Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Sobotka se v Jordánsku setká s králem Abdalláhem II. i premiérem

Setkání s jordánským králem Abdalláhem II. a návštěva největšího uprchlického tábora na Blízkém východě jsou nejdůležitějšími body dvoudenní návštěvy českého premiéra Bohuslava Sobotky v Jordánsku. Pro ministerského předsedu půjde o první cestu do arabské země ve funkci. Bude ho zajímat, jak teď Jordánsko hodnotí situaci na Blízkém východě a kde vidí možnosti lepší spolupráce v boji proti IS. O těchto tématech chce v Ammánu v sobotu večer jednat také s českými velvyslanci, kteří působí v Sýrii, Jordánsku, Turecku a Libanonu.

Během návštěvy má premiér jednat také s pracovníky Charity ČR a nevládních organizací o jejich projektech. Setká se i se zástupcem ministerstva vnitra, který má na starosti výběr uprchlíků vhodných k přesídlení do Česka. Čeká ho rovněž schůzka se syrskými studenty, kteří budou studovat na českých vysokých školách.

Krnáčová: Pražská koalice se nerozpadá, zůstává funkční

Pražská koalice se nerozpadá a zůstává funkční, řekla novinářům primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Další postup se bude projednávat po pondělním zasedání jednotlivých zastupitelských klubů. Oslabená pražská rada ANO, ČSSD a Trojkoalice (SZ, STAN, KDU-ČSL) si na mimořádném zasedání přerozdělila kompetence po čtyřech odvolaných radních. Zastupitelé v noci odvolali z městské rady primátorčina náměstka Matěje Stropnického (SZ) a radní Michala Haška (ANO), Irenu Ropkovou a Hanu Novákovou (obě ČSSD). Rada má nyní sedm členů. Pro Krnáčovou byl noční vývoj překvapením. Koalice ale podle ní pokračuje dál, smlouva nebyla vypovězena. Podle ministerského předsedy Bohuslava Sobotky (ČSSD) by si Praha zasloužila více stability a méně politikaření. Pro ministra financí a předsedu hnutí ANO Andreje Babiše je vývoj v Praze překvapením. Pražská koalice by podle něj měla pokračovat dál, i když v jiném personálním obsazení.

TOP 09 v žádném případě nevstoupí do současné pražské koalice, řekl místopředseda strany Miroslav Kalousek. ODS se pak nechce účastnit vůbec žádné vlády ve městě, uvedl její předseda Petr Fiala. Obě strany jsou ale připraveny jednat o dalším vývoji v Praze. Fiala si prý nepamatuje podobnou situaci v Česku, kde by si vládní koalice navzájem odvolávala své radní. Pokud se koalice skutečně rozpadne, je podle Kalouska TOP 09 ochotna "od nuly" vyjednávat o možných řešeních situace. K jednání je připravena i ODS. Čtveřice pražských zastupitelů České pirátské strany (Piráti) je ochotna jednat o vstupu do magistrátní koalice. Piráti odmítají spolupráci s ODS, ČSSD a KSČM. Podle závěrů referenda mohou jednat buď o podpoře nové koalici, nebo i o své přímé účasti v radě.

Trojkoalice chce hledat nové složení pražské koalice. Současná s ANO a ČSSD není podle ní funkční, vadí jí zasahování do kompetencí radních.

Politologové: Odvolání části pražské rady znamená konec koalice

Noční odvolání čtyřech pražských radních podle politologů jednoznačně znamená konec magistrátní koalice. Téměř roční vláda ANO, ČSSD a Trojkoalice (STAN, SZ, KDU-ČSL) nebyla úspěšná, míní odborníci, které ČTK oslovila. "Situaci jednoznačně hodnotím jako konec koalice," řekl ČTK politolog Jan Outlý. Působení koalice, která začala metropoli vládnout loni v listopadu, nelze označit jako úspěšné. "Zprvu je normální, že se musí nové subjekty usadit, takže jsem počáteční rozmíšky nepřeceňoval," uvedl Outlý. "Po téměř roce lze ale mluvit o fatálním selhání," doplnil. Připomněl mimo jiné špatný mediální obraz koalice.

