Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Praha by mohla být centrem čínského finančnictví, řekl Sobotka

Praha by se mohla stát centrem čínských finančních institucí pro střední a východní Evropu. Po schůzce s čínským ministrem zahraničí Wangem I to řekl český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Sobotka s Wangem jednali také o listopadové cestě předsedy české vlády do Číny, na kterou chce předseda vlády vzít početnou obchodní delegaci. Dodal, že Česká republika má zájem o další přímou leteckou linku do Číny. Do konce letošního roku by v Česku měla začít působit Bank of China, jedna z největších státem vlastněných bank v Číně. Sídlit bude v pražském Florentinu a ze začátku bude mít 15 až 20 zaměstnanců.

Vláda připravila návod pro obce, jak mají řešit problémy ghett

Města a obce dostanou od vlády návod, jak mají postupovat při řešení problémů v takzvaných sociálně vyloučených lokalitách a jaké k tomu mohou využít nástroje. Týkají se vzdělávání, zaměstnanosti, sociálních služeb či prevence kriminality. Novinářům to po jednání se starosty míst, kde ghetta jsou, řekli premiér Bohuslav Sobotka a ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (oba ČSSD). "Byla zpracována určitá kuchařka, která bude teď dána obcím. Obce díky ní mají přehled o všech dotačních programech," uvedl Sobotka. Na zpracování návodu se podílela ministerstva školství, práce, pro místní rozvoj, vnitra a ministr pro lidská práva. Podle něj je výsledkem "nabídka koordinovaného řešení", a to ve vzdělávání, zaměstnanosti, sociálních službách a v prevenci kriminality.

RE opět kárá ČR za segregaci romských dětí, uznává ale pokrok

České republice se stále nedaří vymýtit trestuhodnou segregaci romských dětí ve školách a navzdory strategii pro integraci stále existuje řada vzdělávacích institucí "pouze pro Romy", kde se učí podle redukovaných osnov. S touto kritikou přišla ve své pravidelné zprávě Rada Evropy. Autoři dokumentu ale zároveň uznávají, že Česko v oblasti boje s rasismem dosáhlo určitého pokroku a chválí Prahu například za přijetí zákona proti diskriminaci nebo za to, že se úřadům daří bojovat s extremisty. ECRI konstatuje, že i v projevech politiků se stále objevují protiromské výroky a že v poslední době přibývá nenávistných výroků na adresu přistěhovalců a muslimů. Podle komise policie často rezignuje na svoje povinnosti a vůči mluvčím, kteří podněcují k nenávisti vůči národu, rase či etnické skupině často ani nezahájí trestní stíhání.

ÚOOZ zasahuje v Praze a Olomouckém kraji kvůli korupci

Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) kvůli podezření z korupce a zneužití pravomoci zasahují v Praze a Olomouckém kraji. Policejní prezident Tomáš Tuhý novinářům řekl, že prověřují i jedno z krajských policejních ředitelství a celostátní útvar spadající pod policejní prezidium. Podle informací ČTK byli i na olomouckém hejtmanství, v domě bývalého ministra Ivana Langra a v domě podnikatele Ivana Kyselého. Zadrželi řadu osob. Podle Tuhého nyní kriminalisté shromažďují důkazy z výpovědí zadržených lidí.

Policie řešila v uplynulých 3 měsících 56 incidentů mezi běženci

Cizinecká policie řešila v uplynulých třech měsících v uprchlických zařízeních v Česku 56 potyček mezi cizinci. Naposledy zasahovala ve Vyšních Lhotách na Frýdecko-Místecku, kde se v pondělí porvalo devět běženců kvůli sledování televize. V Bělé-Jezové na Mladoboleslavsku jeden cizinec tentýž den napadl pracovníka tamní ochranky. ČTK to sdělila mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová. Podle ní incidentů v zařízeních pro uprchlíky přibývá. Od začátku letošního roku policisté kvůli nim zasahovali ve 150 případech, přičemž důvody vzniku potyček byly většinou banální. "Mnohdy vznikají v důsledku národnostních a kulturních odlišností jednotlivých skupin. Při potyčkách většinou dochází k drobným poraněním, na straně policie zatím k žádnému závažnějšímu poranění nedošlo," uvedla mluvčí.

