Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Bezpečnostní rada státu projedná kauzu úplatků a České pošty

Předsednictvo Bezpečnostní rady státu se ve čtvrtek bude zabývat aktuální kauzou České pošty související s údajnými úplatky pro ČSSD. O jednání rady o víkendu požádal ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Důvodem pro jednání rady je podle vnitra ohrožení ekonomických zájmů státního podniku a s tím související pokus destabilizovat pomocí zpravodajsko-bezpečnostních prostředků situaci v resortu ministerstva vnitra.

Kauza vypukla minulý týden, kdy se v médiích objevila informace, že Kamil Choc ze středočeské ČSSD chtěl úplatek po podnikateli Lukáši Čadkovi, který s Českou poštou vede spor o více než 20 milionů korun. Firma podnikatele Čadka v letech 2010 až 2013 na poštách prodávala zboží jako šicí boxy nebo céčka. Později chtěl nabídku sortimentu rozšířit o prodej dárkových poukazů, který by však mohl spadat pod loterijní zákon. Podle České pošty se na novém byznysu obě strany nakonec nikdy nedohodly. Na začátku letošního roku pak pošta dostala dopis s žádostí o náhradu škody, a tím v podstatě celá kauza odstartovala. Choc údajně nabídl Čadkovi, že spor vyřeší za tři miliony korun - dva miliony měly být pro ČSSD, jeden pro ministra Chovance, pod jehož resort pošta spadá. Pošta i ministr jakékoliv obvinění odmítli a podali trestní oznámení. Podle pošty Čadek neprokázal vznik škody a navíc se prý brání zfalšovanými dokumenty. Státní podnik chce spor vyřešit prostřednictvím soudu. Čadek během středy údajné nové důkazy donesl na policejní služebnu Na Pernštýně v centru Prahy.

Poslanecká komise se postavila za vedení Vojenského zpravodajství

Poslanci ze stálé komise pro kontrolu činnosti Vojenského zpravodajství (VZ) vyjádřili podporu jeho vedení. Poslanci tak reagovali na informace z médií týkající se zmizení pětice Čechů v Libanonu. Jeden z nich totiž podle deníku Mladá fronta Dnes v zemi plnil úkoly uložené tajnými službami. I kvůli tomu má být podle médií pozice ředitele VZ Jana Berouna ohrožena. Poslanci se zároveň pozastavili nad únikem informací ze zpravodajské komunity.

Sazby hypoték po 18 měsících poklesu stouply na 2,08 procenta

Průměrná úroková sazba hypoték v Česku v červenci nepatrně vzrostla na 2,08 procenta. Růst nastal po 18 měsících poklesů. V červnu a květnu sazba činila 2,05 procenta, což byla nejnižší hodnota za dobu sledování. Vyplývá to z údajů Fincentrum Hypoindexu. Index sleduje od roku 2003 průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace. Rekordně levné hypoteční úvěry a levné nemovitosti rozproudily v minulých měsících zájem o financování nemovitostí.

V letošním červenci klienti získali 9515 hypotečních úvěrů v objemu 17,441 miliardy Kč. Jde o třetí nejvyšší objem poskytnutých hypoték v historii, nejvyšší byl v červnu. "Průměrné úrokové sazby zatím jen mírně odskočily od posledního minima a nadále platí, že pro výrazný růst nevidíme vážný důvod," uvedl vedoucí analytik Fincentra Josef Rajdl. Zda jde o drobné zakolísání, či začátek nového trendu, ukáže podle něj pravděpodobně až září, kdy by měla zvýšení úrokových sazeb oznámit Česká spořitelna. Ta je poslední z velké trojky hypotečních bank, která sazby ještě nenavýšila.

