Denní souhrn zpráv

Schwarzenberg: Česká hysterie z uprchlíků je projevem malosti

Hysterie z přílivu uprchlíků patrná v Česku je podle předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga projevem české zamindrákovanosti a malosti, za kterou se stydí. Schwarzenberg to řekl v Praze na konferenci Česko v éře globalizace. Nepřímo reagoval také na slova prezidenta Miloše Zemana, který nedávno mluvil o tom, že uprchlíci v Česku nebudou respektovat zákony a zavedou islámské právo šaría. Schwarzenberg na úvod konference hovořil o tom, že se v Česku v poslední době projevuje strach a pocit méněcennosti, i když do země dorazil jen minimální počet uprchlíků ve srovnání s dalšími státy osmadvacítky.

Čeští lékaři zatím nemohou v Berkasovu legálně pomáhat uprchlíkům

Čeští lékaři, kteří přijeli na srbsko-chorvatský hraniční přechod Berkasovo-Bapska, by chtěli poskytovat uprchlíkům legálně první pomoc, ale zatím nemohou. Od začátku týdne přijeli na hranice, kde působí tým českých dobrovolníků zvaný Czech Team, už tři lékaři a čtyři studenti medicíny, všichni v rámci svého volna. Dobrovolníci se v těchto dnech snaží úředně registraci svých doktorů zařídit.

Čeští dobrovolníci pomáhají tisícům migrantů mířících do Evropské unie, by mohli rozšířit svou základnu o velké armádní stany. Po dlouhých jednáních se dohodli s místním farmářem na pronájmu půdy. Několik stanů, které mají běžence chránit před špatným počasím, zapůjčí ministerstvo obrany ČR. Čeká se, až srbská vláda jejich stavbu odsouhlasí, řekl ČTK jeden z koordinátorů týmu Zdeněk Ralík. Jednat se bude i v příštím týdnu.

S ministrem Mládkem letí do Ománu zástupci téměř 30 českých firem

Téměř 30 zástupců tuzemských firem míří spolu s ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem (ČSSD) do Spojených arabských emirátů, Kuvajtu a Ománu. Členy obchodní mise jsou firmy z oblasti solárních technologií, stavebnictví, lázeňství, vodohospodářství, potravinářství či zdravotnické techniky. Informovala o tom Hospodářská komora a ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO). S Ománem zatím v oblasti obchodní a ekonomické spolupráce na mezistátní úrovni neexistuje žádná smluvní základna. Některé české firmy podnikající v solárním byznysu, už ale na tamním trhu úspěšně realizují obchodní transakce.

NKÚ zkontroluje peníze vynakládané na volby

Nejvyšší kontrolní úřad zahájí v listopadu čtyři kontroly. Jednou z nich bude i kontrola peněz vynakládaných na přípravu a konání voleb. Jen v loňském roce si volby podle státního závěrečného účtu vyžádaly 1,016 miliardy korun. Loni se uskutečnily troje řádné volby: do Evropského parlamentu, do obecních zastupitelstev a do třetiny Senátu. Kromě toho se dvakrát konaly doplňovací volby do Senátu a jednou nové volby do zastupitelstev obcí. Úředníci kvůli této kontrole zamíří mimo jiné na Český statistický úřad, ministerstva financí a vnitra.

ČRo: K úsilí Mašínové o vrácení statku se připojil její bratr

Vedle Zdeny Mašínové usiluje o vrácení rodinného statku v Lošanech na Kolínsku nyní i její bratr Josef Mašín, který žije v USA. Připojil se k žalobě, informoval Český rozhlas. Mašínová u předchozích soudů třikrát prohrála, uspěla až před měsícem u Ústavního soudu, a případ se tak vrací k soudu v Kolíně. Josef Mašín dlouhodobě odmítal mít s českou justicí cokoliv společného. Nakonec se ale rozhodl, že sestru podpoří. O vrácení rodinného statku, který jim zabavili komunisté, bojuje Mašínová roky.