Šabatová kritizuje poměry, v nichž žijí běženci v Bělé-Jezové

Životní podmínky běženců v zařízení ministerstva vnitra Bělá-Jezová na Mladoboleslavsku jsou velmi špatné, přičemž jejich děti tam žijí hůře než čeští vězni, řekla novinářům ombudsmanka Anna Šabatová. Zcela zásadní nedostatky zjistila s kolegy při kontrole tohoto zařízení. Vedení Správy uprchlických zařízení ČR i cizinecké policie požádala o okamžitou nápravu. Podle ministerstva vnitra byly standardní podmínky v uprchlických zařízeních dodrženy i před časem, kdy byla přeplněná. Momentálně je v nich ubytováno asi 600 cizinců. Kritiku veřejné ochránkyně práv vnímá vedení ministerstva jako oprávněnou pouze zčásti. Připouští ale, že jsou věci, které je nutné zlepšit a s některými změnami již počítá.

Vyšší zdanění hazardu podpoří černý trh, tvrdí provozovatelé

Vyšší zdanění hazardu, které v pondělí schválila vláda, povede k rozmachu černého trhu a masivnímu propouštění lidí zaměstnaných v oboru. Spousta legálních českých firem totiž prý ukončí činnost. Shodují se na tom zástupci loterijního a herního průmyslu, které oslovila ČTK. Naopak novelu jako nedostatečnou kritizují protihazardní iniciativy. Nejvíce vyšší zdanění pocítí herny a kasina, kterým vzroste daň ze současných 20 na 28 procent. O 45 procent se zvýší také denní poplatek za herní zařízení z aktuálních 55 korun na 80 korun.

Pivovary AB InBev a SABMiller mají rámcovou dohodu o převzetí

Světová pivovarnická jednička Anheuser-Busch InBev se v zásadě dohodla na koupi svého menšího rivala SABMiller, majitele Plzeňského Prazdroje. O dosažení rámcové dohody, která je předpokladem budoucí oficiální nabídky, v úterý informovaly firmy. Anheuser-Busch InBev o dohodu s SABMiller usiloval téměř měsíc, jeho předchozích pět nabídek ale narazilo na odpor. Podle agentury Bloomberg je ochoten svého menšího rivala koupit za zhruba 68 miliard liber (2,5 bilionu Kč).

Průzkum: Obětí domácího násilí je každá šestá žena v ČR

Obětí domácího násilí se v Česku podle průzkumu společnosti SocioFactor stala každá šestá žena a každý dvaadvacátý muž. Za devět let se ze čtyř pětin na nynější dvě třetiny snížil počet případů fyzické formy domácího násilí. Nejčastěji domácí násilí trvalo více než tři roky. Vyplývá to z prvních výsledků průzkumu, který si zadala Asociace pracovníků intervenčních center v rámci kampaně Mlčení bolí. Na 44 procent se v porovnání s minulými průzkumy zvýšil počet lidí, kteří mají nějakou zkušenost s domácím násilím, a to téměř polovina žen a téměř čtvrtina mužů. Daniel Topinka ze SocioFactoru podotkl, že toto zvýšení nemusí nutně znamenat nárůst domácího násilí, ale větší všímavost a citlivost lidí.

Český virtuos Špaček zaplatí v Rusku pokutu za své housle

Český houslový virtuos Josef Špaček má zaplatit ruským úřadům pokutu 1500 rublů (570 korun) za to, že při odjezdu z Jekatěrinburgu v celním prohlášení neuvedl drahé housle z 19. století. Podle agentury TASS to oznámila mluvčí celní správy jekatěrinburského letišti Kolcovo, kde mu housle nejprve zadrželi, ale po prověření dokumentů opět vrátili. Mluvčí českého ministerstva zahraničí Irena Valentová ČTK potvrdila, že ruské úřady hudební nástroj mistrovi vrátily v pondělí večer. Nyní se čeká na povolení k vývozu houslí z Ruska, protože je umělec zapomněl uvést v celním prohlášení. Špaček by se měl k celé kauze vyjádřit až po návratu do Česka.

