Denní souhrn zpráv

Sobotka: EU nemůže utéct před migrační krizí, musí řešit příčiny

Evropa nemůže před migrační krizí utéct. V sázce je totiž i volný pohyb osob v rámci unie, je přesvědčen premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Řekl to v Praze ve svém projevu k vedoucím zastupitelských úřadů Česka v zahraničí. Větší pozornost než dosud by se podle něj měla věnovat příčinám migrační krize. Evropa se ale podle premiéra nesmí omezit jen na řešení dopadů krize. "Pro skutečné zastavení migrační vlny je nejdůležitější ukončení válečných konfliktů v Sýrii a v Libyi," je přesvědčen. Za nutné považuje také zlepšování dalších podmínek k životu v zemích původu většiny uprchlíků. "Protože teprve tehdy, když země původu migrace budou schopny ochránit životy a majetek svých občanů a nabídnou jim perspektivu důstojného života, přestanou migranti možná riskovat smrt v poušti nebo na moři," poznamenal.

V dalších částech svého projevu Sobotka hovořil mimo jiné o významu visegrádské čtyřky nebo výzvách, kterým v uplynulém roce musela čelit Evropská unie. Přitom podotkl, že Česko je proti tomu, aby se eurozóna oddělovala od zbytku EU. "Ve zhoršeném bezpečnostním prostředí vidím záruku bezpečnosti více než kdykoliv předtím v pevném ukotvení v euroatlantických strukturách," poznamenal pak na adresu NATO a připomněl český závazek zvyšovat výdaje na obranu. V závěru svého proslovu zmínil Sobotka také prohlubující se spolupráci s řadou asijských zemí a význam ekonomické a vědecké diplomacie.

EU by měla mít podle českého premiéra společný systém ostrahy vnější hranice

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) by bylo vhodné, aby Evropa do budoucna měla společný systém ostrahy vnějších hranic. Na ochraně schengenské hranice by se pak podílely i další státy EU, nejen hraniční země. Sobotka to v Praze řekl novinářům po svém jednání s francouzským ministrem zahraničí Laurentem Fabiusem. Podle něj toto téma bude Česko na evropských jednáních otevírat. Český premiér řekl, že se se šéfem francouzské diplomacie shodli na tom, že Itálie a Řecko situaci "ne úplně zvládají". Možnost společné ostrahy je prý jednou z cest, kterou by se EU mohla vydat. Podle Sobotky migrační proud do Evropy zastaví či zpomalí jen ukončení války v Sýrii.

O migraci jednal v neděli Laurent Fabius také s českým ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem (ČSSD). Palčivým tématem je podle obou ministrů nyní situace v Makedonii, kterou je nutné řešit rychle. Makedonie blokovala hranici s Řeckem, aby zabránila nekontrolovanému proudění běženců z Řecka. Blokádu o víkendu ukončila. Zaorálek se svým francouzským protějškem jednal také o situaci na Blízkém východě a rusko-ukrajinském konfliktu, oznámilo MZV.

Policie v ČR chytila nejvíc běženců za víkend, bylo jich 235

Policie v Česku o víkendu zajistila 235 běženců a za celý minulý týden jich bylo 372. Denní průměr odhalených běženců se tak zvýšil na 53, před týdnem to bylo 44. ČTK o tom informovala mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová. Policie od poloviny června zpřísnila kontroly zaměřené na migraci. Od té doby se počet zadržených běženců vyšplhal na 1870. Na začátku zvýšených kontrol policisté většinou odhalovali menší skupiny běženců. V současnosti zadržují mnohem větší skupiny, v kterých bývá i několik desítek lidí.

Francouzi by se znovu přihlásili do tendru na dostavbu Temelína

Jestliže se v Česku znovu vypíše tendr na dostavbu jaderné elektrárny Temelín, francouzská strana do něj podá nabídku. Novinářům to v Praze řekl před společným jednáním s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem (ČSSD) šéf francouzské diplomacie Laurent Fabius. Energetická společnost ČEZ zrušila soutěž na dostavbu dvou temelínských bloků loni v dubnu. Po dobudování by elektrárna měla víc než ztrojnásobit svůj výkon. Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) na počátku roku řekl, že vypsání tendru není v letošním roce na programu. ČEZ výběrové řízení loni zrušil téměř pět let po jeho vyhlášení, a to kvůli neposkytnutí státní záruky za výkupní ceny elektřiny.

