Denní souhrn zpráv

Sobotka: Řetězce nesmí diskriminovat zemědělce a potravináře

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes na národních dožínkách na Zemi živitelce v Českých Budějovicích slíbil, že koalice v Parlamentu prosadí schválení novely zákona o významné tržní síle, od níž si zemědělci a potravináři slibují posílení své pozice v jednáních s obchodními řetězci. "Obchodní řetězce nesmí diskriminovat české zemědělce a české a moravské potravináře," uvedl premiér. Podle Sobotky je prosazení zákona velká bitva.

Zákon o významné tržní síle je spojován například se současnými problémy s odbytem mléka. Podle prezidenta Agrární komory Miroslava Tomana za to mohou nejen ruské sankce a zrušení mléčných kvót v Evropské unii, ale právě chování zahraničních obchodních řetězců. "Není možné, aby zahraniční obchodní řetězce diskriminovaly české zboží na českém území, není možné, aby České republika byla závislá na dovozech a ztratila svoji soběstačnost," řekl Toman.

Valachová navrhuje povinný poslední rok mateřské školy

Povinná školní docházka by se měla prodloužit z devíti na deset let. Školní vzdělání by mělo začít v pěti letech, povinný by byl poslední rok v mateřské škole, řekla novinářům ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) s tím, že v odůvodněných případech by mohli rodiče děti z této povinnosti vyvázat a podle individuálního plánu potomka vzdělávat doma. Návrh je v novele školského zákona, kterou do poloviny září dostane vláda.

Valachová rovněž plánuje zpřísnit do dvou let vzdělávací programy škol, zavést tedy obdobu školních osnov. Před osmi lety byly osnovy zrušeny a nahradily je mnohem volnější rámcové vzdělávací programy. Z jednotlivých škol tak nyní vycházejí žáci s rozdílnou úrovní znalostí. Povinné přijímací zkoušky na střední školy s maturitou by měly být od jara 2017, otázky budou zadávány centrálně. Umožněny budou dva termíny přijímacích zkoušek, přičemž se započte lepší dosažený výsledek. S povinnou maturitou z matematiky počítá ministryně až od jara 2021, tedy o dva roky později proti původním návrhům.

Starostové kritizují nový návrh Pražských stavebních předpisů

Starostové městských částí Praha 1 až 22 kritizují nový návrh Pražských stavebních předpisů, který předložila primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Nezapracoval prý jejich připomínky a neřeší problémy hlavního města. Uvedl to Jiří Houdek, mluvčí Prahy 9, která hostila setkání starostů. Primátorka výtky odmítla.

Návrh Pražských stavebních předpisů původně připravoval náměstek primátorky Matěj Stropnický (SZ/Trojkoalice), jeho verzi už městské části připomínkovaly. Minulý týden mu je ale rada odebrala z gesce a schválila verzi předloženou primátorkou. "Protinávrh primátorky například nepřípustně zvyšuje zahušťování zástavby. Neřeší ani parkování a počet parkovacích míst, a tím je zřetelně v rozporu se zájmy a potřebami obyvatel všech městských částí na území Prahy," uvedl místostarosta Prahy 9 Tomáš Portlík (ODS).

V Česku stoupá počet exekucí z důchodů i nemocenské

Počet exekucí z důchodů stoupá, letos v pololetí jich bylo téměř 79.500, což je o 4150 víc než na konci loňska. Rostou také exekuce z nemocenských dávek. ČTK to sdělila mluvčí České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) Jana Buraňová. Ze zkušeností pracovníků ČSSZ podle mluvčí vyplývá, že do důchodu odchází stále více lidí s již nařízenou exekucí.

ČSSZ upozornila, že u dalších více než 40.000 důchodů exekuci eviduje, ale neprovádí, protože lidem musejí podle zákona zbývat peníze na živobytí. V letošním roce činí nezabavitelná částka 6118 korun.

