Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Summit EU slíbil finanční pomoc uprchlíkům i ochranu hranic

Velké finanční částky na pomoc syrským uprchlíkům přímo v jejich krizové oblasti, lepší ochrana vnější hranice schengenského prostoru a konkrétní kroky k podpoře Itálie a Řecka při zvládání velkého počtu utečenců mají být celoevropským receptem na zvládnutí nynější migrační krize. Státníci zemí Evropské unie se na tomto balíku opatření shodli na mimořádném summitu osmadvacítky k migrační problematice. Český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) oznámil, že Česko svůj letošní příspěvek Světovému potravinovému programu zdvojnásobí.

Podle německé kancléřky Angely Merkelové se summit nezabýval úterním hlasováním ministrů vnitra zemí EU, kteří přerozdělení 120.000 žadatelů schválili většinou hlasů, navzdory nesouhlasu Česka a několika dalších zemí.

Sobotka: ČR podpoří vznik evropské stráže na ochranu Schengenu

Česká republika je podle předsedy vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD) připravena podílet se na vytvoření případné společné evropské pohraniční stráže, která by chránila vnější schengenskou hranici. Sobotka to řekl novinářům při návštěvě hradecké univerzity. O společné pohraniční stráži se podle premiéra jednalo na středečním summitu lídrů EU v Bruselu. Česká republika by podle něj byla schopná vyslat do společné stráže vojáky či policisty.

Česká republika by podle ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD) měla sama aktivně začít s uprchlíky pracovat. Do nově vzniklých středisek v hraničních státech, kde by běženci o azyl v EU žádali, by měla poslat své úředníky. Ti by s oprávněnými žadateli už na místě pracovali a nabídli jim v Česku ochranu. Dienstbier to řekl v rozhovoru s ČTK. "Nemělo by být naší ambicí zacházet s cizinci tak, aby si mezi sebou sdělili, že se mají zdaleka vyhnout ČR, ale spíš se aktivně snažit jim nabídnout - určitému počtu, který je pro nás dobře zvladatelný - možnost pobytu a užívání ochrany," uvedl ministr.

EU musí pomáhat mimo Evropu, jinak vyhazuje peníze, míní Zeman

Peníze určené na řešení migrační krize by Evropská unie měla posílat do států mimo Evropu, řekl na tiskové konferenci po návštěvě Moravskoslezského prezident Miloš Zeman. Reagoval tak na výsledky středečního mimořádného summitu EU k migraci. Zeman prohlásil, že peníze poslané do Evropy jsou vyhozené. Evropská unie by podle něj měla směřovat finanční pomoc do zemí, odkud uprchlíci odcházejí nebo do těch, které s nimi sousedí.Takovými zeměmi jsou podle něj Jordánsko nebo Turecko.

Babiš: Výsledek summitu EU k migraci je zklamáním

Výsledek summitu Evropské komise k migraci považuje místopředseda vlády a šéf hnutí ANO Andrej Babiš za zklamání. Lídři podle něj přijali obecné formulace bez konkrétních závěrů, uvedl na dotaz ČTK. "Základní problém zastavení ilegálního přílivu uprchlíků nebyl vyřešen, ani boj proti pašerákům," uvedl Babiš. Jediným konkrétním výsledkem je příslib jedné miliardy eur pro světový potravinový program a pro vysokého komisaře OSN. Podle Babiše by takzvané hotspoty měly být zřízeny mimo Evropu například v Turecku, Libyi nebo Tunisu. "Ne v nejhůře hospodařících zemích EU Řecku a Itálii, které nezvládají ochranu Schengenu ani registraci uprchlíků," dodal šéf ANO. Podle dalších českých politiků jde o krok správným směrem, který ale přišel pozdě.

Premiér Sobotka podle ODS nedůsledným odmítáním kvót selhal

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) podle opoziční ODS selhal, když se ani nepokusil na summitu EU otevřít otázku zavedení povinných kvót na přerozdělování uprchlíků. V souladu s mandátem od Sněmovny by vláda měla využít všech právních i politických prostředků, aby rozhodnutí ministrů vnitra o povinných kvótách bylo zrušeno. Novinářům to řekl místopředseda strany a europoslanec Jan Zahradil. Vláda by se podle něj měla připojit ke slovenskému návrhu napadnout povinné kvóty u soudu.

