariéru spojenou se studiem v Británii a poradit s výběrem oboru, řekl ČTK ředitel veletrhu Gaudeamus Pavel Mikula. Celkem se letos představuje více než 200 vysokých škol, 488 fakult a přes 4000 studijních oborů. Loni veletrh navštívilo téměř 28.000 lidí. Na veletrhu se prezentují také někteří zaměstnavatelé, například Jaderná elektrárna Dukovany. Generační obměna je podle státního podniku ČEZ spolu s připravovanými novými bloky příslibem nových pracovních příležitostí v řadě oborů.

Válečný pilot Imrich Gablech slaví 100. narozeniny

Válečný pilot Imrich Gablech, který oslaví 4. listopadu 100. narozeniny, patří mezi poslední žijící české piloty, kteří za druhé světové války sloužili v britském královském letectvu. Rodák ze slovenského Hrachoviště, který nyní žije v Havlíčkově Brodě, je držitelem řady vyznamenání a ocenění včetně Řádu Bílého lva za zásluhy o obranu a vynikající bojovou činnost či polského vyznamenání Komandérský kříž za zásluhy Polské republiky. Vyznamenán byl i na rodném Slovensku, kde ho po jeho útěku do Polska označili za zrádce a odsoudili k trestu smrti.

V září 1939 byl Gablech sovětskou tajnou službou na polském území internován, obviněn ze špionáže a odsouzen na pět let nucených prací v sovětských táborech. V roce 1941 byl v táboře v povodí řeky Pečory po vzpouře odsouzen na dalších deset let nucených prací. V gulazích, kde musel vykonávat velmi těžkou práci, zhubnul až na 40 kilogramů a z podvýživy dočasně oslepl. Po napadení Sovětského svazu nacistickým Německem 22. června 1941 byl jako polský vězeň propuštěn. V říjnu 1941 dorazil lodí přes Špicberky do Británie, kde se připojil k československé jednotce a vrátil se nakrátko k létání. Kvůli zdravotním problémům ale musel s létáním skončit, dělal pak kontrolora na dráze a poté až do konce války byl řídícím leteckého provozu. Po návratu do vlasti se vrátil k letecké kontrole. Nakonec byl v únoru 1949 z vojenské služby propuštěn. Řadu měsíců nemohl získat odpovídající zaměstnání, později pracoval jako účetní, kontrolor pilníků či v podniku s obvazovými materiály.

Chemik z UK dostal na výzkum evropský grant za 40 milionů Kč

Vědec Michael Bojdys, který pracuje na katedře organické chemie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, získal prestižní evropský pětiletý grant za téměř 1,4 milionu eur (37,9 milionu korun). Udělila ho Evropská výzkumná rada. Podpořit má výzkum funkčních nanomateriálů, které budou moci sloužit jako základ pro elektroniku budoucnosti. ČTK to sdělil Michal Andrle z Univerzity Karlovy. Hlavním úkolem těchto grantů je podpora excelentního výzkumu. Mladý vědec původem z Polska vede univerzitní tým na katedře druhým rokem. Cílem takzvaných startovacích grantů (Starting Grants) je umožnit nejvýraznějším vědeckým talentům mladé generace se nejpozději do sedmi let od ukončení doktorátu osamostatnit a vést vlastní výzkum.

O ambulanci čínské medicíny v Hradci Králové je obrovský zájem

Zájem o léčbu v ambulanci tradiční čínské medicíny, která od 21. září funguje ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové, je obrovský. Ambulance má pacienty objednané do konce června, řekl ČTK vedoucí Česko-čínského centra tradiční čínské medicíny František Musil. Většina zájemců o léčbu podle něj přichází do ambulance s bolestí. "Jedná se především o dlouhodobé bolesti pohybového aparátu," řekl Musil. Lidé mají velký zájem o léčbu tradiční čínskou medicínou, ačkoli vyšetření ani léčbu čínským lékařem nehradí pojišťovny.

Ambulance spadá pod Česko-čínské centrum tradiční čínské medicíny, které vzniklo letos v červnu. Centrum zkoumá například vliv čínské medicíny na onkologické pacienty či nemocné roztroušenou sklerózou. Podle plánů by do tří let měla v hradecké nemocnici vzniknout klinika za zhruba čtvrt miliardy korun, která by se kromě léčby a výzkumu věnovala také pedagogickým aktivitám.

