Denní souhrn zpráv

V4 a část EU se dál rozcházejí v názoru na uprchlické kvóty

Ministři zahraničí visegrádské skupiny (V4) se v Praze s kolegy z Německa a Lucemburska shodli, že současnou uprchlickou krizi v Evropské unii je třeba řešit celoevropsky a přivítali poslední návrhy řešení Evropské komise. Dál ale přetrvává rozpor mezi částí členů unie a blokem Česka, Slovenska, Polska a Maďarska ohledně navrhovaného povinného přerozdělování migrantů. Berlín žádá solidaritu evropských partnerů, V4 ale s povinným přijímám běženců nesouhlasí. "My si velmi dobře uvědomujeme, že najít cestu z té situace můžeme pouze společně. Podporujeme hledání společného evropského řešení, ve kterém budou zahrnuty všechny aspekty," uvedl na tiskové konferenci český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Stejně jako jeho kolegové ocenil nový plán představený ve středu předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem s výjimkou navrženého přerozdělení dalších 120.000 migrantů z Itálie, Řecka a Maďarska mezi ostatní členské státy. Celkem by mělo jít o 160.000 uprchlíků. "O tom samotném relokačním mechanismu jsme stále přesvědčeni, že to není žádný spásný bod toho řešení," uvedl Zaorálek. Jeho slovenský kolega Miroslav Lajčák v souvislosti s tím odmítl tvrzení, že by se země V4 chovali nesolidárně. Jejich přístup je podle něj odpovědný.

Počet obyvatel ČR v pololetí stoupl díky migraci na 10,541.500

Obyvatel České republiky v letošním pololetí přibylo o 3200 na 10 milionů 541.500. Kladně se na tom podepsal příchod cizinců do země. Naproti tomu počet zemřelých opět převýšil počet narozených. Vyplynulo to z údajů Českého statistického úřadu.

MPSV zvláštní program k zaměstnávání azylantů zatím nechystá

Ministerstvo práce zatím nechystá zvláštní program na podporu zaměstnávání uprchlíků. Počet azylantů v Česku je nízký. Úřady práce k případným uchazečům o práci, kteří chtějí v Česku získat či už získali azyl, přistupují stejně jako k ostatním zájemcům o místo. ČTK to řekla ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD). Žadatelé o azyl mohou v Česku začít pracovat až po roce. Podle chystané novely by se lhůta měla zkrátit na šest měsíců. "Aktivní politika zaměstnanosti podporuje na trhu práce lidi, kteří mají ztížené podmínky. Jsou to třeba ženy po rodičovské dovolené, lidé nad 50 let a tak dále. V tuto chvíli tu nevyvstává žádná potřeba, abychom si udělali speciální kategorii 'azylant'," uvedla Marksová. Úřady práce podle ní mezi uchazeči o místo žádné rozdíly nedělají, azylantům poskytují stejné služby jako ostatním zájemcům o zaměstnání.

ČR muselo kvůli Temelínu a Chvaleticím 15 hodin dovážet elektřinu

Česká republika musela kvůli neplánovanému úplnému odstavení jaderné elektrárny Temelín a tepelné elektrárny ve Chvaleticích 15 hodin dovážet elektřinu ze zahraničí. Situaci zlepšil přicházející víkend, kdy je spotřeba elektřiny pravidelně nižší. Dovoz mohl být zastaven. ČTK o tom informovala mluvčí provozovatele přenosové soustavy ČEPS Barbory Peterové. Česko, které je dlouhodobě exportérem elektřiny, ji muselo dovážet zhruba od půlnoci do 15:00.

Vláda projedná zpřísnění regulace činnosti státních podniků

Stát chce od příštího roku zpřísnit regulaci činnosti státních podniků. Počítá s tím novela zákona o státním podniku z dílny ministerstva průmyslu a obchodu, kterou v pondělí projedná vláda. Návrh počítá mimo jiné s větším dohledem ministerstev nad firmami, které stát vlastní. Dále zavádí konkurenční doložky pro generální ředitele těchto firem a vymezuje pravomoci a kompetence dozorčích rad. Návrh má kromě jiného omezit korupční rizika, zamezit špatnému hospodaření a netransparentním prodejům majetku. Novela se týká například České pošty, Lesů ČR či Řízení letového provozu.

Nový zákon o úvěru chce zlepšit kontrolu nebankovních firem

Snížit počet nebankovních firem a zlepšit jejich kontrolu by měl nový zákon o úvěru pro spotřebitele, jehož návrh zveřejnilo ministerstvo financí na internetových stránkách vlády. Cílem zákona je podle předkladatele lepší ochrana klientů před možnými neetickými praktikami finančních institucí. Na nebankovním trhu nyní podniká 50.000 firem poskytujících spotřebitelské úvěry. Tento počet je podle MF překážkou účinné kontroly. Česká obchodní inspekce, která nebankovní poskytovatele kontroluje, loni vykonala jen 269 kontrol a uložila pokuty za sedm milionů Kč. Ministerstvo proto nyní požaduje, aby tento trh začala kontrolovat Česká národní banka. Ta bude vydávat povolení k činnosti, o které bude muset každá firma zažádat a v případě provinění ho bude ČNB moci odejmout.

V Blance se bude zpočátku jezdit 50 kilometrů v hodině

V prvních dnech až týdnech bude rychlost provozu v tunelovém komplexu Blanka v Praze snížená na 50 kilometrů za hodinu. Až si řidiči na tunely a nájezdy do nich zvyknou, zvýší se na 70 kilometrů za hodinu jako v ostatních pražských tunelech. Novinářům to dnes řekl primátorčin náměstek Petr Dolínek (ČSSD). Problematický tunel stál 37 miliard korun, včetně napojení na Strahovský tunel 43 miliard korun. Otevřen bude v sobotu 19. září ve 14:00. Výhledově by se po otevření tunelů mohla Praha uzavřít pro nákladní dopravu, kamiony by mohly jen na dálnice a rychlostní silnice.

