Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Prezident udělil státní vyznamenání 35 osobnostem

Prezident Miloš Zeman ve středu udělil u příležitosti oslav vzniku Československa státní vyznamenání 35 osobnostem. Nejvyšší státní vyznamenání Řád bílého lva propůjčil ve Vladislavském sále na Pražském hradě in memoriam československému letci z druhé světové války Josefu Františkovi. Řád Tomáše Garrigua Masaryka také in memoriam obdržel politik František Kriegel, který jako jediný odmítl v roce 1968 podepsat takzvaný Moskevský protokol legalizující okupaci Československa. Mezi dalšími vyznamenanými byl například student Petr Vejvoda, který zahynul, když se snažil bránit svou spolužačku při útoku duševně nemocné ženy ve škole ve Žďáru n. Sázavou. Dále byli oceněni například fotbalista Petr Nedvěd, Koulařka Helena Fibingerová, zpěvák Václav Neckář, herečka Libuše Šafránková nebo fyzik Armin Delong. Před udílením vyznamenání na Pražském hradě prezident uvedl, že oceňuje lidi statečné a lidi práce.

Deníky: Zeman opět ocenil i své podporovatele

Seznam vyznamenaných, které Miloš Zeman ocenil u příležitosti státního svátku, má velkou šíři záběru. Už tradičně obsahuje i jména Zemanových podporovatelů, píše se v komentářích českých deníků. Všímají si toho, že prezident vedle politika pražského jara Františka Kriegla vyzdvihl také ministra normalizačních vlád Miroslava Tomana. Podle Lidových novin (LN) letos Zeman projevil při výběru více nadhledu, Hospodářské noviny (HN) ale píšou, že se prezident odklání od společných hodnot. Mladá fronta Dnes uvádí: "U minulých prezidentů byly seznamy laureátů alespoň do jisté míry otiskem jejich osobnosti, v Zemanově případě je to ale tak trochu od Bacha po Vlacha." Výraznějším rysem výběru je snad jen početné zastoupení osobností z řad byznysu, tedy jev třeba za Havlových časů nevídaný. Právo vidí ve výběru vyznamenaných příklon k současnému Rusku, a to například v ocenění novinářského doyena Jana Petránka, který nyní sdílí Zemanův pohled na Putinovo Rusko.

28. října proběhly v řadě míst demonstrace

V Praze, Brně a několika dalších městech se během státního svátku 28. října sešly stovky lidí na demonstracích proti migraci, v Brně jich podle policejního odhadu bylo asi 1500. V Praze od sebe policejní těžkooděnci oddělili skupiny odpůrců islámu a EU od skupiny příznivců migrantů, akce v ostatních městech se obešly bez vážnějších incidentů. Do 16:00 většina shromáždění skončila. V celé republice se sešly odhadem tři tisíce lidí.

Čeští policisté odjeli do Maďarska chránit hranice Schengenu

Padesátka českých policistů odjela do Maďarska, kde budou pomáhat střežit schengenské hranice. V Maďarsku by měli být zhruba měsíc. S odjíždějící kolonou se na Policejní akademii v Praze 4-Lhotce rozloučili i ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a policejní prezident Tomáš Tuhý. Mise vyjde českou stranu na zhruba deset milionů korun. Policisté budou hranice střežit ve třech lokalitách a budou hlídkovat společně s maďarským vojákem a policistou. Čeští policisté pak budou podřízeni velení maďarských kolegů. V Maďarsku působí přes dvě desítky českých vojáků. Jde zejména o řidiče a obsluhu techniky. Maďarské armádě pomáhají při převozu materiálu nebo při budování plotu. V pondělí by pak měla vláda rozhodnout o možném vyslání další dvacítky policistů do Slovinska.

Český Rom Petr Torák převzal Řád britského impéria

Český Rom Petr Torák v Londýně převzal Řád britského impéria za práci pro romskou komunitu. Řád mu propůjčila královna Alžběta II. Informoval o tom zpravodaj Českého rozhlasu. Torák ve Spojeném království žije od roku 1999. Jeho rodina opustila severočeský Liberec po údajných opakovaných fyzických útocích neonacistů. Torák se z policisty, který se věnuje práci s romskou komunitou, vypracoval až na policistu rozkrývajícího nebezpečné případy obchodování s lidmi. V terénu uplatňuje nejen dokonalou znalost prostředí, ale i jazykové schopnosti. Řád však dostal v první řadě za práci v Peterborough, kde i se svou rodinou žije.