Poslanci KSČM navrhli zákon o horské službě

Poslanci KSČM předložili ve Sněmovně návrh zákona o horské službě, který má upravit její postavení, fungování i financování. Měla by svůj rozpočet, který by schvalovala Sněmovna. Návrh také stanoví šest oblastí, v nichž bude působit. Jde o: Šumavu, Krušné hory, Jizerské hory, Krkonoše, Orlické hory, Jeseníky a Beskydy. Horská služba nyní funguje jako obecně prospěšná společnost. Peníze by měla podle komunistů horská služba získávat z veřejných rozpočtů, evropských dotací ale i ze školení veřejnosti a záchranářů.

V Brně-Chrlicích zahynulo při vystupování z vlaku osmileté dítě

Na železničním nádraží v Brně - Chrlicích zemřela osmiletá dívka. Neštěstí se stalo, když vystupovala z rychlíku, který tam jen na chvíli kvůli výluce na trati zastavil. Všichni cestující měli zůstat ve vlaku. Dítě sestoupilo na nástupiště a patrně zavrávoralo. Pak jej zachytil a usmrtil rychlík jedoucí po sousední koleji na Bohumín, řekl ČTK mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.¨ Podle policie s dítětem vystupoval i jeho otec. Další vyšetřování ukáže, zda si dvojice nechtěla například zkrátit svoji cestu tím, že využije zastavení rychlíku a nepojede až na konečnou stanici.

Provoz vlaků na Teplicku, kde se v pátek stala tragická nehoda, se podařilo obnovit

Provoz v úseku železniční tratě na Teplicku, kde se v pátek stala tragická nehoda, se podařilo obnovit. Vlaky zatím jezdí po jedné koleji. Vlak jedoucí směrem od Řehlovic narazil do stojícího vlaku. Náměstek generálního ředitele SŽDC pro řízení provozu Josef Hendrych v pátek uvedl, že strojvůdce jedoucího vlaku neposlechl návěstidlo, výpravčí následně třikrát vyslal generální stop. Vlak se ale nezastavil. Výpravčí se poté marně snažil dovolat strojvedoucímu na mobil. Strojvůdce jedoucího vlaku, který převážel prázdné cisterny, po střetu na místě nehody zemřel.

Říjnové nehody si zatím vyžádaly 47 obětí, o osm méně než loni

Na českých silnicích v říjnu zahynulo zatím 47 lidí, což je o osm méně než ve stejném období loňského roku. Vyplývá to z předběžných policejních statistik. Nejtragičtější říjnová statistika je 20 let stará, v desátém měsíci roku 1995 si nehody vyžádaly 168 obětí. Celkem letos na silnicích dosud zemřelo 538 lidí, o deset více než za stejné období loňského roku.

Česko se zaplňuje drony, pomáhají zemědělcům i energetikům

Dronů pro komerční využití je v Česku čím dál víc, jen proti loňsku se jejich počet ztrojnásobil. Bezpilotní letouny se učí využívat státní instituce i soukromé firmy. Drony například pomáhají kontrolovat sloupy vysokého napětí, odhalují vady při výstavbě nových silnic a zanedlouho budou pomáhat při zásazích policii nebo hasičům. Celkem k začátku října eviduje Úřad pro civilní letectví (ÚCL) 150 letadel bez pilota určených k jiným než rekreačním účelům. Ke stejnému datu vloni to bylo 47 stojů a v roce 2013 prakticky žádné drony registrovány nebyly, řekl ČTK mluvčí úřadu Vítězslav Hezký.