Do soutěže se nejdřív přihlásili tři zájemci - americký Westinghouse, ruský Atomstrojexport a francouzská Areva. V roce 2012 podali nabídky na dostavbu Temelína Westinghouse, Areva a rusko-české Konsorcium MIR.1200, které tvořily firmy Škoda JS, Atomstrojexport a Gidropress. Společnost ČEZ v říjnu 2012 Arevu vyřadila s tím, že nesplnila požadavky tendru. V tisku se objevila informace, že nabídka negarantovala fixní cenu, Areva to odmítla. Kvůli tomuto sporu vydal v říjnu 2013 soud v Brně předběžné opatření, podle něhož ČEZ nesměla podepsat smlouvu s případným vítězem tendru.

Českým gripenům končí hlídková služba nad Islandem

Českým gripenům končí hlídková služba nad Islandem. Vzdušný prostor tohoto ostrovního státu budou čtyři české stíhací letouny střežit do úterní půlnoci. Za téměř měsíční misi piloti nemuseli vzlétnout k ostré akci, podnikli ale přes 70 cvičných letů a nalétali přes 140 hodin. ČTK to na letecké základně Keflavík řekl mluvčí jednotky Tomáš Maruščák. Vojáky na Islandu navštívil ministr obrany Matin Stropnický (ANO). Čtyři české stroje, s pátým gripenem v záloze, střeží islandský vzdušný prostor od 29. července. Při ostraze severského státu, který nemá vlastní armádu, vystřídali kanadské kolegy. Ti byli převeleni do bojů proti radikálům z Islámskému státu.

Letušky a stevardi budou od středy do pátku stávkovat

Letušky a stevardi Českých aerolinií vstoupí ve středu 26. srpna do stávky. Důvodem protestů, které potrvají tři dny, je snižování platů, které vedení ČSA prosadilo letos v únoru. ČTK to řekla předsedkyně Odborové organizace posádek letadel (OOPL) Petra Posová. Po dobu stávky, která začne ve středu v 00:01 a skončí v pátek minutu před půlnocí, nebudou stávkující na palubě letadel. Stávkovou pohotovost drží letušky od konce května. ČSA zopakovaly, že stávku považují za nelegální a že se pokusí omezit její dopad na cestující. Podle odborů vedení Českých aerolinií se zástupci zaměstnanců nejedná konstruktivně.

Podle analytika ze společnosti Cyrrus Tomáše Menčíka má protest palubního personálu stejnou sílu, jako kdyby protestovali piloti. Je nereálné, aby ČSA dokázaly rychle sehnat proškolený česky mluvící personál, který by dokázal protestující nahradit. Na akceschopnost ČSA by tak masová stávka palubního personálu měla výrazný vliv. Stávkovou pohotovost spolu s letuškami původně vyhlásili i piloti Českých aerolinií. V polovině minulého měsíce ale od přípravy protestu ustoupili a dohodli se s vedením na navrhované podobě kolektivní smlouvy. Podle Českých aerolinií průměrná hrubá mzda letušek klesla ze 43.845 Kč v období mezi únorem až květnem 2014 na 31.985 korun v letošním únoru až květnu. "K tomu je ale třeba započítat kapesné a stravné, které letos v květnu činilo 11.000 korun," uvedl dříve mluvčí ČSA Daniel Šabík.

