Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Zeman se Putina zeptá, jestli Rusko podpoří rezoluci OSN o Sýrii

Prezident Miloš Zeman se při čtvrtečním setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem zeptá, jestli Rusko podpoří rezoluci Rady bezpečnosti OSN týkající se Sýrie. Zeman to řekl na dotaz ČTK. S ruským prezidentem se sejde při bilaterálním jednání během své návštěvy v Číně.

Sobotka: Česko přistupuje k běžencům podle dohod a zákonů

Česko přistupuje k migrantům v souladu se zákony a s mezinárodními dohodami, sdělil ČTK premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v souvislosti s nočním zadržením dvou stovek uprchlíků v jihomoravské Břeclavi ve vlacích z Vídně a z Maďarska. Policie v některých okolních státech postupuje jinak. Maďarská, slovenská nebo rakouská policie nechává běžence projet do Německa, kam většina z nich směřuje. "Česká republika postupuje při řešení migrační vlny striktně v souladu s mezinárodními dohodami a našimi zákony. Zákony České republiky říkají, že nelegálně a bez platného dokladu nelze na území Česka vstoupit. Pokud se tak stane, policie cizince zajistí a v souladu se zákonem přistoupí ke zjišťování identity a totožnosti nelegálně pobývajících osob," uvedl premiér. Policie byla na příjezd migrantů nachystaná. Na břeclavském nádraží hlídkovaly desítky policistů, přistaveny byly autobusy. Uprchlíci by měli být umístěni v záchytných místech v Zastávce u Brna, Vyšních Lhotách nebo Bělé-Jezové. Většinou šlo o Syřany. Zadržených je více než za celý minulý týden dohromady.

Chovanec čeká, že vrchol migrační vlny teprve přijde

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) předpokládá, že migrační vlna, která se projevila i příjezdem dvou stovek migrantů do Břeclavi, bude teprve kulminovat. Pokud by počet běženců stoupl na tisíce, požádal by o pomoc armádu a vězeňskou službu. Do Srbska Chovanec odletěl v delegaci premiéra Bohuslava Sobotky i s nabídkou české pomoci při zvládání přílivu migrantů, mířících přes Balkán do střední a západní Evropy.

V Břeclavi-Poštorné vznikne jako záloha stanové detenční zařízení

V areálu věznice v Břeclavi-Poštorné začala výstavba stanového detenčního zařízení. Poslouží zatím jen jako záloha pro případ mimořádné uprchlické vlny. Novinářům to oznámil hejtman Michal Hašek (ČSSD). V Poštorné zasedá řídící štáb složený ze zástupců vnitra, hasičů, kraje a města. Do výstavby se už zapojilo přes 60 hasičů. Stany dostali z logistické základny v Olomouci. Je jich 25 s celkovou kapacitou 300 lidí. Ministerstvo vnitra si Břeclav vybralo mimo jiné kvůli umístění při vstupu migrační vlny do Česka. Poštorná by podle starosty měla sloužit k nezbytně nutnému pobytu běženců po dobu, než budou vyslechnuti cizineckou policií a než bude ověřena jejich totožnost. Poštorná tedy nebude azylovým zařízením, jaké je například v Zastávce u Brna.

Sobotka nabídl Bělehradu pomoc pro uprchlíky i podporu v EU

Český premiér Bohuslav Sobotka dnes Bělehradu nabídl finanční pomoc deset milionů korun na zvládnutí přílivu uprchlíků, jakož i ujistil o české podpoře pro faktické zahájení přístupových jednání Srbska s Evropskou unií ještě do konce letošního roku. Obě delegace jednaly také o vzájemném obchodu a možných investicích.

Začal nový školní rok, 118.000 prvňáčků zažilo premiéru

V mateřských, základních a středních školách začal školní rok 2015/2016. Premiéru v lavicích zažilo zhruba 118.000 prvňáčků. Vzhledem k demografickému vývoji přibylo dětí v předškolních zařízeních a v základních školách, naopak stále klesá počet středoškoláků. Ministryně školství Kateřina Valachová (za ČSSD), která se funkce ujala v červnu, zahájila školní rok ve dvou brněnských základních školách. Novinářům při této příležitosti řekla, že chce zajistit vyšší platy učitelům a dostat do škol více psychologů a sociálních pracovníků. Podle Valachové budou mít učitelé už od listopadu navýšený plat o tři procenta. Zároveň chce novelou zákona zamezit tomu, aby se tisíce pedagogů v čase velkých letních prázdnin ocitaly na úřadech práce.

