Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Analytici: Česká ekonomika roste nejvíce v celé Evropě

Česká ekonomika nyní roste nejvíce v celé Evropě. Nečekaně vysoký odhad jejího růstu ve druhém čtvrtletí již zcela odráží příznivé trendy v ekonomice. Shodli se na tom analytici oslovení ČTK, podle kterých tak hrubý domácí produkt za celý letošní rok přesáhne čtyřprocentní hranici. HDP vzrostl ve 2. čtvrtletí podle předběžného odhadu ČSÚ meziročně o 4,4 procenta a ve srovnání s předchozím čtvrtletím o 0,9 procenta. V celé Evropě není země, která by aktuálně rostla rychleji než česká ekonomika, řekl ČTK analytik Deloitte David Marek. Z dosud známých výsledků překonaly tříprocentní hranici růstu HDP Slovensko a Španělsko, těsně se jí přiblížilo Švédsko. Ostatní evropské země rostly pomaleji. Dvě největší evropské ekonomiky sice mírně zrychlily, stále však rostou relativně pomalých tempem, když HDP Německa meziročně stoupl o 1,4 procenta, Francie o 0,9 procenta.

Česká ekonomika má našlápnuto stát se letos nejúspěšnějším evropským hospodářstvím, souhlasil analytik skupiny Roklen Lukáš Kovanda. Podle něj se potvrzuje, že růst v prvním čtvrtletí nebyl dán přechodnými a jednorázovými faktory. To ostatně signalizoval velice solidní růst hrubé přidané hodnoty, která nezohledňuje dopad daňových změn, například při změně spotřební daně z tabáku. Právě jimi bylo úspěšné první čtvrtletí do jisté míry vysvětlováno. Všeobecně očekávaný mezičtvrtletní pokles se nekonal, výsledky za druhé čtvrtletí výrazně překonaly maxima tržních odhadů, upozornila hlavní ekonomka České bankovní asociace Eva Zamrazilová. Hospodářský růst se podle ní postupně přelévá do většiny odvětví.

Český důstojník vede jednotky NATO na manévrech v Německu

Téměř 1400 českých vojáků se v těchto dnech podílí na jednom z největších letošních vojenských cvičení Severoatlantické aliance v bavorském Hohenfelsu. V simulovaném konfliktu s nepřítelem, který využívá hybridní vedení války, vůbec poprvé velí aliančním jednotkám český důstojník, velitel sedmé mechanizované brigády plukovník Josef Kopecký. Představitelé amerických sil schopnosti českých vojáků chválí, spokojenost s nimi dnes vyjádřil i náčelník generálního štábu Armády ČR Josef Bečvář. Na cvičení s názvem Allied Spirit se podílí osm zemí, největší kontingenty na něj vyslaly Česko, Spojené státy a Británie.

Prahou v sobotu projde průvod Prague Pride

Centrem Prahy v sobotu projde pochod hrdosti leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů (LGBT) Prague Pride. Vyrazí ve 13:00 z Václavského náměstí na Letnou. Před jeho účastníky chtějí sochu svatého Václava "bránit" extremisté, od 13:00 se chystají protestovat na Palachově náměstí. Od 15:00 se pak přidají na Vyšehradě ke shromáždění proti migraci a za vystoupení z EU, které svolala extremistická Národní demokracie. Na Vyšehradě se má konat i protiakce - proti xenofobii a rasismu. V centru se pak uskuteční také pochod za tradiční rodinu. V pohotovosti bude policie. V ulicích bude i její antikonfliktní tým. Kvůli akcím se na určitou dobu v některých místech v centru omezí doprava. Průvod hrdosti projde Prahou už popáté.

