Denní souhrn zpráv

Europarlament podpořil návrh na přerozdělení 120.000 uprchlíků

Evropský parlament v hlasování velkou většinou podpořil návrh Evropské komise na přerozdělení 120.000 žadatelů o azyl z Řecka, Itálie a Maďarska. Učinil tak jen několik dní před jednáním ministrů vnitra členských zemí EU, kteří se na podpoře návrhu kvůli odporu Česka a dalších zemí visegrádské skupiny (V4) prozatím nedokázali shodnout.

Lídři zemí Evropské unie se kvůli nynější migrační krizi mimořádně sejdou ve středu 23. září večer. Na twitteru to oznámil předseda jednání šéfů států a vlád zemí evropské osmadvacítky Donald Tusk. Mimořádný summit EU žádala například německá kancléřka Angela Merkelová či slovenský premiér Robert Fico.

ČR zatím nebude reagovat na kontroly na dálnici do Drážďan

Česká policie zatím nebude reagovat na zavedení německých kontrol na sasko-české hranici do Drážďan. Běženci neprocházejí ve velkých počtech, řekla ČTK mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová. Tuzemská policie ve středu zadržela 45 migrantů, 41 pocházelo ze Sýrie.

"Německo reaguje na to, že se stalo centrem, kam směřují uprchlíci," uvedl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Situace Česka je podle něj jiná, proto nemusí podobné kroky činit. "Věřím, že jde o dočasná opatření do doby, než se podaří obnovit kontrolu na vnějších hranicích," konstatoval. Uvedl, že telefonicky je v kontaktu s evropskými kolegy a hledá podporu pro český postoj, tedy soustředit se na ochranu vnějších hranic a nezavádět povinné kvóty pro přidělování utečenců jednotlivým zemím. V každodenním styku je Zaorálek i s německou stranou.

Premiér: Do ČR se zatím nevrátil žádný bojovník Islámského státu

Do Česka se zatím nevrátil nikdo z bojovníků Islámského státu, řekl poslancům premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Možnost těchto návratů ale zařadil k rizikům současných migračních vln spolu s tím, že by do Evropy přišli lidé s cílem podpořit teroristické aktivity. Uvedl to v rámci pravidelných interpelací. "Zatím takový případ na území České republiky nemáme, že by se sem vrátil někdo, kdo bojoval na území Islámského státu," uvedl předseda vlády. Podle něj je to spíše problém Rakouska, Německa nebo Francie. Premiér také řekl, že arabská komunita v Česku patří k méně početným v rámci zemí EU a patří k těm, které nejsou radikalizovány.

Sobotka odmítl odpovědět na dotaz předsedy ODS Petra Fialy, kolik uprchlíků by Česko bylo schopno přijmout. "Žádné konkrétní číslo říkat nebudu," uvedl s poukazem na to, že tato otázka je ještě předmětem jednání v rámci EU. Stejně jako ve středu pouze uvedl, že se ČR zvládne postarat o "několik tisíc" migrantů. Povinné kvóty Sobotka nadále odmítá. Podle něj by členské státy měly mít mimo jiné právo odmítnout takové uprchlíky, kteří by pro ně představovali bezpečnostní riziko.

Zeman: Do dobrovolných kvót by měli být počítáni i Ukrajinci

Mezi uprchlíky, kteří mají být rozmístěni v Evropě na základě dobrovolnosti, by měli být započítáni rovněž uprchlíci z Ukrajiny. Novinářům to na tiskové konferenci v Baku řekl prezident Miloš Zeman. Poznamenal přitom, že to je jeho osobní názor, který nekonzultoval s vládou. Česká vláda kvóty na přerozdělení uprchlíků odmítá, volá například po důsledné ostraze vnější schengenské hranice. Prezident zopakoval svůj názor, že uprchlíky nelze v Česku držet násilím. "Když chtějí do Německa, případně do Švédska, ale především do Německa, tak do toho Německa v rámci schengenského prostoru stejně půjdou," poznamenal.

