Denní souhrn zpráv

Limity na lomu Bílina se prolomí, u ČSA dál platí, rozhodla vláda

Limity na těžbu hnědého uhlí v lomu Bílina v Ústeckém kraji budou prolomeny, rozhodla na výjezdním zasedání v Ústí nad Labem vláda. U lomu ČSA zůstávají limity v platnosti. Důl Bílina provozují Severočeské doly z polostátní společnosti ČEZ. Zástupce firmy Vladimír Budinský ČTK řekl, že za limity těžby je řádově až 150 milionů tun uhlí.

K usnesení byla přidána podmínka hnutí ANO, jež požadovalo, aby u Bíliny byly limity vzdáleny minimálně 500 metrů od obcí. Proto, aby se nezhoršily podmínky bydlení, jak ráno novinářům řekl Babiš. Podobný požadavek měli i lidovci, podle Mládka však vládě nakonec tento návrh předložil jeho stranický kolega Jiří Dienstbier. "Těch 500 metrů mi dělá trochu starost. Budeme muset dopočítat, co to přesně znamená, do jaké míry to omezí ty možnosti těžby," řekl Mládek. Míní, že v místech, kde je val nebo les mohla být podle něj vzdálenost menší.

Zrušení limitů těžby podpořil Zeman i odbory, ale zní i kritika

Rozhodnutí vlády prolomit těžební limity v lomu Bílina vyvolalo podle zjištění ČTK rozporné reakce. Kabinet jednoznačně podpořil prezident Miloš Zeman, předák odborářů Josef Středula nebo poslanec vládní ČSSD za Ústecký kraj Jaroslav Foldyna. Lidovci, kteří jsou taktéž součástí vládní koalice, schvalují prolomení limitů za určitých podmínek. Proti se vyslovil ústecký poslanec opoziční TOP 09 Michal Kučera, místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek nebo představitelé Strany zelených.

Podle odborníků na životní prostředí a lidské zdraví vláda rozhodnutím o prolomení limitů těžby na lomu Bílina sice ochránila domovy lidí, kompromis mezi těžbou a zdravím lidí ale po 24 letech porušila. Postoj vlády kritizují také kvůli dalšímu narušení krajiny a ohrožení lázeňských pramenů v Teplicích, nedostatečné ochraně klimatu a budoucí energetické politice státu.

Platy ve veřejném sektoru od listopadu stoupnou o tři procenta

Platy zaměstnanců veřejného sektoru od listopadu vzrostou o tři procenta. Jde například o knihovníky, pracovníky v sociálních službách, policisty a hasiče. Od listopadu se zvýší také tarify učitelů o 3,3 procenta. Zdravotníci budou mít od ledna víc o pět procent. Vláda návrh schválila cestou vlakem do Ústí nad Labem. O schválení ČTK informoval mluvčí vlády Martin Ayrer.

TOP 09 navrhne snížit výdaje a schodek rozpočtu nejméně o 20 mld.

Výdaje a schodek návrhu státního rozpočtu pro příští rok by se měly podle TOP 09 snížit nejméně o 20 miliard korun. Poslanci této opoziční strany proto navrhnou Sněmovně, aby rozpočet vrátila vládě k přepracování, řekl novinářům místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Sněmovna se začne zabývat návrhem rozpočtu ve středu, měla by rozhodnout o příjmech, výdajích, deficitu a o jeho vypořádání. Předpokládá se, že vláda díky koaliční většině rozpočet prosadí.

EU podle Sobotky zatím přesunula jen 19 uprchlíků

Evropské unii se do minulého čtvrtka podařilo v rámci přerozdělování uprchlíků přesunout jen 19 migrantů z Itálie do Švédska. Na tiskové konferenci po jednání vlády v Ústeckém kraji to uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Osmadvacítka by se podle něj měla soustředit na již schválené programy, uvedl na dotaz o možném přemisťování uprchlíků ze zemí na Blízkém východě.

