Denní souhrn zpráv

Sobotka: Nelze ustoupit od odmítání povinných uprchlických kvót

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nepovažuje za možné ustoupit požadavku Evropské komise na zavedení povinných kvót na přijímání uprchlíků. Řekl to v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Předseda opoziční KSČM Vojtěch Filip řekl, že Česko by se v případě prosazení povinných kvót mělo obrátit na Evropský soudní dvůr s žalobou na Evropskou komisi. "Není možné ustoupit. Ta naše pozice je pevná a naše argumenty významné," uvedl Sobotka k postoji zemí visegrádské skupiny, který je terčem kritiky EK. Česko nyní Visegrádu předsedá. Premiér podotkl, že uprchlíci se chtějí dostat do Německa či Švédska a není možné je násilně držet v uprchlických táborech ve středoevropských a východoevropských zemích. "Jsme připraveni pomáhat, ale na dobrovolné bázi," řekl.

Šéf EK a premiér Sobotka chtějí evropské řešení uprchlické krize

Na nutnosti hledat společné evropské řešení uprchlické krize bez toho, aby byly přehlasovány některé členské země EU, se telefonicky shodli předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker a český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). ČTK to oznámil mluvčí vlády Martin Ayrer. Juncker obvolával premiéry v souvislosti s pondělním jednáním ministrů vnitra zemí EU k otázce migrantů. "Premiér Sobotka i předseda komise Juncker se shodli na nutnosti hledat společné evropské řešení bez toho, aby došlo k přehlasovávání některých členských zemí EU," uvedl mluvčí.

Policie posiluje kvůli migrantům opatření na hranici s Rakouskem

Česká policie posiluje kvůli uprchlíkům opatření na hranicích s Rakouskem. České televizi to řekl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). O dalším postupu se rozhodne podle počtu migrantů, kteří míří do ČR. Německý ministr vnitra Thomas de Maizière oznámil, že Německo kvůli náporu uprchlíků zavede dočasně kontroly na svých vnitřních hranicích, nejprve s Rakouskem. Opatření podle něj schválila jednomyslně koalice. Krok Německo konzultovalo s Rakouskem.

Do Česka už dorazil kompletní konvoj americké armády

Do České republiky už dorazil kompletní konvoj americké armády, který míří na cvičení do Maďarska. Přijel v šesti kolonách, poslední překročila hranici u Rozvadova na Tachovsku zhruba v 15:00. Její součástí bylo 22 aut, zejména s technickým zázemím. Celkem má přes české území během neděle a pondělí projet 150 vozů s 550 lidmi. Vojáci přenocují ve vyškovských kasárnách. Českem už ve středu a ve čtvrtek projel předsunutý tým, který cestu pro hlavní část konvoje připravil.

Sobotka: Finance zatím zastavily přípravy evidence tržeb

Ministerstvo financí zastavilo přípravy zavedení elektronické evidence tržeb, řekl v Otázkách Václava Moravce České televize premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Nelze podle něho vypisovat soutěže, když není schválen příslušný zákon. Pravicová opozice ve Sněmovně už ohlásila, že se bude snažit jeho přijetí zabránit i obstrukcemi.

Sobotka kritizoval plán rozšířit plynovod Nord Stream

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) kritizoval dohodu ruského Gazpromu a jeho západních partnerů o rozšíření plynovodu Nord Stream. Plán podle něho destabilizuje Ukrajinu. Sobotka nerozumí mlčení Evropské komise, o záležitosti očekává debatu na nejbližším evropském summitu. Premiér v souvislosti s dohodou v Otázkách Václava Moravce České televize připomněl protiruské sankce kvůli ukrajinské krizi.

Vláda projedná návrh na vznik železničního regulátora

Vláda se bude v pondělí zabývat návrhem ministerstva dopravy na vznik nezávislého regulačního úřadu na železnici. Úřad pro přístup k dopravní infrastruktuře by měl mít za úkol hlídat rovný přístup státu při přidělování kapacity jednotlivým dopravcům na přeplněných železničních tratích a chránit spoje objednané a financované z veřejných peněz proti komerčním linkám. Projednání tohoto bodu kabinet už jednou odložil.