Nevládní organizace chtějí změnit přístup Česka k uprchlíkům

Podmínky v českých zařízeních pro uprchlíky jsou podle nevládních organizací nevyhovující. Špatná situace je zejména v zajišťovacích zařízeních, kde si uprchlíci stěžují třeba na zabavování peněz a mobilů. Vyzývají proto ministerstva vnitra, školství, spravedlnosti a práce, aby společně s odborníky z nevládního sektoru vydala společnou instrukci, která by nastavila bezpečné a humánní podmínky pro všechny fáze kontaktu s migranty, kteří se v Česku ocitnou. Neziskové organizace upozornily na to, že byly zaznamenány případy, kdy byly rozděleny rodiny běženců, které byly následně umístěny do různých zařízení.

"Ti lidé musí strpět prostě částečnou nesvobodu, protože porušili zákon, a my se k ním takto chováme, je tam teplo, sucho, mají dost jídla," reagoval pro ČT ministr vnitra Milan Chovanec. Ministerstvo podle něj potřebuje znát identitu lidí, je to standardní postup. "Nerozumím tomu, proč mají tito lidé v detenčních zařízeních tak přísný režim. Je nutné se ujistit i o tom, zda tento režim vyhovuje našim mezinárodním závazkům, zejména Evropské úmluvě o lidských právech, která mimo jiné stanoví minimální standardy zacházení s osobami zbavenými svobody, a jejímž je resort spravedlnosti na vnitrostátní úrovni ochráncem," sdělil ČTK ministr spravedlnosti Robert Pelikán. Ministr například nevidí důvod, proč u sebe zadržení uprchlíci nemohou mít mobilní telefony. Za další problém označuje nedostatek tlumočníků.

Konzuláty ČR na Ukrajině čelí náporu stovek krajanských žádostí

Na českých konzulárních úřadech na Ukrajině pracují v tomto a příštím týdnu posily z ministerstev zahraničí a vnitra ČR, aby uspíšily proceduru vyřizování krajanských žádostí o přesídlení do České republiky. Český velvyslanec Ivan Počuch ČTK řekl, že bez pomoci z pražských ministerstev by zájemci vzhledem ke stovkám žádostí mohli přijít na řadu až příští rok v květnu. Žádosti přijímají konzulární pracoviště v Kyjevě a ve Lvově, ministerstvo zahraničí v Praze má pak lhůtu 90 dnů na jejich prověření a ministerstvo vnitra dvojnásobnou lhůtu na jejich vyřízení, upozornil Počuch.

Na neúměrné dlouhé termíny vyřizování krajanských žádostí ČTK v telefonickém rozhovoru upozornil předseda Rady černobylských krajanů při Sdružení Čechů z Volyně Borys Iljuk. "Na krajany z východu se v nynější uprchlické krizi zapomíná," stěžoval si Iljuk. Podle jeho informací mohou být žádostí tři až čtyři tisíce, ambasador Počuch hovoří o mnoha stech.

Zeman: Česká firma je v Ázerbájdžánu blízko smlouvě za miliardy

Jeden český podnik má v Ázerbájdžánu blízko k uzavření smlouvy v rozsahu 500 až 600 milionů eur (13,5 až 16,3 miliardy Kč). Novinářům to dnes v Baku řekl prezident Miloš Zeman. Firmu ani projekt nepřiblížil, zveřejněny prý budou po podpisu smlouvy. Dohoda má podle něj osobní podporu prezidenta Ázerbájdžánu Ilhama Alijeva.

Průzkum pro úložiště se může provést i v Hrádku u Jihlavy

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) povolil průzkum pro úložiště radioaktivního odpadu i v sedmé lokalitě - v Hrádku u Jihlavy. Správa úložišť tam tedy může provést první etapu geologických průzkumných prací a posoudit, zda je toto místo pro hlubinné úložiště vhodné. ČTK o tom informovala Zuzana Dvořáková ze Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO). Obce a spolky ze všech sedmi vytipovaných oblastí se dlouhodobě snaží proces zastavit a proti rozhodnutí státních úřadů se hodlají bránit žalobami. Geologické průzkumy jsou podle SÚRAO klíčové pro objektivní posouzení a vzájemné srovnání lokalit. V roce 2020 by vláda měla dostat na výběr už jen dvě vhodná místa pro vybudování úložiště sloužícího pro uskladnění odpadu z jaderných elektráren.

