Denní souhrn zpráv

Zeman zřejmě nebude vetovat zákon o ochraně přírody kvůli parkům

Prezident Miloš Zeman zřejmě nebude vetovat novelu zákona o ochraně přírody a krajiny, která mimo jiné upravuje pravidla pro národní parky. Po jednání s ním to uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Brabec prý prezidenta ujistil, že jeho návrh neobsahuje žádné rozšíření bezzásahových zón, což Zeman v minulosti kritizoval v souvislosti se zákonem o Šumavském národním parku. Toho se také mělo případné veto týkat. O vetu senátního návrhu Zeman hovořil již loni v květnu a letos v červnu záměr zopakoval. S prezidentem ministr rovněž mluvil o čerpání evropských fondů z Operačního programu Životní prostředí, hovořili o novém programu Zelená úsporám, o tzv. kotlíkových dotacích nebo o prolomení těžebních limitů. Za dotační programy Brabce prezident podle ministrových slov chválil, naopak u prolomení limitů se zcela neshodli.

Na Václavském náměstí se střely názory odpůrců islámu a xenofobie

Na Václavském náměstí v Praze se v sobotu odpoledne střetly názory odpůrců migrace z islámských zemí a odpůrců xenofobie. Na obou demonstracích se sešly dohromady stovky lidí. Obě skupiny oddělovala nejen magistrála, ale i policejní jednotky. Shromáždění kritiků islamismu bylo zřetelně početnější. Protestní jízdu proti islámu svolali na sobotu do Prahy také motorkáři. Podle odhadů policie se jich zúčastnilo asi 350. Akce se obešla bez konfliktů.

ČR elektřinu nedováží, Chvaletice spustily jeden blok

Česká republika elektřinu po pátečním výpadku elektráren Temelín a Chvaletice dál nedováží. Uhelná Elektrárna Chvaletice v sobotu před polednem obnovila výrobu elektřiny v jednom ze čtyř odstavených bloků. Blok má výkon 205 megawattů. ČTK to řekli generální ředitel chvaletické elektrárny Luboš Pavlas a mluvčí provozovatele přenosové soustavy ČEPS Barbora Peterová. Kvůli úplnému odstavení Temelína a Chvaletic muselo Česko v pátek 15 hodin dovážet elektřinu ze zahraničí. Na prvním bloku temelínské elektrárny skončila oprava v sobotu, energii by měl začít vyrábět v noci z neděle na pondělí.

Zubaři se neshodují s pojišťovnami na navýšení úhrad za péči

Zubaři se neshodují se zdravotními pojišťovnami na navýšení úhrad za zubní péči. Zubní lékaři stále trvají na tom, aby si pacienti platili obyčejné amalgámové plomby sami. Po debatě na valné hromadě České stomatologické komory to ČTK řekl její prezident Pavel Chrz. Stomatologové žádají nejméně desetiprocentní navýšení úhrad za svou práci, pojišťovny jsou ochotny dát navíc dvě procenta.

Komentované prohlídky seznámí zájemce s architekturou brutalismu

Pražské stavby vzniklé v období normalizace a ne příliš oblíbené u veřejnosti mají podle části odborníků, architektů i umělců na první pohled opomíjené kvality. Na podzim se proto pod názvem Nejošklivější architektura Prahy uskuteční cyklus prohlídek některých těchto staveb s odborným výkladem. Při první z nich se bude věnovat budově Nové scény od architekta Karla Pragera, kterou zájemce 23. září od 17:00 provede hudebník, výtvarník a obdivovatel Pragerovy práce Vladimir 518.

Válečný letec Fürst-Fiřt má v Ledči nad Sázavou pamětní desku

Válečného pilota Bohumíra Fürsta-Fiřta připomíná od soboty v Ledči nad Sázavou pamětní deska. Je umístěna na domě na Husově náměstí. Odhalení desky se zúčastnil mimo jiné Imrich Gablech, jenž patří mezi poslední žijící české piloty, kteří za druhé světové války sloužili v britském královském letectvu. Gablech oslaví na podzim 100. narozeniny. ČTK to řekl organizátor akce Bohdan Koumar.

