Denní souhrn zpráv

Sobotka: Přibývá zemí, které podporují myšlenku společné pohraniční stráže EU

Summit Evropské unie potvrdil záměr směřovat ke vzniku společného systému ochrany hranic EU se širší pravomocí, než jakou má nynější unijní agentura Frontex. Na noční tiskové konferenci po skončení diskuse prezidentů a premiérů osmadvacítky to řekl předseda tohoto jednání Donald Tusk.

Podle předsedy české vlády Bohuslava Sobotky přibývá zemí, které myšlenku společné pohraniční stráže EU podporují. "Roste poptávka, aby Evropská komise předložila konkrétní návrh, jak by taková společná evropská pohraniční stráž mohla vypadat," poznamenal český premiér. Pozitivně se podle něj vyjádřila naprostá většina účastníků summitu. Na summitu český premiér připomněl, že všechny státy visegrádské skupiny se podílí na ostraze vnější schengenské hranice v Maďarsku. Své policisty pro operaci poskytly ČR, Slovensko i Polsko. Je to podle něj příklad toho, jak může spolupráce při ochraně hranic vypadat.

Policie v Česku letos zadržela více než 7000 uprchlíků

Policie za prvních devět měsíců v Česku odhalila 7201 migrantů, což je meziročně o 3741 více. Zadrženo zatím letos bylo 150 převaděčů, loni jich za stejné období bylo 102. Většina zadržených byli řidiči, kteří převáželi občany Sýrie, Afghánistánu, Pákistánu, Iráku a Kosova. ČTK to sdělila mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

V Česku se letos také zvýšil počet žadatelů o azyl o 301 na 1115, uvedlo ministerstvo vnitra. Téměř polovina byla od občanů Ukrajiny. Od ledna do konce září podali 527 žádostí, loni jich bylo 381. Poměrně velký nárůst zřejmě způsobili krajané, kterým české úřady letos udělily ve zrychleném řízení povolení k pobytu. Krajané se vrátili zpět do Česka, aby unikli před válkou. Druhou nejpočetnější skupinu tvořili občané Kuby se 114 žadateli o azyl, loni jich bylo 27. V souvislosti se současnou migrační vlnou se často hovoří o uprchlících ze Sýrie, kterých zatím letos o azyl v Česku požádalo 73. Čtvrtou nejpočetnější skupinou, která chce zůstat v Česku, jsou občané Vietnamu.

Zeman: Dohody EU s Tureckem nemohou nahradit ochranu hranic

Dohody mezi Evropskou unií a Tureckem nemohou podle prezidenta Miloše Zemana nahradit ochranu hranic. Evropská komise se v posledních dnech domluvila s Tureckem na společném akčním plánu, který by měl pomoci Evropě zvládnout masivní migrační krizi. Právě přes Turecko míří do EU největší množství převážně syrských uprchlíků. Unie by měla podle západních diplomatů Turecko podpořit až třemi miliardami eur (81 miliard Kč). Zeman také řekl, že je naivní se domnívat, že se Česku migrační vlna vyhne, zejména když budou uzavřeny rakousko-německé hranice.

Prezident také na adresu islámských uprchlíků řekl, že nebudou dodržovat a respektovat české zákony a zvyklosti. Budou mít právo šaría, takže nevěrné ženy budou kamenovány, zlodějům se budou utínat ruce. Uvedl to při debatě se zaměstnanci řeznictví v Lechoticích na Kroměřížsku.

Zeman výroky o uprchlících straší veřejnost, míní čeští politici

Výroky prezidenta Miloše Zemana o uprchlících straší veřejnost. Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) označil Zemanova slova za odporné a nezodpovědné strašení lidí. Místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát tvrdí, že Zeman zneužívá obavy lidí. Předseda lidovců Pavel Bělobrádek poznamenal, že jeden ze senátorů za sociální demokracii je Syřan a právo šaría neprosazuje.

