Denní souhrn zpráv

Ministr Zaorálek: Mír bez Asada možný není, dál ale vládnout nemůže

Syrský prezident Bašár Asad musí být účasten vyjednávání o ukončení násilí v Sýrii. Dlouhodobě ale tuto zemi dál vést nemůže i kvůli zločinům, které spáchal na vlastních občanech, myslí si český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Při příchodu na jednání s kolegy z EU v Lucembursku dal najevo, že unie musí svůj postoj k Damašku především sjednotit. O zastavení bojů v zemi je podle Zaorálka třeba mluvit také s Ruskem. Ze Sýrie už řadu měsíců do Evropy přes země Blízkého Východu míří největší počty uprchlíků. Snaha dosáhnout uklidnění tamní situace se tak postupně stává jednou z unijních priorit. Kartami vývoje ale nyní zamíchala Moskva svou vojenskou intervencí právě v Asadův prospěch. Rusko se tak podle Zaorálka stalo součástí problému. "Ale musí být i součástí řešení. Rusko je jeden z těch hráčů, se kterými musíme hledat novou rovnováhu, která povede k zastavení bojů," míní Zaorálek.

Do Česka dnes přiletí syrské děti, které se budou léčit v Motole

Do Česka dnes přiletí čtyři syrské rodiny s nemocnými dětmi, které se budou díky humanitárnímu projektu MEDEVAC léčit v motolské nemocnici v Praze. Odbornou lékařskou pomoc potřebuje z každé rodiny jedno dítě. Celkem dorazí do Česka 21 lidí, z toho 13 dětí. Tyto rodiny jsou zahrnuty mezi 400 uprchlíky z táborů na Blízkém východě, které chce Česko přijmout. Ministerstvo zdravotnictví ujistilo, že nehrozí nebezpečí, že by se prostřednictvím členů rodin dostalo do Česka nějaké infekční onemocnění. V Jordánsku byli všichni vyšetřeni českým lékařem. Rodinní příslušníci mají bydlet v dočasném ubytovacím zařízení v Praze. O jejich integraci se pak bude starat Arcidiecézní charita Praha a správa uprchlických zařízení. Pracovníci charity zajistí rodinám sociální asistenci i služby tlumočníka, pomohou jim při komunikaci s lékaři.

Kreml kritizoval slova Stropnického o ruské podpoře migrantů

Ruský prezidentský mluvčí označil za nepodložené a podivné nedávné prohlášení českého ministra obrany Martina Stropnického o tom, že přesun migrantů přes Balkán do Evropy financuje Moskva. Stropnický se v sobotním rozhovoru svěřil MF DNES s informací, že přesun migrantů do západní Evropy z Balkánu probíhá i přistavenými autobusy, které zřejmě financuje Rusko. „Od maďarského ministra obrany mám informaci, kterou nemohu stoprocentně potvrdit, ale nemám důvod jí nevěřit, že na území Balkánu byly v nemalém množství přistaveny autobusy. Nikdo neví, odkud se tam vzaly, ale dost pravděpodobně byly financovány Ruskem,“ řekl Stropnický MF DNES. Poznamenal, že své tvrzení nemůže nijak dokázat. Podle zpravodajského serveru ECHO24.cz vzbudily v Maďarsku výroky Stropnického pozdvižení. Maďarský ministr obrany István Simicskó popřel, že by takové informace svému českému kolegovi sdělil. Stropnický prý poté českému serveru neodpověděl na dotaz, zda dál trvá na svém původním výroku. Stropnický v rozhovoru pro MF DNES rovněž prohlásil, že Rusko si jednotnou a pevnou Evropskou unii nepřeje.

