Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Sobotka: Na Blízkém východě a v Africe je až 10,5 milionu Syřanů

Na Blízkém východě a v severní Africe je podle českých zpravodajců 10,5 milionu syrských migrantů. Po jednání Bezpečnostní rady státu (BRS) to novinářům řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Podle něj představují největší riziko další migrace. Bezpečnostní rada, jejíž části se zúčastnil i prezident Miloš Zeman, se kromě migrace zabývala i koncepčními materiály na budování armády a policie. Oba dokumenty byly schváleny, zabývat se jimi ještě bude vláda.

Podle Sobotky je nejvíce registrovaných syrských uprchlíků, takzvaně vnitřně přesídlených, přímo v Sýrii, šest milionů. Další asi dva miliony jich je v Turecku, přes 600.000 v Jordánsku a dalších několik set tisíc v Libanonu. Jednání BRS se zúčastnil i Zeman. Podle Sobotky ho členové BRS seznámili s aktuálními opatřeními týkajícími se migrace, tedy například pomoci Maďarsku na posílení hranice. Bezpečnostní rada státu také podle Sobotky schválila materiál ministerstva vnitra, který počítá s konkrétními variantami postupu v případě změny migračních proudů. Nyní policisté podle ministra vnitra Chovance (ČSSD) v Česku zachycují pouze jednotlivé uprchlíky.

Zeman: Migrační krize sjednocuje českou společnost

Migrační krize podle prezidenta Miloše Zemana sjednocuje českou společnost. Kdo podle něj schvaluje příliv imigrantů v rozporu s dublinskými dohodami, schvaluje trestný čin. Zeman to řekl v rozhovoru ČTK. Český prezident patří k dlouhodobým odpůrcům přijímání uprchlíků z islámských zemí. Migrační krize podle něj není něco, co českou společnost rozděluje, ale naopak spojuje. Zeman v rozhovoru s ČTK přivítal vyslání 25 českých vojáků na ostrahu maďarských hranic.

Pokud by se Evropská komise násilím snažila prosazovat navyšování imigračních kvót, Česko by na ni mělo podat žalobu. Podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka to prezident Miloš Zeman řekl na úterním zasedání Bezpečnostní rady státu.

CVVM: Proti přijímání uprchlíků je polovina Čechů

Proti přijímání uprchlíků ze zemích s válečným konfliktem je polovina Čechů. Dvě pětiny se kloní k jejich přijetí do doby, než se budou moci vrátit domů, a jen čtyři procenta uvedla, že Česko by mělo uprchlíky přijmout a nechat je zde usadit. Obyvatelé Slovenska jsou v tomto ohledu ještě vyhraněnější, naopak v Polsku jsou uprchlíkům nakloněni více. Vyplývá to z aktuálního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) a obdobného průzkumu center CEORG v Polsku a Slovensku. Proti přijetí běženců je 62 procent Slováků a 38 procent Poláků.

Postoje k uprchlíkům z Ukrajiny jsou mezi Čechy a Slováky méně jednoznačné. Zhruba polovina dotázaných z obou těchto států je proti a dvě pětiny jsou pro. V Polsku je poměr obrácený, polovina souhlasí a dvě pětiny nesouhlasí s přijímáním ukrajinských uprchlíků.Agentury provedly průzkum v první polovině září mezi tisícovkou dotázaných v každé zemi.

Maďarsko chce po Česku policisty nebo automobily

Maďarsko už poslalo Česku požadavek na pomoc při ochraně hranice proti uprchlíkům. Chce policisty, automobily nebo stavební stroje. Novinářům to během jednání Bezpečnostní rady státu řekl ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Předpokládá, že by armáda do Maďarska mohla v druhé vlně vyslat více než 25 vojáků, o kterých rozhodla vláda v pondělí. "Maďarům chybí určitá technika, i třeba takzvaná běžná, jako jsou nákladní automobily, stavební stroje, ten seznam je relativně dlouhý," řekl Stropnický. Ve čtvrtek bude o tématu jednat s maďarským ministrem obrany při aliančním setkání v Bruselu.

