Denní souhrn zpráv

Vláda bude v pondělí rozhodovat o prolomení limitů na dole Bílina

Ministři by na pondělním výjezdním zasedání v Ústí nad Labem mohli rozhodovat o těžebních limitech. Podle informací ČTK budou dva návrhy usnesení. Oba počítají s prolomením limitů na dole Bílina. Usnesení se naopak liší v postoji k dalšímu nakládání s dolem ČSA, patřícímu společnosti Severní energetická. Prolomení limitů na tomto dole by zasáhlo do lidských sídel. Zasedání vlády budou zřejmě provázet protesty, a to jak zastánců, tak odpůrců prolomení limitů.

Brabec: Prolomení limitů těžby na Bílině je krajní možnost

Prolomení limitů těžby uhlí na dole ČSA je podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) vyloučené. Na dole Bílina je podle něho možné pouze tehdy, když uhlí půjde prioritně do tepláren. Ministr to řekl v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Prolomení limitů v dole ČSA by vyžadovalo bourání domů v Horním Jiřetíně a Černicích. Prodloužení těžby v dole Bílina žádnou obec přímo neohrožuje, těžba by se ale přiblížila k obcím Braňany a k Mariánským Radčicím.

Z hnědého uhlí v současnosti pochází téměř polovina elektřiny vyrobené v České republice. Podle optimalizovaného scénáře Státní energetické koncepce, kterou v květnu schválila vláda, se ale jeho podíl má do roku 2040 snížit na asi 15 procent.

Lékaři i vědci v dopise apelují na Sobotku kvůli těžebním limitům

Pokud by byly prolomeny těžební limity hnědého uhlí v dole Bílina na Ústecku, mělo by to vážné dopady na zdraví, kvalitu života místních lidí a veřejné rozpočty. V otevřeném dopise premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) to napsali lékaři, vědci, nevládní organizace a občanské iniciativy. Dopis upozorňuje na to, že podle návrhu ministra průmyslu Jana Mládka (ČSSD) se má po prolomení limitů těžba na Bílině přiblížit na pouhých 170 metrů k obci Braňany a 330 metrů k obci Mariánské Radčice. Limity těžby z roku 1991 kvůli ochraně proti hluku a prašnosti dodržují ale vzdálenost 500 metrů od obytné zástavby.

Zaorálek vidí jako zásadní účast velvyslanců u Zemanových schůzek

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) pokládá za zásadní, aby se schůzek prezidenta Miloše Zemana s vrcholnými představiteli v zahraničí účastnili tamní čeští velvyslanci. Řekl to v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi. Bude do budoucna prosazovat, aby se neopakovala situace z letošních Zemanových schůzek s ruským prezidentem Vladimirem Putinem v Moskvě a Pekingu, na nichž čeští velvyslanci chyběli. Jednání se za českou stranu účastnil například prezidentův poradce Martin Nejedlý.

Účast velvyslanců na zahraničních schůzkách české hlavy státu s vrcholnými představiteli jiných zemí není nikde pevně zakotvena, ale vyplývá z dlouholetých zvyklostí. Pokud prezident velvyslance na jednání nevezme, vypadá to podle Zaorálka tak, že daný velvyslanec nemá jeho důvěru.

Do Prahy přijede izraelský prezident Rivlin

Do Prahy v úterý přijede izraelský prezident Reuven Rivlin. Během svého pobytu by se měl podle informací ČTK setkat s předními českými politiky. Navštíví také Terezín. Jedním z témat jeho jednání by mohla být zbrojní spolupráce. Rivlina do Česka pozval prezident Miloš Zeman hned po jeho zvolení izraelským prezidentem loni v červnu. Podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka přijede s Rivlinem do Česka podnikatelská delegace. Se svými kolegy se setkají na česko-izraelském podnikatelském fóru.

Stovky lidí v Praze upozornily na vlnu útoků vůči Židům v Izraeli

Přibližně dvě až tři stovky lidí na shromáždění na Václavském náměstí upozornily na vlnu útoků vůči Židům, které se v posledních měsících dějí v Izraeli. Podle organizátorů jde o etnický teror, který evropské země přehlížejí. Zástupci pražské pobočky Mezinárodního křesťanského velvyslanectví v Jeruzalémě upozornili, že většina útočníků jsou Palestinci mladší 25 let, za jejichž výchovu a vzdělání nese odpovědnost palestinská autonomie.