Komisař Rady Evropy žádá zlepšení detenčních podmínek v Česku

Komisař Rady Evropy pro lidská práva Nils Muižnieks vyjádřil zklamání nad "důvěryhodnými zprávami" o nevyhovujících životních podmínkách v zařízení českého ministerstva vnitra Bělá-Jezová na Mladoboleslavsku. Odvolal se přitom na úterní zprávu české ombudsmanky Anny Šabatové. Muižnieks vyzval české úřady, aby "rychle a rozhodně" životní podmínky žadatelů o azyl zlepšily. "Údajné úhrady detenčních nákladů z kapes migrantů nejsou v souladu s mezinárodními a evropskými standardy. České úřady by měly plně využít existující alternativy detence, plně respektovat důstojnost migrantů a účinně je ochránit před jakýmkoli hrubým zacházením," uvádí se v prohlášení komisaře, které obdržela ČTK.

Šabatová v úterý v Brně novinářům řekla, že životní podmínky běženců v Bělé-Jezové jsou velmi špatné, přičemž jejich děti tam žijí hůře než čeští vězni. Rodiče jsou ponižováni před svými dětmi, jsou přepravováni v poutech a drženi za čtyřmetrovým plotem, přičemž tento stav nejsou schopni dětem vysvětlit, uvedla ochránkyně práv. České ministerstvo vnitra v reakci na prohlášení Šabatové uvedlo, že kritiku vnímá jako oprávněnou pouze zčásti, i když připouští, že jsou věci, které je nutné zlepšit. S některými změnami již počítá.

Zaorálek uzavření hranice mezi Maďarskem a Chorvatskem rozumí

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) rozumí uzavření zelené hranice mezi Maďarskem a Chorvatskem. O opatření hovořil také se svým maďarským protějškem. Země se tak podle něj snaží kontrolovat tok uprchlíků. Zaorálek to řekl novinářům v Záhřebu. Krok Maďarska schvalují i další čeští politici.

Premiér Sobotka nepotvrdil informaci o odchodu Langa z čela BIS

Český premiér Bohuslav Sobotka nepotvrdil informaci týdeníku Respekt o brzkém odchodu ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Jiřího Langa z funkce. Na tiskové konferenci po summitu EU v Bruselu na novinářské otázky odpověděl, že o věci nic neví. Týdeník Respekt na své internetové stránce uvedl, že Lang po 11 letech ve funkci skončí v polovině příštího měsíce. Jeho odchod měla podle Respektu už projednat Bezpečnostní rada státu a Lang by prý měl být ještě před koncem ve funkci povýšen. Vláda v pondělí navrhla jeho jmenování do funkce generálmajora.

Ani politici oslovení ČTK nevědí o tom, že by měl šéf Bezpečnostní informační služby (BIS) Jiří Lang brzy skončit ve funkci. Jeden z ministrů koaličního kabinetu, který je členem Bezpečnostní rady státu, považuje informaci za kachnu. Týdeník Respekt si za zprávou stojí. Podle šéfredaktora Erika Taberyho pochází z dostatečně důvěryhodných zdrojů.

Šéf kriminální služby a vyšetřování Pospíšek požádal o propuštění

Ředitel Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Milan Pospíšek požádal o propuštění ze služebního poměru. Podle informací, které se v minulých dnech objevily v médiích, se o Pospíška zajímali kriminalisté v souvislosti s údajnou korupční kauzou v Olomouckém kraji. Ze stejného důvodu požádal o přeložení k jinému útvaru náměstek ředitele protikorupční policie Jiří Jach. Oběma žádostem bylo vyhověno, řekl novinářům náměstek policejního prezidenta Zdeněk Laube, aniž uvedl jména obou policistů.

Sobotka zopakoval, že obviněný hejtman Rozbořil musí odstoupit

Předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka po příjezdu do Olomouce zopakoval, že obviněný olomoucký hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD) musí odstoupit. Sobotka se sejde s Rozbořilem a poté zasedne vedení krajské organizace ČSSD, které bude za účasti stranického předsedy jednat o dalším Rozbořilově působení v čele hejtmanství a kandidátky pro krajské volby. Policie hejtmana v údajné korupční kauze obvinila z podplácení. Rozbořil s obviněním nesouhlasí a zatím nerezignoval na hejtmana ani krajského lídra ČSSD.