O konci koaliční spolupráce mluví i politolog Rudolf Kučera. "Dosud vládnoucí strany se pochopitelně budou chtít u moci udržet co nejdéle, konec koalice ale nelze zvrátit," tvrdí. Situaci na pražském magistrátu považuje za "nepředstavitelně chaotickou". Podle politologa Zdeňka Zbořila na nočním jednání zastupitelstva zřejmě převážily emoce nad racionálním uvažováním a osobní boj převážil ten stranický. Zda ANO, ČSSD a Trojkoalice mohou překonat rozpory a zda budou schopny se dohodnout na opětovné spolupráci, podle něj není jasné. "Otázka je, co se bude dít, až jim přestane ve spáncích bušit krev," řekl.

Čeští policisté začnou střežit hranice v Maďarsku od 1. listopadu

Česká policie se od 1. listopadu zapojí do ostrahy hranic schengenského prostoru v Maďarsku. Jejich působení na maďarsko-srbské hranici potrvá měsíc. Padesátka policistů bude hranice střežit ve třech lokalitách. Budou hlídkovat společně s maďarským vojákem a policistou. ČTK to sdělil mluvčí policejního prezidia David Schön. Vyslání policistů tento týden schválila vláda. Maďarsko je s Řeckem a Itálií hlavní vstupní branou, kudy uprchlíci proudí do EU. Podle odhadů ze začátku října přes maďarské území letos prošlo přes 330.000 migrantů a další stále přicházejí. Už od minulého týdne v Maďarsku působí přes dvě desítky českých vojáků.

ČR pošle na pomoc uprchlíkům do Slovinska 22 stanů

Česko poskytne Slovinsku na základě jeho žádosti o humanitární pomoc 22 stanů pro uprchlíky. Hasiči je je odvezou do Lublaně. Každý ze stanů pojme pět lidí, má ve vybavení kamna a součástí humanitární pomoci je i 110 lehátek, spacích pytlů a dek. ČTK to řekla mluvčí hasičského sboru Nicole Zaoralová. Obdobnou pomoc poskytla ČR také Chorvatsku.

Jeden z uprchlíků z Drahonic má podezření na tuberkulózu

U jednoho z uprchlíků umístěném do zařízení v Drahonicích na Lounsku se objevilo podezření na tuberkulózu. Informaci České televize ČTK potvrdil vedoucí střediska Jan Novotný. Muž je v nemocnici. Další dva, kteří s ním byli na pokoji, jsou v izolaci. V zařízení nyní platí bezpečností opatření. Platí zákaz přemisťování uprchlíků mimo zařízení. Nikoho nového v Drahonicích nesmí ani přijmout.

Konference se zástupci protiislámských iniciativ v Senátu nebude

Konference o migraci a islámu, na niž senátoři blízcí prezidentovi Miloš Zemanovi pozvali zástupce protiislámských iniciativ, v Senátu nebude. Žádost o uspořádání akce, která by se měla konat v předvečer Dne vzniku samostatného československého státu, byla stažena. Senátor a předseda Strany práv občanů Jan Veleba to učinil krátce před poledním jednáním senátní komise, která měla o konání akce rozhodovat. Veleba se tak vyhnul pravděpodobnému zamítnutí žádosti pro nedodržení organizačních záležitostí. Ještě před stažením Velebovy žádosti vyjádřili kvůli konferenci obavy představitelé muslimů v Česku v dopise zaslaném senátorům. "Přijde nám skandální, aby prostory Senátu byly zneužity populistickými řečníky, kteří opakovaně používají diskriminační a dehonestující rétoriku vůči českým muslimům," píše tajemník Muslimské obce v Praze Vladimír Sáňka.

Češi v ruské Penze odhalili další legionářský pomník

Česká delegace vedená místopředsedou Poslanecké sněmovny Petrem Gazdíkem v povolžské Penze odhalila památník československých legionářů. Po čtvrtečním obdobném ceremoniálu v Uljanovsku jde o druhé uctění památky Čechů a Slováků, kteří v letech první světové války padli v bojích s ruskými bolševiky. Třetím novým legionářským památníkem bude ještě nedaleká Syzraň. Penza, který leží asi 650 kilometrů jihovýchodně od Moskvy, byla za ruské občanské války dějištěm velké bitvy legií s bolševiky v roce 1918. Bitva, v níž české jednotky po těžkých bojích město obsadily, následovala krátce po po dobytí Čeljabinsku. V Penze podle historiků v řadách ruských bolševiků bojovalo na 200 československých komunistů.

