Denní souhrn zpráv

Chovanec: Česko by do Maďarska mohlo vyslat přes sto lidí

Česká republika by do Maďarska k ochraně schengenské hranice mohla vyslat přes sto vojáků a policistů, uvedl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). V zemi by mohli působit od přelomu října a listopadu několik měsíců. Stovky lidí by dohromady mohlo vyslat také Slovensko s Polskem. O chystané společné akci visegrádské čtyřky (V4) k ochraně schengenské hranice v Maďarsku na Twitteru informoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

"Přišel požadavek od našich maďarských partnerů na nasazení našich policistů, naší techniky, našich vojáků na ochranu schengenské hranice v Maďarsku," řekl novinářům Chovanec ve Sněmovně. S ostatními ministry vnitra visegrádské čtyřky bude o požadavku jednat 8. října v Lucemburku. V případě dohody je podle Chovance vyslání vojáků a policistů otázkou zhruba 14 dnů. V zemi by Češi mohli být zhruba tři měsíce a odcházeli by při poklesu migračního tlaku. Česko do Maďarska pošle také techniku. Podle ministra by mohlo jít o prostředky na noční vidění nebo kamerové systémy.

Nevládní organizace: Kvóty pro rozdělení uprchlíků mohou fungovat

Zástupci nevládních organizací jsou přesvědčeni o tom, že kvóty na přerozdělení uprchlíků mohou fungovat. Ne všichni běženci totiž jdou do Německa či Švédska. Česko ale většinou neznají a nic o něm nevědí, takže do něj sami nezamíří. Kdyby se o situaci v zemi něco dozvěděli a pracovalo se s nimi, zůstali by. Pokud se podle šéfa Organizace pro pomoc uprchlíkům Martina Rozumka situace v neklidných regionech nezlepší, budou lídři EU o kvótách nejspíš diskutovat za pár měsíců znovu. Česká vláda kvóty na uprchlíky odmítá. Zamítavě se k nim postavila i Sněmovna.

Česká vláda sice přerozdělování uprchlíků odmítá, podle organizací ale jiné řešení nenabízí. Kabinet mluví o nutnosti lepší ochrany vnějších hranic EU a chce poskytnout experty. "Nedivím se Italům nebo Maďarům, že tu naši pomoc de facto odmítají. Když jim tam přijde 120.000 či 170.000 lidí ročně, tak nějaký tým dvou tří českých expertů je směšný. Oni chtějí slyšet, jakým způsobem se o to břemeno podělíme, a to ČR stále odmítá," řekl šéf OPU. Podle něj Česko přitom z evropských pravidel těží, protože vnější hranici má jen na letišti.

Organizace zveřejnily migrační manifest o přístupu k migrantům

Konsorcium 18 nevládních organizací, které pracují s migranty, zveřejnilo svůj "migrační manifest". V třicetistránkovém dokumentu shrnulo zásady, jimiž by se podle něj Česko mělo v přístupu k uprchlíkům i jiným cizincům řídit. Navrhovaná pravidla se týkají možnosti migrovat, solidarity a azylu, integrace, sociálních práv, vzdělávání, zaměstnávání i účasti na politice. Konsorcium za nepřijatelné považuje třeba zajišťování zadržených v "polovězeňských" zařízeních, kde musejí pobývat i děti. Podle konsorcia čeští politici vnímají běžence jen jako bezpečnostní problém a situaci řeší hlavně ministerstvo vnitra, ostatní resorty jsou stranou. V diskusi zástupcům organizací chybí hlas ministerstva práce či demografů.