Stropnický za armádou stojí, průzkum podle něj ukázal i kladné rysy

Průzkum názorů vojáků, který přinesl data o extremismu v armádě, má podle ministra obrany Martina Stropnického (ANO) i kladné výsledky. "Vojáci mají moji plnou důvěru a plně se za armádu stavím," uvedl potom, co s náčelníkem generálního štábu Josefem Bečvářem představili výstupy z průzkumu poslancům branného výboru. Stropnický kladně hodnotí například to, jak se vojáci dívají na své velení. Důvěra ve velitele je 84 procent, podobně dopadla důvěra v náčelníka generálního štábu, ministra. Ochotu bránit demokratický režim vyslovilo přes tři čtvrtiny vojáků.

Zasedání bylo uzavřené, už dříve o názorech vojáků na základě dokumentu přinesla informace televize Prima. Zveřejnění výsledků průzkumu označil Stropnický za totální selhání. Podle Bečváře jsou zveřejněné údaje vytržené z kontextu. Poukázal na to, že další výstupy jsou pro armádu příznivé. Například že 95 procent dotázaných podporuje suverenitu státu. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) označil v úterý některé odpovědi vojáků za povzbuzující, další podle něj působí spíš varovným dojmem. Průzkum podle Primy například ukázal, že někteří vojáci by podpořili radikální politická uskupení a pět procent vojáků se účastní extremistických demonstrací. Zhruba polovina vojáků by pak podpořila takovou politickou stranu, která by nabídla radikální řešení romské otázky. Interní výzkum v roce 2013 zadal tehdejší náčelník generálního štábu Vlastimil Picek. Vojenští psychologové z generálního štábu se ptali 1615 vojáků z vojenských útvarů.

Stropnický: Rychlý odchod z Afghánistánu vyvolá potíže s migrací

Pokud by spojenecké jednotky odešly příliš rychle a neuváženě z Afghánistánu po roce 2016, mohlo by to vyvolat další migrační krizi. Novinářům to během jednání Bezpečnostní rady státu řekl ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Téma odchodu z Afghánistánu bylo podle něj jedním z bodů jednání. Poznamenal, že Afghánci již v současné době tvoří druhou nejpočetnější skupinu migrantů.

Česká armáda měla v Afghánistánu na začátku září 281 vojáků. Většina z nich slouží ve strážní rotě, která hlídá okolí letecké spojenecké základny Bagrám. V zemi je ale také lékařský, výcvikový nebo logistický tým. Současná mise je schválena do konce roku 2016.

Zaorálek podepsal protestní nótu Norsku

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) podepsal diplomatickou protestní nótu Norsku kvůli rozhodnutí norských úřadů, které zbavily Evu Michalákovou rodičovských práv. ČTK o tom informovalo tiskové oddělní ministerstva. Česko je podle nóty rozhodnutím znepokojeno a má pochybnosti, že je v souladu s mezinárodními závazky Norska. Zaorálek předpokládá, že se s velvyslankyní Siri Ellen Sletnerovou sejde po jejím návratu do Prahy. V úterý se šéf české diplomacie setkal s její zástupkyní Monicou Stenslandovou a tlumočil jí rozhořčení české vlády nad postupem norských úřadů. Sedm českých europoslanců vyzývá vládu, aby Michalákové dala právní pomoc a znalce norského právního systému.

Michaláková má přijít o rodičovská práva ke svým dvěma synům, mladší chlapec má jít podle norských úřadů k adopci. Rozhodnutí není pravomocné, matka se chystá odvolat. Norská sociální služba odebrala českým rodičům syny - nyní desetiletého Denise a šestiletého Davida - v květnu 2011 kvůli podezření na zneužívání a zanedbávání. To se nepotvrdilo.

Právo: Češi unesení v Libanonu jsou naživu

Pětice Čechů, kteří v červenci zmizeli v Libanonu, je podle Práva naživu. Zřejmě jsou stále v Libanonu. České bezpečnostní složky o tom údajně dostaly důkazy přes prostředníky. Stále více pravděpodobným důvodem únosu je podle zdroje deníku snaha Libanonců o výměnu jejich krajana Alího Fajáda sedícího v české vazbě, nebo alespoň zamezení jeho vydání do USA jako údajného spolupracovníka teroristů.