ÚJV Řež se bude podílet na odvozech jaderného paliva do Číny

Společnost ÚJV Řež (dříve Ústav jaderného výzkumu Řež) se bude podílet na odvozech použitého jaderného paliva z afrických a asijských elektráren, které mají čínské reaktory, zpět do Číny. Mělo by se tím bránit zneužití paliva, například teroristy. Zakázku společnost získala mimo jiné i proto, že spolu s firmou Škoda JS vyvinula speciální přepravní kontejnery. Od roku 2007 se společnost podílela na odvozech vyhořelého paliva z výzkumných reaktorů ve 13 zemích. ČTK o tom informoval mluvčí ÚJV Řež Vladimír Věrčák.

Veřejné instituce letos vypsaly tendry za 180 miliard Kč

Veřejné instituce zpomalily tempo investic. Od začátku roku vypsaly tendry za 180 miliard korun, což představuje meziroční pokles o 14,5 procenta. Vyplývá to z aktuální analýzy společnosti CEEC Research. Výrazný propad nastal hlavně v dubnu a květnu, ještě během prvního čtvrtletí objem veřejných tendrů meziročně rostl o 8,1 procenta. Statistiku vylepšil až červen, který byl zatím nejlepším měsícem tohoto roku. Během něj státní instituce vypsaly 795 zakázek za rekordních 61,6 miliardy korun. Červnovou statistiku ale výrazně ovlivnily dvě významné zakázky společnosti Čepro na poskytování dodávek určených druhů minerálních olejů v celkové hodnotě 34 miliard korun. I po jejich odečtení by však červen zůstal z pohledu vypisování zakázek nejlepším měsícem roku.

Mládek: Česká republika bude rozšiřovat objem zásobníků plynu

Česká republika bude rozšiřovat objem podzemních zásobníků plynu tak, aby pokryl 50 procent její roční spotřeby. Nyní mají zásobníky kapacitu zajišťující zhruba 37 procent spotřeby. Na mezinárodní energetické konferenci International Energy Club v Ostravě to řekl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Zástupci zemí visegrádské čtyřky na ostravské konferenci diskutovali i o diverzifikaci dodávek plynu. Česko dováží většinu plynu z Ruska. Kromě cesty přes Ukrajinu a Slovensko má napojení na plynovod Nord Stream, který vede po dně Baltského moře a přes Německo. V ideálním případě by podle Mládka mělo existovat propojení z polského Svinoústí přes Polsko, Českou republiku, Slovensko, Rakousko, Slovinsko až do chorvatského přístavu Krk, tak aby země Visegrádu měly přístup k alternativním zdrojům plynu.

Na podporu vzdělávání cizinců by mohly jít desítky milionů navíc

Na podporu vzdělávání cizinců v českých školách by mohlo jít asi 90 milionů místo současných 13,2 milionu korun ročně. Ministerstvo školství to zřejmě navrhne v připravovaném materiálu pro vládu. Na kulatém stole na toto téma to řekl náměstek ministryně školství Jaroslav Fidrmuc. V této částce jsou zahrnuty i programy na podporu kultury a identity přistěhovalců. Školy se podle Fidrmuce vzděláváním cizinců zpravidla zabývají až ve chvíli, kdy se v nich cizinci objeví, nikoliv předem.

Na základních školách se podle zjištění České školní inspekce v uplynulém školním roce vzdělávalo 20.102 žáků s odlišným mateřským jazykem. Alespoň jednoho žáka s odlišným mateřským jazykem uvedla přibližně polovina základních škol. Problematická je podle Kristýny Titěrové z organizace META, která se na tuto problematiku dlouhodobě zaměřuje, otázka způsobu jazykové přípravy. Za naprosto nevyhovující považuje současný častý model, kdy se děti celý den účastní výuky, které nerozumí, a pak odpoledne chodí na jazykovou přípravu.

Ministryně školství Valachová vstoupila do sociální demokracie

Ministryně školství Kateřina Valachová vstoupila do řad sociální demokracie. Do místní organizace v Brně-Žabovřeskách byla přijata 10. září. Valachová, která se ministryní stala v červnu po odvolání Marcela Chládka, dosud nebyla členkou žádné politické strany. V minulosti působila na úřadu veřejného ochránce práv nebo jako náměstkyně sociálnědemokratického ministra pro legislativu a lidská práva Jiřího Dienstbiera.