Podle Evy Dohnalové z konsorcia manifest nemá být "opozicí státní politiky", ale má na problematiku přinést nový pohled. Organizace se inspirovaly v západních zemích či návrhy Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky. První ze sedmi oblastí je volný pohyb. Podle manifestu by měla být zajištěna možnost svobodně migrovat, musí se udržet i volný pohyb v EU. Česká imigrační pravidla by se měla zjednodušit a zprůhlednit, systém je podle dokumentu nepřehledný. Uprchlíci by měli mít možnost dostat se do bezpečí legálně. Nesmí být trestáni za to, že utekli z vlasti bez dokumentů. Integrace by měla začít už v době azylového řízení. Zlepšit by se mělo vzdělávání a dostupnost výuky češtiny. Na práci s migranty by se měli připravit i učitelé. Lidé ze zahraničí by po čase měli také mít možnost volit v komunálních volbách či vstoupit do politických stran.

V Drahonicích na Lounsku vrcholí přípravy na příchod uprchlíků

Za zdmi bývalé věznice v Drahonicích u Lubence na Lounsku vrcholí přípravy na příchod uprchlíků. V zařízení určeném pouze pro muže je 240 lůžek. První by se v oploceném a střeženém areálu mohli objevit v týdnu po 12. říjnu. Novináře o tom při prohlídce objektů informoval ředitel Správy uprchlických zařízení Miloslav Koudelný. Do někdejší věznice na konci malé obce Drahonice budou přiváženi zajištění cizinci, kteří jsou v současné době v jiných zařízeních jako je Bělá-Jezová na Mladoboleslavsku. "Tam jsou místa i ve stanech a buňkách. Naší snahou je, aby všichni byli v kamenných objektech," vysvětlil Koudelný. Právě to je podle něj důvodem otevření areálu v Drahonicích. V Drahonicích budou muži bydlet po deseti na pokoji, sociální zařízení a společenská místnost je na chodbě.

Sobotka: Česko-německé vztahy jsou nejlepší v novodobé historii

Česko-německé vztahy jsou i přes migrační krizi nejlepší v novodobé historii, je přesvědčen premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Řekl to na recepci u příležitosti nadcházejícího výročí znovusjednocení Německa na německém velvyslanectví v Praze. O ochlazení vzájemných vztahů v důsledku rozdílných názorů na migrační krizi mluví někteří diplomaté. Prezident Miloš Zeman ve zdravici vyjádřil přesvědčení, že obě země zůstanou partnery. "Samozřejmě, že budou i v budoucnu nastávat situace, kdy budeme mít na některé otázky odlišné názory," poznamenal Sobotka. V takových chvílích je podle něj důležitá otevřená diskuse obou stran.

Cizinci odsouzení k delšímu vězení ztratí v ČR právo k pobytu

Cizincům, kteří byli v Česku odsouzeni za úmyslný trestný čin k vězení delšímu než tři roky, nebo byli odsouzeni opakovaně, má být zrušeno povolení k pobytu. Rozhodla o tom Sněmovna. Odmítla ale přímo určit soudům vyhoštění recidivistů z řad cizinců. Vládní novely zákonů o azylu a o pobytu cizinců ještě posoudí Senát a dostane k podpisu prezident. Nevládní organizace na pomoc migrantům zpřísňování pravidel kritizovaly. Žádaly zákonodárce, aby návrhy nepodpořili. Úpravy pravidel pobytu i vyhoštění prosazoval předseda sněmovního bezpečnostního výboru Roman Váňa (ČSSD).

Sněmovna Váňovi schválila návrh, aby Správa uprchlických zařízení poskytovala propuštěným uprchlíkům bez peněz 400 korun na jízdenku a jídlo. Zavedení příspěvku doporučoval i vládní výbor pro práva cizinců. Podle něj nebylo humánní cizince propustit a nechat je uprostřed republiky bez prostředků. Vlastními penězi museli zaplatit za pobyt v detenčním zařízení.

