Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Stoltenberg: NATO se musí přizpůsobit bezpečnostnímu prostředí

Severoatlantická aliance se musí přizpůsobit změnám bezpečnostního prostředí ve svém okolí. Na tiskové konferenci po setkání s delegací české vlády to řekl generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. K problému migrace šéf aliance poznamenal, že vyžaduje okamžitou reakci Evropy, NATO se podle něj soustředí spíše na řešení dlouhodobých příčin krize. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) je nutné, aby se posílilo zaměření NATO na kolektivní obranu aliance.

Vláda odložila projednání rozpočtu, schválit jej chce 23. září

Vláda na středečním jednání za účasti prezidenta Miloše Zemana přerušila projednávání návrhu státního rozpočtu na příští rok. Ministři se k němu znovu vrátí 23. září, kdy by jej měli i schválit. Na tiskové konferenci po jednání vlády to uvedl premiér Bohuslav Sobotka. Ministerstvo financí navrhuje rozpočet se schodkem 70 miliard korun. "Rozpočet na příští rok by měl podpořit růst a snižování nezaměstnanosti," uvedl premiér Sobotka. Podle něj se ještě do dalšího jednání vlády o rozpočtu sejde koaliční rada, která bude jednat o změnách, které jednotlivé resorty na nynějším jednání navrhly. Rozpočet musí kabinet schválit a poslat do Poslanecké sněmovny do konce září. Prezident Miloš Zeman určitě podepíše navržený rozpočet na příští rok, pokud bude zachován deficit 70 miliard korun a poměr mezi růstem investic, spotřebou domácností a vlády. Jak řekl po jednání vlády, je také přesvědčen o tom, že by se deficit státního rozpočtu měl snižovat o zhruba deset miliard korun ročně.

Kabinet schválil mandát ministru Chovancovi, aby odmítl kvóty

Vláda podle informací ČTK schválila mandát pro ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) na nadcházející jednání unijních ministrů vnitra o migrační krizi. Znovu v něm odmítá povinné kvóty pro přerozdělování uprchlíků, které navrhuje Evropská komise. Návrh na povinné přerozdělení dalších 120.000 uprchlíků mezi členské země Evropské unie ve středu v Evropském parlamentu oficiálně představil předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Má jít o osoby, které se nyní nacházejí v Řecku, Itálii a Maďarsku. Česko by podle návrhu mělo přijmout dalších asi 3000 uprchlíků. Česká republika i další země visegrádské skupiny ale kvóty odmítají. Odvádějí prý pozornost od skutečného řešení krize, kterým je lepší ochrana schengenských hranic a zlepšení situace v Sýrii a Libyi, odkud jde do EU velké množství uprchlíků. Ministři vnitra budou o současné situaci jednat 14. září v Bruselu.

ČR neplánuje dobrovolně vzít další uprchlíky, tvrdí ministr Chovanec

Vláda neuvažuje o tom, že nabídne navýšení počtu migrantů, které by Česko dobrovolně přijalo. Sdělil to ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), podle něhož kabinet k přijetí více než dříve přislíbených 1100 uprchlíků nevidí důvod. Uprchlíci totiž podle něj nebudou v Česku chtít zůstat a odejdou do západní Evropy. To samé očekává i u těch, které Praha už slíbila přijmout. Vláda je naopak podle něj připravena poskytnout policisty pro mezinárodní jednotky na ochranu schengenského prostoru, pokud by se Evropská komise pro jejich vytvoření rozhodla. Podle ministra Chovance by v nich mohly působit stovky českých policistů.

Prezident Zeman na jednání vlády podpořil investice do bezpečnosti

Prezident Miloš Zeman při debatě vlády o rozpočtu na příští rok uvedl, že je třeba primárně se zaměřit na bezpečnost, tedy rozpočty ministerstva vnitra a obrany. V průběhu jednání to řekl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Prezident se podle něj nicméně konkrétně nevyjádřil k požadavkům resortů nad rámec předloženého plánu. "Poměrně rozsáhle jsme debatovali investiční pobídky, stavby silnic a dálnic, jako investice s velmi širokým multiplikačním efektem," uvedl. Obsáhlá debata podle něj nakonec ale skončila u bezpečnosti, a to i ve vztahu k řešení migrační vlny, které čelí Evropa.