Do zařízení pro uprchlíky v Drahonicích přijelo 80 mužů z Bělé

Do nově otevřeného uprchlického zařízení v Drahonicích na Lounsku bylo převezeno osmdesát cizinců z Bělé pod Bezdězem. Řada mužů nechtěla areál na Mladoboleslavsku opustit, řekla ČTK mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová. Příjezd už byl ale bez konfliktů, muži odpoledne za asistence policie zamířili dovnitř areálu. V bývalé věznici tam na ně čekal tlumočník i zdravotníci. Do zařízení nastoupilo 60 zaměstnanců. Drahonice se podle ředitele Správy uprchlických zařízení Miloslava Koudelného otevírají proto, aby běženci mohli být ve zděných objektech. Kapacita je 240 míst, zpočátku má být obsazena tak polovina. S hlídáním migrantů v zadržovacích zařízeních bude od 1. listopadu pomáhat vězeňská služba. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (za ANO) oznámil, že na žádost ministerstva vnitra uvolnil až 70 lidí. Od minulého pondělí do dnešního rána zajistili policisté v ČR 33 migrantů.

Organizace pro pomoc uprchlíkům kritizuje vnitro za posílání rodin s dětmi do Bělé

Organizace pro pomoc uprchlíkům /OPU/ znovu ostře kritizovala ministerstvo vnitra za přístup k běžencům. Podle ní se resort nově rozhodl soustředit uprchlické rodiny s dětmi do zařízení v Bělé Jezové s nevyhovujícími podmínkami, postupuje tak proti soudním rozhodnutím, doporučením rady vlády pro lidská práva či mezinárodních organizací. ČTK to řekl šéf OPU Martin Rozumek. Správa uprchlických zařízení už dřív uvedla, že děti tam nejsou zadržené, jsou jen "ubytované se zadrženými" dospělými a rodiny se posílají do volnějšího střediska.

Podle OPU je situace v Bělé vážná. V zamčené tělocvičně spí na zemi 80 mužů. S nimi jsou tam ale i matky s dětmi. Chybí zdravotní péče. Na místě není dětský lékař. "Ministerstvo vnitra není schopno zajistit inhalátor pro syrského chlapce. Už čtyřikrát ho odvezla sanitka, každá cesta byla rodině naúčtována. Těhotné nemají potřebné vyšetření. Ženy nemají přístup k hygienickým potřebám. Chybí sunar a dětská výživa," popsal situaci Rozumek. Uprchlíky prý v noci navíc budí a kontroluje policie se psy. Stěžují si také na to, že se k nim věci ze sbírek vůbec nedostanou. Někteří uvádějí, že po propuštění a stržení nákladů za pobyt nedostali zpět zbytek svých zabavených peněz, získali jen příspěvek 400 korun na cestu. Podle Rozumka se k podmínkám v Bělé naposledy vyjádřil minulý týden pražský městský soud. Dal za pravdu rodině, která se ohradila proti umístění v Bělé.

ČR navštíví oficiálně po 14 letech čínský ministr zahraničí

Na oficiální návštěvu České republiky zavítá v úterý čínský ministr zahraničí Wang I. Setká se mimo jiné se svým českým protějškem Lubomírem Zaorálkem (ČSSD), prezidentem Milošem Zemanem či premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). Šéf české diplomacie Zaorálek zavítal do Číny loni v dubnu, kdy se během třídenní návštěvy setkal mimo jiné s ministrem zahraničí Wangem či jednal o podpoře čínského turismu v ČR. Loni do Česka přijelo 211.000 čínských turistů, letos by jich podle odhadu CzechTourism mohlo být až 300.000. Během Zemanovy návštěvy minulý měsíc byla oznámena řada investic čínských firem v ČR. Největším problémem česko-čínských hospodářských vztahů zůstává obrovský český deficit ve vzájemném obchodě. Zatímco český vývoz do Číny dosáhl loni zhruba 42 miliard korun, opačným směrem šlo zboží za 363 miliard korun. Pro ČR je nyní Čína až 18. největším exportním trhem; v českému vývozu do Číny dominují automobily, stroje a zařízení k výrobě energie.

