Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Podle Sobotky je třeba zajistit hranice Evropy

Aktuální opatření Německa a Rakouska na hranicích kvůli běžencům neřeší podle českého premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) problém migrace. Nejsou zajištěny vnější hranice schengenského prostoru, řekl novinářům po zasedání vlády v Brně. Česko proto podle něj na pondělním jednání ministrů vnitra EU podpoří opatření k ochraně evropských hranic. "V tuto chvíli se ve středu Evropy reaguje na ten problém, že nefunguje vnější schengenská hranice a že EU tolerovala fakt, že země, které leží na vnější schengenské hranici, nejsou schopny plnit své povinnosti, které převzaly," uvedl Sobotka a jmenoval Řecko, které podle něj nebylo schopno zajistit své hranice.

Země EU potvrdily jarní dohodu o přerozdělení 40.000 uprchlíků, týká se i Česka

Přerozdělování prvních žadatelů o azyl, kteří se nyní nacházejí v Itálii a v Řecku, mezi ostatní státy Evropské unie může začít. Před prázdninami dohodnutý krok formálně potvrdilo jednání ministrů vnitra unijní osmadvacítky. Oznámilo to lucemburské předsednictví EU. Česko se dobrovolně zavázalo k přijetí 1100 osob za dva roky. Ministři vnitra EU ale především diskutují o novém návrhu komise, která svůj jarní krok v září rozšířila o dalších 120.000 osob. Tentokrát by šlo o přemístění nejen z Itálie a z Řecka, ale také z Maďarska. Státy ze středu a východu unie, včetně Česka, ovšem nové plány na "povinné kvóty na uprchlíky" odmítají.

Kvůli migrantům je u hranic s Rakouskem navíc zatím 200 policistů

Cizinecká policie po obnovení kontrol na německo-rakouské hranici zvýšila počet policistů u hranic s Rakouskem o 200. Policie očekává, že by se mohlo do Německa pokusit dostat více uprchlíků přes Česko. Zatím se však zvýšená vlna migrace směrem přes české území neprojevila, pouze na jižní Moravě v pondělí policisté zadrželi 12 běženců ze Sýrie. Číslo se oproti předešlým dnům nezvýšilo, podle mluvčí cizinecké policie Kateřiny Rendlové byl den klidný. Policie nasadila posily na třech železničních a 11 silničních místech. Množství se bude podle Rendlové zřejmě postupně měnit. Záleží na tom, jestli se běženci v příštích dnech z Rakouska vydají do Německa skutečně přes Česko a v jakých počtech. Zesílené kontroly se dotkly i jihočeských hraničních přechodů. V Dolním Dvořišti se proto v odpolední dopravní špičce tvořila téměř kilometrová kolona. Také situace na jihu Čech je však z hlediska migrace klidná. V pondělí na území kraje nezadržela policie žádné uprchlíky, v minulých dnech pak počet běženců podle policejního mluvčího Jiřího Matznera klesl.

Podle Zemana musí český průmysl řešit tři klíčové problémy

Rozvoji českého průmyslu brání podle prezidenta Miloše Zemana tři problémy. Prvním je nedostatek studentů technických oborů, dalším je malý důraz na aplikovaný výzkum a také proexportní politika s důrazem na stávající tradiční obory. Prezident to řekl v Brně na sněmu Svazu průmyslu a dopravy.

Vláda znovu odložila rozhodování o dřívějších penzích pro horníky

Vláda ani napočtvrté nerozhodla o tom, jestli horníci v Česku budou chodit do důchodu o pět let dřív než ostatní pracovníci. Projednávání návrhu novely, kterou chce ministerstvo práce řešit propouštění kvůli zavírání dolů, kabinet v Brně znovu odložil. Podle návrhu ministerstva práce by dřívější důchod byl pro havíře, kteří dělali pod zemí a odpracovali 3300 směn v uhelném a 2200 směn v uranovém dole. Pokud práce skončila po dosažení nejvyšší přípustné expozice, stačit by mělo o 319 směn v uhelném dole a o 219 u uranu méně. Nová pravidla by měla platit od října příštího roku. Dřívější odchod do penze pro všechny horníky žádají hornické odbory. Podle nich se kvůli horšímu zdraví mnozí horníci důchodu nedožijí a opatření by řešilo i problém s rušením dolů a propouštěním.