Opravené mosty dálničního přivaděče v Ostravě otevřou v pondělí

Mosty na dálničním přivaděči v Ostravě-Přívoze se po opravě otevřou pro motoristy v pondělí 2. listopadu dopoledne. ČTK to sdělil mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Rýdl. Mosty byly kvůli odstraňování vad zavřené od konce května. Mosty postavené společností Eurovia byly v provozu od roku 2008. V polovině loňského roku se na nich ale objevily trhliny a další nedostatky, kvůli kterým byla na mostech doprava nejdříve omezena a pak zastavena úplně. Oprava stála podle mluvčího ŘSD Jana Rýdla zhruba 48 milionů korun bez DPH.

ŘSD se pře se společností Eurovia o to, kdo za vady na mostech může. Trhliny vznikly pnutím stavby, mostní podpěry se podle ŘSD pohybovaly nerovnoměrně a ložiska byla vysunutá mimo přípustné meze. Eurovia uvedla, že ŘSD se o mosty nedostatečně staralo a při jejich výstavbě požadovalo použití nevhodného materiálu.

Větrací výdech z Blanky u Stromovky dostane výtvarný vzhled

Větrací výdech tunelu Blanka, který stojí v ulici Nad Královskou oborou v Praze 7, získá příští rok novou podobu. Promění se podle architektonického návrhu česko-argentinského umělce Federíco Diaze. Práce vyjdou na 20 milionů korun. ČTK to řekl místostarosta Ondřej Mirovský (SZ) a mluvčí magistrátu Vít Hofman. Druhý výdech, který se tyčí ve Střešovicích, by mohl sloužit jako rozhledna nebo lezecká stěna. Válec z tunelu odvádí zplodiny aut, podobně by fungoval i v případě požáru. Větrací objekty mají hlukové a pachové filtry, okolí by tak neměly zatěžovat.

V Miláně končí po šesti měsících světová výstava Expo 2015

V severoitalském Miláně po šesti měsících končí světová výstava Expo 2015 nazvaná Feeding the Planet, Energy for Life (Jídlo pro planetu, energie pro život). Závěrečné ceremonie se zúčastnil i italský prezident Sergio Mattarella. Výstavu navštívilo 21,5 milionu lidí, třetina z nich byla ze zahraničí, uvedla agentura DPA.

Český pavilon, který příchozí seznámil s Českou republikou, jejími kraji a českými úspěchy na poli vědy a moderních technologií, navštívilo přes dva miliony lidí. Montovaná stavba z recyklovatelných modulů, kterou navrhlo studio Chybik&Krystof, získala bronzovou medaili za architekturu. Již v průběhu výstavy získal pavilon několik dílčích ocenění od návštěvníků a italských médií, například jako nejpohodovější pavilon, pavilon nejvstřícnější k dětem či pavilon s nejhezčí střešní zahradou. Mezi tři nejlepší se dostala také restaurace českého pavilonu "La Baita del Cacciatore".

V Uherském Hradišti byla odhalena socha J.A. Bati, shlíží na řeku Moravu

Socha podnikatele Jana Antonína Bati byla odhalena v Uherském Hradišti. Nachází se na břehu řeky Moravy, Baťa je zobrazen jako asi čtrnáctiletý chlapec, který sedí a dívá se na řeku. V Uherském Hradišti se nevlastní bratr zakladatele obuvnického impéria Tomáše Bati narodil a strávil tam své dětství. Odhalení sochy se zúčastnil také vnuk J. A. Bati John Nash. "Socha je udělaná velmi hezky. Když jsem ji uviděl, první, co mě napadlo, nad čím asi přemýšlel, když seděl nad řekou," řekl dnes ČTK Nash. Socha vznikla na základě fotografie, Baťovi potomci však mají jen tři snímky, na kterých je J. A. Baťa zachycen v dětském věku.

