Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Babiš: Potřebujeme okamžitě uzavřít schnegenský prostor

Vnější hranice schengenského prostoru je třeba okamžitě uzavřít a toto území většiny evropských států bránit před přílivem uprchlíků, řekl novinářům vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO). Zapojit by se podle něj mělo NATO. Pokud ostrahu vnější hranice schengenského prostoru okrajové státy nezvládají, musí to být podle něj domluveno na nejvyšší úrovni. Babiš se domnívá, že EU musí v těch státech, odkud přicházejí uprchlíci, říct, že nemůže přijmout deset milionů uprchlíků z celého světa. Podle něj by bylo třeba zřídit obrovský uprchlický tábor a tam dělat selekci. "Rozdělit je na ty, kteří skutečně pomoc potřebují, hlavně matky s dětmi, a ekonomické uprchlíky," řekl vicepremiér.

Rakouský kancléř kritizuje ČR za odmítání kvót na běžence

Rakouský kancléř Werner Faymann kritizoval Česko, ale také Polsko a pobaltské země, že odmítají kvóty pro rozdělení běženců v rámci Evropské unie. Faymann v rozhlasové stanici Ö1 v pořadu Morgenjournal prohlásil, že bez kvót nebude možné stabilizovat situaci na vnějších hranicích unie, které překračují tisíce uprchlíků, především z Afriky a z Blízkého východu. Podle rakouského kancléře země na vnější hranici EU nebudou mít důvod bez existence kvót zajistit neprůchodnost těchto hranic. "Jak byste je chtěli přimět k ochraně této vnější hranice, když si budou myslet, že jim zůstanou statisíce (uprchlíků) a ostatní zatím budou v klidu? Tyto věci je třeba řešit současně, jedna ovlivňuje druhou," řekl Faymann.

"Kvóty pro migranty stabilizovat situaci podle názoru České republiky nepomohou. Jediným řešením je ukončení války v Sýrii a Libyi a na to se musí soustředit tlak EU a také celého mezinárodního společenství," napsal premiér Bohusalav Sobotka (ČSSD) ČTK v sms. Je taky podle něho nutné zajistit ochranu vnější hranice unie a fungující návratovou politiku pro lidi, kteří v EU nezískají azyl. "Česká republika se chová odpovědně, připojila se k solidárnímu projektu EU a je v jeho rámci připravena přijmout postupně 1500 uprchlíků," připomněl Sobotka. Český ministr vnitra Milan Chovanec na twitteru uvedl, že uprchlíky táhne do Německa a Rakouska jejich štědrý sociální systém, nikoliv neschopnost okolních zemí. Povinné kvóty podle Chovance nic neřeší a Česko s nimi nebude souhlasit ani do budoucna.

Zeman slíbil významné investiční dohody s Čínou

Evropská unie musí chránit své hranice před běženci, řekl v projevu před českými velvyslanci na Hradě prezident Miloš Zeman a zopakoval myšlenku na vytvoření společné evropské armády. Zeman taky slíbil investiční dohody s Čínou a vyslovil se obecně proti sankcím, embargům a bojkotům. Vyzval rovněž k posílení ekonomické diplomacie. Jsem pro to, aby Evropská unie chránila svoje hranice, uvedl prezident. Podotkl, že když v minulosti mluvil v Evropském parlamentu o potřebě vytvořit evropskou armádu, vzbudil úsměvy. Nyní by se taková armáda hodila, řekl Zeman v souvislosti s migrační krizí a nelegálním převaděčstvím.

Prezident opět apeloval k posílení ekonomické diplomacie, aby se českému hospodářství dařilo i v budoucnu. Sám se označil za propagátora spolupráce s Čínou a poznamenal, že v Pekingu podepíše několik významných dohod, které podle něho zahájí čínskou investiční expanzi v Česku. Zeman věří, že se podaří otevřít taky indický trh, a uvedl, že plánuje cestu do Ázerbájdžánu a do Latinské Ameriky, kde je podle něho možné vytvořit rovněž jisté exportní pozice. Protože je Česko malá, exportně zaměřená ekonomika, mělo by podle Zemana protestovat proti sankcím, embargům a bojkotům. V této souvislosti prezident věří, že se v budoucnu obnoví korektní vztahy s Ruskem, které čelí sankcím Západu kvůli ukrajinské krizi.