Slibovaná obří investice HTC v Brně se postupně hroutí

Slibovaná obří investice tchajwanské společnosti HTC v Brně se postupně hroutí. Podle České televize desítky zaměstnanců ještě před spuštěním provozu evropského servisního centra mobilních telefonů dostaly výpověď. HTC zatím ani neuzavřela nájemní smlouvu s developerem CTP Invest. ČTK to řekl Tomáš Budař z CTP. HTC v Brně slibovala až tisíc pracovních míst a přínos pro ekonomiku v hodnotě miliardy korun. Podle České televize byli doteď její zaměstnanci na nucené dovolené. Jedna z personálních agentur potvrdila, že má lidi původně určené pro HTC nasazené na jinou práci.

Ještě letos chtělo HTC v Brně nabídnout práci až třem stovkám lidí. Třetí největší výrobce mobilních telefonů avizoval, že v jihomoravské metropoli zřídí své vůbec první servisní centrum v Evropě. V Brně se tak měla opravovat velká část telefonů této značky z celého kontinentu. V polovině srpna ale firma oznámila, že hodlá snížit svou celkovou pracovní sílu o zhruba 15 procent a provozní výdaje o více než třetinu. Podnik má problémy s prodejem svých výrobků a očekává v tomto čtvrtletí čistou ztrátu.

ČT: Stát by mohl odkoupit majetek Českých drah za 3,2 miliardy

Ministerstvo dopravy navrhne vládě, aby stát odkoupil nádražní budovy a související majetek od Českých drah za 3,2 miliardy korun. Úřad dokončuje posudek, který cenu za převod stanovil zhruba o deset procent vyšší, než jakou v červnu schválila Evropská komise. Uvedla to Česká televize (ČT). Podle ní by se mohl odkup stihnout do konce roku. Evropská komise před časem souhlasila, aby České dráhy prodaly 1600 budov státu. Hospodařit s majetkem by poté měla Správa železniční dopravní cesty (SŽDC). Pro ministerstvo dopravy je souhlas komise s kupní cenou klíčový, protože odblokuje jejich převod i investice do jejich oprav.

Enel zahájil s EPH jednání o prodeji Slovenských elektráren

Italská energetická společnost Enel zahájila s českou skupinou Energetický a průmyslový holding (EPH) exkluzivní jednání o prodeji svého většinového podílu ve Slovenských elektrárnách (SE). V příštích týdnech by obě strany, v závislosti na výsledku jednání, mohly podepsat závaznou dohodu, oznámil Enel podle agentury Reuters. Italská firma vlastní v SE dvě třetiny akcií, zbytek drží slovenská vláda. Slovenský ministr hospodářství Vazil Hudák minulý týden navíc sdělil, že do konce srpna předloží nabídku čínská státní společnost China National Nuclear Corporation (CNNC).

V elektrárně Temelín začnou elektřinu vyrábět opět oba bloky

V jaderné elektrárně Temelín končí plánovaná odstávka prvního bloku, asi od pátku začnou do sítě dodávat elektřinu opět oba dva bloky. ČTK to řekl vedoucí útvaru komunikace elektrárny Petr Šuleř. V neděli krátce před půlnocí byla v reaktoru prvního výrobního bloku obnovena štěpná reakce. Energetici vedle výměny paliva mimo jiné zkontrolovali chladicí věž a dokončili opatření ze zátěžových testů EU. Odstávka na prvním bloku začala 10. července a měla by skončit podle plánu. Na druhém bloku letos začala odstávka pro výměnu paliva 17. dubna a po opravách definitivně najel až 19. srpna. Oba bloky tak byly v létě odstaveny kvůli poruchám v nejaderné části na neplánovaných 27 dnů.

Zeman ve středu jmenuje Ivanů Janů předsedkyní Úřadu pro ochranu osobních údajů

Prezident Miloš Zeman jmenuje ve středu na Hradě bývalou ústavní soudkyni Ivanu Janů novou předsedkyní Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ). Novou předsedkyní zvolili do funkce senátoři na své červencové schůzi. Janů nahradí bývalého předsedu Igora Němce, který po dvou funkčních obdobích už znovu kandidovat nemohl. Janů ve svém kandidátském projevu v Senátu mimo jiné uvedla, že ÚOOÚ vznikl jako silný nezávislý úřad na ochranu práva na soukromí a že pokládá za potřebné jeho nezávislost udržet.