Na 200 lidí demonstrovalo v Praze proti údajným represím policie

Kolem dvou stovek převážně levicových aktivistů protestovalo v pátek v podvečer v centru Prahy proti údajným policejním represím vůči krajně levicové scéně. Organizátoři demonstrace zpochybňují hlavně policejní akci Fénix, po níž policisté stíhají několik lidí kvůli údajné přípravě teroristického útoku na vlak. Levicoví aktivisté poukazují na podle nich podivnou roli tajných policejních agentů, kteří údajnou teroristickou skupinu infiltrovali.

Německo podle vysídlenců musí mluvit se sousedy i o minulosti

Německo se při jednáních se svými sousedy včetně Česka nesmí vyhýbat sporným tématům a musí mluvit i o minulosti. Dnes k tomu v Berlíně vyzval předseda německého Svazu vyhnanců (BdV) Bernd Fabritius. Organizaci sdružující spolky německých poválečných vysídlenců podle něj jde především o to, aby středoevropské země uznaly, že odsun byl protiprávní.

Lpění na principu kolektivní viny odmítla také bavorská státní ministryně pro sociální věci Emilia Müllerová. "Nacistickým Německem rozpoutaná druhá světová válka byla nejhorším okamžikem lidských dějin. Miliony lidí zahynuly při holokaustu, miliony dalších byly deportovány nebo uvězněny v koncentračních táborech," řekla. "Po skončení války ale bezpráví pokračovalo. A v roce 1990 to jasně řekl i český prezident Václav Havel - že vyhnání Němců nebyl trest, byla to pomsta," uvedla ministryně.

Olomoucká charita zajistí lékařskou péči pro 350 dětí z Haiti

Olomoucká arcidiecézní charita (ACHO) se chystá zajistit lékařskou pomoc pro 350 dětí z jedné ze základních škol na Haiti. Pomoci se dočkají děti ve škole v Baie de Henne, kde olomoucká charita působí dlouhodobě. Podle humanitární pracovnice Kristýny Lungové, která na Haiti odlétá na začátku září, lze zajistit lékařskou pomoc na takto odlehlých místech pouze postupně. Na zajištění péče přispěli Olomoučané během prázdninové kampaně, kdy přispívali libovolnou částkou za kohoutkovou vodu v restauracích, kavárnách či barech ve městě. Kromě zdravotní péče se humanitární pracovníci zaměří také na odbourání negramotnosti, která zasahuje až 50 procent populace

Právo: Policie prověřuje Pelikána za odpuštění milionových sankcí

Protikorupční policie prověřuje, zda stát nepřišel o miliony korun, když ministerstvo spravedlnosti odpustilo firmě sankce za kolabující elektronický obchodní rejstřík. Dohodu uzavřel ještě coby náměstek nynější ministr Robert Pelikán.

Podle trestního oznámení jeho úřad odpustil stamilionovou pokutu. Podle Pelikána je to absurdní, celá zakázka stála asi 30 milionů a penále činilo dva miliony, uvedlo Právo.

Na chrudimském letišti se po pádu zranil parašutista

Na chrudimském letišti se dnes ráno zranil parašutista. Jednačtyřicetiletý muž z Rychnovska na závěr seskoku zřejmě provedl manévr, po němž se zřítil volným pádem z výšky asi pět až deset metrů na travnatou plochu. ČTK o tom informovala mluvčí krajské policie Markéta Janovská. Zraněného transportoval do nemocnice vrtulník. V Chrudimi se dnes koná Letecký den.

Na letišti v Klatovech zemřel parašutista, spadl z 500 metrů

Nizozemský parašutista zemřel v pátek v podvečer při seskoku na letišti u Klatov. Devětačtyřicetiletý muž následkům zranění na místě podlehl. Událostí se zabývá policie. Podle prvotních informací se muži neotevřel padák a spadl z půlkilometrové výšky. Příčina se vyšetřuje. Letiště v Klatovech je vyhledávané zejména pro extrémní disciplínu swooping založenou na vysokorychlostním přistání na padáku.