Minimální mzda by mohla růst o 700 Kč, bude o tom jednat vláda

Minimální mzda by se mohla od ledna zvednout o 700 korun na 9900 korun, tedy o 7,6 procenta. Návrh ministerstva práce bude ve čtvrtek projednávat vláda. Rozhodovat by měla i o tom, o kolik se zvedne minimální výdělek pro postižené. Ten činí nyní 8000 korun. Od ledna by mohl být buď o 1000 korun, nebo o 1300 korun vyšší. Výhrady k návrhu ministerstva práce mají ale resort financí, vicepremiér pro vědu, svaz měst a obcí, ombudsmanka i odbory. O minimální mzdě jednala i tripartita, na částce se nedohodla. Odboráři požadovali přidání o tisícikorunu, zaměstnavatelé navrhovali 500 korun. Ministerstvo financí se zvýšením minimální mzdy o 700 korun bude podle podkladů pro vládu souhlasit jen tehdy, pokud resort práce nepřijde s požadavkem na růst životního minima.

Minimální mzdu pobírají 2,3 procenta zaměstnanců v Česku. Čistý nejnižší výdělek činí 8188 korun. Podle ministerstva práce je tak o 1713 korun nižší než hranice příjmové chudoby a až o 2845 korun nižší než suma životního minima a stanovených částek pro dávky na bydlení.

Social Watch: ČR se dostala z krize, řadě lidí ale hrozí chudoba

Česko se loni podle výroční zprávy mezinárodní sítě Social Watch dostalo z ekonomické stagnace, v přibližování k úrovni vyspělých evropských zemí ale ztrácí mnoho let. Velké množství lidí dělí od pádu do chudoby jen stokoruny. Terčem nesnášenlivosti se místo Romů stal islám a migranti. ČR má sice novou strategii prosazování rovnosti žen a mužů, s přijímáním konkrétních kroků ale vláda váhá. Aktuální zprávu o situaci v ČR představili její autoři z české pobočky mezinárodní sítě Social Watch.

"V roce 2014 konečně byla přerušena recese a ČR vykázala růst, který byl ale nižší než v přecházejících obdobích. ČR v přibližování k průměru EU ztratila mnoho let. Teď je naděje, že se konvergence znovu obnoví," uvedla ekonomka a spoluautorka zprávy Ilona Švihlíková. Podle ní se ČR ocitla "v pasti středně příjmových zemí" a vláda by měla vymyslet, jak to překonat. Jedním ze znaků je podle Švihlíkové odliv dividend, loni na nich z ČR odteklo 219 miliard. Je to zatím nejvyšší suma. Od roku 2006 je odliv vyšší než investované částky. Podle ní se tak už vyčerpal "model lákání zahraničních investorů". Dopadá to i na mzdy. I když zisky firem loni rostly, do odměňování se to promítlo jen mírně. "Narušila se proporce mezi zisky a mzdami," podotkla ekonomka.

ČR patří mezi země s nejnižší mírou příjmové chudoby. Její hranice je na 60 procentech mediánu mzdy. Velké množství lidí je těsně nad tímto limitem a od pádu do chudoby je dělí jen pár stokorun měsíčně. Zhruba půl milionu lidí nemá ani životní minimum. Pokud by se příjmy rozdělily do deseti skupin podle výše, v nejnižší skupině by bylo 1,5 milionu lidí, uvedla Švihlíková. Odkázala na dřívější zjištění statistického úřadu. Pokud by se hraniční příjem pro chudobu zvedl o procento na 61 procent mediánu, do chudoby by podle ekonomky spadlo velké množství lidí.

E15: Česko chce získat logistické centrum systému Galileo

Česká republika je spolu s Belgií mezi posledními dvěma uchazeči o umístění logistického centra evropského satelitního systému Galileo. Umístěno by mohlo být v areálu v Mostě - Velebudicích. Ústecký kraj a ministerstvo dopravy se ale zatím nedohodly, kdo zbudování centra zaplatí. Evropská komise totiž bude po 20 let pouze platit provozní náklady centra. Napsal to deník E15. Logistické centrum bude podle deníku jako jediné v Evropě skladovat náhradní díly pro infrastrukturu Galilea, včetně částí družic, pozemních antén a dalších IT komponent. V centru se bude odehrávat také základní montáž. Brusel o umístění logistického centra rozhodne zřejmě v říjnu, provoz ve vybrané lokalitě by měl začít v roce 2017.

