Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Do Prahy dnes přiletí izraelský prezident Reuven Rivlin

Do Prahy dnes v podvečer přiletí na oficiální návštěvu izraelský prezident Reuven Rivlin se svou manželkou Nechamou. V Česku zůstane do pátku, postupně se setká s předními českými ústavními představiteli. Navštíví také památník v Terezíně, kde uctí památku obětí druhé světové války. Rivlin do Česka zavítá na pozvání prezidenta Miloše Zemana. S ním se na Pražském hradě setká ve středu v poledne. Zeman s izraelským prezidentem bude jednat o společných projektech v oblasti bezpečnosti a o českých projektech v Izraeli v oblasti logistiky a železniční dopravy. Jeruzalémský rodák Rivlin patří k jedné z nejstarších židovských rodin v Jeruzalémě, která do města přišla před osmi generacemi. Nejstarší známý člen rodu žil v 16. století ve Vídní a zemřel v roce 1559 v Praze.

ČRo: EK chce po ČR vědět, proč nechává u sebe nelegální migranty

Evropská komise chce po Česku vysvětlení, proč nedokáže vyhošťovat lidi, kteří jsou na jeho území nelegálně. Informuje o tom Český rozhlas s odkazem na dopis, který počátkem října zaslala komise českému ministerstvu vnitra. Upozorňuje ho v něm na to, že ČR vrací zpět jen 13 procent nelegálních migrantů. Průměr zemí Evropské unie je přitom 39 procent. Podle ministra vnitra Milana Chovance však Brusel "míchá hrušky s jablky". Komise chce po vnitru, aby jí do měsíce předložilo seznam opatření, kterými chce situaci zlepšit. Podle EK je totiž vracení lidí, kteří jsou v zemích unie nelegálně, "klíčové pro snížení nelegální migrace".

Komise uvádí v dopise statistiky Eurostatu, podle kterých Česká republika v roce 2014 nařídila 2460 lidem, aby opustili její území, reálně ale vyhostila jen 320 lidí. Chovanec v reakci na Twitteru uvedl, že podle aktuálních čísel z letošního roku je v současnosti zadrženo 460 ze 7000 uprchlíků, kteří byli v Česku nelegálně. "Jsem zvědav, čeho se ti experti v teple svých kanceláří dopočítají letos," uvedl také na sociální síti Chovanec. Podle ministerstva vnitra velkou část těch, kteří jsou v Česku nelegálně, představují lidé, kteří překročili povolenou délku pobytu. "Musíme očistit údaj o osoby, kterým propadlo pobytové povolení, což je většina. Jsou to Ukrajinci, Libyjci, Vietnamci. To nejsou nelegální migranti, ti tady měli legální pobyt, ale uplynula jim lhůta platnosti," řekl v reakci na dopis EK Českému rozhlasu první náměstek ministra vnitra Jiří Nováček.

Chovanec: Evropa musí migrační krizi řešit demokraticky

Evropa musí migrační krizi řešit demokraticky, humánně, zákonně a v zájmu bezpečnosti jednotlivých států. Česko chce být partnerem Evropy a chce pomáhat, ale zároveň chce hájit svoje zájmy. Uvedl to ministr vnitra Milan Chovanec na výroční konferenci "Česko: Jak jsme na tom?", kterou organizují Aspen Institute Prague a Forbes. Kromě migrace má podle Chovance Česko problém hlavně s výrobou drog. Podle jeho údajů se v Česku ročně vyrobí šest tun pervitinu a policii se podaří zajistit několik set kilogramů. Podle ministra se podařilo zlepšit vzájemnou policejní spolupráci s Německem. Policii se sice daří chytat prodejce drog, ale nemůže se dostat do vyšších struktur zločineckých gangů.