Zeman se během návštěvy v Číně zúčastní i vojenské přehlídky

Prezident Miloš Zeman se během zářijové návštěvy v Číně zúčastní vojenské přehlídky na Náměstí nebeského klidu, která zahájí oslavy 70 let od konce druhé světové války v Tichomoří. Vyplývá to z programu prezidenta, který poskytl médiím jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Zeman je podle agentury Reuters jediným prezidentem ze Západu, který bude přehlídce 3. září přítomen. Evropští a američtí představitelé odmítli účast kvůli obavám z čínské vojenské expanze v regionu. Některé západní země ale vyšlou do Pekingu své ministry zahraničí či jiné vysoké činitele. Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, ani premiér Bohuslav Sobotka (oba ČSSD) nemají se Zemanovou cestou do Číny problém. Zaorálek již dříve prohlásil, že je správné uctít oběti války. Sobotka doplnil, že Zeman přispívá ke zlepšení česko-čínských vztahů, což je také jedna z vládních priorit. Opozice však prezidenta kritizovala zejména kvůli problému potlačování lidských práv v Číně.

Babiš chce zrušit usnesení vlády o vzniku průmyslové zóny kvůli Bakalovi

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) žádá, aby vláda zrušila své červencové usnesení o vzniku průmyslové zóny Nad Barborou v Karviné. Kabinet podle něj neměl před schvalováním informaci, že Moravskoslezský kraj má vykoupit za zhruba 200 milionů korun pozemky od společnosti podnikatele Zdeňka Bakaly. Otázkou se bude ve středu zabývat koaliční rada, informovalo ČTK ministerstvo financí. Stát hodlal do zóny vložit až 750 milionů korun. "Považuji za naprosto nepřípustné, že vláda nebyla informována o tom, že mají být z veřejných prostředků vykoupeny pozemky vlastněné člověkem, který neplní své závazky vůči České republice a jejím občanům," uvedl v tiskové zprávě Babiš v narážce na Bakalu.

Moravskoslezský kraj zásadně nesouhlasí s tím, aby vláda zrušila podporu výstavbu průmyslové zóny v Karviné. Na svém mimořádném jednání toto stanovisko schválili krajští radní. Novináře o tom informoval hejtman Miroslav Novák (ČSSD). Důvody pro zrušení usnesení označil za malicherné a nezodpovědné vůči obyvatelům regionu. Hejtman odmítl, že kraj vládě tajil jakékoliv informace. Domnívá se, že se Babiš s materiálem schvalovaným vládou nejen dostatečně neseznámil, ale zároveň si myslí, že jeho nynější stanovisko je populistické. "Že má pan Bakala špatnou pověst je jedna věc, druhá věc je, že společnost Asental vlastní 4500 hektarů pozemků na Karvinsku, což jsou téměř veškeré nezastavěné plochy," řekl Novák. Podle něj kraj nemohl zónu na Karvinsku umístit jinam, protože v místě neexistují další plochy, které by splňovaly takové parametry, jaké má zóna Nad Barborou. Je v souladu s územním plánem a má i dobré dopravní napojení. Navíc jde o bývalý brownfield a kraj se při budování průmyslové zóny v Nošovicích na Frýdecko-Místecku zavázal, že už další zóny nebude stavět na "zelené louce".

Letušky od středy do pátku stávkovat nebudou, soud stávku zakázal

Letušky a stevardi Českých aerolinií od středy 26. srpna do pátku 28. srpna stávkovat nebudou. Stávku jako nezákonnou v předběžném opatření zakázal pražský městský soud. Proti rozhodnutí soudu se Odborová organizace posádek letadel (OOPL), která stávku vyhlásila, v zákonné lhůtě odvolá. ČTK to řekla předsedkyně OOPL Petra Posova. Letušky chtěly stávkou dosáhnout opětovného navýšení platů po únorových škrtech ve mzdách provozních zaměstnanců ČSA. Podle odůvodnění soudu, které má ČTK k dispozici, pochybila Odborová organizace posádek letadel (OOPL), když zaměstnavateli předala oznámení o stávce, jež neobsahovalo všechny náležité údaje včetně seznamu zaměstnanců ochotných stávkovat. Dále se podle soudu hlasování o stávce nezúčastnila potřebná polovina zaměstnanců ČSA.