Česko má nyní 680 volných míst v zařízeních pro uprchlíky

V záchytných zařízeních v Česku je nyní 680 volných míst pro uprchlíky, v dohledné době jich přibudou čtyři stovky. Před poslanci sněmovního evropského výboru to řekl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Varoval před možnou další migrační vlnou do Evropy a opět kritizoval kvóty pro přerozdělení uprchlíků, které podle ministra nebudou v praxi fungovat. Další migrační vlna se může podle Chovance zvednout na jaře, Evropa má šanci udělat různá opatření do konce roku. V tureckých táborech je připraveno se zvednout a jít do Evropy 750.000 lidí, uvedl ministr. V samotné Sýrii je podle něho 7,6 milionu vnitřních přesídlenců, ambici zapojit se do tamních bojů bude mít Rusko. Konflikt se může vyhrotit a tito lidé se můžou rozhodnout opustit Sýrii, podotkl Chovanec.

Česko by mohlo do Maďarska poslat vojáky a techniku

Česko nabídlo Maďarsku pomoc při ostraze schengenské hranice. ČTK to sdělil ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Ministerstvo podle něj nyní společně s armádou analyzuje, co by mohlo Maďarsku poskytnout. Podle informací ČTK se uvažuje o technice ke střežení hranic i personálu, který by ji obsluhoval. Ministerstvo obrany oznámilo, že v případě eskalace migrační krize je armáda připravena nasadit až 5000 vojáků k ochraně českých hranic. Omezený počet vojáků je připravena vyslat také k řešení situace v záchytných táborech v okolí krizových míst. Armáda zároveň dnes začala cvičně stavět humanitární tábor ve vojenském prostoru Libavá na Olomoucku. Preventivní akce má prověřit její schopnost čelit případné silné migrační vlně.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) v České televizi uvedl, že Česko Maďarsku na jeho žádost ke zvládnutí uprchlické krize zatím poslalo 50 velkokapacitních stanů a Maďarsko teď požádalo o vojenská vozidla pro přepravu materiálu.

NSS kvůli zajišťování migrantů položil otázku Soudnímu dvoru EU

Nejvyšší správní soud (NSS) podal k Soudnímu dvoru EU takzvanou předběžnou otázku, jež má vyjasnit oprávněnost zajišťování migrantů v Česku. Jde o cizince, kteří mají být podle dublinských nařízení přemístěni do jiného státu unie k posouzení jejich žádosti o azyl. České právo momentálně nijak nedefinuje objektivní kritéria, podle kterých se má hodnotit podezření "vážného nebezpečí útěku" cizince.

V květnu otce a dvě děti bez dokladů zadržela česká policie. Iráčané nevyčkali na výsledek azylové procedury v Maďarsku a po Evropě se dále pohybovali nelegálně, podle české policie tak existovalo vážné nebezpečí útěku. Proto policie nechala rodinu zajistit. Krajský soud její rozhodnutí zrušil, rodina se dostala na svobodu a odešla neznámo kam. Policie podala kasační stížnost, na jejímž základě NSS zformuloval předběžnou otázku k Soudnímu dvoru EU.

Katolická církev spustila web pro pomoc uprchlíkům

Katolická církev zprovoznila elektronickou databázi, na níž mohou lidé, farnosti a další organizace nabízet pomoc uprchlíkům. Na registračním webu Charity ČR se budou s pomocí jednoduchého formuláře shromažďovat nabídky ubytování, materiální i finanční pomoci, dobrovolné pomoci či různých služeb. ČTK to oznámil mluvčí Charity ČR Jan Oulík. Zřízení databáze shromažďující pomoc uprchlíkům iniciovalo 10. září vedení České biskupské konference (ČBK). Vyzvalo přitom farnosti a řády, aby prostřednictvím tohoto webu pomoc nabídly. Biskupové také apelovali na všechny občany, aby nepodléhali strachu a projevům extremistů. V Česku Charita provozuje osm poraden pro migranty a telefonickou infolinku v mongolském a vietnamském jazyce.

Konsorcium nevládních organizací: ČR udržuje migrační krizi, když nepomáhá uprchlíkům

Podle Konsorcia nevládních organizací pracujících s migranty Česko pomáhá udržovat migrační krizi tím, že na sebe "odmítá vzít svou humanitární odpovědnost". Organizace žádají vládu, aby se postavila jasně na stranu práva a odmítla násilné praktiky vůči uprchlíkům jako používání obušků či slzného plynu. Podle zástupců konsorcia ČR v minulosti poslala vojáky do Iráku či Afghánistánu a dodávala zbraně syrskému či iráckému režimu, má tedy za vývoj v regionu i odpovědnost. Konsorcium to uvedlo v prohlášení, jímž reagovalo na stanovisko premiérů zemí Visegrádu.