Soud dědičce Walderode vydal část pozemků na Jablonecku

Okresní soud v Jablonci uznal nároky dědičky rodu Walderode Johanny Kammerlanderové na vrácení části rodového majetku. Rozhodnutí se zatím týká některých menších pozemků na Jablonecku. Verdikt není pravomocný, o navrácení majetku od státu i obcí usiluje rod už více než 20 let.

Karel des Four Walderode přišel jako občan německé národnosti o rodový majetek v roce 1946 na základě Benešových dekretů. V roce 1947 Walderodemu úřady československé státní občanství vrátily. Zabraný majetek už ale nestihl získat nazpět, po komunistickém puči v únoru 1948 totiž emigroval a o občanství znovu přišel. V roce 1992 ministerstvo vnitra Walderodemu československé občanství opět vrátilo a šlechtic zažádal o vydání bývalého majetku svého rodu. Vzápětí se však objevila svědectví, že během války spolupracoval s nacisty. Podle soudce Jaroslava Kneře se ale nic takového neprokázalo.

CVVM: Ke vzdělání podle Čechů pomáhá hlavně píle a schopnosti

K dosažení vzdělání pomáhají lidem podle naprosté většiny Čechů hlavně vlastní píle a schopnosti. Vyplývá to ze zářijového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd ČR (CVVM). Podle části dotázaných hrají roli ale i známosti nebo peníze. Dvě třetiny dotázaných uvedly, že každý člověk v České republice může dosáhnout vzdělání odpovídající jeho schopnostem. Téměř všichni účastníci průzkumu pak míní, že pro získání vzdělání jsou důležité pracovitost a píle, schopnosti daného člověka i jeho touha po vzdělání. Podle více než dvou třetin lidí má vliv také vzdělání rodičů.

Národní galerie vystavuje Rubensův obraz zapůjčený z Madridu

Jako dílo sezony představuje od úterka Národní galerie v Praze ve Šternberském paláci malbu Petra Paula Rubense Večeře v Emauzích. Na tříměsíční výstavu ho do Prahy zapůjčilo muzeum Prado v Madridu. Obraz s biblickým výjevem je vystaven ve stejném sále, kde jsou další dvě známá Rubensova díla - Umučení sv. Tomáše a Sv. Augustin, které Rubens namaloval pro pražský kostel sv. Tomáše.

Jasenná připomene rodáka Řezníčka, letec bojoval na třech frontách

Sté výročí narození svého rodáka, plukovníka Jiřího Řezníčka, si připomene Jasenná na Zlínsku. Obec připravila na konec října také výstavu nazvanou Jiří Řezníček-Baťovec na třech frontách 2. světové války. Vystaveno bude asi 80 fotografií mapujících život plukovníka Řezníčka, pocházejí od místních lidí i těch, kteří se věnují vojenské historii. ČTK to řekl starosta Jasenné Roman Boháč. Plukovník letectva působil ve francouzské cizinecké legii, byl členem 313. československé letecké perutě v Británii i leteckého pluku v Sovětském svazu, kterému velel František Fajtl. Řezníčka, který je čestným občanem Jasenné, připomene několik vzpomínkových akcí v den jeho narození 25. října. Uskuteční se bohoslužba, kladení věnců k jeho hrobu doprovodí přelet vojenských letadel. Otevřena bude také výstava v budově tamní školy.

Sport

Čeští fotbalisté v listopadu odstartují dvěma zápasy přípravu na Euro 2016. Svěřenci Pavla Vrby nejprve 13. listopadu přivítají v Ostravě-Vítkovicích Srbsko a o čtyři dny později se představí ve Vratislavi na hřišti dalšího účastníka ME Polska.

Počasí ve středu

Zataženo s deštěm. Teploty 6 až 10 stupňů Celsia.