Podle předsedy Českomoravské komory odborových svazů (ČMKOS) Josefa Středuly předběžné opatření soudu odsouvá protest jen do té doby, než se podaří všechny námitky soudu vypořádat. Během tohoto období by podle něj měli vyjednávači na obou stranách přispět k tomu, aby se vedení ČSA s letuškami a stevardy na pracovních podmínkách dohodlo, a žádná stávka být nemusela.

Letecká puma z války ochromila dopravu u nádraží v Olomouci

Leteckou pumu z druhé světové války našli dělníci při výkopových pracích na Masarykově třídě v Olomouci. Policie z domů v okolí evakuovala několik stovek lidí a na jedné z nejrušnějších komunikací, která vede k hlavnímu vlakovému nádraží, na více než tři hodiny zastavila provoz. Pyrotechnikům se pumu podařilo z jámy bezpečně vytáhnout a odvezli ji k likvidaci. Obsahovala 100 kilogramů trhaviny. Podle olomouckého historika Karla Podolského jde zřejmě o sovětskou pumu z osvobozovacích bojů na konci druhé světové války. První větší bombardování zažilo město 30. dubna 1945, kdy na něj dopadly bomby víceméně omylem.

Chovanec: Česká pošta zavádí sedm opatření proti korupci

Česká pošta zavádí sedm opatření, jejichž cílem je zamezit korupci a zprůhlednit hospodaření státního podniku. Po své schůzce to České televizi (ČT) řekli ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a generální ředitel pošty Martin Elkán. Pošta podle Chovance v minulosti nehospodárně nakládala s penězi a nynější snaha o změnu naráží na odpor některých firem. Kvůli navázání na tyto struktury na poště v poslední době skončili někteří manažeři, dodal ministr. Elkán mezi kroky k transparentnosti jmenoval účast zástupců samospráv v dozorčí radě podniku, zřízení anonymní protikorupční linky a samostatného odboru, který má protikorupční opatření na starost. Smlouvy nad určitý limit musejí podle Elkána podepisovat dva manažeři, dárky nad určitou hodnotu musejí zaměstnanci hlásit a pošta zveřejňuje veřejné zakázky nad rámec zákona.

V médiích se předminulý týden objevila informace, že Kamil Choc ze středočeské ČSSD údajně chtěl třímilionový úplatek po podnikateli Lukáši Čadkovi, který s Českou poštou vede spor o více než 20 milionů korun. Úplatek měl pomoci spor řešit. Peníze údajně měly jít do pokladny sociálních demokratů a přímo k Chovancovi, což strana i ministr odmítají. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) následně vyzval Chovance, aby se ve snaze o zprůhlednění hospodaření České pošty nenechal zastrašit. Management vedený Elkánem, který do vedení podniku zasedl loni v dubnu, podle Chovance provedl největší personální změny možná za posledních 15 let. V poslední době odešlo více než 20 manažerů.

Němeček u Babiše miliardy nezískal, obrátí se na vládu

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) neuspěl u ministra financí Andreje Babiše (ANO) s žádostí o více peněz na investice do nemocnic. Místo požadovaných tří miliard má ze státního rozpočtu na rok 2016 slíbeny řádově stovky milionů korun. Se svými argumenty se ještě obrátí na vládu, která rozhodne. Zásadní argument šéfa státní pokladny byl, že v současné době na to není v návrhu rozpočtu dostatek peněz. Němeček bude finance požadovat při jednání vlády o návrhu státního rozpočtu. Státní nemocnice, do nichž by se mělo investovat, podle něj v minulosti trpěly právě nedostatkem peněz na tyto účely. "Jde o to, aby se z této situace dostaly a třeba tady v Praze nezačaly pacientům padat na hlavu," poznamenal Němeček.