Když Mynář ani po případném odvolání nedostane prověrku, skončí

Pokud Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) neudělil hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi prověrku na stupeň přísně tajné, očekává prezident Miloš Zeman, že se Mynář proti rozhodnutí odvolá. Když odvolání nedopadne dobře, kancléře odvolá. Hlava státu to řekla na tiskové konferenci po návštěvě Moravskoslezského kraje. Mynář uvedl, že rozhodnutí o výsledku prověrky má v obálce na svém pracovním stole a seznámí se s ním. O záporném rozhodnutí NBÚ informoval v úterý deník Právo. Podle dalších médií prezident o výsledku ví již týden. Rozhodnutí NBÚ zatím není pravomocné. Mynář by v případě nesouhlasu proti němu mohl podat takzvaný rozklad, o kterém by rozhodoval šéf úřadu Dušan Navrátil. Pokud by ho zamítl, měl by Mynář možnost podat žalobu k pražskému městskému správnímu soudu.

Mynář o prověrku požádal v prosinci 2013, vlastní prověřování ale začalo zhruba o rok později, uvedla dříve Mladá fronta Dnes. Důvody údajného rozhodnutí NBÚ nejsou známy, spekuluje se ale o tom, že by úřadu mohly vadit některé Mynářovy podnikatelské kontakty. Mynář to v minulosti opakovaně odmítl. Podle některých odborníků by hradnímu kancléři získání prověrky mohl zkomplikovat také nákup vily v pražských Strašnicích za cenu výrazně nižší, než je u podobné nemovitosti obvyklé.

Setkávám se jen s pozvanými cizinci, řekl Zeman ve Vyšních Lhotách

Prezident Miloš Zeman dnes Vyšních Lhotách na Frýdecko-Místecku uvedl, že se se zahraničními hosty setkává pouze tehdy, když si je sám pozve. To není tento případ, řekl prezident na setkání s lidmi v obci, kde byl nedávno otevřen uprchlický tábor. Do tábora se Zeman nevypravil. Český národ podle Zemana nikdy nebyl xenofobní, měl by ale zabránit takzvané islamizaci. Připomněl, že v Česku se velmi dobře adaptovala například vietnamská komunita. Uvedl, že nikdy neměl nic proti migraci Ukrajinců, kteří by v Česku pracovali a nežili ze sociálních dávek. "Takže rozlišujme cizince a cizince, nejhorší je paušalizování," řekl Zeman. Dodal, že pokud by se Češi uzavírali před všemi cizinci, tak by opravdu byli xenofobové. "Český národ nikdy xenofobní nebyl, jde jenom o to, abychom zabránili tomu, čemu vy říkáte islamizace, to znamená průniku cizí neasimilovatelné kultury, která se nás už snažila v dějinách ovládnout jednou," vyzval prezident.

Starostka Vyšních Lhot Dana Nováková uvedla, že v uprchlickém zařízení je podle jejích informací klid. "V současné době je tam asi kolem 240 cizinců, ale areál se samozřejmě připravuje a rozšiřuje na to, aby byl schopen pojmou další desítky až stovky cizinců. "Myslím, že atmosféra v obci se postupně uklidňuje, přestože rád není nikdo. Na bezpečnost to žádný vliv nemělo," dodala.

Na Hradě končí šéf ochranky a asi i velitel Hradní stráže

Ředitel Útvaru pro ochranu prezidenta Petr Dongres skončí ve funkci. Po incidentu, při kterém aktivisté vyvěsili nad Pražským hradem rudé trenýrky, požádal o přeložení. Řekl to novinářům s tím, že odpovědnost necítí. Jeho odvolání požadoval prezident Miloš Zeman. Podle něj nese odpovědnost i šéf Hradní stráže. Prezident řekl, že budou následovat i další rezignace. Hradní stráži velí Radim Studený.

Dongres o přeložení k jinému útvaru policie požádal, protože po incidentu, při kterém aktivisté vyvěsili nad Pražským hradem rudé trenýrky, necítí důvěru Zemana. "Žádný ředitel ochranné služby nemůže svou funkci vykonávat bez důvěry chráněné osoby, a proto dávám svou funkci k dispozici," řekl Dongres. Odpovědnost za incident ale odmítá. Policejní prezident Tomáš Tuhý konstatoval, že z předběžných výsledků šetření incidentu, s nimiž se už seznámil, byla reakce policie na sobotní incident v pořádku.

