Denní souhrn zpráv

V Bělé demonstrovaly dvě desítky lidí na podporu uprchlíků

Před zařízením pro nelegální migranty Jezová v Bělé pod Bezdězem na Mladoboleslavsku se v neděli sešly dvě desítky lidí na demonstraci na podporu uprchlíků. Akci svolalo sdružení Konexe, křesťanská iniciativa Společně žít v míru a Mladí zelení. Na akci dorazil i jeden odpůrce migrantů s transparentem "Islám do ČR nepatří". Okolí areálu kontrolovala ve zvýšené míře policie a zastavovala řidiče i chodce. Žádný incident však nezaznamenala.

V táboře ve Vyšních Lhotách je ubytováno už 90 běženců

V detenčním zařízení ve Vyšních Lhotách na Frýdecko-Místecku, jehož provoz začal v pátek, je ubytováno už 90 cizinců. Jde výhradně o muže. Žádné problémy s nimi zatím ve středisku nenastaly, řekl ČTK vedoucí střediska Emil Pochylý. Celková kapacita tábora je 220 lůžek. V táboře jsou uprchlíci převážně ze Sýrie, Afghánistánu, Iráku a Pákistánu. Do Vyšních Lhot jsou převáženi běženci ze zařízení pro zajištění cizinců v Zastávce u Brna a Bělé pod Bezdězem-Jezové na Mladoboleslavsku.

Řečníka z demonstrace proti imigraci obvinili z podpory nenávisti

Řečníka ze sobotní demonstrace proti uprchlíkům v Praze policie kvůli jeho výrokům obvinila z podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod. Informace serveru iDnes.cz ČTK potvrdila mluvčí pražské policie Iveta Martínková. Muž je podle informací ČTK členem slovenské nacionalistické organizace Vzdor. Na demonstraci v centru Prahy vystoupili zástupci české i slovenské krajní pravice. Podle organizátorů měl být protest zaměřen proti imigrační politice vlády, zadržený slovenský řečník ale podle citací z facebookové stránky Vzdoru pronášel také antisemitské a rasistické výroky. Muž bude vyšetřován na svobodě, takže byl po obvinění propuštěn. Podle Martínkové mu hrozí až dva roky vězení.

Objem bankovních úvěrů v červnu zrychlil růst na šest procent

Celkový objem bankovních úvěrů stoupl ke konci letošního června meziročně o šest procent na 2,71 bilionu korun. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila Česká bankovní asociace (ČBA). Růst zrychluje, loni činil necelých pět procent. Objem úvěrů podnikům meziročně stoupl o 4,8 procenta, objem úvěrů poskytnutých obyvatelstvu vzrostl o 7,2 procenta. "Červnová data z bankovní statistiky zaznamenala hned několik nových historických rekordů. Zájem domácností i podniků o nové úvěry stále sílí a bodem zlomu je rozhodně skutečnost, že červen prolomil opatrnost domácností v oblasti úvěrů na spotřebu," komentovala čísla hlavní analytička asociace Eva Zamrazilová. Proto byl podle ní rekordní objem nových úvěrů, které banky poskytly domácnostem v červnu, poprvé tažen nejen zájmem o hypotéky, ale nově i zájmem o spotřebu na úvěr.

Svaz: Letošní spotřeba plynu v ČR by se mohla vrátit k 8 mld. m3

Celková letošní spotřeba zemního plynu v Česku by se mohla vrátit k osmi miliardám metrů krychlových. ČTK to řekl výkonný ředitel Českého plynárenského svazu Jan Ruml. V loňském roce činila spotřeba plynu v ČR 7,28 miliardy metrů krychlových a byla nejnižší za posledních deset let. Plynaři to tehdy odůvodňovali mimořádně teplým počasím. Podle Českého hydrometeorologického ústavu byl loňský rok nejteplejší za posledních 54 let. V Česku je asi 2,85 milionu odběratelů zemního plynu, ať už na topení nebo ohřev vody. Z toho je 92,8 procenta domácností a 7,2 procenta maloodběratelů, středních odběratelů a velkoodběratelů. Na spotřebě mají ale největší podíl právě velkoodběratelé, podle ERÚ v pololetí spotřebovali 1,8 miliardy metrů krychlových plynu.