Sobotka: Rostoucí ekonomiku brzdí dopravní infrastruktura

Horší dopravní infrastruktura je podle předsedy vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD) jedním z limitujících faktorů, který brzdí jinak velmi vysoký růst ekonomiky. Vláda tak chce v příštích letech urychlit dostavbu dlouho odkládaných dálnic D8, D3 a R35. Dále chce zvyšovat rozdíl mezi minimální mzdou a dávkami, aby byl co nejvíc motivační a ještě více klesala nezaměstnanost, řekl premiér v Brně na sněmu Svazu průmyslu a dopravy. "Snažíme se co nejvíce urychlit přípravu staveb a především výkup pozemků, za které platíme vlastníkům více. Věřím, že se také podařilo personálně stabilizovat Ředitelství silnic a dálnic. Dálnici D8 už chceme otevřít příští rok na podzim," řekl Sobotka. Za další brzdu rozvoje ekonomiky označil digitalizaci státní správy a digitalizaci průmyslu, v níž jsou výrazně napřed například pobaltské státy. "Ujel nám vlak a je potřeba toto zpoždění dohnat. Pro digitalizaci průmyslu je potřeba nastavit podmínky, tedy zavedení dostatečně rychlého internetu na celém území státu," poznamenal Sobotka.

Svaz vyzval vládu k rychlému rozhodnutí ohledně limitů uhlí

Svaz průmyslu a dopravy vyzval vládu k rychlému rozhodnutí ohledně využití hnědého uhlí z severočeských lomů Bílina a ČSA. Podle prezidenta svazu Jaroslava Hanáka vláda nemá odvahu občanům žijícím v oblasti zásob říct, že "mají smůlu". Na pondělním sněmu Hanák kabinet dále vyzval k přijetí legislativy týkající se veřejných zakázek a stavebnictví a podpoře vzdělávání či digitální ekonomiky.

K rychlému rozhodnutí o limitech vyzval také generální ředitel ČEZ a viceprezident svazu Daniel Beneš, který současně přivítal letošní schválení energetické koncepce. "Jako svaz průmyslu podporujeme návrh ministerstva průmyslu, že by mělo dojít k prolomení limitů, a to co nejdříve. Z hlediska investičního speciálně na dole Bílina potřebujeme, aby k prolomení těchto limitů došlo ještě v letošním roce," řekl Beneš.

ČR asi vyčerpá přes 94 miliard z programu pro podnikání a inovace

Česká republika nejspíš v končícím programovém období vyčerpá všechny možné peníze z operačního programu pro podnikání a inovace, řekl novinářům v Brně ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Celková hodnota zhruba 12.000 projektů podle něj přesahuje 94 miliard korun. Díky penězům z evropského programu vzniklo 36.000 pracovních míst, uvedl Mládek.

Český export do Ruska dál klesá, nejvíc to postihlo strojírenství

Objem českého exportu do Ruska za prvních sedm měsíců letošního roku meziročně klesl o 32,8 procenta na 45,26 miliardy korun. V absolutních číslech to znamená ztrátu 22 miliard korun. Vyplývá to z materiálu, který na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně poskytli ČTK zástupci ministerstva průmyslu a obchodu. Pokles souvisí s krizí na Ukrajině i horší ekonomickou situací Ruska. Nejvíce je postiženo české strojírenství. V obchodních vztazích Česka s Ruskem se negativní vliv protiruských sankcí a ruských protiopatření začal viditelněji projevovat už v závěru loňského roku. Tehdy podíl Ruské federace na celkovém českém vývozu klesl pod dlouhodobě dosahovaná čísla minimálně tři procenta a následně v prvních sedmi měsících letošního roku se meziročně snížil o 1,2 procentního bodu na dvě procenta.