Na pomoc Sýrii vyčlenilo ministerstvo od roku 2012 přes 86 milionů Kč

Na humanitární pomoc syrským uprchlíkům vyčlenilo české ministerstvo zahraničí (MZV) ze svého rozpočtu od roku 2012 přes 86 milionů korun, z toho přes 20 milionů vloni. Vyplývá to z údajů ministerstva. Letos podpořilo MZV ve válkou zmítané Sýrii či sousedním Jordánsku a Libanonu, kam se uchýlily přes dva miliony uprchlíků, šest projektů za více než 16 milionů korun. Čtyřletá občanská válka si v Sýrii vyžádala už na 300.000 obětí a ze svých domovů vyhnala přes 11 milionů lidí, včetně vnitřních uprchlíků (ve své zemi). Těm přímo na místě pomáhá z českých nevládních organizací například Člověk v tísni, který má i stálé kanceláře v syrském Aleppu a Idlíbu a od vypuknutí konfliktu v Sýrii v roce 2011 do poloviny letošního roku doručil do oblasti přímou pomoc pro 1,6 milionu Syřanů.

Diakonie Českobratrské církve evangelické pomáhá syrským uprchlíkům především na území Jordánska, a to od roku 2012 v největším uprchlickém táboře Zatárí, kde je nyní asi 80.000 lidí, z toho více než polovina dětí a mladých lidí. V táboře například postavila s místními partnery centrum Peace Oasis, kde je k dispozici například psycholog a kde mohou lidé například docházet na rekvalifikační kurzy. Od MZV dostala Diakonie na pomoc Sýrii letos 2,5 milionu korun, loni to byly tři miliony. ADRA ČR pomáhá uprchlíkům na území ČR v detenčním zařízení ve Vyšních Lhotách, kde její dobrovolnickém centrum pomáhá se zajišťováním potravin a oblečení. Řada organizací v Česku také pomáhá organizováním sbírek. Česká republika pomáhá syrským uprchlíkům též prostřednictvím programu MEDEVAC (Medical Evacuation), který je primárně určen pro vážně nemocné děti z válkou postižených oblastí.

Zeman má za to, že časem bude třeba prolomit limity i na dole ČSA

Prezident Miloš Zeman je přesvědčen, že do budoucna bude třeba prolomit limity na těžbu hnědého uhlí i na lomu ČSA v Ústeckém kraji. Zároveň vítá pondělní rozhodnutí vlády o prolomení limitů na dole Bílina. Na tiskové konferenci to řekl jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Kabinet v pondělí na výjezdním zasedání v Ústí nad Labem rozhodl o prolomení limitů u Bíliny, u ČSA ale limity zachoval. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) uvedl, že vláda rozhodnutí učinila mimo jiné kvůli zajištění dostatku uhlí pro teplárny a domácnosti. Pro prolomení limitů u dolu ČSA se politici nerozhodli i kvůli tomu, že by v místě bylo nutné bourat domy. Krajští politici však požadovali prolomení limitů i u tohoto lomu.

Výroba aut do září vzrostla o čtyři procenta na 973.127 vozů

Výroba osobních aut v Česku vzrostla do konce září meziročně o čtyři procenta na 973.127 vozů. Domácí prodej tuzemských značek se přitom zvýšil o více než 31 procent. Vyplývá to z údajů Sdružení automobilového průmyslu.

Platy zaměstnanců státu by měly vzrůst o 1099 Kč na 26.979 Kč

Průměrný plat zaměstnance státu by měl v příštím roce vzrůst o 1099 korun na 26.979 Kč měsíčně. Stát by měl zřídit 13.329 nových funkčních míst a jejich počet tak proti letošku vzroste na 437.291. Počítá s tím návrh státního rozpočtu, kterým se ve středu začne zabývat Sněmovna. Loni pobírali zaměstnanci státu v průměru 25.880 korun hrubého. Nejvíc by měly růst platy ve skupině státních zástupců, a to o 6135 korun měsíčně na 94.123 korun. Vojáci a příslušníci bezpečnostních složek by si měli přilepšit o 1678 korun na 32.840 korun. Celkem si platy zaměstnanců státu vyžádají proti letošku téměř o deset miliard víc a stát na ně vynaloží 149,1 miliardy korun.

