Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Ministr Babiš: Je otázkou, zda je navržený deficit 70 miliard udržitelný

Deficit státního rozpočtu na příští rok, který měl podle původních plánů činit 70 miliard korun, by se mohl ještě zvýšit. Po jednání s několika ministry o výdajích v příštím roce to poprvé připustil ministr financí Andrej Babiš (ANO). Až dosud přitom na takovém schodku trval. Babiš novinářům řekl, že rozpočet na příští rok je pod obrovským tlakem. Je proto podle něj otázkou, zda se podaří udržet plánovaný deficit. Podle ministra financí se totiž nyní objevily miliardové položky, s nimiž se dosud nepočítalo. Zmínil například výdaje navíc v souvislosti s přísunem uprchlíků, novou bezpečnostní situací v Evropě nebo náborem dalších policistů a vojáků. Případné zvýšení deficitu by mohlo být v řádu miliard.

Babiš jednal o rozpočtu trojice resortů - ministerstva vnitra, místního rozvoje a obrany. Všem třem se zvýší objem financí na příští rok. Rozpočet ministerstva vnitra, které požadovalo další čtyři miliardy, se oproti původnímu návrhu navýší o přibližně tři miliardy. Přes miliardu půjde na řešení uprchlické krize, zbylá částka mimo jiné na rozvoj policie, hasičů a financování registru smluv. Rozpočet ministerstva pro místní rozvoj na příští rok stoupne o necelé tři miliardy korun. Ministryně Karla Šlechtová (za ANO) na jednání od Babiše požadovala další 1,5 miliardy korun, když 2,6 miliardy korun navíc získala již zhruba před dvěma týdny. Nakonec jí však Babiš přidal jen 370 milionů korun. Obraně pak rozpočet oproti původnímu plánu stoupne o 1,5 miliardy na zhruba 47,5 miliardy korun. Ministerstvo obrany, které požadovalo navýšení o 2,1 miliardy, finance využije především na nábor nových vojáků.

Senát schválil rozšíření pravomocí zpravodajských služeb

Pravomoci zpravodajských služeb se rozšíří. Prolomí se daňové tajemství a zpravodajci budou moci žádat informace od telekomunikačních operátorů. Zruší se také omezení u údajů chráněných bankovním tajemstvím. Počítá s tím vládní novela zákona o zpravodajských službách, kterou schválil i Senát. Nyní ji dostane k podpisu prezident. Daňové tajemství se prolomí tím, že zpravodajská služba bude moci žádat informace ze správy daní od Generálního finančního ředitelství. Ředitelství nebude muset údaje poskytnout, pokud by to ohrozilo účinný výběr daní.

Údaje o klientech budou moci podle novely žádat zpravodajci od telekomunikačních operátorů pro plnění konkrétního úkolu. Byli by tedy schopni zjistit majitele telefonní stanice nebo telefonní číslo účastníka. Nyní má tajná služba v případě nasazení odposlechu k dispozici obsah hovoru a telefonní číslo volaného, ale už nemůže zjistit, komu číslo patří. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) senátorům dnes řekl, že soudní kontrola těchto pravomocí je dostatečná. Není podle něj třeba se obávat, že by se získané informace zneužívaly. Někteří senátoři vyjadřovali obavy, že kontrola tajných služeb je nedostatečná a chtěli návrh zákona zamítnout.

Čeští zástupci jednají v Libanonu o pětici zmizelých krajanů

Česká delegace zahájila v Libanonu jednání s tamními úřady o případu pětice Čechů, kteří v zemi nedávno zmizeli. O výsledcích diskuzí diplomatů a policistů bude česká diplomacie informovat ve čtvrtek, řekla ČTK Irena Valentová z tiskového oddělení ministerstva zahraničí. Pětice mužů se pohřešuje od 18. července, kdy libanonská policie nalezla jejich vůz a věci v údolí nedaleko syrských hranic. Jde o dva novináře jindřichohradecké televize, advokáta, tlumočníka a muže, který má zkušenosti jako armádní zpravodajec; do Libanonu prý jel jako bezpečnostní poradce skupiny.