Začíná příjem žádostí o evropské dotace na životní prostředí

Státní fond životního prostředí začíná přijímat žádosti o evropské dotace v rámci nového programového období 2014 až 2020. V první výzvě je připraveno devět miliard korun. Své projekty mohou žadatelé zaměřit na zlepšení čistoty vody, kvality ovzduší, zpracování odpadu a ochranu přírody. Dvě miliardy korun jsou určeny na plánování a zajišťování péče o zvláště chráněná území a území soustavy Natura 2000. Budovat se z nich bude například návštěvnická infrastruktura a rybí přechody, likvidovat invazní druhy rostlin a živočichů a revitalizovat vodní toky a nivy. Zprostředkovatelem těchto dotací bude Agentura ochrany přírody a krajiny ČR.

V příštích pěti letech bude moct Česko využít z evropských fondů na zlepšení životního prostředí celkem zhruba 72 miliard korun (2,6 mld. eur). Měly by například pomoci napojit tisíce domácností na čističky odpadních vod, zvýšit kapacity pro recyklaci odpadů nebo přispět k dalšímu snížení emisí skleníkových plynů.

Ministerstvo dá 105 milionů na komunitní domy pro seniory

Ministerstvo pro místní rozvoj podpoří 105 miliony korun výstavbu komunitních domů pro seniory. Schválilo dotace celkem na 12 projektů. ČTK to sdělila mluvčí úřadu Veronika Vároši. "Podpora je určena pro seniory už od 60 let, u kterých je vysoká pravděpodobnost stále aktivní pracovní produktivity," uvedla již dříve ministryně Karla Šlechtová (za ANO). V domech jsou povinné společné prostory, třeba kuchyňka či ošetřovna, které mají usnadnit setkávání se sousedy. Vytvořit je možné i hobby místnost, televizní místnost či letní terasu. Společné prostory však nesmí být 20 let komerčně využívány. V domě podle podmínek dotace také nebude možné poskytovat pobytové sociální služby, ale v obci musí být dostupná terénní sociální služba.

Situace v Unipetrolu se zklidňuje, nebezpečí nehrozí

Situace v chemičce Unipetrol, kde od čtvrtečního rána hoří propylenová jednotka, se zklidňuje, akutní nebezpečí nehrozí. Hasiči nechávají dohořet zbytky látek. ČTK to řekl mluvčí Unipetrolu Mikuláš Duda, informace potvrdila po zasedání bezpečnostní rady i litvínovská radnice. Rozsáhlý požár zasáhl chemičku ve čtvrtek ráno, předcházel mu výbuch. Na místě zasahovalo 43 jednotek hasičů z celého Ústeckého kraje, teď jich na místě zůstává už jen několik. Škodliviny do ovzduší neunikly. "Prováděná kontinuální měření stavu ovzduší neprokázala nebezpečné koncentrace škodlivých látek," doplnila litvínovská radnice. V areálu továrny jsou jen zaměstnanci, kteří zabezpečují udržovací provoz.

Skupina Unipetrol se zaměřuje na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a petrochemickou výrobu. Od roku 2005 je součástí polské skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě.

V Praze bylo do poloviny roku vykázáno z domu 93 násilníků

V Praze bylo do poloviny roku vykázáno 93 násilníků, nejvíc ze všech krajů. Za celý loňský rok to bylo rekordních 213 případů, rok předtím 155. Mezi vykázanými přibývá cizinců, případy bývají často závažné, řekla ČTK Marie Šusterová z Centra sociálních služeb Praha. Nějakou formu domácího násilí zažily podle průzkumu organizace proFem dvě pětiny žen v Česku. K nejčastějším formám patřilo opakované ponižování a fyzické napadání, následované sexuálním nátlakem, nebezpečným pronásledováním a vyhrožováním. Čtvrtina žen útok zatajila, jen desetina ho ohlásila policii.

Realitní makléřka se má omluvit Romce za diskriminaci

Realitní makléřka Eliška Nosková se má omluvit Romce Lence Balogové za diskriminaci, rozhodnul litoměřický okresní soud. Odškodnění ve výši 100.000 korun, které Balogová požadovala, soud zamítl. Balogová předstírala zájem o nájem bytu, ale byla odmítnuta proto, že majitel bytu si ho nepřeje Romům pronajmout. Vynesení rozsudku se Balogová ani její právní zástupce nezúčastnili. Podle soudce Jiřího Šlapala nahrávka hovoru mezi Balogovou a zástupcem realitní kanceláře prokázala, že Balogová byla diskriminována.