Zeman jmenoval novým ústavním soudcem Jaromíra Jirsu

Prezident Miloš Zeman jmenoval novým ústavním soudcem Jaromíra Jirsu (49), který dosud působil jako místopředseda Městského soudu v Praze. Ústavní soud tak bude mít opět všech 15 členů, Jirsa obsadí místo po Vlastě Formánkové, jejíž mandát skončil v srpnu. Jirsa řekl, že by chtěl jako ústavní soudce zúročit své zkušenosti a usilovat o dodržování práva na spravedlivý proces, neboť porušení tohoto práva řeší soud v 80 procentech případů. Ústavní soud by podle něj neměl hrát roli další odvolací soudní instance, i když se tomu tak mnohdy děje.

Kancléř Mynář podal rozklad k NBÚ proti neudělení prověrky

Právní zástupci prezidentova kancléře Vratislava Mynáře podali rozklad k Národnímu bezpečnostnímu úřadu (NBÚ) proti neudělení prověrky na stupeň přísně tajné. V rozkladu napadli špatné právní posouzení NBÚ, řekl ČTK Mynář. Záporné rozhodnutí Mynář obdržel v září a hned poté avizoval, že podá rozklad. Prezident Zeman uvedl, že Mynáře neodvolá před vyčerpáním všech odvolacích možností. Jedním z důvodů, proč prezident Mynáře dosud neodvolal, je prý vyjádření Bezpečnostní informační služby (BIS), která dala k udělení prověrky Mynářovi kladné stanovisko.

Podle informací České televize jsou důvody minimálně tři. Jde o nevyjasněné vlastnictví pozemků na Moravě, kde působil, bydlel a podnikal. Je mu také vytýkáno držení anonymních akcií v jedné z firem a také to, že neinformoval NBÚ o nehodě pod vlivem alkoholu před 30 lety.

LN: Poradce Nejedlý dostal na žádost Hradu diplomatický pas

Poradce prezidenta Miloše Zemana Martin Nejedlý dostal od ministerstva zahraničí na žádost Pražského hradu diplomatický pas. Na doklad, který usnadňuje cestování po světě, přitom mají standardně nárok vedle zaměstnanců ministerstva zahraničí jen vybraní ústavní činitelé. Napsaly to Lidové noviny (LN). "O vydání požádala Kancelář prezidenta republiky, a to z důvodu, že poradce Nejedlý doprovází jako člen vládní delegace prezidenta při zahraničních cestách," napsala deníku Irena Valentová z tiskového odboru ministerstva zahraničí. Nejedlý dostal diplomatický pas v roce 2013, s jeho vydáním souhlasil tehdejší ministr Jan Kohout.

Podle bývalého ministra zahraničí Cyrila Svobody ale členové prezidentských delegací diplomatické pasy nepotřebují. "Nedokážu si představit, že by někdo pozval prezidenta České republiky a řekl zároveň, že některému ze členů jeho delegace neudělí vízum, protože nemá diplomatický pas," řekl Svoboda deníku. LN napsaly, že diplomatický pas například nevlastní ani šéf státní agentury CzechInvest, která usiluje o příliv zahraničních investic do Česka a má v cizině síť sedmi zastoupení.

Růst průmyslu v Česku v srpnu zrychlil na 6,3 procenta

Průmyslová výroba v Česku v srpnu zrychlila meziroční růst na 6,3 procenta, když v červenci vzrostla o 4,6 procenta. Růst průmyslu nadále táhla výroba aut. V srpnu se také proti červenci zrychlil nárůst nových zakázek. Čísla zveřejnil Český statistický úřad. Naopak růst stavebnictví se v srpnu zpomalil. Meziročně stouplo o 4,7 procenta po červencovém růstu o 12,3 procenta. Táhly ho inženýrské stavby, které nahradily výpadek v pozemním stavitelství. Tržby v maloobchodě bez aut v srpnu meziročně vzrostly o 3,3 procenta.

Analytik ČSOB Petr Dufek míní, že vývoj průmyslu v srpnu charakterizuje velmi solidní růst a stále více zakázek. Ty podle něj naznačují, že se průmyslu bude dařit i v následujícím půlroce. Na číslech zatím není vidět problém s naftovými motory u některých osobních automobilů, upozornil. "Nepředpokládám však, že by tato záležitost nějak dramaticky zasáhla tuzemský průmysl nebo dokonce ekonomický růst ČR v letošním roce," dodal.