Podle Gazdíka čekalo v Penze českou delegaci, v níž jsou i zástupci ministerstva obrany a Československé obce legionářské, velmi přátelské přijetí. "Zejména setkání s veterány bylo velmi dojemné, představitelé města byli velmi potěšeni naší přítomností, bylo vidět, že si toho velmi váží," řekl Gazdík telefonicky ČTK. Ve čtvrtek se delegace několik hodin zdržela na letišti v Moskvě, když letištní personál bránil českému armádnímu speciálu v cestě do Uljanovska. Kvůli zdržení Gazdík v Uljanovsku nepředal ruským válečným veteránům české pamětní medaile. České ministerstvo zahraničí později uvedlo, že ruská strana považuje incident na letišti za nešťastné nedorozumění.

Klaus v Soči varoval před "slabostí a unaveností" Západu

Problémy dneška přicházejí spíše ze Západu než z Východu. Evropa je místem, kde je selhání současného vývoje zřejmější a zřetelnější než v jakýchkoli jiných částech světa. Na konferenci mezinárodního Valdajského diskusního klubu to v ruském Soči prohlásil bývalý český prezident Václav Klaus. Politik, který byl letos v červnu i hostem podobné konference v Petrohradě, popřel, že by největším ohrožením míru a demokracie byli teroristé, byrokraté, média, podnikatelé nebo diktátoři. "Hlavní chybu vidím v nás. Jsme slabí, oportunističtí a nerozhodní. Problémem je naše nečinnost, která je projevem ztráty naší vitality, sebedůvěry a rostoucí unavenosti," řekl Klaus v projevu. Globalizace podle bývalého českého prezidenta generuje konflikty. Západní civilizace se nechce zbavit pohodlného života a chybí jí silné názory.

Kleslová (ANO) oznámila rezignaci na funkce v městských firmách

Předsedkyně pražského hnutí ANO a starostka Prahy 10 Radmila Kleslová rezignovala na funkce v městských firmách Prahy. Uvedla to v tiskovém prohlášení. Odejde z představenstva Pražské teplárenské a dozorčí rady PRE. V poslední době čelila kritice, že od městských firem inkasuje statisíce korun měsíčně. Už dříve média informovala o platbách státních firem její právnické firmě za poradenské služby. Působením Kleslové v městských firmách se mělo ve čtvrtek zabývat zastupitelstvo hlavního města. K bodu programu se ale nedostalo, dnes v noci zastupitelé odvolali čtyři z 11 radních a jednání nakonec přerušili do 5. listopadu, kdy by měli pokračovat i jednáním o Kleslové.

Grémium ČSSD vyzvalo olomouckého hejtmana, aby rezignoval

Grémium ČSSD vyzvalo olomouckého hejtmana Jiřího Rozbořila, aby rezignoval na všechny veřejné funkce. Sociální demokraté v Olomouckém kraji mají podle nejužšího vedení strany neprodleně začít hledat nového lídra pro krajské volby v příštím roce. Rozbořil, který čelí obvinění z korupce v olomoucké kauze, zatím odstoupit odmítá. Nevyslyší ani dnešní výzvu grémia. Řekl to ČTK a potvrdil, že nebude lídrem ČSSD v krajských volbách v Olomouckém kraji.

Rozbořila se k rezignaci už minulý týden snažil osobně přesvědčit premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka, ale neuspěl. Hejtmana podpořila většina sociálních demokratů na krajském výboru. Podle Sobotky tím převzali zodpovědnost za nesprávné rozhodnutí. Dnešním krokem grémium ČSSD na Rozbořila dále vystupňovalo tlak. Rozbořil je v olomoucké korupční kauze jako jediný z obviněných stíhaný na svobodě. Trojice dalších mužů, obviněných z trestných činů zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku či z podplácení je ve vazbě. Jde o olomouckého šéfa odboru hospodářské kriminality Radka Petrůje, náměstka ředitele olomouckého krajského policejního ředitelství Karla Kadlece a podnikatele Ivana Kyselého, blízkého přítele exministra vnitra Ivana Langra.