Spor má počátek v roce 2013, kdy úřad ombudsmana na základě podnětů testoval realitní kanceláře a jejich ochotu pronajímat byty Romům. Kancelář veřejného ochránce práv spolupracovala s Poradnou pro občanství, občanská a lidská práva, která přístup realitních kanceláří k Romům podle smlouvy s ombudsmanem prověřovala. Právě kvůli formě testování soud nepřiznal Balogové požadovaných 100.000 korun. "Vzhledem k tomu, že šlo o výzkum, tak žalobkyně mohla důvodně předpokládat, že ze strany některých těch realitních kanceláří ta diskriminační reakce přijde," vysvětlil ČTK soudce. Rozhodování v kauze podle něj nebylo snadné. "Jednoduché to nebylo. A myslím, že pokud některá ze stran nebude spokojena s tím rozhodnutím, budou závěry revidovány soudy vyšších instancí," dodal Šlapal.

Model letounu Spitfire byl odhalen na Hradčanském náměstí

Model legendárního stíhacího letounu Spitfire ozdobil pražské Hradčanské náměstí na připomínku 70. výročí návratu československých letců do vlasti. Slavnostnímu odhalení modelu ve skutečné velikosti byli přítomni kardinál Dominik Duka, zástupci armády, váleční veteráni i desítky lidí, kteří si tak u symbolu bitvy o Británii mohli připomenout hrdinství dvou a půl tisíce Čechoslováků, kteří se během druhé světové války připojili k britskému Královskému letectvu (RAF).

Na dobu po návratu vzpomněl veterán plukovník Pavel Vranský. V národě tehdy podle něj bylo cítit nadšení z konce války a obrovská touha po znovuvybudování vlasti. Ta ale po několika letech vyprchala, když se v únoru 1948 ujali moci komunisté. Změna režimu se silně dotkla i řady hrdinů z bitvy o Británii, kteří strávili léta ve vězení nebo pracovních táborech. Právě ostudné pronásledování válečných veteránů ve své zdravici připomněl i ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Všem Čechoslovákům, kteří byli členy RAF, vyjádřil hlubokou úctu a obdiv. Poznamenal také, že nikdy nebude možné beze zbytku splatit dluh, který vůči nim společnost má.

Muzeum chystá ve Strakonicích expozici maltézského řádu

Muzeum středního Pootaví ve Strakonicích chystá novou expozici, která návštěvníkům přiblíží významnou historii maltézského řádu ve městě. Vznikne v budově někdejšího děkanství s kapitulní síní v areálu hradu, kde muzeum sídlí. Ředitelka muzea už jedná s maltézskými rytíři v Evropě o zapůjčení exponátů. Roku 1402 se stal řád maltézských rytířů (johanitů) majitelem celého strakonického hradu, ten se pak stal útočištěm a centrem řádu v Čechách po vypuzení husity z Prahy. Roku 1694 se vrátil konvent spolu s velkopřevorem do Prahy. Komunisté v roce 1950 činnost řádu potlačili, jeho působení v Čechách bylo obnoveno v roce 1990.

Film Schmitke měl distribuční premiéru v kině Lucerna

Za mysteriózní detektivku o pátrání po chuti do života na vrcholcích Krušných hor označuje režisér Štěpán Altrichter film Schmitke, který natočil v česko-německé koprodukci a nyní uvedl na premiéře v pražské Lucerně. Získal za něj Cenu za debut v Chotěbuzi, Cenu studentské poroty na plzeňském festivalu Finále a ocenění kritiky FIPRESCI a Cenu za nejlepší zvuk a hudbu na Filmkunstfestu ve Schwerinu. V německých kinech se snímek objeví na podzim.

