Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

MPSV chce mít do konce roku obrysy zákona o sociálním bydlení

Ministerstvo práce chce mít do konce roku návrh obrysů nového zákona o sociálním bydlení. Do konce prázdnin budou pak hotové přesnější propočty, kolik by navrhovaný systém měl stát. ČTK to řekla šéfka oddělení sociálního bydlení ministerstva práce Linda Sokačová. Podle původních plánů měla návrh věcného záměru zákona vláda mít do konce června. Norma s pravidly sociálního bydlení pak měla platit od ledna 2017. Kabinet neschválil zatím ani koncepci, podle níž má zákon vzniknout. Vládní strany se na materiálu zatím nedohodly. Lidovci i ANO mají ke koncepci, kterou připravilo ministerstvo práce, výhrady. Zástupci Svazu měst a obcí žádali původně její přepracování. S kritikou přišla i Platforma pro sociální bydlení, podle ní byla poslední verze koncepce vágní, řešení bezdomovectví neefektivní a chyběly povinnosti pro obce i financování.

Do tábora ve Vyšních Lhotách přijelo prvních 16 uprchlíků

Do detenčního zařízení ve Vyšních Lhotách na Frýdecko-Místecku přijeli první uprchlíci. Celkem 16 běženců přivezly dvě dodávky. Do konce týdne má do tábora přijet až 70 migrantů. Ředitel Správy uprchlických zařízení Miroslav Koudelný už ve čtvrtek řekl, že migranti do Vyšních Lhot přijedou ze zařízení v Zastávce a Bělé pod Bezdězem. Půjde výhradně o muže, a to ze Sýrie, Afghánistánu, Iráku či Pákistánu. Podle Koudelného se zatím nedá říci, kdy bude naplněna celá kapacita zařízení ve Vyšních Lhotách, která je 220 lůžek.

ČNB potvrdila odhad deficitu veřejných financí, měl by být 1,6 pct

Česká národní banka potvrdila svůj předchozí odhad vývoje deficitu veřejných financí. Letos by měl činit 1,6 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Příští a přespříští rok centrální banka očekává deficit jedno procento HDP. Vyplývá to ze zveřejněného shrnutí ke Zprávě o inflaci, kterou pravidelně vydává ČNB. Loni činil deficit veřejných financí podle údajů Českého statistického úřadu 1,98 procenta. Ministerstvo financí (MF) pro letošní rok počítá s deficitem veřejných financí 1,9 procenta. EU požaduje deficit pod třemi procenty HDP.

ČSÚ: V ČR se ve 2. čtvrtletí ubytovalo o 10 procent víc turistů

V českých hotelech, penzionech a kempech se ve druhém čtvrtletí ubytovalo meziročně téměř o desetinu turistů více. Pozitivní trend tak trvá již pět čtvrtletí v řadě. Oznámil to Český statistický úřad (ČSÚ). Hostů v hromadných ubytovacích zařízeních bylo celkem 4,4 milionu, což bylo proti loňsku o 9,3 procenta více. Přibylo tuzemských i zahraničních turistů. Podle státní agentury CzechTourism se do pozitivního vývoje příjezdů zahraničních turistů ze států platících eurem promítla i intervence ČNB, která oslabila korunu. Kromě toho se projevil i dopad velkých akcí jako mistrovství světa v hokeji či mistrovství Evropy ve fotbale do 21 let.

Nejvíce turistů z ciziny přijelo opět z Německa. Němci tvořili více než pětinu zahraniční klientely a v porovnání se stejným obdobím minulého roku se jejich počet zvýšil o 14,8 procenta. Druhou nejpočetnější skupinu zahraničních návštěvníků tvořili obyvatelé Spojených států amerických s meziročním zvýšením příjezdů o 15,1 procenta. Na třetím místě se umístilo Slovensko s nárůstem o 16,1 procenta. Znovu se propadl počet příjezdů turistů z Ruska, ve druhém čtvrtletí oproti loňsku o 34,4 procenta. Nejvýrazněji přibylo návštěvníků z Číny, a to o 46,9 procenta. Oproti prvnímu čtvrtletí tak Číňané předstihli v počtu ubytovaných i své sousedy z Jižní Koreje.

Valachová: Neúspěchy u státních maturit nejsou dané jejich podobou

Výsledky státních maturit vypovídají o snižující se schopnosti studentů uspět v těchto zkouškách, uvedla pro ČTK ministryně školství Kateřina Valachová (za ČSSD). Už nyní je podle ní možné konstatovat, že příčina nespočívá v podobě samotné maturitní zkoušky. Při jarním termínu společné části maturit neuspělo 24,3 procenta středoškoláků, kteří šli k maturitě poprvé. Jarními výsledky se chce ministerstvo podrobněji zabývat. "Nyní budeme ve spolupráci s učiteli a didaktiky důkladně analyzovat příčiny tohoto jevu," uvedla Valachová.