Kvůli zmizení skupiny vyrazila v úterý večer do Libanonu česká delegace, jejíž součástí jsou náměstek ministra zahraničí Jakub Kulhánek, šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta i další policisté. Cílem jednání je navázání bližší spolupráce s libanonskými vyšetřovateli, výměna informací a také příprava cesty šéfa české diplomacie Lubomíra Zaorálka (ČSSD) do Bejrútu. Zaorálek cestu minulý týden odložil poté, co ho jeho libanonský protějšek Džibrán Básil informoval o tom, že se Libanoncům nepodařilo shromáždit dostatečně zásadní informace, aby to cestu ministra ospravedlnilo.

ČT: Armáda by při krizi mohla na hranice poslat až 2600 vojáků

Armáda by v případě krizové situace a velkého náporu uprchlíků mohla k ostraze českých hranic poslat až 2600 vojáků. S odvoláním na materiál ministerstva obrany to uvedla Česká televize, podle níž by ale takový počet vojáků na hranicích narušil plnění jiných závazků armády. Česko kvůli zvýšenému záchytu běženců nedávno přijalo první stupeň opatření, s možným nasazením armády k ochraně hranic přitom počítá až stupeň třetí. O jeho vyhlášení se nyní neuvažuje, politici ale zváží, zda nezvýšit opatření na druhý stupeň. To by znamenalo přesun části policistů do oblastí s vyšším záchytem uprchlíků.

Manželka prezidenta Zemanová navštívila vojačky v Afghánistánu

Manželka prezidenta Miloše Zemana Ivana Zemanová navštívila Afghánistán, kde se setkala s českými vojačkami. Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček ČTK řekl, že Zemanová letěla do Kábulu v pondělí ráno vojenským speciálem s vojáky, kteří tam budou sloužit. První dáma si prohlédla kábulskou základnu HKIA (Mezinárodního letiště Hamída Karzáího), poté vojáci Zemanovou seznámili s prostředím a bezpečnostní situací v Kábulu. Manželka prezidenta pak s vojáky poobědvala v jídelně základny. Poté se setkala s vojačkami 11. úkolového uskupení české armády, hovořila s nimi o stresu, odloučení od rodin i o každodenním životě. Vojačkám přivezla malé dárky, například vojenské známky s osobním věnováním a kosmetiku.

Prezident Zeman navštívil Afghánistán loni v lednu. Setkal se tam s českými vojáky, kteří v asijské zemi působí v rámci Mezinárodních sil pro podporu bezpečnosti v Afghánistánu. Jednal také se svým afghánským protějškem Hamídem Karzáím.

Ekonomika ve 2. čtvrtletí podle odhadů meziročně stoupla o tři procenta

Ekonomika ve druhém čtvrtletí rostla meziročně podle odhadů analytiků oslovených ČTK v průměru o tři procenta. Ve srovnání s předchozím čtvrtletí ekonomika ovšem klesla v průměru o 0,3 procenta. Do údajů se promítají jednorázové faktory, které stály za velmi výrazným růstem v prvním čtvrtletí a které zkreslují srovnání, upozornili ekonomové. Podle nich se totiž ekonomika vyvíjí velmi příznivě. Český statistický úřad zveřejní první předběžný odhad HDP v pátek 14. srpna.

Ministerstvo: Agenturní síly mají tvořit nejvýše 15 pct pracovníků firmy

Agenturní zaměstnanci ve firmách budou moci tvořit nejspíš maximálně 15 procent pracovníků. Kvóta by mohla platit od pololetí příštího roku. Počítá s tím návrh novely zákona o zaměstnanosti, kterou připravilo ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV). Navrhuje také zavedení registru ke kontrole náhradního plnění, tedy odebírání výrobků a služeb místo zaměstnávání postižených. Prodloužit by se mohla i podpora na společensky účelná místa z jednoho roku na dva. Za porušování soukromí zaměstnanců by firmám mohla hrozit až milionová pokuta.

Senát schválil nový zákon o prevenci závažných havárií

Senát schválil nový zákon o prevenci závažných havárií způsobených nebezpečnými chemickými látkami. Zavádí do českého práva evropskou směrnici a nahrazuje dosavadní zákon z roku 2006, který už podle vlády nevyhovuje aktuálním evropským předpisům. Zákon by se měl dotknout provozovatelů zhruba 200 objektů, včetně těch největších, jako je třeba Spolana Neratovice. Zákon nyní dostane k podpisu prezident. Zákon zavádí systém zpracování bezpečnostních dokumentů a poplatků za jejich schvalování pro provozovatele objektů, například chemických závodů, skladů chemikálií a dalších. Závažné havárie se podle ministerstva životního prostředí stanou zhruba jednou do roka. Problém nastává hlavně při nečekaných živelných pohromách, jako jako jsou například povodně.