Schmitke s lehkým komediálním nadhledem nabízí mix napínavé detektivní zápletky s místy až dokumentárně realistickým pohledem na dnešní Sudety. Hlavní postavou je stárnoucí inženýr a také Krušné hory, které byly, stejně jako on, už téměř úplně prázdné a zničené, ale v současnosti se dávají dohromady a život se do nich pomalu vrací. Do titulní role obsadil mladý český režisér žijící v Berlíně německého herce Petera Kurtha. Premiéry v Lucerně, která byla pojata v "lesním stylu", se vedle režiséra zúčastnili i producenti Tomáš Vach a Radim Procházka, herci a další členové filmového štábu. Altrichter právě pracuje na dvou scénářích. Jeden z nich je inspirován jeho dětstvím, když se odstěhoval z Prahy do jihoněmecké vesničky.

Husitské muzeum vystaví vzácné iluminace s upálením Jana Husa

Dva vzácné originály celostranné iluminace s vyobrazením upálení Jana Husa mohou ode dneška vidět návštěvníci Husitského muzea v Táboře. Hodnotná díla tam zapůjčila Knihovna národního muzea. Iluminace v rukopisech české církve podobojí ze 16. století si může veřejnost prohlédnout do neděle 23. srpna. Delší dobu originály vystaveny být nemohou. ČTK to řekl ředitel Husitského muzea Jakub Smrčka. Iluminace se staly součástí výstavy Jan Hus 1415/2015.

V Domažlicích začínají Chodské slavnosti

Víkend plný chodského folkloru, dudácké muziky, místních krojů i tradičních zdobených chodských koláčů nabídnou 61. Chodské slavnosti, které v pátek začaly v Domažlicích. Ze zahraničí letos přijely soubory z Anglie, Tchai-wanu, Turecka a Německa. Program slavností vyvrcholí v neděli odpoledne v letním kině. Na jednom pódiu se setkají a představí všichni účinkující letošního ročníku, kterých je více než 500. Největší a nejstarší národopisná slavnost v západočeském regionu a druhá nejstarší v Čechách je spojená s Vavřineckou poutí. Každoročně přiláká podle odhadů pořadatelů kolem 80.000 návštěvníků z Česka i zahraničí. Letošní slavnosti zahájilo na vrchu Baldově nedaleko města odhalení obřího husitského kalichu - šestimetrového kamenného pomníku připomínajícího husitskou bitvu u Domažlic, která se odehrála právě 14. srpna v roce 1431.

Hodonínský festival představí různé tváře současného metalu

Různé tváře současné tvrdé hudby představí o víkendu druhý ročník hodonínského festivalu Made of Metal. Soustředí se zvláště na melodickou stránku metalu a jeho žánrové doteky se symfonickou hudbou nebo folkem. Vystoupí však i zástupci metalových odnoží označovaných přívlastky death, black, gothic nebo doom. Před rokem na bývalé vojenské cvičiště přijelo asi 4000 lidí. Ke hvězdám přehlídky tentokrát patří nizozemská kapela Epica, která se věnuje symfonickému metalu.

Speleologové brzy zpřístupní Jezerní dóm v jeskyni Na Turoldu

Zatímco vodohospodáři v s obavami sledují, jak kvůli vedrům vysychají řeky, speleologové potřebují, aby spodní voda v jeskyni Na Turoldu v Mikulově klesla rychleji. Od září 2014 je tam kvůli její vysoké hladině zavřena jedna z jejich největších atrakcí - Jezerní dóm se Smaragdovým jezírkem. Patrně příští týden se tam ale již turisté dostanou. ČTK to řekl vedoucí správy jeskyně Jiří Kolařík. Jezerní dóm leží v nejspodnější části jeskyně. Sestupuje se do něj po schodišti. Je v něm Smaragdové jezírko, osvětlené lampami umístěnými pod vodou. Loni na podzim vydatně pršelo a hladina v dómu šla nahoru o šest metrů. Schodiště bylo pod vodou a turisty tak nebylo možné brát do této části jeskyně, aby se pokochali pohledem na nazelenalou hladinu podzemní vodní plochy. I když se ČR potýká s vedry, hladina jezírka začala klesat nepatrně až koncem května.