V olomoucké korupční kauze, která se v úterý dostala na veřejnost při domovních prohlídkách v Olomouci i Praze, byli vedle Rozbořila obviněni také náměstek ředitele olomoucké krajské policie Karel Kadlec, šéf tamní hospodářské kriminálky Radek Petrůj a vlivný olomoucký podnikatel a blízký přítel Ivana Langra Ivan Kyselý. Za údajné ovlivňování kauz jim hrozí až deset let vězení. Obvinění policisté asi budou postaveni mimo službu po propuštění z vazby. Podle serveru Neovlivní.cz má policie podezření, že bylo ovlivněno vyšetřování údajných machinací v extraligovém hokejovém klubu HC Olomouc, financování jednoho z regionálních akvaparků či výstavba jezdeckého areálu v Olomouci-Lazcích. Rozbořil prý nabízel Kadlecovi úplatek za to, že bude odloženo vyšetřování dotací pro projekt jezdeckého klubu, uvedl server s odvoláním na policejní odposlechy.

Zeman chce počkat s hodnocením olomoucké kauzy údajné korupce

Prezident Miloš Zeman by počkal s hodnocením olomoucké kauzy údajné korupce a zapojení hejtmana Jiřího Rozbořila (ČSSD) do ní. Na tiskové konferenci ve Zlínském kraji upozornil na případ současné eurokomisařky Věry Jourové, která v minulosti čelila obvinění, ale byla nevinná. Upozornil také, že by do vyšetřování případu neměli zasahovat politici. Prezident připomněl, že vyšetřování je zatím v počátku. Zdůraznil, že by se měla dát volná ruka policistům, a naopak by se neměla nechat volná ruka politikům, kteří by chtěli obviněné bránit nebo naopak vymáhali jejich stíhání.

Ministři vnitra: Množství pervitinu z Česka v Německu mírně klesá

Množství pervitinu, který míří z ČR do Bavorska a Saska mírně klesá, stejně jako majetková trestná činnost v bavorském příhraničí. Meziročně je to pokles o jednotky procent. Česká strana požádala německou o diplomatickou pomoc při jednání s Vietnamem. Právě Vietnamci jsou největšími distributory pervitinu do Německa. Spolupráce českých a bavorských policistů se bude posilovat, řekli v Norimberku při podpisu společného prohlášení bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann a jeho český kolega Milan Chovanec (ČSSD). ČR požaduje po Vietnamu, aby vyslal své policejní specialisty do ČR, což se po roce od poskytnutí příslibů nestalo. Dále chce, aby byla, podobně jako v Německu, uplatňována dohoda o tom, aby vietnamští občané byli předáváni k výkonu trestu do Vietnamu, jehož věznice mají "odstrašující účinek".

Státní dluh ke konci září klesl o 0,6 mld. na 1,663 bilionu Kč

Státní dluh za tři čtvrtletí letošního roku klesl o 0,6 miliardy korun na 1,663 bilionu korun. Informovalo o tom ministerstvo financí. Na každého Čecha tak připadá dluh zhruba 158.000 Kč. Státní dluh je tvořen dluhy vlády a vzniká především hromaděním schodků státního rozpočtu. Financován je pokladničními poukázkami, státními dluhopisy, přímými půjčkami nebo půjčkami od Evropské investiční banky. Během celého roku 2014 státní dluh klesl meziročně o zhruba 20 miliard na 1,6637 bilionu korun. Šlo o první pokles dluhu od roku 1995.