HK: Česku hrozí, že nevyčerpá 14 miliard od EU na internet

České republice hrozí, že nebude moci čerpat dotace 14 miliard Kč z evropských fondů na rozvoj vysokorychlostního internetu pro koncové uživatele, neboť neplní podmínky jejich čerpání. "Národní plán pro rozvoj sítí nevyhovuje evropským pravidlům," uvedli zástupci telekomunikačních firem (ICT) spolu s hospodářskou komorou. Česko již dříve definovalo záměr pokrýt do roku 2018 populaci internetovým připojením nejméně 30 Mbit/s. Podle členky představenstva hospodářské komory Hany Továrkové chybí některé náležitosti, které EU pro čerpání dotací vyžaduje, zejména analýza současného stavu internetového pokrytí. Firmy proto vyzvaly vládu, aby nezávislou analýzu nechala zpracovat. Jako zpracovatele navrhly Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) chce se zástupci trhu jednat.

ČNB neukončí intervence dříve než ve druhé polovině 2016

Bankovní rada České národní banky zopakovala, že neukončí režim devizových intervencí dříve než ve druhé polovině roku 2016. Na tiskové konferenci po jednání bankovní rady to uvedl guvernér ČNB Miroslav Singer. Samotná prognóza ČNB počítá s intervenčním režimem až do konce roku 2016. Inflace totiž bude většinu příštího roku nízká a k dvouprocentnímu inflačnímu cíli ČNB se dostane až na počátku roku 2017. Devizové intervence spustila ČNB kvůli obavě z deflace.

Škoda a VW v letech 2009 - 2013 prodaly v ČR přes 150.000 dieselů

Automobilky Škoda Auto a Volkswagen prodaly mezi lety 2009 a 2013 v Česku přes 150.000 nových vozů s naftovými motory. Značná část z nich byly agregáty TDI typu EA 189, kterých by se mohl týkat problém s obcházením měření emisí ve výfukových plynech. Vyplývá to z údajů Svazu dovozců automobilů a automobilek. Skandál vypukl o víkendu, když americká agentura pro životní prostředí oznámila, že Volkswagen do některých dieselových vozů v USA dával software, který rozpoznal, kdy je auto na emisní kontrole a dokázal upravit režim motoru tak, aby vykazoval nižší množství škodlivin ve výfukových plynech, než při běžném provozu. Koncern VW poté přiznal, že problém se týká až 11 milionů aut na celém světě.

Euro: Nejbohatšími podnikateli zůstávají Kellner, Babiš a Tykač

Pořadí nejbohatších Čechů podle týdeníku Euro se na prvních třech místech nezměnilo. Na čele zůstává Petr Kellner, navzdory snížení majetku o zhruba šest procent na 123 až 150 miliard korun. Na druhém místě je majitel skupiny Agrofert a ministr financí Andrej Babiš s 95 až 110 miliardami korun, třetí je Pavel Tykač s majetkem 30,6 až 35,8 miliardy korun. Informuje o tom týdeník Euro, který kompletní žebříček stovky nejbohatších Čechů a Slováků zveřejní 29. září. Majetek stovky nejbohatších Čechů a Slováků dosáhl 918 miliard korun, což proti předchozímu roku představuje navýšení o téměř 66 miliard korun, tedy o zhruba osm procent. V žebříčku se proti minulému roku objevilo jedenáct nových miliardářů.

Analýza: Zahraniční studenti na VŠ přinášejí státu miliardu ročně

Zahraniční studenti na českých vysokých školách díky své útratě přinášejí do státního rozpočtu asi miliardu korun ročně. Jde o částku, kterou od nich stát vybere na dani z přidané hodnoty. Vyplývá to z odhadů uvedených v analýze projektu Kredo, který zajišťuje ministerstvo školství a je financovaný z evropských dotací. Desítky tisíc zahraničních studentů, kteří v roce 2014 působili na českých VŠ, podle odhadů mohli utratit za svůj pobyt v součtu 4,5 miliardy korun ročně. V roce 2014 na tuzemských veřejných vysokých školách studovalo 35.663 zahraničních studentů, kteří chtějí v Česku získat diplom. Dalších 11.500 lidí přijelo na tuzemské soukromé i veřejné vysoké školy na výměnné pobyty, průměrně v ČR strávili asi půl roku. Průměrné výdaje českého vysokoškoláka se podle publikovaných výzkumů pohybují mezi 5000 a 15.000 korunami měsíčně. Autoři analýzy předpokládají, že u studentů z ciziny se výdaje příliš lišit nebudou.