Základní školu Curieových v Praze navštívil prezident Miloš Zeman. Prvňákům prezident popřál, aby se naučili co nejdříve číst, protože kniha je podle něj nejlepší přítel. Při debatě se školáky také řekl, že by v případných prezidentských volbách dal svůj hlas předsedovi Ústavního soudu Pavlovi Rychetskému. Později novinářům řekl, že s Rychetským o kandidatuře dvakrát mluvil, prý ji pokaždé odmítl.

Přebytek rozpočtu ke konci srpna klesl na 19 miliard korun

Přebytek státního rozpočtu ke konci srpna klesl na 19 miliard korun z červencových 25,7 miliardy korun. Loni v srpnu byl rozpočet ve schodku 14,8 miliardy korun. Informovalo o tom ministerstvo financí s tím, že jde o nejlepší výsledek hospodaření ke konci srpna od roku 2007. Na celý letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 100 miliard korun.

Požárů bylo letos v létě nejvíc za 20 let

Hasiči letos v létě vyjížděli k nejvíce požárům za posledních 20 let. V červenci a srpnu zasahovali u 5884 požárů, při nichž zemřelo 27 lidí a dalších 253 se zranilo. ČTK to sdělila mluvčí generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Nicole Zaoralová. Často šlo o požáry lesů a polí kvůli suchu, ale zřejmě nejvyšší škody, 285 milionů korun, způsobil oheň ve skladu v Praze. Letošní červenec i srpen patřily podle meteorologů k nejteplejším v posledních letech. K teplotám, které dosahovaly až 40 stupňů, se navíc přidalo dlouhotrvající sucho, což se podle Zaoralové značně podílelo na nárůstu počtu požárů. Denní počet požárů dosahoval až dvou stovek, běžný průměr přitom činí 51.

V srpnu zemřelo na silnicích 70 lidí, o 12 více než loni

V srpnu zemřelo na silnicích v Česku 70 lidí, o 12 meziročně více. V srpnu 2014 byl ale počet obětí dopravních nehod rekordně nízký. Vyplývá to z předběžných údajů, které ČTK oznámil mluvčí policejního prezidia Jozef Bocán. Celkem zahynulo od začátku letošního roku 412 lidí, což je o 15 více než za stejné období loni.

Na Strahově se sešly stovky taxikářů, asociace protest odvolala

Na Strahově se sešlo několik set taxikářů, podle pořadatelů až 500. Chtěli na protest projet Prahou, asociace ale jízdu odvolala na základě jednání na pražském magistrátu, kde jim bylo přislíbeno zvýšení maximální ceny za kilometr jízdy taxíkem. Dopoledne se zástupci taxikářů sešli s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) a zasedli v magistrátní pracovní skupině vedené primátorkou Adrianou Krnáčovou (ANO). Ministr si od taxikářů vyžádal doklady o možném stanovení jednotné ceny, Praha přislíbila do konce roku zvýšit maximální povolenou cenu za kilometr.

Screeningy by se v ČR měly rozšířit na další nemoci

Ministerstvo zdravotnictví odstartovalo nový národní akční plán na screening a včasný záchyt nemocí, jako je sekundární prevence cukrovky u rizikové populace, novorozenecký laboratorní záchyt závažných vrozených kombinovaných poruch imunity či záchyt rakoviny prostaty u rizikových mužů. Novinářům to řekl ministr Svatopluk Němeček (ČSSD) s tím, že screeningy by se tak rozšířily na další nemoci. Nové programy nejprve projdou pilotním ověřováním, v návrhu jich je zatím devět, a pokud se potvrdí jejich účinnost, budou schváleny v plošné podobě. Reálně by se v praxi mohly objevit za dva až tři roky. Už řadu let hradí zdravotní pojišťovny screening rakoviny prsu u žen od 45 let věku, hrdla děložního u žen od 15 let věku a tlustého střeva a konečníku u mužů a žen od 50 let věku. V akci cíleného zvaní podpořené z evropských peněz rozeslaly zdravotní pojišťovny 3,5 milionu pozvánek těm svým pojištěncům, kteří na screening nechodí.