Komunisté budou hlasovat proti návrhu státního rozpočtu

Komunisti budou hlasovat proti návrhu státního rozpočtu na příští rok. Nesplňuje totiž jejich představu o koncepční změně hospodářské a rozpočtové politiky. Vedení KSČM to uvedlo v tiskové zprávě. Otazníky jsou podle KSČM nad poměrně optimistickou makroekonomickou prognózou ministra financí Andreje Babiše (ANO). V souvislosti s aférou Volkswagenu může podle nich znovu začít stagnovat německá ekonomika, na níž je Česko úzce napojeno. Komunisté také podotýkají, že vláda odmítá návrhy na větší daňovou progresi. Za nedostatečné považují zvýšení platů státních zaměstnanců a valorizaci důchodů. Návrh rozpočtu na příští rok počítá s deficitem ve výši 70 miliard korun. Sněmovnou by měl díky pohodlné většině vládní koalice bez problémů projít.

Travel Service se v Izraeli stal terčem nespokojených cestujících

Posádka české letecké společnosti Travel Service se na čtvrtečním charterovém letu z Ben Gurionova letiště v Tel Avivu do Paříže stala terčem nespokojených izraelských cestujících. Informoval o tom portál Ynetnews. Český palubní personál podle něj sdělil, že mu bylo nadáváno a že ho cestující napadli. Vášně na letišti musela uklidnit policie. "Zaplatil jsem, abych letěl s izraelskou společnostní a ne s Čechy," citoval server pasažéra jménem Jossi. "Cítím se v bezpečí jen s izraelskou leteckou společností," dodal.

"Deset cestujících bylo vyloučeno z přepravy," řekla ČTK mluvčí Travel Service Vladimíra Dufková. Více o incidentu nevěděla, ale doplnila, že nemá žádné informace o napadení české posádky letadla. Let do Paříže si od českých aerolinek pronajala izraelská letecká společnost Arkia, jejíž dva stevardi byli na palubě českého stroje. Ani to ale některé cestující neuklidnilo. Situace se normalizovala až po příjezdu policie, i tak se ale ne všichni cestující rozhodli do letadla nastoupit. Let měl nakonec asi hodinové zpoždění. Společnost Arkia v prohlášení uvedla, že ji přehnaná reakce některých cestujících šokovala. Uvedla také, že Travel Service patří k největším a nejspolehlivějším aerolinkám v Evropě a že česká firma svá letadla pronajímá několika izraelským společnostem.

Pro letní semestr je pro studenty UJAK na jiných VŠ 650 míst

Pro mimořádné přijímací zkoušky do letního semestru je pro studenty speciální pedagogiky Univerzity Jana Amose Komenského (UJAK ) na veřejných vysokých školách volných 650 míst. Jde o místa v učitelsky i neučitelsky zaměřeném oboru, řekla na tiskové konferenci ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). Do druhého ročníku magisterského oboru speciální pedagogika, kterému na konci září vypršela akreditace, mělo nastoupit 740 lidí. Další z nich mohou začít studovat od akademického roku 2016/2017, kdy bude navýšena kapacita na veřejných školách. Mimořádné přijímací zkoušky budou podle děkanky Pedagogické fakulty univerzity Karlovy v Praze Radky Wildové otevřeny pro studenty, kteří už mají část studia oboru speciální pedagogika za sebou.

Bývalí studenti speciální pedagogiky Univerzity Jana Amose Komenského (UJAK), kterým vypršení akreditace zatím neumožnilo dostudovat, budou znovu demonstrovat. V sobotu 24. října se symbolicky "za pět minut 12" shromáždí před budovou ministerstva školství a pak společně půjdou před sídlo ČSSD v Hybernské ulici. Studenti Jsou přesvědčeni, že Akreditační komise nerozhodla spravedlivě. Odmítají výtky, že si měli lépe vybrat školu, kam půjdou studovat. Upozorňují, že limity počtu studentů pro veřejné VŠ nebyly ze strany ministerstva za posledních deset let adekvátně navýšeny, ačkoliv si tisíce učitelů museli doplnit pedagogické vzdělání. Doporučení vystudovat UJAK prý řada z nich dostala loni přímo z ministerstva.

