Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Zeman není proti přímému přenosu slavnosti 28. října

Prezident Miloš Zeman nemá nic proti tomu, aby Česká televize přímo vysílala jeho projev na státní svátek 28. října. Novinářům to řekl jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Generální ředitel České televize Petr Dvořák, s nímž se Zeman ve středu sejde, kvůli tomu hlavě státu nedávno psal. Loňské vysílání slavnosti poznamenal spor Hradu a České televize. Ve vysílání veřejnoprávní televize tehdy nastal desetiminutový výpadek přímého přenosu, který podle ČT způsobil vypadlý jistič v rozvodně Pražského hradu. Podle správy Hradu však jistič vypadl patrně kvůli přetížení způsobeném na straně ČT. Letos byla jednou ze sporných událostí mezi Hradem a Českou televizí stížnost Hradu na neodvysílání briefingu mluvčího Ovčáčka v přímém přenosu. Debata se vedla také o televizních poplatcích.

Mluvčí Hradu zkritizoval vědce za výzvu k solidaritě s uprchlíky

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček zkritizoval výzvu stovek českých vědců k toleranci vůči uprchlíkům. Text podle něj prohlubuje příkop mezi českou společností a takzvanými elitami. Ovčáček svůj osobní názor na aktivitu českých akademiků sdělil na své tiskové konferenci. Fyzikální chemik Pavel Jungwirth ČTK v reakci řekl, že výzva má naopak příkopy zahlazovat. Výzvu nazvanou Vědci proti strachu a lhostejnosti dosud podepsalo přes 1300 osobností, uvádí na svém webu autoři. Podle bývalé předsedkyně Akademie věd ČR, biochemičky Heleny Illnerové je výzva nejslušnějším vyjádřením, jak by se česká společnost měla chovat. To znamená - chápat cizince jako lidi, kteří mají svou vlastní důstojnost. Je to obecná výzva k návratu k lidství a solidaritě, řekla v reakci pro ČTK. Podpis může připojit i veřejnost.

Koalice se shodla na mýtném tendru

Koalice se shodla na postupu přípravy vypsání soutěže na provozovatele mýta. Posílí pravomoci řídícího výboru a bude hledat mýtného manažera, který jí pomůže připravit podklady pro vypsání tendru. ČTK to řekl ministr dopravy Dan Ťok (za ANO). Podle Jana Kasala (KDU-ČSL), zbývá dořešit poslední zásadní bod, kterým je délka přechodného období, během něhož se bude mýtné vybírat nadále prostřednictvím mýtných bran. Ministerstvo dopravy trvá na pěti letech, koaliční partneři požadují tři roky. Podle bývalého ministra dopravy za ODS Zbyňka Stanjury ale vypsání soutěže jen na provoz mýtných bran nahrává stávajícímu dodavateli, společnosti Kapsch.

Zaorálek se sejde s rakouským MZV, budou u toho i hejtmani

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek se v pátek v Linci sejde se svým rakouským protějškem Sebastianem Kurzem a s hejtmany příhraničních krajů a spolkových zemí. ČTK o tom informovalo ministerstvo. Půjde už o druhé takové setkání šéfů diplomacie s krajskými a zemskými hejtmany, první bylo loni v listopadu v Mikulově. Za českou stranu do Lince kromě Zaorálka pojedou hejtmani Jihočeského kraje, Jihomoravského kraje a Kraje Vysočina, Rakušany budou kromě jejich ministra reprezentovat hejtmani Horního Rakouska a Dolního Rakouska. Politici mají hovořit o zahraničněpolitických tématech i bilaterálních a regionálních otázkách, respektive přeshraniční spolupráci. Setkání se koná na pozvání hornorakouského zemského hejtmana Josefa Pühringera.

Soukromí lékaři dostanou propočty od ministra až v září

Zástupci Koalice soukromých lékařů si z jednání s ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem (ČSSD) odnesli slib, že jim v září předloží propočty jejich požadavků na zvýšení ceny práce lékařů v seznamu výkonů s bodovými hodnotami. Lepší ocenění práce by umožnilo zvýšit od ledna příjmy soukromých praxí. Propočty měl ministr předložit už v úterý, kvůli dovoleným ale nejsou zpracována všechna data.

Odbory požádají Sobotku o schůzku kvůli platům zdravotníků

Odbory požádají premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) o schůzku kvůli platům zdravotníků v nemocnicích. Částka, již zatím s ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem (ČSSD) vyjednaly, nepokryje jimi požadovaný růst tarifů o deset procent. Novinářům to po jednání s Němečkem řekl předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel. Ministr nabídl zdravotníkům zvýšení o pět procent, to ale odborářům nestačí. Engel ocenil Němečkovu snahu vyjít odborářům vstříc, jeho možnosti jsou podle odborů ale vyčerpané, proto se obrátí na vedení koalice. Řešení by podle Engela měli hledat předsedové tří koaličních stran.