Obchodní řetězce asi budou muset mít o některých svátcích zavřeno

Obchodní řetězce asi budou muset mít o některých svátcích zavřeno. Počítá s tím senátní návrh zákona, který Sněmovna přes odpor pravice podpořila v prvním kole schvalování. Normu, o jejíž přijetí usilují odbory, nyní projednají sněmovní výbory hospodářský a sociální. Obchody by podle návrhu měly zůstat zavřené na Nový rok, o Velikonočním pondělí, dále 8. května, 28. září, 28. října a o vánočních svátcích 25. a 26. prosince. O Štědrém dnu by obchody směly mít otevřeno pouze do 12:00. Omezení by se nevztahovalo na obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních, čerpací stanice, lékárny, prodejny na letištích, vlakových a autobusových nádražích a na prodejny ve zdravotnických zařízeních. Platilo by ale pro zastavárny, sběrny odpadů a prodejny použitého zboží. Nyní prodejní dobu obchodů v Česku v době státních svátků žádný předpis nereguluje.

Sobotka: Bariérou růstu HDP by mohl být nedostatek pracovní síly

Bariérou současného výrazného růstu tuzemské ekonomiky by mohl být jak nedostatek kvalifikované pracovní síly, také stav digitalizace země a její infrastruktury. Na výroční konferenci "Česko: Jak jsme na tom?", kterou organizují Aspen Institute Prague a Forbes, to řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Podle Sobotky je proto nutné udělat změny ve vzdělávání a je zároveň také zřejmé, že bude třeba řízené aktivní migrační politiky. "Největší praktickou bariérou je nyní fungování vízového systému s Ukrajinou, který je v zásadě zahlcený. Do vlády brzy půjde projekt, který umožní zaměstnavatelům, jež hledají pracovní sílu na Ukrajině, nahlásit své požadavky, a zprůchodnění systému," uvedl.

Vládní zmocněnec Cienciala se bude věnovat i Karlovarskému kraji

Vláda na výjezdním zasedání v Ústí nad Labem rozhodla o přípravě strategie hospodářské restrukturalizace v Ústeckém, Moravskoslezském a Karlovarském kraji. Právě Karlovarskému kraji by měl nově s nezaměstnaností, investicemi či podporou podnikání pomoci vládní zmocněnec Jiří Cienciala, rozhodl kabinet. Zasedání kabinetu se vedle ministrů zúčastnili i hejtmani této trojice krajů. Podle ministerstva průmyslu Karlovarský kraj trvale zaostává za ostatními regiony ČR, což je umocněno zejména dlouhodobými problémy, špatnou vzdělanostní strukturou a chybějící vědecko-výzkumnou základnou. To významně limituje další rozvoj kraje, snižuje životní úroveň obyvatel a uplatnitelnost uchazečů o zaměstnání na trhu práce.

Hyundai Mobis dostane od státu doplňkovou podporu 69 mil. Kč

Jihokorejská společnost Hyundai Mobis dostane od státu, mimo režim investičních pobídek, doplňkovou jednorázovou podporu zhruba 69 milionů korun. Zástupci společnosti se dohodli s ministerstvem průmyslu a obchodu (MPO) na kompenzaci kupní ceny, kterou musí investor zaplatit za pozemky v průmyslové zóně v Mošnově na Novojičínsku. Podporu ale musí ještě schválit Evropská komise. Podmínkou EK je doložit, že společnost by bez této podpory projekt určitě v ČR nerealizovala. Korejská společnost, která chce v Mošnově vybudovat závod na světlomety. Už dříve uvedla, že poskytnutí podpory nebo adekvátní kompenzace ve stejné výši je podmínkou pro umístění investice v Česku. Investice, jejíž celková výše by podle aktuálních informací měla být čtyři miliardy korun, by měla přinést 1000 nových pracovních míst.