Senát schválil větší kontrolu ministerstva financí nad ČEB

Senát schválil vládní novelu zákona o pojišťování a financování vývozu se státní podporou. Ministerstvo financí tím získá větší kontrolu nad úvěry a dotacemi, které poskytuje Česká exportní banka (ČEB). Vládní předlohu nyní dostane k podpisu prezident. Novela je reakcí na kontrolu Nejvyššího kontrolního úřadu z roku 2011, který v podnikání ČEB zjistil řadu chyb. Banka podle NKÚ neoprávněně poskytla úvěry za 8,2 miliardy Kč a při rozhodování o úvěrech porušovala vedle zásady obezřetnosti, kterou jí ukládá zákon, i vlastní vnitřní předpisy. Změna zákona má proto podle vlády zvýšit průhlednost nabízených bankovních služeb a umožní účinnou kontrolu při poskytování dotací bance ze státního rozpočtu.

Evropská komise schválila český program podpory biopaliv

Evropská komise schválila prodloužení programu státní podpory biopaliv v České republice do konce roku 2020. Komise dospěla k závěru, že česká podpora určitých biopaliv na základě unijních pravidel bude sledovat cíle EU v oblastech energetiky a životního prostředí, aniž by narušila konkurenci na jednotném trhu. Prodloužení plánu daňového zvýhodňování biopaliv se týká období od 1. července 2015 do 31. prosince 2020, uvedla Evropská komise v prohlášení.

Penta koupila vydavatele regionálních Deníků Vltava-Labe-Press

Investiční skupina Penta koupila 100 procentní podíl ve vydavatelství Vltava-Labe-Press. Získala tak největší tuzemské regionální noviny Deník a tiskárny Novotisk. Podepsala smlouvu s německým koncernem Verlagsgruppe Passau. ČTK to řekl mluvčí Penty Ivo Mravinac. Smlouva podléhá schválení antimonopolního úřadu.

Součástí akvizice je také 51 procentní podíl ve společnosti Astrosat Média, která vydává časopisy Květy, Vlasta, Story, Tv magazín a National Geographic Česko, dále 70 procent ve společnosti Česká distribuční, 35 procent v distribuční firmě PNS a 30 procent ve zprostředkovateli webové reklamy AdActive. Mediální experti upozornili na to, že na českém trhu vrcholí odchod původních majitelů zpravodajských deníků. "Éru, v níž český tisk vlastnili vesměs Němci, střídá éra, kdy hlavní podniky přebírají Slováci. Kromě nastupující Penty připomeňme Andreje Babiše jako vlastníka vydavatelství Mafra s Mladou frontou Dnes a Lidovými novinami či Patrika Tkáče jako spolumajitele Czech News Center, vydavatele Blesku, Aha! či Sportu," připomněl předloňské akvizice šéfredaktor webu Médiář.cz Ondřej Aust. Podle šéfredaktorky portálu Mediaguru.cz Martiny Vojtěchovské čtenáři obvykle vlastnické změny nepozorují.

Právníci vnučky Peroutky a Hradu smír nenalezli

Právníci vnučky Ferdinanda Peroutky a prezidentské kanceláře se nedohodli na smíru ve věci výroků Miloše Zemana na adresu slavného českého novináře. ČTK to řekla Peroutkova vnučka Terezie Kaslová. O věci tak nejspíš rozhodne soud, u něhož se Kaslová domáhá omluvy hlavy státu. Spory začaly, když prezident Miloš Zeman v lednu na pražském fóru k holokaustu hovořil o selhání intelektuálů v krizové situaci, jakou byl nástup nacismu. "Jeden z největších českých novinářů, Ferdinand Peroutka uveřejnil v prestižním časopise Přítomnost článek s titulkem 'Hitler je gentleman'," řekl tehdy. Článek, který podle odborníků Peroutka nikdy nenapsal, se ale jeho kanceláři nepodařilo dohledat.