Sněmovna schválila kompenzace pro Českou poštu

Česká pošta by měla dostávat kompenzace od státu, pro letošek by mohly činit až 700 milionů korun. V dalších letech nejvyšší možná částka postupně klesne až na 500 milionů korun ročně. Počítá s tím novela zákona o poštovních službách, kterou schválila Sněmovna. Nyní ji dostane k projednání Senát, poté ji dostane k podpisu prezident. Náklady České pošty na zajišťování základních služeb má podle současné právní úpravy hradit kompenzační fond, do kterého by měli přispívat všichni hráči podle svého podílu na trhu. Do fondu ale nechtějí přispívat pošta ani její konkurence. Proto přišlo ministerstvo vnitra s návrhem novely, podle které by příspěvek kompenzačního fondu nahradila platba ze státního rozpočtu. Česká pošta provozuje 3200 poboček, z toho je víc než 1000 ztrátových. Dvě třetiny poboček chce během příštích let převést na partnery, rušit je nebude.

Home Credit bude v USA nabízet půjčky na nákup telefonů

Čeští podnikatelé a miliardáři Petr Kellner a Jiří Šmejc vstupují na americký trh. Jejich úvěrová společnost bude v USA půjčovat lidem peníze na nákup mobilů. Všímají si toho Hospodářské noviny. Ve společné firmě se mobilním operátorem Sprintem drží Home Credit podle listu podíl 50,1 procenta a bude mít nad ní manažerskou kontrolu. Rovněž bude mít přístup k 57 milionům klientů, které Sprint v současnosti obsluhuje. "A za třetí, skupina PPF v tuzemsku vlastní mobilního operátora O2. Navázání partnerství se Sprintem jí tak může přinést důležité know-how z jednoho z nejrozvinutějších mobilních trhů na světě," napsaly HN.

Sněmovna schválila růst daně z cigaret v příštích třech letech

Sněmovna schválila postupné zvyšování spotřební daně z cigaret a dalších tabákových výrobků v dalších třech letech. Sazby se zvýší poprvé k 1. lednu příštího roku a poté od stejného data i v následujících dvou letech. V příštím roce tak může krabička cigaret zdražit kvůli vyšší dani o tři až čtyři koruny. Novelu zákona o spotřebních daních nyní posoudí Senát, poté ji dostane k podpisu prezident. Zvýšení daně se týká nejen cigaret, ale i doutníků, cigarillos a tabáku ke kouření. Vzhledem k tomu, že platný zákon zdanil spotřební daní i surový tabák, dopadne zvýšení daně i na něj.

Důvodem pro zvýšení sazeb je hlavně evropská směrnice, která požaduje spotřební daň 90 eur na 1000 kusů cigaret. Slabší kurz koruny by bez zvýšení sazeb při přepočtu požadované sazby způsobil, že by Česko svůj závazek nedodrželo a zemi by hrozily sankce. Korunu oslabila intervence České národní banky v listopadu 2013. Naposledy se spotřební daně u cigaret a tabáku zvýšily loni v prosinci. Ministerstvo v návrhu počítá s tím, že by rozpočet touto změnou mohl získat v roce 2016 až 3,3 miliardy korun.

V Nižném Novgorodu otevřeli obchodní centrum stavěné českou firmou PSJ

V ruském městě Nižnij Novgorod bylo otevřeno velké obchodní a zábavní centrum "Něbo", které dostavěla česká stavební společnost PSJ. Práce v hodnotě 2,8 miliardy rublů (kolem 1,03 miliardy korun) prováděla firma skoro dva roky. Tato zakázka se zařadila mezi největší stavební realizace za čtvrtstoletí existence značky PSJ, sdělil ČTK mluvčí společnosti Miroslav Fuks.

Placení daně z nabytí nemovitosti jen kupujícím projedná vláda

Daň z nabytí nemovité věci by měl od příštího roku platit pouze kupec. Počítá s tím návrh novely zákonného opatření Senátu o dani z nabytí nemovitých věcí, které v pondělí projedná vláda. Podle dnes platné úpravy dává zákon prodávajícímu možnost dohody s kupujícím na tom, kdo nakonec poplatníkem bude.