VZP bude finančně zvýhodňovat nové praktiky v odlehlých oblastech

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) bude finančně zvýhodňovat praktické lékaře pro děti i dospělé v oblastech, kde o zřízení ordinace není zájem, zejména v pohraničí. Pokud se opakovaně nikdo nepřihlásí do výběrového řízení na novou praxi, nabídne v dalším kole třicetiprocentní bonifikaci k běžné platbě. VZP by chtěla tyto nástroje zavést už od příštího roku. Na tiskové konferenci to uvedl ředitel VZP Zdeněk Kabátek. Na největší tuzemskou zdravotní pojišťovnu se s žádostí o nové motivační prvky obrátil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Ačkoliv jsou dodržovány zákonné požadavky na dostupnost lékařské péče, v regionech s menší hustotou obyvatel podle něj mohou být ordinace špatně dostupné zejména pro seniory nebo rodiny bez osobního automobilu.

Pražské ANO vyjádřilo primátorce Krnáčové nedůvěru

Členové pražského hnutí ANO vyjádřili primátorce Adrianě Krnáčové nedůvěru. Předseda strany Andrej Babiš tvrdí, že jde o problém v komunikaci mezi primátorkou, zastupiteli a pražskou organizací. Návrh na odstoupení Krnáčové nezaznamenal. Na společném večerním jednání problém vyřešíme, řekl Babiš novinářům. Primátorka v tiskovém prohlášení uznala špatnou komunikaci se spolustraníky i médii. Usnesení spolustraníků o nedůvěře prý nebere na lehkou váhu, chce ale dál pracovat.

O neshodách uvnitř pražského ANO, které vloni v metropoli vyhrálo volby, se neoficiálně mluví už několik týdnů. V posledních dnech se uvnitř pražské koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice (SZ, STAN, KDU-ČSL) naplno rozhořel spor, který se týká primátorky a náměstka primátorky Matěje Stropnického (Trojkoalice/SZ). Krnáčová převzala do gesce stavební předpisy, které do té doby připravoval Stropnický. Podle zdrojů z ANO ale není důvodem k nedůvěře jen spor se Stropnickým. "Primátorka jedná jako sólista, není týmová hráčka," řekl nejmenovaný člen ANO. Na bouřlivou situaci v ANO reagovali i koaliční partneři. Pražská ČSSD vyzvala členy ANO, aby dění vysvětlili.

Poslankyně Semelová stane kvůli výrokům o Horákové před soudem

Poslankyně Marta Semelová (KSČM) stane před soudem kvůli svým výrokům o Miladě Horákové či invazi vojsk do Československa v roce 1968. Obvodní soud pro Prahu 1 projedná počátkem příštího roku žalobu na ochranu osobnosti, kterou na Semelovou i na její stranu podal právník Michal Kincl (TOP 09). Policie už dříve konstatovala, že vystoupení političky v pořadu Hyde Park nebylo trestným činem. Semelová jako host v pořadu ČT24 Hyde Park zpochybnila, že přiznání Horákové ve vykonstruovaném politickém procesu byla vynucená. Odmítla, že by obsazení Československa v roce 1968 bylo okupací, podle ní šlo o internacionální pomoc. Vasila Biľaka, signatáře zvacího dopisu vojskům Varšavské smlouvy, označila za pozitivní postavu československých dějin.

Kincl ve své žalobě uvedl, že tyto výroky ho jako občana šokovaly. Obdobné podle něj předcházely i uchopení moci komunistickou stranou v roce 1948. Požaduje písemnou omluvu, primárně od KSČM, protože Semelová podle něj hovořila z pozice funkcionářky strany. V omluvě má mimo jiné výslovně zaznít, že obsazení Československa byla okupace a že totalitní komunistický režim perzekvoval mnoho lidí. V žalobní replice poslankyně uvedla, že se Kincl snaží omezit svobodu projevu. "Já na svých vyřčených názorech osobně trvám. Proto navrhuji zamítnutí žaloby v plném rozsahu," napsala.