Ministr Babiš vyzývá NATO, aby začalo potápět lodě pašeráků migrantů

Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš vyzval Severoatlantickou alianci, aby zahájila námořní operaci ve Středozemním moři k potápění prázdných lodí pašeráků lidí a k ostraze hranic Turecka. Chce o tom mluvit s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem během jeho dvoudenní návštěvy Česka. "Chování pašeráků lidí, kteří se neštítí ničeho, je navíc srovnatelné s chováním somálských pirátů, proti nimž NATO v srpnu 2009 zahájilo operaci Ocean Shield. Proč tedy nyní neudělá třeba operaci Mediterranean Shield?" navrhuje šéf ANO. Česko by podle něj mohlo aktivně pomoci například vysláním polní nemocnice na turecké hranice nebo na některý z řeckých ostrovů. NATO by mělo pomoci i s výstavbou dalších uprchlických táborů v zemích, které nápor uprchlíků nezvládají, soudí Andrej Babiš.

Šéf hospodářské komory chce navrhnout fond na vzdělávání azylantů

Prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý chce navrhnout vznik fondu na pomoc azylantům, pokud by jejich příliv do Česka zesílil. Do fondu by podle jeho představ přispívaly firmy i stát, financoval by například vzdělání a rekvalifikace. V Česku chybějí pracovníci v některých profesích, řekl Vladimír Dlouhý na tiskové konferenci. Podle něj diskuse o uprchlících v ČR sklouzla do "mixu neznalosti, populismu, sebestřednosti, strachu a zloby", a proto chce přispět k obratu.

Do Česka vjel na Rozvadově předvoj kolony vojáků USA

U Rozvadova na Tachovsku vjel do ČR americký vojenský konvoj, který míří z bavorské základny ve Vilsecku na cvičení do Maďarska. Předvoj hlavního konvoje, který republikou projede 13. a 14. září, má nyní za úkol trasu do Maďarska vyzkoušet. Z hranic pokračuje kolona 11 vozidel po dálnici D5 přes Prahu a Brno na nocleh do armádního areálu ve Vyškově. Američtí vojáci během týdne projedou Českem třikrát. Po předsunuté jízdě se část vojáků vrátí v pátek a sobotu přes Česko zpět do Německa. V neděli pak na cestu vyrazí hlavní část amerických sil. Mělo by je tvořit do 550 vojáků a asi 150 vozidel, včetně obrněnců Stryker. Po českých dálnicích a rychlostních silnicích pojedou rozděleni do více kolon, aby neblokovali dopravu. Američané se v Maďarsku zúčastní cvičení NATO Brave Warrior 2015.

Úmrtnost dětí se od roku 1990 snížila o polovinu, ČR je na špici

Úmrtnost dětí mladších pěti let se ve světě od roku 1990 snížila na polovinu, příznivý vývoj však nenaplnil cíle OSN, která usilovala o dvoutřetinový pokles do roku 2015. Ve své nejnovější zprávě to oznámil Dětský fond OSN (UNICEF). Dokument rovněž uvádí, že od roku 2000 se podařilo zachránit takřka 50 milionů dětských životů a do roku 2030 by se v případě pokračování klesajícího trendu mohlo zachránit dalších 38 milionů dětí. Česká republika dlouhodobě patří k zemím s nejnižší úmrtností dětí mladších pěti let, i tak počet takových úmrtí od roku 1990 snížila o 77 procent.

Růst spotřebitelských cen v srpnu zpomalil na 0,3 procenta

Růst spotřebitelských cen v Česku v srpnu opět zpomalil, meziroční inflace činila 0,3 procenta a byla o dvě desetiny procentního bodu nižší než v červenci. Proti loňskému srpnu zlevnily pohonné hmoty a některé potraviny. Meziměsíčně ceny pro spotřebitele v srpnu klesly o 0,2 procenta, podobným tempem se snížily naposledy loni v listopadu. Uvedl to Český statistický úřad. Analytici očekávali zpomalení meziroční inflace na 0,4 procenta.