Pojišťovna vyplatila skoro 30 milionů kvůli špatné vodě v Praze 6

Pražské vodovody a kanalizace (PVK) poslaly pojišťovně k vyřízení 5799 žádostí o odškodnění kvůli špatné vodě v Praze 6. Pojišťovna již vyplatila téměř 30 milionů korun. ČTK to sdělil mluvčí PVK Tomáš Mrázek. Závadná voda se z kanalizace do vodovodního řadu dostala na konci května a nakazila přes 4000 lidí, bez vody bylo 32.000 lidí. PVK postiženým lidem mimo platby pojišťovny vyplatily 1,6 milionu korun. Vyšetřovací komise dospěla k závěru, že za havárii může stáří sítě a špatné vedení vodovodu a kanalizace.

Starší lidé budou mít občanky na delší dobu, rychlé pasy zdraží

Úřady asi budou lidem starším 70 let vydávat občanské průkazy s prodlouženou platností. Doklady budou na 35 let místo obvyklých deseti. Podraží takzvané expresní pasy, jež budou nově s biometrickými údaji. Rozhodla o tom Sněmovna, když schválila s úpravami soubor vládních novel příslušných zákonů. Lidé zaplatí podle předlohy za expresní pas 4000 korun místo nynějších 1500 korun. Pas ale bude nově se strojově čitelnými biometrickými údaji a jeho vydání potrvá nejvýše šest pracovních dní místo nynějších 15 dní.

Novinkou je také to, že lidé budou moci požádat o cestovní pas na jakémkoliv úřadu a tam si jej také budou moci vyzvednout. Nyní mohou žádat a dostat pas pouze tam, kde mají trvalé bydliště. Do předlohy se navíc dostala ve Sněmovně úprava, podle níž si lidé budou moci pasy i občanské průkazy vyzvednout i na jiném úřadu, který uvedou v žádosti. Za takovou službu by zaplatili stokorunu.

Projekty přibližující sociální služby lidem získají z EU 1,7 mld.

Na poskytování sociálních služeb u klientů doma či v jejich blízkosti půjde z evropských fondů až 1,7 miliardy korun. Peníze mají sloužit i k přeměně velkých ústavů sociální péče na menší komunitní centra. Žádosti o dotaci na tento typ projektů lze podávat prostřednictvím Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) od 30. října letošního roku do 31. března 2016. ČTK o tom informovala mluvčí ministerstva pro místní rozvoj (MMR) Veronika Vároši. Peníze z Evropského fondu pro regionální rozvoj lze získat mimo jiné na služby typu osobní asistence, pečovatelské služby, podporu samostatného bydlení, tísňovou péči, sociální rehabilitaci či průvodcovské a předčitatelské služby. Dotaci bude možné využít také na výstavbu denních či týdenních stacionářů, chráněného bydlení, sociálně terapeutických dílen, center denních služeb nebo domovů se zvláštním režimem.

Čeští lékaři z FN Motol operovali děti v Kambodži

Celkem 13 kambodžských dětí s vrozenými srdečními vadami odoperovali čeští lékaři z pražské Fakultní nemocnice v Motole v nemocnici Calmette v kambodžské metropoli Phnompenh. Informovala o tom FN Motol s tím, že mise se uskutečnila v rámci humanitárního projektu MEDEVAC. Složité chirurgické zákroky provedl během dvoutýdenního pobytu český tým dvou kardiochirurgů, dvou kardiologů a dvou specializovaných sester spolu s místními specialisty. Všechny operované děti ve věku 1 až 16 let zákroky úspěšně zvládly a už v průběhu pobytu českých lékařů byly odpojeny od dýchacích přístrojů.

Postavení hasičů zakotví nový zákon, jejich úkoly nezmění

Postavení hasičského záchranného sboru zakotví nový zákon. Vládní předloha, kterou schválila Sněmovna, základní úkoly hasičů nezmění. Budou nadále chránit životy a zdraví obyvatel, životní prostředí, zvířata a majetek před požáry a jinými mimořádnými událostmi. Novou předlohu vypracovalo ministerstvo vnitra kvůli tomu, že současná právní úprava je roztříštěná a různými novelizacemi z ní zbylo v podstatě torzo. Do zákona se dostanou i dobrovolní hasiči. Profesionální hasiči budou moci z jejich jednotek připravovat odřady civilní obrany pro stav ohrožení státu nebo válečný stav. Posílí se dotační možnosti pro dobrovolné hasiče.

