Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Ministři vnitra EU většinově schválili kvóty rozdělení migrantů, Česko bylo proti

Ministři vnitra států Evropské unie většinou hlasů schválili kvóty pro rozdělení uprchlíků mezi unijními zeměmi. Ministr Milan Chovanec (ČSSD) na twitteru oznámil, že proti bylo Česko, Slovensko, Rumunsko a Maďarsko, zatímco Finsko se zdrželo. S ostatními členy takzvané visegrádské skupiny (V4 - Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko) tedy nakonec proti návrhu na rozdělení uprchlíků nehlasovalo Polsko. Varšava přitom v minulých dnech sdílela názor ostatních visegrádských zemí, že povinné kvóty nejsou řešením nynější migrační krize.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) je přijetí kvót špatné rozhodnutí. O dalším postupu se vláda poradí ve středu.

Zeman: Vojáci by měli chránit české hranice

Čeští vojáci by kvůli uprchlické krizi měli být využiti především k ochraně českých hranic, nikoliv v zahraničí. Při své návštěvě Moravskoslezského kraje to řekl prezident Miloš Zeman. Reagoval tak na dřívější vyjádření ministra obrany Martina Stropnického, který uvedl, že česká armáda může v případě potřeby vyslat do uprchlických táborů v okolí Sýrie tisíce vojáků. Podle Zemana se má rozšířit i počet armádních záloh. "Myslím si, že nejenom profesionální armáda, ale i tyto dobrovolnické zálohy by se mohly této, nazvěme to strážní služby na hranicích, zúčastňovat. Zatím počet dobrovolnických záloh je jenom 1200 mužů a žen, ale má v nejbližší době vzrůst na 5000 a to už je docela zajímavý počet," uvedl Zeman, který v Ostravě jednal s vedením a zástupci armádních záloh Armády ČR.

Kvůli trenýrkám nad Hradem požaduje Zeman odvolání šéfa ochranky

Prezident Miloš Zeman chce dosáhnout odvolání ředitele Útvaru pro ochranu prezidenta Petra Dongrese. Důvodem případné personální změny je akce skupiny Ztohoven, která o víkendu vyvěsila na Pražském hradě místo standarty rudé trenýrky. Další personální změny budou patrně následovat, řekl novinářům v Ostravě Zeman. Dongres je v personální pravomoci vedení policie a prezident ho odvolat nemůže. Policejní prezident Tomáš Tuhý se s Dongresem sejde ve čtvrtek, až se seznámí se závěry vyšetřování incidentu. Jestli přání Zemana vyslyší, policie neuvedla.

Sobotka je pro prolomení limitů na dole Bílina, u ČSA má otázky

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) je pro prolomení limitů na těžbu hnědého uhlí na dole Bílina. U dolu ČSA je podle něj řada otazníků. Vláda by měla podle jeho představ o věci rozhodnout do konce roku. Sobotka to řekl veřejnoprávním médiím po jednání s ředitelem Severočeských dolů Ivem Pěgřímkem. "Já se domnívám, že je možné, aby byly prolomeny limity na dole Bílina, protože tam nic nestojí v cestě tomu, aby se pokračovalo v těžbě," řekl ministerský předseda. Nikdo podle něj nezpochybňuje to, že uhlí z Bíliny bude potřeba. Navíc je přesvědčen o tom, že důl bude do roku 2024 schopen pojmout zhruba 1000 nových zaměstnanců. "Otázka prolomení limitů na dole ČSA je vysoce kontroverzní. Je tam problém zásahu do osídlení. To je, myslím, věc, kterou je potřeba vzít velmi vážně v úvahu. Je tam nesouhlas řady občanů, řady obcí," řekl. Poznamenal také, že podle řady odborníků není uhlí z ČSA nezbytné.

Kleslová odstupuje z funkce místopředsedkyně ANO

Radmila Kleslová se rozhodla rezignovat na funkci místopředsedkyně hnutí ANO. Kleslová se vzdala funkce těsně před jednáním předsednictva ANO o jejím údajném nátlaku na dozorčí radu ČEZ a působení v orgánech pražských městských firem. Podle předsedy ANO a ministra financí Andreje Babiše je její rezignace "novým standardem". Média během posledních týdnů informovala o smlouvě advokátní kanceláře Kleslové pro ČEZ, díky které si starostka Prahy 10 vydělala až 100.000 korun měsíčně. Upozornila také na to, že Kleslová je členkou představenstva společnosti Pražská teplárenská a předsedkyní dozorčí rady Pražské energetiky.