Do rozšíření Centra Chodov investuje vlastník 4,5 mld. Kč

Vlastník nákupního Centra Chodov investuje do jeho rozšíření a modernizace 4,5 miliardy Kč (165 milionů eur). Centrum bude mít po dostavbě 296 prodejen, nejvíc v ČR. Deset procent plochy mají zabírat restaurace. Nové rozšířené centrum se má otevřít na podzim roku 2017. Chodov se po dostavbě stane jedním z největších obchodních center v Česku, nabídka bude zahrnovat 165 značek. Nově bude vybudováno kino s 18 sály, podle firmy má jít o největší a nejmodernější tuzemský promítací multiplex.

Dienstbier: Do začleňování by mohlo plynout asi deset mld Kč z EU

Do sociálního začleňování v Česku by v příštích letech mohlo plynout kolem deseti miliard korun z EU. Mohlo by si je rozdělit sedm desítek měst a obcí. Projekty má koordinovat vládní agentura pro sociální začleňování. Novinářům to řekl ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD). Podle něj se situace v agentuře po jarních protestech a odchodu dvou pětin pracovníků stabilizuje. Takzvaných vyloučených lokalit v Česku přibývá. Za posledních devět let se počet těchto chudinských míst podle analýzy zdvojnásobil ze 300 na 600. Tato ghetta jsou ve 297 městech a obcích, žije v nich až 115.000 lidí. Nyní agentura spolupracuje s 36 místy.

Člověk v tísni a filozof Hrubec převezmou Cenu evropského občana

Humanitární organizace Člověk v tísni a filozof a sociální vědec Marek Hrubec dnes v Praze převezmou Cenu evropského občana. Evropský parlament takto letos za přispívání k evropské integraci a za podporu společných hodnot ocení celkem 47 občanů a organizací ze všech 28 členských států Evropské unie. Na říjen je v Bruselu pro oceněné připravena slavnostní ceremonie. "Letos porota především ocenila občany, kteří poskytují zdravotní služby a potraviny nejchudším, solidaritu, vzdělání a pomoc v boji proti radikalizaci ve společnosti a při ochraně práv osob," uvedla předsedkyně poroty a místopředsedkyně parlamentu Sylvie Guillaumeová.

Za nevládní neziskovou organizaci Člověk v tísni, která pomáhá lidem už více než dvě desetiletí, cenu převezme její ředitel Šimon Pánek. Filozof a sociální vědec Marek Hrubec bude oceněn za svou práci na severovýchodě Burundi, kde založil univerzitu. Cenu evropského občana (Civi Europaeo Praemium) uděluje Evropský parlament od roku 2008.

U Prahy hořel autobus se 40 cestujícími, nikomu se nic nestalo

Mezi Turskem a Velkými Přílepy u Prahy dnes ráno hořel autobus se 40 cestujícími. Všem se podařilo včas dostat ven, nikomu se nic nestalo. Hasiči požár zlikvidovali, příčinu zjišťují, sdělil ČTK mluvčí středočeských hasičů Ladislav Holomčík. O kus dál zapadl do příkopu další autobus, který se pokoušel otáčet. Ani v tomto případě nebyl nikdo zraněn.

Ve firmě v Hostivici se šest lidí nadýchalo neznámé látky

V průmyslovém areálu v Hostivici u Prahy se šest lidí nadýchalo neznámé látky a skončilo se zdravotními komplikacemi v nemocnicích. Tři desítky lidí byly dočasně evakuovány. Událost se stala ve firmě Orifarm, která se zabývá distribucí léků. Společnost tvrdí, že se žádného pochybení nedopustila, únik nebezpečné látky se podle ní nepodařilo prokázat. Mluvčí středočeských hasičů Ladislav Holomčík to potvrdil. "Nic jsme nenaměřili. Ani naše chemická laboratoř z Kamenice," uvedl. "Pacienti si stěžovali na bolest hlavy, někteří na žluté vidění, někteří i zvraceli," řekla mluvčí středočeské záchranné služby Petra Effenbergerová. Proč šest lidí skončilo v nemocnicích, tak zůstává otázkou.

Vážnou plicní fibrózou v Česku ročně onemocní tisícovka lidí

Zhruba tisícovka lidí ročně onemocní v Česku idiopatickou plicní fibrózou (IPF), při níž se mění plicní tkáň a rychle se zhoršuje dýchaní. Zdaleka ne všichni nemocní o své chorobě vědí a léčí se s ní. Na začátku září v republice léčbu dostávalo 538 pacientů. Na tiskové konferenci to řekli lékaři z několika fakultních nemocnic. Na nebezpečí choroby má upozornit světový týden IPF, který začíná 5. října. Experti přirovnávají závažnost IPF k onkologickým onemocněním. Podle primářky pneumologické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v pražské Thomayerově nemocnici Martiny Vašákové mají čeští pacienti k dispozici nejlepší léčbu ve střední a východní Evropě.