Při výbuchu metanu v dole Darkov zemřeli tři lidé, dva se zranili

Při výbuchu metanu v černouhelném Dole Darkov společnosti OKD na Karvinsku zemřeli tři zaměstnanci. Další dva horníci jsou zraněni, z toho jeden má velmi vážné popáleniny. ČTK to řekli mluvčí OKD Marek Síbrt a mluvčí krajské záchranné služby Lukáš Humpl. Neštěstí se stalo ve čtvrtek ve 23:30 při ražbě důlní chodby. Příčiny prošetřuje komise odborníků a policie, dodal Síbrt. Mluvčí OKD řekl, že při ražbě důlní chodby pravděpodobně vypadla hornina. Kvůli tomu se uvolnil metan, který se následně vznítil.

Požár u Olešné je uhašen, místo hlídá posledních pět jednotek

U Olešné na Rakovnicku na místě letošního zřejmě největšího lesního požáru zůstává posledních pět jednotek dobrovolných hasičů. Požár je už prakticky uhašen, ale místo je třeba ještě kontrolovat, aby se včas zabránilo případnému opětovnému rozhoření. ČTK to řekl mluvčí středočeských hasičů Petr Svoboda. Zcela zlikvidován byl i další větší lesní požár u obce Branžež na Mladoboleslavsku. Požár u Olešné vypukl v pondělí odpoledne, příčinou byla závada na kombajnu, který sekal poblíž lesa. Oheň postupně zachvátil 100 hektarů lesa a pole, bojovalo s ním pět desítek jednotek hasičů. Plameny se jim podařilo dostat pod kontrolu v úterý odpoledne, pak ještě požářiště dohašovali. Oheň se mohl snadno šířit kořeny stromů.

Hejtman Vysočiny vyhlásil období déle trvajícího nadměrného sucha

Hejtman Vysočiny Jiří Běhounek kvůli extrémním teplotám vyhlásil období déle trvajícího nadměrného sucha. Lidé nesmějí zakládat ohně na volných prostranstvích, pálit trávu či používat zábavnou pyrotechniku. Mimořádná nařízení budou platit až do odvolání. ČTK o tom informovala mluvčí kraje Jitka Svatošová. Podobná opatření jako na Vysočině platí i v několika dalších krajích, například v Plzeňském, Zlínském či Královéhradeckém kraji.

Soud: Národní galerie musí církvi vydat obraz Madony z Veveří

Národní galerie (NG) bude muset vydat církvi obraz Madony z Veveří, rozhodl tak Obvodní soud pro Prahu 1. Vyhověl tak žalobě římskokatolické církve, která chce vzácnou středověkou památku získat. Rozsudek není pravomocný, lze se proti němu odvolat. NG se s názorem soudu neztotožňuje a pravděpodobně se odvolá, sdělila ČTK mluvčí galerie Tereza Ježková. Obraz si nárokovala farnost Veverská Bítýška. Obě strany se před zahájením soudního sporu na vydání obrazu nedohodly. Podle právního zástupce církve Františka Severina galerie před podáním žaloby odmítla nabídku, že dostane obraz na 50 let do bezplatné výpůjčky za to, že uzná jeho vlastnictví církvi. NG obraz nevydala, protože se podle jejího názoru nepodařilo bez pochyb prokázat vlastnictví díla.

Madona z Veveří je datována před rokem 1350 a je připisována malíři z okruhu Mistra vyšebrodského oltáře. Do roku 1938 zdobila kostelík na hradě Veveří, který plnil ve středověku funkci farního chrámu pro osadu u zeměpanského hradu a širší okolí. V současnosti je pro veřejnost uzavřený.

MPO spustí spotřebitelské semináře na středních školách

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) odstartuje nejpozději od října projekt spotřebitelského vzdělávání studentů středních škol. Jeho cílem je rozšířit povědomí mladých lidí o jejich spotřebitelských právech a vzdělávat je v otázkách spotřebitelských dovedností. Do projektu se zapojí experti České obchodní inspekce. V tiskové zprávě to uvedlo MPO. Navržený systém počítá s tím, že do roku 2020 by se v každém ze spolupracujících krajů včetně Prahy uskutečnila v rámci školního roku jedna přednáška. Témata přednášek mají odrážet otázky ochrany spotřebitelů v rámci ČR a Evropské unie. Dotknou se i rizik nákupů v e-shopech mimo Evropskou unii. Pro školní rok 2015/2016 bude tématem prodej zboží přes internet.

Poutníci z Česka i Polska vyrazí na Sněžku

Poutníci z České republiky a z Polska se při tradiční Svatovavřinecké pouti v pondělí 10. srpna vydají na vrchol Sněžky, kde se uskuteční mše. Poutníků, kteří zamíří na vrchol Sněžky, každoročně přibývá, podle některých odhadů se pouti účastní až 2000 lidí, řekl ČTK starosta Pece pod Sněžkou Alan Tomášek. Tradičním účastníkem pouti je bývalý prezident Václav Klaus, který by se měl podle Tomáška na Sněžku vydat i letos. V roce 2013 na vrchol Sněžky vyrazil i prezident Miloš Zeman, který se ale nechal vyvézt autem.