ÚS dal rodičům šanci na náhradu nákladů péče o postiženého syna

Lidé pečující o blízkého mohou žádat náhradu nákladů odpovídající částce, kterou by si účtovali odborní pečovatelé. Ústavní soud (ÚS) vyhověl stížnosti rodičů, kteří od Česko-německé horské nemocnice Krkonoše požadovali 891.162 korun za období od července 2006 do léta 2008. Právě ve vrchlabské nemocnici se v roce 1991 narodil jejich syn. Kvůli nesprávně vedenému porodu má trvale poškozené zdraví, je například ochrnutý na všechny končetiny. Zatímco nový občanský zákoník nárok pečujících lidí upravuje přesněji a vstřícněji, ten starý jim příliš šancí na získání náhrady účelně vynaložených nákladů nedával. Podle ÚS je ale nutné vykládat starší právní úpravu ve světle současné společenské situace, kdy pobyt v ústavu stále častěji nahrazuje domácí péče. "Potom ovšem vznikají právě ty náklady, o které se v tomto sporu jednalo před obecnými soudy," uvedl soudce zpravodaj Ludvík David. "Není žádoucí, aby na osoby blízké bylo přeneseno břemeno v neúměrném rozsahu a škůdce by tak byl zcela osvobozen od povinnosti nahradit náklady péče o poškozeného rodinou poškozeného," stojí v nálezu.

Návštěvnost Země živitelky opět překonala stotisícovou hranici

Návštěvnost agrosalonu Země živitelka, který dnes končí na výstavišti v Českých Budějovicích, po pěti letech opět překonala stotisícovou hranici. Větší byl také zájem vystavovatelů. Své výrobky a služby jich prezentovalo téměř 600. Sobota, která je tradičně nejnavštěvovanějším dnem, patřila národním dožínkám. Zemědělci i zástupci státu na výstavě apelovali na obyvatele, aby kupovali české potravinářské produkty.

NG se odvolala k soudu kvůli Madoně z Veveří, prý patří státu

Národní galerie v Praze (NG) se odvolala proti rozhodnutí soudu, podle něhož by měla církvi vrátit obraz Madony z Veveří. ČTK to řekla mluvčí NG Tereza Ježková. Spor o obraz se k soudu dostal poté, co NG odmítla středověkou památku římskokatolické církvi vydat na základě její žádosti podané v rámci majetkového vyrovnání státu s církvemi. "NG je přesvědčena, že stát po celé rozhodné období byl a nadále je právoplatným vlastníkem obrazu," stojí v tiskové zprávě NG. Galerie zároveň uvádí, že nebránila a nikdy nebude bránit narovnání křivd způsobených totalitními režimy. Na základě archivních materiálů uvádí, že pokud vůbec došlo v případě Madony z Veveří vůči církvi k majetkové křivdě, stalo se tak v období první republiky. NG v rámci současného majetkového vyrovnání státu s církvemi vydala tří významná díla či soubory děl - Vyšebrodský oltář, dva obrazy Petera Paula Rubense a části Puchnerova oltáře. Všechna díla ale na základě dohody zůstala v expozicích NG.

Do Síně slávy ND vstoupila Vlasta Chramostová

Do Síně slávy Národního divadla (ND) dnes vstoupila herečka, někdejší disidentka, signatářka Charty 77 Vlasta Chramostová. Jako první laureátce nově zaváděné tradice ji ocenění předal ministr kultury Daniel Herman (KU-ČSL). Uvedl při tom, že Vlasta Chramostová je pro něj velkým morálním vzorem. Ředitel ND Jan Burian řekl, že do Síně slávy budou uváděni nejvýznamnější tvůrci, kteří formovali tvůrčí i společenský život a smysl ND. Síň slávy vznikne v zemském salonku, poprvé bude otevřena letos 17. listopadu u příležitosti 89. narozenin první laureátky.

Bývalí političtí vězni vzpomenou na Hostýně na zemřelé přátele

Bývalí političtí vězňové se v sobotu sejdou na poutním místě Svatý Hostýn na Kroměřížsku, aby si připomněli mučení i smrt svých přátel v komunistických žalářích. Tradiční muklovskou pouť pořádá letos již potřiadvacáté Konfederace politických vězňů (KPV) České republiky. Pravidelně se jí účastní stovky bývalých vězňů, jejich rodinní příslušníci i další poutníci, kterým tato část historie není lhostejná.