Podle Němečka ambulancím porostou úhrady podobně jako v nemocnici

Ambulancím by se příští rok měly zvýšit úhrady ze zdravotního pojištění podobně jako nemocnicím. Praktici a specialisté by tak mohli místo původně navrhovaného přidání peněz o procento dostat víc zhruba o 2,5 či tři procenta. Novinářům to po jednání se zástupci Koalice soukromých lékařů řekl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Dohoda na přesné částce zatím není. Další jednání se uskuteční 29. září. Na konkrétním přidání doktorům se Němeček nedohodl ani se šéfem České lékařské komory (ČLK) Milanem Kubkem.

Druhý blok Temelína obnovil výrobu elektřiny, pracují oba bloky

Druhý blok jaderné elektrárny Temelín obnovil výrobu elektřiny. Skončila tak neplánovaná jedenáctidenní odstávka, kterou si vyžádala úprava břitů olejového těsnění ložiskových stojanů turbogenerátoru v nejaderné části elektrárny. ČTK to řekl mluvčí elektrárny Marek Sviták. Energetici předpokládali, že odstávka potrvá dva týdny, ale nakonec je o pár dní kratší. V provozu jsou nyní oba bloky temelínské elektrárny.

Policie našla tři oběti pondělního výbuchu ve Vlašimi

Policisté našli mrtvá těla všech tří pohřešovaných po pondělním výbuchu střelného prachu v areálu vlašimské zbrojovky Sellier&Bellot. První bylo objeveno v pondělí, v úterý kolem 14:00 pak byla nalezena těla dalších dvou pohřešovaných pracovníků, vyplynulo z informací policie a hasičů. Na místě pokračují zajišťovací práce, a to i v širším okolí místa exploze.

V cukrovaru a lihovaru Dobrovice zranil výbuch 14 lidí,2 těžce

Výbuch části výroby lihovaru v areálu cukrovaru a lihovaru v Dobrovici na Mladoboleslavsku zranil 14 lidí. Nejméně dva lidé jsou zraněni těžce, do nemocnic je přepravily vrtulníky. Na místě je zhruba padesát hasičů. Další exploze nehrozí, požár nevznikl. Jakmile bude místo bezpečné, budou na místě vyšetřovat kriminalisté. Novinářům to na místě řekl mluvčí středočeských hasičů Petr Svoboda. Škody budou zřejmě v milionech.

Ohrožení studenti UJAK budou demonstrovat před ministerstvem

Ohrožení studenti speciální pedagogiky Univerzity Jana Amose Komenského (UJAK) svolali na sobotu shromáždění před budovu ministerstva školství. Chtějí tak vyjádřit svůj protest proti rozhodnutí Akreditační komise (AK), která vydala nesouhlasné stanovisko k prodloužení akreditace tohoto magisterského oboru. ČTK o tom informovala organizátorka akce Jindřiška Rašínová. Současná akreditace vyprší 30. září. Ministerstvo uvedlo, že ji podle zákona o vysokých školách nemůže z vlastní iniciativy prodloužit. Pokud se nenajde jiné řešení, bude muset více než 700 studentů UJAK hledat možnost dostudování jinde. Z pátečního jednání ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD) s děkany pedagogických fakult veřejných VŠ vyplynulo, že by ohrožení studenti museli pro pokračování jinde znovu skládat přijímací zkoušky. Byli by pak přijati do prvního ročníku a mohli by následně požádat o uznání části studia. Pro zhruba 500 učitelů, kteří si v učitelsky zaměřeném oboru doplňují kvalifikaci, je ale k dispozici jen 400 míst.

UJAK má problémy s akreditací magisterské speciální pedagogiky od loňského roku. Akreditační komise této vysoké škole vyčítá příliš vysoký počet přijatých studentů, kterému neodpovídá počet pedagogů. Studenti navíc podle komise často nemají odpovídající praxi a vážné nedostatky jsou také ve vedení jejich diplomových prací, o které se nepřiměřeně často starají externisté.

Zemědělský svaz: Tržby z hlavních komodit letos klesnou o 13 mld

Tržby u hlavních zemědělských komodit letos meziročně spadnou přibližně o 15 procent, odhaduje Zemědělský svaz ČR. Letos tak budou činit přibližně 79 miliard korun. Snížení oproti loňskému rekordnímu roku je dané hlavně poklesem výkupních cen, řekl ČTK předseda svazu Martin Pýcha. Například u mléka klesnou tržby až o pětinu, problém s padajícími cenami řeší farmáři v celé Evropské unii.