Stát nezaplatí 600 milionů horníkům, pokud smlouva s OKD zanikne

Stát nebude muset platit 600 milionů korun na sociální programy propouštěných horníků z dolu Paskov, pokud smlouva vlády s těžební společností OKD vyprší předčasně, tedy dřív než v roce 2017. V tom případě peníze horníkům zaplatí OKD. V diskusním pořadu Partie televize Prima to řekl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Smlouva může být předčasně ukončena, pokud klesne cena uhlí na trhu po tři čtvrtletí za sebou pod 110 dolarů za tunu. To by mohlo nastat na konci letošního roku.

Poslanci rozhodnou o rychlosti na dálnicích a o registru smluv

Poslanci budou znovu rozhodovat o možnosti zvýšit rychlost na vybraných úsecích dálnic ze 130 na 150 kilometrů za hodinu. Posoudí taky senátní úpravy zákona o ochraně zdraví, v němž chce horní komora například změkčit některá ustanovení o povinném očkování dětí. Sněmovna bude taky schvalovat zavedení internetového registru smluv, zákaz uzavírání pracovních smluv s učiteli pouze na deset měsíců výuky a úpravy podnikání v cestovním ruchu. Na schůzi, která začne v úterý odpoledne, by poslanci měli dál debatovat mimo jiné i o kontroverzním zavedení elektronické evidence tržeb a další podpoře biopaliv, v níž pravicová opozice poukazuje na údajný střet zájmů ministra financí a majitele skupiny Agrofert Andreje Babiše (ANO). Schůze potrvá týden a nejsou vyloučena jednání do večerních hodin.

Forum 2000 se letos zaměří na roli vzdělávání v šíření demokracie

Pod názvem Demokracie a vzdělání začíná v Praze 19. ročník konference Forum 2000. Do středy nabídne tato akce, u jejíhož zrodu stál bývalý prezident Václav Havel, řadu přednášek a diskusí i v několika dalších městech. Zúčastní se jí přes 150 delegátů z celého světa, včetně například bývalého jihoafrického prezidenta Frederika Willema de Klerka, slovenské expremiérky Ivety Radičové či běloruského aktivisty Alese Bjaljackého.

Forum 2000 se letos bude zabývat mimo jiné tím, zda je možné demokracii naučit i v oblastech bez její tradice. Nebude chybět ani téma uprchlíků či Islámského státu. Kromě Prahy se bude konference konat v Brně, Českých Budějovicích, Kutné Hoře, Liberci, Litomyšli, Opavě, Ostravě, Vodňanech, Mnichově a Žilině. Většina akcí je otevřena veřejnosti, část jednání bude možné sledovat na internetu.

Na jihu Čech začala sklizeň zelí, bude ho méně než loni

V Zemědělském podniku Malše Roudné na Českobudějovicku začala sklizeň zelí. Pěstitelé stále doufají, že pozdní odrůdy po tropickém létě a po deštích v uplynulých dnech ještě dorostou, se sklizní proto nespěchají. Teprve koncem měsíce krouhárna zahájí šestidenní provoz, řekl ČTK předseda dozorčí rady podniku Eduard Šebenda. ZP Malše je největším pěstitelem zelí na jihu Čech. Letos ho zemědělci v kraji podle statistiků v kraji nasázeli na 71 hektarech.

Pojišťovny: Češi v cizině více sportují, výrazně přibývají úrazy

Češi v zahraničí na dovolené stále více sportují, výrazně proto přibývá úrazů. Vyplývá to z ankety ČTK mezi tuzemskými pojišťovnami ke zhodnocení letní turistické sezony. Celkově nejvíce případů cestovního pojištění se událo tradičně ve středomořských destinacích a nejčastěji šlo o žaludeční a střevní potíže, spálení od slunce či angíny. Více dovolenkových sportovců pro pojišťovny znamená více hlášených úrazů. "Muži je hlásí třikrát častěji než ženy. V meziročním srovnání se zvýšil počet úrazů způsobených sportem zhruba o pět procent. Nejvíce zranění máme hlášeno z vysokohorské turistiky," uvedl Vlastimil Divoký z ERV Evropské pojišťovny. Úrazy z adrenalinových sportů patří podle něj mezi ty nejvážnější a léčebné výlohy mezi nejvyšší.