ČNB v srpnu intervenovala v objemu přes 100 miliard korun

Česká národní banka v srpnu provedla na devizovém trhu intervence proti posilující koruně za více než 100 miliard korun. Vyplývá to z údajů o devizových obchodech ČNB ke konci srpna. V červenci, kdy centrální banka zasáhla poprvé od zahájení intervencí v listopadu 2013, intervenovala za zhruba 28 miliard korun. Cílem intervencí je držet kurz koruny u 27 Kč/EUR, v letních měsících se koruna k této hranici několikrát přiblížila.

Podmínky prodejních akcí se zpřísní, rozhodla Sněmovna

Podmínky pro pořádání předváděcích prodejních akcí se kvůli lepší ochraně spotřebitele asi zpřísní. Na letácích budou muset být i ceny nabízeného zboží. Pořadatelé by nesměli přímo při těchto akcích a ve lhůtě dalších sedmi dní přijímat od kupujících žádné peníze. Rozhodla o tom Sněmovna, když tato omezení přidala do vládního návrhu novely zákona o ochraně spotřebitele. Zamezit by se tak mělo případům, kdy kupující využije práva odstoupit do dvou týdnů od smlouvy, které se však nenaplní třeba kvůli tomu, že podnikatel sídlí na fiktivní adrese a jako kontaktní adresu uvede poštovní box nebo společnost zruší. Předloha, která nyní zamíří k posouzení do Senátu, má zavést mimo jiné možnost mimosoudního řešení spotřebitelských sporů.

Poslanci se opět přou o elektronickou evidenci tržeb

Sněmovna se opět pustila do druhého čtení vládního návrhu na zavedení elektronické evidence tržeb. Jednání se znovu nese ve znamení kritiky ze strany pravice a jejích sporů s vládní koalicí. Předseda ODS Petr Fiala uvedl, že nepoctiví podnikatelé si najdou cestu, jak se vyhnout povinnosti, která dopadne jen na ty poctivé. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) naopak tvrdil, že systém nebude možné obejít a za porušení pravidel budou hrozit sankce, v krajním případě až uzavření provozovny. Exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) kritizoval návrh mimo jiné s tím, že Německo jako nejkonkurenceschopnější ekonomika odmítlo evidovat tržby, protože to prý nevede k narovnání podnikatelského prostředí. Narovnání prostředí je naopak jedním z argumentů české vlády.

Zaměstnanci IG Watteeuw ukončí stávku, dohodli se na víkendech

Zaměstnanci brněnského strojírenského podniku IG Watteeuw končí po devíti dnech se stávkou. Dohodli se se zaměstnavatelem, který jim navýší mzdy o dvě procenta. Omezí také množství přesčasů o víkendech. ČTK to řekl odborový předák Zlatomír Vyhňák. Mzdy se zvýší s platností od července o dvě procenta, původně zaměstnanci chtěli 2,5 procenta. Hlavním problémem byly ale přesčasy, které firma lidem o víkendech pravidelně nařizovala. Zaměstnanci se s firmou domluvili, že jim může nařídit pracovat dva víkendové dny v měsíci. Lidé za to dostanou od firmy 50 procent příplatek, což je dvojnásobek původní sazby. Peníze původně dostávali až za rok, nyní bude vyrovnávací období tři měsíce.

Devítidenní stávka byla podle šéfa Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josefa Středuly zatím nejdelší stávku v soukromém podniku na území ČR od roku 1989. Stávkovala zhruba dvoustovka z více než 300 zaměstnanců, šlo ale o naprostou většinu dělníků.

Emisní skandál VW Škodu Auto neovlivní, míní Zeman

Automobilka Škoda Auto podle prezidenta Miloše Zemana nebude mít potíže kvůli skandálu s falšováním emisí u motorů koncernu Volkswagen. Prezident to řekl v rozhovoru s ČTK. Zeman považuje manipulaci s výsledky testů na emise za ostudu, nemyslí si ale, že ovlivní další rozvoj koncernu. Už vůbec nevidí důvod, proč by měla tratit Škoda Auto, která je podle něj nejúspěšnějším podnikem koncernu. Zeman řekl, že technické závady se čas od času objeví u automobilů od různých výrobců, a není proto důvod pro katastrofické předpovědi.

Vliv aféry na tuzemskou ekonomiku v úterý připustila ministerstva financí a průmyslu a obchodu. Podle vyjádření obou úřadů ale nebude velký. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) ČTK řekl, že neočekává významný dopad na HDP. Ministerstvo financí počítá v krajním případě s rizikem nižšího růstu HDP v příštím roce kvůli aféře v řádu 0,1 až 0,2 procentního bodu.

