Denní souhrn zpráv

Pokud nebude stačit k ostraze hranic policie, vláda nasadí armádu

Pokud kvůli migrační vlně nebudou stačit k ostraze česko-rakouských hranic policejní síly, vláda je připravena nasadit armádu. Před poslanci to uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Situací se bude zabývat 30. září Bezpečnostní rada státu, její členové se seznámí i s rozbory tajných služeb. Premiér Sobotka opět odmítl plány na povinné kvóty pro přerozdělení běženců mezi jednotlivé unijní státy. Evropa musí podle premiéra řešit příčiny migrace. Současná migrační situace vyžaduje evropské řešení, zdůraznil Bohuslav Sobotka a před poslanci zopakoval společné návrhy visegrádské skupiny. "Není pravda, že nejsme solidární, opak je pravdou," uvedl premiér v souvislosti s výtkami některých členských zemí v souvislosti s českým odmítáním povinných kvót.

Shodu nad přerozdělováním uprchlíků ministři vnitra EU nenašli

Ministři vnitra zemí Evropské unie se neshodli v otázce rozdělování žadatelů o azyl mezi jednotlivými unijními státy podle kvót. Po několikahodinové diskusi to řekl slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák. Jean Asselborn, ministr zahraničí a pro migraci předsednického Lucemburska, na závěrečné tiskové konferenci jen uvedl, že plán přerozdělení 120.000 osob podpořila v Bruselu velká většina členských zemí. "Závěry (ministerské) rady v tomto smyslu nebyly přijaté," řekl ministr Kaliňák. Odmítl tak několik hodin stará slova svých kolegů z Německa a Francie Thomase de Maizièrea a Bernarda Cazeneuva, že byla nalezena rámcová či předběžná dohoda. "Ke konsensu nedošlo, bylo víc zemí, které nesouhlasily. Nebyli jsme to jen my nebo Česká republika, ale i další země," řekl ministr Kaliňák.

Ministr Chovanec: Politika Německa je problémem při řešení migrační krize

Nekonzistentní politika Německa je podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) aktuálně největším problémem řešení migrační krize. Ukazování svalů sousedům přes hranice to podle něj nezakryje. Chovanec to uvedl na sociální síti Twitter v reakci na slova německého ministra vnitra Thomase de Maiziére, podle něhož by Evropská unie měla omezit vyplácení peněz ze strukturálních fondů zemím, které odmítají kompromis při rozdělování běženců v osmadvacítce. S návrhem na to, aby země, které odmítají povinné kvóty, dostávaly méně peněž z EU, údajně přišel předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Evropská komise chce aktuálně prosadit, aby si členské státy unie přerozdělily na 120.000 uprchlíků, kteří jsou nyní v Itálii, Řecku a Maďarsku. Zatímco většina zemí osmadvacítky s návrhem souhlasí, Česko a další státy střední Evropy jsou proti.

Premiér Sobotka: Dobré vzdělání umožňuje víc než jenom přežít

Dobré vzdělání umožňuje více než jenom přežít, je cestou k důstojnému životu, občanství a budování společnosti. Uvedl to předseda české vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) v projevu na konferenci Forum 2000, jejímž hlavním tématem je vzdělávání a demokracie. Dosud dosažené cíle v této oblasti, které si stanovilo mezinárodní společenství, ale s ohledem na současný vývoj "pravděpodobně byly málo ambiciózní", řekl premiér. "Chudoba, nedostupná zdravotní péče, nedostupné vzdělání jsou i v 21. století stále realitou. V takových podmínkách se lidé nemohou cítit bezpečně a spokojeně. Takové podmínky ústí v sociální nepokoje, války nebo migrační vlny," uvedl premiér Sobotka. Připomenul, že OSN se zavázalo zajistit alespoň základní vzdělání a že za uplynulých 15 let se podařil ve světě snížit na polovinu ze 100 milionů počet dětí, které nikdy nechodily do školy. Násilné konflikty v uplynulých letech ale přinutily 60 milionů lidí k opuštění své vlasti, a tím se zvýšil počet dětí bez vzdělání, což podle Bohuslava Sobotky ovlivní jejich budoucnost.