Zaorálek: Před změnou sankcí je třeba zhodnotit volby v Bělorusku

Evropská unie by měla začít hledat odpovídají reakci na změny v Bělorusku, dnes však ministři zahraničí osmadvacítky o změně podoby sankcí nejspíš nerozhodnou. Novinářům to při příchodu na jejich jednání v Lucembursku řekl šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek. Počkat podle něj bude ještě třeba na vyhodnocení průběhu nedělních prezidentských voleb. V nich podle očekávání s velkým náskokem opět vyhrál dlouholetý prezident Alexandr Lukašenko, získal 83,49 procenta hlasů. Jedenašedesátiletý Lukašenko byl zvolen popáté a stojí v čele bývalé sovětské republiky už 21 let. Režim, někdy označovaný za "poslední diktaturu Evropy", Západ často kritizuje za porušování lidských práv.

"Nikdo z nás z toho výsledku není překvapený," poznamenal český ministr. Bude podle něj nyní důležité dostat do rukou popis dění okolo voleb a názor organizací, které na jejich průběh dohlížely. Na základě zhodnocení pak bude možné podle Zaorálka rozhodnout, zda EU začne skutečně činit kroky k určitým změnám postoje k běloruskému režimu. Propuštění politických vězňů a další dění z poslední doby podle Zaorálka ukazuje, že Bělorusko o spolupráci s EU stojí. Podle diplomatických zdrojů se nyní uvažuje například o možnosti sankce na čtyři měsíce přerušit.

Vláda schválila návrh novely o vyšším zdanění hazardu

Vláda schválila návrh novely zákona o zdanění hazardu. Ministři se shodli na poplatku 80 korun za jeden hrací automat na den, jak navrhoval ministr financí Andrej Babiš (ANO). Během schůze kabinetu novinářům řekl, že jednání se komplikují, protože KDU-ČSL ráno na zasedání předsednictva prosazovala poplatek 75 korun a ČSSD 110 korun. Novela by měla od příštího roku zakotvit dvě daňové sazby 23 procent a 28 procent. Sazby jsou stanoveny v závislosti na druhu hazardu. Předloha v podstatě kopíruje jednu z navrhovaných úprav poslanecké předlohy Jana Volného (ANO), jejíž projednání zablokoval ve Sněmovně obstrukcemi místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Koalice se dohodla, že v souladu s Kalouskovým požadavkem předloží v dolní komoře vládní normu.

Ve Sněmovně už leží soubor zcela nových vládních návrhů o regulaci a zdanění hazardu, které mají být účinné od přespříštího roku. Předpokládají tři daňové sazby 25, 30 a 35 procent.

Práce na zákonu o sociálním bydlení začne, koncepce schválena

Vláda schválila koncepci sociálního bydlení, jak ji navrhlo ministerstvo práce a sociálních věcí. Na jejím základě má vzniknout očekávaný zákon. Návrh počítá se třemi stupni bydlení pro potřebné - s krizovým bydlením, sociálními byty a dostupnými byty. Jejich fond by měla vytvořit obec. Jaké procento z bytů na jejím území by do něj mělo patřit, dokument neurčuje. O schválení koncepce ČTK informoval ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD). Pomoc by mohli dostat lidé či rodiny, jimž na přiměřené bydlení nestačí 40 procent příjmu. Poskytnout by ji měla obec. Koncepce počítá i se zaměstnáním 696 lidí v úřadech práce, kteří by agendu vyřizovali. Jejich vybavení by vyšlo na 31,3 milionu, obnos na platy by pak ročně činil minimálně 282,6 milionu. Dalších 45 míst by vzniklo na ministerstvu práce.

Podle koncepce je přijatelná čekací doba na byt do šesti měsíců. Je to prý ale cílový stav až po dokončení celého sociálního bydlení. V jeho fondu by obec měla byty svoje i od soukromníků. Nájem by neměl překročit úředně stanovené náklady na bydlení. Lidé by dostali smlouvu na dva roky, mohla by se prodloužit. Pokud by podmínky neplnili, museli by byt opustit. Senioři a postižení by měli mít smlouvy na neurčito.