ČR v rozvojové pomoci stále zaostává za řadou vyspělých zemí

Deset zemí Asie, Afriky a Balkánu, jimž Česká republika pomáhá v rámci zahraniční rozvojové spolupráce, na pražské Kampě představilo svou kulturu či národní kuchyni. V rozvojové pomoci ČR stále zaostává za řadou vyspělých zemí, včetně více než poloviny států EU. Celkem vydala loni ČR na oficiální pomoc 4,36 miliardy korun, asi o 240 milionů korun víc než v roce předchozím. Představuje to pouze 0,11 procenta HDP, tedy stejně jako vydalo například krizí stižené Řecko. Letos by se měl tento podíl v případě ČR zvýšit na 0,17 procenta, řekl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Největšími příjemci oficiální rozvojové a humanitární pomoci ČR, která zahrnuje pomoc financovanou z veřejných rozpočtů, byly loni Ukrajina, Afghánistán, Moldavsko, Etiopie či Bosna.

ÚS potvrdil emigrantům nárok na vyšší náhradu za nemovitost

Ústavní soud (ÚS) potvrdil dvojici někdejších emigrantů nárok na náhradu odpovídající současné tržní hodnotě nemovitosti, kterou již nemohli získat zpět. Stanovení hodnoty podle dobových cenových předpisů by nebylo spravedlivé a náhrada by nedosáhla ani jedné šestnáctiny současné hodnoty odňatého majetku. Stížnost státu zastoupeného ministerstvem financí ústavní soudci zamítli. Stát podle pravomocného verdiktu vyplatil za nemovitost 2,84 milionu korun, převážnou část v cenných papírech.

Na letišti v Mošnově přistál B-52, je atrakcí víkendových Dnů NATO

Na letišti v Mošnově na Novojičínsku přistál americký strategický bombardér B-52 Stratofortress. Letoun bude jednou z hlavních atrakcí víkendových Dnů NATO a Dnů Vzdušných sil Armády ČR, kam se vrací po třech letech. Dny NATO jsou největší akcí svého druhu ve střední Evropě. Letos se jich zúčastní vojenské, záchranářské a bezpečnostní jednotky 14 zemí. Poprvé mezi nimi bude Jordánsko, které představí svou elitní jednotku tvořenou výhradně ženami. Speciální partnerskou zemí letos bude Švédsko. Kromě množství vystavených strojů bude pro návštěvníky připraveno na každý den osm hodin dynamických ukázek ve vzduchu i na zemi.

Pěstitelé: Úroda chmele letos klesne o třetinu na 4100 tun

Produkce chmelu letos kvůli suchu klesne meziročně o 35 procent. Podle předběžných výsledků pěstitelé sklidí 4100 tun, řekli novinářům. Loni měli úrodu 6202 tun. Agrární komora ČR jedná s ministerstvem zemědělství o možnostech náhrad ztrát. Pěstitelé očekávají propad tržeb ve výši 300 až 350 milionů korun, řekl na tiskové konferenci předseda Svazu pěstitelů chmele ČR Luboš Hejda. Kvůli suchu navíc bude mít chmel nižší obsah alfa hořkých kyselin, které jsou důležité pro typickou hořkost piva.

České pivovary spotřebují přibližně pětinu české produkce, zbytek chmele se vyváží. Většinou mají pěstitelé nasmlouvanou úrodu na několik let dopředu. Podle prezidenta Unie obchodníků a zpracovatelů chmele Pavla Šponera letos nebude žádný chmel na volném trhu. Kdo neměl uzavřenou smlouvu, bude mít podle něj smůlu. Problémy podle pěstitelů nemá jenom Česko, například v Německu klesne úroda aromatických odrůd chmele o 25 až 45 procent.