Zákon zakotví, že hasiči mohou vstupovat do obydlí při důvodném podezření, že je ohrožen život nebo zdraví lidí, případně když hrozí škoda na majetku za více než 50.000 korun. Pokud tomu nebudou bránit okolnosti, budou si k tomuto kroku muset zajistit přítomnost nezúčastněného člověka. Lidé budou muset při zásahu respektovat pokyny hasičů.

Spolky menšin asi dostanou právo žádat o dvojjazyčné názvy ulic

Spolky národnostních menšin, které působí na území obcí alespoň pět let, nejspíš budou moct nově požádat o dvojjazyčné pojmenování ulic. Počítá s tím novela zákona o obcích, kterou Sněmovna posunula do závěrečného kola schvalování. Norma má dát také ministerstvu vnitra právo rozhodovat o územních sporech mezi obcemi, které vznikly například slučováním nebo rozdělováním. Tyto spory se podle poslance ČSSD Jiřího Petrů aktuálně týkají tří desítek obcí. Dvojjazyčné nápisy mají obce podle platného zákona provést v případě, že se podle posledního sčítání lidu k cizí národnosti přihlásilo alespoň deset procent obyvatel obce.

Stát možná bude moci pravidelně podporovat film z rozpočtu

Státní fond kinematografie možná bude pravidelně dostávat peníze ze státního rozpočtu. Mělo by jít o zhruba 180 milionů korun ročně. Předpokládá to novela audiovizuálního zákona, kterou v vodním kole podpořila Sněmovna. Peníze mají směřovat hlavně na výrobu českého filmu a jeho propagaci v zahraničí a na podporu kin. Podle zpravodaje Martina Komárka (ANO) potřebuje česká kinematografie více peněz. Když filmy sbírají ocenění na mezinárodních festivalech, jde podle něho o jednu z nejlepších reklam pro Česko. Předloha také zprůhledňuje systém filmových pobídek pro zahraniční filmaře tak, aby natáčeli v Česku.

Ve věku 92 let zemřel filmový a divadelní herec Lubomír Lipský

Ve věku 92 let zemřel herec Lubomír Lipský. ČTK to sdělila jeho rodina. Hrál stovky rolí v divadle, filmu i televizi. Do povědomí diváků se zapsal před více než půlstoletím díky roli dědy Potůčka v seriálu Tři chlapi v chalupě. Později si zahrál v několika filmových komediích, které režíroval jeho bratr Oldřich, například Šest medvědů s Cibulkou nebo Čtyři vraždy stačí, drahoušku. Na televizní obrazovce Lipského proslavila role přitroublého návštěvníka u vrátnice jménem Hlustvisihák z estrádních scének s Miroslavem Homolou. Mluvčí Thomayerovy nemocnice Lenka Drmotová ČTK řekla, že Lubomír Lipský zemřel ve spánku, v poklidu, na následky prodělaného zápalu plic. "Do poslední chvíle za ním chodila rodina. Na chirurgické klinice ležel proto, že tu pracuje jeho příbuzná docentka Ludmila Lipská, která ho do péče přijala," řekla.

Pelhřimovský rodák měl k herectví blízko už od dětství. Jeho otec byl nadšeným ochotníkem a k divadlu vedl i své syny. Nebylo proto překvapivé, když Lubomír spolu se svým bratrem Oldřichem založili po válce Divadlo satiry. Na počátku 50. let vstoupil Lipský do angažmá v Městských divadlech pražských, zůstal jim věrný a nastudoval tu 116 rolí. Významná byla i jeho umělecká činnost v jiných divadlech, která čítá dalších osm desítek titulů. "V divadle to bylo určitě přes dvě stě rolí, ve filmu více než stovka a v televizi - to si vůbec neodvážím spočítat," řekl oblíbený herec ČTK, když právě v Divadle ABC oslavil předloni své devadesátiny. Naposled se tu objevil letos v červnu v inscenaci Pan Kaplan má třídu rád, ve které uplatnil i své muzikantské schopnosti a s kapelou svých hereckých kolegů hrál na pozoun.