ÚS uznal stížnost rodiny, která chce více peněz za pozemky

Ústavní soud se zastal rodiny Gregůrkových, která dostala za pozemky vyvlastněné pro stavbu obchvatu Otrokovic úřední cenu 3,5 milionu korun. Požadovala přitom tržní cenu, která činila 36 milionů korun. Ústavní soud zrušil rozsudky Nejvyššího soudu i Vrchního soudu v Olomouci, a dal tak rodině šanci na vyšší náhradu škody. "Vyvlastnění kompenzované nízkou náhradou vzhledem k tržní ceně je porušením základního práva stěžovatelů na ochranu majetku," uvedla v odůvodnění soudkyně zpravodajka Kateřina Šimáčková. Zároveň s odkazem na ustálenou judikaturu Evropského soudu pro lidská práva zdůraznila, že v případě vyvlastňování má vyvlastněná osoba obdržet náhradu, jejíž výše je v rozumném poměru k tržní hodnotě majetku v době, kdy odnětí vlastnictví nastalo. "Občas může dojít k částečnému snížení ceny, ale pokud dochází k vyvlastnění pro potřebu výstavby silnic, je v rozumném poměru k hodnotě majetku v zásadě pouze plná náhrada ve výši tržní ceny," doplnila Šimáčková.

Firmy nesmí žádat za nelegální odběry energie přemrštěné částky

Soudy nesmí ve sporech mezi dodavateli elektřiny a jejími černými odběrateli stanovit těmto zákazníkům dodatečně k úhradě přemrštěné částky. Platba není sankcí, ale musí být jen náhradou vzniklé škody. Proto částka musí být přiměřená. Vyplývá to z verdiktu Ústavního soudu (ÚS). Ústavní soudci se zabývali případem muže z Kolínska, který měl společnosti ČEZ Distribuce za údajný nelegální odběr elektřiny na přelomu let 2010 až 2011 zaplatit bezmála 300.000 korun. Tato částka měla odpovídat jeho ročnímu odběru elektřiny. Ve skutečnosti je ale 300.000 korun osmi- až jedenáctinásobkem toho, co za roční odběr platí. "Tato částka je tedy silně přemrštěná a pokud ji dodavatel požaduje, měl by podložit důkazy, že elektřina v této ceně byla skutečně odebrána," řekla ČTK po vyhlášení nálezu soudkyně zpravodajka Kateřina Šimáčková. To ale firma neprokázala.

Průzkum: 13. plat má letos v nabídce benefitů již 47 pct firem

České firmy letos díky lepší ekonomické situaci nabízejí zaměstnancům více benefitů. Třináctý plat letos vyplatí 47 procent podniků, před pěti lety to nebyla ani třetina. Příspěvek na penzijní připojištění nabízí 77 procent firem oproti 60 procentům před pěti lety. V průměru poskytují české podniky 12 zaměstnaneckých výhod, o dvě více než loni. Nejvíce nabízeným benefitem zůstává již potřetí mobilní telefon v nabídce 88 procent firem. Vyplývá to z výsledků průzkumu NN pojišťovny a penzijní společnosti a Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Ze zaměstnaneckých benefitů největší meziroční nárůst zaznamenaly příspěvky na životní pojištění a na spoření na penzi, a to o 11, resp. devět procent. Roste tak trend podpory dlouhodobých benefitů. Na jednoho řadového zaměstnance firmy v průměru vydají 10.000 až 15.000 korun. Zástupci managementu si přijdou na 30.000 korun.

Na veletrhy módy Styl a Kabo přišlo 5000 lidí, zájem mírně roste

Na brněnské veletrhy módy Styl a Kabo přišlo od soboty do dneška 5000 odborných návštěvníků. Akce slouží jako kontraktační pro výrobce, distributory a obchodníky, letos se v neděli navečer otevřela i veřejnosti. Lidé se mohli přijít podívat na přehlídku večerních šatů. Na výstavišti se sešlo 633 značek, což je více než loni. Veletrh v posledních třech letech pomalu roste a udržel se ve střední Evropě jako jediný svého druhu, uvedla v tiskové zprávě ředitelka akce Gabriela Císařová. Veletrhy se konají dvakrát ročně, aby se na nich mohli představit kolekce vždy na danou sezonu.