Příjmy krajů z vybrané DPH se zvýší, obcí ne, rozhodla Sněmovna

Příjmy krajů z vybrané daně z přidané hodnoty se od příštího roku zvýší zhruba o 3,5 miliardy korun. Rozhodli o tom poslanci, když schválili novelu zákona o rozpočtovém určení daní. Sněmovna nepodpořila po tříhodinové debatě návrhy pravicové opozice, podle nichž by si na úkor státu polepšily i obce. Předlohu ještě musí posoudit Senát a podepsat prezident. Kraje nyní získávají z vybrané daně z přidané hodnoty 7,86 procenta. Nově by měly mít podle vládní novely 8,92 procenta. Příjmy krajů z daní by se tak vrátily do stavu před rokem 2011, kdy byl podíl krajů na daňových výnosech snížen.

Druhý důchodový pilíř příští rok zanikne, rozhodla Sněmovna

Druhý důchodový pilíř, do něhož vstoupilo asi 85.000 klientů, příští rok zanikne. Rozhodla o tom Sněmovna, když navzdory odporu pravice schválila vládní návrh důchodového zákona. Předloha předpokládá, že od začátku roku nebude možné ve fondech druhého pilíře spořit. Lidé dostanou peníze zpět. Normu ještě musí schválit Senát a podepsat prezident. Pravice vládě vyčítá to, že ačkoli chce druhý pilíř zrušit, nenabízí žádné jiné řešení důchodů. Koaliční zákonodárci naopak tvrdí, že druhý pilíř nebyl od počátku životaschopný a byl atraktivní jen pro lidi s vysokými příjmy.

Druhý důchodový pilíř prosadila pravicová vláda Petra Nečase (ODS). Od roku 2013 mohli lidé přesměrovat tři procenta odvodů ze státního systému do vlastního spoření u penzijních společností, částku ve výši dvou procent odvodů museli přidat ze svého. Zatímco levice říká, že druhý pilíř vysává peníze ze státního průběžného financování penzí, které je schodkové, pravice poukazuje na to, že objem peněž v celém důchodovém systému zvyšuje.

Zbytek peněz z malé privatizace asi půjde na důchody

Zbytek peněz z takzvané malé privatizace bude moci stát zřejmě použít na pokrytí části očekávaného schodku důchodového pojištění. Aktuálně by takto mohlo ministerstvo financí využít zhruba 3,9 miliardy korun. Sněmovna schválila novelu zákona o působnosti orgánů České republiky, která to má umožnit. Změnu zákona musí ještě posoudit Senát a podepsat prezident. Pro změnu zákona dnes hlasovalo 140 poslanců napříč stranami, žádný z nich nebyl proti.

Senát odmítl zneplatnění smluv nezveřejněných v registru

Senát odmítl uzákonit zneplatnění smluv, které by nebyly uveřejněny v jejich registru. Za nezveřejnění smluv chce jen pokuty ve výši nejméně 10.000 korun. Dohled nad zveřejňováním smluv se rozhodl svěřit Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Senátní úpravy zákona o registru smluv bude muset posoudit Sněmovna. Senátoři z povinnosti zveřejňovat smlouvy vyloučili podle očekávání také národní podniky, především tedy Budějovický Budvar. Zveřejňování by se podle horní komory nemělo vztahovat ani na dohody o poskytnutí dotace podle zákona o Státním zemědělském intervenčním fondu a na smlouvy, při nichž nebudou použity peníze z veřejných rozpočtů.

Odpůrci původní verze zákona během mnohahodinové debaty uváděli, že zveřejňování smluv bude znamenat značné administrativní nároky pro úřady a další instituce, na které se bude vztahovat. Argumentovali ohrožením konkurenceschopnosti, zneužíváním zveřejněných informací, stěžovali si na způsob, jakým zákon prosazuje uskupení Rekonstrukce státu. Senátor Radko Martínek (ČSSD) požadoval, aby si vláda nechala vypracovat nezávislou analýzu všech rizik, která budou s uplatňování zákona v praxi spojena.

LN: ČTÚ zmrazil účty provozovatele Skylink, nezaplatil pokutu

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) nechal obstavit účty provozovatele satelitních služeb Skylink a CS Link, lucemburské firmy M7 Group, kvůli nezaplacené pokutě 9,5 milionu korun. Píšou to Lidové noviny (LN). Skylink a CS Link nabízí televizní i rozhlasové kanály. Úřad pokutu udělil, protože firma neohlásila předem zahájení vysílání.

Společnost M7 Group ale podle deníku tvrdí, že se řídila stanoviskem lucemburského regulátora, podle kterého nebyla registrace v Česku nutná. Proti udělení pokuty podala firma žalobu, a sankci uhradí, až pokud by soud rozhodl v neprospěch M7 Group. Podle ČTÚ ale žaloba nemá odkladný účinek na zaplacení pokuty. M7 Group je jedním z hlavních poskytovatelů služeb elektronických komunikací v České republice. Její služby odebírá desetina obyvatel země.