Teploty znovu dosáhly 38,8 stupně, požárů bylo nejvíc za 5 let

Úterý opět přineslo teploty blížící se čtyřicítce a další požáry lesů či polí. Nejvyšší teploty stejně jako v pondělí dosáhly 38,8 stupně. Nadále také trvá sucho, které se odráží ve vysokém počtu požárů. Denní počet požárů byl dokonce v pondělí nejvyšší za posledních pět let. Nejvyšší dnešní teplota, 38,8 stupně, byla podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) naměřena v Husinci-Řeži u Prahy. Vysoké byly teploty hlavně v Čechách, ale i na Moravě se dostaly nad 37 stupně. Teplotní rekordy padly téměř na všech meteorologických stanicích. Nynější vlna veder navázala na horký červenec. Letošní červenec byl dokonce podle meteorologů třetí nejteplejší za posledních 55 let. Celková průměrná měsíční teplota dosáhla díky teplým dnům i nocím 20,2 stupně, a byla tak o 3,3 stupně vyšší než dlouhodobý průměr. Červenec byl zároveň pátým nejsušším za poslední půlstoletí.

Dlouhé sucho a vedro má za následek výrazný růst počtu požárů. V pondělí vyjížděli hasiči ke 199 požárům. Denní průměr přitom činí zhruba 50 požárů. Nejčastěji nyní hoří na polích či v lesích. Pojišťovny přitom ale podle ankety ČTK nezaznamenaly nárůst škod způsobených požáry. Důvodem je zřejmě jednak vyšší obezřetnost lidí, jednak i skutečnost, že řada škod v přírodě vznikla na nepojištěném majetku. Zemědělci si například pojišťují nesklizené plodiny, v poslední době však často hořela strniště na již sklizených polích. Silná vedra mají dopad i na trh. Mobilní klimatizace jsou v tuzemských obchodech i e-shopech vyprodané.

Kvůli nedostatku vody vyschnul přítok k Pramenům Vltavy

Kvůli dlouhodobému nedostatku srážek vyschnul přítok k Pramenům Vltavy, který se nachází poblíž šumavské Kvildy. V místě, k němuž každoročně zamíří tisíce turistů, zůstala studánka, ale hrozí, že i z ní se postupně ztratí voda. Starosta Kvildy Václav Vostradovský se obává toho, že by tak z mapy mohlo definitivně zmizet jedno ze symbolických míst celé Šumavy. Pokud by se to samé stalo i u Pramenů Vltavy, neznamená to však, že by zanikla celá řeka. Vltava má ve svém počátku spoustu přítoků, které ji zásobují vodou. "Neztratili bychom řeku, ale ztratili bychom místo, které je podle mě naprostým symbolem," uvedl starosta. Vostradovský dodal, že podle pamětníků nebyla tak katastrofická situace u Pramenů Vltavy ani v poválečném období, kdy tehdejší Československo zasáhly extrémně horká a suchá léta.

Škodlivé látky z požáru skládky už obyvatele neohrožují

Obyvatelům Českých Budějovic a dalších obcí už nehrozí nebezpečí ze škodlivých látek, které mohl uvolnit do ovzduší požár nelegální skládky u krajského města. Podle hasičů proto lidé mohou otevírat okna a nemusí se obávat vycházet ven. Nelegální skládka začala hořet u obce Hůry v úterý večer. Hasičům se již podařilo požár na ploše 20 krát 30 metrů uhasit, ale na místě stále zasahují. Na nelegální skládce plameny zasáhly slisované balíky s oblečením, koberci a pneumatikami. Kvůli podrobnějšímu měření škodlivin v ovzduší na místo přijeli i středočeští hasiči s chemickou laboratoří.

Temelín, pokrývající pětinu spotřeby elektřiny v ČR, je mimo provoz

Jaderná elektrárna Temelín pokrývající pětinu spotřeby elektřiny v Česku je opět mimo provoz. Dnes ráno byl kvůli závadě odpojen druhý blok elektrárny a zároveň stále trvá plánovaná odstávka prvního bloku. Závada se objevila v nejaderné části Temelína, a to na chlazení generátoru, s vedry ale nesouvisí, řekl ČTK mluvčí elektrárny Marek Sviták. Temelín byl mimo provoz i po většinu července, druhý blok byl odstaven téměř třetinu roku. Temelín je nejvýkonnější tuzemskou elektrárnou a v posledních letech pokrýval až pětinu celkové české spotřeby. Přesto podle elektrárny odběratelé elektřiny souběh odstávek obou bloků nepocítí. Energetická firma ČEZ, která Temelín provozuje, pokryla výpadek nákupem energie v cizině.