České filmy uvedou festivaly v Tokiu, Mannheimu i Montrealu

České filmy zamíří během podzimu na spoustu zahraničních festivalů. Budou mezi nimi přehlídky v Tokiu, Pusanu, Mannheimu, Montrealu a Varšavě, oznámila ČTK Denisa Štrbová z Českého filmového centra. "Například MFF v Pusanu, jehož dvacátý ročník skončí 10. října, je pro evropskou tvorbu bránou na asijský filmový trh. Letos uvádí tři stovky titulů z pětasedmdesáti zemí. Stejně jako loni jsou mezi nimi české snímky. Do prestižní sekce Flash Forward byla vybrána Horákova Domácí péče, která je letošním českým kandidátem na nominaci na Oscara," řekla Štrbová. Dalším říjnovým festivalem, který Domácí péči vybral do soutěže, je MFF Mannheim-Heidelberg.

Čtyřiačtyřicátý ročník montrealského festivalu, který se uskuteční od 7. do 18. října, má v mezinárodní soutěži režijní debut Jana Těšitele David o mladém muži s mentálním postižením a slovensko-český film Koza Ivana Ostrochovského, slovenského kandidáta na nominaci na Oscara.

Vojenský historický ústav získal ze Slovenska stíhačku MiG-29

Vojenský historický ústav Praha získal ze Slovenska vzácný exponát - stíhací letoun MiG-29 sovětské výroby. Nyní má tak kompletní řadu všech stíhaček MiG, které sloužily v někdejší československé armádě. Výměnou získala slovenská strana ze sbírek Vojenského historického ústavu rovněž sovětský letoun, bombardér Il-28 z konce 50. let minulého století, informoval ČTK Andrej Halada z armádního ústavu. Stíhačky MiG byly podle vojáků a odborníků tím nejlepším, co měla někdejší Československá lidová armáda ve sféře letecké techniky k dispozici.

Ve sklárnách v Novém Boru tvoří desítky umělců z Česka i ciziny

V Novém Boru na Českolipsku začal 12. ročník Mezinárodního sklářského sympozia IGS 2015. Už od rána pracují v tamních sklárnách spolu se skláři desítky designérů, výtvarníků a dalších umělců z celého světa. IGS je největší akcí svého druhu na světě, je to sklářský svátek, sjíždí se na něj doslova celý svět, řekl dnes ČTK vedoucí oddělení skla, keramiky a porcelánu Uměleckoprůmyslového muzea v Praze Milan Hlaveš. Veřejnosti se letos představí 70 výtvarníků a designérů, místní firmy jim poskytly své dílny i špičkové řemeslníky. V sobotu jsou ve všech zapojených firmách pro návštěvníky od rána dveře dokořán. Vytvořená díla budou pak od neděle vystavena v místním sklářském muzeu. Obohatí i sbírky uměleckoprůmyslového muzea.

Festival Kavárny naživo přinese hudbu, výstavy i poezii

Festival Kavárny naživo přinese do kaváren v Praze a Ostravě koncerty, výstavy, přednášky i poezii. Akcí, které začnou dnes a budou se konat až do konce října, bude celkem 36. Podílet se na nich bude 200 účinkujících, od filharmonického orchestru přes spisovatele či designéry až po tatéra. ČTK to sdělil Jakub Stejskal z režie festivalu.