LN: Policie viní bývalé manažery EGAP za škodu 383 milionů Kč

Policisté viní bývalé manažery státní Exportní a garanční pojišťovací společnosti (EGAP), že způsobili pojišťovně škodu 383 milionů korun. Bývalý generální ředitel EGAP Karel Pleva a jeho obchodní náměstek Jiří Skuhra údajně v dubnu 2010 v dokumentech pro jednání dozorčí rady úmyslně mazali a zkreslovali informace o riziku spojeném s výstavbou továrny na cement ve Vietnamu. Dozorčí rada přes pochybnosti některých členů projekt schválila. Píšou to Lidové noviny. Vyšetřovatelé dvojici viní z porušení povinnosti při správě cizího majetku. Oba muži odmítli věc komentovat.

Průzkum: V Česku roste nespokojenost vůči EU, i kvůli uprchlíkům

V české veřejnosti roste nespokojenost se členstvím v Evropské unii, což podle sociologů úzce souvisí s komplikovaným řešením nynější uprchlické krize. Aktuální průzkum agentury STEM ukázal, že tři pětiny Čechů nyní nejsou spokojeny se členstvím v EU a v případném referendu by hlasovaly proti vstupu. Od roku 2004, kdy se Česko stalo součástí EU, analytici STEM tak malou podporu členství nezaznamenali. V poslední době výrazněji oslabila spokojenost lidí středoškolsky a vysokoškolsky vzdělaných a osob starších 45 let.

Ministr Herman jede do Izraele, odhalí tam Lavičku Václava Havla

Na třídenní návštěvu Izraele odjíždí v neděli ministr kultury Daniel Herman, ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová a ministryně práce Michaela Marksová. Zúčastní se odhalení Lavičky Václava Havla na telavivské univerzitě, v Jeruzalémě bude po bývalém českém prezidentovi pojmenovaná zahrada. Ministři se setkají s několika přeživšími holokaust a s českými krajany. Jméno Václava Havla je leitmotivem návštěvy, která se koná také u příležitosti letošního 25. výročí obnovení diplomatických styků mezi Izraelem a Českou republikou, tradičním spojencem židovského státu.

Brněnský primátor se dohodl s Němci na koupi akcií Veletrhů Brno

Brněnský primátor Petr Vokřál (ANO) se ve čtvrtek dohodl s Messe Düsseldorf na koupi 61 procent akcií Veletrhů Brno. Dohodu projednají příští týden v úterý radní, potvrdil ČTK Ondřej Holík z Kanceláře primátora. Město se stane po dokončení obchodu majoritním vlastníkem výstavní společnosti, bude mít v držení 95 procent akcií. Cenu Vokřál zatím nezveřejnil, podle České televize tak učiní v úterý. Po posledním jednání Vokřál v září řekl, že doufá, že nebude cena vyšší než 700 milionů. Pro město je klíčové, aby se v Brně podařilo udržet výstavnictví.

Rada VŠ žádá ministerstvo o stažení návrhu o Policejní akademii

Rada vysokých škol (RVŠ) vyzvala ministerstvo školství, aby z komplexního pozměňovacího návrhu k novele vysokoškolského zákona stáhlo bod, který počítá s převodem Policejní akademie pod ministerstvo vnitra od roku 2017. Její předsednictvo znovu upozornilo na to, že by tento krok mohl ohrozit autonomii a apolitičnost této vysoké školy. Navíc na Policejní akademii studuje také řada civilistů.

Průzkum: Češi se nechtějí za prací stěhovat ani dlouho dojíždět

Češi nejsou ochotni se za prací stěhovat ani dlouho dojíždět. Kvůli zaměstnání, byť by to znamenalo, že budou bez práce, by se nepřestěhovala více než polovina Čechů. Dojížděním za prací by pak nadpoloviční většina nechtěla ztratit déle než 30 až 60 minut. Vyplývá to z průzkumu agentury Grafton Recruitment. Průzkum se uskutečnil v srpnu mezi 1830 respondenty.