ÚOOÚ vznikl před 15 lety, má za úkol především bránit zneužívání osobních dat. Může kvůli tomu kontrolovat veřejné instituce i soukromé firmy, které s těmito údaji pracují. Za porušení zákona může úřad uložit až desetimilionovou pokutu a nařídit zničení shromážděných údajů.

V Novém Boru zavřeli kvůli infekci mateřské školy i knihovnu

V Novém Boru na Českolipsku zůstaly kvůli šířícímu se infekčnímu onemocnění uzavřené všechny mateřské školy, až do konce týdne zůstane uzavřena také městská knihovna. Zrušeno bylo i plánované jednání zastupitelstva, které se mělo uskutečnit ve středu. ČTK o tom informoval starosta Jaromír Dvořák. Opatření má zabránit dalšímu šíření průjmových onemocnění ve městě. Laboratorní testy u nemocných prokázaly takzvané noroviry, které způsobují průjmy a zvracení a jsou extrémně infekční. V Novém Boru a nedaleké Okrouhlé na Českolipsku už podle odhadů onemocněly stovky lidí.

Přítomnost norovirů, které prokázaly testy u nemocných, může podle hygieniků souviset s fekálním znečištěním pitné vody. To odhalily laboratorní testy v části vodovodní sítě v Novém Boru a také u jednoho vodojemu v Okrouhlé. Tuto hypotézu podle nich ale zatím nelze definitivně potvrdit. V části Nového Boru a nedaleké Okrouhlé stále platí zákaz používání vody z vodovodu jako pitné.

Příčinu požáru ve Vysočanech zatím specialisté neodhalili

Specialistům se zatím nepodařilo určit příčinu víkendového požáru skladu s textilem v pražských Vysočanech. Mluvčí pražské police Andrea Zoulová ČTK sdělila, že kriminalisté spolu s vyšetřovateli z řad hasičů ohledali požářiště, nepodařilo se jim ale najít konkrétní příčinu vzniku ohně, který podle předběžných odhadů způsobil škodu 285 milionů korun. V areálu bývalé ČKD mezi stanicemi metra Kolbenova a Vysočanská se od soboty vystřídalo zhruba 90 hasičů, asi 40 dobrovolných a 50 profesionálních. Dobrovolní hasiči podle Hlinovského hlavně zajišťovali vodu na hašení, v areálu totiž chyběly hydranty. Rozsáhlý požár způsobil i znečištění ovzduší, škodliviny nicméně nedosáhly vyšších koncentrací. Nikdo nebyl zraněn.

ČOI zjistila nedostatky u 87 procent kontrolovaných e-shopů

Velká část internetových obchodů podle České obchodní inspekce (ČOI) nadále porušuje předpisy. Inspektoři zjistili nedostatky u 87 procent e-shopů, které kontrolovali v letošním druhém čtvrtletí. Nejčastějším problémem bylo klamání spotřebitele, například v otázce reklamací či odstoupení od kupní smlouvy. Mnozí obchodníci totiž dosud nezapracovali do svých obchodních podmínek občanský zákoník, který platí od loňského ledna. ČTK to sdělil mluvčí inspekce Jiří Fröhlich.

Firma EMS bude chtít po Praze kvůli opencard celkem 654 milionů

Vlastník opencard, firma EMS, žádá po Praze, dopravním podniku (DPP) a městské firmě Operátor opencard celkem 654 milionů Kč. Nárokuje si je například za porušení licenčních smluv, služby nebo poškozování dobrého jména firmy. Novinářům to řekl mluvčí EMS Martin Opatrný. V minulosti již EMS požadovala 170 milionů, z nichž se o 60 milionů korun soudí. Elektronická karta opencard, která pochází z éry exprimátora Pavla Béma (ODS), měla mít původně mnoho funkcí, nakonec ale slouží především jako průkaz s předplatným pro MHD. Jako tramvajenku ji využívá zhruba 1,2 milionu lidí. Město za systém zaplatilo asi 1,3 miliardy korun.