Spolupráci s výrobci léků je ochotno odkrýt 40 procent dotčených

Souhlas se zveřejňováním detailů o spolupráci s výrobci léků zatím podepsalo asi 40 procent zdravotníků, kterých se to týká. Na tiskové konferenci to uvedl ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP) Jakub Dvořáček. Iniciativu Transparentní spolupráce začala tato organizace více propagovat prostřednictvím distribuce informačního materiálu do velké části nemocnic a organizací. Vedle 22.000 tištěných brožurek jsou informace k dispozici i v elektronické podobě. Díky této iniciativě budou mít pacienti možnosti si na webových stránkách najít, zda jejich lékař spolupracuje s výrobci léků, s finančním příspěvkem firem jezdí na kongresy a na základě toho zná novinky a trendy v léčbě.

Soud znovu povolil vydání údajných spolupracovníků teroristů

Pražský městský soud i napodruhé povolil vydání trojice cizinců viněných ze spolupráce s teroristy do Spojených států. Údajnou trestnou činnost podle doplněného dokazování nevyprovokovali američtí agenti a záruky ze strany USA, že obvinění nebudou podrobeni nelidskému zacházení, jsou dostatečné. Mužům hrozí ve Spojených státech doživotí, proti dnešnímu rozhodnutí si obratem podali stížnost k vrchnímu soudu. Poslední slovo bude mít český ministr spravedlnosti.

Zámek Opočno má patřit státu, rozhodl soud

Renesanční zámek v Opočně na Rychnovsku by měl patřit státu. V dlouholetém sporu tak rozhodl Okresní soud v Rychnově nad Kněžnou. Dědička původních majitelů Kristina Colloredo-Mansfeldová se vydání zámku domáhá od roku 1991, ale jen na několik let se zámek vrátil do její správy. Spor vrátil na začátek Ústavní soud, nakonec soudy přiřkly zámek opět státu. Rychnovský soud se případem začal znovu zabývat letos v květnu, poté co Ústavní soud loni v březnu vyhověl stížnosti podané Colloredo-Mansfeldovou a uvedl, že listiny, které žalobkyně předložila, by mohly přinést příznivější rozhodnutí. Následně obnovu řízení povolil rychnovský i hradecký soud. Zámek Colloredo-Mansfeldům zkonfiskovali v roce 1942 nacisté, po roce 1945 připadl na základě dekretu prezidenta Beneše státu. Mansfeldové se po válce o majetek začali soudit, po nástupu komunistického režimu emigrovali do Rakouska.

Na Žižkově v Seifertově ulici bude pomník českému nobelistovi

Základní kámen příštího pomníku básníka Jaroslava Seiferta je připravený u opěrné zdi ulice na pražském Žižkově nesoucí jméno jediného tuzemského nositele Nobelovy ceny za literaturu. Ve výroční den Seifertova narození (1901) na něj poklepal ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). Památník v podobě stuhy z litého betonu, která vyrůstá z chodníku poblíž míst, kde básník žil, by měl být odhalen příští rok ke 30. výročí Seifertova úmrtí.

V Polabí se objevil šakal, zachytila jej fotopast, uvedl Vesmír

V Polabí se objevil šakal obecný, v červenci jej zachytila fotopast. Zatím není zřejmé, zda jde o jedno zvíře, nebo několik jedinců. Uvedl to na webu časopis Vesmír, podle kterého živého šakala v Čechách dosud nikdo nespatřil. Zprávy o výskytu šakala v Česku se dříve objevovaly, šlo však o nedoložená pozorování. Zachytit šakala pomocí fotopasti se podařilo studentce Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy Kláře Pyškové náhodně, její projekt se zaměřoval na výzkum všech druhů šelem v Polabí. Pozorování podle ní svědčí o tom, že tudy šakal jen neprochází, že se tu nejspíš usadil. Důkaz o přítomnosti živého šakala v Česku dosud neexistoval. Všichni zatím nalezení jedinci byli zastřelení nebo přejetí, první doložený exemplář v roce 2006 byl na jižní Moravě. Jednoho přejetého šakala našli také v roce 2011 na Benešovsku.

Počasí ve středu

Zataženo až oblačno, občasný déšť nebo přeháňky. Teploty v Čechách do 15 stupňů Celsia, na Moravě a ve Slezsku do 22 stupňů Celsia.