Prezident Zeman vyzval Ázerbájdžán k investicím v Česku

Prezident Miloš Zeman při setkání s prezidentem Ázerbájdžánu Ilhamem Alijevem v Baku podepsal deklaraci o strategickém partnerství. Vyzval Ázerbájdžán, který je druhým největším vývozcem ropy do České republiky, k investicím v Česku. Čeští podnikatelé by naopak podle něj mohli v zemi uspět v investicích do železnic, v dodávkách lokomotiv či vagónů nebo při spolupráci v zemědělství. Oba prezidenti podepsali dvě dohody, a to deklaraci o strategickém partnerství mezi Českem a Ázerbájdžánem a memorandum o spolupráci v zemědělství, které je zaměřeno na vzájemný rozvoj ekonomické, vědecké a technické spolupráce v oblasti zemědělství. Praha a Baku si v právně nezávazném dokumentu přislíbí třeba výměnu zkušeností s výrobou piva, s umělou inseminací a ustájením mléčného skotu nebo spolupráci mezi výzkumnými zemědělskými institucemi.

Zaměstnancům veřejného sektoru se od listopadu zvýší plat o 3 procenta

Zaměstnanci veřejného sektoru v Česku jako učitelé, hasiči či úředníci dostanou od listopadu přidáno o tři procenta. Zvýšení by se jim mělo promítnout do tarifů. Dohodli se na tom odboráři s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) a ministrem financí Andrejem Babišem (ANO). ČTK to po jednání řekl předák Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. Od ledna se zvýší také fond kulturních a sociálních potřeb, a to minimálně o půl procentního bodu na 1,5 procenta.

Státní dluh v pololetí klesl na 1,663 bilionu Kč, potvrdilo MF

Státní dluh České republiky během prvního pololetí klesl o 650 milionů na 1,663 bilionu korun. Údaje z poloviny července potvrdilo ministerstvo financí. Na každého Čecha tak připadá dluh zhruba 158.000 korun. Vnitřní zadlužení státu stouplo v pololetí o 4,2 miliardy na 1367,9 miliardy korun. Zahraniční dluh klesl o 4,8 miliardy na 295,2 miliardy korun. Státní dluh je tvořen dluhy vlády a vzniká především hromaděním schodků státního rozpočtu. Financován je pokladničními poukázkami, státními dluhopisy, přímými půjčkami nebo půjčkami od Evropské investiční banky. Během celého roku 2014 státní dluh klesl meziročně o zhruba 20 miliard na 1663,7 miliardy korun. Šlo o první pokles dluhu od roku 1995.

Ministr Mládek: Struktura pracovních míst se nesetkává s poptávkou

V České republice se struktura nabídky volných pracovních míst nesetkává s poptávkou. Proto je volných přes 100.000 pracovních míst, které nemá kdo obsadit. Na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně to při ocenění absolventů středních škol řekl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Nezaměstnanost v České republice klesla v srpnu na 6,2 procenta z 6,3 procenta v červenci. Úřady práce evidovaly 450.666 lidí bez práce. Volných pracovních míst v srpnu přibylo na 103.768. Bylo to o 49.044 víc než před rokem, proti červenci se počet míst zvýšil o 5713. Podle prezidenta Hospodářské komory Vladimíra Dlouhého je nutné přesvědčovat rodiče, aby si nemysleli, že jejich dítě musí studovat namísto učňovského oboru všeobecnou střední školu a pak vysokou školu. Nedostatek technicky vzdělaných lidí podle něj kritizují firmy ve všech regionech Česka.

Konvoj armády USA opustil ČR;jede na cvičení NATO do Maďarska

Česko opustil americký vojenský konvoj, který míří na cvičení NATO do Maďarska. V noci z neděle na pondělí nocoval v kasárnách ve Vyškově. Od pondělních se začal v šesti vlnách přesouvat přes hraniční přechod v Lanžhotě na Břeclavsku na Slovensko. Poslední vůz opustil ČR 45 minut po půlnoci, řekl ČTK mluvčí Generálního štábu ČR Jan Šulc. Přesun byl podle něj bez větších potíží. Americkým vojákům na jejich cestě z německého Bavorska poskytla zázemí vyškovská vojenská akademie. Vojáci v ní přenocovali a dotankovali palivo do vozů. Po pondělní snídani se věnovali údržbě strojů.