Cenu za popularizaci vědy dala Akademie věd biochemičce Illnerové

Za výzkum hvězd v galaxiích, velký atlas českých dějin i nanočástice pro nosiče léků ocenila Akademie věd ČR tři špičkové autorské týmy, které působí v jejích ústavech. Cenu za dlouhodobou popularizaci vědy dostala uznávaná biochemička Helena Illnerová. Akademické ceny za vynikající výsledky velkého vědeckého významu dnes předal vědcům předseda AV ČR Jiří Drahoš. Vědci si mezi sebou jako odměnu rozdělí půlmilionovou odměnu.

Oceněn byl autorský tým Astronomického ústavu vedený astronomem a astrofyzikem Janem Paloušem. Zabývá se vznikem hvězd a podmínkami, kde mohou vznikat. Další tým pochází z Ústav makromolekulární chemie a vede jej Petr Štěpánek. Vědci studují chování přírodních molekul. Díky jejich výzkumu mohly být nanočástice pro terapeutické účely testovány s protinádorovými léčivy. Dílem třetího týmu je Akademický atlas českých dějin, který nově s mapami a sondami zachycuje české a československé dějiny. Vytvořil ho tým z Historického ústavu pod vedením historičky Evy Semotanové.

V Liberlandu na pomezí Chorvatska a Srbska chce žít 10.000 Syřanů

V samozvaném státu Liberland na pomezí Chorvatska a Srbska, který založil Čech Vít Jedlička, chce žít takřka 10.000 Syřanů. Jedlička, který se považuje za prezidenta nikým neuznaného státu, to prohlásil v rozhovoru s listem The Washington Post. Nárok na azyl či uprchlický status Syřané a ani další běženci nemají, neboť Liberland uděluje jen občanství. To se ale může značně prodražit, pokud žadatel bude chtít proces urychlit, v takovém případě ho vyjde až na 10.000 dolarů (242.000 korun). Podle Jedličky se dosud zaregistrovalo okolo 378.000 lidí, kteří by rádi získali občanství. Takřka 10.000 žádostí přišlo z USA a asi 2000 z Kanady.

Území Liberlandu je předmětem širšího územního sporu mezi Chorvatskem a Srbskem o několik menších podunajských oblastí. České ministerstvo zahraničí se v prohlášení distancovalo od Jedličkova počínání a uvedlo, že jeho aktivity považuje za nevhodné a potenciálně škodlivé. Jedličkovo počínání se nelíbí ani chorvatským úřadům.

Tématem letošního Festivalu spisovatelů Praha je strach

Tématem letošního Festivalu spisovatelů Praha je strach. Pětadvacátý ročník akce, která do Prahy v uplynulých letech přivezla množství významných autorů včetně nositelů Nobelovy ceny, se uskuteční 6. až 9. listopadu v Senátu. Na festivalu bude také opět udělena Cena Spirose Vergose za svobodu projevu. Letošním laureátem ceny je Constantine Kokossis - spisovatel, diplomat a bývalý řecký velvyslanec v České republice. V současné době působí jako humanitární pracovník věnující se pomoci uprchlíkům.

Varhaník Notre Dame v Paříži uzavře festival v Praze

Vystoupením varhaníka katedrály Notre Dame v Paříži Yvese Castagneta vyvrcholí dnes večer v bazilice sv. Jakuba v Praze jubilejní 20. ročník mezinárodního varhanního festivalu. Tento nejvyhledávanější francouzský mistr tohoto nástroje své generace do Prahy přiveze hudbu pařížských chrámů. Yves Castagnet působí jako titulární varhaník chórových varhan chrámu Matky Boží v Paříži už 27 let. Každodenně doprovází tamní bohoslužby a zpěv katedrálního sboru. Cestu k mezinárodní kariéře mu v roce 1988 otevřelo vítězství v proslulé Mezinárodní varhanní soutěži Grand Prix de Chartres.