Analytici: Nižší inflace utvrdí podle ČNB v pokračování intervencí

Pokles meziroční inflace v srpnu na 0,3 procenta podle analytiků oslovených ČTK utvrdí centrální banku v pokračování režimu devizových intervencí nejméně do poloviny roku 2016. Zároveň ale ekonomové uvedli, že pokles cen je způsoben především pohonnými hmotami, a proto nebude muset ČNB nijak zásadně svou měnovou politiku měnit. Inflace by měla zůstat nízká i v dalších měsících, odhadují analytici. "Inflace je nyní 0,4 procentního bodu pod prognózou ČNB a centrální banku data jistě utvrdí v názoru, že je třeba držet kurzový závazek v platnosti alespoň do druhé poloviny roku 2016," uvedl hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč. Zároveň uvedl, že pokles cen ropy sám o sobě není faktorem, jenž by měl přímo ovlivňovat měnovou politiku.

Peníze na logistické centrum Galilea má poskytnout resort dopravy

Resorty dopravy a životního prostředí vyjednaly peníze pro zvažované logistické centrum evropského družicového navigačního systému Galileo. Z rozpočtu dopravy na něj půjde 6,7 milionu korun ročně. Logistické centrum, má vzniknout ve Žďárku u Ústí nad Labem. Zajištění financování je důležitým signálem pro Evropskou komisi, která bude o umístění centra v Česku rozhodovat. Kromě Česka o umístění usiluje také Belgie. Aktuálně uvažovaná částka 6,7 milionu korun je ale jen ročním pronájmem, Česko se musí zaručit, že bude schopné projekt podporovat dvacet let. Podle ministerstva dopravy je pro vytvoření logistického centra v Česku všeobecná podpora. To dokládá i dopis předsedy vlády Bohuslava Sobotky ministru dopravy Danu Ťokovi. Podle premiéra Sobotky jde o významnou příležitost, kterou by si Česko nemělo nechat ujít.

V továrně v Poličce explodovaly tuny střelného prachu, 2 ranění

V areálu Poličských strojíren ve středu ráno explodovalo 320 tun střelného prachu v hale o rozměrech přibližně 100 krát 50 metrů. Střecha haly při explozi odletěla více než 50 metrů do lesa. Při následném požáru se lehce popálili dva lidé. ČTK to řekly mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková a mluvčí svitavské policie Hana Kaizarová. Poličské strojírny se mimo jiné specializují na oblast munice a výbušnin. Na místo vyjelo osm profesionálních i dobrovolých hasičských jednotek. "Ihned po příjezdu nasadili potřebné proudy vody k likvidaci požáru haly po explozi. Požár se velmi rychle šířil i na nedaleký les. Hasiči postupně dohasili všechna ohniska v lese a soustředili se zejména na požár v hale," uvedla mluvčí Horáková.

Nepálské Káthmándú spustí kontrolu vody ve spolupráci s ČR

Nepálské hlavní město Káthmándú brzy spustí program analýzy nezávadnosti vody ve spolupráci s Metodologickým střediskem pro životní prostředí (METCENAS) z České republiky. Informoval o tom místní tisk. Přenosné vybavení na analyzování vody, které poskytne METCENAS, bude sloužit k zjištění, zda je voda dodávaná obyvatelům nepálské metropole pitná. V budoucnu hodlá METCENAS poskytnout další vybavení pro analýzu kvality půdy, vzduchu a mléčných produktů.

Na Pankráci roste nejvyšší bytový dům v ČR se 130 luxusními byty

Na pankrácké pláni v Praze roste nejvyšší bytový dům v Česku, luxusní třicetipodlažní V Tower se 130 byty vysoký 104 metrů. Stavba, která začala letos v červnu, má skončit v říjnu 2017. V Tower vyrůstá v blízkosti budovy bývalého Motokovu (dnes City Empiria) a budovy bývalého Československého rozhlasu (dnes City Tower). Autorem stavby je architekt Radan Hubička. "Věže se od sebe oddalují a zároveň se vzájemně přitahují, v dolní části jsou přitom pevně spojené. Jde o mužský a ženský princip. Nastává dialog - z různých pohledů se obě věže střetávají, jedna mizí a druhá se vynoří, objeví se prázdno, pak opět splynou," popsal své dílo architekt Hubička. Byty vyrostou od pátého patra výš a budou veliké od 50 do 400 metrů čtverečních, vzniknou i velmi luxusní penthousy s vlastními střešními bazény. Pro obyvatele bytů bude k dispozici například privátní fitness a bazén, služby hotelového typu včetně například čistírny a úklidu zajistí non stop fungující recepce. Denně 24 hodin bude fungovat také vlastní ochranka. Ve třech podzemních podlažích bude 254 parkovacích stání.