EK zamítla žádost ČR na rozšíření daňové povinnosti

Evropská komise zamítla žádost ministra financí Andreje Babiše (ANO) na rozšíření přenesené daňové povinnosti u daně z přidané hodnoty. Informoval o tom Český rozhlas Radiožurnál. Babiš rozšíření tzv. reverse charge prosazuje dlouhodobě, vidí v tom jeden z důležitých prostředků, jak zabránit daňovým únikům. Delší dobu na evropské úrovni prosazuje, aby státy mohly samostatně určovat, jaké zboží a služby budou podléhat přenesené daňové povinnosti. Považuje to za jeden z důležitých nástrojů proti daňovým únikům. DPH ale patří v unii mezi takzvané harmonizované daně, jejichž pravidla jsou určována na celounijní úrovni. Přenesená daňová povinnost je podle MF funkčním opatřením proti tzv. karuselovým podvodům. Při těchto podvodech se zboží opakovaně přeprodává, čímž se zvyšuje DPH. Firma, která by daň měla zaplatit, ji neodvede a další firma v řetězci si nárokuje odpočet daně od státu.

Pražskému letišti přibylo meziročně 6,8 procenta pasažérů

Pražskému Letišti Václava Havla přibylo za tři čtvrtletí 6,8 procenta cestujících. Celkově tak odbavilo 9,2 milionu lidí. Celkový nárůst počtu cestujících za rok 2015 by se mohl přiblížit k hranici 12 milionů. Největší počet pasažérů z pražského a na pražské letiště pocházel z Velké Británie, Německa, Itálie, Ruska a z Francie. Mezi dopravci dominovaly české společnosti Travel Service a České aerolinie, následované easyJetem, Lufthansou a Ryanairem. Pražské letiště loni odbavilo 11,15 milionu pasažérů, což bylo o 1,6 procenta více než v roce 2013.

Odvolací soud zamítl potomkům J. A. Bati odškodné

Odvolací soud tento čtvrtek definitivně zamítl odškodné potomkům zlínského podnikatele Jana Antonína Bati. Pět dědiců se domáhá více než 56 milionů korun za funkcionalistickou vilu a pozemek v centru Zlína, kterou Baťa nechal pro sebe a pro svou rodinu postavit na konci 20. let minulého století. Rozhodnutí Městského soudu v Praze je pravomocné, lze podat pouze dovolání k Nejvyššímu soudu. Národní soud v Československu označil po druhé světové válce Jana Antonína Baťu v jeho nepřítomnosti za zrádce a kolaboranta a majetek jeho firmy znárodnil. Očištění se Baťa dočkal až v roce 2007. Z archivů mimo jiné vyplynulo, že jeho podniky financovaly československou vládu v Londýně a posílaly příspěvky v řádech desetitisíců liber či dolarů na protinacistické aktivity. Baťa vedl ještě za svého života soudní spory také s ostatními členy rodiny. Jejich předmětem byly zahraniční pobočky obuvnického impéria. Spory však prohrál a majetek připadl Tomáši Janu Baťovi, synovi Tomáše Bati.

Soud potrestal teplické expolicisty za úplatky

Teplický okresní soud potrestal podmíněnými tresty tři bývalé policisty za braní úplatků a zneužití pravomoci. Trest 18 měsíců s odkladem na dva roky dostal Adam Řebíček, bratr bývalého ministra dopravy Aleše Řebíčka. Stejný soud dvakrát všechny tři zprostil viny, oba rozsudky zrušil Krajský soud v Ústí nad Labem. Rozsudek není pravomocný. Roman Majerník, Adam Řebíček a Radek Turišin pracovali u teplické hospodářské kriminálky a podle obžaloby poskytovali za úplatu informace a nabízeli zastavení vyšetřovaných kauz. Impuls k vyšetřování dal někdejší majitel autobazaru AutoHypo Michal Bartes. Podle soudu bývalí policisté opakovaně převzali od Bartese peníze za to, že zastaví jeho stíhání za podvody. Bartes před lety médiím řekl, že z něj policisté dostali na úplatcích zhruba dva miliony korun. Údajně poškozený podnikatel byl sám opakovaně odsouzen, mimo jiné pro úvěrové podvody.

Obhájce Tomáše Březiny žádá tříletý trest

Obhájce navrhl bratrovi šéfa lihové mafie Tomáši Březinovi v kauze rozsáhlých nelegálních obchodů s lihem tři roky vězení, což je o rok méně, než žádá žalobce. Poukázal na to, že pomohl odkrýt celou činnost organizované zločinecké skupiny a jako korunní svědek podle něj figuruje v dalších 30 až 40 trestních řízeních, které s tímto případem souvisejí. Podle obhájce je tak pro Tomáše Březinu největším trestem doživotní ohrožení. Obžalovanému státní zástupce přisoudil status spolupracujícího, z celé skupiny mu tak hrozí nejnižší trest. Takzvaná lihová mafie okradla podle žalobce stát na spotřební dani o 6,7 miliardy korunPřípad postihuje patnáctileté období, v němž skupina čistila technický líh, používala ho k výrobě alkoholických nápojů a prodávala ho bez přiznání a odvedení spotřební daně. Obchodovali také minimálně s 21 miliony litrů nezdaněného lihu, jeho část ukrývali v tajných úložištích.