Čeští vojáci v Afghánistánu pomáhají dívence s vážným onemocněním

Čeští vojáci, kteří jsou nasazeni v afghánské provincii Parván, si důvěru Afghánců získávají i poskytováním zdravotní péče místním obyvatelům. Během čtyř měsíců svého působení na místě se takto postarali již o několik desítek dětí a dospělých, kteří většinou utrpěli tržná či řezná poranění, sdělil ČTK plukovník Jan Šulc z Generálního štábu Armády České republiky. Ke konkrétním případům pomoci patří i tříletá afghánská dívka Nazíra. Nazíra se do péče příslušníků české armády dostala, když vojáci strážní čety na jedné ze svých patrol potkali místního občana, který měl v rukou složku dokumentů. Tato věc je podle českých vojáků v Afghánistánu celkem nezvyklá, proto ho oslovili. Během rozhovoru se ukázalo, že jde o zdravotnickou dokumentaci jeho nemocné dcery, která trpí vážnou chorobou a byla donedávna léčena v nemocnici v Pákistánu. Děvčátko mu ale nedávno vrátili zpět, protože již nebyl schopen pokrýt náklady na léčbu.

Lékař české jednotky po prostudování zdravotní dokumentace a vyšetření Nazíry zjistil, že trpí takzvaným nefrotickým syndromem. Jde o závažné onemocnění ledvin, které je charakterizováno neschopností ledvin zadržovat bílkoviny v těle. To pak vede k otokům po celém těle, snížení imunity a vyššímu riziku vzniku krevních sraženin v cévním řečišti. Neúspěch dosavadní léčby spočíval především v jejím předčasném ukončení. Vojáci se rozhodli uspořádat sbírku, jejíž výtěžek byl 721 dolarů. Tyto peníze jsou v průběhu léčby používány k nákupu kvalitních masných a mléčných výrobků k zajištění co nejlepší podpůrné terapie.

Ruský soud odsoudil ukrajinského režiséra na 20 let, v Česku vznikla petice za jeho osvobození

Ruský vojenský soud odsoudil ukrajinského filmového režiséra a odpůrce ruské anexe Krymu Olega Sencova za údajný terorismus na 20 let do vězení. Soud vyvolal mezinárodní protesty. K propuštění ukrajinského režiséra vyzvalo i české ministerstvo zahraničí a Česká filmová a televizní akademie (ČFTA). "Velmi si vážím 90 lidí, kteří během půl dne dokázali petici (za osvobození Sencova) podepsat. Myslím, že v tom hodně hraje naše historie, protože tam jasně vidím paralelu s 50. lety u nás," řekl dnes ČTK člen prezidia ČFTA Jan Mattlach. "Petice nemusí mít přímý důsledek, znamená ale nátlak veřejného mínění a může mít třeba důsledek ten, že odsouzený nezůstane ve vězení 20 let, ale - snad - kratší dobu," dodal známý český filmový střihač a několikanásobný držitel Českého lva.

Zdravotní gramotnost Čechů je špatná, patří k nejhorším v EU

Zdravotní gramotnost Čechů je špatná a pohybuje se na posledních místech v Evropské unii. Upozornil na to předseda České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně (ČLS JEP) Štěpán Svačina. Lékařské i pacientské organizace se na setkání v Kaiserštejnském paláci v Praze shodly, že chtějí zdravotní gramotnost Čechů a komunikaci mezi pacienty a lékaři zlepšit. Svačina ve svém projevu také připustil, že Česká lékařská společnost JEP se komunikací s pacienty doposud zabývala málo. "V České republice máme obrovské rezervy. Na diagnózy se přichází pozdě. Pacienti jsou málo vzdělaní a přicházejí relativně pozdě k lékaři. Neuvědomují si závažnost nemoci a málo spolupracují v léčbě," doplnil. Dostupnost lékařské péče se podle něj postupně zlepšuje a nových léčebných postupů a léků přichází mnoho, přesto má Česko ještě rezervy. Dlouho trvá, než se nový lék k pacientům dostane.

Sklizeň obilovin byla dobrá a rychlá

Žně byly letos rychlé, sklizeny jsou téměř všechny obiloviny. Loni jich touto dobou zbývala na polích ještě pětina. Výnosy se blíží loňským rekordním. Nesklizené necelé procento ploch je hlavně v Karlovarském a Plzeňském kraji, uvedla Agrární komora ČR. Posečená je také řepka, výnosy oproti loňsku budou nižší o 243.000 tun. Na sklizeň obilovin příliš nedolehlo sucho, které sužuje úrodu jiných komodit, jako je kukuřice, brambory, pícniny, chmel. Problémy budou mít i ovocnáři. Meteorologové očekávají na konci srpna další vlnu veder, kdy teploty překročí 30 stupňů Celsia, ojediněle i 35 stupňů.