Babiš: V boji proti korupci chybí řešení whistleblowingu

Jedním ze zásadních problémů v boji proti korupci v ČR je, že zatím není řešena otázka takzvaného whistleblowingu, tedy upozorňování na porušování pravidel. V rámci mezinárodní odborné konference Vývoj trendů v boji proti korupci, praní špinavých peněz a navracení majetku z trestné činnosti v Evropě to uvedl ministr financí Andrej Babiš (ANO). "Naši spoluobčané, kteří mají odvahu ukázat na korupci, tak mívají problémy ze strany státní správy i zaměstnavatelů. Hraničí to s ochranou lidských práv. Bohužel není u nás pro to pravidlo," řekl ministr. Náměstek ministra Ondřej Závodský, který v minulosti sám jako whistleblower upozornil na podezřelé smlouvy v Zařízení služeb pro ministerstvo vnitra, dodal, že pokud někdo v současnosti jde proti systému rozkrádání veřejných peněz, čelí mimořádnému tlaku. Prosazení právní ochrany whistleblowerů je součástí programového prohlášení vlády.

Z nedávného průzkumu poradenské společnosti EY vyplývá, že až šest z deseti českých podnikatelů se setkalo s možností získat úplatkem výhodu pro své podnikání. Čtyři z deseti byli přímo vyzváni úplatek poskytnout. Omezení korupce podnikatelé zařadili mezi tři hlavní priority, na které by se česká vláda měla v nadcházejících dvou letech soustředit.

ČRo: Kleslová brala od státních firem statisíce korun měsíčně

Starostka Prahy 10 a bývalá místopředsedkyně hnutí ANO Radmila Kleslová pracovala pro několik státních nebo polostátních firem. Za právní služby inkasovala až statisíce korun měsíčně. Mezi klienty byly kromě ČEZ také společnosti ČEPRO, České dráhy, Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) nebo pražský dopravní podnik. Informoval o tom Český rozhlas. Podle Kleslové nešlo o střet zájmů. "Má advokátní kancelář poskytovala právní služby řadě významných společností. Vztah advokáta a klienta je ze zákona důvěrný, a proto se nebudu ke klientům mé kanceláře více vyjadřovat," sdělila Českému rozhlasu, který smlouvy získal podle zákona o svobodném přístupu k informacím.

Nejzkušenější učitelé si polepší o 1590 korun měsíčně

Zkušeným učitelům stejně jako loni poroste plat výrazněji než nováčkům. Matadorům s více než dvaatřicetiletou praxí se od listopadu zvedne tarifní plat o 1590 korun měsíčně na 27.940 korun hrubého. Pomůže jim k tomu také vytvoření nového stupně podle délky praxe, nyní je nejvyšší kategorie nad 27 let praxe. Zvýšení platů učitelů stejně jako ostatních státních zaměstnanců v pondělí schválila vláda. Průměrný růst tarifů učitelů bude 3,3 procenta. Pedagogové, kteří se tomuto povolání věnují méně než šest let, si ale polepší jen o 2,5 procenta. V praxi to bude znamenat, že jim tabulkový plat vzroste z 21.000 na 21.530 korun. Jedná se o dvanáctou platovou třídu, kam spadá drtivá většina kvalifikovaných učitelů základních a středních škol. S delší praxí se zvyšuje procentuální růst platu. Předseda školských odborů František Dobšík dnes ČTK řekl, že tím pokračuje náprava v minulosti deformované platové tabulky. V roce 2011 dostali začínající učitelé přidány řádově tisíce, zatímco zkušení jen desetikoruny.

Písmo Comenia Script se aktuálně učí na 200 základních škol

Nevázané písmo Comenia Script se aktuálně učí na dvou stovkách z přibližně 4000 základních škol v Česku. Na tiskové konferenci to uvedla jeho autorka Radana Lencová. Je spokojená s tím, jak se novinka ujala. Každý rok podle ní přibývají desítky nových škol. Začínalo se před pěti lety pilotním testováním ve 33 školách. Comenia Script je ve srovnání s běžným psacím písmem jednodušší. Je to znát zejména na tvarech velkých písmen, které jsou podobné spíše tiskací abecedě. Rychlejšímu rozšíření podle Lencové brání také určitá míra konzervatismu škol i rodičů. Limitem bývala i vyšší cena učebních materiálů, ale ta se postupně snižuje. Česká školní inspekce loni zjistila, že pokud se Comenia Script ve škole vyučuje, zpravidla také v některých třídách nebo ročnících probíhá paralelně výuka běžného psacího písma.