Ida Kelarová obnovuje romský festival, bude opět na Svitavsku

V Hamrech u Poličky na Svitavsku bude od 13. do 16. srpna mezinárodní festival romské kultury ROMALE. Akce má zviditelnit romské umělce. Novinářům to řekla Ida Kelarová ze sdružení Miret. Kelarová pořádala sedm let se svými spolupracovníky na hradě Svojanov obdobný festival Gypsy Celebration, poslední ročník se uskutečnil v roce 2007. Festival s novým názvem na tuto tradici navazuje a zůstává na Svitavsku. Podle Kelarové mohou Romové a neromové strávit společně pěkné chvíle. Přes den se budou konat přednášky, dílny, promítání filmů s romskou tematikou, například Českým lvem oceněný film Cesta ven. Festival Kelarová festival zahájí pěveckou dílnou, kde bude účastníky učit romskou hymnu Gejľem, gejľem. Páteční večer vystoupí na festivalu kapely, které reprezentují současnou romskou tvorbu. Sobota bude patřit jazzu, latině či klasické hudbě. Kelarová upozornila, že jde o hudebníky, kteří mají kontrakty v zahraničí. V neděli se festival zaměří na tradiční romskou hudbu.

Expozici v Anežském klášteře na tři měsíce zdobí jihočeská madona

Národní galerie v Praze vystavuje v Anežském klášteře jako dílo sezony deskový obraz s trůnící Madonou mezi sv. Kateřinou a sv. Markétou. Klíčové dílo počátků české gotiky bude ve stálé expozici středověkého umění vystaveno do 25. října. Obraz Madona mezi sv. Kateřinou a sv. Markétou pochází z cisterciáckého kláštera ve Zlaté Koruně u Českého Krumlova.

Brněnská zoo pomůže s návratem syslů obecných do přírody

Novými obyvateli brněnské zoo se stalo 40 syslů obecných, které ochranáři odchytili na travnatých plochách mezinárodního letiště M. R. Štefánika v Bratislavě. Zoo pro skupinku vybudovala speciální výběh ve svém zázemí, tedy v místech, kam se návštěvníci nedostanou. Potomky syslů čeká návrat do přírody na různých místech ČR, řekla ČTK mluvčí zahrady Monika Brindzáková. Syslové patří ke kriticky ohroženým druhům. Kdysi byly na území Čech a Moravy jejich kolonie početné. Za komunismu se ale zintenzivnilo zemědělství, mnohé syslí kolonie pak zanikly a sysel se dostal až na seznam ohrožených zvířat. Nyní jsou domovem tohoto živočišného druhu především letiště. Na jihu Moravy třeba v Brně-Medlánkách a ve Vyškově.

Lidé se mohou svést historickou sovětskou soupravou metra

byvatelé a návštěvníci hlavního města se budou moci tuto neděli svézt historickou soupravou metra, která před 37 lety vyjela na první úsek linky A mezi stanicemi Leninova (dnes Dejvická) a Náměstí Míru. Vagony sovětské výroby typu 81-71, jimž dopraváci i Pražané vzhledem k hranatému a tmavému designu čela přezdívaly "briketa" nebo "černá huba", nejsou od roku 2009 v pravidelném provozu. ČTK o akci informoval mluvčí dopravního podniku Jiří Štábl. Organizátoři připravili celkem šest jízd historickou soupravou, které budou mapovat postupné rozšiřování "zelené" linky pražského metra. Vlaky s autentickými tabulemi, které byly před třemi lety kompletně opraveny, budou řídit strojvedoucí v dobových hnědých uniformách. Jízdu doprovodí hlášení staničního rozhlasu, která bude cestující informovat o cílové stanici a datu zahájení na daném úseku. Pro cestu metrem mohou lidé použít klasické jízdenky nebo časové kupony.

Na většině stanic padly rekordy, pátek je nejteplejší den v roce

Na 135 měřicích stanicích v ČR padly teplotní rekordy. Nejtepleji bylo v Řeži u Prahy, kde naměřili 39,3 stupně. Znamená to, že se pátek stane nejteplejším dnem letošního roku.

Sport

Bývalý ministr školství Marcel Chládek bude pracovat pro Fotbalovou asociaci ČR. V pátek byl jmenován generálním manažerem reprezentací a akademií. Jeho rolí bude především vyjednávání na úrovni státu, krajů a měst a zajištění optimálních podmínek pro rozvoj elitní mládeže.

Fotbalisté Viktorie Plzeň si po neúspěchu v kvalifikaci Ligy mistrů zahrají ve 4. předkole Evropské ligy o postup do základní skupiny s Vojvodinou Novi Sad. Sparta nastoupí proti Thunu, Liberec proti Hajduku Split a Jablonec čeká náročný souboj s Ajaxem Amsterodam.

Počasí v sobotu

Část republiky zasáhnou i v sobotu extrémní teploty a také hrozí bouřky. Bude převážně jasno až polojasno. Teploty 34 až 38 stupňů Celsia.