Chovanec: Podmínky v zařízeních pro cizince byly vždy humánní

Podmínky v tuzemských zajišťovacích zařízeních pro cizince byly vždy humánní. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) to uvedl v dopise, v němž reagoval na ostrou kritiku ombudsmanky Anny Šabatové z minulého týdne. Podle Chovance mají uprchlíci v zařízeních kvalitní zdravotní péči, přístup k oblečení a zajištěnou vhodnou stravu. Ministerstvo dopis zveřejnilo na svém webu. Šabatová zjistila nedostatky v detenčních zařízeních při kontrole, kterou tam provedla se svými kolegy. Podle ombudsmanky například děti žiji v zařízeních hůře než čeští vězni. Mimo jiné jim prý schází teplé oblečení či obuv. "Ošacení i obuv odpovídající ročnímu období je zajištěna," uvedl Chovanec v dopise pro ombudsmanku. Oděvy podle něj ministerstvo zajišťuje ve spolupráci s nevládními organizacemi či charitou.

Armáda urychleně koupí útočné pušky a techniku za 1,2 miliardy

Armáda plánuje urychlený nákup tisíců nových útočných pušek, pistolí nebo desítky nákladních automobilů. Chce tak doplnit své zásoby v případě nutného nasazení v rámci NATO nebo při střežení hranic proti migrační vlně. Materiál, který počítá se zadáním 11 zakázek českým firmám a státním podnikům za zhruba 1,24 miliardy korun, projednala vláda, sdělil ČTK mluvčí ministerstva obrany Petr Medek.

Policisté pojedou střežit hranice do Maďarska, rozhodla vláda

Do Maďarska pojede 50 policistů, kteří budou v souvislosti s migrační krizí pomáhat střežit schengenské hranice. Policisté by měli odjet na konci října, jejich mise potrvá do poloviny prosince. Návrh na vyslání policistů schválila vláda. Bližší podrobnosti zveřejní ministerstvo vnitra. Od minulého týdne v Maďarsku pomáhají dvě desítky českých vojáků.

Odvoz munice z Vrbětic by měl skončit v lednu

Odvoz munice z Vrbětic na Zlínsku, kde loni vybuchly dva sklady s municí, by mohl skončit příští rok v lednu. Novinářům to ve Vrběticích řekl první náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek. Vyprázdněno je podle něj již 28 ze 40 skladů s různými druhy munice. Odvezlo ji 410 nákladních automobilů. Poté začne ohledání dvou epicenter výbuchu, každé bude trvat asi měsíc až dva. Následovat bude pyrotechnická asanace. Okolí areálu se však bude od rozmetané munice čistit zřejmě několik let. Zatím neznámému pachateli hrozí podle státního zástupce Leo Foltýna až patnáctileté vězení za úmyslné obecné ohrožení. Souběžně s hledáním viníka policie zahájila také druhé trestní řízení. Obvinila pět fyzických osob a dvě právnické osoby za vývoj, výrobu a držení zakázaných bojových prostředků a porušení povinnosti v souvislosti s vydáním povolení a licence. Podle Foltýna by měla být obžaloba podána do několika dnů. Obviněným hrozí až 12 let vězení.

Ředitelé mnohdy musejí doplácet na asistenty z odměn pro učitele

Peníze od zřizovatelů školám často na platy asistentů pedagoga nestačí. Ředitelé je pak musejí financovat z rozpočtu školy, například z prostředků určených na odměny pro učitele nebo z vlastní výdělečné činnosti, třeba pronájmů tělocvičen. Na základě rozhovorů s řediteli to uvádí analýza současného systému financování asistentů pedagoga, která byla zpracována v rámci projektu zaměřeného na inkluzivní vzdělávání. Financování asistentů pedagoga je jedním z klíčových problémů, kterému školy čelí při integraci zdravotně handicapovaných nebo sociálně znevýhodněných dětí do běžných škol. Se startem takzvané inkluzivní novely školského zákona v září 2016 by na ně podle ministerstva školství mělo být více peněz a jejich financování by mělo být zajištěno dlouhodobě.

Rozptylové podmínky v Moravskoslezském kraji se opět zhoršují

V části Moravskoslezského kraje jsou opět zhoršené rozptylové podmínky. Imisní limit pro polétavý prach, který je 50 mikrogramů na metr krychlový, byl v pondělí odpoledne překročen hlavně na Karvinsku a také na některých ostravských měřicích stanicích. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Centrum v D.Břežanech nabídne vědcům nejvýkonnější laser na světě

Laserové centrum v Dolních Břežanech u Prahy pomůže vědcům ve výzkumu kosmu i v boji s rakovinou. Slavnostně se otevřelo v úterý, v plném provozu bude v roce 2018. Stavba centra ELI Beamlines vyjde na 6,8 miliardy korun, z toho 5,8 miliardy zaplatí EU. Badatelé budou mít pro své výzkumy k dispozici nejvýkonnější laser na světě, řekl ČTK při příležitosti otevření centra manažer ELI Roman Hvězda.