Lékař z Plzeňska podle policie podvodně vykázal péči za 23 mil.

Policie navrhla obžalovat z podvodu jednapadesátiletého lékaře z Plzeňska, který údajně na základě nepravdivých podkladů vyúčtoval od zdravotní pojišťovny více než 23 milionů korun. Peníze inkasoval v letech 2010 až 2012. Na policejním webu to uvedla mluvčí Jana Tomková.

V Olomouci spadl z hradeb mladý muž, zemřel na místě

V Olomouci v noci na dnešek zemřel po pádu z hradeb nedaleko centra města dvaatřicetiletý muž z Chrudimska. Záchranáři se jej snažili zachránit, nakonec však podlehl svým zraněním na místě. Podle policie se tragická událost obešla bez cizího zavinění. "Podle prvotního zjištění šel dvaatřicetiletý muž z Chrudimska po betonové hradbě, kdy následně spadl z pěti metrů na asfaltový povrch přímo na hlavu," uvedl policejní mluvčí.

Praha chce zavést hromadné zasílání varovných SMS

Hlavní město Praha chce zavést hromadné zasílání varovných SMS, které by bylo možné v případě nehod nebo neštěstí zasílat obyvatelům postižených městských částí. V současnosti mohou varovné sms dostat pouze obyvatelé, kteří se k přijímání varovných zpráv přihlásí. V praxi tak tato elektronická varování dostane jen minimum lidí. Na setkání s novináři v rámci Dne integrovaného záchranného systému to řekla pražská primátorka Adriana Krnáčová (za ANO).

Do babyboxu v Hloubětíně někdo odložil několikadenního chlapce

Několikadenního chlapce našli zdravotníci v babyboxu v pražském Hloubětíně. Dostal jméno Luděk, sdělil ČTK zakladatel sítě babyboxů Ludvík Hess. Je to letošní 13. dítě odložené do některé ze speciálních schránek v zemi a celkově 125. dítě za celou historii babyboxů, které fungují už deset let. Právě v hloubětínském GynCentru Hloubětíně vznikl v roce 2005 první babybox. Nyní je v republice v provozu 66 schránek, naposledy byl babybox otevřen v červenci v turnovské nemocnici.

Hrady a zámky se otevřou za nočního osvětlení

Více než osm desítek památek otevře dnes večer své brány návštěvníkům s netradičním programem a výjimečnou atmosférou. Do Hradozámecké noci se zapojují památky ve správě státu, měst i dalších vlastníků. Hlavní program letos bude na státním zámku Kratochvíle. Neobvyklou atmosféru především bývalých šlechtických sídel si v minulých pěti ročnících nenechaly ujít vždy tisíce lidí. Přístupné ale budou nejen hrady a zámky. Poprvé se do Hradozámecké noci zapojí čtyři slavné brněnské vily - Jurkovičova vila, vila Löw-Beer, vila Stiassni a vila Tugendhat. Zájemci se mohou těšit na komentované prohlídky, koncerty či promítání. V Praze bude program i v Senátu.

Na Tankový den v Lešanech přišlo přes 10.000 diváků

Na Tankový den v Lešanech na Benešovsku přišlo přes 10.000 diváků. K vidění byly i výměnou získané exponáty ze Švédska, děla, kanóny i obrněná vozidla. Návštěvníci jich mohli několik vidět poprvé také v pohybu. Dnešní akcí vyvrcholila sezona tohoto historického muzea, řekl ČTK Andrej Halada z Vojenského historického ústavu Praha. Tankový den připomněl mimo jiné sedmdesáté výročí konce druhé světové války, diváci podle Halady ocenili mimo jiné ukázku bitvy mezi armádou Spojených států amerických a vojáky německého wehrmachtu.