Jihomoravský kraj se připravuje na příliv uprchlíků

Jihomoravský kraj se připravuje na příliv běženců. Prověřují se kapacity nemocnic i sociálních zařízení v regionu, hledají se objekty, které by v budoucnu mohly být využity jako záchytná centra pro uprchlíky. Novinářům to řekl po zasedání bezpečnostní rady kraje jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD). Poukázal na to, že v celé ČR se v uplynulých měsících prudce zvýšil počet uprchlíků. Jde především o lidi z Blízkého východu a Afriky. Na jižní Moravě letos policie zadržela zhruba 850 běženců, což je o čtyřikrát více než počet zajištěných uprchlíků v loňském roce. Část z nich je umístěna v zařízení ministerstva vnitra v Zastávce u Brna.

Armáda plánuje nakoupit další Pandury, zakázku projedná vláda

Armáda plánuje pořídit si dalších 20 nových obrněných vozidel Pandur. Zakázku na jejich nákup ve čtvrtek projedná vláda. Podrobnosti k zakázce chce ministerstvo obrany zveřejnit ve čtvrtek, sdělil ČTK Vladimír Lukovský z tiskového oddělení ministerstva. Podle dřívějších informací by mělo šest štábních a 14 velitelských strojů stát 1,3 miliardy korun. Ministři také dostanou informaci o plánovaném nákupu pěti podvozků Tatra, které budou využity k montáži speciálních dílenských vozidel.

Žně jsou u konce, byly rychlé s dobrým výnosem

Letošní žně jsou u konce, obiloviny jsou prakticky sklizeny s výnosem 6,11 t/ha. Je to sice méně než v loňském rekordním roce, přesto je výnos vysoký. Sklizňové práce jsou ukončené i u řepky ozimé, ke včerejšku bylo sklizeno 99,1 procent ploch s průměrným hektarovým výnosem 3,51 tuny. Sklizni v minulém týdnu pomohlo tropické počasí. O postupu prací informovalo ministerstvo zemědělství, podle kterého jde o nejrychlejší postup žní v posledních deseti letech.

Dvě třetiny stavebních firem pociťují nedostatek pracovníků

Dvě třetiny stavebních firem působících na českém trhu pociťují nedostatek pracovníků. Nejvíce lidi chybí velkým firmám, které marně shání i subdodavatele. Vyplývá to z nejnovější Kvartální analýzy českého stavebnictví za třetí čtvrtletí zpracované společnostmi CEEC Research a SGCP, divize Weber. Stavaři již dříve odhadovali, že o práci ve stavebnictví přišlo v minulých letech kvůli ekonomické krizi více než 50.000 lidí. Přitom jen velké firmy s více než 50 lidmi zaměstnávaly na konci loňského roku 80.000 pracovníků. Celkem ve stavebnictví nyní pracuje kolem 360.000 lidí. Výsledky nejnovější analýzy českého stavebnictví také ukazují, že více než třetina (39 procent) firem má nyní zakázek větší množství, než ve stejném období loňského roku. Čtyři z deseti společností mají stejný objem nasmlouvaných prací jako před rokem. Vytíženost strojů, ale i zaměstnanců stavebních firem, je téměř stoprocentní, pohybuje se průměrně kolem 94 procent. Některé firmy mají nasmlouvány práce na dlouhé měsíce dopředu.

Policie navrhla obžalovat obviněné z druhé větve Rathovy kauzy

Kriminalisté navrhli obžalovat devět lidí a osm firem z druhé větve kauzy bývalého poslance a středočeského exhejtmana Davida Ratha. Mluvčí Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality Jaroslav Ibehej dnes ČTK sdělil, že policisté předali žalobci Vrchního státního zastupitelství v Praze trestní spis, který se týká zmanipulovaných veřejných zakázek zadavatelů Středočeského kraje a Oblastní nemocnice Středočeského kraje. Obvinění, mezi nimiž je i Rath, podle vyšetřovatelů požadovali úplatky za 66,4 milionu korun, z toho převzali 3,4 milionu Kč.

Život kolem litvínovské chemičky se po výbuchu vrací k normálu

kolem litvínovské chemičky Unipetrol se dnes po čtyřech dnech od výbuchu vrací k normálu. Tramvajová doprava mezi Litvínovem a Mostem jezdí podle platných řádů, do práce se vrátili všichni zaměstnanci. Hasiči ukončili zásah. Vyšetřování příčin největší mimořádné události v areálu od roku 1996 potrvá několik měsíců. Dopravní podnik obnovil provoz tramvajových linek krátce před pondělní půlnocí. Od začátku týdne mohou na silnici I/27 automobily. Do práce se vrátila zhruba tisícovka zaměstnanců chemičky.