Česko a Hamburk zřídí komisi pro výměnu části území v přístavu

Během dvou týdnů založí české Ředitelství vodních cest a vedení přístavu Hamburk pracovní komisi, která bude řešit případné přemístění části českého přístavního území. Česko chce v příštích letech v Hamburku významně investovat. Po jednání s primátorem Hamburku Olafem Scholzem to řekl ministr dopravy Dan Ťok (za ANO). Jednání o výměně části přístavního území Česka v Hamburku za jiné odstartovaly úvahy o kandidatuře Hamburku na pořádání letních Olympijských her v roce 2024. Česko již dříve uvedlo, že je připraveno vyměnit dvě svá přístavní území za jinou lokalitu. Zástupci německého města přitom nabízejí místo, které je výhodnější než to současné. Podle Ťoka by ale k výměně mohlo dojít i bez konání OH.

Česká republika má v Hamburku tři přístavní území: Sálský a Vltavský přístav, které k sobě přiléhají a byly propůjčeny Československu k užívání na základě versailleské smlouvy, a samostatný Peutský přístav, který v roce 1929 Československo zakoupilo. Výstavba, kterou Hamburk plánuje v souvislosti s kandidaturou na pořádání olympiády v roce 2024, by omezila přístup k Vltavskému přístavu. Ten by mělo překlenout několik nových mostů. Česko v uplynulých 15 letech do obnovy svých přístavních území v Hamburku neinvestovalo a tamní majetek chátral. Letos v červnu začalo s rekonstrukcí, ve Vltavském přístavu má vzniknout nová manipulační plocha pro překládání zboží.

Vláda schválila vznik Chráněné krajinné oblasti Brdy

Vláda schválila vznik Chráněné krajinné oblasti Brdy. Od 1. ledna má na celkem 345 kilometrech čtverečních ochránit přírodu ve stávajícím vojenském újezdu, který bude zrušen ke konci letošního roku, a v části jižních Brd. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) po přijetí vládního nařízení ČTK řekl, že do území bude patřit i zlatonosné ložisko Petráškova hora u Vacíkova. Kvůli ložisku byl Brabec ve sporu s ministerstvem průmyslu a obchodu, které chtělo území nechat otevřené pro případnou budoucí těžbu. Vznik nové CHKO se dotkne katastrálních území 34 obcí. Až 86 procent oblasti tvoří lesy, z nichž převážná část je ve vlastnictví Vojenských lesů a statků ČR.

Odškodné za pracovní úrazy se zvýší, rozhodla vláda

Bolestné a odškodnění za zhoršení uplatnění po pracovním úrazu či kvůli nemoci z povolání se od října zvýší. Vyplývá to z vládního nařízení, které schválila vláda. ČTK to řekl mluvčí kabinetu Martin Ayrer. Hodnota bodů, jimiž se jednotlivá poškození zdraví ze zaměstnání hodnotí, se zvýší ze 120 na 250 korun. Výše odškodného se nezvedala od roku 2001. Autoři předlohy podotkli, že zatímco před 14 lety byla průměrná mzda kolem 14.600 korun, nyní překročila 25.000 korun. Bolestné a odškodné za zhoršené uplatnění platí zaměstnavatel, má na to pojištění.

Poškození by měli jednodušeji dosáhnout na zabavené peníze

Lidé, kteří přišli k majetkové újmě trestnou činností, by měli mít jednodušší přístup k penězům, které prostřednictvím peněžitých trestů či trestu propadnutí majetku doposud od pachatelů získával stát. "Dosud musejí žádat o peníze formou exekuce, nově by je měli získat na základě rozhodnutí soudu," řekl ministr spravedlnosti Robert Pelikán (za ANO) novinářům. Neuspěl naopak s návrhem, aby část peněz byla použita na vybavenost policistů a státních zástupců. Vláda naopak neschválila část Pelikánova návrhu, podle které měli být z peněz z ministerského účtu odměňováni policisté a státní zástupci, kteří se o vyhledání a zajištění majetku zasloužili. Pelikán navrhoval, aby z peněz mohli uhradit školení či specializované zařízení.