Vznik sochy inicioval Robert Hájek, zakladatel Nadačního fondu J. A. Bati, který se snaží odkaz podnikatele zviditelnit. "Je to teprve třetí socha J. A. Bati na světě a je to poprvé, kdy je ztvárněn jako chlapec. Pro spoustu lidí je to nová věc, jak vypadal jako dítě," řekl ČTK Hájek. Další sochy J. A. Bati jsou ve Zlíně a v maďarském městě Martfü, které bylo za J. A. Bati založeno. Letos uplynulo 50 let od úmrtí J. A. Bati v Brazílii. Hájek by chtěl převést do digitální podoby Baťův archiv v Brazílii. Jan Antonín Baťa (1898 až 1965) se ujal vedení obuvnického impéria poté, co Tomáš Baťa v roce 1932 zahynul při letecké nehodě. Za Jana Antonína továrna i Zlín vzkvétaly. V roce 1941 odjel do Brazílie, kde později také zemřel. Nyní tam žijí jeho potomci.

Experti: náměstí a parky stále nejsou kvalitní a lidem přívětivé

Česká veřejná prostranství, náměstí a parky ani 25 let po revoluci nejsou podle odborníků otevřená, přístupná a přívětivá lidem tak, jak by mohla být. Shodují se na tom odborníci na architekturu a urbanismus, které oslovila ČTK. Na vině je podle nich slabá politická vůle, nedostatek odvahy a vizí, ale možná i nezájem občanů, kteří nacházejí náhradu za veřejný prostor v nákupních centrech nebo i ve virtuální realitě. Mnohá náměstí dokonce i v hlavním městě čekají léta na svou revitalizaci.

Mobilní aplikace provede návštěvníky po pražských hřbitovech

Lidé si mohou o Dušičkách projít pražské hřbitovy s novou mobilní aplikací. Dozví se tak známé i méně známé příběhy a z některých jim budou hrůzou vstávat vlasy na hlavě, řekl ČTK ředitel správy hřbitovů Martin Červený. Ke stažení je zdarma a má českou a anglickou verzi. "Vyprávění je navíc okořeněno mnohdy až morbidními a hrůzostrašnými příběhy," podotkl Červený.

Mobilní průvodce přibližuje historii a příběhy hřbitova na Vyšehradě a historii Olšanských hřbitovů. Obsahuje i historické údaje týkající se významných postav dějin, protože Vyšehrad je od 19. století nejvýznamnějším pohřebištěm českých osobností. Průvodce návštěvníka zavede k místu, kde leží Božena Němcová, Milada Horáková, Bedřich Smetana nebo Ema Destinnová. Neopomene ani Slavín, hrobku, v níž odpočívají literáti, hudebníci, herci či malíři.

Dušičkový pochod v Bystřici pod Hostýnem uctil padlé po bitvě u Slavkova

Vojáky zemřelé po bitvě tří císařů u Slavkova připomněl Dušičkový pochod z Bystřice pod Hostýnem do nedalekých Dřevohostic. Připravili jej členové klubu vojenské historie věnující se období francouzského císaře Napoleona Bonaparta. Nadšenci v dobových uniformách položili věnce u pomníků, po cestě dlouhé asi osm kilometrů také připravili několik ukázek a nástupů. Smyslem akce je uctít památku zemřelých vojáků v Bystřici a Dřevohosticích, po bitvě u Slavkova byly v obou obcích špitály a v obou jsou hřbitovy, řekl ČTK předseda pořádajícího Klubu vojenské historie francouzského císařství z Bystřice pod Hostýnem Radmil Tomčík.

Poslední říjnový den je ve světě ve znamení Halloweenu

S posledním říjnovým dnem tradičně přicházejí oslavy anglosaského lidového svátku Halloween. Jeho příchod předznamenává zvýšený zájem o strašidelné dekorace a kostýmy. Čím dál tím populárnější jsou oslavy svátku Halloween také mezi Čechy, třebaže stále podstatně více lidí v Česku uctívá Památku zesnulých. Vyplývá to z výsledků průzkumu společnosti Tesco, podle něhož Dušičky v Česku ctí až 86 procent lidí a Halloween jen desetina. Halloween se slaví 31. října, Dušičky připadají na 2. listopadu.