ČR zůstává 42. nejsvobodnější ze 157 ekonomik světa

Česká republika je stejně jako loni 42. ekonomicky nejsvobodnější zemí ze 157 sledovaných států světa. Vyplývá to z žebříčku "Economic Freedom of the World Index " (index ekonomické svobody) kanadského institutu Fraser. O výsledcích informovalo Centrum ekonomických a tržních analýz, které se na analýzách rovněž podílí. Nejsvobodnější zemí světa je podle žebříčku tradičně Hongkong, naopak nejméně svobodná je Venezuela. "Česká republika přešlapuje na místě. O revolučních opatřeních zásadně zvyšujících ekonomickou svobodu se bohužel jen hovoří. Skutečně špatně jsme na tom v oblasti nadměrné regulace podnikání, projevující se zejména ve vysoké míře byrokracie při zakládání firem a zbytečných administrativních nárocích na podnikatele snižující flexibilitu na trhu práce," uvedl Aleš Rod z Centra ekonomických a tržních analýz. Problém představuje podle něj i justice. Hlavní ekonom společnosti Roklen Lukáš Kovanda uvedl, že Česká republika má na to, aby se v žebříčku umístila mnohem výše. Dopouští se však podle něj řady omylů. "Například podnikatele mnohdy stále stát spatřuje spíše jako 'parazita' než jako potenciálního inovátora a zásadního přispěvatele k hospodářskému rozkvětu," uvedl.

MPSV navrhuje snížení doplatků na bydlení lidem v ubytovnách

Ministerstvo práce chystá snížení doplatku na bydlení lidem, kteří žijí v ubytovnách. Náklady na bydlení, podle nichž se dávka vypočítává, by tam neměly nově překročit 70 procent úředně stanovených nákladů za byt. Dosud to bylo 90 procent. Resort s tím počítá v návrhu novely o hmotné nouzi. Ruší v něm i souhlas obcí s přidělováním dávek. Platforma pro sociální bydlení chystané krácení dávky kritizuje. Podle ní majitelé ubytoven ceny nesníží, lidé tak budou muset střechu nad hlavou zaplatit z peněz na jídlo. Doplatek od státu má po zaplacení nákladů na bydlení a služeb člověku či rodině zajistit, aby měla peníze na živobytí. Podle stanovených nákladů se částka v nájmu v Praze pohybuje podle počtu osob od 7623 do 18.674 korun měsíčně, v nejmenších městech a obcích od 4730 do 12.430 korun. Lidem z ubytoven by se z toho nově mělo započítat 70 procent místo 90 procent.

Česko muselo v pátek dovážet elektřinu poprvé od ledna 2006

Páteční situace, kdy Česko muselo kvůli neplánovanému úplnému odstavení jaderné elektrárny Temelín a tepelné elektrárny ve Chvaleticích dovážet 15 hodin elektřinu ze zahraničí, nastala poprvé od ledna 2006. ČTK to řekla mluvčí provozovatele přenosové soustavy ČEPS Barbora Peterová. Energetická společnost ČEZ odhaduje náklady spojené s pátečním stavem na několik desítek milionů korun. Stav z konce minulého pracovního týdne byl podle ní dán souhrou několika faktorů. "Přenosová soustava byla značně oslabena nejen kvůli poruše druhého temelínského bloku a chvaletické elektrárny, ale i kvůli dalším plánovaným odstávkám," dodala. Nyní je plánovaná odstávka například i na jednom z čtyř bloků druhé české jaderné elektrárny v Dukovanech.

MF: Návrh zákona výrazně omezuje sankce za pozdní splátky úvěrů

Ministerstvo financí předkládá vládě zákon o úvěru pro spotřebitele, který posiluje postavení spotřebitelů. Budou mít možnost splatit dluh kdykoliv a výrazně také omezuje sankce za pozdní splátky úvěrů. Zároveň zákon posiluje odpovědnost věřitele za poskytnutí úvěru. Novinářům to řekla náměstkyně MF Lenka Jurošková. Vládní ČSSD však chce do předlohy zapracovat některé své návrhy, například ještě snížit horní hranici smluvních pokut.

Seznam zakázaných návykových látek se rozšíří o další chemikálie

Seznam nebezpečných návykových látek se rozšíří o další položky, které slouží pro výrobu drog. Do výčtu by tak měly přibýt chemikálie jako pentedron či methoxetamin. Vláda schválila nařízení, které výčet doplňuje. Podle návrhu se měl rozrůst o 19 chemikálií. Nařízení připravilo ministerstvo zdravotnictví. Pokud by se podle autorů seznam o nové látky nedoplnil, nemohla by policie či justice obchod s novými drogami postihovat. Mohlo by to ohrozit zdraví lidí. Opatření má bránit i šíření nových drog. Většina se dováží přes země, kde se vybrané chemikálie k jejich výrobě nekontrolují.