Na misi do Mongolska vyrazí v září 20 zástupců českých firem

Víc než 20 zástupců tuzemských podniků se v září zúčastní podnikatelské mise do Mongolska. Delegace složená ze zástupců českého byznysu se připojí k zasedání mezivládní smíšené komise obou zemí. V tiskové zprávě to oznámila Hospodářská komora ČR, která misi od 20. do 26. září organizuje. Zástupci českých firem se v Ulánbátaru zúčastní podnikatelského fóra. "Mise se účastní české společnosti působící v bankovním sektoru, v oblasti dodávek technologických celků, energetickém sektoru, důlním průmyslu, stavebnictví, potravinářství, environmentálních technologií či letectví," uvedl viceprezident HK Bořivoj Minář, který misi povede. Česká republika má podle Mináře v Mongolsku dobrý zvuk. Za poslední roky jde o čtvrtou misi českých podnikatelů do Mongolska.

Český vývoz do Mongolska dosáhl loni 215 milionů korun, o rok dříve to bylo 292 milionů. Nejčastěji Česko vyváželo součásti jeřábů či buldozerů, rozvaděče či přípravky na vlasy. Z Mongolska se do ČR dovezlo loni zboží za pět milionů korun.

Hlasování o elektronické evidenci tržeb vláda s hlasováním o své důvěře nejspíš nespojí

Vláda nejspíš hlasování o elektronické evidenci tržeb nespojí s hlasováním o své důvěře, jak o tom uvažuje ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) i vicepremiér a předseda lidovců Pavel Bělobrádek jsou totiž proti. Napsali to ČTK. Babiš o spojení s hlasováním o důvěře vládě uvažuje v souvislosti s obstrukcemi, které avizuje pravicová opozice.

Druhý blok Temelína začal po opravě vyrábět elektřinu

Jaderná elektrárna Temelín opět začala vyrábět elektřinu. Připojením k přenosové soustavě v 10:45 skončila neplánovaná odstávka druhého bloku. Přerušení výroby si vynutila oprava průchodky generátoru v nejaderné části elektrárny. Reaktor byl odstaven 12. srpna. Sedm dnů tak stály oba bloky, na prvním pokračuje plánovaná odstávka pro výměnu paliva. Odběratelů se souběh odstávky nedotkl, ČEZ, jenž elektrárnu provozuje, nakoupil elektřinu v zahraničí.

E15.cz: Škoda Auto chce vstoupit na jihokorejský trh

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto chce ještě letos vstoupit na jihokorejský trh. V zemi začíná nabírat zaměstnance, uvedl server E15.cz s odvoláním na jihokorejský deník The Korea Herald. Škoda tak bude konkurovat tamním automobilkám Kia a Hyundai. Mladoboleslavský podnik odmítl zprávu potvrdit. Hyundai má v ČR továrnu v moravskoslezských Nošovicích, kde vyrábí několik svých modelů.

Analytička: Delší omezení výroby PHM v Záluží = vyšší ceny u pump

Čtvrteční havárie etylénové jednotky Unipetrol v Záluží u Litvínova může mít výraznější dopad na ceny pohonných hmot v ČR, pokud se produkce paliv z místní rafinérie plně neobnoví přibližně do dvou týdnů. ČTK to řekla analytička společnosti Colosseum Eva Mahdalová. Mluvčí Unipetrolu Mikuláš Duda ČTK zopakoval, že navzdory zastavení petrochemického provozu není v rafinérii omezena výroba benzinu, ale pouze nafty. Datum plného obnovení její výroby ale Unipetrol nemá.