Soud v JAR uznal Krejčířovu vinu v případu pokusu o vraždu a únos

Soud v Johannesburgu uznal Čecha Radovana Krejčíře vinným z únosu, pokusu o vraždu a pokusu o držení drog. Pro Krejčíře je to vůbec první odsouzení v Jihoafrické republice. O verdiktu informoval zpravodajský portál eNCA. Výši trestu podle portálu The Citizen News soud oznámí 11. září. Případ se týká únosu a mučení bratra drogového dealera, jenž zmizel i s 25 kilogramy pervitinu, který podle obžaloby pro českého podnikatele převážel. Krejčíř v minulosti vinu opakovaně odmítl. České televizi po dnešním rozhodnutí soudu řekl, že lež a nenávist zvítězila nad pravdou a láskou.

Krejčíř podle obžaloby spolu s několika dalšími lidmi unesl, mučil a pokusil se zabít Bhekiho Lukheleho. Ten Krejčíře u soudu označil za muže, který ho kopal a poléval vroucí vodou. Podle prokuratury tak chtěl Krejčíř zjistit, kde se nachází Lukheleho bratr, jenž zmizel i s 25 kilogramy pervitinu, které údajně pro českého podnikatele převážel. Soudce Colin Lamont prohlásil, že přijal výpověď Lukheleho a věří tomu, že byl unesen, čtyři dny zadržován a mučen. Dodal také, že Lukheleho identifikaci Krejčíře potvrdili další svědci. Krejčíř žije v JAR od roku 2007. Přesídlil tam ze Seychel, kam utekl o dva roky dříve před policejním vyšetřováním v Česku.

Za vraždu novorozence má jeho matka strávit 17 let ve vězení

Za vraždu novorozence má Jiřina Sládková z Lounska strávit 17 let ve vězení, rozhodl ústecký krajský soud. Žena v prosinci 2013 porodila v Podbořanech životaschopného chlapce. Dítě pak omyla, zabalila do deky, uložila do tašky a šla si lehnout. Po několika hodinách dítě hodila do popelnice. Novorozenec podle znalců přežíval několik hodin, zemřel v důsledku podchlazení. Advokátka Sládkové argumentovala tím, že žena o těhotenství nevěděla a novorozence považovala za mrtvého. Žena se léčí na psychiatrii, u soudu nevypovídala. V přípravném řízení žena vypověděla, že o těhotenství nevěděla.

Otráveného zachránila v IKEM unikátní transplantace jater

V pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) díky unikátní transplantaci jater zachránili pacienta po otravě paracetamolem. Bez pomoci by do několika hodin zemřel. K jeho záchraně využili odborníci v oboru transplantační chirurgie kombinaci několika náročných metod a postupů, která dosud nebyla nikde na světě provedena, uvedla v pozvánce tisková mluvčí IKEM Veronika Velcová. Paracetamol je účinnou látkou běžně používaných léků proti bolesti. Otrava způsobená předávkováním touto látkou je jednou z nejčastějších příčin akutního jaterního selhání. Bez rychlé transplantace pacient do několika dnů umírá.

Kontrolní odběry potvrdily výskyt bifenylů v dolním toku Labe

Kontrolní odběry České inspekce životního prostředí potvrdily zvýšený výskyt polychlorovaných bifenylů (PCB) v dolním toku Labe. Krajský hygienik Josef Trmal ČTK řekl, že by koupel v řece nedoporučoval citlivým jedincům. Používání látek je kvůli toxicitě celosvětově zakázáno od roku 2001. Látka je podle Trmala nebezpečná při dlouhodobém působení. "Ale nikdy není jasné, jakou má člověk případně alergii, jaké reakce může kontakt s takovou vodou vyvolat," vysvětlil. Zvýšený obsah těchto látek podle povodí zaznamenala i německá strana. Inspektoři teď prověřují několik možných verzí, jak mohlo ke znečištění dojít. Polychlorované bifenyly se v minulosti používaly jako náplně do transformátorů a elektrických kondenzátorů, jako hydraulické kapaliny a jako změkčovadla. V ČSSR byla výroba zakázána už v roce 1981.