Ředitel VZP odvolal tři manažery IT kvůli penězům od HP

Ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Zdeněk Kabátek odvolal tři manažery IT v reakci na informaci, že firma Helwett-Packard jim platila zájezdy do rakouských Alp. ČTK to řekl mluvčí VZP Oldřich Tichý. O platbách informoval Český rozhlas - Radiožurnál. Firma prý hradila ubytování v luxusním hotelu, dopravu i skipas. Výrobce výpočetní techniky od největší české zdravotní pojišťovny dostává zakázky bez otevřené soutěže. Ředitel už v pondělí nařídil mimořádný audit IT zakázek od roku 2006.

Rada postižených kritizuje MPSV za nečinnost, Marksová to odmítá

Národní rada osob se zdravotním postižením (NRZP) kritizuje ministerstvo práce za přístup k lidem s handicapem. Podle předsednictva rady úřad pod vedením Michaely Marksové (ČSSD) pro zlepšení situace postižených a jejich rodin téměř nic neudělal - nezměnil se kritizovaný posudkový systém, nejsou peníze na slibované zvýšení příspěvku na péči a invalidé mají nižší minimální mzdu. Ministryně kritiku odmítá. Marksová ČTK řekla, že hned po nástupu zabránila třeba tomu, aby handicapovaní kvůli výměně průkazů museli podstupovat novou prohlídku. Na ucelené změně systému posuzování resort pracuje. Marksová uvedla, že zvýšení příspěvku navrhla, peníze na přidání do rozpočtu ale nedostala. Také na zvýšení minimální mzdy postižených resort financí prý vyčlenil jen polovinu požadovaných prostředků. "S ministrem financí bojuji o každou korunu," uvedla ministryně. Šéf státní pokladny Andrej Babiš (ANO) dnes ale řekl, že Marksová byla jediným šéfem resortu, který s ním o svém rozpočtu a požadavcích na příští rok nejednal.

Zeman udělí vyznamenání herečce Jitce Frantové - Pelikánové

Prezident Miloš Zeman udělí 28. října státní vyznamenání herečce Jitce Frantové - Pelikánové, manželce zesnulého novináře a politika Jiřího Pelikána. Prezident to oznámil na uvedení prvního českého vydání knihy Jiří Pelikán - nepohodlný exulant (Rozhovor s Antoniem Cariotim) v zaplněné kapli Italského kulturního institutu v Praze. Jitka Frantová - Pelikánová je také autorkou představení Moje pražské jaro. Od roku 1969 žije v Itálii, kam odešla se svým manželem Jiřím Pelikánem (1923 až 1999). Díky jazykovým schopnostech prorazila na divadelních scénách v Itálii, Německu i Rakousku. Ve Vídni například ztělesnila hlavní postavu v Čapkově Věci Makropulos, za roli Madama Pace v Pirandellově hře Šest postav hledá autora získala v Itálii hereckou cenu Protagonisti. Účinkovala též v televizi a seriálech a vytvořila přes 80 rolí.

Generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan rezignoval

Generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan ze zdravotních důvodů rezignoval k 3. listopadu na svou funkci. Na zasedání Rady ČRo to oznámil její předseda Michal Stehlík. Rada rezignaci vzala na vědomí a Duhana vyzvala, aby se nadále zdržel zásadních personálních, ekonomických a programových rozhodnutí. Rada se dozvěděla o jeho odstoupení těsně před tím, než začala jednat o podezření, že porušil zákon zaměstnáváním svého syna. Duhan se jednání nezúčastnil. V pozdějším tiskovém prohlášení uvedl, že ho mrzí okolnosti, které mu nedovolí dokončit šestiletý mandát. "Nechtěl jsem nadále čelit tlakům, kterým jsem byl vystavený od některých členů Rady ČRo a dozorčí komise, která je jejím poradním orgánem," také napsal.

Již v úterý před plánovaným zasedáním a spekulacemi o možném odvolání vydal Duhan prohlášení, ve kterém uvedl, že žádný zákon neporušil. Podle šéfa rozhlasu, který se odvolával na stanovisko renomovaných právníků, se pravidlo o osobě blízké, o němž se v této souvislosti hovořilo, vztahuje pouze na členy rady, nikoliv na generálního ředitele. Předseda rady Stehlík uvedl, že rada má k dispozici dvě právní stanoviska hovořící proti Duhanovi.