Do Česka se loni dovezlo nejméně obuvi za posledních 9 let

V Česku se loni vyrobilo zhruba 4,1 milionu párů obuvi, meziročně o procento méně. Dovoz obuvi, zejména z Asie, klesl meziročně o čtyři miliony na 100 milionů párů. Je to nejméně od roku 2006. Vyplývá to z ročenky České obuvnické a kožedělné asociace, kterou má ČTK k dispozici. Průměrná cena páru obuvi dovezené z Číny stoupla o deset korun na 79 Kč, i tak podle asociace zůstává nereálně nízká. Množství dovážené levné obuvi z Číny klesá od roku 2012. "Nicméně i tak je celkový objem dovozů obuvi z Číny do ČR velmi vysoký a průměrná dovozní cena zůstává i nadále nereálně nízká. V uvedených cenách není v ČR v současné době možné pořídit ani vstupní materiály pro výrobu obuvi," uvedla ve zprávě asociace.

Česko v minulosti patřilo k největším výrobcům i exportérům bot. V 90. letech po uvolnění dovozu a liberalizaci trhu tvrdě dopadl na tuzemské obuvnické firmy příliv levné produkce z Asie. Po propadu výroby v letech 1997 až 2003 přišlo o práci 25.000 zaměstnanců velkých obuvnických firem. Výroba bot se stala postupně záležitostí menších, často i rodinných firem. Od roku 2009 jsou výroba i počty pracovníků více méně stabilizované. "Českým výrobcům se reálně daří 70 až 80 procent své produkce úspěšně exportovat zejména do zemí EU, přičemž poslední čtyři roky jsou cílovými teritorii zejména Německo, Rakousko, Maďarsko, Polsko, ale i Francie," uvádí asociace. Na tuzemském trhu roste poptávka po české obuvi zejména od rodičů malých dětí či od střední generace spotřebitelů.

Rusko hrozí českým vývozcům květin embargem, nedbají prý varování

Ruská veterinární a fytosanitární inspekce pohrozila českým vývozcům květin embargem a obvinila je, že navzdory varování dál přeprodávají do Ruska závadné řezané květiny z Nizozemska. Služba se podle agentury Interfax o dalších krocích rozhodne v nejbližších dnech. Moskva prý má u nizozemských květin problém s hmyzími škůdci. Podle nizozemských komentářů ale může být krok spojen se sporem ohledně sestřelení malajsijského dopravního letadla nad ukrajinským Donbasem loni v červenci. Z útoku na civilní letoun, v němž cestovali převážně Nizozemci, obviňuje nizozemská vláda východoukrajinské povstalce podporované Moskvou.

Praha chce za 165 milionů obměnit jízdenkové automaty na MHD

Cestujícím v pražské hromadné dopravě by v budoucnu měly sloužit nové jízdenkové a informační automaty. Pražský dopravní podnik vypsal zakázku za zhruba 165 milionů korun, v rámci které chce v průběhu sedmi let zmodernizovat a obměnit přístroje na výdej jízdenek. Nové automaty budou přijímat mince, bankovky a platební karty. Budou kompatibilní s kartami opencard, případně s jiným druhem karet, které Praha v budoucnu místo opencard zavede. Kromě výdeje jízdenek budou automaty sloužit jako informační kiosky. Cestující bude moci na dotykovém displeji vyhledat informace o spojení, v případě potřeby najde jakoukoli zastávku nebo adresu. K dispozici budou mapy a schémata pražské integrované dopravy. Vše bude možné vytisknout. Kromě češtiny budou informace v angličtině, němčině a ruštině s možností doinstalovat čínštinu.

Síť O2 včetně tísňových linek postihl v Česku výpadek

Síť operátora O2 včetně volání na tísňové linky postihl dnes dopoledne na zhruba dvě hodiny výpadek na celém území Česka. ČTK to řekli mluvčí O2 a hasičů. Před 11:00 byly plně obnoveny všechny služby. Příčinou poruchy bylo podle operátora přerušení optického kabelu. Výpadek podle O2 postihl mobilní sítě v jižních, západních a středních Čechách a části Prahy. Na facebookové stránce operátora si ale lidé stěžovali i na poruchy na Moravě a ve Slezsku, výpadky v celé České republice ČTK potvrdili i hasiči.