Le Parisien: Sedm mrtvých pod lavinou v Alpách, z toho tři Češi

Sedm turistů zabila v úterý lavina ve francouzských Alpách, uvedly francouzské úřady. Podle francouzského deníku Le Parisien jsou mezi nimi tři Češi a také dva Němci. Jeden Polák utrpěl zranění. Podle prefekta departementu Hautes-Alpes Pierra Besnarda přeživší turista má vážné zranění nohy. Neštěstí se podle francouzského regionálního listu Le Dauphiné Libéré stalo v horské oblasti Pelvoux na hoře Dôme de neige des Ecrins měřící 4015 metrů. Místo hojně navštěvují amatérští alpinisté, protože trasa k vrcholu je snadno přístupná, uvedli záchranáři.

ČNB připomene pamětní mincí 200. výročí představení parovozu

Česká národní banka vydává pamětní stříbrnou minci k připomenutí dvoustého výročí představení parovozu Josefem Božkem. Mince o nominální hodnotě 200 korun bude v prodeji od 16. září, informovala ČNB v tiskové zprávě. Mince má netradičně dva autory. Lícní stranu zobrazující parovůz navrhl akademický sochař Zbyněk Fojtů, rubovou stranu s portrétem Josefa Božka pak Martin Dašek. ČNB vydává do oběhu 16.100 kusů mince, z toho 10.600 kusů ve špičkové kvalitě a 5.500 kusů v běžné kvalitě. "Nominální hodnota mince není její prodejní cenou; ta zohledňuje mimo jiné i aktuální cenu stříbra, náklady spojené s výrobou a DPH," upozornil ředitel odboru komunikace ČNB Marek Zeman. Dodal, že minci lze zakoupit u vybraných smluvních partnerů.

Na veletrhu For Arch se do soboty představí 830 vystavovatelů

Na 830 vystavovatelů se bude do soboty prezentovat na 26. ročníku stavebního veletrhu For Arch v Praze. Zájem firem byl větší než loni, kapacita výstaviště ale dosáhla maxima, uvedli pořadatelé. Své výrobky a stavební řešení představí na akci 61 zahraničních společností z 15 zemí. Součástí stavebních veletrhů budou veletrhy For Therm, For Wood, Bazény, sauny & spa a For Waste & Water. Speciální dvoudenní seminář čeká v pátek a sobotu například svépomocné stavebníky, kteří se dozvědí jak vybrat pozemek a okna, či jak správně vyzdít stěny. Podruhé se v rámci akce uskuteční Konference ředitelů projektových společností, která se před tím konala vždy samostatně.

Památník v běloruském Minsku připomene osudy Židů z Brna

V běloruském Minsku se v listopadu rozšíří památník věnovaný Židům, kteří zahynuli za druhé světové války. Památník bude po rozšíření připomínat i někdejší brněnskou židovskou komunitu. První transport Židů byl za války vypraven z Brna 16. listopadu 1941. Jeho cílem byl právě Minsk, přičemž z tisícovky brněnských Židů z tohoto transportu se jich po válce vrátilo domů jen 13, řekl ČTK náměstek primátora Matěj Hollan (Žít Brno). Památník stojí v někdejší židovské čtvrti. Zatím jej tvoří sedm stél. Každá z nich symbolizuje jedno z německých či rakouských měst, z nichž byli Židé deportováni. Novou stélu bude mít Brno.

