Denní souhrn zpráv

Prezident podle Chovance podporuje migrační postoj české vlády

Prezident Miloš Zeman podporuje migrační politiku vlády a ministerstva vnitra. Rozdílný názor má pouze na žalobu Slovenska na Evropskou komisi kvůli povinným kvótám pro přerozdělování uprchlíků, ke které by se připojil. Novinářům to po jednání expertního týmu prezidenta v Lánech řekl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Sobotka: ČR může dát Jordánsku 100 milionů korun na migrační krizi

Česko je podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) připraveno pomoci Jordánsku více než 100 miliony korun v příštím roce na zvládnutí migrační krize. Nabízí i lékařskou pomoc nebo výcvik vojáků. Sobotka to řekl novinářům v Praze krátce před odletem do Ammánu.

Vedení ČSSD vyzvalo Rozbořila k rezignaci, ten to znovu odmítl

Výzva k odstoupení olomouckého hejtmana Jiřího Rozbořila (ČSSD), který čelí obvinění z podplácení, je stanoviskem sociální demokracie. Uvedl to předseda strany Bohuslav Sobotka po jednání ústředního výkonného výboru ČSSD, tedy širšího vedení strany. Rozbořila k rezignaci vyzvalo v pátek politické grémium ČSSD, ráno se k němu připojilo předsednictvo strany. Rozbořil na svém stanovisku zůstat ve funkci trvá.

Zlepšení zabezpečení Hradu může stát několik set milionů Kč

Na Pražském hradě se budou postupně posilovat bezpečnostní opatření, připravuje se celková změna systému zabezpečení sídla českých prezidentů. Do bezpečnostních opatření, jako jsou třeba bezpečnostní rámy, které si přeje prezident Miloš Zeman, by mohlo jít několik set milionů korun. Novinářům to dnes řekl ministr vnitra Milan Chovanec po jednání s prezidentem a jeho poradním týmem v Lánech.

Polovina českých Romů byla vyloučená ze společnosti, tvrdí zpráva o situaci romské menšiny

Přibližně polovina Romů, kteří žili v roce 2014 v Česku, se nedokázala začlenit do společnosti, druhá půlka se integrovala. Píše se to ve Zprávě o stavu romské menšiny za rok 2014, kterou v pondělí projedná vláda. Romové podle zprávy velmi často naráželi na diskriminaci a nerovné zacházení. Část české společnosti se však snaží jejich situaci zlepšit. Zprávu vládě předkládá ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD).

Stovky studentů UJAK demonstrovaly za možnost řádně dostudovat

Zhruba 400 bývalých studentů speciální pedagogiky Univerzity Jana Amose Komenského (UJAK) a jejich podporovatelů se sešlo na protestní demonstraci v centru Prahy. Soukromé vysoké škole pro jejich obor v září vypršela akreditace, a studenti by proto rok před ukončením studia měli nastoupit od začátku na jinou vysokou školu. S tím nesouhlasí a chtějí řádně dostudovat to, co jim chybí, uvedla zástupkyně studentů Jindřiška Rašínová.

Demonstranti se sešli před budovou ministerstva školství symbolicky pět minut před 12:00. Na rozdíl od prvního protestu, který se uskutečnil 26. září, se akce i přes pozvání organizátorů nezúčastnila ministryně Kateřina Valachová (ČSSD). V pátek zopakovala, že ministerstvo udělalo pro studenty vše, co bylo v jeho silách, a postupovalo nad rámec svých zákonných povinností.

Charita ošetřila na Haiti na 400 dětí, pomohli i Olomoučané

Pracovníci olomoucké arcidiecézní charity ošetřili nedávno na Haiti, v jedné z nejchudších zemí světa, na 400 dětí. Lékařskou péči jim poskytli v oblasti Baie de Henne, kde charita působí dlouhodobě. Malí, ale i dospělí pacienti strádali především kvůli nedostatku vitaminů, který se negativně odrazil na jejich zdravotním stavu. Na péči přispěli i Olomoučané při prázdninové akci, kdy si kupovali kohoutkovou vodu v restauracích a kavárnách ve městě.

Expozici věnovanou Kubišovi si prohlédl i veterán Klemeš

Za účasti jednoho z posledních žijících parašutistů českého válečného odboje Jaroslava Klemeše byla otevřena stálá expozice Jana Kubiše. Pocta jednomu z nejvýznamnějších odbojářů vznikla v Dolních Vilémovicích na Třebíčsku. Expozice je v rodném domě parašutisty Kubiše, který v květnu 1942 společně s Jozefem Gabčíkem provedl atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Akci v Dolních Vilémovicích sledovaly stovky lidí.

"Jsem mile potěšen tím, že má veřejnost o podobné věci takový zájem," řekl třiadevadesátiletý Klemeš. Expozice nabízí řadu předmětů z Kubišova života. Nechybí typy zbraní, se kterými se ve Velké Británie připravoval na atentát.

První hříbě divokých koní v Milovicích je klisna

První hříbě narozené divokým koním v Milovicích na Nymbursku je klisna. Matka se o hříbě podle odborníků stará příkladně. ČTK to dnes sdělil Dalibor Dostál z ochranářské společnosti Česká krajina. Po staletích je to první divoké hříbě narozené v české přírodě. Stádo bylo letos v lednu přivezeno z Anglie.

V H. Brodě mohli lidé na trhu vidět více než 150 druhů brambor

Více než 150 druhů brambor nabízeli vystavovatelé na trhu v Havlíčkově Brodě. Ten byl závěrečnou akcí třídenních 25. Bramborářských dnů. Stovky lidí, které do Havlíčkova Brodu dorazily, si mohly koupit řadu třeba i netradičních odrůd z tuzemska a zahraničí. ČTK to řekl tajemník Českého bramborářského svazu Josef Králíček.

Hrádek u Nechanic chystá prohlídky vánočně ozdobených komnat

Zámek Hrádek u Nechanic na Královéhradecku chystá tradiční akci Vánoce na zámku, která umožní prohlídky vánočně vyzdobených interiérů. Průvodci od 28. listopadu do 13. prosince návštěvníky také seznámí s historii Vánoc, vánočními zvyky a tradicemi. ČTK o tom informoval kastelán zámku Ivan Šenk. Různé akce před vánočními svátky chystají i další památky v hradeckém kraji.

V noci na neděli si lidé přetočí hodiny o 60 minut zpátky

V neděli začne platit zimní čas. Lidé si ve 03:00 středoevropského času posunou hodinky zpět na 02:00. Noc ze soboty na neděli tak bude o hodinu delší. Česko stejně jako většina dalších evropských zemí takto každoročně opustí na pět měsíců letní čas a vrátí se k astronomickému času. Na letní čas si lidé nastaví hodinky opět poslední březnovou neděli. Kvůli změně bude 11 dálkových nočních vlaků Českých drah čekat uprostřed noci hodinu ve stanicích na odjezd. Regionálních vlaků se změna nedotkne.

Příští týden skoro nezaprší, teploty vyšplhají na 14 stupňů

Příští týden očekávají meteorologové minimum srážek a lehce nadprůměrné teploty. Lidé, kteří si kvůli státnímu svátku 28. října a navazujícím dvoudenním prázdninám školáků vezmou dovolenou, mohou počítat jen s občasným mrholením. Teploty se zprvu budou pohybovat okolo 14 stupňů Celsia, na konci týdne bude většinou jen kolem deseti stupňů. ČTK to řekl František Šopko z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) na základě dlouhodobé měsíční předpovědi.

Počasí v neděli

Oblačno až zataženo. Teploty 11 až 15 °C.