V památníku sv. Zdislavy v Křižanově byla osazena socha světice

Práce na novém památníku svaté Zdislavy v jejím rodném Křižanově završilo dnes osazení ústřední sochy světice. Na kamenný podstavec uprostřed kašny byla bezmála dva metry vysoká bronzová plastika umístěna pomocí jeřábu, a to pod dohledem jejího autora, sochaře Otmara Olivy. Do nedělního slavnostního odhalení památníku ještě dělníkům zbývá dokončit poslední úpravy kašny a dláždění. Sochař zachytil světici jako dívku před odchodem z domova. "Svatá Zdislava se jakoby symbolicky vrací do svého rodiště, které měla určitě ráda," řekl ČTK křižanovský kněz Tomáš Holcner. Vznik památníku umožnily dary od tisíců dárců - lidí, obcí i firem. Z potřebných sedmi milionů korun už chybí poslední statisíce. Na slavnostní odhalení přijede i herečka Milena Steinmasslová, představitelka Zdislavy ve filmu režiséra Ludvíka Ráži V erbu lvice.

Německé kulturní fórum ocenilo český film Alois Nebel

Cenu Georga Dehia udělilo letos Německé kulturní fórum pro východní Evropu českému filmu Alois Nebel režiséra Tomáše Luňáka, scenáristy Jaroslava Rudiše a výtvarníka Jaromíra 99. Cena nese jméno historika umění Georga Dehia (1850-1932), jenž položil základy péče o německé dědictví ve středovýchodní Evropě. Snímek Alois Nebel, který měl premiéru v roce 2011, získal Evropskou filmovou cenu za nejlepší animovaný film. Zvítězil na Anifilmu v Třeboni, dostal tři České lvy a v českých kinech ho vidělo přes 100.000 diváků. Vznikl podle kultovního českého komiksu, který má velký úspěch i v Německu. Příběh, který se odehrává na sklonku socialismu na železniční stanici Bílý Potok v Jeseníkách, se dotýká i tématu násilného odsunu Němců po 2. světové válce.

V Paláci YMCA v Praze začala výstava Světoběžník Jára Cimrman

Především informace o cestovních pomůckách fiktivního českého génia Járy Cimrmana obsahuje výstava, která byla otevřena v pražském Paláci YMCA v ulici Na Poříčí. Pod názvem Světoběžník Jára Cimrman nabízí v pasáži a na schodišti objektu desítky exponátů včetně jeho kola, speciálního cestovního kufru a suvenýrů, které z ciziny přivezl. Některé předměty a artefakty jsou vystaveny poprvé - patří k nim třeba géniův náčrt parního invalidního vozíku. Výstava bude otevřena do 10. listopadu. Vtipně pojatou expozici, na kterou je vstup volný, doplňuje tvorba dvorního výtvarníka Divadla Járy Cimrmana a jednoho z cimrmanovských herců Jaroslava Weigela.

S Cimrmanovou osobou je nepřímo spojen i jeden z nejstarších výtahů - páternosterů v Praze, který je v paláci v provozu od roku 1928. Systém takzvaného oběžného výtahu prý totiž vynalezl právě on. "Lidé se původně obávali, že nevystoupí-li z kabiny včas, obrátí se s nimi nahoře či dole vzhůru nohama. V Cimrmanově pozůstalosti se však našla skica jeho vynálezu, podle níž vznikl zmenšený model páternosteru. I tento unikát, jímž Cimrman obavy veřejnosti definitivně rozptýlil, je součástí výstavy," dodal autor výstavy Václav Kotek.

Plzeňské divadlo uvede nový muzikál o fotbalovém klubu Viktoria

Ve fotbalové hřiště se změní jeviště plzeňského Nového divadla při sobotní světové premiéře nového muzikálu Tomáše Svobody a Reného Rypara "Viktorka Plzeň! aneb Jinak to nevidim". V příběhu, který zachycuje cestu týmu FC Viktoria Plzeň ze samého dna po výsluní evropské fotbalové scény, se objeví postavy trenéra Pavla Vrby, hráčů Pavla Horvátha, Davida Limberského či Františka Rajtorala, řekla ČTK mluvčí plzeňského Divadla J. K. Tyla Eva Ichová. Ústřední postavou muzikálu je pro Plzeň již legendární postava trenéra Vrby. Protějšek má ve fanouškovi Františkovi Novotném, pro něhož je osud milovaného klubu důležitější než vlastní boj se zákeřnou nemocí, řekla mluvčí. Předobrazem skalního fanouška byl pro Svobodu jeho otec. Součástí děje jsou i mikropříběhy hráčů, jejich lásek, nadějí, vítězství i proher.