Nová publikace se věnuje třem staletím cenzury v českých zemích

Různým formám cenzury a regulace literární komunikace v českých zemích od dob pátera Koniáše po rappera Řezníka se věnuje publikace nazvaná V obecném zájmu. Autoři z Ústavu pro českou literaturu Akademie věd na ní pracovali šest let. Rozsáhlou monografii s podtitulem Cenzura a sociální regulace literatury v moderní české kultuře 1749-2014 vydalo s Akademií věd nakladatelství Academia. Podle autorů je první českou vědeckou prací, která se věnuje různým formám cenzury od osvícenské transformace kultury až do současnosti, která je charakterizována další kulturní a mediální změnou - nástupem internetu.

Centrum Plzně bude na týden patřit pouličnímu umění

Centrum Plzně obsadí od 21. do 26. září pouliční umělci při festivalu pouličního umění Busking Fest. Ve zhruba 30 místech na pěších zónách, v ulicích či v sadovém okruhu bude od 10:00 do 22:00 vystupovat 90 až 130 muzikantů, performerů, tanečníků, výtvarníků, klaunů či žonglérů z celého světa. Loni se ve městě uskutečnil nultý zkušební ročník a měl jen samé pozitivní reakce, řekl za organizátory Karel Pánek. Busking je mezinárodní výraz pro uměleckou produkci na veřejných místech, kde umělce kolemjdoucí lidé ocení drobnými dary do klobouku. Buskeři, jak si pouliční umělci říkají, musejí na festivalu v Plzni dodržovat kodex, který pořadatelé vytvořili z mezinárodně platných pravidel a hodnot. Umělci tak budou vystupovat přímo v úzkém kontaktu s lidmi na ulicích, nesmějí je ale nijak obtěžovat či překážet.

Český animovaný film Rosa & Dara bude uveden v Toulouse

Čeští tvůrci byli vybráni na prestižní Cartoon Forum ve francouzském městě Toulouse, kde představí animovaná dobrodružství sedmiletých dvojčat Rosy a Dary. Unikátní akce se koná do 18. září za účasti velkých hráčů televizního průmyslu a představí i nejlepší připravované animované seriály v Evropě. ČTK to oznámila mluvčí projektu Martina Chvojka Reková.

Zlatou přilbu letos krášlí české granáty a stříbrná ratolest

Každý rok má trofej pro plochodrážní závod Zlatá přilba originální podobu. Liší se ve zdobení, letos zlatník Pavel Lejhanec vybral české granáty a stříbrnou ratolest. Vítěz 67. ročníku pardubického závodu si helmu nasadí na hlavu v neděli. Její výroba trvá měsíce. V minulosti byla přilba osazená třeba vltavíny, porcelanitem, tedy kamenem z Kunětické hory, brilianty nebo almandiny, což je druh granátu. Českých granátů podle Pavla Lejhance ubývá. Velké kusy polodrahokamu nepocházejí z tuzemska, ač je za ně někdy prodejci vydávají. Přilba je celá z ryzího stříbra, váží okolo 1600 gramů. Zlata, které se nanáší galvanicky, je jen několik gramů. Celá helmice se všemi doplňky i vnitřním polstrováním je pak těžká asi dva kilogramy. Na jejím zhotovení se podílejí tavič, zlatník, modelář, zlatič, rytec a švadlena, která zhotovuje červenobílé kožené úchyty. Barvy ctí pardubický znak.

Lukáš Bauer v příští sezoně absolvuje zhruba polovinu závodů SP

Přibližně polovinu závodů seriálu Světového poháru absolvuje v příští zimě běžec na lyžích Lukáš Bauer. Dohodl se s vedením české reprezentace na podobě sezony, v níž se chce opět o něco více věnovat svému týmu dálkových běžců Pioneer Investments. "Myslím, že jsem schopen reprezentovat se vztyčenou hlavou," řekl podle serveru iDnes.cz osmatřicetiletý trojnásobný olympijský medailista a držitel dvou stříbrných medailí z mistrovství světa včetně té z klasické padesátky na posledním šampionátu ve Falunu. V seriálu dálkových běhů Ski Classics chce Bauer objet s týmem osm závodů z deseti.

Krátce o počasí v Česku:

Oblačno, místy déšť, ojediněle bouřky. Teploty 18 až 22 stupňů Celsia.