Počet dolarových milionářů v ČR stoupl o desetinu na 21.400 lidí

V Česku loni vzrostl počet dolarových milionářů o více než desetinu na rekordních 21.400 lidí. Celosvětový růst byl téměř o 920.000 lidí na 14,6 milionu. Vyplývá to ze zprávy firem Capgemini a RBC Wealth Management ohledně světového bohatství, kterou prezentovala na tiskové konferenci v Praze společnost Capgemini. Celosvětově se bohatství dolarových milionářů zvýšilo díky zlepšení ekonomiky a příznivému vývoji akciových trhů o sedm procent na rekordních 56,4 bilionu dolarů. V Česku počet dolarových milionářů roste výrazně rychleji, než je celosvětový průměr. Přispívá k tomu i růst reálného HDP, státní úspory, růst cen nemovitostí a historicky nejvyšší přebytek zahraničního obchodu.

Festival Divadlo ukáže v Plzni hry předních evropských režisérů

Třiadvacátý ročník Mezinárodního festivalu Divadlo přivede do Plzně deset souborů ze zahraničí a 18 z České republiky. V hlavní části, která trvá do neděle, a v následném epilogu do 17. září uvidí diváci na několika scénách 41 představení od klasiky po experiment, od tvůrců zvučných jmen i od nadějných mladých divadelníků, řekl ČTK ředitel festivalu Jan Burian.

Devadesátiletá pěvkyně Soňa Červená se stala Dámou české kultury

V Národním divadle (ND) v Praze se uskutečnila oslava 90. narozenin české pěvěcké legendy Soni Červené. Operní pěvkyně a herečka, jenž účinkovala na mnoha světových scénách včetně italské La Scaly, při té příležitosti obdržela od ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) titul Dáma české kultury. "Já se dívám jen dopředu a za světlem. Na všechno se těším," uvedla před mnoha hosty Soňa Červená. Vedle gratulací a třípatrového jahodového dortu také obdržela CD s historickou nahrávkou Mozartovy opery Figarova svatba z roku 1954, kde sama ztvárnila roli Cherubína. Umělkyně, která V 60. letech emigrovala za dramatických okolností z totalitního Československa a po roce 1989 se vrátila zpět, zůstává i ve vysokém věku velmi aktivní. Například letos v květnu její recitál s názvem Soňa Červená neopakovatelná zahájil Novoměstský letní festival Novofest 2015. V ND se představí v představení 1914, které se uskuteční 18. a 19. září.

Festival barokních umění uvede operu v původní podobě i prostředí

Výjimečnou příležitost zažít autentickou atmosféru barokního divadla nabídne opět po roce Festival barokních umění Český Krumlov. Jeho hlavní událostí je novodobá světová premiéra plně scénické verze opery L'Amore in Musica Antonia Boroniho, jíž diváci uvidí v barokním zámeckém divadle, sdělila ČTK za pořadatele Simona Andělová. Světově unikátní dochovaná barokní divadelní scéna nabízí možnost zhlédnout divadlo tak, jak se hrálo koncem 17. století, jen několikrát do roka. Festival barokních umění se letos uskuteční od 18. do 20. září. Program festivalu nabízí i koncerty, například duchovní hudbu 17. století v podání Dua Aurette, hudbu ze Schwarzenberského archivu v interpretaci německého hráče na kladívkový klavír Christopha Hammera a hráče na dobový klarinet Markuse Schöna či varhanní hudbu habsburské monarchie. Chybět nebude ani barokní ohňostroj a barokní iluminace v zámecké zahradě.