Senát schválil formy bezhotovostních plateb za kovový odpad

Senátoři schválili novelu zákona o odpadech, která kromě jiného stanoví, jak budou sběrny bezhotovostně platit za výkup kovového odpadu. Novela umožní také zavedení kolektivního systému pro zpětný odběr použitých pneumatik. Tento systém by měl hlavně obcím usnadnit likvidaci starých pneumatik odvezených do sběrných dvorů. Řada senátorů toto opatření ale kritizovala a chtěli ho z novely vyřadit. Senátorka Jitka Seitlová (za SZ) řekla, že návrh podle jejích informací sepsali tři nebo čtyři výrobci a prodejci pneumatik a ti jako akcionáři nebo podílníci budou mít podle návrhu možnost vytvořit firmu, která bude systém zpětného odběru provozovat. Předlohu nyní dostane k podpisu prezident.

Sběrny budou muset podle novely dávat lidem za kovový odpad výhradně poštovní poukázky nebo peníze převádět na jejich bankovní účet. Předloha tak má upravit povinnost platit za kovošrot bezhotovostně, což od března zavedla vyhláška ministerstva životního prostředí. Podle některých kritiků bylo možné dosavadní pravidla obcházet. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) dnes řekl, že vyhláška přinesla požadovaný účinek. V jejím důsledku podle něj klesla kriminalita související s výkupem kovů až o 60 procent, a to plošně po celé ČR.

Výzkum: Životní styl lidí s nemocemi srdce a cév není dobrý

Životní styl Čechů s nemocemi srdce a cév není dobrý. Zastoupení kuřáků je srovnatelné se zdravými lidmi a jen málo nemocných zdravě jí a má dostatek pohybu. Ukázalo to dotazníkové šetření Helen (Health, Life Style and Environment), v němž odpovídalo 5013 lidí ve věku 45 až 54 let, zdravých i léčených s nemocemi srdce a cév, vysokým tlakem, cholesterolem či cukrovkou. Výsledky zveřejnil na webu Státní zdravotní ústav. I po zjištění diagnózy kouří třetina mužů a čtvrtina žen, přestože v prevenci nemocí srdce a cév je nejúčinnějším opatřením právě zanechání kouření. U pacientů s rozvinutou ischemickou chorobou srdeční sníží skutečnost, že přestanou kouřit, riziko úmrtí o 30 procent oproti těm, kdo kouřit nepřestali. Zásady zdravé stravy, což znamená omezit sůl, tuky, alkohol a jíst víc ovoce, zeleniny a ryb, dodržují nejlépe diabetici.

Policie viní muže ze zneužití lékařské péče za 900.000 korun

Mladoboleslavští policisté dopadli muže, který podle nich zneužíval zdravotnickou péči a nechával se opakovaně hospitalizovat. V nemocnicích údajně pobýval kvůli bezplatné stravě, přespání nebo získání návykových látek. Za necelé dva roky vyčerpal na hrazených zdravotních službách přes 900.000 korun. Za podvod mu hrozí až osm let vězení, v minulosti byl už za podobný čin trestán, sdělila ČTK mluvčí mladoboleslavské policie Lenka Sikorová. Policisté muže zadrželi v jedné ze středočeských nemocnic.

Protiislámské spolky instalovaly v Praze sochy ukamenovaných žen

Příznivci iniciativ Islám v ČR nechceme a Blok proti islámu instalovali na několika místech v Praze torza ukamenovaných žen, jejichž prostřednictvím chtějí upozornit na údajné nebezpečí islámu. Figuríny jsou zavázané v bílých plachtách potřísněných barvou jako krví a obklopené kameny. Událostí se zabývá policie, zatím ale nezjistila žádné protiprávní jednání, řekl ČTK mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. Součástí instalací byly i cedule s nápisy jako "Otěhotněla po znásilnění" nebo "Byla nevěrná", poukazující na údajné důvody ukamenování. Odborníci z vnitra iniciativu Islám v ČR nechceme zmiňují v pravidelných zprávách o extremismu, kde je označována za krajní pravici.