Komise už se dostala na místo, kde v Dole Darkov vybuchl metan

Oblast v černouhelném Dole Darkov na Karvinsku, kde v pátek při výbuchu metanu zahynuli tři horníci, už se podařilo odvětrat, a mohli se tam tak vydat členové komise, jež příčiny neštěstí vyšetřuje. Závěry jejich vyšetřování by měly být známy za několik týdnů. ČTK to řekl mluvčí těžební společnosti OKD Marek Síbrt. Při neštěstí byli ještě dva horníci zraněni, jeden z nich je s velmi vážnými popáleninami v kritickém stavu. Komise bude zkoumat především to, proč se metan vznítil. Mluvčí Státní báňské správy ČR Bohuslav Machek už v pátek řekl, že v podzemí v hloubce více než kilometr zřejmě nastal seismický jev, vypadla hornina a kvůli tomu se metan uvolnil. Následně metanovzdušná směs začala hořet. "Co se týče těchto geomechanických jevů, tak je to jeden z nejvážnějších problémů českého hornictví, který nás skutečně při těžbě černého uhlí trápí," řekl Machek.

CzechTourism: Do ČR by letos mohlo přijet až 300.000 Číňanů

Do Česka by v letošním roce mohlo přijet až 300.000 čínských turistů. Odhaduje to agentura CzechTourism. Loni jich bylo více než 200.000. Podle pátečních údajů statistiků se v českých hotelech a penzionech ubytovalo před začátkem hlavní turistické sezóny meziročně o 47 procent čínských turistů více. Poprvé se tak letos dostali do první desítky zahraničních návštěvníků, a to na osmé místo. Číňané tak proti letošnímu 1. čtvrtletí předstihli v počtu ubytovaných turisty z Jižní Koreje. V ubytovacích zařízení nahrazují zejména Rusy. Podle ředitelky Institutu turismu agentury CzechTourism Markéty Vogelové se na podzim očekává další růst v návštěvnosti po zavedení přímého leteckého spojení Peking - Praha.

V Česku opět padaly teplotní rekordy, ve Strážnici bylo 37,6

V Česku opět padaly teplotní rekordy, největší horko bylo s 37,6 stupně ve Strážnici na Hodonínsku. V Čechách však bylo chladněji, většinou kolem 30 stupňů. Na svém webu to oznámil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Teploty tak zůstaly tropické, ačkoli proti sobotě, kdy maximum dosáhlo 39,8 stupně, klesly.

V sobotu bylo v Česku čtyřikrát více požárů než obvykle

V sobotu bylo v Česku téměř čtyřikrát více požárů než obvykle. Dlouhodobý denní průměr činí 52, v sobotu jich bylo 201. Vyplývá to ze statistik hasičů. Sobota byla nejteplejším dnem roku a stále trvají sucha. Meteorologové proto varují právě před zvýšeným rizikem vzniku požárů a v některých regionech platí zákaz rozdělávání ohňů.

Jihočeští filharmonici zakončili festival v Českém Krumlově

Jihočeská komorní filharmonie pod taktovkou slovenského dirigenta Maria Košíka dnes zakončila 24. ročník mezinárodního festivalu v Českém Krumlově. V zaplněné Zámecké jízdárně se v roli sólistů za vřelého aplausu představili laureáti mezinárodních soutěží jihokorejský houslista Či Man-wi a violoncellista Carmine Miranda z USA. Příští ročník festivalu začíná 15. července 2016. Vystoupí peruánský tenorista Juan Diego Flórez s operním recitálem.

V Mikulově začala výstava děl vytvořených při sympoziu Dílna

V zámku v Mikulově začala výstava uměleckých děl, které za uplynulý měsíc vytvořilo při letošním 22. ročníku výtvarného sympozia Dílna osm tvůrců. Akce potrvá měsíc, a po ní věnují svá díla městu. Každoročně vzniká na sympoziu asi 60 výtvarných děl, především obrazů, řekla ČTK za pořadatele akce Kateřina Šílová. Mezi účastníky setkání byli čeští malíři Mikoláš Axmann, Martin Čada, Luděk Filipský, Vladimír Franz a Oldřich Tichý, který byl zároveň kurátorem letošního ročníku Dílny. Z Francie přijel fotograf Peter Župník. Teoretikem letošního setkání byl Ivan Neumann.

Na ČVUT vyvinuli inteligentní navigaci pro cyklisty

Odborníci Centra agentních technologií Fakulty elektrotechnické Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT) vyvinuli inteligentní aplikaci, která zjednoduší uživatelům cestování na kole po městech. Podle Cykloplánovače si každý může podle svých preferencí vybrat rychlost a náročnost zvolené trasy. Zatím je k dispozici pro 25 českých měst a Bratislavu. ČTK o tom informovala mluvčí Fakulty elektrotechnické ČVUT Libuše Petržílková. Po zadání začátku a konce cesty systém nabídne několik alternativ rychlé, klidné, rovinaté nebo vyvážené cesty. Mobilní verze navíc poskytuje přesnou navigaci po jednotlivých odbočkách, takže cyklistu ve městě provede. Software je určen nejen cyklistům, ale informace o chování cyklistů poskytne i samotným městům. Pilotně byl otestován letos v květnu ve spolupráci s občanským sdružením Auto*Mat a za podpory pražského magistrátu. Aplikaci si do chytrých telefonů již nainstalovala více než tisícovka uživatelů, kteří s ní v sedmnácti českých městech absolvovali dva tisíce jízd o celkové délce 20.000 kilometrů.