Dočasným šéfem Českého rozhlasu bude Karel Zýka

Prozatímním šéfem Českého rozhlasu bude ředitel odboru techniky a šéf týmu pro digitalizaci ČRo Karel Zýka. Rozhodla o tom Rada Českého rozhlasu. Ve funkci nahradí Petera Duhana, který odchází k dnešnímu dni. Zýka povede rozhlas tři měsíce do zvolení řádného generálního ředitele. "Mezi mé úkoly bude patřit zejména uzavření letošního hospodaření, budeme také pokračovat v rozjetých projektech ČRo i v digitalizaci rozhlasového vysílání. Klíčovým tématem pak bude sestavení rozpočtu na rok 2016," uvedl v tiskovém prohlášení Zýka, který se kvůli zahraniční služební cestě zasedání rady nezúčastnil. Zýka zdůraznil, že neplánuje žádné významné zásahy do chodu rozhlasu, který je podle něj v dobré kondici. "Mým cílem je, abych ČRo po třech měsících mohl předat ve stejně dobrém a stabilizovaném stavu nově zvolenému generálnímu řediteli," uvedl Zýka, který má za sebou například zkušenost z působení v prvním soukromém celoplošném rádiu Alfa nebo televizi Prima, kde šest let řídil síť regionálních televizí.

Havlova knihovna připomene premiéru Žebrácké opery před 40 lety

Knihovna Václava Havla připomene dnes večer světovou premiéru Havlovy verze Žebrácké opery, kterou před 40 lety uvedli v Horních Počernicích členové Divadla na tahu Andreje Kroba. Zazní vzpomínky pamětníků, objeví se ukázky ze záznamu představení, autentické fotografie Bohdana Holomíčka, krátký Krobův dokument a představena bude publikace nazvaná Gauneři z Horních Počernic.

Na školách se budou promítat filmy o sovětské okupaci v roce 1968

Na téměř šesti stovkách škol po celé republice se budou v listopadu promítat filmy o vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968 a následné sovětské okupaci. Na toto téma je zaměřený 11. ročník projektu Příběhy bezpráví - měsíc filmu na školách, který byl slavnostně zahájen. Projekt je organizovaný vzdělávacím programem Jeden svět na školách společnosti Člověk v tísni. Každoročně seznamuje žáky základních a středních škol s moderními československými dějinami prostřednictvím projekcí filmů s besedou s pamětníky, historiky a filmaři. Letošním tématem jsou události roku 1968.

Týdenní festival v Táboře se zaměřuje na uprchlickou krizi

Aktuální téma uprchlické krize je hlavním mottem festivalu Týdny proti rasismu a xenofobii, který začal v Táboře. Přehlídka nabízí například setkání s lidmi, kteří s migranty pracují, nebo pohled médií na problematiku. Organizátoři by rádi veřejnosti nabídli nezkreslenou podobu migrantů a otázek uprchlické krize. Novinářům to řekl ředitel pořádající společnosti Cheiron T Roman Varga. Na festivalu vystoupí například redaktor České televize Jan Moláček, se kterým mohou návštěvníci debatovat o tom, jak média zvládají informování o uprchlické krizi. Dalšími hosty budou zástupci Organizace pro pomoc uprchlíkům, která už více než 20 let pracuje s migranty nejen v České republice, nebo dobrovolník Lukáš Stříteský, jenž se s uprchlíky setkal mimo jiné přímo na maďarských hranicích.

Slezské zemské muzeum vystavuje válečný deník Jana Kubiše

Slezské zemské muzeum v Opavě vystavuje válečný deník Jana Kubiše, jednoho z atentátníků na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Zapůjčený deník je součástí expozice Neklidné století. V Historické výstavní budově návštěvníci ode dneška uvidí také Řád bílého lva, který výsadkář dostal in memoriam od prezidenta Ludvíka Svobody. ČTK to řekla mluvčí muzea Romana Cieslarová. Kubiš se narodil na Třebíčsku a zemřel v Praze. S Opavou je spjat jen svou vojenskou kariérou. Sloužil tam u 34. pěšího pluku. Při mobilizaci sloužil jako zástupce velitele čety v lehkých opevněních na Opavsku.

Lékaři zjistili, že Gott trpí nádorovým onemocněním mízních uzlin

Lékaři diagnostikovali u Karla Gotta zhoubné nádorové onemocnění mízních uzlin, takzvaný Non-Hodgkinův lymfom. ČTK o tom informovala jeho mluvčí Aneta Stolzová. Zjistili to při operaci náhlé příhody břišní, které se šestasedmdesátiletý zpěvák podrobil minulý týden v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM). V neděli večer byl Gott převezen na hematologickou kliniku Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) v Praze, kde zahájil cílenou onkologickou léčbu. "V tuto chvíli nelze odhadnout, jak dlouho bude léčba trvat," uvedl v prohlášení přednosta kliniky Marek Trněný.

Manželka Ivana na Gottově facebookovém profilu uvedla, že její muž je "v těch nejlepších rukou a pod dohledem těch nejlepších specialistů". "Celá rodina věříme, že i díky vaší podpoře se bude mít Karel sílu uzdravit. Moc vás zdraví a statečně bojuje, protože vás nechce zklamat. Zvládly to jiné rodiny, zvládneme to společně také," vzkázala Gottová početným fanouškům legendárního zpěváka, který si získal přízeň několika generací nejen v České republice.