Školáci mají podzimní prázdniny

Na základních a středních školách ve čtvrtek začínají dvoudenní podzimní prázdniny. Díky státnímu svátku, který se oslavuje 28. října, měly všechny děti volno od středy. Na některých školách se neučí od začátku týdne, protože jejich vedení vyhlásilo ředitelské volno. To se využívá například k dalšímu vzdělávání učitelů.

Karel Gott je po operaci srdce

Zpěvák Karel Gott, který je hospitalizován v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM), v úterý podstoupil operaci. Na Gottově facebookovém profilu to uvedla jeho manželka Ivana. Zpěvákův stav je podle ní stabilizovaný a pooperační průběh je bez komplikací.

Divadlo na Fidlovačce pokračuje

Ředitelka pražského Divadla Na Fidlovačce Eliška Balzerová oznámila, že se díky mecenášům podařilo zachránit budoucnost této scény. Její existence byla začátkem roku ohrožena, protože nedostala magistrátní grant. Balzerová také řekla, že od příštího roku už nebude stát v čele této scény.

Plzeň otevře další Loosův interiér

V Plzni se od 12. listopadu otevře na pravidelné prohlídky další byt navržený světově uznávaným architektem Adolfem Loosem na Klatovské třídě 110. Po Vídni se v Plzni dochovalo nejvíc jeho bytových realizací, zatím jsou přístupné tři. Ve středu byt někdejšího spolumajitele továrny na drátěné zboží a gramofonové jehly Oskara Semlera představila Západočeská galerie. Byt je unikátní v tom, že jako jediný v Plzni má šestipodlažní dispozici s plynule navazujícími prostorami různých výšek, tak zvaný Raumplan, řekl architekt Petr Domanický.

Třeštíková představila časosběrnou metodu natáčení

Filmová dokumentaristka Helena Třeštíková představila v Jihlavě svou novou knihu o časosběrném dokumentu. Po křtu, který se odehrál při úterním úvodním ceremoniálu Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů, filmařka o časosběrné metodě, jíž se věnuje 35 let, mluvila na tvůrčí dílně v divadle Diod. "Přišlo mi, že takové pozorování lidí v delším čase je dobrá možnost setkání dokumentu s příběhem," řekla Třeštíková.

Eva Pilarová v Praze oslaví 55 let na scéně

Zpěvačka Eva Pilarová ve čtvrtek koncertem v pražské Lucerně slaví 55 let na scéně. Mezi hosty budou Matěj Ruppert, Vojtěch Dyk a kapela Wohnout. Ze zdravotních důvodů se akce nezúčastní Karel Gott. Stejný koncert se konal o dva dny dříve v rodném městě zpěvačky Brně. Zde Pilarová studovala operní zpěv na Janáčkově akademii múzických umění. Poté JAMU opustila a nastoupila do pražského divadla Semafor, v němž vystupovala například s dvojicí Suchý a Šlitr. Objevila se i ve filmech Kdyby tisíc klarinetů nebo Dobře placená procházka. Její hlas jí přinesl řadu ocenění v Čechách i zahraničí. Několikrát se stala vítězkou ankety Zlatý slavík a v roce 2009 ji tehdejší prezident Václav Klaus vyznamenal medailí Za zásluhy.

Zemřel režisér televizních večerníčků Alexander Zapletal

Ve věku 81 let zemřel po dlouhé těžké nemoci 28. října v Hamburku režisér a producent Alexander Zapletal. Tvůrce žijící od roku 1968 v Německu režíroval mimo jiné úspěšné večerníčky České televize (ČT) Hup a Hop a Vodník Česílko. Informoval o tom jeho bratr Petar Zapletal. Alexander Zapletal se narodil 18. října 1934 v Ostravě. Od roku 1952 navštěvoval katedru dramaturgie a divadelní vědy pražské DAMU. V roce 1959 začal pracovat v oddělení dětského vysílání ČT. V září 1968 opustil nelegálně Československo a začal v tehdejším západním Německu působit jako samostatný producent, autor a režisér animovaných filmů. V posledních letech přednášel ve školách v Berlíně a Hamburku. Jako režisér se například v roce 1999 v Německu podílel na 20 pokračováních animovaných příběhů Formeláci se vrací.