Nová stopa podle Hradu dokládá Peroutkův obdiv k Hitlerovi

Nová stopa v pátrání po článku Ferdinanda Peroutky podle Hradu dokládá novinářův obdiv k říšskému kancléři Adolfu Hitlerovi. Novinář se v poznámce z března 1938 odvolává na předchozí cenzurovaný text. V případě kritiky německého kancléře by prvorepubliková cenzura text nezabavila, uvedl na tiskové konferenci prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Peroutka v poznámce z března 1938 s názvem "Co bylo, nebude" zmínil, že mu cenzura posledně znemožnila, aby upozornil na pozoruhodné politické schopnosti německého kancléře a aby varoval před jeho podceňováním. Článek, který byl cenzurován, je podle Ovčáčka k dohledání na internetu. Nemá titulek, jeho název zní Zabaveno.

Akademici zveřejnili Peroutkův cenzurovaný text, kde podle Zemana mohla být věta Hitler je gentleman. Věta v textu není, Peroutka před Hitlerem varuje.

Středoškoláci z ciziny mají u maturity potíže s češtinou

Mnozí středoškoláci, pro něž není čeština mateřským jazykem, selhávají u maturity z češtiny. Potíže jim dělá hlavně slohová práce, jejíž požadavky jsou nastaveny pro rodilé mluvčí. Česká školní inspekce (ČŠI) v nedávno zveřejněné tematické zprávě doporučuje, aby se podoba maturity pro tuto skupinu žáků řešila systémově. Optimálně by měli zkoušku skládat na základě přístupu k češtině jako k cizímu jazyku. Statistiky úspěšnosti cizinců u maturit nejsou. V současné době mají cizinci, kteří pobývají v Česku méně než čtyři roky, nárok na prodloužení času na vypracování didaktického testu o patnáct minut. U slohové práce mají navíc třicet minut a mohou používat překladový slovník a Slovník spisovné češtiny. Kristýna Titěrová ze společnosti META, která se problematikou vzdělávání cizinců v českých školách zabývá dlouhodobě, poukázala na to, že toto zvýhodnění mnohým cizincům nestačí.

Veřejnost může navrhovat jména pro pět laserů v Břežanech

Veřejnost má možnost pojmenovat pětici laserů, které se nacházejí nebo budou nacházet v centrech ELI Beamlines a HiLASE v Dolních Břežanech. Zatím jsou označeny čísly dva až šest. Právo pojmenovat jedničku měli finalisté vzdělávací soutěže Expedice vesmír 2015. Laser číslo jedna se jmenuje AVOJA, což je složenina počátečních písmen pětice finalistů. Návrhy bude možné posílat SMS zprávou od čtvrtka do 23. listopadu. Laser číslo 2 bude používat technologie, které jsou zatím jen málo probádány. Měl by přispět k vývoji kvalitních a levných protonových zdrojů k léčbě zhoubných nádorů. Trojka bude používat nejjasnější laserové diody, jaké kdy byly vyrobeny. Zejména na něm se bude zkoumat vnitřní stavba živých buněk. Nejintenzivnějším laserem na světě bude čtyřka, která dokáže vystřelit jen jednou za minutu. Její paprsek je ale natolik silný, že pokud by střílel nepřetržitě, přivedl by za deset sekund do varu vodu ve vodní nádrži Lipno a za další minutu by se tato voda kompletně vypařila.

Nebezpečné železniční přejezdy budou hlídat laserová čidla

Nebezpečné železniční přejezdy budou hlídat laserová čidla. Mají prostor monitorovat a v případě překážky urychleně informovat strojvedoucího přijíždějícího vlaku. Na setkání s novináři to řekl ministr dopravy Dan Ťok. Aby se neopakovaly srážky vlaku s autem uvízlým na přejezdu mezi závorami, mohly by se závory z pohledu řidiče sklápět jen před přejezdem. Diskusi o bezpečnosti na přejezdech vyvolala nedávná srážka pendolina s nákladním automobilem ve Studénce na Novojičínsku, kterou nepřežili tři lidé.