Oprava haly pražského nádraží se o desítky milionů Kč. prodraží

Konstrukce haly pražského nádraží, kterou od začátku letošního roku opravuje společnost Metrostav, je v mnohem horším stavu, než se čekalo. Zrezlé jsou například nosné ocelové sloupy nebo dva z oblouků držících klenbu nad nástupišti. ČTK to řekl mluvčí Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Jakub Ptačinský. Podle informací ČTK by tyto dodatečné práce měly vyjít na zhruba 80 až 100 milionů korun. SŽDC zatím částku oficiálně komentovat nechtěla, počká až na výsledky detailní obhlídky technického stavu. Původní náklady činily 470 milionů Kč. Ocelová konstrukce stará přes sto let nebyla nikdy důkladně opravována, částečná oprava spočívající v odstraňování starých nátěrů a opětovném natření se uskutečnila v roce 1975.

Pražská lanovka na Petřín se v září na sedm měsíců zastaví

Pražská lanovka na Petřín bude od 7. září 2015 přibližně sedm měsíců mimo provoz. Důvodem přerušení provozu je rekonstrukce mostu a stanice. Lidé se lanovkou opět svezou až 19. března 2016. Na svých internetových stránkách to uvedl dopravní podnik (DPP). Lanovka se v Praze poprvé rozjela roku 1891. Podle deníku Echo24.cz se uskuteční kromě opravy kolejí, zázemí a revize vozů také zpevnění svahu v okolí trati, který je místy nestabilní. Terén by měl být rovněž odvodněn. Lanovku DPP zavírá kvůli revizím pravidelně každý půlrok, a to vždy na jaře a na podzim - doba výluky se v těchto případech většinou pohybuje v řádu dnů.

Na Zemi živitelce se letos představí přes 440 vystavovatelů

Na letošním 42. ročníku mezinárodního agrosalonu Země živitelka se představí 441 vystavovatelů a spoluvystavovatelů a 104 obchodníků z 19 zemí. Tradiční akce se uskuteční od čtvrtka 27. srpna do úterý 1. září na českobudějovickém výstavišti. Na tiskové konferenci to řekl ředitel výstaviště Josef Friedrich. Slavnostního zahájení by se měli zúčastnit prezident Miloš Zeman a ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Akce je rozdělená do oborových dnů. Čtvrtek bude ve znamení českých pekařů a cukrářů, ministr Jurečka by měl předávat ocenění například mladým vědeckým pracovníkům. V pátek se bude konat Den českého venkova, kdy budou odborníci diskutovat o podpoře rozvoje venkova a o připravovaných legislativních změnách v oblasti nakládání s majetkem. Na programu budou i aktuální problémy českého zemědělství včetně sucha, které letos uškodí úrodě kukuřice, cukrové řepy, chmele či pícnin. V sobotu zahájí státní představitelé Národní dožínky. Země živitelka dává prostor na předvedení všech odvětví zemědělství, jde o největší tuzemský agrosalon.

Filmaři využili na Barrandově rozsáhlé dekorace kostelní krypty

Nezvyklá vedra ztížila práci i zahraničním filmařům, kteří v Česku už téměř tři týdny natáčejí koprodukční historické drama Anthropoid věnované atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha. První klapka se ozvala 23. července v brdských lesích. V rekordním parnu tam paradoxně vznikly zimní záběry, kdy parašutisté po seskoku na území protektorátu odjíždějí zmapovat situaci v Praze. "Iluzi zimní krajiny pomohl vytvořit umělý sníh z celulózy, kterého jsme použili 6000 metrů čtverečních. Úklid lesa se prováděl ručně," uvedla mluvčí filmu Uljana Donátová. Do hlavních rolí Kubiše a Gabčíka obsadil britský režisér Sean Ellis herce Jamieho Dornana a Ciliana Murphyho. Prvního z nich proslavila hlavní mužská role v erotickém romantickém trháku Padesát odstínů šedi. Další záběry se natočily v barrandovských ateliérech, konkrétně ve velkokolepé dekoraci interiéru pravoslavného kostela Cyrila a Metoděje. Náročná stavba o rozměrech 15 x 35 x 14 metrů vznikala osm týdnů za účasti čtyř desítek lidí. Barrandovští využili 910 pytlů betonu, 300 pytlů omítky a 3300 metrů čtverečních deskového materiálu.