Solus: Podíl Čechů neplatících včas dluhy vzrostl na 8,12 pct.

Schopnost lidí splácet své závazky se v letošním 3. čtvrtletí poprvé od loňského září zhoršila. Podíl lidí s dluhem po splatnosti na konci září mírně vzrostl na 8,12 procenta z červnových 8,10 procenta. Celkově má závazek po splatnosti zhruba 700.000 Čechů. ČTK o tom informovalo sdružení Solus. Nejhorší situace je v Ústeckém kraji, kde má problém splácet dluhy 15,19 procenta lidí. V Karlovarském kraji je to 13,76 procenta občanů a v Libereckém kraji je podíl dlužníků v prodlení 10,94 procenta. Naopak nejlépe na tom jsou Vysočina, kde bylo na konci září v problémech se splácením 5,36 procenta lidí, a Zlínský kraj s 5,41 procenta dlužníků v prodlení.

Pojišťovny odhalily letos tisíce podvodů za stovky milionů Kč

Pojišťovny letos odhalily tisíce podvodů za celkem stovky milionů korun. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími pojišťovnami. Nejvíce podvodů je nadále spojených s pojištěním motorových vozidel. Stále více podvodů je v úrazovém pojištění, a to i za účasti doktorů. Podle světových statistik patří mezi podvody zhruba každý sedmý případ, který klient pojišťovnám ohlásí. Pojistný podvod je trestný čin, za který soudy v ČR každým rokem odsoudí stovky pachatelů. Výše trestu se odvíjí od výše škody. Soud může udělit maximálně desetiletý trest odnětí svobody.

Ministerstvo chce přesměrovat peníze z ústavů do služeb pro děti a rodiny

Ministerstvo práce chce postupně přesměrovat finance na pobyt v dětských domovech do služeb pro ohrožené děti a jejich rodiny. Nyní putuje do ústavů přes 52 procent z 8,2 miliardy korun na ochranu dětí, do prevence a služeb pak necelých 20 procent. Novinářům to řekla šéfka ministerského odboru ochrany práv dětí Kateřina Šlesingerová. Péče o děti spadá pod tři resorty - školství, zdravotnictví a práce. Ministerstvo práce se ji chystá převzít. Česko léta sklízí kritiku domácích i zahraničních institucí za roztříštěnost péče a vysoký počet dětí v ústavech. Podle vedení asociace Dítě a rodina je ČR poslední zemí v Evropě, v níž je možné do dětských domovů posílat děti do tří let. Nadace Sirius už dřív uvedla, že loni v ústavních zařízeních skončilo 1606 dětí, jimž nebyly ani tři roky. Podle Šlesingerové se počet chlapců a děvčat v ústavech postupně snižuje.

Norský soud by odvolání Michalákové mohl projednat do půl roku

Norský soud by odvolání Češky Evy Michalákové proti rozhodnutí norských úřadů o zbavení rodičovské odpovědnosti k oběma synům a adopci mladšího hocha mohl projednat do půl roku. Očekávají to právníci matky, která se dnes odvolá. ČTK to řekla česká advokátka Michalákové Dora Boková. Norská sociální služba odebrala českým rodičům syny - dnes téměř jedenáctiletého Denise a šestiletého Davida - v květnu 2011 kvůli podezření na zneužívání a zanedbávání. To se nepotvrdilo.

Podle ředitele brněnského Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí Zdeňka Kapitána je nyní ale situace jiná. Zatímco poprvé se žena odvolávala kvůli odebrání synů, nyní kvůli zbavení rodičovských práv a adopci. Kapitán norské rozhodnutí považuje za nepřijatelné, když rodina jeví o děti zájem. Míní, že by český tlak na Norsko měl směřovat hlavně k tomu, aby tamní soudy v kauze rozhodly co nejdříve. Pokud by rozhodnutí norských úřadů nezvrátily, měl by se případ co nejdřív dostat k Evropskému soudu pro lidská práva. Tam by ČR vystoupila v matčin prospěch, uvedl Kapitán.