Bohumír Fürst si změnil německy znějící jméno na české Fiřt v roce 1945. Narodil se 1. října 1909 v Opatovicích u Vyškova. Byl jedním z armádních letců, kteří po obsazení Československa nacisty uprchli do zahraničí. Přes Polsko a Francii se dostal do Británie, kde vstoupil do královského letectva. Během válečných bojů si připsal na konto pět sestřelů německých letadel. Za hrdinství obdržel vysoká vyznamenání.

Obrazy Maorů od Lindauera lákají v Plzni rekordní počet lidí

Výstava 50 portrétů novozélandských Maorů od plzeňského rodáka, malíře Gottfrieda Lindauera láme v Západočeské galerii v Plzni návštěvnické rekordy. Od května ji vidělo 14.000 lidí. Návštěvnost už překročila rekord galerie a bude zřejmě jedním z nejúspěšnějších projektů v její šedesátileté historii. Lindauerovy obrazy z přelomu 19. a 20. století budou v Plzni vystaveny do 20. září, kdy se s nimi galerie slavnostně rozloučí, řekl ČTK ředitel galerie a spoluautor výstavy Roman Musil. Většina obrazů pochází ze sbírek Auckland Art Gallery Toi o Tāmaki. Portréty zachycují slavné kmenové náčelníky, kteří se v 19. století účastnili britsko-maorských válek, ve slavnostních oděvech, se zbraněmi a amulety a s typickým tetováním na tvářích a po těle, které určovalo jejich osobní i kmenovou identitu.

Špilberk připravil program k 370. výročí obrany proti Švédům

Návštěvníci brněnského Špilberku si dnes mohli při oslavách 370. výročí úspěšné obrany proti švédským vojskům prohlédnout i ty prostory, které se otevírají jen příležitostně. Po 11 letech také Muzeum města Brna vystavilo v gotické kapli prostřelenou lebku švédského vojáka. Pod Špilberkem v Husově ulici byl zpřístupněn vojenský kryt s názvem 10-Z, který sloužil v době studené války. Program na Špilberku pokračuje i v neděli.

V anketě Strom roku zatím vede dub z Moravskoslezského kraje

V ekologické anketě Strom roku 2015, v níž lidé vybírají nejsympatičtější dřevinu republiky, zatím vítězí 500 let starý dub z Šilheřovic v Moravskoslezském kraji. Na druhém místě je javor z Fryšavy na Vysočině a na třetím Lípa Naděje z Libějovic v jižních Čechách. O vítězi rozhodne veřejnost hlasováním, na které má ještě měsíc. Vyhlášen bude v Den stromů, tedy 20. října. ČTK to řekla Adéla Mráčková z ekologické Nadace Partnerství, která anketu pořádá.

Následující týdny budou teplotně nadprůměrné, deště bude méně

Následující čtyři týdny budou podle meteorologů teplotně nadprůměrné. V příštím týdnu se odpolední teploty dostanou většinou nad 20 stupňů Celsia, pršet by mělo méně. Další tři týdny pak budou srážkově průměrné. Vzhledem k ročnímu období lze očekávat výskyt místních mlh a nízké oblačnosti. Vyplývá to z měsíčního výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Sport

Oštěpař Vítězslav Veselý potřetí v kariéře Diamantovou ligu nevyhrál. Na závěrečném mítinku prestižního seriálu v Bruselu skončil výkonem 82,30 metru šestý, zatímco jeho jediný soupeř v boji o celkový triumf Tero Pitkämäki z Finska zvítězil hodem dlouhým 87,37 metru.

Počasí v neděli

Skoro jasno až polojasno. Teploty 22 až 26 stupňů Celsia.