Nepotřebné české knihy poslouží ukrajinským studentům češtiny

Nepotřebné knihy v češtině, především českou beletrii, poezii, ale i dětské knihy či literární časopisy mohou čeští čtenáři věnovat ukrajinským studentům. Vybavení univerzitních knihoven v Kyjevě, Lvově, Užhorodu či Charkově, kde se studenti učí český jazyk a studují českou literaturu, je velmi špatné. Dvě české aktivistky proto pořádají sbírku, která by ukrajinským bohemistům měla pomoci. Kulturní aktivistka, učitelka, překladatelka a předsedkyně hnutí Žít Brno Barbora Antonová letos na pozvání Českého centra učila několik měsíců češtinu ve Lvově na západě Ukrajiny, Tereza Semotamová, scénáristka, překladatelka a knihovnice, zase v Kyjevě. V rámci literárního festivalu Měsíc autorského čtení pak vybraly první tři bedny knih.

Průzkum: Více než polovina dětí přečte ročně aspoň 13 knih

Nejméně 13 knih ročně přečte více než polovina českých dětí. Vyplývá to z průzkumu, který provedli zástupci projektu Čtení pomáhá a jehož se zúčastnila téměř tisícovka dětí. Pouze jedno procento respondentů uvedlo, že ročně přečte maximálně dvě knihy. Při výběru knih se děti řídí hlavně žánrem, sdělila ČTK za organizátory Ivana Jelínková. Podle průzkumu 55 procent dětských a dospívajících čtenářů přečte za rok 13 a více knih, čtvrtina sedm až 12 knih a 18 procent tři až šest knih. Velkým fenoménem dospívajících dětí je nyní žánr young adult, knihy psané na pomezí dětské a dospělé literatury.

Válečné letce RAF připomene nový pomník na letišti Praha Ruzyně

Československé letce ze druhé světové války připomene nový pomník v parčíku u haly starého letiště Praha Ruzyně. Odhalen bude dnes k 70. výročí návratu tří stíhacích perutí Royal Air Force (RAF) a jedné bombardovacích perutí z Velké Británie do osvobozené vlasti. ČTK to řekl Milan Špineta ze Sdružení československých zahraničních letců. Autorem památníku je architekt Martin Zajíček ze Slaného. Podle Špinety jeho železobetonová konstrukce připomíná vítězný oblouk. Korpus je obložen z ušlechtilého kamene, leštěné žuly, na níž jsou připevněny symboly všech čtyř perutí i letecký znak. Na pomníku jsou vyobrazeny také dva britské stíhací letouny Spitfire, které za války používaly RAF a letectva spojeneckých armád.

Prodigy na závěr festivalu Trutnoff přivedli do varu tisíce lidí

Energickou tečkou za programem na hlavní scéně hudebního festivalu Trutnoff byl koncert britské kapely The Prodigy, která přivedla do varu tisíce lidí. Fanoušci v areálu Na Bojišti nadšeně aplaudovali kapele, která ve své hudbě mísí různorodé styly od rave, hardcore techno, přes alternativní rock a breakbeat až po punk. Pořadatelé počet návštěvníků neoznamují, ale uvedli, že je vyšší než loni, kdy se areál zaplnil při koncertu největší hvězdy festivalu Patti Smithové.

Sport

České basketbalistky do 16 let jsou mistryněmi Evropy. Svěřenkyně trenéra Richarda Fouska zvítězily ve finále šampionátu v Portugalsku nad domácím týmem jednoznačně 79:55. Postaraly se tak o první titul v této věkové kategorii od roku 1989, kdy vyhrál ještě společný československý výběr. České kadetky hrály o evropské zlato potřetí za sebou, loni ve finále podlehly Rusku a předloni Španělsku. Tentokrát si ale už v úvodu utkání vypracovaly dvanáctibodový náskok a prakticky jedinému nebezpečí musely čelit na začátku druhé půle, kdy soupeřky osmibodovou šňůrou snížily na 39:29. Přesto ještě Češky dokázaly i třetí čtvrtinu vyhrát.