Ceny VIA BONA se udělovaly za pomoc bezdomovcům i dar ze závěti

Nadace Via udělovala Ceny VIA BONA mimo jiné za podporu lidí bez domova, protikorupčnímu projektu a za osvětu při získávání dárců kostní dřeně. Nadace tak prostřednictvím cen poosmnácté ocenila filantropii a dobročinnost jednotlivců a firem. "Srdcařkou roku" se stala Zdenka Wasserbauerová za osvětu u mladých lidí o dárcovství kostní dřeně. Za posledních osmnáct let získala 7600 nových dárců. Vojtěch Sedláček se mezi vítěze zařadil díky inovativní podpoře lidí bez domova v projektu Nejdřív střecha. Libor Winkler byl oceněn za systematickou podporu protikorupčního projektu Rekonstrukce státu.

Novou kategorií byla letos Cena za dar ze závěti. Cenu v této kategorii získala in memoriam Kateřina Šmídková, jejíž dar dal vzniknout ocenění podporujícímu české vědkyně v oboru ekonomie. Je s ním každoročně spojena odměna 100.000 korun.

Jungmannovu cenu za překlad dostal Jiří Našinec

Cenu Josefa Jungmanna za nejlepší literární překlad uplynulého roku dostal romanista Jiří Našinec. Porota mu cenu udělila za překlad románu rumunského spisovatele Bogdana Suceavy S bubnem na zajíce chodil, který vydala Paseka. Do Síně slávy byl uveden nositel Státní ceny za překlad Miroslav Jindra. Pětašedesátiletý Jiří Našinec je předním překladatelem z rumunštiny, francouzštiny a moldavštiny. Vyučuje na Karlově univerzitě.

Václavské náměstí oživí výstava fotografií Wintonovy vlaky

Dolní část Václavského náměstí ode dneška do konce října oživí 24 výstavních panelů, na kterých budou fotografie a dokumenty připomínající odkaz sira Nicholase Wintona. Ten před druhou světovou válkou zachránil od smrti v koncentračních táborech stovky židovských dětí. Odvezl je vlaky z nacistického protektorátu Čechy a Morava do Británie. Podobná výstava byla do konce června na pražské Kampě a denně přilákala pozornost tisíce návštěvníků. Autorem výstavy, jejíž premiéra byla v roce 2011 v Praze a v Londýně, je režisér, kameraman a fotograf Jaroslav Brabec. Expozice mapující příběhy malých cestujících a život jejich zachránce bude možné prohlížet i v noci, protože budou nasvícené.

Horácké divadlo v Jihlavě oslaví 75 let svého trvání

Komponovaným slavnostním programem s názvem Setkání generací oslaví Horácké divadlo v Jihlavě 75. výročí svého trvání. Návštěvníci se seznámí s průřezem historie prostřednictvím jednotlivých divadelních žánrů. Celý herecký soubor v režii Kateřiny Duškové představí například pětasedmdesátiletou historii uvádění antických dramat nebo Shakespearových her v Horáckém divadle. Slavnostní večer se uskuteční 17. října. Horácké divadlo v Jihlavě zůstává jedinou profesionální scénou na Vysočině. Průměrná návštěvnost loni dosáhla 92 procent kapacity.

Festival bollywoodských filmů začne dnes v Praze

V pražském kině Světozor začne dnes festival bollywoodského filmu. Přehlídka indické kinematografie tu potrvá do 11. října a letos se uskuteční i v Brně a v Plzni, kde se budou promítat snímky úspěšné z minulých ročníků. Výjimkou na festivalu není ani zařazení pásma dokumentárních filmů. Přehlídku zahájí projekce komedie nazvané PK o mimozemšťanovi s odstátýma ušima, která se stala dosud nejvýdělečnějším indickým filmem všech dob.

Signal čeká půl milionu lidí, nabídne 20 instalací a omezí auta

Půl milionu návštěvníků očekávají pořadatelé festivalu světla Signal, který se v Praze uskuteční příští týden. Festival v kulisách pražské architektury prezentuje videomapping a světelné instalace. Na třetí ročník pořadatelé pro lepší organizaci připravují jednosměrnou festivalovou trasu. Omezena bude automobilová doprava, a naopak posíleny tramvaje a metro v místech konání festivalu. Signal začne 15. října a potrvá čtyři dny. Festival letos poprvé získal status akce veřejného zájmu.