Chovanec: Rozbořil by měl po dohodě se žalobcem kauzu zveřejnit

Olomoucký hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD), kterého policie obvinila z podplácení, by se měl dohodnout se státním zástupcem a zveřejnit informace o své kauze. Mohl by tak teď případně očistit své jméno, pokud se cítí nevinen. V diskusním pořadu televize Prima to řekl ministr vnitra a místopředseda ČSSD Milan Chovanec. Podle něj by měl Rozbořil funkci opustit a vrátit se až po svém očištění. Hejtman nerezignoval, podpořil ho i krajský výbor strany.

Rozbořil údajně nabízel úplatek za to, že se odloží vyšetřování dotací pro projekt jezdeckého klubu. Trestní řízení je v Česku neveřejné, veřejný bývá až soudní proces.

Chovanec: Tok migrantů do Česka se zastavil, jejich počty klesly

Tok migrantů do Česka se zastavil. Počet lidí, kteří přecházejí přes české území, klesl. Policie v posledních dnech zadržela "jednotky lidí" bez povolení. V diskusním pořadu televize Prima to řekl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Příští týden se sejde s ombudsmankou Annou Šabatovou, která podmínky v uprchlických zařízeních kritizovala. Chovanec trvá na tom, že podmínky uprchlíků v Česku odpovídají 21. století. Otevírají se další zařízení v Drahonicích a Balkové, v jednom táboře vzniká trakt pro matky s dětmi, uvedl ministr.

Podle Křesťansko-sociální platformy ČSSD je přístup Česka k uprchlíkům příliš represivní, což je v rozporu s hodnotami sociální demokracie i zájmy ČR. Text podepsalo 14 lidí, mezi nimi třeba senátor a exministr vnitra František Bublan (za ČSSD). Pisatelé apelují na vedení strany, aby se zasadilo o změnu.

Pondělní otevření znamená pro centrum ELI start vlastního výzkumu

V pondělí bude slavnostně otevřeno laserové centrum ELI Beamlines v Dolních Břežanech u Prahy, nejdražší tuzemské vědecké centrum placené z evropských dotací. Znamená to start výzkumných aktivit a vlastního bádání, řekla ČTK mluvčí centra Zdislava Lojdová. Celkově centrum přijde na přibližně 6,8 miliardy korun, z toho 5,8 miliardy zaplatí EU. V plném provozu by centrum mělo být od roku 2018. Drahé superlaserové systémy, které se vyrábějí v zámoří, budou do centra dovezeny až příští rok.

Jedním ze čtyř velkých laserů v ELI bude takzvaný 10-PW laserový systém, podle vědců s nejvyšší energií na světě. Vědci budou v centru v rámci základního výzkumu poprvé zkoumat v laboratořích například extrémní fyzikální jevy, jako simulaci dějů uvnitř hvězd. Nyní pracuje pro ELI kolem 280 lidí, z toho téměř tři čtvrtiny tvoří vědci a technici. Zhruba třetina jsou cizinci, například z Francie, Itálie, Německa, Indie, Kanady, USA i Číny.

Zpráva: Třetina lidí, kteří žijí v ghettech, je v Ústeckém kraji

Třetina lidí, kteří v Česku žijí v ghettech, je v Ústeckém kraji. V tamních chudinských domech, ulicích a čtvrtích bydlí 36.000 až 38.500 lidí. V regionu je celkem 89 takzvaných vyloučených lokalit. To je 15 procent všech těchto míst v ČR. Uvádí to zpráva ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD), kterou se chystá v pondělí na výjezdním zasedání v Ústeckém kraji projednávat vláda. Materiál vychází z analýzy vyloučených lokalit, kterou si nechalo vypracovat ministerstvo práce.

Ghett v Česku i jejich obyvatel postupně přibývá. Zatímco v roce 2006 byly takových míst tři stovky a žilo v nich na 80.000 lidí, nyní jich je přes šest stovek a mají až 115.000 obyvatel. "Ústecký kraj se vymyká zbytku republiky. Problém je zde nejvýraznější," uvádí zpráva. Podle dokumentu by bylo potřeba vybudovat síť levnějších bytů pro lidi s nízkými výdělky a pro ty, kteří jsou odkázáni na dávky. Většina z nich totiž na běžný byt kvůli tříměsíční kauci nedosáhne. Města navrhují, aby na kauci úřad práce potřebným poskytl mimořádnou dávku jako dlouhodobou bezúročnou půjčku. Do budoucna by měl problém řešit systém sociálního bydlení.

