Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Ťok: Rozpočet fondu dopravy na příští rok se zvýší o 2 mld. Kč

Ministrovi dopravy Danu Ťokovi (za ANO) se na schůzce s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) podařilo vyjednat navýšení prostředků do Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) o další 2,1 miliardy korun z požadovaných tří. Kraje nedostanou příští rok na silnice druhé a třetí třídy z rozpočtu ani korunu. Šéf resortu dopravy to po setkání řekl novinářům. "Jsme schopni dát peníze do SFDI na nové akce (stavby). Nepokryje to všechny požadavky. Já věřím tomu, že o tu miliardu budeme bojovat při zasedání vlády," uvedl ministr dopravy.

Pelikán vyjednal navýšení rozpočtu spravedlnosti o jednu miliardu

Plánovaný rozpočet ministerstva spravedlnosti na příští rok se navýší předběžně o miliardu korun. Po jednání s šéfem resortu Robertem Pelikánem (za ANO) to novinářům řekl šéf státní kasy Andrej Babiš (ANO). Pelikán původně přišel s požadavkem na přidání zhruba dvou miliard. Peníze navíc chce využít především na posílení personálu na soudech, což by podle něj mělo zefektivnit jejich chod.

MŽP dostane o 250 milionů navíc, které po MF požadoval Brabec

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) dostane pro rozpočet na příští rok o 250 milionů korun navíc. Ministr Richard Brabec (ANO) obhájil na ministerstvu financí své požadavky například na zvýšení peněz pro péči o krajinu nebo posílení České inspekce životního prostředí. Řekl to po jednání se šéfem resortu financí Andrejem Babišem (ANO). Škrty nicméně ministerstvo neminou, budou ale menší. Jen na provozních nákladech MŽP ušetřilo podle Brabce už meziročně 100 milionů korun.

Zaorálek zatím kvůli nedostatku informací o pohřešovaných Češích do Libanonu nepojede

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek zatím kvůli nedostatku informací o pětici pohřešovaných Čechů do Libanonu nepojede. Ministerstvo to oznámilo v tiskové zprávě po návratu náměstka Jakuba Kulhánka a ředitele Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Roberta Šlachty z Bejrútu. Ministerstvo dodalo, že další návštěva českých policejních složek v Libanonu není vyloučena.

Česko zřejmě začne v říjnu přesídlovat první uprchlíky

V polovině října by do Česka měly přijet první syrské rodiny s nemocnými dětmi, které se budou léčit v tuzemských nemocnicích. Jejich léčba by měla trvat do konce roku. Na přelomu roku by pak do ČR mělo přijet prvních 50 ze 400 uprchlíků, které chce Česko přijmout ze zemí mimo EU. Půjde o syrské běžence, kteří jsou v táborech v Jordánsku. Novinářům to řekli zástupci ministerstva vnitra po jednání pracovní skupiny, která má zajistit hladký průběh přesídlování uprchlíků.

Fond ohrožených dětí prodává tři klokánky, aby snížil své dluhy

Fond ohrožených dětí (FOD) prodává tři své klokánky - v Kroměříži, Dubí u Teplic a pražských Kbelích. Chce tak získat peníze na snížení dluhů, aby mohl dál fungovat. Novinářům to řekl šéf fondu Jan Vaněk. Celkový dluh fondu podle jeho ekonomky Zdeňky Pátkové činí nyní 122 milionů, díky úsporám od června klesl o pět milionů. Fond žádá o mimořádnou dotaci na provoz, vláda o ní bude znovu jednat příští týden.

Požár v chemičce je kontrolou, jedy prý ve vzduchu nejsou

Hasiči dostali požár v litvínovské chemičce Unipetrol pod kontrolu, evakuováno bylo odhadem přes 1000 lidí. K požáru se sjeli hasiči z celého Ústeckého kraje. Vyhlásili zvláštní stupeň poplachu. Jedovaté látky podle mluvčího firmy Unipetrol Mikuláše Dudy do vzduchu neunikly. Chemičkou před devátou ráno otřásl výbuch, po němž začal hořet propylen, vyplývá z informací mluvčích hasičů, policie a Unipetrolu. Policie po výbuchu chemičku v Záluží i její okolí v okruhu jednoho kilometru vyklidila. Uzavřena je silnice I/27 mezi Litvínovem a Mostem, která zřejmě bude zprovozněna až v pátek. Uzavřené jsou i další komunikace v okolí. Lidé z okolí nehody hovoří o spadu popílku, velkých černých sazích. Někteří si také stěžují na nedostatek informací. Mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan v této souvislosti uvedl, že hasiči obratem informovali obce s rozšířenou působností, tedy Most a Litvínov.

Obilovin bude proti loňskému rekordnímu roku méně jen o 4,3 pct

Letošní sklizeň obilovin bude podle odhadu Českého statistického úřadu jen o 4,3 procenta nižší než v loňském rekordním roce. Úroda řepky by však měla klesnout o 21,4 procenta, naopak máku se sklidí o 2,3 procenta více než loni. Žně v Česku vrcholí, podle posledních údajů ministerstva zemědělství je posečeno 83 procent plochy.