Zeman zase nepozval rektory na Hrad. Je to nedůstojné, říká Česká konference rektorů

Prezident Miloš Zeman znovu nepozval na oslavy 28. října na Hradě rektory Masarykovy a Jihočeské univerzity Mikuláše Beka a Libora Grubhoffera. Hlava státu se tak zachovala stejně jako v posledních dvou letech. Česká konference rektorů (ČKR) v prohlášení uvedla, že s tímto postupem zásadně nesouhlasí a považuje ho v souvislosti se státním svátkem za zcela nedůstojný. K bojkotu této akce ze strany rektorů ale ČKR nevyzývá. Třetí rok se opakuje stejný příběh. Pozvánka na Hrad znovu nedorazila k rektorům, kteří měli s prezidentem v minulosti spory. Bek nenechal Zemana vystoupit ve škole z obavy před volební agitací a Grubhoffer se zastal Martina C. Putny, kterého Zeman odmítal jmenovat profesorem.

Firma Elkoplast Slušovice dodá první léčebné konopí v únoru

Na začátku února příštího roku dodá společnost Elkoplast ze Slušovic na Zlínsku první léčebné konopí z domácí produkce do centrálního skladu. Elkoplast je podle smlouvy s vládou ČR povinen v roce 2016 dodat 40 kilogramů léčebného konopí. Elkoplast Slušovice zvítězil v loňském tendru. Recept na léčebné konopí smí být v Česku vydán pouze lékařem, který se zaregistroval v rámci Státní agentury pro konopí pro léčebné použití, a to formou elektronického receptu.

V Česku je už na trhu léčebné konopí dovážené z Nizozemska. Cena je však několikanásobně vyšší, než kolik by mělo stát tuzemské konopí. Gram z dovozu stojí v lékárnách kolem 300 korun. Elkoplast v soutěži nabídl cenu 68 korun bez DPH za gram. Léčba konopím je v Česku legální od dubna 2013 na zmírnění obtíží dospělých s rakovinou, roztroušenou sklerózou či AIDS. V praxi se ale zatím téměř neprovádí.

Soud odmítl potrestat členy Ztohoven za červené trenýrky na Hradě

Soud odmítl návrh státního zastupitelství na potrestání dvou členů umělecké skupiny Ztohoven za vyvěšení obřích trenýrek na Hradě. Chybí prý důkazy o tom, že to byla právě obviněná dvojice mužů, kteří trenýrky vyvěsili. Podle soudu rovněž není přesně vyčíslená škoda, řekl ČTK advokát umělců Michal Pokorný. Žalobce může podat proti rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 1 stížnost. O vývoji v případu informovala Česká televize.

Doba v důchodu se prodlužuje, důchod trvá v průměru 23,6 roku

Doba, kterou senioři a seniorky stráví v Česku na odpočinku a pobírají penzi, se postupně prodlužuje. Zatímco v roce 2000 důchod mužů trval v průměru 16,8 roku a žen 22,7 roku, loni u mužů 19 let a u žen 27,1 roku. Průměrná penze zahrnuje 23,6 roku. Vyplývá to ze statistické ročenky důchodového pojištění, kterou vydala Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ). Věk nástupu do penze se nyní odsouvá u mužů každý rok o dva měsíce a u žen o čtyři, hranice není stanovena. Ministerstvo práce navrhlo zastropování na 65 letech.

V roce 1970 strávili lidé v penzi v průměru 11 let, v roce 1990 to bylo 16 let. Na přelomu tisíciletí trval důchod dvě desetiletí. Do loňska se prodloužil na 23,6 roku. Muži nyní chodí do penze v necelých 63 letech, bezdětné ženy v 62 letech a matky podle počtu vychovaných potomků dřív. O době, kterou by měl člověk strávit v penzi, jednala před časem i důchodová komise. Její předseda Martin Potůček pak řekl, že se tým shodl na tom, že by to měla být čtvrtina života.