Začala výstava o českobudějovické katedrále

V galerii českobudějovické radnice začala výstava, která prezentuje období vzmachu, prosperity, ale i tragédií českobudějovické katedrály sv. Mikuláše. Prezentuje archeologické nálezy, vizualizuje její podoby od 13. století a přibližuje i její méně přístupné a méně známé prostory. Národní památkový ústav výstavu spolu s muzeem a archivem připravil k 750. výročí založení města. Součástí jsou komentované prohlídky katedrály. "Atraktivní součástí výstavy jsou i autentické archeologické nálezy náboženských předmětů a hrobových výbav z bývalého hřbitova obklopujícího kostel sv. Mikuláše, například růžence, medailony, křížky, čelenky, prsteny a pozůstatky pohřebních oděvů z 16. až 18. století. Vystavena tu je kopie listiny z roku 1297 s první písemnou zmínkou o kostele sv. Mikuláše," řekl ČTK jeden z kurátorů výstavy Martin Gaži.

Revolver Revue slaví třicetiletou historii 100. číslem a koncerty

Kulturní časopis Revolver Revue oslaví 30. výročí. Počátky původně samizdatového titulu si Revolver Revue připomene jubilejním stým číslem a oslavou s účastí řady českých a zahraničních kapel. Na setkání bude předána Cena Revolver Revue. ČTK to oznámila redakce. Revolver Revue poprvé vyšla v roce 1985, u jejího zrodu stáli Ivan Lamper, Viktor Karlík a Jáchym Topol. "Po listopadu 1989 nezanikla, ale podařilo se jí v nových podmínkách navázat na svá základní východiska: nezávislost na jakémkoli vnějším diktátu a otevřenost vůči tématům a osobnostem napříč generacemi, kterým se jinde nedostává žádoucí pozornosti," uvedla šéfredaktorka Terezie Pokorná, která "časopis kulturní sebeobrany", jak zní jeden z jeho sloganů, řídí od roku 1993. Revolver Revue je nyní obsáhlý čtvrtletník, v němž příspěvky z české a světové literatury a výtvarného umění doplňují stránky věnované designu, architektuře, filmu, divadlu či kritickému myšlení.

Basketbalisté udolali Belgii a mají jistý postup do osmifinále

Čeští basketbalisté na mistrovství Evropy porazili Belgii 66:64 a zajistili si postup do osmifinále. Navíc si udrželi naději na umístění na prvních dvou příčkách ve skupině D hrané v Rize. Klíčovou trojku dal 30 vteřin před koncem Tomáš Satoranský, který následně proměnil i trestné hody.

Fotbalisté chystají na listopad přípravu se Srbskem a Polskem

Česká fotbalová reprezentace, která v neděli postoupila na mistrovství Evropy, odehraje v listopadu přípravný zápas se Srbskem. Duel se pravděpodobně uskuteční v Olomouci. Podle manažera národního týmu Dušana Fitzela se jedná také o utkání s Polskem. Výběr trenéra Pavla Vrby si účast na šampionátu ve Francii zajistil dva zápasy před koncem kvalifikace, takže na přípravu má k dobru i zbývající duely ve skupině s Tureckem a Nizozemskem.

Volejbalistky Sluková s Hermannovou slaví první výhru na Světovém okruhu

Po dvou neúspěšných kvalifikacích se plážové volejbalistky Markéta Sluková s Barborou Hermannovou dočkaly na Světovém okruhu první výhry v hlavní soutěži. Podnik nižší kategorie Open v Soči zahájily jasným vítězstvím nad francouzskou dvojicí Aline Chamereauová, Ophélie Lussonová a udělaly velký krok k postupu do play off. Olympionička Sluková i Hermannová už mají na kontě na Světovém okruhu turnajový titul. První z nich vyhrála loni s Kristýnou Kolocovou grandslam v Berlíně a turnaj v Praze, Hermannová loni v prosinci s Martinou Bonnerovou triumfovaly na závěr sezony v Jihoafrické republice. Letos v létě se daly nečekaně dohromady a kvůli nedostatku bodů musely začínat v kvalifikaci.

Pád v Británii by neměl ohrozit Vakočův start na MS

Následky pádu při etapovém závodu Kolem Británie by neměly Petru Vakočovi ohrozit účast na mistrovství světa v Richmondu v USA za dva týdny. Třiadvacetiletý český cyklista ve třetí etapě hájil žlutý dres lídra, jenže jen pár kilometrů před cílem o šanci na další úspěch přišel. Poranil si prst na ruce a záda.

Krátce o počasí v Česku:

Oblačno až polojasno, místy déšť. Teploty 12 až 16 stupňů Celsia.