Horácké divadlo zahájilo novou sezonu Chevallierovými Zvonokosy

Premiérou muzikálu Zvonokosy Horácké divadlo v Jihlavě zahájilo svou 76. sezonu. Hostující režisér Petr Novotný připravil vlastní dramatizaci slavného satirického románu Gabriela Chevalliera. Na jevišti se objevil celý herecký soubor včetně několika externistů. Na premiéru pozvali herci diváky už v pátek odpoledne improvizovaným kabaretem s názvem Bonjour, salut na Masarykově náměstí. Druhou letošní premiérou bude 31. října klasický milostný příběh Williama Shakespeara Romeo a Julie v režii hostujícího Pavla Šimáka.

Oslavy Ještědu otevřou návštěvníkům i areál skokanských můstků

Oslavy Ještědu poprvé otevřou návštěvníkům areál skokanských můstků. Tradičně budou veřejnosti v sobotu 19. září zpřístupněny i prostory vysílače, hotelu a restaurace včetně zrekonstruovaného salonku. Lidé si budou moct prohlédnout také strojovnu kabinové lanovky v horní stanici. Po celý den bude na Ještědu připraven program a řada soutěží. Vzhledem k tradičně velkému zájmu bude prohlídka vysílače jen na časové vstupenky, které se budou vydávat u vstupu pod ochozem hotelu, řekla ČTK Anna Masáková z Krajského úřadu v Liberci.

Horský hotel s televizním vysílačem na Ještědu je jedním z nejoriginálnějších architektonických děl v zemi, tehdejší vítězství návrhu Karla Hubáčka ale bylo velkým překvapením. Když se před více než půl stoletím konala výstava architektonických návrhů, většina návštěvníků Hubáčkův návrh kritizovala či rovnou odmítala. Dnes odborníky i laiky upoutává způsob, jakým budova dotváří siluetu hory vysoké 1012 metrů. Elegantní kuželovitý tvar Ještědu vynesl Hubáčkovi v roce 1969 cenu Augusta Perreta pro eleganci a využití moderních technologií.

Nejkrásnější jiřinou zvolili lidé v Č. Skalici odrůdu Brad Pitt

Nejkrásnější květinou jiřinou bude pro nadcházející rok odrůda Brad Pitt, která se vyznačuje fialovými květy s bílými konci květových lístků. Rozhodli o tom hlasováním návštěvníci dnes skončených tradičních Jiřinkových slavností v České Skalici na Náchodsku. Odrůda se bude moci až do příštího září pyšnit titulem Královna Jiřinkových slavností, řekl ČTK ředitel skalického Muzea Boženy Němcové Milan Horký. Odrůda Brad Pitt dorůstá výšky až 120 centimetrů, její květ má v průměru asi 15 centimetrů.

Sport

Čeští basketbalisté se poprvé od rozdělení Československa probojovali mezi osm nejlepších celků mistrovství Evropy a mají na dosah postup do kvalifikace o olympijské hry. V osmifinále v Lille zaskočili favorizované Chorvatsko a zvítězili 80:59. Ve středečním čtvrtfinále je čeká souboj s vicemistry světa Srby, kteří porazili Finsko 94:81.

Český rekordman v letech na lyžích Antonín Hájek ukončil kariéru. Osmadvacetiletému skokanovi se nepodařilo pro příští sezonu vybojovat místo v reprezentačním týmu pro závody Světového poháru. Dokázal se však vrátit a v roce 2010 prožíval své nejlepší okamžiky. Ve dvou závodech Světového poháru obsadil čtvrté místo, což jsou jeho nejlepší výsledky v kariéře. Na olympijských hrách ve Vancouveru skončil sedmý na velkém můstku a v závěru sezony byl osmý na mistrovství světa v letech. V Planici tehdy v závěrečné sérii dolétl na 236 m, což je dosud platný český rekord.

Počasí v pondělí

Skoro jasno až polojasno. Během dne přibývání oblačnosti, na většině území přeháňky, místy bouřky. Nejvyšší teploty 24 až 28 stupňů Celsia.

Východu ČR hrozí od nedělního večera silný vítr, na hřebenech hor může mít v nárazech rychlost více než 110 kilometrů v hodině. Výstraha platí od 21:00 do pondělí 18:00 pro kraje Olomoucký, Moravskoslezský a Zlínský, týká se ale jen poloh od 600 metrů nad mořem výše.