Staropramen potvrdil, že v jeho sudech ve Švédsku byla chemikálie

Pivovar Staropramen potvrdil chemikálii v sudech na pivo, která dvěma lidem ve Švédsku způsobila krvácející puchýře v ústech. Chyba se stala při čištění sudů, firma zlepšila kontrolu, řekl ČTK mluvčí Staropramenu Pavel Barvík. Kvůli incidentu firma v září pivo ze švédského trhu stáhla, nyní nápoj znovu distribuuje. Lidé, kteří po vypití piva krváceli, jsou podle Barvíka v pořádku. Vývoz Staropramenu se loni zvýšil o osm procent.

Britský soud poslal do vězení dva Čechy za vraždu dítěte

Soud v britském Birminghamu poslal do vězení dva Čechy, kteří zabili 14měsíční dítě. Informoval o tom server Birmingham Mail. Nevlastní sestra mrtvého chlapce si odpyká pět let, jejího přítele poslal soud za mříže na 20 let. Dítě, o které se český pár žijící v Birminghamu staral od loňského podzimu, zemřelo na Nový rok. 27letý Čech po svém činu údajně umístil na sociální síť Facebook fotografie chlapcových zranění a zpočátku tvrdil, že dítě napadli a zabili duchové. Později se ale k činu přiznal.

Na Břeclavsku vyhořel vinný sklep, zemřel jeden člověk

V Bořeticích na Břeclavsku zemřel v noci na dnešek při požáru vinného sklípku muž. Jeho tělo objevili hasiči v půdním prostoru nad objektem, který zcela zničily plameny. ČTK to řekl mluvčí jihomoravského hasičského sboru Jaroslav Mikoška. Při likvidace ohně se lehce zranili dva hasiči a majitel sousedního sklípku. Příčina neštěstí není zatím známa. Objekt je požárem téměř zcela zničený. Poškozený je i sousední sklep. Každý z nich má nadzemní část, obvykle s ubytováním. Bořetické víno je vyhlášené, tamní sklípky jsou umístěny pod vrchem, kterému se říká Kraví Hora. Je jich tam přes dvě stě. Na kopci se tyčí rozhledna a místo je známým turistickým cílem.

Bramboráři dostanou náhradu za sucho při poklesu tržeb nad 30 pct

Pěstitelé brambor dostanou náhradu za škody způsobené suchem, pokud prokážou pokles svých tržeb v porovnání s minulými roky o více než 30 procent. Újmu způsobenou letošním počasím bude ministerstvo zemědělství zjišťovat i u dalších komodit, jako je kupříkladu ovoce, zelenina a chmel. Novinářům to řekl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) na semináři pěstitelů brambor v Havlíčkově Brodě. Český bramborářský svaz odhadl letošní propad úrody brambor na 30 až 40 procent. Brambor bylo zřejmě v Česku sklizeno nejméně od začátku plošného statistického sledování v roce 1920. Z hektaru bylo sklizeno v průměru 21,5 tuny brambor, o čtvrtinu méně než před rokem.

Rodiny s dětmi se naučí vařit tradiční syrskou kuchyni

Na Novoměstské radnici v Praze se na začátku listopadu budou rodiny s dětmi učit, jak uvařit tradiční syrskou kuchyni. Společně připraví nedělní menu, kebab s jehněčím masem a dezert z datlí. Kulinářské umění jim předá lektorka Chima, která pochází se Sýrie, ale v Čechách žije řadu let a mluví česky. Kurzy etnického vaření, které jsou pokaždé zaměřeny na některou ze zajímavých světových kuchyní, si kladou za cíl vytvořit místo ke vzájemnému setkávání, poznávání a porozumění. Akce je určena pro české rodiny i rodiny migrantů.

V Přerově začal jazzový festival, zdobí jej světové hvězdy

Hity Voskovce, Ježka a Wericha odstartovaly v Přerově hlavní festivalový program Československého jazzového festivalu. Program otevřel zpěvák a hudebník Ondřej Ruml se sestavou vedenou klavíristou Matejem Benkem. Česko-slovenské jazzmany na pódiu vystřídá v české premiéře energická kapela, nositel ceny Grammy, Snarky Puppy. Ozdobou přehlídky bude v příštích dnech také australská zpěvačka Sarah McKenzie či americký jazzový kvartet Fourplay. Festival potrvá do soboty.