Vojáci dostali na Vítkově ocenění za zahraniční mise

Předáním vyznamenání a pamětních medailí skončily symbolicky na pražském Vítkově zahraniční mise pro více než 80 českých vojáků. Ti se během uplynulých týdnů vrátili z Turecka, Kosova i z Islandu, kde hlídali vzdušný prostor severského ostrova.

Děti se v uprchlických zařízeních učí nebo mají vychovatelku

Děti se v uprchlických zařízeních mohou vzdělávat a ve všech typech zařízení, která spadají pod ministerstvo vnitra, jsou pro ně zřízena dětská centra se službami vychovatelky. ČTK to sdělila Gabriela Vaňková z tiskového oddělení úřadu. Vzdělávání je také součástí služeb poskytovaných nezletilým cizincům bez doprovodu v diagnostickém ústavu v Praze. To je specializované zařízení ministerstva školství. Pro žadatele o azyl v Česku je školní docházka povinná.

Zemřel Radim Palouš, první rektor Univerzity Karlovy po roce 1989

Ve věku 90 let ve čtvrtek zemřel Radim Palouš. Bývalý mluvčí Charty 77 a spoluzakladatel Občanského fóra byl prvním rektorem Univerzity Karlovy po roce 1989. ČTK o tom informoval mluvčí Univerzity Karlovy Václav Hájek. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) Palouše ocenil jako významného pedagoga, filozofa a člověka, který neváhal bojovat za své politické přesvědčení. "Česká republika přišla o další významnou postavu svých novodobých dějin. Rád bych vyjádřil upřímnou soustrast všem příbuzným, přátelům i žákům Radima Palouše," uvedl Sobotka ve své kondolenci. Vyzdvihl Paloušovu připravenost bojovat za své přesvědčení, i když ho za to čekalo pronásledování. Filozof, pedagog a komeniolog Palouš byl za své politické přesvědčení pronásledován a postihován v 50. letech a pak znovu v období po sovětské vojenské okupaci v roce 1968. Stal se jedním z prvních signatářů Charty 77, jejím mluvčím byl v období 1982 až 1983. Za normalizace musel opustit pedagogickou práci. Živil se pak jako topič nebo soustružník. Po sametové revoluci se na čtyři roky stal rektorem Univerzity Karlovy a podílel se na její obnově. Poté se stal emeritním rektorem UK.

Houslista Václav Hudeček obdržel prestižní italské vyznamenání

Houslista Václav Hudeček ve čtvrtek na soukromé audienci na italském velvyslanectví převzal prestižní italské vyznamenání Řád italské hvězdy (Cavaliere dell'Ordine della Stella d'Italia). Vyznamenání se uděluje italským občanům žijícím v zahraničí nebo cizincům, kteří se významně zasloužili o obnovu Itálie. ČTK o tom informoval ředitel agentury MusicCom Radek Hrabě. "Houslový virtuóz mezinárodní pověsti Hudeček je jedním z největších světových interpretů hudby Paganiniho a Vivaldiho, jíž dokáže dát díky svému brilantnímu stylu interpretace novou mízu. Často spolupracoval s italskými umělci, dirigenty i houslisty světového věhlasu jakým je třeba Salvatore Accardo. Je dlouholetým skvělým propagátorem kultury naší země a jejího hudebního bohatství, které je zde velmi ceněno rovněž díky jeho mistrovské," zdůvodnil udělení řádu Aldo Amati, velvyslanec Itálie v ČR.

Spisovatelé příští týden zpříjemní cestujícím jízdu vlakem

Cestu pražskými příměstskými vlaky příští týden zpříjemní svým čtením dvě desítky českých spisovatelů a spisovatelek. Cestující budou moci naslouchat například čtení Jáchyma Topola, Emila Hakla, Radka Malého či Ireny Douskové. Stačí si prohlédnout jízdní řád, nastoupit do prostředního oddílu vlaku a vystoupat do horního patra CityElefantu. Loňský ročník Festivalu autorského Čtení ve vlaku vzbudil velký zájem veřejnosti, proto je letošní o dva dny delší (14. až 18. září). Vybrané spoje i oddíly vlaků budou výrazně označené, aby spisovatelé nerušili cestující, kteří dávají přednost tiché četbě.

Mykologové objevili v Přerově čirůvku osténkatou, poprvé v ČR

Mykologové objevili v přerovském parku Michalov vzácnou houbu čirůvku osténkatou. Vyskytuje se podle nich pouze na několika místech v Evropě, v České republice byla zřejmě spatřena poprvé. Ve čtvrtek natrefili v Beskydech na velmi vzácnou jedovatou houbu hřib Moserův a objevit se jim podařilo také hřib horský. ČTK to řekl přerovský mykolog Jiří Polčák.

Porcelánové stezky seznámí s tradicí i výrobou na Teplicku

Na Teplicku se mohou turisté nově vydat na výlet po stopách porcelánu. Porcelánové stezky mají připomenout tradici výroby v regionu. Výpravy pořádá společnost Český porcelán, v jehož závodě vzniká už 150 let takzvaný cibulák. Firma o tom informovala na svých webových stránkách. Zájemci mohou nahlédnout pod pokličku výroby porcelánu a podglazurované dekorace. Exkurze s odborným výkladem jsou zaměřené na historické a technologické souvislosti spojené s výrobou porcelánu v Dubí.

Počasí v sobotu

Zpočátku zataženo až oblačno, postupně ubývání oblačnosti. Teploty 19 až 23 stupňů Celsia.