Mzda Slováků pracujících v Česku převyšuje průměr o tři tisíce

Mzda Slováků pracujících v Česku převyšuje průměrné české výdělky téměř o 3500 korun. Slováci pobírali loni měsíčně v průměru 30.453 korun, průměrná mzda všech zaměstnanců v Česku činila 27.002 korun. Jedním z důvodů rozdílu byl vyšší počet odpracovaných hodin, vyplývá z informací Českého statistického úřadu uvedených v aktuálním vydání časopisu Statistika&My.

Zaměstnanecká populace ze Slovenska je dvojího druhu. Na jedné straně v Česku pracují vysoce kvalifikovaní experti, kteří vydělávají nadstandardně. Na druhé straně jsou v Česku dělníci, kteří se spokojí s tím, že zaměstnání mají, a berou méně než Češi. Muži tvoří takřka dvě třetiny z celkového počtu slovenských pracujících v ČR. Více než polovině Slováků pracujících v Česku je do 34 let. Průměrná mzda na Slovensku loni činila 964 eur měsíčně, tedy v přepočtu 26.542 korun.

Prima: Novela zavádí povinné ručení pro malotraktory a motokáry

Ministerstvo financí připravilo novelu, podle které by se povinné ručení platilo i za zahradní traktory, motokáry, minikáry a další stroje, i když s nimi jejich majitelé jezdí jen mimo silnice. Úprava je reakcí na rozhodnutí Evropského soudního dvora, podle nějž ve všech zemích EU musejí mít povinné ručení všechna vozidla s pohonem. Uvedla to televize Prima.

Verdikt evropského soudu je výsledkem sporu ve Slovinsku, kde řidič malotraktoru na svém pozemku srazil jiného člověka. Projektový manažer Autoklubu ČR Robert Vacek televizi řekl, že zákon nepředpokládá možnost přerušení povinného ručení například pro zimní měsíce. Návrh je nyní v připomínkovém řízení u ostatních ministerstev, vládě by se tak mohl dostat na stůl do konce listopadu.

Stavbu letištní dráhy odloží Jihlava na příští rok kvůli pozemkům

Jihlava odloží na příští rok stavbu zpevněné vzletové a přistávací dráhy na letišti v Jihlavě - Henčově. Jde o investici s předpokládanými náklady kolem 72 milionů korun včetně DPH, na níž se slíbil podílet kraj. Podle původních předpokladů se mělo stavět už letos, ale město ještě od státu nezískalo potřebné pozemky. Jednání o jejich uvolnění by mohla skončit v tomto roce. ČTK to sdělil mluvčí města Radek Tulis. Zpevněnou přistávací plochu zatím nemá žádné civilní letiště na Vysočině. Nová asfaltová dráha v Henčově by měla být dlouhá 1300 metrů. Umožnila by téměř celoroční přistávání malých letadel, což na nynější travnaté dráze kvůli počasí není možné.

Z Hradeckého rybníka v Tovačově vylovili o víkendu na 60 tun ryb

Zhruba 60 tun ryb, zejména kaprů, vylovili o víkendu rybáři z Hradeckého rybníka v Tovačově na Přerovsku. Atraktivní akce každoročně láká lidi ze širokého okolí. Výlov si za oba dny nenechalo ujít kolem 10.000 návštěvníků, dnes ČTK vedoucí sádek Rybářství Tovačov Zdeněk Zahradníček. Do Hradeckého rybníka, který má asi 45 hektarů, rybáři jako každý rok vypustili tisíce násad. Podle Zahradníčka přírůstku ryb neuškodilo ani letní extrémní sucho, byť hladina rybníku oproti jiným letům znatelně poklesla.

Vinaři už mají sklizeny více než dvě třetiny úrody

Vinaři už mají sklizeny více než dvě třetiny úrody. Pochvalují si kvalitu hroznů i hektarové výnosy. Z dosavadní sklizně je jasné, že letošní rok bude nadprůměrný. Výnos dosáhne patrně 6,5 tuny z hektaru, což je 1,5 tuny nad dlouhodobým průměrem. Vyplývá to z informací, které ČTK poskytl Svaz vinařů. Vinaři se přitom letos dlouho obávali o úrodu kvůli suchu. Úrodu zachránily srpnové deště.