Broumovský klášter výjimečně zpřístupnil sklepy i půdu

Broumovský klášter výjimečně návštěvníkům otevřel nepřístupné prostory. Akce Od sklepa až po půdu se bude znovu opakovat po dvě listopadové soboty. ČTK to řekla Kateřina Ostradovská ze Vzdělávacího a kulturního centra Klášter Broumov. Návštěvníci měli možnost vidět rozsáhlé sklepy včetně mumií z krypty farního kostela svatého Prokopa ve Vamberku, nedávno opravené prostory opatských freskových sálů, revitalizované místnosti v třetím patře i půdu. Benediktinský klášter vznikl ve 14. století.

Letošní festival Mezipatra představí 66 hraných filmů a dokumentů

Celkem 66 hraných a dokumentárních filmů uvidí letos publikum na festivalu Mezipatra, který se v Praze koná od 5. do 12. listopadu. Snímky 16. ročníku přehlídky s queer tematikou spojuje slogan "Dny, které otřásly světem". ČTK o programu informovali pořadatelé. Z metropole se akce přesune do Brna, kde se bude konat od 12. do 18. listopadu. Mezipatra patří k největším filmovým queer festivalům, kterých se ve světě koná na 130. "Téma 'Dny, které otřásly světem' pojmenovává zlomové situace, kterým čelí hrdinky a hrdinové filmů. Ať už v osobním životě, nebo ve vztahu k celospolečenským posunům," uvedl ředitel festivalu Pavel Bicek.

Zpěvákovi Ramazzottimu v Praze aplaudovalo 10.000 diváků

Převážně ženské publikum v pražské O2 areně nadšeně aplaudovalo koncertu italského zpěváka Erose Ramazzottiho. Podle pořadatelů dorazilo 10.000 diváků, přibližně o 2000 více než při jeho poslední návštěvě metropole v roce 2013. Koncert doprovázený převážně černobílou efektní projekcí vyvrcholil několika přídavky.

Sport

Tenistka Petra Kvitová si podruhé v kariéře zahraje finále Turnaje mistryň a má šanci navázat na titul z roku 2011. V Singapuru po velkém obratu ve druhé sadě porazila Rusku Marii Šarapovovou 6:3 a 7:6. V neděli se Kvitová střetne s Polkou Agnieszkou Radwaňskou, která v prvním semifinále zdolala Španělku Garbiňe Muguruzaovou 6:7, 6:3 a 7:5. "Jsem ještě trošku v šoku z toho, že jsem ve finále. Z toho se musím vzpamatovat, ale jsem samozřejmě moc ráda," řekla Kvitová cestou z dvorce.

Tenistky Andrea Hlaváčková a Lucie Hradecká nenapodobily Petru Kvitovou a do finále Turnaje mistryň nepostoupily. V singapurském semifinále podlehla česká dvojice 6:7, 0:6 španělskému páru Garbiňe Muguruzaová, Carla Suárezová.

Krasobruslař Michal Březina vstoupil do Grand Prix pátým místem v krátkém programu na Kanadské brusli. Po úvodní části soutěže v Lethbridge ztrácí pětadvacetiletý český reprezentant téměř pět a půl bodu na vedoucího Japonce Daisukeho Murakamiho. Volné jízdy jsou na pořadu dnes večer. Březina jel krátký program na jazzovou hudbu Franka Sinatry, ve volné jízdě vsadil na balet Korzár od Adolpha Charlese Adama. Úvodní díl Grand Prix je pro Březinu už pátým startem v sezoně. Nejlépe si zatím vedl na Lombardia Trophy v Miláně, kde obsadil druhé místo.

Čeští volejbalisté se v kvalifikaci o ME 2017 střetnou s Estonskem, Makedonií a Rumunskem. Ženy narazí na Bělorusko, Řecko a Slovinsko.

Počasí

Převážně jasno. Nejvyšší teploty 12 až 16 °C, při déletrvající nízké oblačnosti kolem 10 °C, v 1000 m na horách kolem 12 °C.