Českobudějovický žalobce: Šéf litoměřické věznice byl obviněn

Ředitel litoměřické vazební věznice Tomáš Líbal, jehož v pondělí zadržela Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), byl obviněn. ČTK to řekl žalobce Petr Dušek z krajského státního zastupitelství v Českých Budějovicích. Z jakého trestného činu byl někdejší ekonomický náměstek Vězeňské služby Líbal obviněn, žalobce neupřesnil. Generální ředitel Vězeňské služby Pavel Ondrášek ale v pondělí uvedl, že se ho Líbal pokoušel vydírat a uplácet.

Ondrášek v pondělí novinářům řekl, že už po svém nástupu do funkce se stal nepohodlným určitým zájmovým skupinám a politikům, protože prohlásil, že prověří všechny zakázky Vězeňské služby a že bude usilovat o to, aby za jeho působení byly zakázky transparentní. "Byla velká snaha a velký tlak na mou osobu, abych vrátil do funkcí lidi a zaměstnance z bývalého vedení Vězeňské služby. Pokud bych toto udělal, přestaly by vůči mně určité negativní reportáže a přestala by být diskreditována moje osoba. Jako bonus mi byla přislíbena určitá finanční provize ve výši několika milionů korun," tvrdí.

Neznámí útočníci rozbili dvě okna mešity v Brně, řeší to policie

Neznámí útočníci rozbili dvě okna brněnské mešity ve Vídeňské ulici. Použili k tomu železné tyče. Podle portálu Islamonline.sk, který na událost upozornil, rozbili útočníci okna do modlitebny a učebny. Nejde o první útok na mešitu. Neznámí pachatelé už v minulosti například rozbili skleněné dveře, okno a postříkali fasádu sprejem. V Brně žije podle dostupných informací několik set muslimů. Od roku 1998 ve městě funguje první česká mešita. V posledních měsících se v české společnosti hlasitěji ozývají protimuslimské nálady.

S Marešovou nebyly problémy, tvrdí u soudu kolegyně

S Věrou Marešovou viněnou z vražd šesti pacientů z Lužické nemocnice v Rumburku nebyly problémy. U soudu se na tom shodly zdravotní sestry z interního oddělení nemocnice. Marešovou blízce neznaly, po pracovní stránce ji označily za profesionála. Marešová podle obžaloby zabíjela pacienty draslíkem, hrozí jí až doživotní trest. Nejmladší oběti bylo 35 let, nejstarší 85 let. Marešová vinu odmítla. Pro obžalobu jsou klíčovým důkazem znalecké posudky. Kriminalisté neměli k dispozici těla obětí, zaměřili se proto na zdravotní dokumentaci a křivky EKG.

Linka metra C bude v neděli ráno kvůli cvičení mimo provoz

Na lince metra C mezi stanicemi Nádraží Holešovice a Kačerov nepojede v neděli ráno metro. Dopravní podnik bude cvičit výpadek elektrického proudu, takzvaný blackout. Místo metra budou cestujícím sloužit náhradní autobusy. ČTK to řekl mluvčí podniku Jiří Štábl. Lidem bude k dispozici 25 informátorů. Na výluku budou upozorňovat informační tabule a hlášení. Zkouška začne v neděli v 01:15 a skončí zhruba v 08:00. První soupravy metra se znovu rozjedou nejpozději v 08:30.

V domě U Černé Matky Boží otevřou expozici Českého kubismu

Uměleckoprůmyslové museum v Praze (UPM) otevře 18. listopadu v domě U Černé Matky Boží, první významné pražské kubistické stavbě, stálou expozici věnovanou českému kubismu. Ve dvou podlažích budovy představí průřez českým kubismem s těžištěm v interiérové tvorbě let 1911 až 1914 s přesahem až do začátku 20. let. Novináře o tom informovala ředitelka UPM Helena Koenigsmarková. Expozice nabídne výběr významných nábytkových souborů a solitérních kusů nábytku Pavla Janáka, Josefa Gočára, Vlastislava Hofmana, Josefa Chochola, Otakara Novotného a Antonína Procházky. Nábytek doplní keramika, předměty z kovů, ornamentální tapetové vzory, plakáty, sochy a obrazy. "Jen málokdy se podaří vystavovat autentické předměty v autentickém prostředí, kde se prostor stává součástí expozice," uvedl architekt expozice Jiří Javůrek. První z cyklu komentovaných prohlídek pro veřejnost se uskuteční 24. listopadu s kurátorkou výstavy Lucií Vlčkovou.