Lesy ČR odmítají církvím vydat 30.000 hektarů lesů

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) odmítá v rámci církevních restitucí vydat přibližně 30.000 hektarů lesů, což je asi pětina ze všech 150.000 hektarů lesů, o něž církve požádaly. Podnik očekává, že o vydání sporných lesů se povedou soudní spory, některé případy již soudy řeší. Novinářům to řekl generální ředitel Lesů ČR Daniel Szórád. Největší část lesů, které LČR odmítly vydat, si nárokuje Česká provincie řádu bratří domu Panny Marie v Jeruzalémě, známá jako Řád německých rytířů. Mezi odmítnuté církve s velkými restitučními nároky dále patří Benediktinské opatství v Broumově, Cisterciácké opatství v Oseku a Kanonie premonstrátů Teplá. V rámci církevních restitucí se Lesy ČR nyní účastní 42 soudních sporů.

Počet destinací v nabídce ČSA se v zimě zvýší o 7

České aerolinie budou v zimě provozovat lety do 38 destinací, nabídka se tak zvýší o sedm proti loňské zimní sezóně. Nově budou aerolinky létat do Benátek, dánského Billundu, Bologně, Nice či Almaty. Do letového řádu dopravce se vrací i Jerevan a Helsinky. ČTK to sdělil mluvčí firmy Daniel Šabík. V zimním letovém řádu přibyl také Peking, který aerolinky nabízí ve spolupráci (code-share) s Hainan Airlines. ČSA také plánují navýšit počet týdenních letů do Říma a Bratislavy. České aerolinie také zvažují změny v palubním cateringu. Jednou z možností, o které firma uvažuje, je zrušení podávání jídel v ceně letenky.

NKÚ: Skoro pětina Čechů stále nemá kanalizaci podle podmínek EU

Česká republika stále nesplňuje podmínky Evropské unie týkající se čištění odpadních vod, i když je měla splnit už v roce 2010. Odpovídající kanalizaci tak stále nemá skoro pětina české populace. Podmínky EU se Česku podaří splnit až v roce 2021, což je 11 let po termínu. Informoval o tom Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), jehož pracovníci kontrolovali využití peněz určených na infrastrukturu vodovodů a kanalizací v letech 2009 až 2015. Podle ministerstva zemědělství je na vině pomalý rozjezd evropského dotačního programu Životní prostředí, který spadá pod ministerstvo životního prostředí a chybějící investorské přípravy měst a obcí.

Splnění evropských požadavků mělo podle ministerstva zemědělství stát 75 miliard korun. Náklady měly rovným dílem pokrýt peníze z Bruselu, státního rozpočtu a od investorů. V polovině roku 2015 ale požadavky EU stále nesplňovaly aglomerace s celkovým počtem 1,7 milionu obyvatel, z nichž většinu tvořila Praha a okolní obce. Náklady na jejich splnění ministerstvo zemědělství odhadlo na sedm až osm miliard korun, přičemž nejvíce peněz bude potřeba na dobudování ústřední čistírny odpadních vod v Praze. NKÚ konstatoval, že o dotacích z některých programů od listopadu 2011 rozhodoval přímo ministr zemědělství nebo jeho náměstek. "Ignorovali přitom pravidla programů, která jasně určují, komu a za jakých okolností může být dotace udělena. Rozhodli tak například o poskytnutí dotace státnímu podniku, přestože tyto peníze nebyly pro státní podniky určeny. V 11 případech zase rozhodli o poskytnutí vyšší dotace, než zmíněná pravidla povolovala," dodala mluvčí NKÚ Olga Málková. Na rozdíl od ostatních kontrolovaných zemí lidé v České republice nemají povinnost připojit se ke kanalizaci, pokud ji mají k dispozici.

