Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Sněmovna odmítla zavedení trvalého přemísťování uprchlíků

Sněmovna odmítla myšlenky na zavedení trvalého mechanismu pro přerozdělování uprchlíků mezi státy Evropské unie. Podporuje také opatření, jež povedou k lepší ochraně vnější hranice unie, navracení lidí bez práva na udělení azylu nebo zásahům proti pašerákům lidí. Po asi sedmihodinové debatě o migrační krizi poslanci neschválili návrhy části opozice, aby se Česko kvůli už schváleným povinným kvótám pro relokaci desítek tisíc běženců obrátila se žalobou na Evropský soudní dvůr.

Sobotka ohledně kvót varoval před hysterií a politikou izolace

Kabinet čelil ve Sněmovně kritice části opozice za to, že se nebrání rozhodnutí Evropské unie o povinných kvótách pro přerozdělení desítek tisíc běženců mezi členské státy. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) uvedl, že Česko je stále přesvědčeno o tom, že kvóty nic nevyřeší, rozhodnutí ale respektuje. Zopakoval, že Česká republika nepůjde cestou Slovenska, které chce podat žalobu u Evropského soudního dvora. "V naší situaci neuspějeme se zbrklými a ukvapenými kroky, které bychom dělali jen naoko. Neuspějeme ani s hysterií a politikou izolace," řekl Sobotka. Česko by podle něho nemělo dělat nic, co by do budoucna oslabilo jeho pozici, zdůraznil. Předseda opoziční ODS Petr Fiala nařkl vládu z toho, že hrála ohledně kvót "velkou evropskou komedii". "V okamžiku, kdy došlo na lámání politického chleba, zařadila zpátečku," řekl. Obává se toho, že způsob rozhodování, který nastal u kvót, se stane v Evropské unii běžnou praxí. Naopak šéf opoziční TOP 09 Karel Schwarzenberg sice rovněž pokládá kvóty za nesmyslné, zdůraznil ale, že Česko bylo v Evropské unii přehlasováno při jednání ministrů vnitra demokraticky. Česko musí přehlasování ohledně kvót přijmout, žádné remcání podle něho nepomůže.

Vláda schválila nový zákon o ochraně státních hranic

V případě mimořádné hrozby by kontroly na tuzemských hranicích mohlo nařídit ministerstvo vnitra. Trvaly by však jen pět dní a jejich případné prodloužení by musela schválit vláda. Pokud nenastane mimořádná situace, tak bude o uzavření hranic podobně jako dosud rozhodovat vláda. Navrhuje to nový zákon o ochraně státních hranic. Norma teď půjde k dalšímu schvalování do Sněmovny.

Vláda nesouhlasí s návrhem na odškodnění obětí sterilizace

Oběti protiprávních sterilizací z minulých desetiletí se zřejmě nedočkají odškodnění od státu, jak ho navrhl tým ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD). Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) po nočním jednání vlády bez dalších podrobností novinářům řekl, že vláda s návrhem nesouhlasí. Podle návrhu měly ženy dostat odškodnění až 300.000 korun. Už před jednáním vlády byly některé resorty proti. Podle nich se oběti mohly kvůli odškodnému obrátit na soud a mělo by také stačit, že se jim stát už omluvil a pravidla zákroku změnil.

Státní rozpočet se v září propadl do schodku 2,8 miliardy korun

Státní rozpočet se v září dostal do schodku 2,8 miliardy korun, zatímco v srpnu hospodaření státu skončilo s přebytkem 19 miliard korun. Informovalo o tom ministerstvo financí s tím, že jde o nejlepší výsledek hospodaření ke konci září od roku 2008. Loni v září byl rozpočet ve schodku 34,4 miliardy korun. Na celý letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 100 miliard korun.

Na starobní penzi přes 14.034 Kč dosáhla jen desetina důchodců

Jen desetina důchodců a důchodkyň v Česku dosáhla na starobní důchod vyšší než 14.034 korun. Částku přes 8352 korun mělo devět z deseti lidí. Vyplývá to ze statistické ročenky z oblasti důchodového pojištění za rok 2014. Starobní důchod na konci loňska od České správy sociálního zabezpečení dostávalo téměř 2,36 milionu lidí. Průměrná penze činila 11.075 korun. Podle předsedy Senátu Milana Štěcha (ČSSD) je český důchodový systém nejsolidárnější v Evropě.

Zeman přijal zástupce Rady seniorů, mluvili třeba o růstu penzí

Tři desítky zástupců Rady seniorů ČR přijal na Hradě při příležitosti mezinárodního dne seniorů prezident Miloš Zeman. Seniorská delegace ho požádala o podporu při prosazování samostatného zákona o seniorech či změny valorizace penzí. Šéf rady Zdeněk Pernes ČTK po schůzce řekl, že prezident tyto požadavky rady podporuje. Setkání hlavy státu se zástupci seniorů se konalo už popáté. Dvakrát je pozval na Hrad Zeman, třikrát jeho předchůdce Václav Klaus.

Zástupci seniorské rady debatovali se Zemanem i o podobě důchodového systému. Prezident jim podle Pernese přiblížil své představy. Přislíbil prý i podporu při prosazování jejich návrhu zákona o seniorech, připomínky měl ale k zamýšlenému financování. Rada by podle svého návrhu měla na každého seniora dostávat desetikorunu, rozdělovala by pak dotace seniorským organizacím. Podle rady by seniorem měla být osoba s trvalým pobytem v ČR, která pobírá starobní důchod, či žena nad 60 let a muž nad 63 let. Podle prezidenta by rada měla příspěvek mít jen na členy rady, ne na všechny seniory, uvedl Pernes.