Výstava představí grafiky nových členů Hollaru

Grafiky nových členů spolku Hollar představí výstava Nová tvorba, která bude slavnostně zahájena ve čtvrtek 29. října v pražské Galerii Hollar. Sdělila to tajemnice a vedoucí galerie Markéta Kinská. V několika nedávných letech se podle ní spolek Hollar ocitl na pokraji existenční krize a řešil otázku bytí a nebytí. Změny pod novým vedením předsedy Pavla Piekara by měly Hollar obrodit a více propojit s širší veřejností, dodala Kinská. Výstava potrvá od 30. října do 22. listopadu. Jednou ze změn Hollaru je zjednodušený proces přijímání nových členů. V roce 2015 bylo do spolku přijato 30 nových členů, mezi nimi například Jakub Špaňhel, Petr Nikl a Zuzana Růžičková. Spolek nyní sdružuje 152 známých českých grafiků, teoretiků umění a tiskařů. Do budoucna je v plánu také rekonstrukce prostor galerie. Uvažuje se prý o změně vizuálu Galerie Hollar.

Sport

Petru Kvitovou a Lucii Šafářovou čekají v pátek na Turnaji mistryň poslední zápasy v Bílé skupině a do semifinále může v Singapuru postoupit už jen jedna z nich. Větší šanci má vítězka Masters z roku 2011 Kvitová, k účasti v dalších bojích však bude potřebovat také pomoc krajanky Šafářové. Kvitovou čeká v pátek od 7:00 SEČ zápas s dosud ve skupině neporaženou čerstvou světovou trojkou Španělkou Garbiňe Muguruzaovou, která patří k favoritkám turnaje. Po nich nastoupí Šafářová proti Němce Angelique Kerberové.

Bývalý fotbalista Pavel Nedvěd nevyloučil možnost, že by se v budoucnu mohl stát předsedou Fotbalové asociace ČR. Nyní se však plně soustředí na svou novou roli viceprezidenta Juventusu Turín, s kterým by si rád splnil sen a vyhrál Ligu mistrů.

Jaromír Jágr nedohrál v NHL úterní zápas Floridy s Coloradem, který Panteři i bez něho vyhráli 4:1. Český útočník odstoupil ze hry už v první třetině kvůli zranění v dolní části těla. Dneska třiačtyřicetiletý nejproduktivnější hokejista Panthers netrénoval, ale podle vedení klubu by měl být brzy v pořádku.

Český útočník Jiří Hudler přihrál v hokejové NHL na dva góly Calgary, jeho tým ale podlehl v Ottawě 4:5 po samostatných nájezdech a prohrál posedmé z posledních osmi zápasů. Jednu asistenci si připsal také Hudlerův spoluhráč Michael Frolík, na straně vítězů přihrál na jednu branku Milan Michálek.

Český hokejový útočník David Krejčí z Bostonu je druhý v produktivitě NHL o bod za vedoucím Kanaďanem Jamiem Bennem z Dallasu. Krejčí si připsal v osmi zápasech 14 bodů za sedm branek a stejný počet asistencí. Benn, obhájce Art Ross Trophy pro vítěze kanadského bodování základní části NHL, nasbíral v devíti duelech osm gólů a sedm přihrávek.

Fotbalisté Zbrojovky Brno budou zřejmě až do konce podzimní části první ligy postrádat záložníka Davida Paška, jenž si poranil kotník. Úraz si přivodil před týdnem na tréninku a chyběl už ve vítězném duelu Brňanů s Viktorií Plzeň. Přesnější diagnózu určí klubový lékař až po splasknutí otoku, podezření je na natržený vaz.

Krasobruslař Michal Březina má za sebou v nové sezoně již čtyři starty, první velký test jej však čeká až nyní. V pátek se zapojí do seriálu Grand Prix, představí se na Kanadské brusli v Lethbridge.

Hokejisté Českých Budějovic už vedou první ligu o pět bodů. Pomohla jim k tomu dnešní výhra 6:2 nad Ústím nad Labem, které na vyprodaných tribunách jejich stadionu tleskalo 6341 fanoušků, i zaváhání Kladna. To prohrálo v Jihlavě 2:4 a ztratila i Slavia, jež přišla o bod v Kadani.

Basketbalisté Nymburku vstoupili do nově vzniklého FIBA Europe Cupu výhrou 70:56 na hřišti slovinského mistra Tajfunu Šentjur. Nejlepší střelec zápasu Chasson Randle dal v hostujícím týmu 21 bodů, Howard Sant-Roos přidal patnáct.

Volejbalistky Olomouce prohrály v úvodním utkání 1. kola Poháru CEV ve Schwerinu 0:3 po setech 17:25, 19:25 a 22:25. Vedoucí tým německé bundesligy měl největší převahu v úvodním setu. Od druhého dějství hostující hráčky srovnaly krok, ale nevyvarovaly se herních výkyvů.

Počasí

Oblačno až zataženo, teploty 8 až 12 stupňů Celsia.