Její pastorkyňa dnes připomene 50. výročí Janáčkova divadla

Premiéra nové inscenace Její pastorkyně dnes připomene výročí otevření Janáčkova divadla. Největší budova Národního divadla Brno přivítala první návštěvníky přesně před 50 lety. Tehdy se ovšem hrála jiná opera skladatele Leoše Janáčka - Příhody lišky Bystroušky. Její pastorkyňu pro dnešní slavnostní uvedení nastudoval Martin Glaser, ředitel Národního divadla Brno, jenž se dosud věnoval spíše činohře.

S českým repertoárem zahájila Česká filharmonie svou 120. sezonu

S ryze českým repertoárem úspěšně vstoupila Česká filharmonie (ČF) do jubilejní 120. sezony. Ve vyprodané Dvořákově síni Rudolfina přednesla baladu Šumařovo dítě od Leoše Janáčka, Pohádku od Josefa Suka a Druhou řadu Slovanských tanců Antonína Dvořáka, zakladatele orchestru. Na postu koncertního mistra prvních houslí se divákům poprvé představil houslista Jiří Vodička a sklidil uznalý potlesk zejména za velká sóla v prvních dvou skladbách. Koncert řídil šéfdirigent ČF Jiří Bělohlávek.

Hlavní cenu festivalu Tourfilm získal snímek White Night Magic

Cenu Grand Prix filmového festivalu Tourfilm 2015 získal finský snímek White Night Magic. Spot netradičním způsobem prezentuje finskou přírodu a další pro Finsko charakteristické prvky. V kategorii promo spotů do 15 minut domácí soutěže Tourregionfilm 2015 získaly ocenění také domácí Karlovy Vary, řekl na tiskové konferenci předseda festivalové poroty Tomáš Otradovec. Partnerskou zemí letošního ročníku je Velikonoční ostrov. Festival Tourfilm je nejstarším mezinárodním filmovým festivalem s turistickou tematikou na světě. Koná se od roku 1967.

Vinařství Pavlovín instalovalo v Ostravě první automat na víno

Vinařství Pavlovín instalovalo v Ostravě první prototyp automatu na víno, takzvaný vinomat. Lidé si z něj mohou odebírat víno do vlastních nádob, přičemž čtečka na jejich občanském průkazu ověří, zda jsou starší 18 let. Pokud se vinomat osvědčí, vinařství jej umístí na další místa v zemi. ČTK to řekl jednatel Pavlovínu Martin Ciežák. Minimální množství pro odběr není stanovené, zájemce tedy může za malou sumu nejprve ochutnat.

Mladá dvojice ze starých LP desek vyrábí stylové hodiny

Starým gramofonovým deskám, které dlouhá léta ležely zapomenuty na půdách či v koutech antikvariátů, začala dávat nové uplatnění dvojice mladých designérů z Olomouce. Z vinylových desek vyřezává nástěnné hodiny, o které je v Česku velký zájem. Produkce netradičních hodin s vinylovým ciferníkem a tichým strojkem rychle roste a ozývají se i první zákazníci ze zahraničí. Staré gramofonové desky dvojice shání po bazarech, antikvariátech a na aukčních serverech.

Horolezec Jaroš pokřtil knihu a představil pamětní mince

Horolezec Radek Jaroš dnes v Praze pokřtil svou knihu K2: Poslední klenot Koruny Himálaje, která popisuje jeho úspěšnou cestu na druhý nejvyšší vrchol světa, jíž zkompletoval výstupy na všech 14 osmitisícovek bez použití kyslíku. Dokázal to loni v červenci jako první Čech a patnáctý člověk na světě. Další vzpomínkou na dosažení Koruny Himálaje pro něj budou pamětní medaile. Česká mincovna z Jablonce nad Nisou vyrazila medaile zlaté a stříbrné, přičemž část výtěžku z jejich prodeje pošle Jarošovi na nový projekt Koruny světa.