Lupiči přepadli firmu v Horusicích, sedm lidí zranili

Zatím neznámí lupiči přepadli ve středu večer rodinnou firmu v Horusicích na Táborsku. Na místě zůstalo sedm zraněných, z toho tři těžce. Střelné ani sečné zbraně na místě použity nebyly, šlo o fyzické napadení. Podle místních lidí jde firmu, která se zabývá renovací veteránů a výrobou dílů do motorek značky Jawa a ČZ. Podle Ladislava Sýkory, starosty Veselí nad Lužnicí, kam Horusice spadají, se jedná o solidní podnikatele, se kterými úřad neměl nikdy žádné starosti. Podle informací na internetu je o jejich služby velký zájem, na objednané zboží jsou čekací lhůty.

Při nehodě kamionu a dodávky na D1 na Vyškovsku zahynulo pět lidí

Při srážce nákladního auta a dodávky na dálnici D1 u Rousínova na Vyškovsku zahynulo dnes pět lidí a tři byli zraněni. ČTK to řekla mluvčí policie Alice Musilová. Mrtví i zranění jsou patrně polští občané. Jeli v dodávce, která zezadu narazila do českého kamionu. Je to pravděpodobně nejtragičtější nehoda letošního roku. "Kolize se stala před místem, kde je kvůli opravám dálnice omezený rovoz," řekla Musilová. Vozy jely před neštěstím v koloně.

Zástupci Evy Michalákové se chtějí znovu obrátit na vládu

Pokud norská komise, která bude řešit případ bratrů Michalákových, nerozhodne o jejich navrácení matce a své rozhodnutí dostatečně nezdůvodní, požádají zástupci matky českou vládu o převzetí diplomatické ochrany nad dětmi a podání stížnosti na Norsko. Novinářům to ve Sněmovně řekl Pavel Hasenkopf, právní zástupce matky dětí Evy Michalákové. "Současně vládu vyzveme k podání mezistátní stížnosti České republiky na Norsko ke štrasburskému soudu, a to pro prokazatelné vady norského systému ochrany dětí, které v praxi vedou k flagrantnímu porušování práva na rodinný život," uvedl dále.

Norská sociálka navrhuje matku zbavit rodičovských práv a mladšího hocha dát k adopci. Sociální služba Barnevernet odebrala českým rodičům syny - dnes desetiletého Denise a šestiletého Davida - v květnu 2011 kvůli podezření na zneužívání a zanedbávání. To se nepotvrdilo. Soud považoval ale zjištění za závažná a děti nechal u pěstounů.

Majitel Čedoku kupuje hotelový resort v Chorvatsku

Majitel Čedoku, skupina Odien Group, kupuje luxusní chorvatský hotel Grand Hotel Lav a přístav Grand Marina ve Splitu. Podle informací ČTK je hodnota transakce v jednotkách miliard korun. Grand Hotel Lav je největším pětihvězdičkovým rekreačním komplexem s vlastním přístavem v Chorvatsku. Kapacita hotelu je 381 pokojů. Součástí hotelu jsou jedny z největších konferenčních prostor v Chorvatsku.

Noc vědců provede návštěvníky tajemstvím světla

Noc vědců nabídne příznivcům vědy a techniky téma světla a s ním spojené významné vědecké objevy, současný výzkum i zajímavé pokusy. Celorepubliková akce se uskuteční v pátek 25. září na desítkách míst. Podílejí se na ní přední výzkumné instituce, univerzity i science centra. Letošní ročník se také připojil k Mezinárodnímu roku světla a světelných technologií, který vyhlásila OSN.

ČR poprvé poslala do světové genové banky semena

Česká republika poprvé poslala do světové genové banky na Špicberkách 800 vzorků různých druhů semen zemědělských plodin. Šlo například o obiloviny či pícniny, sdělilo ČTK ministerstvo zemědělství. Genetické zdroje rostlin čítají v Česku na 52.000 položek. Na Špicberkách je po šesti letech provozu uloženo 800.000 vzorků semen, celková kapacita činí 4,5 milionu vzorků. Semena jsou skladována v pískovcové skále v bývalém dole. Jeho stálá teplota je minus osm stupňů Celsia, genová banka je dochlazována na minus 18 stupňů.