Česká věda podle analýzy zaostává v aplikovaném výzkumu

Česká věda zaostává v aplikovaném výzkumu a průmysl a vědci spolu málo spolupracují, roztříštěný je i systém řízení a financování vědy. Vyplývá to z Analýzy stavu výzkumu, vývoje a inovací v České republice a jejich srovnání se zahraničím v roce 2014. Ve středu ji projednala vláda. Z veřejných zdrojů šlo na vědu 35 miliard korun, z toho 26 miliard se v rámci státního rozpočtu dělilo do 11 rozpočtových kapitol, zbytek tvořily evropské dotace. Tento systém financování je však komplikovaný a nepřehledný, uvádí dokument. Česko ale disponuje kvalitním vědeckým zázemím a špičkovými odborníky, roste také kvalita odborných publikací i mezinárodní spolupráce.

Korejský Nexen zahájil u Žatce stavbu továrny na výrobu pneumatik

Korejský výrobce pneumatik Nexen Tire slavnostním ceremoniálem symbolicky zahájil stavbu továrny v průmyslové zóně Triangle u Žatce. Investice v celkové výši třiadvacet miliard korun přinese zhruba 1500 pracovních míst. Dokončení stavby firma plánuje na přelom let 2017 a 2018 a zahájení výroby v únoru 2018. Prezident Nexen Tire Corporation Kang Pjong-čung řekl, že lokalitu si vybrala firma s ohledem na dostatek budoucích pracovníků. "Investice, kvůli které jsme se zde sešli, je o budoucím hospodářském růstu," uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). To, že se podařilo Nexen přivést, je podle něj důkazem, že Česko je pro zahraniční investory stále atraktivní.

Evropské servisní středisko mobilních telefonů HTC v Brně nebude

Evropské servisní středisko mobilních telefonů HTC v Brně nebude. Tchajwanská firma ČTK oznámila, že ruší plány na vybudování centra. Uvedla, že revizí partnerských autorizovaných servisů v Evropě zjistila, že centralizované servisní pracoviště už není potřeba. HTC v Brně slibovala až tisíc pracovních míst a přínos pro ekonomiku v hodnotě miliardy korun.

Daňová Kobra obvinila 16 lidí a tři firmy za obchody s mědí

Daňová Kobra obvinila 16 lidí a tři firmy z krácení daně z přidané hodnoty při obchodech s mědí se škodou až 400 milionů korun. Obviněným hrozí až deset let vězení, přičemž sazba se může ještě o třetinu zvýšit, protože pachatelé podle kriminalistů působili jako organizovaná zločinecká skupina. Na tiskové konferenci to uvedl šéf protikorupční policie Jaroslav Vild. Kauza se týká lidí, kteří od roku 2012 dováželi z jiných členských států Evropské unie do Zlínského kraje především měď, dále i nikl a zinek.

Pozemkový úřad: Suchem je ohrožena polovina zemědělské půdy v ČR

Polovina zemědělské půdy v Česku je nadprůměrně ohrožena suchem. Ukazuje to studie, kterou si nechal zpracovat Státní pozemkový úřad. Extrémně ohrožené plochy zabírají osm procent zemědělské půdy a mimořádně ohrožené plochy čtyři procenta. Nyní budou odborníci hledat řešení, jak by se zemědělci měli k nedostatku vláhy v půdě postavit. Nejohroženější jsou Znojemsko, Břeclavsko a Hodonínsko, špatná situace je i na Litoměřicku, Třebíčsku a Lounsku. Studie vznikala od loňského prosince a měla za úkol vytipovat zranitelné oblasti.

V září zahynulo na silnicích 78 lidí, o šest více než loni

Na českých silnicích v září zahynulo 78 lidí, což je o šest více než ve stejném období loňského roku. Vyplývá to z předběžných policejních statistik. Září je tak spolu s červencem zatím nejtragičtějším letošním měsícem. Nejhorší zářijová statistika je stará 18 let, nehody si tehdy v devátém měsíci roku 1997 vyžádaly 149 obětí.

Austrálie vydala do Česka prvního odsouzeného

Austrálie vydala minulý týden do Česka člověka, kterému pražský městský soud uložil pět let vězení za podvod. Je tak prvním odsouzeným, kterého Austrálie vydala do České republiky. Na svém webu to uvedlo ministerstvo spravedlnosti. Odsouzený před nástupem do vězení utekl do zahraničí. V roce 2009 byl vypátrán v Austrálii, kterou české ministerstvo spravedlnosti následně požádalo o jeho vydání.

Na Jizerce padl rekord, teploty tam klesla na minus 9,6 stupně

Na Jizerce v Jizerských horách klesla ve čtvrtek ráno teplota na 9,6 stupně Celsia pod nulou. Padl tak rekord z 1. října 2012, kdy tam teploměry klesly jen na 3,9 stupně pod nulou. Ještě o něco chladněji bylo na rašeliništi u Jizerky, kde teploměr klesl až k minus deseti, tam se ale teploty nesledují dlouho, řekla ČTK Lenka Musilová z Českého hydrometeorologického ústavu v Ústí nad Labem. Horská osada Jizerka patří k nejchladnějším místům České republiky a na silné mrazy jsou tam zvyklí. Osada leží v údolí mezi 1122 metrů vysokou Jizerou a 1005 metrů vysokým Bukovcem.

Sport

Den po Petře Kvitové nestačila ve Wu-chanu na Robertu Vinciovou ani Karolína Plíšková, jež ve čtvrtfinále italské tenistce podlehla 6:7 a 3:6.

Česká fotbalová reprezentace si v novém vydání žebříčku FIFA polepšila o pět míst a je patnáctá. Je to její nejlepší umístění od roku 2009.

Počasí v pátek

Jasno nebo skoro jasno. Nejvyšší teploty 15 až 19 stupňů Celsia.