Český koproducent snímku David Ondříček považuje atentát na Heydricha za největší hrdinský čin československé historie. Barrandovskou dekoraci pochválil už začátkem července na tiskové konferenci v rámci karlovarského festivalu. "Je fascinující, že takový příběh existuje, je skvělé, když mohu ztvárnit někoho, kdo skutečně existoval," řekl tehdy Dornan a přiznal, že hrdinský čin obou parašutistů na něj udělal velký dojem. Partnerku Jozefa Gabčíka ztvární Aňa Geislerová, v dalších rolích se objeví Alena Mihulová, Václav Neužil, Jan Budař, Martin Hofmann a Ondřej Malý.

V Šumperku začal folklorní festival s účastí z celého světa

V Šumperku začal mezinárodní folklorní festival, na který se sjeli tanečníci z celého světa. Město bude až do neděle hostit téměř tři desítky folklorních souborů z 12 zemí. Patřit mezi ně bude také Kostarika, Peru, Indonésie či Nový Zéland. Přehlídka vyvrcholí v sobotu, kdy se několik set účastníků představí lidem v centru města. Folklorní festival se řadí mezi prestižní přehlídky, letos se koná po pětadvacáté. První dny akce jsou věnovány cimbálu, dožínkám a soutěži ve vaření kotlíkového guláše. Chybět nebude ani přehlídka lidových řemesel. Přehlídku završí v pondělí 17. srpna představení vybraných zahraničních souborů mimo Šumperk - vidět je budou moci lidé v Loučné nad Desnou, Postřelmově, Velkých Losinách, v Libině a Zábřehu.

Přerov vybuduje v místech, kde kráčel Komenský, venkovní expozici

Přerov se chystá vybudovat venkovní expozici v lokalitě zvané Na Marku, kde archeologové odkryli unikátní nálezy spjaté s osobností Jana Amose Komenského. Její součástí budou prezentace nálezů, symbolické prvky v obrysu někdejšího kostela i vyznačená historická ulička. ČTK to řekla mluvčí přerovské radnice Lenka Chalupová. Lokalita byla na jaře na návrh zástupců Muzea Komenského prohlášena za kulturní památku. Archeologové na místě před třemi lety odkryli základy duchovního centra Jednoty bratrské, jehož součástí byl vedle modlitebny a unikátní renesanční cesty také dům se školou, v níž od roku 1614 působil Komenský.

Indickou kulturu představí v soboru Náprstkovo muzeum v Praze

Pestrou a rozmanitou indickou kulturu představí v sobotu 15. srpna festivalem na svém nádvoří Náprstkovo muzeum asijských, afrických a amerických kultur v Praze. Uspořádá ho k indickému státnímu svátku Dne nezávislosti - právě 15. srpna 1947 skončila britská nadvláda nad Indií. Přehlídka nabídne taneční představení a lekce indického tance, přednášky, promítání bollywoodských filmů, tradiční kuchyni i dílny pro děti, řekla ČTK mluvčí Národního muzea Tereza Petáková. Festival indické kultury je podle ní součástí cyklu Barevné nádvoří zaměřeného na představování mimoevropských kultur české veřejnosti. Vstup na festival je po celý den zdarma.

Na Vizovickém Trnkobraní vystoupí Tomáš Klus i kapela Chinaski

Zpěváci Tomáš Klus, Michal Hrůza a Ewa Farna i kapely Chinaski, Divokej Bill, Vypsaná Fixa a Mandrage vystoupí na festivalu Vizovické Trnkobraní. Akce se v areálu vizovické likérky koná 48. rokem, letos od 21. do 22. srpna. Festival zpestří tradiční soutěž v pojídání knedlíků, sdělila ČTK za pořadatele Klára Mixová. Dvě hlavní pódia doplní alternativní scéna, kde nebude chybět divadlo včetně hudebních pohádek pro děti a vystoupení komiků. Připraven bude dětský koutek a Jelínkův biograf.

Tradice festivalu pojmenovaného po švestce (valašsky trnce) sahá do 60. let. S nápadem přišel místní lékárník Miloš Žabka, který se nechal inspirovat mikulovským a znojemským vinobraním. Původní název švestkobraní po domluvě místního ředitele pálenice a zakladatele festivalu přešel na trnkobraní. Festival loni navštívilo kolem 14.000 lidí.