Obhájkyně titulu v běhu na 400 metrů překážek Zuzana Hejnová s přehledem postoupila do finále mistrovství světa v Pekingu. Uspěl i další zlatý medailista z předloňské Moskvy oštěpař Vítězslav Veselý a ve finále bude také dálkař Radek Juška, který se zachránil posledním pokusem do vzdálenosti 798 centimetrů a obsadil poslední postupové dvanácté místo. Tyčkařka Jiřina Ptáčníková neskočila v kvalifikaci základní výšku 430 centimetrů, překážkářka Denisa Rosolová vypadla v semifinále. Z trojice oštěpařů neuspěli Petr Frydrych ani Jakub Vadlejch, který marně protestoval proti přešlapu v třetí sérii.

Tyčkař Michal Balner obsadil ve finále mistrovství světa v Pekingu sedmé místo, skočil 565 centimetrů. Jan Kudlička byl s 550 cm třináctý. Zlato z MS opět nezískal světový rekordman Renaud Lavillenie z Francie, který překonal 580 cm a podělil se s dvěma polskými soupeři o bronz. Překvapivě vyhrál jednadvacetiletý Kanaďan Shawnacy Barber, druhý byl rovněž s výkonem 590 cm německý obhájce titulu Raphael Holzdeppe.

Judista Pavel Petřikov skončil na světovém šampionátu v Astaně ve 2. kole. Ve váze do 60 kilogramů nestačil na juniorského vicemistra světa Tsogtbaatara Tsendochira z Mongolska. Do světového žebříčku a kvalifikace o olympijské hry si tak připsal 72 bodů. Zlatou medaili získal domácí favorit Jeldos Smetov.

Biker Jaroslav Kulhavý zakončil Světový pohár v cross country čtvrtým místem ve Val di Sole a udržel celkovou třetí příčku. Olympijský vítěz z Londýna tím vyrovnal svůj druhý nejlepší konečný výsledek v seriálu - třetí byl i v letech 2010 a 2012. V roce 2011 Světový pohár ovládl. Letos byl Kulhavý dvakrát v čele průběžného pořadí SP, do kterého vstoupil vítězstvím v Novém Městě na Moravě, nakonec ale skončil za Švýcarem Ninem Schurterem a Francouzem Julienem Absalonem. Sezona horských kol vyvrcholí začátkem září světovým šampionátem v Andoře.

Tenistka Barbora Strýcová postoupila na turnaji v New Havenu do druhého kola. V úvodním utkání porazila Italku Camilu Giorgiovou za hodinu a 33 minut 6:2, 7:5. Její další soupeřkou bude první nasazená Simona Halepová z Rumunska.

Česká tenistka Petra Kvitová klesla ve světovém žebříčku WTA na páté místo, Karolína Plíšková na osmé. Lucie Šafářová zůstala šestá, na stejné pozici je v mužském pořadí Tomáš Berdych. Dál bezpečně vedou Novak Djokovič a Serena Williamsová. Na druhé místo se po triumfu na turnaji v Cincinnati vrátil čtyřiatřicetiletý Švýcar Roger Federer, mezi ženami je nově světovou dvojkou Rumunka Simona Halepová, poražená finalistka z Cincinnati. Kvitovou, která v Cincinnati prohrála hned první zápas, přeskočila Dánka Caroline Wozniacká.

Vedení Ruské hokejové federace dostalo pokutu 80.000 švýcarských franků (asi dva miliony korun) od Mezinárodní hokejové federace (IIHF) za chování reprezentantů po skončení květnového finále mistrovství světa v Praze. Hráči po porážce s Kanadou odešli z ledu v průběhu slavnostního ceremoniálu. Sborná prohrála s Kanadou vysoko 1:6, načež se hráči i realizační tým rozhodli opustit led ještě před hymnou vítězů.

Počasí

Oblačno až zataženo, občas déšť nebo přeháňky. Nejvyšší teploty 19 až 23 °C, v 1000 m na horách kolem 13 °C.