Chudobou je ohrožena čtvrtina občanů EU, v ČR jen 15 procent

Chudobou nebo sociálním vyloučením je ohrožena čtvrtina občanů Evropské unie. Nejméně jich je v České republice, kde jich je pouze 14,8 procenta. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat. Přes 40 procent lidí ohrožených chudobou mají Rumunsko a Bulharsko. Celkově je v Evropské unii sociálním vyloučením ohroženo 24,4 procent obyvatel, což je 122 milionů lidí. Jejich počet tak zůstává oproti minulému roku téměř nezměněn.

Konference připomene málo známý osud zachránce českých Židů

Málo známý příběh českého novináře a korespondenta České tiskové kanceláře (ČTK) z Vatikánu a Itálie Karla Weiricha představuje kniha, která v češtině vychází v těchto dnech. Weirich během druhé světové války v Itálii zachránil život 200 československým Židům. K vydání knihy se v Praze 26. října uskuteční konference, 28. října by měl Weirich dostat řád Bílého lva in memoriam. V Itálii začalo být jeho jméno známější až během několika posledních let zásluhou autora knihy Alberta Tronchina, badatele a historika, který objevil a zpracoval jeho pozoruhodný příběh. V Česku o Weirichovi píše ve své knize z roku 2008 Zprávy z českého století, jež vypráví o historii ČTK, dlouholetý zpravodaj agentury Jan Stejskal.

Weirich žil v Římě, kde se narodil poté, co tam jeho otec odešel, když jako sochař získal italské stipendium. Mimo jiné psal pro italský deník Messaggero, působil v katolických misijních institucích a pracoval jako zpravodaj ČTK z Itálie a Vatikánu. V roce 1941 byl z tohoto místa propuštěn pro své neskrývané protinacistické smýšlení. V té době se prostřednictvím Svatováclavského fondu zapojil do pomoci cizincům, kteří se nacházeli v Itálii a které nechal v roce 1940 Mussolini internovat. Ohniskem jeho aktivit byl koncentrační tábor Ferramonti di Tarsia v Kalábrii, kde bylo zadržováno několik set československých Židů. Šlo o pasažéry ztroskotané lodi Pentcho, jež mířila do Palestiny. Sám Karel Weirich kvůli tomu skončil v koncentračním táboře, ale před smrtí ho zachránilo osvobození tábora Američany a konec války.

Ředitelem Sbírky starého umění NG bude historik Marius Winzeler

Novým ředitelem Sbírky starého umění Národní galerie (NG) bude od ledna švýcarský historik umění Marius Winzeler. Přichází z Městských muzeí v Žitavě, která od roku 2009 vedl. Mezi jeho hlavní cíle v Praze patří obnova dlouhodobých expozic. Předchozího šéfa Sbírky starého umění Víta Vlnase odvolal ředitel NG Jiří Fajt už loni v prosinci. Spolu s ním skončily také ředitelky Sbírky umění 19. století a Sbírky moderního a současného umění. Personální výměnu Fajt avizoval od svého nástupu loni v červenci. Odvolaní ředitelé se ale veřejně bránili. Uváděli, že je v danou chvíli jejich odvolání bezdůvodné a děje se uprostřed úspěšných výstav a bez toho, že by měl za ně Fajt adekvátní náhradu.

Bubnování pro Bubny připomene první židovský transport z Prahy

Akce Bubnování pro Bubny dnes připomene 74. výročí prvního židovského transportu z Prahy, jehož nástupní stanicí bylo nádraží Bubny. Pro příchozí bude k dispozici 400 bicích nástrojů. Každý zájemce se bude moci připojit k rytmu, který udají známí čeští bubeníci David Koller, Alan Vitouš nebo Miloš Vacík. Citace o mlčenlivosti, která provází násilí, budou číst Bára Hrzánová, Václav Vydra, Jana Boušková a Ondřej Vetchý. Součástí akce na holešovickém Nádraží Bubny, kde by měl v budoucnosti vzniknout projekt Památník ticha, je expozice Fragment. Do 25. října zde zájemci uvidí fotografie z rodinných alb deportovaných lidí nebo studentský film Revue 1941 - většina jeho aktérů skončila v koncentračních táborech.