Domácí péče bude reprezentovat českou kinematografii na Oscarech

Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) vyšle do bojů na oscarové klání v kategorii Nejlepší cizojazyčný film snímek Domácí péče v celovečerní tvorbě debutujícího režiséra a scenáristy Slávka Horáka. Akademici o tom rozhodli svým hlasováním. Snímek, který získal dvě ocenění na karlovarském festivalu, tak zastoupí českou kinematografii na 88. ročníku cen americké Akademie filmového umění a věd. ČTK to oznámila mluvčí ČFTA Eliška Míkovcová. Nominace na Oscary budou vyhlášeny 14. ledna 2016, slavnostní ceremoniál se uskuteční 28. února 2016 v Los Angeles.

Domácí péče získala v Karlových Varech cenu pro Alenu Mihulovou jako nejlepší herečku. Dostalo se jí i mezinárodního ohlasu, například nejvlivnější americký filmový časopis Variety vidí ve filmu pokračovatele tradice započaté Milošem Formanem a Jiřím Menzelem. Film byl zařazen i do soutěží mnoha dalších prestižních světových festivalů (Pusan, Haifa, Vancouver či Mannheim). Domácí péče vypráví příběh zdravotní sestry (Alena Mihulová), která při své práci na jihomoravském venkově ošetřuje spoustu rázovitých místních pacientů. Když se však dozví, že sama potřebuje pomoc, musí ji začít hledat mimo prostředí, které zná.

Do Prahy se v únoru vrátí Paul Anka a jeho 'Dajána'

Jedna z největších osobností světové populární hudby Paul Anka vystoupí 3. února 2016 v pražském Kongresovém centru. Do metropole se vrátí po dvou letech. Zpěvák, skladatel a textař společně se svou kapelou zahraje vlastní skladby. Kromě slavné Diany půjde o písně, které Anka napsal pro Franka Sinatru, Toma Jonese nebo Michaela Jacksona. ČTK o tom za pořadatele informoval Martin Zvoníček. Anka je autorem mnoha světových hitů. Například nejslavnější Sinatrova píseň My Way náleží právě jemu, stejně jako hit Toma Jonese She's a Lady. Úspěch měla také jeho spolupráce s 'králem popu' Michaelem Jacksonem. Pro něho napsal skladbu This Is It, která dala jméno Jacksonově již neuskutečněnému turné.

Kobry a užovky dnes zahájí Český a slovenský festival v Austrálii

Ve třech největších australských městech se postupně uskuteční festival českých a slovenských filmů. Dnes večer ho odstartuje v Melbourne projekce filmu Jana Prušinovského Kobry a užovky, oznámila ČTK Denisa Štrbová z Českého filmového centra. Český a slovenský filmový festival v Austrálii se podle ní stal pravidelnou přehlídkou aktuální hrané, dokumentární i animované celovečerní i krátkometrážní tvorby obou zemí. "První tato přehlídka se konala v Melbourne v roce 2013. K retrospektivě filmů Jiřího Trnky bylo tehdy přidáno několik českých a slovenských novinek. Přehlídka byla úspěšná a projevila o ni zájem i další australská města," komentovala to jedna z organizátorek Martina Vacková.

Národní galerie koupila koberec, podle něhož vznikla povídka Čintamani a ptáci

Národní galerie v Praze koupila do svých sbírek vzácný orientální koberec, který inspiroval Karla Čapka k napsání povídky Čintamani a ptáci. Koberec typu selendi se vzorem ptáků získala NG za 1,125 milionu korun pro svou Sbírku orientálního umění a po vyčištění a restaurování bude vystaven. Koberec z doby kolem roku 1600 o rozměrech přibližně 3,5 krát 2,5 metru byl loni nejdražším zakoupeným dílem.

Olomouc se vrátí do napoleonských válek, bojovat se bude v centru

Zhruba 200 vojáků v dobových uniformách z Česka i ze zahraničí navrátí tuto sobotu centrum Olomouce do období vrcholících napoleonských válek. Mezi sebou se chystá utkat pěchota i dělostřelectvo, do bojů zasáhnou také vojáci na koních. Korunní pevnůstka, kde se akce odehrává, bude tentokrát představovat francouzskou pevnost Vincennes. Vojensko-historický festival s názvem Olmütz 1813 se ve městě koná potřetí, minulé ročníky měly velký úspěch. Pevnost navštívily tisíce lidí.