Výstava o Karlu IV.se prý bude snažit dostat panovníkovi na tělo

Mimo jiné vzácnou korunu Karla IV. z Cách představí příští rok poprvé v Praze chystaná výstava s názvem Karel IV. (1316-1378), která bude otevřena od 14. května do 26. září ve Valdštějnské jízdárně. Odtud se na podzim přesune do Germánského národního muzea v Norimberku, kde bude zpřístupněna od 20. října 2016 do 6. března 2017. Česko-bavorská zemská výstava prý Karla IV. představí realistickým způsobem bez ideologických nánosů. Novináře o tom informoval Jiří Fajt, generální ředitel Národní galerie (NG) v Praze. Upozornil, že pro mnohé návštěvníky bude možná velkým překvapením, v jakém světle se Karel IV. objeví. "Jeho aura poškozena nebude, ale stejně jako každá veliká historická osobnost měl vedle pozitivních vlastností i své stinné stránky, na které se nebudeme bát upozornit," dodal. Výstava proto například zmiňuje, jak Karel IV. nechal roku 1349 zlikvidovat židovskou čtvrť v Norimberku nebo jak na šest let přenechal finanční správu zemí Koruny české - včetně pravomocí krále - svému kancléři Dětřichovi z Portic. "To se ale v českých dějinách nezdůrazňuje, protože to nezapadá do obrazu Karla IV. jako takzvaného otce vlasti," podotkl Fajt.

V Praze začala výstava ke stému výročí narození Jana Lukase

V pražské Artinbox gallery začala výstava při příležitostí stého narození slavného českého fotografa Jana Lukase, které připadá na 10. srpna. Expozice s názvem Lidé/People (1930 - 1995) bude otevřena do 6. října. Nabízí černobílé reportážně laděné fotografie z období předmnichovské Československé republiky, z padesátých let v bývalém Sovětském svazu i z jeho pobytu ve Spojených státech. "Česko má nepochybně slavnější a obdivovanější fotografy - Sudka, Koudelku, Drtikola, Funkeho. Žádný z nich ale není tak silně spjatý s moderními českými dějinami jako právě Lukas," řekl publicista Ondřej Kundra. Lucas fotil americké prezidenty i běžné události. Řadu let měl obálky na prestižním konzervativním čtrnáctideníku National Review a dokázal dojmout sérii snímků z válečných transportů židovského obyvatelstva. Pražská výstava představuje jeho obdivované reportážní snímky jako Mobilizace a Vojáci v den demobilizace (1938), Letenská pláň v den pohřbu prezidenta Beneše 9. září 1948, Březnové úmrtí Stalina a Gottwalda (1953) nebo Odjezd z lágru v Capui (1966).

Jan Lukas se narodil 8. srpna 1915 v Českých Budějovicích. Je považován za jednoho ze zakladatelů české fotoreportérské tradice a humanitní fotografie. Fotografovat začal jako dvanáctiletý. V sedmnácti byl přijat do prestižního Českého klubu fotografů amatérů. Od roku 1925 do roku 1936 studoval ve Vídni grafickou školu. V roce 1965 emigroval přes Jugoslávii na Západ a následujícího roku se přistěhoval Spojených států. Z Lukasovy rozsáhlé tvorby se zachovala jen část, mnoho negativů vzniklých před rokem 1965 se ztratilo; menší část z nich se v 90. letech našla ve sbírkách pražského Uměleckoprůmyslového muzea.