Vědci v Brně zkoumají význam stromů pro městské mikroklima

Vědci z Mendelovy univerzity využijí Otevřenou zahradu brněnské ekologické Nadace Partnerství k tomu, aby zjistili, jaký dopad mají stromy a případné střechy pokryté trávou, známé ze severských zemí, na městské mikroklima. ČTK to řekla pracovnice nadace Monika Urbášková. V zahradě již odborníci nainstalovali speciální měřící zařízení. Výsledky svého výzkumu zveřejní na internetu již v říjnu.

Tlumačovský hřebčinec oslavil 90 let a připravuje velké investice

Zemský hřebčinec v Tlumačově, který patří státu, oslavil 90 let od svého vzniku. Do konce letošního roku by měl dokončit přeměnu ze státního podniku na státní příspěvkovou organizaci. Do dalších let připravuje velké investice za několik desítek milionů korun. ČTK to řekl ředitel hřebčince Jaroslav Dražan. Hlavním cílem hřebčince je zabezpečovat plemeníky pro zemský chov. Momentálně je v Tlumačově 170 hřebců, a to včetně hříbat, ze kterých si hřebčinec vychovává budoucí plemeníky. Hřebčinec také pečuje o genofond, rozvíjí původní plemena vyšlechtěná na našem území. Centrum má v Tlumačově, pastviny a půdu v okolí - celkem 325 hektarů. Hřebčinec mívá včetně dotací ročně výnosy kolem 35 až 40 milionů korun. Loni podle Dražana vykázal ztrátu 750.000 Kč. Po přeměně na příspěvkovou organizaci státu by hřebčinec měl dostávat 18 až 20 milionů korun ročně jako příspěvek na provoz a dalších pět milionů jako investiční dotaci. Podle Dražana investiční fond dosud chyběl. Podle ředitele, který je funkci asi rok, byly zatím v Tlumačově opraveny nejnutnější věci - kanalizace, předvadiště koní a hříbárna. V budoucnu je podle něho potřeba opravit stáje, v některých by nově místo stání měly být boxy. Oprava čeká další budovy. Inseminační centrum by mělo být rozšířeno o mražení inseminačních dávek, aby se uchoval genofond vzácných hřebců.

Na Svatý Hostýn vystoupali muzikanti z valašských dechovek

Na Svatém Hostýně na Kroměřížsku se v neděli rozezněly dechové nástroje. Na vyhlášené poutní místo si je přinesli hudebníci z valašských kapel, kteří zde letos potřetí pořádali muzikantskou pouť. Kromě zhruba sedmi desítek samotných muzikantů se na Hostýn o horké neděli vydaly i davy příznivců dechovky. Většina muzikantů přijíždí z Valašska, objevují se ale i kapely z jiných oblastí.

Sport

Fotbalisté Ostravy vedli nad Mladou Boleslaví už 2:0, nakonec ale remizovali 2:2 a ani na třetí pokus v nové sezoně první ligy nevyhráli. Dvoubrankové vedení promarnila i Příbram, která ale dokázala Teplice porazit 3:2. V sobotním třetím utkání hráli Bohemians 1905 nerozhodně s Olomoucí 1:1.

Tenistka Karolína Plíšková si již popáté v sezoně zahraje finále dvouhry na turnaji WTA. Česká hráčka, která příští týden vstoupí poprvé v kariéře do elitní desítky světového žebříčku, v semifinále ve Stanfordu porazila Američanku Varvaru Lepchenkovou po setech 6:2 a 7:5.

Česká plavkyně Barbora Závadová obsadila ve finále polohového závodu na 400 metrů na mistrovství světa v Kazani páté místo v času 4:36,73 minuty. Vylepšila tak své dosavadní maximum na světovém šampionátu z roku 2011, kdy byla v Šanghaji sedmá. Závod vyhrála Maďarka Katinka Hosszúová.

Počasí v pondělí

Jasno až polojasno, na severu při zvětšené oblačnosti místy přeháňky nebo bouřky. Teploty 33 až 37 stupňů Celsia.