Vědci budou v centru při základním výzkumu poprvé zkoumat v laboratořích extrémní fyzikální jevy, například simulaci dějů uvnitř hvězd. Významně tak mohou přispět k vývoji kvalitních a levných protonových zdrojů k léčbě zhoubných nádorů, zkoumat vnitřní stavbu živých buněk nebo například simulovat a bádat o prostředí uvnitř obřích planet.

Výstava v Praze ukáže gotické umění krušnohorského regionu

Umění krušnohorského regionu z období let 1250 až 1550 představí výstava nazvaná Bez hranic s podtitulem Umění v Krušnohoří mezi gotikou a renesancí. Národní galerie v Praze ji otevře 27. listopadu ve Valdštejnské jízdárně. Pořadatelé ji představili novinářům v Litoměřicích, neboť tamní biskupství je největším zapůjčitelem exponátů pro výstavu. Rozkvět hraniční oblasti a jejích lokálních uměleckých ohnisek, jimiž byla bohatá královská a poddanská města, velké a významné kláštery či hornická centra, bude ilustrovat na 200 uměleckých děl. Návštěvníci uvidí velké křídlové oltáře, ukázky deskového i knižního malířství, sochařství či památky zlatnictví a uměleckého řemesla. Všechny artefakty by měly dokládat význam a bohatství severozápadních Čech, jejichž značná část byla v minulosti hraničním regionem. Název Bez hranic odkazuje na těsné kontakty a provázanost krajin po obou stranách krušnohorského hřebene.

V Bludově se otevře unikátní muzeum zaměřené na Jeseníky

V Bludově na Šumpersku se tento pátek otevře unikátní dětské muzeum zaměřené na Jeseníky. Návštěvníci v něm budou moci všemi smysly poznávat tamní přírodu, historii a řemesla. Seznámí se také s tím, jaké známé osobnosti z hor pod Pradědem pocházejí, lidé budou moci rovněž ochutnat tradiční místní speciality. Podle tvůrců projektu jde o první regionální dětské muzeem v Česku. Pradědovo dětské muzeum v prostorách Březinova statku budovali rok, náklady byly zhruba 19 milionů korun. ČTK to řekli zástupci muzea.

Sekora nebyl jen autor Ferdy, ukazuje pozůstalost a výstava

Pracovní i soukromý život výtvarníka a spisovatele Ondřeje Sekory včetně neznámých detailů přibližuje pozůstalost, kterou letos získalo a postupně zpracovává Moravské zemské muzeum v Brně. Veřejnost do sbírky nahlédne díky dlouhodobé výstavě v prostorách muzea v Hudcově ulici. Návštěvníci zjistí, že Sekora nebyl jen autorem Ferdy Mravence, ale také žurnalistou, všestranným výtvarníkem, průkopníkem komiksu a nadšeným entomologem. Největší část pozůstalosti tvoří dopisy. "Rozsáhlá a velmi dojemná a intimní je korespondence rodinná, která svědčí o krásných vztazích. Výmluvné jsou především ty dopisy, které psal Ondřej Sekora z pracovních táborů za druhé světové války," řekla ČTK kurátorka Hana Kraflová. V dokumentech a fotografiích z pozůstalosti se odráží celý Sekorův život od narození přes novinářskou kariéru po sklonek života se statusem zasloužilého umělce. Je patrné, jak do něj zasahovaly velké dějinné události. Zároveň se v dokumentech i dalších materiálech projevuje jeho osobnost a záliby.

Sport

Tenisté Petra Kvitová a Tomáš Berdych mají od minulého týdne jistý start na Turnajích mistrů a jsou shodně pátí ve světových žebříčcích. Lucie Šafářová klesla v pořadí WTA Tour ze sedmého na deváté místo, ale v boji o Turnaj mistryň je sedmá. Karolíně Plíškové patří patnácté místo a v pořadí sezony je dvanáctá a musí dojít v Moskvě do finále, aby měla šanci se do Singapuru kvalifikovat.

Počasí v úterý

Zataženo až oblačno, postupně s deštěm. Teploty 6 až 10 stupňů Celsia.