Výstava Jiřího Jírů v Praze přiblíží osobnost Václava Havla

Výstavu fotografií dokumentujících momenty z raného prezidentského období Václava Havla otevře 2. září České centrum Praha v Rytířské ulici. Jejich autorem je Jiří Jírů, který Havla provázel a dokumentoval jeho činnost sedm let. Podle mluvčí Českých center Petry Jungwirthové tu bude do 2. října vystaveno 43 kolorovaných fotografií, které autor označuje za foto-obrazy. Některé budou představeny poprvé. Jedná se například o snímky z návštěv Borise Jelcina na Pražském hradě či prezidenta Havla v bytě Henryho Kissingera v New Yorku. Jako oficiální fotograf prezidenta měl Jírů na Pražském hradě svou kancelář, byl v kontaktu s prezidentem téměř každý den a mohl tak dokumentovat i jeho víceméně soukromé aktivity. Zároveň ho doprovázel na téměř všech zahraničních cestách. Sám Jírů si nejvíce považuje snímků Václava Havla z pivnice U tygra, záběru z Nového Zélandu, na kterém Havel pozoruje stádo ovcí, či moment, kdy tančí sambu v Brazílii.

Ostrava bude hostit loutkářský festival Spectaculo Interesse

Divadlo loutek Ostrava (DLO) se chystá na jedenáctý ročník mezinárodního loutkářského festivalu Spectaculo Interesse, který se v krajském městě bude konat na začátku října. Letošní soutěžní přehlídka chce opět nabídnout nejvýraznější loutkářské inscenace z celého světa, řekla ČTK mluvčí divadla Lucie Mičková. Festival divadlo pořádá od roku 1995 v každém lichém roce. Chybět nebudou zástupci z Kanady, Izraele, Francie, Španělska, Finska, Slovinska, Maďarska, Německa, Polska, Slovenska a Česka. Spectaculo Interesse odstartuje v neděli 4. října odpoledne nesoutěžním představením na Slezskoostravském hradě a průvodem k budově Divadla loutek Ostrava.

Archeologové objevili v Olomouci při výzkumu zlomek mamutího klu

Archeologové objevili v Olomouci zlomek mamutího klu, jde o ojedinělý nález. ČTK o tom informoval Vlastimil Staněk z olomouckého pracoviště Národního památkového ústavu (NPÚ). Archeologický výzkum odborníci prováděli v červnu a červenci v olomoucké části Povel v Jánského ulici, kde se staví bytové domy. Průzkum zároveň v místě potvrdil stopy po osídlení z pozdní doby bronzové.

Zámek v Červené Řečici ožije o víkendu Slámováním

Noční prohlídka zámku a vystoupení historických šermířů budou novinkami letošního 19. ročníku Slámování v Červené Řečici na Pelhřimovsku. Očekávaných několik stovek návštěvníků se kromě výroby slaměných postav, zvířat a objektů může zúčastnit několika uměleckých dílen, na programu jsou také koncerty, módní přehlídka a divadla. Vernisáž slaměných výrobků se uskuteční v neděli odpoledne v parku na náměstí. ČTK to dnes řekl kastelán Vladimír Vlček.

Sport

Tomáš Berdych vstoupil do turnaje Masters v Cincinnati hladkým vítězstvím. Brazilce Thomaze Bellucciho porazil 6:2, 6:3 a postoupil do 3. kola.

Dálková plavkyně a vodní záchranářka Zdena Krčálová pokořila v pondělí kanál La Manche v čase 10 hodin a 49 minut. V letošním létě je už třetí z českých plavců, kteří úžinu z Doveru do Calais přeplavali. Před ní se to podařilo 23. července Radkovi Táborskému v čase 10:32 a o týden později 1. srpna také Aleši Ruckému z Pardubic za 12:12. Jednatřicetiletá Krčálová je bývalou reprezentantkou v synchronizovaném plavání z Tesly Brno. V Anglii startovala ve Swansea na mistrovství Evropy vodních záchranářů a do Doveru se přesunula po čekání na příznivé podmínky dvanáct hodin před startem plavby. Celkem už 34 kilometrů dlouhou trasu zvládlo 21 českých plavců.

Počasí

Bude polojasno až skoro jasno, během dne oblačno a ojediněle přeháňky. Nejvyšší teploty 19 až 23 °C, v 1000 m na horách kolem 14 °C.