Jedna z nejvyšších lezeckých stěn v Česku vznikla v Ostravě

Jedna z nejvyšších lezeckých stěn v Česku vznikla v Ostravě-Dolních Vítkovicích. Je vysoká 25 metrů a zabírá plochu kolem 1000 metrů čtverečních. Veřejnosti se otevřela v objektu bývalé strojovny Dolu Hlubina, což je multifunkční prostor nazvaný Provoz Hlubina. Prostory bývalé strojovny tak po 23 letech chátrání našly nové využití. Na celé rozloze přes 1000 metrů čtverečních mají příznivci sportovního lezení k dispozici 110 cest.

Začíná první MS ve větrném tunelu, který simuluje volný pád

V Praze dnes začíná premiérový světový šampionát v indoor skydivingu, parašutismu ve větrném tunelu s rychlostí větru až 270 kilometrů za hodinu, což simuluje volný pád. Boje o medaile ve všech disciplínách jsou na programu v sobotu. Disciplíny jsou nejen převzaté z běžného parašutismu, ale také se jedná o akrobacie, které umožňuje jen tato technologie. Mají různý charakter. "Na jedné straně sportovní výkon, kde jsou body, čas, rychlost, přesnost. Na druhé straně umělecká kreativita, choreografie plynulého, ladného pohybu," řekl ČTK ředitel MS Jiří Blaška. Šampionátu se zúčastní více než 200 závodníků ze 23 zemí, Česko bude mít 28 zástupců.

Sport

Fotbalisté Sparty remizovali v utkání 3. kola základní skupiny K na hřišti favorizovaného Schalke 2:2. Hosté sice po úvodní brance Franca di Santa otočili po přestávce skóre zásluhou Kehindeho Fataie a Davida Lafaty, za domácí ale vyrovnal Leroy Sané. Letenský celek tak jako první obral německého soupeře o body a v tabulce na něj na druhém místě ztrácí stále dva.

Fotbalisté Plzně si výrazně zkomplikovali boj o postup ze skupiny E Evropské ligy. Ve 3. kole prohráli 2:3 na hřišti Rapidu Vídeň, který má naopak s devíti body jarní boje na dosah. Plzeň je se třemi body na třetím místě tabulky a musí vyhrát zbylé tři zápasy, aby měla postup ve svých rukou. Viktoria přitom vedla gólem Ďuriše, ale Steffen Hofmann, Schaub a Petsos skóre otočili. Hrošovský už jen snížil.

Fotbalisté Liberce remizovali ve třetím duelu skupiny F Evropské ligy s Groningenem 1:1. Slovan tak nenavázal na minulou výhru 1:0 z Marseille, přesto je s čtyřmi body na postupovém druhém místě tabulky o bod před francouzským týmem, který prohrál v Braze. Za čtrnáct dní se Severočeši představí v odvetě na půdě Groningenu.

Tenista Lukáš Rosol poprvé porazil světovou desítku Francouze Jo-Wilfrieda Tsongu a po výhře 6:4, 3:6, 6:1 si zahraje na turnaji ve Vídni čtvrtfinále. Přes druhé kolo naopak nepřešli Jiří Veselý ani Radek Štěpánek. Rosol s Tsongou prohrál třikrát, ale dnes sérii neúspěchů proti soupeři bojujícímu o Turnaj mistrů zlomil.

Tomáš Berdych vykročil úspěšně za obhajobou titulu na turnaji ve Stockholmu, který v minulých třech letech vyhrál dokonce dvakrát. Osmnáctiletého německého tenistu Alexandra Zvereva porazil 6:3, 6:4 a je ve čtvrtfinále.

Loňská finalistka Barbora Strýcová postoupila na halovém turnaji v Lucemburku do čtvrtfinále. Sedmá nasazená tenistka porazila v druhém kole Švédku Johannu Larssonovou 6:2, 7:5.

České tenistky Petra Kvitová a Lucie Šafářová se na Turnaji mistryň v Singapuru potkají v Bílé skupině. Doplňují je Španělka Garbiňe Muguruzaová a Němka Angeligue Kerberová. Rozhodl o tom los. Červenou skupinu tvoří při neúčasti Sereny Williamsové nejvýše nasazená Simona Halepová z Rumunska, Ruska Maria Šarapovová, Polka Agnieszka Radwaňská a Italka Flavia Pennettaová. Z každé skupiny postoupí dvě hráčky do semifinále.

Počasí

Bude jasno až polojasno. Nejvyšší teploty 12 až 16 °C, v 1000 m na horách kolem 10 °C.