Kubišová měla v neděli infarkt, leží v nemocnici

Zpěvačka Marta Kubišová leží od neděle v Nemocnici Na Homolce po srdeční příhodě. Infarkt proděla v podvečer před cestou na oslavu svých 73. narozenin. ČTK to ekla Linda Skarlandtová, mluvčí divadla Ungelt, kde má Kubišová svůj pravidelný recitál. Doplnila, že zpěvačka je už v pořádku. Žádné další informace podle ní ale nebudou poskytovány. "Stalo se to doma a naštěstí v přítomnosti její dcery a rodinného přítele," řekla mluvčí. Loni v červenci měl na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary premiéru film Magický hlas rebelky o životě Kubišové pohledem režisérky Olgy Sommerové. Snímek na festivalu získal cenu diváků.

Film Aldabra: Byl jednou jeden ostrov zve pod hladinu moře

Podmanivý svět pod hladinou moře v okolí seychelského ostrova Aldabra i na jeho březích ukazuje 3D snímek Aldabra: Byl jednou jeden ostrov. Snímek režiséra Steva Lichtaga popisující místa, kam lidská noha takřka nemá možnost vkročit, doprovází vtipný komentář namluvený Oldřichem Kaiserem. Film bude mít českou a slovenskou premiéru 19. listopadu, poté půjde do celosvětové distribuce. V prosinci bude mít snímek zahraniční premiéru na seychelském ostrově Mahé. Každodenní boj o kořist a přežití doprovází hudba Roberta Jíši, v závěrečných titulcích je využita píseň Petera Gabriela I Grieve. Jíša na filmu pracoval čtyři roky, pro každé zvíře zvolil jiné hudební téma v provedení devadesátičlenného symfonického orchestru.

Vědci chtějí pomocí rostliny kokrhel oživit zelené pásy u dálnic

Travnaté plochy podél tuzemských dálnic a rychlostních silnic by se již brzy mohly proměnit v rozkvetlé louky plné poletujícího a bzučícího hmyzu. Odborníci z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci totiž přišli na způsob, jak pomocí poloparazitické rostliny kokrhel zvýšit druhovou rozmanitost nyní většinou fádních porostů u silnic. Nedaleko projíždějících automobilů by tak mohli v budoucnu najít kvalitní zázemí motýli i další druhy hmyzu, které z volné přírody mizí. Kokrhel parazituje na trávách a postupně je oslabuje. Díky tomu v okolí silnic dostanou více životního prostoru byliny, které pak poskytnou zázemí motýlům a jinému hmyzu. "Za poslední století z české krajiny nadobro zmizelo přibližně 3000 druhů hmyzu. Změna bude mít přínos i pro správce těchto ploch. Trávníky s kokrhelem se nemusejí tak často sekat, jejich údržba tak vyjde levněji," řekl Tomáš Kuras z katedry ekologie a životního prostředí.

Sport

Do fotbalové reprezentace byl po čtyřech letech zařazen záložník Kamil Vacek, kterého se trenér Pavel Vrba rozhodl vyzkoušet v přípravných zápasech se Srbskem a Polskem. Do nominace se vracejí také Daniel Pudil, Matěj Vydra či David Limberský, který v posledních dvou kvalifikačních zápasech chyběl v důsledku trestu za řízení v opilosti. Aktuálně je v nominaci dvacet hráčů, další tři budou dodatečně pozváni v pátek po zápasech v Evropské lize. Nechybí brankář Petr Čech, kterému schází jediný start k vyrovnání rekordu Karla Poborského v počtu zápasů za národní tým.

Šéf Evropské šermířské konfederace (EFC) a bývalý předseda Českého šermířského svazu František Janda náhle zemřel. O smrti osmačtyřicetiletého funkcionáře informovala prostřednictvím sociálních sítí národní federace a Český olympijský výbor (ČOV), jehož byl členem. Janda byl na cestě do Tokia, kde měl o víkendu dohlížet na průběh turnaje Světového poháru. Generální sekretář EFC Max Geuter v oficiálním prohlášení rozeslaném evropským federacím uvedl, že zemřel během letu. Podle informací italského šermířského svazu ho postihl infarkt. Janda, bývalý aktivní šermíř a později uznávaný rozhodčí, stál v čele EFC od roku 2009 a před dvěma lety byl zvolen na další čtyřleté období do roku 2017.

Počasí

Skoro jasno až polojasno, ráno a dopoledne místy mlhy nebo nízká oblačnost, které se ojediněle udrží po celý den. Nejvyšší teploty 8 až 13 °C, v 1000 m na horách kolem 13 °C.