Ve čtvrtek začne Země živitelka, bude tam přes 600 vystavovatelů

Ve čtvrtek začne na českobudějovickém výstavišti tamní nejnavštěvovanější akce roku - Země živitelka. Potrvá do úterý. Loni na ni přišlo i přes deštivé počasí téměř 100.000 lidí, letos organizátoři očekávají větší návštěvnost. Větší už byl zájem vystavovatelů, a to i ze zahraničí. Své zboží a služby jich bude prezentovat přes 600, řekli novinářům organizátoři. Neděle bude patřit národním dožínkám. Země živitelka je největší průřezový agrosalon v ČR. Není specializovaná na určitá odvětví, ale zahrnuje všechna ze zemědělské výroby, od rostlinné přes živočišnou, přes techniku a potravinářství až po myslivost a rybářství. Objeví se ochutnávky i prodejní stánky.

Cenu Havla může získat ruská obránkyně lidských práv Alexejevová

Na třetí mezinárodní cenu nesoucí jméno bývalého českého prezidenta Václava Havla jsou nominováni dlouholetá bojovnice za lidská práva v Rusku Ljudmila Alexejevová, organizace bojující v Afghánistánu za práva žen a iniciativa mladých lidí působících v oblasti lidských práv na Balkáně. Novinářům to řekli organizátoři ceny. Letošní držitel ocenění bude oznámen ve Štrasburku 30. září. Cenu Václava Havla za lidská práva uděluje Rada Evropy ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla a Nadací Charty 77. Knihovna Václava Havla uspořádá na počest laureáta mezinárodní konferenci, aby širší veřejnost seznámila s jeho přínosem v oblasti prosazování lidských práv. Konference s názvem Příběh uprchlíka: Evropa snů a skutečností se uskuteční 29. září v Praze.

V Českém Krumlově začnou 5. září národní Dny evropského dědictví

Téměř 200 obcí a více než 800 památek místního i světového významu je přihlášeno k letošnímu ročníku Dnů evropského dědictví - European Heritage Days (EHD), které se v Česku uskuteční 5. až 13. září. Národní zahájení se bude konat v sobotu 5. září v Českém Krumlově. Program je tam připraven od pátku 4. do neděle 6. září. Letošní téma je Památky znovuzrozené. Centrem dění budou českokrumlovské kláštery, jejichž rozsáhlý areál tvoří téměř pětinu historického centra města. Jejich revitalizace za více než 300 milionů korun se blíží ke svému konci.

Historický průvod v Brtnici připomene morovou ránu před 300 lety

Historický průvod v Brtnici na Jihlavsku v neděli připomene 300 let od poslední morové rány. Na 230 lidí v kostýmech někdejších představitelů radnice, obyvatel zámku i řemeslníků bude doprovázet temnou postavu Moru s jeho pážaty. Události z roku 1715 v tomto městečku každoročně připomíná církevní děkovné procesí. Kostýmovaný morový průvod se naposled konal před pěti lety, řekla ČTK starostka Miroslava Švaříčková (za ODS). Brtnice by chtěla morový průvod nominovat do Seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury ČR.

Poslední prázdninový víkend projdou Plzní obří loutky

Osm obřích pohyblivých loutek španělského souboru Carros de Foc, z nichž nejvyšší měří 10 metrů a nejdelší má 21 metrů, se poslední prázdninový víkend představí v Plzni. Na zahájení festivalu Skupova Plzeň nabídne španělský soubor s dvacetiletou tradicí v Česku dosud nevídané představení. Na trase 1,6 kilometru projde průvod loutek doplněný desítkami akrobatů, tanečníků a muzikantů. Vystoupení obřích loutek je jedním z hlavních programových bodů projektu Evropské hlavní město kultury (EHMK) 2015 a je poctou plzeňskému loutkářství, řekl primátorův náměstek Martin Baxa.

Obří loutky Carros de Foc projely celý svět, většinou ale pouze vystupují v průvodu a v menším množství, řekl Miguel Martin ze souboru. Plzeňské představení La Niña, které pracuje se střípky z městské historie a s postavami z městského erbu, je tak jedinečné i pro samotný soubor množstvím zapojených loutek i tím, že hrají v příběhu.