Do pátého ročníku Týdne kávy se zapojí 90 kaváren v Brně i jinde

Do pátého ročníku Týdne kávy, který začne 1. a skončí 7. října, se letos zapojí 60 brněnských kaváren. První říjnový den je také Mezinárodním dnem kávy, do něhož se kromě brněnských podniků zapojí dalších třicet kaváren převážně z Moravy, ale i z českých krajů. Pro zájemce bude po celý týden připraven speciální trh či přednášky, řekla na tiskové konferenci v Brně za pořadatele z neziskové organizace Kulturárium Kateřina Eichlerová. Pořadatelé vydali k Týdnu kávy časopis i tradiční mapu se seznamem zapojených kaváren.

Opravený hřebčín v Kladrubech uvítá o víkendu první návštěvníky

V Národním hřebčíně Kladruby nad Labem skončily nákladné opravy. Rekonstrukce památkově chráněných objektů se zdržela o devět měsíců. O prodlouženém víkendu budou mít lidé možnost si opravené stáje i další objekty prohlédnout. Hlavní sezona začne příští rok na jaře. Novinářům to řekl ředitel hřebčína Jiří Machek. Hřebčín opravil 17 budov a tři volná prostranství se sousošími. Historickému komplexu se navrátila jeho klasicistní podoba. Fasádám dominuje zelená a bílá. Nové expozice lidem představí například reprezentativní a arcibiskupské postroje, dobové kočáry, připomenou historii chovu koní i rod Habsburků, který hřebčín vlastnil.

Hlavní expozice podzimní Flory Olomouc bude připomínat venkov

Český a moravský venkov bude připomínat hlavní expozice jubilejního 20. ročníku podzimní etapy zahradnické výstavy a veletrhu Flora Olomouc. Výstavy se od 1. do 4. října v areálu Výstaviště Flora zúčastní 153 pěstitelů z řad profesionálů a zahrádkářů z celé země. Podzimní Floru tradičně doprovodí zahradnické trhy a festival gastronomie a nápojů Olima. Festivalu se zúčastní šest desítek producentů potravin z Česka a Slovenska, nabídne například Dny moravských vín, degustace či kuchařské a cukrářské soutěže. Nedílnou součástí festivalu Olima je 12. ročník soutěže o nejlepší ovocný destilát Flora košt.

Hub v lesích přibývá, houbaři se mohou těšit na říjen

Hub v lesích přibývá. Daří se jim zejména na západě Čech a na přelomu Čech a Moravy. Houbaři mohou najít zejména hřiby, klouzky a holubinky, pozor si ale musí dát na muchomůrky zelené, kterých je v lesích hodně. Zklamání čeká na houbaře na Šumavě nebo v Brdech, kde jsou lesy téměř bez hub. ČTK to řekl předseda České mykologické společnosti Jaroslav Landa. Situace by se podle něj mohla zlepšit v říjnu.

Sport

Čeští tenisté se v prvním kole Světové skupiny Davisova poháru v příštím roce střetnou s Německem a utkání odehrají 4. až 6. března na půdě soupeře. Rozhodlo o tom losování v rámci zasedání Mezinárodní tenisové federace (ITF) v Santiagu de Chile. S Německem mají tenisté negativní bilanci 4:10.

Tenistka Denisa Allertová postoupila v Kuang-čou podruhé v kariéře do semifinále turnaje WTA. Dvaadvacetiletá česká hráčka ve čtvrtfinále porazila světovou dvojku Simonu Halepovou z Rumunska 6:4, 6:3 a získala dosud nejcennější skalp. "Samozřejmě mám ohromnou radost. O takovýchto zápasech jsem vždycky snila a o to je realita krásnější," řekla ČTK Allertová.

Český cyklista Jan Bárta skončil v časovce na mistrovství světa v silniční cyklistice v Richmondu jedenáctý a v redukovaném pořadí zemí vybojoval účastnické místo na olympijských hrách v Riu de Janeiro. Novým mistrem světa se stal Bělorus Vasil Kirijenko, jenž za sebou nechal hlavní favority na zlato.

Česká tenistka Karolína Plíšková postoupila na turnaji v Tokiu do čtvrtfinále. Čtvrtá nasazená hráčka, jež měla na úvod volný los, porazila při svém prvním startu od vyřazení v úvodním kole US Open domácí Kurumi Naraovou 6:2, 6:4. O postup do semifinále se Plíšková, jež by se příští týden mohla vrátit do elitní desítky žebříčku WTA, utká se sedmou nasazenou Agnieszkou Radwaňskou.

Počasí

V Čechách polojasno, odpoledne na severozápadě přibývání oblačnosti. Na Moravě a ve Slezsku oblačno až zataženo. Nejvyšší teploty 16 až 20 °C, v 1000 m na horách kolem 13 °C.