Soud uložil ženě z Dunajovic za vraždu jejích 3 dětí 24letý trest

Brněnský krajský soud dnes poslal na 24 let do vězení pětadvacetiletou ženu z Dolních Dunajovic na Břeclavsku za vraždu jejich tří novorozených dětí. Motivem prý bylo, že její partner nechtěl mít děti a ona se bála toho, že jej ztratí, pokud bude těhotná. Ostatky svých dětí po vraždách ukryla v rodinném domě přítele, kde je v únoru našli kriminalisté. Žena se k činu přiznala. Podle psychiatrů a psychologů si byla dobře vědoma důsledků svého jednání.

Soud v JAR odročil vynesení výše trestu pro Radovana Krejčíře

Jihoafrický soud na žádost státního zástupce odročil vynesení verdiktu nad Radovanem Krejčířem. Informovala o tom jihoafrická média. Čech se měl dnes dozvědět výši svého trestu za únos, pokus o vraždu a pokus o přechovávání drog, z nichž byl usvědčen už v srpnu. Nový termín vynesení rozsudku soud stanovil na 28. října. Krejčíř už dříve oznámil, že se proti rozsudku hodlá odvolat.

Stránky jihoafrických médií v poslední době plnily také informace o chystaném Krejčířově pokusu o útěk z vězení, který se údajně podařilo policii zmařit. Podle novinářů přítomných přelíčení, byla kvůli tomu u soudu dnes velmi přísná ostraha. Krejčíř žije v JAR od roku 2007. Přesídlil tam ze Seychel, kam utekl o dva roky dříve před policejním vyšetřováním v Česku.

Podniky vypustily méně rakovinotvorných škodlivin, Spolana více

Podnikem, který loni meziročně podstatně zvýšil znečišťování životního prostředí, je podle ekologů středočeská chemička Spolana Neratovice. Sdružení Arnika ji vyhlásilo Skokanem roku. Oproti ostatním podnikům navýšila množství vypouštěných emisí do ovzduší a vody, uvedli ekologové na tiskové konferenci. Z údajů, které samy podniky nahlašují do národního Integrovaného registru znečišťování (IRZ), vyšší množství dioxinů vypouštěly ve svých odpadech i pražská a brněnská spalovna komunálního odpadu. Za pozitivní nicméně Arnika považuje, že se celkové množství rakovinotvorných, reprotoxických i mutagenních látek ohlášených znečišťovateli do registru meziročně mírně snížilo.

TASS: Český virtuóz Špaček na Uralu stále čeká na své housle

Český houslový virtuóz Josef Špaček stále nemá své housle, které mu minulý čtvrtek zabavili ruští celníci na letišti Kolcovo u uralského Jekatěrinburgu. Podle zprávy agentury TASS umělec nástroj dostane zpět, až úředníci místní celní správy obdrží dva dokumenty vylučující jakékoli pochybnosti. "Potvrzení České filharmonie potvrzující (Špačkovo) právo nástroj používat a dopis od Sverdlovské filharmonie dosvědčující, že Špaček skutečně na koncertě v Jekatěrinburgu hrál," konstatoval mluvčí uralských celníků Oleg Četěnov. Podle zdrojů z letiště Kolcovo Špaček dosud z Jekatěriburgu nevycestoval a aby se svého nástroje dočkal, bylo mu prodlouženo ruské vízum.

Devětadvacetiletý Špaček, který je od roku 2011 koncertním mistrem České filharmonie, odehrál v Jekatěrinburgu koncert ve středu 7. října v rámci festivalu Jevrazija (Euroasie), který organizovala Sverdlovská filharmonie. Jeho nástroj vyrobil v roce 1855 Jean-Baptiste Vuillaume, považovaný za jednoho z nejlepších francouzských houslařů. Cenu houslí odhadli ruští celníci na 200.000 eur (5,5 milionu korun), informoval TASS.