Muzeum Pevnost poznání v Olomouci chystá projekt o komunismu

V olomouckém muzeu Pevnost poznání bude na podzim panovat atmosféra let z období komunismu. Univerzitní interaktivní muzeum chystá totiž projekt zaměřený na přiblížení každodennosti období v letech 1960 až 1990 v Československu. Jeho součástí bude výstava hraček, ale i filmové projekce a panelové diskuse. Návštěvníci zažijí také pionýrský tábor nebo si budou moci vyzkoušet lekci z branné výchovy. Projekt vyvrcholí v polovině listopadu, sdělili ČTK zástupci univerzity. Cílem projektu je metodami zážitkové pedagogiky přiblížit život v ČSSR v 80. letech. S jeho klady i zápory, uvedl ředitel muzea Matěj Dostálek. Exponáty budou v Pevnosti poznání vystaveny od 21. října do konce prosince.

Optické divadlo z 19. století z české sbírky je v seznamu UNESCO

Do světového registru dokumentárního dědictví Paměť světa byly zapsány Světelné pantomimy z konce 19. století, dílo, které společně nominovaly Česká republika a Francie. Světelné pantomimy Emila Reynauda měly podobu optického divadla a jsou považovány za jednoho z předchůdců filmu. Pro Českou republiku jde o pátý zápis do zmíněného registru, který vede UNESCO. Světelné pantomimy tvoří dvě zachovalá díla optického divadla Autour d ́une cabine a Pauvre Pierrot!, které předcházely vzniku filmu. Národní technické muzeum v Praze vlastní 16 filmových políček jedné z pantomim, které byly v roce 1926 darovány České republice.

V Písku popatnácté začal Mezinárodní festival studentských filmů

V Písku začal Mezinárodní festival studentských filmů. Město na Otavě jej hostí už popatnácté. Ve světě si vydobyl ojedinělé renomé, na jubilejní ročník přihlásili studenti z 52 zemí stovky snímků, což je dosavadní rekord. Nejlepší tvůrce porota ocení v neděli večer v kině Portyč, řekla při zahájení ČTK ředitelka a zakladatelka festivalu Vladana Terčová. Na festival poslalo snímky téměř 400 autorů, čtyři desítky z nich komise poslala do finále. Návštěvníci uvidí výběr toho nejzajímavějšího - filmy hrané, animované i dokumentární. Každý rok má festival své speciální téma, které se odvíjí od festivalové znělky. Letos je to detektivka.

Spirituál kvintet slavil s Peckovou, Nohavicou a bývalými členy

Ve vyprodané pražské Lucerně se konal první z pěti koncertů skupiny Spirituál kvintet. Kapele při příležitosti jejího 55. výročí založení přišli svým vystoupením pogratulovat operní pěvkyně Dagmar Pecková a písničkář Jaromír Nohavica. Popřát dorazili také někteří bývalí členové Spirituál kvintetu. Nejstarší československá folková skupina zahájila své vystoupení písní Zelený pláně z roku 1963. "Je nás sice sedm, ale kvintet znamená, že každých 55 let děláme pět koncertů v Lucerně," rozesmál přítomné osmasedmdesátiletý vedoucí souboru Jiří Tichota. Spirituál kvintet pak nabídl novější písně i staré hity, které většinou publikum zpívalo s kapelou.