Maturitní testy dopadly na podzim opět výrazně hůře než na jaře

Maturitní testy v podzimním termínu dopadly opět hůře než v tom jarním. Například matematiku nezvládly dvě třetiny studentů, kteří tuto zkoušku konali v řádném termínu, a 58,5 procenta z těch, pro něž to byl opravný termín. O souhrnných výsledcích ČTK informoval mluvčí Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat) Jan Pohanka. Horší výsledky jsou do značné míry dány tím, že v řádném termínu zkoušku konají středoškoláci, kteří na jaře vůbec nebyli k maturitě připuštěni a v létě dělali reparát. Podzimní termín maturit využívá mnohem méně studentů než ten jarní. Tentokrát didaktické testy psalo celkem 3326 žáků v řádném termínu a 11.033 žáků, pro něž to byla opravná nebo náhradní zkouška. Na jaře v řádném termínu maturovalo 65.193 žáků.

Vědci připravili nové materiály pro pěstování lidských buněk

Tuzemští vědci připravili nové materiály s upraveným povrchem, které jsou vhodné jako podklady pro pěstování lidských buněk. Výsledky výzkumu by se mohly v budoucnu uplatnit při výrobě dočasného krytu kůže, částí cévních protéz či kostních tkání. Řešitel projektu Václav Švorčík byl za výzkum oceněn Cenou předsedy Grantové agentury ČR. ČTK o tom informovala mluvčí Grantové agentury České republiky Gabriela Bechyňská. Na mezioborovém výzkumu spolupracovali chemici z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze s odborníky z Fyziologického ústavu Akademie věd a Přírodovědecké fakulty Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem.

Projekt Semínkovna nově umožní zahrádkářům sdílet osivo

V Česku začíná fungovat jedna z prvních občanských semenných bank nazvaná Semínkovka, sázej, sklízej, sdílej. Bude umístěna na půdě knihovny České botanické společnosti v Benátské ulici v Praze. Podpořit má svobodné sdílení osiva a semínkaření a zároveň se vrátit k praxi našich předků a tradičnímu pěstování bez použití chemických hnojiv a postřiků. Podle organizátorů projektu bude Semínkovna fungovat jako knihovna, v níž si uživatelé budou osivo "půjčovat". Po sklizni jej přinesou zpět a nabídnou ostatním.

V Podyjí bylo tak teplo, že se tam líhli lišaji smrtihlavové

Letošní léto bylo v Národním parku Podyjí na Znojemsku tak teplé, že se v něm líhli i známí noční motýli - lišaji smrtihlavové. Jejich původním domovem je přitom Afrika. Zalétávají sice až do střední Evropy, ale kvůli chladnému létu, ve srovnání s tím africkým, se v této oblasti nelíhnou, řekla ČTK Lenka Reiterová z vedení správy parku. Nejprve si zvláštních černožlutých housenek na svých záhonech všimli zahrádkáři na Cínové hoře. Později tyto housenky našli přírodovědci přímo na zahradě správy parku ve Znojmě. "Konzultace s odborníky ukázala, že jde o poslední stadium housenky lišaje smrtihlava před kuklením," uvedla Reiterová. Zdůraznila, že lišajům smrtihlavům se jen naprosto ojediněle podaří dovést letní generaci k dospělosti.

Sport

Český tenis má i po US Open nadále tři zástupkyně v elitní desítce světového žebříčku. Petra Kvitová zůstala čtvrtá, Lucie Šafářová se poprvé posunula na páté místo a Karolína Plíšková je desátá. Dál bezpečně vede Američanka Serena Williamsová. Tenista Tomáš Berdych se po US Open posunul na páté místo světového žebříčku, výš byl jen krátce v květnu. Jiří Veselý uzavírá čtvrtou desítku pořadí.

Počasí v úterý

Převážně oblačno, ojediněle přeháňky. Teploty 18 až 22 stupňů Celsia.