Malá Morávka chystá borůvkové hody, padne na ně tisíce litrů

Malou Morávku a Karlov v Jeseníkách zaplní o víkendu borůvky. Již tradičně se zde budou konat borůvkové hody, na které se sjíždějí tisíce jedlíků z celého okolí. Letos se do akce zapojí 16 restaurací včetně restaurace na vysílači na Pradědu. Spojovat je bude bezplatná autobusová linka. Podle pořadatelů lidé během hodů zkonzumují několik tisíc litrů těchto plodů. Objeví se nejen ve sladkých pokrmech, v mase, ale zbarví i řadu nápojů. Podle starosty Malé Morávky Ondřeje Holuba jsou borůvkové hody v této rekreační oblasti největší prázdninovou akcí. Letos se konají už počtrnácté. Po borůvkovém maratonu čeká návštěvníky Malé Morávky v září změna jídelníčku. Od 19.-20. září se pro změnu v obci koná řízkový festival.

Nebe nad Bouzovem zastíní dvě desítky balónů z celé země

Dvě desítky horkovzdušných balónů zakryjí příští víkend nebe nad hradem Bouzovem na Olomoucku. Jejich piloti se k hradu sjedou ze všech koutů země i ze Slovenska. Ve vzduchu je uvidí návštěvníci celkem čtyřikrát, startovat budou poprvé již v pátek ráno. Balónová fiesta nad Bouzovem má dlouholetou tradici, každoročně si ji nenechá ujít až 10.000 lidí. Co do počtu balónů jde o jednu z největších akcí v republice. Balónáře na Bouzovsko láká především romantické prostředí, kterému vévodí bouzovský hrad, ale i členitý terén s nádhernou krajinou.

Čápům se letos v Česku daří dobře, mláďat bude asi méně než loni

Čápům bílým se podle ornitologů letos v Česku daří dobře. Přestože bude podle předběžného monitoringu počet vyvedených mláďat nižší než loni, nezopakuje se tragická situace z roku 2013, kdy deště a chlad zabily většinu mláďat. Ani velká vedra nestihla čápy podle odborníků ovlivnit. Začala v době, kdy už většina mláďat létá, a tak si mohou najít potravu tam, kde jí je ještě dostatek - na čerstvě posekaných polích. "Hnízd je zhruba stejně jako loni, takže přes 800," řekl ČTK ředitel České společnosti ornitologické Zdeněk Vermouzek. Současné horké počasí podle ornitologů čápům nevadí. Hnízdí obvykle i kolem Středozemního moře, takže jsou na vysoké teploty přizpůsobeni. Dospělí jedinci ochraňují mláďata před deštěm i sluncem svými křídly. Větším pak nosí vodu ve voleti na pití i na zchlazení.

Sport

Tenistka Nicole Vaidišová postoupila na turnaji ITF v Praze do čtvrtfinále. Bývalá světová sedmička ve druhém kole na štvanické antuce porazila Španělku Lauru Pousovou 6:1, 4:6, 6:0. Do čtvrtfinále prošla i nejvýše nasazená Denisa Allertová po výhře nad Markétou Vondroušovou dvakrát 6:2. Uspěla i Petra Cetkovská, se soutěží se naopak rozloučila Karolína Muchová.

Český kanoista Stanislav Ježek nezaútočí na své třetí celkové vítězství ve Světovém poháru, v závěrečném závodu ve francouzském Pau nečekaně nepostoupil z kvalifikace. Ježek vede průběžné hodnocení seriálu o bod před Slovákem Matějem Beňušem, který naopak dnešní boj o postup do semifinále vyhrál.

Počasí

Bude skoro jasno až polojasno, zpočátku na západě, během dne postupně i na ostatním území převážně oblačno a na většině území přeháňky a bouřky, ojediněle intenzivní. Večer slábnutí srážek. Nejvyšší teploty v širokém rozmezí, od 25 °C na západě do 37 °C na východě, v 1000 m na horách kolem 24 °C v Čechách, na Moravě a Slezsku kolem 29 °C.