Czech Press Photo vyhrál snímek s uprchlíky na maďarské hranici

Fotografií roku v tuzemské fotožurnalistické soutěži Czech Press Photo se stal snímek Jana Zátorského z Mladé fronty Dnes zobrazující uprchlíky na maďarsko­srbské hranici. Téma migrace letos soutěži zcela dominovalo. Vítězná fotografie zachycuje změť lidských těl, lidí padajících přes sebe v zoufalé snaze překonat hranici. Snímek ze série pořízené letos v září získal vedle hlavní ceny Křišťálového oka také první cenu v kategorii Aktualita. Porota během své práce, při níž posuzovala 3700 fotografií od 278 autorů z České a Slovenské republiky, udělila v osmi kategoriích vždy po třech cenách a celkem deset čestných uznání. Videosekce se zúčastnilo 38 autorů s celkovým počtem 52 videí.

První místo v kategorii Každodenní život dostal za sérii snímků Havana Cars reportér České tiskové kanceláře Roman Vondrouš, který bodoval i v předchozích ročnících Czech Press Photo. V sérii snímků Havana Cars zachytil letité americké automobily v ulicích kubánského hlavního města. V kategorii Lidé, o nichž se mluví dostal první cenu Petr David Josek z agentury Associated Press za snímek Prezident Miloš Zeman je kryt deštníky během oslav výročí sametové revoluce 17.11.2014. Grant Prahy, roční stipendium na fotografování proměn hlavního města, dostal Martin Frouz z Karlovy univerzity za snímky oprav Husova pomníku v minulých dvou letech. Grant doprovází stejná částka jako hlavní cenu soutěže, tedy 120.000 korun.

Morricone zahraje v Praze hudbu z Tarantinova filmu poprvé naživo

Ennio Morricone zahraje 15. ledna příštího roku v pražské O2 areně ve světové premiéře živě skladby z nového filmu režiséra Quentina Tarantina The Hateful Eight. Pražské vystoupení odstartuje Morriconeho turné 60 Years of Music World Tour. Letos šestaosmdesátiletého italského skladatele a dirigenta bude doprovázet Český národní symfonický orchestr (ČNSO).

Tarantinův western bude mít premiéru letos v prosinci a hrají v něm Kurt Russell, Samuel L. Jackson a Tim Roth. Hudbu k němu Morricone natáčel v hostivařských studiích ČNSO, kde se také oba s Tarantinem v červenci osobně setkal. Americký režisér použil několik Morriconeho skladeb už ve svých dřívějších filmech Hanebný pancharti a Nespoutaný Django. V pražské O2 areně vystoupí slavný skladatel potřetí. Předchozí dva koncerty byly zcela vyprodány.

Přelet nad loutkářským hnízdem začne 6. listopadu

Inspirativní loutkové inscenace uplynulé sezony přivede do Prahy přehlídka Přelet nad loutkářským hnízdem, jejíž pětadvacátý ročník se uskuteční od 6. do 8. listopadu v Divadle Minor. Zúčastní se jí celkem 14 loutkářských souborů, skupin či sólových interpretů se čtrnácti inscenacemi pro děti i dospělé. ČTK to dnes sdělila produkční Klára Konopásková. Přelet nad loutkářským hnízdem je jediná oborová přehlídka konaná v Praze. Dramaturgie do programu opět přizvala zástupce statutárních scén, nezávislé soubory i amatérské loutkové kolektivy. Na konci Přeletu nad loutkářským hnízdem 2015 bude tradičně udělena putovní cena Erik, jejíž laureát vzejde z výsledku hlasování odborné veřejnosti o nejinspirativnější počin v oblasti loutkového a alternativního divadla za uplynulou sezonu.

V Pelhřimově bylo pokřtěno české vydání Guinnessovy knihy rekordů

Ode dneška najdou lidé na pultech knihkupectví a v elektronických obchodech nejnovější české vydání Guinnessovy knihy rekordů. Nákladem blížícím se 10.000 kusů ji vydalo nakladatelství Slovart. Kniha Guinness World Records 2016 současně vychází ve 25 jazykových mutacích ve stovce zemí. Poprvé vyšla před 60 lety, od roku 1976 vychází i v Česku. Novinářům to v Pelhřimově při slavnostním představení a křtu knihy řekl marketingový ředitel nakladatelství Slovart Ondřej Materna. Kniha shrnuje nejzajímavější rekordy překonané v loňském roce, které doplňuje řada dlouhodobých dosud nepřekonaných rekordů. Patří mezi ně například i 32 let trvající rekord běžkyně Jarmily Kratochvílové v běhu na 800 metrů. Příznivci ledního hokeje najdou zmínku o hattricku Jaromíra Jágra, kterého dosáhl letos v lednu jako nejstarší hráč ve věku 42 let.