Mezi 1000 nejlepších vín světa je 30 vín z ČR

V prestižní francouzské publikaci 1000 Vins du Monde bude letos 30 vín z České republiky. Je to o čtyři více než v loňském roce, informoval dnes Vinařský fond. Publikace sdružuje nejlepší vína světa. Například Itálie v ní má jen 16 vzorků. Význam sborníku je srovnatelný s michelinským průvodcem, v němž hledají inspiraci obdivovatelé nejlepší světové gastronomie.

Houby rostou, ale je jich méně než obvykle

Houby v Česku rostou, ale je jich méně než bývá pro toto roční období obvyklé. Sezona se stále zpožďuje kvůli letnímu horku a suchu. Není ale vyloučeno, že se situace v druhé polovině září a počátkem října zlepší. ČTK to řekl předseda České mykologické společnosti Jaroslav Landa. Lidé, kteří vyrazí do lesů, mohou najít řadu hřibovitých hub. Rostou například klouzky, kozáky nebo křemenáče.

Sport

Česká reprezentantka Kateřina Nash ovládla úvodní díl Světového poháru v cyklokrosu. Premiérový závod v Las Vegas, který se jel večer za umělého osvětlení, vyhrála o 15 sekund před Italkou Evou Lechnerovou. Třetí skončila úřadující vicemistryně světa z Tábora a obhájkyně prvenství v seriálu Belgičanka Sanne Cantová.

Lukáš Rosol zahájí boj českých tenistů o udržení ve Světové skupině Davisova poháru. V první páteční dvouhře proti Indii se v Dillí utká s Yukim Bhambrim. Zápas začne v 6:30 SELČ a po něm nastoupí Jiří Veselý, který je při neúčasti Tomáš Berdycha poprvé českou jedničkou, a Somdev Devvarman. Češi jsou i přes neúčast světové pětky Berdycha, který poprvé od roku 2002 neodehraje v sezoně ani jeden zápas v soutěži, favority utkání. V Dillí se ale musí vypořádat nejen se soupeřem, ale i s horkem a hlavně s vysokou vlhkostí vzduchu.

Český hokejový útočník Jiří Tlustý bude působit v NHL v New Jersey. Sedmadvacetiletý kladenský odchovanec, který naposledy hrál ve Winnipegu, podepsal s Devils jako nechráněný volný hráč roční jednocestnou smlouvu na 800 tisíc dolarů a oproti minulé sezoně si výrazně finančně pohorší. V té měl Tlustý příjem 2,95 milionu dolarů, ale závěr se mu v dresu Winnipegu nevydařil podle představ. Zvolil tak variantu pokračování v NHL, o které mluvil už na začátku srpna. "Půjdu klidně do jednoleté smlouvy a za ten rok se budu snažit si vybudovat lepší pozici," řekl Tlustý tehdy po setkání hráčů NHL s novým trenérem české reprezentace Vladimírem Vůjtkem starším.

Po 13 sezonách v NHL odchází útočník Martin Erat do Kontinentální hokejové ligy. Čtyřiatřicetiletý hráč, jenž naposledy oblékal dres Arizony, podepsal roční smlouvu s Omskem. Ruským médiím to řekl prezident Avangardu Vladimir Šalajev.

Čeští sjezdaři na soustředění v Chile jsou po středečním večerním zemětřesení v pořádku. Podle lyžařské federace FIS silné otřesy vyděsily mezinárodní výpravy, ale epicentrum bylo zhruba 250 km od oblastí, kde se řada reprezentací připravuje na novou sezonu Světového poháru. Z českých lyžařů jsou v Chile Ondřej Bank či Ester Ledecká, která září v závodech Jihoamerického poháru. Vyhrála všech šest, do nichž nastoupila. Po dvou sjezdech ovládla i oba superobří slalomy a také obě superkombinace.

Počasí

Česko zažilo zřejmě poslední tropický den, v Klatovech bylo 34 stupňů. Ale přijde ochlazení. Bude oblačno až zataženo, místy občasný déšť nebo přeháňky. Nejvyšší teploty 16 až 20 °C, na východě Moravy a Slezska kolem 23 °C, v 1000 m na horách kolem 12 °C.