Dnešní akce se také zúčastnil ministr obrany Martin Stropnický, který se projel v izraelském tanku typu Merkava. Součástí Tankového dne byl také křest knihy vojenského historika Vladimíra Franceva Československé zbraně ve světě.

Plzní poprvé prošly obří loutky, zájem lidí byl obrovský

Pět z osmi unikátních obřích loutek španělské divadelní skupiny Carros De Foc se v pátek v podvečer vydalo z plzeňského pivovaru na centrální náměstí, kde zahájily speciální show. Chodící a mluvící marionety o velikosti až 20 metrů, které se rozmístily v centru, sledovaly tisíce lidí. Představení ve třech dějstvích vzniklo na míru Plzni a vypráví příběh holčičky, jejích hraček a splněných snů. Hlasy zapůjčili například herci Jiří Lábus, Martin Stránský a Antonín Procházka. Poprvé v historii souboru se předvede všech osm loutek najednou.

Kino Evald uvede přehlídku severských filmů

Od 2. do 11. září se v pražském kině Evald uskuteční přehlídka severských filmů, na které se podílí centrum Skandinávský dům. Jde o tituly, které většina Seveřanů dobře zná a miluje, ale pro mnoho českých diváků budou novinkou, sdělila ČTK Alice Aronová ze společnosti CinemArt. "Diváci se mohou těšit na bláznivou finskou klasiku Uuno Turhapuro slouží v armádě, která je nejpopulárnější, příběhem ze série o antihrdinovi Uunovi a jeho ztřeštěných kouscích. Norsko bude reprezentovat černočerná komedie Černý Laponec, jež by se dobře vyjímala i na Festivalu otrlého diváka," uvedla Aronová. Ve švédském městě Värmland se odehrává gangsterská komedie Hubená Sussie, v níž jednu z hlavních rolí ztvárnila populární švédská herečka českého původu Tuva Novotny.

Hrad Helfštýn obsadili kováři z celého světa, začal zde Hefaiston

Středověký hrad Helfštýn na Přerovsku obsadili kováři z celého světa. Na největší evropské setkání mistrů černého řemesla dorazilo 522 účastníků, mezi nimi kováři z USA, Austrálie či Kanady. Jejich dovednost mohou celý víkend sledovat i návštěvníci hradu. V jeho prostorách se rozžhavilo 13 kovářských výhní, zvuk kovadlin se nese ze všech koutů. Mezinárodní setkání kovářů Hefaiston každoročně přijdou obhlédnout tisíce lidí. Jen za sobotu jich bylo kolem 5000.

Praha dnes hostila gastronomické akce na náplavce i Ladronce

Dvě gastronomické akce dnes přilákaly Pražany na smíchovské Hořejší nábřeží, kde se konal festival Náplavka Street Food, a do břevnovského parku Ladronka. Tam se uskutečnil F.O.O.D. piknik, jehož účastníkem byl i protagonista oblíbené televizní show S Italem v kuchyni Emanuele Ridi.

Na Ladronku přišlo několik tisíc návštěvníků. O jejich pozornost usilovalo na pět desítek stánků, které nabízely vedle specialit z grilu i thajské nudle, francouzské palačinky, kozí sýry, domácí limonády a zavařeninu, pečivo slané i sladké. Samozřejmě také víno a první zkvašený mošt z italských hroznů. Gastronomický festival na náplavce byl zaměřen na exotické potraviny. K mání byly speciality v indickém stylu, takzvaná raw food, zaměřená na přírodní, tepelně ani průmyslově neupravované potraviny, marocká kuchyně a grilované ryby.

Jak se slavily dožínky, lidi zajímá, do Edenu v Bystřici nad Perštejnem jich přišly stovky

Vůně čerstvě pečeného chleba a koláčů se dnes nesla centrem Eden v Bystřici nad Perštejnem. Stovky lidí se tam přišly podívat, jak se kdysi na Vysočině slavily dožínky. Vyzkoušeli si i sečení, mlácení a mletí obilí a pečení chleba. Dožínky tam pokračují ještě v neděli trhem, ukázkami řemesel a degustací regionálních potravin spjatých s koncem žní.