Obrana chce pořídit nový pancéřový vůz pro vojenskou ochranku

Ministerstvo obrany chce pořídit dvě nová vozidla pro ochrannou službu Vojenské policie, která zajišťuje bezpečnost ministra obrany i zahraničních delegací při jejich pobytu v Česku. Ještě letos hodlá koupit pancéřovou limuzínu a další totožné doprovodné vozidlo bez pancéřování. Ministerstvo je podle deníku Práva ochotno v rámci chystané veřejné zakázky za obě auta zaplatit zhruba 14,5 milionu korun bez DPH. Záměrem obnovit vozový park Vojenské policie se má v nejbližší době zabývat vláda. Mluvčí ministerstva obrany Petr Medek nevyloučil, že v případě možného ohrožení ministra obrany Martina Stropnického může pancéřovou limuzínu, která odolá střelám, výbuchům či plynovým útokům, využít i on. V červnu někdo hodil na Stropnického dům zápalné lahve.

Po operační léčbě obezity si nižší váhu udrží až 70 pct. lidí

Operační léčbu obezity podstupuje v Česku ročně 1500 lidí. Pokud zároveň upraví jídelníček a mají dostatek pohybu, podaří se až 70 procentům zhubnout a nižší váhu si držet i za pět let od operace. V tom je zásadní rozdíl oproti hubnutí jen dietou a pohybem, kde úspěšnost podle velkých studií je pouze deset procent, řekla novinářům internistka a obezitoložka Dita Pichlerová. Podle průzkumu je v ČR obézních 23 procent mužů a 22 procent žen. Více než lidi s normální váhou je ohrožují nemoci srdce a cév, včetně vysokého tlaku a cholesterolu, ztukovatění jater, choroby žlučníku, problémy s pohybovým aparátem, psychické poruchy a poruchy sexuality a také řada nádorů, například gynekologických, trávicího traktu či ledvin.

Speciální dieta se drží jen měsíc po operaci, z toho dva týdny je jen tekutá strava, další dva týdny kašovitá. "V této době si pacient musí objem stravy odměřovat do 150 mililitrů na jednu porci. Ač je to překvapivé, doporučujeme také kalorické nápoje, jsou dobrým zdrojem cukru a energie pro mozek. Pak postupně pacient přechází na stravu pevnou, podle zásad racionální výživy, ale porce musejí zůstat malé, například na dezertní talířek," shrnula obezitoložka.

V ČR chybějí ambulance pro lidi bez domova, varovala Armáda spásy

V Česku chybějí ambulantní zdravotní centra pro lidi bez domova, varovali představitelé Armády spásy. Podle nich zůstaly vládní plány ohledně zdravotní péče o bezdomovce jen na papíře. V zemi žije na 30.000 bezdomovců, všichni trpí nějakým zdravotním neduhem a péči by potřebovali, uvedli zástupci občanského sdružení. Podle nich dosud nevznikla například ani centra duševního zdraví, kde by pomoc našli také bezdomovci. Péče o bezdomovce stále není zařazena ani do výuky na lékařských fakultách. Ošetření v běžných ambulancích bývá pro bezdomovce problém, mnozí lékaři je v čekárnách neradi vidí, zápachem a vzhledem odrazují pacienty. Lékaři také přiznávají, že s bezdomovcem je víc práce, komunikace zabere víc času. V nemocnicích sice akutní případy vždy přijmou, problém nastává při propuštění s následnou péči, kterou bezdomovci na ulici nemají.