Archeologové objevili v centru Olomouce části renesančních váz

Olomoučtí archeologové objevili v centru města v Sokolské ulici fragmenty zdobených skleněných nádob z období renesance. Podle nich jde především o části takzvaných číší olomouckého typu. Záchranný archeologický výzkumu odkryl ve starších vrstvách také unikátní dvojici jezdeckých ostruh z 12. století. Objevené nálezy odolaly vlivům staletí především díky tomu, že byly uchovány v odpadní jímce z období raného novověku.

Na jižní Moravě začali vinaři prodávat burčák

Na jižní Moravě už začali vinaři prodávat burčák. Na řadu jdou rané odrůdy, zejména Irsai Oliver. Burčák lze ve vinařských obcích sehnat i za cenu pod 50 korun za litr, ve velkých městech ale může být i dvojnásobná, zjistila ČTK mezi vinaři. Sezona burčáku teprve začíná. Burčák je částečně zkvašená šťáva z hroznů vinné révy. Pod názvem burčák se může prodávat jen v případě, že hrozny pocházejí z Česka.

V olomoucké zoo bude postavena stezka korunami stromů

Návštěvníci Zoologické zahrady na Svatém Kopečku u Olomouce se příští rok budou moci projít po nové lávce vedoucí mezi korunami stromů. Stezku se chystá postavit soukromý investor, který už v zoo provozuje lanové centru Lanáček, řekl ČTK primátorův náměstek Aleš Jakubec (TOP 09). Stezka korunami stromů, která návštěvníkům nabídne netradiční pohled na zoo, je projektována jako 170 metrů dlouhá. Před zahájením její stavby odborníci důkladně zkontrolují stav stromů, které poškodilo suché počasí.

Sport

Světová osmička Karolína Plíšková vstoupila do generálky na US Open v New Havenu výhrou 2:6, 7:6 a 6:2 nad Slovinkou Polonou Hercogovou. V druhém kole turnaje v Connecticutu jsou tak čtyři české tenistky. Pátá nasazená Plíšková dotáhla po dvou hodinách k vítězství zápas, v němž nebyla daleko od porážky. Do druhého kola v New Havenu postoupily vedle Plíškové ještě Barbora Strýcová a Lucie Šafářová. Turnajová dvojka Petra Kvitová měla na úvod volno a v druhém kole ji ve čeká Američanka Madison Keysová.

Lukáš Rosol zahájil obhajobu titulu na tenisovém turnaji ve Winston-Salemu vítězstvím nad Lotyšem Ernestsem Gulbisem 6:4, 7:6. Příštím soupeřem českého hráče bude Polák Jerzy Janowicz, kterého loni porazil ve finále.

Záložník Petr Jiráček přestupuje z Hamburku do pražské Sparty. Podle deníku Bild se devětadvacetiletý český fotbalista dohodl s německým klubem na předčasném rozvázání smlouvy, kterou měl do léta příštího roku. Protože si v letenském celku finančně pohorší, dostane podle Bildu od Hamburku jako kompenzaci 150.000 eur (čtyři miliony korun). Jiráček patřil mezi hráče, s kterými kouč Hamburku Bruno Labbadia nepočítal a dostali svolení odejít. Zájem Sparty o Jiráčka zintenzivnil po zranění Lukáše Váchy, který bude po artroskopické operaci levého kolena mimo hru několik měsíců.

Dálkař Radek Juška obsadil na mistrovství světa v Pekingu jedenácté místo. Finále se mu nepovedlo, výkonem 757 cm halový vicemistr Evropy z Prahy výrazně zaostal za skokem z pondělní kvalifikace. Na postup do osmičlenného užšího finále bylo třeba 797 cm, Juška v pondělí v Ptačím hnízdě skočil o centimetr dál. Soutěž dálkařů vyhrál Brit Greg Rutherford, který se stal mistrem světa poprvé. Olympijský vítěz a evropský šampion vyhrál ve svém letošním maximu 841 cm.

Počasí

Jasno nebo skoro jasno. Nejvyšší teploty 23 až 27 °C, v 1000 m na horách kolem 19 °C.