Benzin a nafta v uplynulém týdnu opět zlevnily, nafta výrazněji

Pohonné hmoty v Česku opět zlevnily. Průměrná cena benzinu Natural 95 v uplynulém týdnu klesla o 16 haléřů na 32,84 Kč za litr. Za naftu motoristé zaplatí v průměru 30,78 koruny za litr, což je proti minulé středě o 41 haléřů méně. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která vývoj cen sleduje. Analytici další zlevňování pohonných hmot předpokládali a podle nich by mělo pokračovat do konce prázdnin.

Počet usmrcených na silnicích za pololetí vzrostl, vliv má vedro

Na českých silnicích se v první polovině roku stalo přes 51.000 nehod při kterých zemřelo 342 lidí. Počet úmrtí meziročně vzrostl o zhruba procento. Novinářům to řekl šéf dopravní policie Tomáš Lerch. Na tragických následcích se podle něj podepisuje mimo jiné vlna veder, která zasáhla Česko v posledních týdnech. Vysoké teploty mají podle Lercha výrazný vliv na soustředěnost a stres za volantem.

Vzdělání rodičů a kouření doma ovlivňují léčbu astmatu u dětí

Vzdělání rodičů, jejich kouření doma a výskyt plísní v bytě mají zásadní vliv na úspěch léčby astmatu a alergií u dětí. Naopak přítomnost domácího zvířete vliv nemá. Vyplývá to ze studie, v níž bylo sledováno 6503 dětí ve věku pět, devět, 13 a 17 let. Výsledky zveřejnil Státní zdravotní ústav. Alergii má téměř třetina českých dětí, každé osmé má pylovou rýmu, každé deváté atopický ekzém a téměř deset procent malých pacientů má astma. V rodinách, kde jsou oba rodiče vysokoškoláci nebo středoškoláci, bylo astma dobře léčeno, tedy "pod kontrolou" u 58,6 procenta pacientů, u dětí rodičů se vzděláním základním nebo vyučených, 45,9 procenta. Naopak nedostatečná kontrola byla u 23 procent astmatiků rodičů s nižším vzděláním a u 14 procent dětí vzdělanějších rodičů.

Čeští badatelé využívají archiv ukrajinských tajných služeb

Dokumenty z archivu ukrajinských tajných služeb využívají čeští historici k rozkrývání osudů Čechů, kteří se ve třicátých letech stali oběťmi Velkého teroru na Ukrajině. Badatelé z českého Ústavu totalitních režimů (ÚSTR) navázali spolupráci s ukrajinskými kolegy a připravují několik společných publikací. Na neformálním setkání s novináři to řekli ředitel ukrajinského Archivu bezpečnostní služby (SBU) Igor Kulyk jeho kolegyně Natalia Serdjuková a zástupce českého ústavu Štěpán Černoušek. Pronásledování a represe se podle odhadů ÚSTR týkaly až 25.000 Čechů, kteří žili na Ukrajině.

MfD: Duka chce ze Staré Boleslavi vytvořit duchovní centrum Čech

Kardinál Dominik Duka chce ze Staré Boleslavi vytvořit duchovní centrum Čech, které by lákalo k návštěvě desítky tisíc turistů z Česka i celé Evropy. Plánuje opravu obou staroboleslavských kostelů s přilehlými areály, vybudovat se má pivovar, restaurace, kulturní centrum či ubytovny. Celkové náklady by mohly představovat půl až miliardu korun, většinu mají pokrýt dotace z EU, píše Mladá fronta Dnes. Drobné opravy v chrámu Nanebevzetí Panny Marie mají začít v druhé polovině příštího roku, velké pak zjara 2017. Poté se má dostat i na areál s bazilikou svatého Václava, stojící na místě vraždy patrona českých zemí. Podle místostarosty města Hynka Homolky (Naše Dvojměstí) město záměr hodnotí pozitivně a s církví bude na jeho tvorbě spolupracovat.

Letní shakespearovské slavností pokračují už jen v Praze

Divadelní festival Letní shakespearovské slavnosti již ukončil své mimopražské produkce, kdy během šesti desítek večerů v Brně, Ostravě a Bratislavě uvedl celkem osm inscenací. V Praze začal 25. června a vyvrcholí letošní novinkou - inscenací Romeo a Julie, která se od 24. srpna do 5. září vrátí na nádvoří Nejvyššího purkrabství Pražského hradu. Titulní role v této Shakespearově klasice ztvárňují v režii Martina Kukučky a Lukáše Trpišovského spíše filmová herečka Tereza Voříšková a Jan Sklenář z královéhradeckého Klicperova divadla.

Malý Pán se dostal na mezinárodní festival filmů pro děti v Íránu

Po Kanárských ostrovech, Šanghaji a domácích filmových přehlídkách míří loutkový film Malý Pán do Íránu. Tato celovečerní filmová pohádka režiséra Radka Berana bude totiž uvedena na Mezinárodním festivalu filmů pro děti a mládež v Teheránu, jehož 29. ročník se uskuteční od 7. do 10. října.

Sport

Po kapitánovi fotbalové reprezentace Tomáši Rosickém se operaci kolena podrobil i záložník Jaroslav Plašil. I on tak přijde o zářijovou kvalifikaci.

Počasí v pátek

Jasno až polojasno, při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší teploty 34 až 38 stupňů Celsia.