Na brněnském královopolském nádraží dnes zastavil Legiovlak

Na brněnském královopolském nádraží zastavil Legiovlak, který je pojízdným muzeem československých legií na Rusi. Lidé mohli nahlédnout do nového vagonu, ve kterém je krejčovský vůz. Legiovlak bude v Brně stát do 5. listopadu, kdy odjede do Zlína. ČTK to řekl Jiří Charfreitag z projektu Legie 100. Sestava má nyní už 11 vagonů. Ten krejčovský ještě není plně vybavený. Jeden vagon vyjde zhruba na 700.000 korun. "Rádi bychom do konce letošního roku doplnili ještě dva vagony. Bude to velitelský vůz a promítací vůz, kde budou dobové dokumenty," uvedl Charfreitag. Legiovlak by měl letos ještě zastavit v Břeclavi a dalších dvou zastávkách.

Legiovlak je součástí projektu Legie 100, který má připomenout odkaz zakladatelů moderního státu. Do roku 2020 projede celou Českou republiku a zavítá i na Slovensko. Mezi zrekonstruovanými vagony je i obytný vůz, plošinový vůz s obrněným automobilem nebo sanitní vagon. V každém z vagonů je nainstalována výstava panelů a trojrozměrných předmětů, které přibližují život a boj československých legionářů na Transsibiřské magistrále.

Do Prahy se dnes vrátí interpret slavné Balady pro Adeline

Francouzský pianista Richard Clayderman vystoupí v pražském Kongresovém centru. Interpret slavné Balady pro Adeline známé tuzemskému publiku v podání Jiřího Maláska, zahraje za doprovodu patnáctičlenného smyčcového tělesa Českého národního symfonického orchestru úspěšné melodie mapující jeho hudební kariéru. Jednašedesátiletý Clayderman během své kariéry nahrál více než 1200 skladeb a stal se tvůrcem a průkopníkem stylu romantického piána. V současné době vystupuje na všech kontinentech světa. Francouzský virtuos, který prodal více než 100 milionů desek, dokázal odehrát až 200 koncertů během 250 dnů.

V Praze bude premiéra Zelenkova filmu Ztraceni v Mnichově

Pražská premiéra filmu Petra Zelenky Ztraceni v Mnichově se dnes koná v kině Lucerna. Po sedmi letech se vrací tvůrce divácky úspěšných komedií Knoflíkáři, Rok ďábla a Příběhy obyčejného šílenství s novým snímkem podle vlastního námětu a scénáře. Film o neznámých okolnostech podepsání mnichovské dohody vstoupí do českých kin 22. října. Ještě předtím měl na začátku října premiéru na mezinárodním filmovém festivalu v Londýně. Hlavní role ve filmu Ztraceni v Mnichově vytvořili Martin Myšička, Marek Taclík a Tomáš Bambušek. Jedním z hrdinů je papoušek žako, který "hraje" devadesátiletého papouška šedého, který kdysi patřil francouzskému premiérovi Edouardu Daladierovi. Na pozvání ředitele Francouzského kulturního institutu se ocitne v roce 2008 v Praze jako živá relikvie z dob mnichovské dohody, kde hlasem svého majitele opakuje některé důležité věty a prohlášení z té doby.

Další část projektu s celkovým rozpočtem zhruba 37 milionů korun tvoří hodinový fiktivní dokument ze zákulisí natáčení, které mělo být jakoby česko-francouzskou koprodukcí. Francouzi se však na něm nepodíleli - vše bylo jen blafování českého producenta. Když se navíc zjistí, že hlavní herec má alergii na peří a není schopen točit s ptáky, vyústí to ve vzpouru ve štábu. Vyjevují se tak české povahové rysy, stereotypy a mýty o národní povaze a historii.

Zámek v Telči zapsaný na seznam UNESCO čeká zásadní obnova

Zámek v Telči na Jihlavsku zapsaný na seznam památek UNESCO projde v nejbližších letech zásadní obnovou. Projekt by měl spolufinancovat grant z Integrovaného regionálního operačního programu. Po rekonstrukci bude zámek přístupný celoročně. Za optimálních podmínek by podle ředitele územní památkové správy Národního památkového ústavu Petra Pavelce mohlo být všechno dokončeno kolem roku 2020. "Lidé přijdou do prostorné nové pokladny, najdou také místo pro odpočinek a odložení zavazadel v komfortu a pohodlí, jaké je běžné u dalších památek zapsaných na seznam UNESCO," popsal vizi nedaleké budoucnosti Pavelec.