Křest a premiérové představení Guinnessovy knihy rekordů bylo v Pelhřimově spojeno s oficiálním zaregistrováním pokusu tanečnice Denisy Kudláčkové o zápis do rekordmanských tabulek. Tanečnice vytvořila český rekord v opakovaném půlkotoulu hlavou dolů na tyči. "Denisa Kudláčková se v disciplíně pole dance zapsala mezi rekordmany tím, že za tři minuty a devět vteřin dokázala tento prvek zopakovat třináctkrát," řekl ČTK Miroslav Marek, prezident pelhřimovské agentury Dobrý den registrující české rekordy.

Sport

Česká tenisová jednička Petra Kvitová figuruje v pořadí hráček pro účast na Turnaji mistryň na čtvrtém místě, Lucie Šafářová, kterou tento týden čeká po zdravotní pauze návrat na turnaji v Linci, klesla na sedmou příčku. Postup mezi elitní osmičku tenistek do Singapuru se vzdálil Karolíně Plíškové, která spadla na 12. místo. Kvitová se vrátila na čtvrtou příčku poté, co byla ze seznamu účastnic vyřazena letošní suverénka Serena Williamsová, jež ukončila sezonu. Novou jedničkou pro Singapur tak je Rumunka Simona Halepová, na druhé místo poskočila Garbiňe Muguruzaová. V mužském žebříčku se na druhé místo za Novaka Djokoviče posunul Andy Murray před Rogera Federera. Tomáš Berdych je stále pátý, stejná pozice mu patří v dlouhodobém pořadí i v boji o postup na Turnaj mistrů.

České házenkářky po středečním vysokém vítězství nad Itálií vyhrály i druhý zápas kvalifikace mistrovství Evropy. Svěřenkyně trenéra Jana Bašného zásluhou zlepšeného výkonu po přestávce zvítězily na Ukrajině 24:20 a udělaly výrazný krok k postupu na šampionát do Švédska. V dalším utkání kvalifikace přivítají reprezentantky v březnu Srbsko.

Čeští volejbalisté prohráli na mistrovství Evropy s Německem 0:3 po setech 14:25, 14:25, 16:25 a do play off nepostoupili. Ve skupině A v Sofii skončili na posledním čtvrtém místě s jedním bodem.

Čeští automobiloví jezdci Petr Fulín a Michal Matějovský se výrazně prosadili v letošním seriálu Evropského poháru cestovních vozů (ETCC). Matějovský ovládl pořadí kategorie Super 2000 TC2, Fulín byl mezi silnějšími vozy v kategorii Single Make Trophy druhý. Šampionát ETCC zakončil víkendový dvojzávod v italské Perguse, kde se Fulín radoval z vítězství v obou jízdách. Posunul se na konečné druhé místo, před pilotem vozu Seat Leon Cup Racer skončil jen Chorvat Dušan Borkovič.

Počasí

Bude většinou polojasno. Odpoledne a večer od jihu přibývání oblačnosti a později večer na jihu místy déšť. Nejvyšší teploty 7 až 11 °C, v 1000 m na horách kolem 3 °C,.

Dnešek přinesl největší mráz pro 12. říjen v historii měření v Česku. Na šumavské Kvildě bylo zaznamenáno minus 12,3 stupně, což je nejnižší teplota pro tento den za celou Českou republiku. ČTK to dnes řekli pracovníci Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Předchozí rekord, který vydržel přes 20 let, činil minus deset stupňů.