Se sčítáním posledních losů v přírodě pomáhají vědcům sýkorky

Se sčítáním posledních losů v české přírodě pomáhají vědcům sýkorky. Tito ptáci vystýlají svá hnízda chlupy různých zvířat z širokého okolí. Vědci pro ně na Třeboňsku vyvěsili 50 ptačích budek a sesbíraný materiál analyzují. Odhaduje se, že v Česku přežívá méně než 20 posledních losů. ČTK o tom informovala společnost Česká krajina, která s vědci spolupracuje na záchranném programu losa evropského. Z tisíců chlupů posbíraných sýkorkami vědci vybrali několik, které by mohly patřit losům. Shromážděný materiál nyní čeká na genetickou analýzu, která potvrdí, zda jde skutečně o srst losů. Testy rovněž pomohou určit, z kolika jedinců vzorky pocházejí, jaké je jejich pohlaví a jak jsou vzájemně příbuzní. Dosavadní výsledky ukazují, že v oblasti Lipna v roce 2011 přežívalo posledních 14 losů.

Sport

Fotbalisté Sparty porazili ve druhém utkání základní skupiny Evropské ligy doma APOEL Nikósie 2:0. O výhře domácích na Letné rozhodli Kehinde Fatai s Jakubem Brabcem. Český celek navázal na remízu s Asterasem Tripolis a v tabulce je se čtyřmi body druhý za zatím stoprocentním Schalke.

Fotbalisté Liberce senzačně vyhráli v druhém utkání základní skupiny F Evropské ligy v Marseille 1:0. Severočeši se celý zápas bránili, ale v 84. minutě z první střely hostů na branku rozhodl Vladimír Coufal. Slovan po úvodní prohře s Bragou získal první body do tabulky a zvýšil šanci na postup. V dalším duelu přivítá Liberec 22. října poslední Groningen.

Fotbalisté Plzně ve druhém utkání skupiny Evropské ligy prohráli ve Villarrealu 0:1. Viktoria nenavázala na úvodní triumf nad Dinamem Minsk (2:0) a skončila její série osmi soutěžních výher pod trenérem Karlem Krejčím. Zápas na stadionu El Madrigal rozhodl v 54. minutě Leo Baptistao, deset minut před koncem byl po druhé žluté kartě vyloučen kapitán hostů Václav Procházka.

Tomáš Berdych vyhrál souboj českých tenistů ve čtvrtfinále turnaje v čínském Šen-čenu. Pátý hráč světa zvítězil nad Jiřím Veselým 6:3 a 6:2. V sobotním semifinále čeká Berdycha Španěl Tommy Robredo. Třicetiletý Berdych je v Šen-čenu nejvýše nasazeným hráčem a rád by si co nejdříve pojistil účast na Turnaji mistrů, na němž v předchozích pěti letech nechyběl. Všichni čtyři hráči v pořadí sezony před ním už mají start v Londýně jistý.

Tenistky Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou si o deblový titul v čínském Wu-chanu nezahrají. Turnajové šestky ztratily dramatické semifinále s rumunskou dvojicí Irina-Camelia Beguová, Monica Niculescuová 4:6, 6:1 a 8:10 a ani v Číně se první společné trofeje v sezoně nedočkají.

Plážová volejbalistka Markéta Sluková má z turnaje Světového okruhu v Číně poškozené vazy v kotníku. S Barborou Hermannovou proto zrušily cestu na další podnik do Mexika. Zda stihnou alespoň turnaj v Antalyi, bude záležet na průběhu regenerace.

Na startu Velké pardubické bude mít hned tři koně, sám Josef Váňa starší ale dostih nejspíš bude sledovat jen z tribuny, na což se vůbec netěší. Jeho svěřenec Rabbit Well, kterého pojede jeho syn Josef Váňa mladší, dostal při losování číslo jedna, což prý může být výhoda. Favoritem tradičního dostihu v neděli 11. října bude Universe of Gracie v sedle s Janem Faltejskem, který vyhrál minulé tři ročníky s hnědkou Orphee des Blins.

Počasí

Jasno až polojasno. Nejvyšší teploty 18 až 22 °C, v 1000 m na horách kolem 14 °C.