Ve Vavřinci v Moravském krasu je nově otevřeno muzeum včelařství

Obec Vavřinec na Blanensku, která leží ve střední části Chráněné krajinné oblasti Moravský kras, vybudovala expozici včelařství. Stála zhruba půl milionu korun a zájemci ji naleznou v tamním kulturním domě. O vybudování stálé výstavy se zasloužili včelaři, kteří dodali všechny exponáty, řekl ČTK tamní starosta Miloslav Novotný.

V Srní bude centrum na pozorování vlků

Národní park Šumava (NPŠ) dokončuje v Srní, srdci západočeské části parku, nové návštěvnické centrum na pozorování vlků. Rozšíří místa, kde se mohou lidé blíže seznámit se životem divokých zvířat Šumavy a pozorovat je téměř v jejich přirozeném prostředí. S náklady 85 milionů korun jde o největší investici v 25leté historii parku. Zoocentrum, na které dá 90 procent Evropská unie, by se mělo otevřít do konce září, řekl ČTK náměstek ředitele NPŠ Miloš Juha.

Sport

Český kajakář Jiří Prskavec letos mezi vodními slalomáři dominuje kategorii do 23 let. Po dubnovém triumfu na mistrovství světa, kde získal svůj druhý titul v této kategorii, se dnes stal v Krakově i evropským šampionem do 23 let. Zlato pro Českou republiku v Polsku získala rovněž kanoistka Monika Jančová. Na stupně vítězů ji mezi kanoistkami doprovodila Jana Matulková, která skončila třetí. V juniorech dojel třetí kajakář Alexandr Maikranz.

Judista Lukáš Krpálek skončil na mistrovství světa bez medaile, což se mu na světovém šampionátu stalo poprvé od roku 2010. Obhájce titulu ve váze do 100 kg se v Astaně od úvodních kol trápil, přesto došel do semifinále. V něm nestačil na Němce Karla-Richarda Freye a v následném boji o bronz podlehl jeho krajanovi Dimitrimu Petersovi. Za páté místo si připíše do žebříčku 180 bodů.

Motocyklový závodník Karel Hanika odstartuje do Velké ceny Velké Británie po životním výkonu v kvalifikaci ze druhého místa. Český jezdec dnes v kategorii Moto3 nestačil jen na Španěla Jorgeho Navarra, za nímž zaostal o více než půl sekundy. Jediný Čech v elitní kategorii MotoGP Karel Abraham obsadil v kvalifikaci 24. příčku.

Plážová volejbalistka Kristýna Kolocová s novou spoluhráčkou Hanou Skalníkovou postoupila do semifinále mistrovství republiky. Martinu Bonnerovou s Karolínou Řeháčkovou udolaly v koncovce prvního setu 33:31, druhou sadu pak vyhrály hladce 21:15. Na domácím šampionátu zatím ve třech zápasech neztratily ani set.O finále se v neděli utkají se Šárkou Nakládalovou a Eliškou Gálovou, které je porazily před dvěma týdny v semifinále Superpoháru v Praze.

Počasí

Bude jasno nebo skoro jasno. Ráno ojediněle mlhy. Nejvyšší teploty 31 až 35 °C, v 1000 m na horách kolem 27 °C.

Horké počasí vydrží ještě několik nadcházejících dní. Teploty zřejmě někde překročí 30 stupňů Celsia i v úterý, kdy dětem začíná nový školní rok. Uprostřed týdne se ale ochladí a bude jen kolem 20 stupňů. Příští čtyři týdny budou jako celek teplotně nadprůměrné až průměrné. Vyplývá to z měsíční předpovědi, kterou vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).