Česká centra povede Zdeněk Lyčka

Česká centra, příspěvkovou organizaci ministerstva zahraničních věcí, povede Zdeněk Lyčka. Dosavadní zástupce generální ředitelky a bývalý velvyslanec v Dánsku vyhrál dvoukolové výběrové řízení, sdělilo ČTK tiskové oddělení ministerstva zahraničních věcí (MZV). Lyčku řízením organizace pověřil ministr zahraničí Lubomír Zaorálek od tohoto pondělí. Sedmapadesátiletý Lyčka doposud působil jako ředitel Úseku strategie a rozvoje Českých center a zástupce generální ředitelky. V minulosti byl velvyslancem v Dánsku, ředitelem Českého centra ve Stockholmu či ředitelem odboru kulturních a krajanských vztahů ministerstva. Lyčka ve funkci generálního ředitele nahradil Vilmu Anýžovou, které vypršelo funkční období, řekla ČTK mluvčí Českých center Petra Jungwirthová. Anýžová, která organizaci vedla od roku 2012, nastoupí na místo ředitelky Českého centra Bratislava.

ČT: Kladrubští koně nesmí z ČR, aby se nenakazili infekční anémií

Národní hřebčín Kladruby nad Labem vyhlásil preventivní izolaci svých koní, nesmějí tak opustit Českou republiku. V okolních zemích totiž byly zaznamenány desítky případů infekční anémie koní. Opatření zřejmě potrvá do konce roku, uvedla Česká televize. Hřebčín v Kladrubech chová starokladrubské bělouše, pobočka ve Slatiňanech se specializuje na chov vraníků. Od roku 2002 je chovné stádo starokladrubských běloušů s celým komplexem hřebčína národní kulturní památkou.

Furiant Ondřeje Hudečka bude uveden na festivalu v Torontu

Nový krátký film Ondřeje Hudečka Furiant byl vybrán do jedné ze sekcí mezinárodního filmového festivalu v Torontu, který se uskuteční od 10. do 20. září. ČTK to oznámila Denisa Štrbová z Českého filmového centra. Připomněla, že snímek byl letos součástí programu karlovarského festivalu; uveden byl v sekci První podání - Future Frames. Tuto sekci spolupořádá organizace European Film Promotion, jejíž členem je i České filmové centrum. Furiant je portrétem dětství a mládí klasika českého realismu Ladislava Stroupežnického. Je vyprávěn ve třech kapitolách, okořeněn specifickým humorem a formální hravostí. V hlavní roli je mladý německý herec Julius Feldmeier, známý zejména z filmu Tore tančí, uvedeném loni v Cannes.

V Králíkách se uskuteční ukázky bojů o Moravskou bránu

Letošní vojensko-historická akce Cihelna v Králíkách na Orlickoústecku připomene 70. výročí konce druhé světové války. Diváci o víkendu vůbec poprvé uvidí ukázku boje o Moravskou bránu. Akce letos uvítá rekordní počet účinkujících i unikátní stroje. "Vždycky vycházíme z reálných skutečností. Půjde o přechod fronty ze Slovenska na Moravu, bojovat budou Rusové proti wehrmachtu. Máme 300 účinkujících, jinak jich bývá tak 200," řekl ředitel Vojenského muzea v Králíkách Marek Bartoš. Na ruské straně budou bojovat tři tanky T34, teprve podruhé se v Česku představí německé samohybné dělo StuG III. Do vzduchu vzlétnou stíhací letouny. Německá armáda rovněž nasadila do bojů tanky české výroby, například lehký stroj LT 33. I ty budou v Králíkách k vidění. Akce začíná v pátek ráno spanilou jízdou po okolních obcích, od 14:00 se uskuteční veřejná generální zkouška boje. Navečer pokračuje akce kulturním programem v Králíkách.

Kvůli dešti se zvednou některé toky, ČHMÚ čeká stupeň bdělosti

Hladiny Svratky, Svitavy a menších toků, zejména na severozápadě Čech, mohou kvůli vydatným dešťům krátkodobě překročit první stupeň povodňové aktivity, který znamená bdělost. Intenzivně pršet by mělo přestat ve středu ráno, do té doby platí také aktuální výstraha Českého hydrometeorologického ústavu. Riziko související s deštěm podle meteorologů kleslo, snížili stupeň nebezpečí z vysokého, který vyhlásili v pondělí, na nízký.

Počasí ve středu

Zataženo až oblačno, místy občasný déšť. Teploty 17 až 23 stupňů Celsia.