Po rockovém festivalu zavítá Gott poprvé mezi 'kotlíkáře'

Po úspěchu na rockovém Rock for People před dvěma lety v Hradci Králové vystoupí Karel Gott 5. září poprvé na folkovém festivalu. Jako speciální host se představí se samostatným programem na akci Trampský širák v prostorech amfiteátru v Hanesově mlýně u Štoků na Vysočině. ČTK o tom za pořadatele informovala Martina Chlaňová. Mezi dalšími účinkujícími se po oba festivalové dny objeví stálice tuzemské folkové a country scény. Diváci se mohou těšit například na Vlastu Redla, Žalmana a spol, Nezmary, Hop Trop či Pacifik.

Pekařství z Krchleb napeče před Chodskými slavnostmi 2500 koláčů

Vůně vanilky, rumu, povidel a máku se v těchto dnech line z kuchyní na Chodsku. Blíží se domažlické Chodské slavnosti a Vavřinecká pouť, jedna z nejstarších folklorních slavností v ČR, a to v žádné rodině nesmí chybět tradiční chodské koláče. I když mnohé kuchařky si stále pečou své vlastní koláče, stále více žen se spoléhá na práci profesionálních pekáren, které tak musejí napéct tisíce zdobených pochoutek pro chodské domácnosti i pro desetitisíce návštěvníků víkendových slavností. Například rodinné pekařství Heleny Konopíkové musí od pondělí do pátku stihnout ve čtyřech lidech upéct kolem 2500 koláčů.

Sport

Tomáš Jeřábek vybojoval na Světovém poháru v Gabale bronzovou medaili ve střelbě z libovolné malorážky vleže. Získal zároveň pro Českou republiku čtvrté účastnické místo na olympijských hrách v Riu de Janeiro. Dvaačtyřicetiletému Jeřábkovi se v Ázerbájdžánu povedla už kvalifikace, z níž postoupil jako třetí. V osmičlenném finále se probil až do posledního vyřazovacího kola, po němž měl jen o osm desetin bodu horší součet než Američan Matthew Emmons. Olympijského vítěze a manžela bývalé české střelecké hvězdy Kateřiny Emmons porazil jen finálový debutant Kirill Grigorjan z Ruska. Na olympijské hry do Ria nyní pojedou minimálně čtyři čeští střelci. Účastnická místa dříve vybojovali David Kostelecký v trapu a Nikola Mazurová s Lucií Švecovou ve sportovní malorážce na 3x20 ran.

Lukáš Rosol vyřadil v úvodním kole tenisového turnaje v Montrealu dvanáctého nasazeného Kevina Andersona. Jihoafrického soupeře v prvním vzájemném utkání porazil dvakrát 7:6. Dvoumetrový Anderson sice nastřílel 20 es, ale jinak za českým hráčem zaostával.

Karolína Plíšková nezvládla první zápas v nové roli osmé tenistky světového žebříčku. Na prestižním turnaji Rogers Cup v Torontu v 1. kole prohrála bitvu s Chorvatkou Mirjanou Lučičovou, přestože měla dlouho navrch. Na druhé kolo se naopak může těšit Barbora Strýcová po výhře nad Varvarou Lepchenkovou z USA.

Tenistka Nicole Vaidišová při prvním startu v Česku po loňském návratu na dvorce porazila v 1. kole v Praze Bulharku Elicu Kostovovou dvakrát 6:4.

Česká fotbalová reprezentace bude v zářijové části kvalifikace o postup na mistrovství Evropy postrádat Tomáše Rosického. Kapitán národního týmu je po artroskopické operaci kolena, kvůli jehož zranění vynechal i celou přípravu s Arsenalem. Serveru iDnes.cz to řekl hráčův manažer Pavel Paska, rekonvalescence si podle něj vyžádá pauzu na další čtyři až osm týdnů. Čtyřiatřicetiletý Rosický se zranil při posledním kvalifikačním utkání na Islandu.

Nejlepší závodníci Velké ceny České republiky silničních motocyklů v Brně se mohou těšit na speciální trofeje. Navíc dostanou i vavřínové věnce, které se už běžně nepředávají. Organizátoři z Masarykova okruhu si tímto způsobem připomenou 50. výročí pořádání prvního závodu světového šampionátu v moravské metropoli. Výkonná ředitelka Automotodromu Brno Ivana Ulmanová ocenila i výrobu speciálních trofejí s historickou patinou, které odkazují na minulost.

Počasí

Bude skoro jasno až polojasno. Postupně místy až oblačno a ojediněle přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší teploty 30 až 34 °C, na Moravě a ve Slezsku místy až 37 °C, v 1000 m na horách kolem 27 °C.