V Špindlerově Mlýně odhalí pomník Němcům popraveným v roce 1945

Ve Špindlerově Mlýně na Trutnovsku tuto sobotu odhalí pomník občanům města i dalším lidem německé národnosti, kteří byli v květnu a v červnu 1945 bez soudu popraveni. Pomník bude odhalen nedaleko centra města na místě tehdejších poprav na začátku takzvané Věřiny cesty. ČTK o tom informoval náměstek ředitele Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) Jakub Kašpar. Pomník podle něj nemá za cíl tehdejší události ani jejich aktéry soudit. "Sedmdesát let po těchto událostech chceme pomníkem připomenout, že k nim v našem regionu došlo a v neposlední řadě dát najevo, že spravedlivý soud a možnost obhajoby jsou v právním státě základním předpokladem udělení jakéhokoli trestu. A tedy že nechceme, aby k podobným událostem kdykoli v budoucnu znovu došlo," uvedl Kašpar. Odhalení pomníku se uskuteční od 11:00, předcházet mu bude ekumenická bohoslužba smíření v místním kostele. Odpoledne a večer se uskuteční procházky po Špindlerově Mlýně s pamětníky a rodáky a potom beseda.

Podle informací z letáku vydaných Správou KRNAP po konci druhé světové války přišla do Špindlerova Mlýna skupina převážně českých partyzánů, která zadržela velké množství místních obyvatel. Několik z nich bez soudu zastřelila na Věřině cestě. Těla skončila v hromadných hrobech. Případy nebyly prošetřeny ani dodatečně, neboť spadají do období amnestovaného zákonem z 8. května 1946.

České centrum vystavuje fotografie Václava Havla od Jiřího Jírů

Fotografie Václava Havla z let 1993 až 2003, kdy zastával funkci prvního českého prezidenta, vystavuje České centrum Praha v Rytířské ulici. Jejich autor Jiří Jírů Havla doprovázel především při jeho státnických aktivitách. Přehlídka, která příští rok u příležitosti nedožitých Havlových osmdesátin objede síť Českých center v zahraničí, zahrnuje čtyři desítky kolorovaných fotografií. Je mezi nimi několik momentek ze setkání se slavnými osobnostmi politiky i kultury, které navštívily Česko, i snímky z Havlových cest.

Ostravské muzeum představí výstavu horolezeckých fotografií

Ostravské muzeum představí retrospektivní výstavu horolezeckých fotografií z období od roku 1930 až do současnosti. K vidění bude také výstroj některých slavných sportovců. Například péřová bunda Libora Uhra či nejdůležitější věci Leopolda Sulovského. Výstava Mezi nebem a zemí začne 4. září a potrvá do 25. října. ČTK to řekla mluvčí muzea Jiřina Kábrtová. Takto rozsáhlá výstava horské a horolezecké fotografie nemá podle organizátorů v Česku nebo na Slovensku obdobu. Celkem se na ní představí díla 19 autorů. "Výstavu pořádáme u příležitosti padesátého výročí první oficiální československé horolezecké expedice do asijských velehor," řekl další z organizátorů výstavy Jiří Kráčalík. Projekt je součástí doprovodného programu Mezinárodního filmového festivalu outdoorových filmů. Příznivci kvalitní fotografie se podle Kráčalíka mohou těšit například na unikátní snímky Viléma Heckela, Jana Červinky, Karola Plicky, Jiřího Kolbaby, Libora Uhra, Františka Krasla, Ladislava Sitenského, Leopolda Sulovského či Radka Jaroše.

Sport

Šestá hráčka světa Lucie Šafářová ztroskotala na US Open nečekaně v 1. kole a nezopakuje v New Yorku loňskou osmifinálovou účast. Česká tenistka prohrála hladce 4:6 a 1:6 s Ukrajinkou Lesií Curenkovou, kterou porazila minulý týden v semifinále v New Havenu.

Počasí ve středu

Zataženo až oblačno, ojediněle přeháňky. Teploty 19 až 23 stupňů Celsia.