Kompletní obnovou projde celý areál zámku. Projekt počítá s odkrytím a restaurováním nástěnných maleb, stropů i fasád hlavních palácových budov. Restaurování čeká také zámeckou kapli, která je vlastně mauzoleem Zachariáše z Hradce a jeho ženy Kateřiny z Valdštejna, za jejichž působení zažila Telč významný rozmach. Projekt počítá také se zprovozněním zámeckého skleníku a vybudováním přírodního amfiteátru, který v zámeckém areálu údajně byl v době renesance jako herní prostor šlechty.

Ekologové vyhlásí, která dřevina letos získala titul Strom roku

Ekologové dnes vyhlásí výsledky ankety Strom roku, ve které lidé vybírají nejsympatičtější strom v zemi. Z 12 finalistů letošního ročníku si před měsícem vedl ve veřejném hlasování nejlépe 500 let starý dub z Šilheřovic v Moravskoslezském kraji. Na druhém místě byl javor z Fryšavy na Vysočině a na třetím Lípa Naděje z Libějovic v jižních Čechách. Zatím jsou výsledky hlasování tajné. Nadace Partnerství je zveřejní v ekologické Otevřené zahradě v Brně. "Pořadí na prvních místech ankety se občas na poslední chvíli mění," řekla ČTK za pořadatele Adéla Mráčková. Loni se stromem roku stala borovice z Velkých Opatovic na Blanensku, která má sedm kmenů. Říká se o ní, že jde o zakletou sedmihlavou saň.

Nejoblíbenějšími jmény byly v lednu Jakub a Eliška

Nejoblíbenějšími jmény, která rodiče letos v lednu dali svým nově narozeným dětem, jsou Jakub a Eliška. Novinářům to řekl Tomáš Chrámecký z Českého statistického úřadu (ČSÚ). V lednu se podle ČSÚ narodilo zhruba 9000 dětí. Rodiče byli kreativnější u dívek, kterým dali 624 jmen. Chlapci dostali 538 jmen. Od roku 1999, kdy začal ČSÚ lednové děti sledovat, se na prvních dvou místech umístili pouze Jakubové a Janové. Na třetím místě byl po celou dobu Tomáš. Nově narozené dívky pojmenovávaly rodiče až do ledna 2011 nejčastěji Tereza. Teprve v roce 2012 ji předčila Eliška a letos je až třetím nejoblíbenějším jménem po Elišce a Anně. Lidé si ale v posledních letech vybírají stále častěji i neobvyklá a cizokrajná jména. Mezi nově narozenými chlapci se tak objevil například Barnabáš, Brajen, Diego, Serafín, Zachariáš nebo Tony Dionýz. Mezi dívkami se pak narodila Dinara, Dženifr, Divine, Melody, Živa nebo Puma Lia.

Sport

Deblistky Andrea Hlaváčková a Lucie Hradecká si podruhé v kariéře zahrají Turnaj mistryň. České tenistky se mezi osm nejlepších párů sezony dostaly jako náhradnice za Rusky Jelenu Vesninovou a Jekatěrinu Makarovovou. Turnaj v Singapuru začne v neděli 25. října zápasy ve skupinách a vyvrcholí o týden později 1. listopadu. Hlaváčková s Hradeckou rozšířily počet českých hráček na letošním Turnaji mistryň na čtyři. Jistotu účasti ve dvouhře má Petra Kvitová. Lucie Šafářová se probojovala do soutěže ve čtyřhře s Američankou Bethanií Mattekovou-Sandsovou a navíc má šanci se premiérově dostat i do dvouhry, o čemž se rozhodne tento týden v Moskvě.

Počasí

Zataženo až oblačno, dopoledne ojediněle mlhy. Nejvyšší teploty 7 až 11 °C, v 1000 m na horách kolem 4 °C.