Vinař z Moravy vyrábí levandulové víno

Vinař Petr Marcinčák z Novosedel na Břeclavsku vyrábí v omezeném množství levandulové víno. Svůj nápad si dal patentovat. V patentovém řízení musel prokázat, že nic podobného žádný vinař na světě nedělá. Levandulové víno dodává do hotelu své manželky v Mikulově. Levandulové víno vzniká podobně jako víno slámové. Díky své sladkosti má příjemnou chuť a vůni po levanduli. "Každý, kdo to zatím ochutnal, uznává, že je to velice delikátní a příjemné. Na novince vinař pracoval dva roky a letos na víno získal patent. Víno se suší na levanduli a pak kvasí s levandulovým květem. "Není to velká věda, ale chtělo to určitou zkušenost," řekl Marcinčák, který vyrábí i slámová vína.

V Praze bude otevřeno první hřiště na fotbalgolf

V sobotu bude otevřeno první fotbalgolfové hřiště v Praze a celkově čtvrté v republice. Ještě před rokem přitom v zemi nestálo ani jedno a o sportu, který kombinuje fotbal s golfem, věděla jen hrstka nadšenců. Tím navíc plány České fotbalgolfové asociace nekončí a v příštím roce chce zprovoznit dalších deset nových hřišť. Fotbalgolf, který se hraje na hřišti podobném golfovému s fotbalovým míčem, vznikl v roce 2005 v Dánsku a Švédsku. Postupně se dál rozšiřuje a od roku 2007 se v něm pravidelně konají mistrovství Evropy a světa. První dvě hřiště v České republice byla otevřena loni nedaleko Rumburku, další poté vyrostla v Litomyšli a Rokytnici v Orlických horách. Toho, že by byl o hraní malý zájem, se předseda ČFGA Tomáš Neumann nebojí. Během jednoho roku totiž počet hráčů z několika desítek narostl na dva tisíce.

Sport

Tenistka Karolína Plíšková porazila na turnaji v Tchien-ťin Maďarku Timeu Babosovou 6:3, 6:2 a posedmé si letos na okruhu WTA zahraje semifinále.

Tenistka Denisa Allertová si na turnaji v Linci druhé semifinále v sezoně nezahraje. Ve čtvrtfinále podlehla Belgičance Kirsten Flipkensové 3:6, 4:6.

Tenistka Petra Kvitová se odhlásila z turnaje v Moskvě. Místo ní dostala volnou kartu Karolína Plíšková a bude mít šanci usilovat o Turnaj mistryň. Kvitová jako důvod uvedla problém s pravým stehenním svalem. Na akci v Moskvě přímo naváže Turnaj mistryň v Singapuru, na který se Kvitová ve středu kvalifikovala, proto dala přednost odpočinku. Karolína Plíšková naopak o premiéru na vrcholu sezony pro osm hráček ještě bojuje.

Tenista Tomáš Berdych nestačil na turnaji série Masters v Šanghaji na Brita Andyho Murrayho a se světovou dvojkou prohrál ve čtvrtfinále 1:6 a 3:6.

Jaromír Jágr vstřelil podruhé v nové sezoně NHL dvě branky v jednom utkání. Český útočník navrch přidal asistenci a po vítězství Floridy 3:2 nad Buffalem byl vyhlášen první hvězdou zápasu. Česká hvězda patří v letošním ročníku se čtyřmi zásahy mezi nejlepší střelce soutěže, více branek zaznamenal jen Zach Parise z Minnesoty.

Český hokejový útočník Tomáš Plekanec prodloužil o dva roky smlouvu s Montrealem, který si pojistil jeho služby až do konce sezony 2017/18. V prvním roce nového kontraktu si podle kanadské televizní stanice TSN dvaatřicetiletý centr vydělá sedm milionů dolarů, v druhém mu příjem klesne o dva miliony. Plekancovi po této sezoně skončí šestiletá smlouva. Montreal, jehož barvám je kladenský odchovanec věrný po celou kariéru v NHL, se potřeboval se svým elitním centrem dohodnout na novém kontraktu, protože jinak by se mohl stát příští rok v červenci nechráněným volným hráčem.

Počasí

Zataženo až oblačno, místy občasný déšť. Nejvyšší denní teploty 9 až 13 °C, v 1000 m na horách kolem 7 °C, na Šumavě a v Krušných horách kolem 3 °C.