Národní divadlo chová včely, za rok by tak mohl být "národní med"

Národní divadlo začalo chovat včely. První česká scéna se připojila k šířícímu se fenoménu chovu včel ve městech a zatím v budově skladu dekorací v Praze u Apolináře umístila několik úlů. V blízké budoucnosti se včely přestěhují na historickou budovu, kde zatím nemohou být kvůli končící rekonstrukci fasády. V příštím roce by mohl být k dispozici první "národní med". Včely na svých střechách chovají mnohé instituce ve městech, třeba hotely, ale i četná světová divadla, řekl ČTK mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk. Česko patří ve včelařství mezi celosvětovou špičku. Včelařů je v zemi asi 52.000, v Praze chová včely několik stovek lidí.

Sport

Čeští sportovci se můžou těšit do Ria de Janeiro. V Míčovně Pražského hradu prezident republiky Miloš Zeman a předseda Českého olympijského výboru (ČOV) Jiří Kejval splnili 303 dnů před zahájením letních her základní podmínky - hlava státu podepsala průvodní dopis a šéf ČOV přihlášku. Oba dokumenty musí být doručeny do sídla Mezinárodního olympijského výboru (MOV) v Lausanne do 5. listopadu. Letní olympijské hry se v Riu de Janeiro v příštím roce uskuteční od 5. do 21. srpna 2016 a Češi se pokusí navázat na úspěšné vystoupení z Londýna, kde před třemi lety získali deset cenných kovů, z toho tři zlaté medaile.

Hokejisté Litvínova postoupili do osmifinále hokejové Ligy mistrů, přestože si s Vídní v základní hrací době připsali první porážku v soutěži. O úspěšnějším z dvojice za stavu 1:2 v součtu s prvním duelem rozhodlo prodloužení, v němž se v čase 64:45 prosadil útočník František Lukeš.

Hokejisté Třince jsou po prohře 1:3 na ledě švédského celku HV 71 Jönköping vyřazeni z play off Ligy mistrů. Český vicemistr po domácí remíze 2:2 dokonce vedl gólem Jakuba Klepiše a naději na postupové vítězství držel až do 52. minuty, ale pak v oslabení inkasoval rozhodující branku z hokejky Chrise Abbotta. Švédové pak postup stvrdili třetí trefou při třinecké power play.

Hokejisté Vítkovic prohráli v odvetném utkání 1. kola play off na ledě Tappary Tampere 1:2 a se soutěží se loučí. Zápas rozhodl ve 37. minutě útočník Jan-Mikael Järvinen. V úvodním domácím duelu podlehli Ostravané finskému soupeři 0:2.

Hokejisté Liberce vyhráli v odvetném utkání 1. kola play off hokejové Ligy mistrů na ledě švédského Linköpingu 6:3 a jasně potvrdili postup po domácím vítězství 4:1. Svěřenci trenéra Filipa Pešána vedli v Linköpingu v deváté minutě už 4:0. V osmifinále se Bílí Tygři utkají s Davosem.

Hokejisté Sparty vyhráli i odvetný zápas 1. kola play off Ligy mistrů na ledě Curychu 3:0. Pražané tak přesvědčivě potvrdili domácí vítězství 3:2 a narazí na finský Kärpät Oulu, který vyřadil jednoznačně německý Düsseldorf. Porazil ho rovněž v obou zápasech s celkovým skóre 5:0. Sparta uspěla, přestože cestovala do Švýcarska s nepříjemnou bilancí tří extraligových porážek v řadě.

Tenista Jiří Veselý vypadl na turnaji v Tokiu ve druhém kole. Česká dvojka nestačila na třetího nasazeného Francouze Gillese Simona, kterému v prvním vzájemném utkání podlehla 4:6 a 2:6.

Český tenista Tomáš Berdych dva dny po zisku prvního titulu v sezoně v Šen-čenu vypadl na dalším čínském turnaji v Pekingu v prvním kole. Pátý hráč světa nasazený jako číslo dvě překvapivě prohrál s Pablem Cuevasem z Uruguaye dvakrát 4:6.

České házenkářky vstoupily do kvalifikace o mistrovství Evropy výhrou 33:15 nad Itálií. V druhém duelu skupiny se představí v neděli na Ukrajině.

Počasí

Převážně zataženo, na většině území déšť. Nejvyšší teploty 12 až 16 °C, v 1000 m na horách kolem 9 °C.