Na festivalu Znojemský hrozen zvítězil francouzský pořad

Na 17. ročníku festivalu Znojemský hrozen zvítězil francouzský pořad televizní stanice Canal + s názvem S kuchařem kolem světa, kterým provází známý gurmán Fred Chesnau. Porota vybrala díl, který se týká Kamerunu. O vítězství se ucházelo 25 televizních pořadů z osmi zemí. ČTK to řekli organizátoři soutěže. U vítězného pořadu porotu zaujalo, jak se autoři na čele s průvodcem dostávají nejen do kuchyně, ale i do života země a lidí. Stříbrný hrozen udělila porota České televizi za dabing k francouzskému animovanému filmu Vůně mrkve. Bronzový hrozen získala televize Prima za seriál Teď vaří šéf! s šéfkuchařem Zdeňkem Pohlreichem.

Mezi rozhlasovými díly vyhrál první cenu pořad Českého rozhlasu Dvojka Okouzlení slovem. Podle poroty má formálně a obsahově precizně vystavěnou rozhlasovou kompozici pracující s gastronomickou poetikou.

Snow film fest nabídne přehlídku filmů o lyžování a alpinismu

Přehlídku filmů o extrémním lyžování, skialpinismu, zimních expedicích a dalších extrémních radovánkách nabídne v brněnském kině Scala ve dnech 4. a 5. listopadu Snow film fest. Součástí akce budou i přednášky s hosty. Milovníci sněhu, ledu a zimních sportů mohou vidět celovečerní pásmo těch nejúspěšnějších filmů, které byly oceněny na světových festivalech, ale i expediční filmy z ČR a Slovenska.

Sport

Judista Lukáš Krpálek vybojoval bronzovou medaili na prestižním Grand Slamu v Paříži. Nestačil jen v semifinále na domácího Cyrilla Mareta. Do světového žebříčku si tak připíše 200 bodů a poskočí z třetího na druhé místo za Elmara Gasimova z Ázerbájdžánu, který dnes skončil pátý. Krpálek si v Paříži spravil chuť po zklamání na srpnovém mistrovství světa v Astaně.

Dráhový cyklista Robin Wagner získal na mistrovství Evropy ve Švýcarsku bronzovou medaili v závodu na kilometr s pevným startem. Na vítězného Nizozemce Jeffreyho Hooglanda ztratil 707 tisícin sekundy, druhý skončil stejně jako loni Němec Joachim Eilers.

Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou se nedostaly na Turnaj mistryň do Singapuru pro nejlepších osm tenistek a deblových párů sezony. České dvojici by nepomohl ani titul z turnaje v Linci, o který neúspěšně bojovaly proti Američankám Raquel Kopsové-Jonesové s Abigail Spearsovou, jež zabraly poslední volné místo.

Jakub Kornfeil obsadil páté místo v motocyklové Velké ceně Austrálie a zaznamenal druhý nejlepší výsledek v sezoně. Na Phillip Islandu bodoval také čtrnáctý Karel Hanika.

Freestylový motokrosař Libor Podmol si v čínském Šen-čenu připsal premiérový triumf v letošním seriálu mistrovství světa. Česká jednička ovládla páteční závod. V sobotu už se Podmolovi tolik nedařilo, po poruše motocyklu skončil ve finále šestý a průběžně se drží na čtvrtém místě. V Šen-čenu startoval i Petr Pilát, jenž byl osmý a pátý, v seriálu je celkově jedenáctý. Podmol se v Číně vyrovnal i s tím, že se mu zpozdila zavazadla a nemohl trénovat. V taškách měl totiž i díly na úpravu motocyklu.

Cyklokrosařka Pavla Havlíková skončila třetí v závodu Světového poháru ve Valkenburgu. Zvítězila Italka Eva Lechnerová před Kaitlin Antonneauovou z USA, vítězka úvodního závodu v Las Vegas Kateřina Nash v Nizozemsku nestartovala. Havlíková před týdnem vyhrála závod Superprestige v Belgii a formu potvrdila i ve Valkenburgu.

Počasí

Zataženo až oblačno, místy občasný déšť nebo přeháňky. Nejvyšší teploty 7 až 11 °C, v 1000 m na horách kolem 3 °C.